Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο μου κείμενο, τουρίστας δεν είναι μόνο κάποιος που επισκέπτεται έναν νέο προορισμό για να θαυμάσει ένα αξιοθέατο, μπορεί να είναι και κάποιος που ψάχνει εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο αγροτουρισμός ή ο θρησκευτικός τουρισμός. Έτσι ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο ταξιδεύει κανείς, μπορεί να συμπεριληφθεί σε μια κατηγορία.
Η κατηγορία στην οποία θα αναφερθώ στο συγκεκριμένο άρθρο είναι ο τουρισμός υγείας και ευεξίας. Πρόκειται για μια μορφή τουρισμού που αναπτύσσεται συνεχώς και συνήθως αφορά άτομα της τρίτης ηλικίας. Αναφέρεται λοιπόν σε ανθρώπους που ψάχνουν εναλλακτικές μεθόδους για την αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας, μακριά από το «σπίτι» τους. Κάποιοι από αυτούς επωφελούνται ιατρικής βοήθειας από άλλες χώρες, καθώς είναι πιο οικονομικές από τον τόπο στον οποίο διαμένουν, ενώ άλλοι απλά επιδιώκουν την αλλαγή κλιματικών συνθηκών που θα βοηθήσουν στην κατάσταση της υγείας τους.
Πιο συγκεκριμένα αυτός που επιλέγει τον τουρισμό υγείας, ψάχνει κυρίως για απομονωμένα μέρη, συνήθως σε υψηλό υψόμετρο, μακριά από τον πολύ κόσμο και την υγρασία. Καθαρός αέρας, φροντίδα από εξειδικευμένα άτομα και αλλαγή παραστάσεων είναι ιατρικά αποδεδειγμένο ότι βοηθούν ανθρώπους που πάσχουν από νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια. Ακόμη επιλέγουν τόπους με ιαματικά λουτρά, θερμές πηγές, λασπόλουτρα και άλλους τέτοιου είδους ιαματικούς φυσικούς πόρους , για την πρόληψη και τη θεραπεία διάφορων νοσημάτων.
Κάποιοι από τους κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς για όσους επιλέγουν τον τουρισμό υγείας είναι η Αιδηψός στην Εύβοια, τα Λουτρά Πόζαρ στους πρόποδες του Καϊμάκτσαλαν, η «χαλαρή» Ικαρία, τα Καμένα Βούρλα στη Φθιώτιδα, τα Μέθανα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο και η Κυλλήνη Ηλείας. Δυστυχώς παρότι η Ελλάδα διαθέτει δεκάδες ιαματικές πηγές και λουτρά, βουνά και θάλασσες, δεν θα λέγαμε ότι ο τουρισμός υγείας είναι τόσο ανεπτυγμένος όσο σε άλλες χώρες. Κάποιες από αυτές που στηρίζουν πολλά στον τουρισμό υγείας είναι η Ουγγαρία στην Ευρώπη, το Ισραήλ, το Μεξικό, η Ταϋλάνδη και η Βραζιλία! Βέβαια, αποτελεί δεδομένο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια η Ελλάδα να γίνει πιο ενεργό μέλος και σε αυτό το κομμάτι τουρισμού. Τι λέτε θα τα καταφέρει;
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!
Μουζακίδης Παντελής