Other Pages

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 4 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που γεννήθηκε «O Thessalonikios» και προφανώς η αφετηρία όλων των ταξιδιών μου. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι απόλυτα αντικειμενικός όταν αναφέρομαι σε αυτή, καθώς η αγάπη που της έχω είναι απεριόριστη, κάτι που με κάνει να μην φαντάζομαι τον εαυτό μου να μένει μακριά της (τουλάχιστον για πολύ καιρό).

 Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που γεννήθηκε «O Thessalonikios» και προφανώς η αφετηρία όλων των ταξιδιών μου. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι απόλυτα αντικειμενικός όταν αναφέρομαι σε αυτή, καθώς η αγάπη που της έχω είναι απεριόριστη, κάτι που με κάνει να μην φαντάζομαι τον εαυτό μου να μένει μακριά της (τουλάχιστον για πολύ καιρό). Η πιο ερωτική πόλη της Ελλάδας, η νύμφη του Θερμαϊκού, η μοναδική συμπρωτεύουσα στον κόσμο, η πόλη που ανακάλυψε τον φραπέ, το χαλαραααα και το κουλούρι. Είναι η αύρα που αποπνέει αυτή η πόλη, που άπαξ και πατήσεις το πόδι σου σε αυτή, θα είσαι αυτόματα σφοδρά ερωτευμένος μαζί της για πάντα. Είναι ένα μέρος που συνδυάζει, σε μια τέλεια αρμονία, τόσα πολλά πράγματα, ικανά να ενθουσιάσουν ακόμη και τον πιο δύσπιστο ταξιδιώτη. Ιστορικά μνημεία, ρομαντικοί περίπατοι, καλό φαγητό, αλλά και ξέφρενο clubbing κατατάσσουν την Θεσσαλονίκη στις πιο γοητευτικές πόλεις της Νότιας Ευρώπης.

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα και η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, μετά την πρωτεύουσα Αθήνα. Ο πληθυσμός της πόλης υπολογίζεται σε 788.191 κατοίκους και 1.012.013 στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. Ιδρύθηκε το 316-5 π.Χ. από το Μακεδόνα στρατηγό Κάσσανδρο, που της έδωσε το όνομα της συζύγου του και ετεροθαλούς αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκης και προήλθε από τη συνένωση 26 πολιχνών, που βρίσκονταν γύρω από τον Θερμαϊκό κόλπο. Τον 2ο π.Χ. αιώνα η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και αποτέλεσε έδρα της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας. Εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης η πόλη επελέγη ως αυτοκρατορική πρωτεύουσα στα χρόνια της βασιλείας του Γαλέριου, ο οποίος έκτισε στη Θεσσαλονίκη ένα αυτοκρατορικό παλάτι. Μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού (120 π.Χ.) η Θεσσαλονίκη που ήταν η πολυπληθέστερη πόλη του δικτύου με διεθνή ακτινοβολία, έγινε ο σημαντικότερος κόμβος ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Μετά την διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν μία από τις υποψήφιες πρωτεύουσες της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, για να επιλεγεί τελικά το Βυζάντιο. Παρά την μη επιλογή της ως πρωτεύουσα, απέκτησε τον τίτλο της «συμβασιλεύουσας» πόλης, με τον οποίο ήταν γνωστή κατά την Βυζαντινή περίοδο. Μετά την άλωσή της από τους Οθωμανούς το 1432 παρέμεινε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για περίπου πέντε αιώνες. Μετά την εκδίωξη των Εβραίων κυρίως από την Ιβηρική Χερσόνησο το 1492 με την έκδοση του διατάγματος της Αλάμπρα, αλλά και από την Βόρεια Ευρώπη, η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε τον προορισμό τους, αποκτώντας έτσι την δική της εβραϊκή κοινότητα. Η εγκατάσταση των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη ανέδειξε την πόλη ως τη σημαντικότερη παγκοσμίως εβραϊκή μητρόπολη μέχρι τουλάχιστον τις αρχές του 20ού αιώνα. Με την ένταξή της στον κορμό του Ελληνικού Κράτους το 1912, ο πληθυσμός της πόλης παρουσίασε σημαντικές μεταβολές, όπως με τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των Ελλήνων Μικρασιατών προσφύγων και ακολούθως - κατά την Ανταλλαγή Πληθυσμών - με την απομάκρυνση του μουσουλμανικού πληθυσμού και την αντικατάστασή του από προσφυγικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου. Παρακάτω επέλεξα για εσάς, όσα θεωρώ ότι πρέπει να δει και να κάνει κάποιος που επισκέπτεται την Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά.

 10) Διασκέδαση

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι η έντονη νυχτερινή της διασκέδαση. Υπάρχουν πολλές επιλογές για όλα τα γούστα, που σίγουρα δεν θα αφήσουν κανέναν να φύγει από την πόλη χωρίς να περάσει καλά. Αν ψάχνετε κάτι παραδοσιακό, όπως καλό φαγητό, τσίπουρο και συνοδεία μουσικής, τότε πρέπει να δοκιμάσετε τη Πλατεία Άθωνος ή τα Λαδάδικα. Εκεί υπάρχουν δεκάδες μικρά ταβερνάκια, που θα σας αποζημιώσουν στο έπακρο. Στα Λαδάδικα μπορείτε να βρείτε όμως και κάποια από τα πιο διάσημα club-bar της πόλης, όπου κλείνουν τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα στέκια που συχνάζουν κυρίως οι φοιτητές είναι το Μπιτ Μπαζάρ και η Ροτόντα. Σημεία που σφύζουν από ζωή επτά μέρες την εβδομάδα, με τιμές εξωφρενικά χαμηλές και κέφι στα ύψη. Αν θέλετε να πιείτε ένα «χαλαρό» ποτό, τότε προτείνω να κατευθυνθείτε προς την Βαλαωρήτου ή την Καρόλου Ντήλ, ενώ αν επιθυμείτε ξέφρενο clubbing προς το Λιμάνι. Τέλος, αν είστε λάτρεις τον «μπουζουκιών» τότε θα πρέπει να αναζητήσετε την περιοχή αεροδρομίου και τα «Σφαγεία».

valaoritou

9) Οι Εκκλησίες

 Ως Βυζαντινή πόλη και λίκνο του Χριστιανισμού, η Θεσσαλονίκη διαθέτει δεκάδες εκκλησίες που αξίζει να επισκεφθείτε. Η Αγία Σοφία στο κέντρο της πόλης είναι ένας από τους σημαντικότερους παλαιοχριστιανικούς Βυζαντινούς ναούς της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη Βασιλική μετά Τρούλου, η οποία ενσωματώνει μια επιβλητική αρχιτεκτονική, ενώ το εσωτερικό της κυριαρχείται από όμορφες τοιχογραφίες και περίτεχνα μωσαϊκά. Έχοντας περισσότερους από 16 αιώνες ιστορίας πίσω της, μπορούμε με ευκολία να καταλάβουμε γιατί θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς χώρους ολόκληρης της Μακεδονίας. Η αρχαιότερη γραπτή σχετιζόμενη με το κτίριο αναφορά μας γυρνάει στο 795 μΧ.. Ενώ μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε βάσει αρχαιολογικών ενδείξεων ότι ένας προγενέστερος χριστιανικός ναός προϋπήρχε στο ίδιο σημείο, τουλάχιστον ως τον καταστρεπτικό σεισμό του 620 μΧ.. Η Αγία Σοφία είναι ένα από τα πολλά μνημεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία συμπεριλήφθηκαν στην Παγκόσμια Λίστα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco το 1988.

agia sofia

 Για την πλειοψηφία των κάτοικων της Θεσσαλονίκης, ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον πιο σημαντικό παλαιο-χριστιανικό ναό της πόλης για θρησκευτικούς, καλλιτεχνικούς και ιστορικούς λογούς. Αφιερωμένος στον Άγιο και προστάτη της πόλης, ο ναός έχει μακρά και πλούσια ιστορία πίσω του, η οποία ουσιαστικά ταυτίζεται με την ιστορία της πόλης όπως αυτή διαμορφώθηκε από τα πλούσια γεγονότα που την σημάδεψαν. Είναι ένα εξαίρετο δείγμα ναοδομίας και θρησκευτικής αρχιτεκτονικής των τελευταίων χρόνων της Πρωτοβυζαντινής περιόδου. (7ος αιώνας μΧ.). Τα πρώτα σχεδία και η εσωτερική διακόσμηση του ναού, έχασαν την αρχική τους μορφή ύστερα από μια σειρά απο ανακατασκευές, προσθήκες αλλά και καταστροφές που συνέβησαν στα πέρασμα των αιώνων. Η αρχική κατασκευή του Ναού του Αγίου Δημητρίου ανάγεται πίσω στον 4ο αιώνα χ., όταν ένας μικρός Χριστιανικός ναός κατασκευάστηκε πάνω από τα ερείπια των αρχαιοτέρων Ρωμαϊκών λουτρών, που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο. Λίγο περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα η αρχική αυτή κατασκευή αντικαταστάθηκε από ένα Τρίκλινο ναό, ενώ με πρωτοβουλία του βυζαντινού έπαρχου του Ιλλυρικού Λεόντιου, ενώ η τελική και πιο σημαντική διαμόρφωση έγινε το 629 – 634 μΧ, σαν πεντάκλιτη πλέον Βασιλική με εγκάρσιο κλίτος. Κατά την διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί ύστερα από την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης από τους ίδιους, με επικεφαλής τον Μουράτ Β. Ένας ικανός αριθμός μωσαϊκών και τοιχογραφιών καταστράφηκε.

agios dimitrios

 Ιδιαίτερη μνεία χρήζουν ακόμη ο Ναός της Παναγίας Αχειροποίητου και ο Ναός της Παναγίας Χαλκέων. Ο πρώτος βρίσκεται στην οδό Αγίας Σόφιας, πάνω από την Εγνατία και πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα βυζαντινά αξιοθέατα της πόλης! Οφείλει το όνομα του σε μια θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου που φυλασσόταν στο εσωτερικό του, ενώ η ίδρυσή της τοποθετείται στην περίοδο 450-475 μ.Χ.!. Από την άλλη, η Παναγία Χαλκέων βρίσκεται στο πάνω κομμάτι της Πλατείας Αριστοτέλους και σύμφωνα με μια επιγραφή που υπάρχει στην δυτική είσοδο, χτίστηκε το 1028! Η κάτοψη της εκκλησίας είναι αυτή του κλασικού εγγεγραμμένου σταυροειδούς τρουλαίου ναού, που κυριάρχησε στην αρχιτεκτονική την εποχή της Μακεδονικής δυναστείας. Με τέσσερις κίονες να στηρίζουν τον κεντρικό τρούλο και χωριστό τριμερή χώρο με δύο πεσσούς για το ιερό, ο ναός εντάσσεται ειδικότερα στη σύνθετη παραλλαγή του παραπάνω τύπου, που ήταν διαδεδομένη στην Κωνσταντινούπολη.

acheiropoiitos

 Τελευταία αλλά σίγουρα όχι καταϊδρωμένη άφησα τη Ροτόντα (Άγιος Γεώργιος). Χτισμένη το 306μ.Χ από τους Ρωμαίους και τον αυτοκράτορα Γαλέριο, η Ροτόντα είναι ένα από τα αρχαιότερα ιστορικά κτίσματα της πόλης με έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα. Η ιστορία της μας ταξιδεύει πολλούς αιώνες πίσω. Κατά την διάρκεια του 3ου αιώνα μΧ μετά από μια σειρά αιματηρών και καταστροφικών εμφύλιων πολέμων, αποφασίστηκε η διαίρεση της αυτοκρατορίας σε 4 αυτοδιοικούμενες περιοχές, κάθε μια με τις δικές της επαρχίες. Αυτή η κίνηση ουσιαστικά οδήγησε σε μια νέα μορφή πολιτικής διακυβέρνησης που ονομάστηκε Τετραρχία. Οι διοικητικές ανάγκες του νέου συστήματος οδήγησαν τον Γαλέριο στο να διατάξει την κατασκευή ενός εκτεταμένου ανακτορικού συγκροτήματος στην Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν ένα από τα σπουδαιότερα διοικητικά και οικονομικά κέντρα και μια από τις κύριες πόλεις των επαρχιών που ο ίδιος διοικούσε ως ένα από τους 4 άντρες που κατείχαν την εξουσία. Η Θριαμβική Αψίδα (Καμάρα) και η Ροτόντα υπήρξαν δύο από τα κύρια στοιχεία του ανακτορικού συγκροτήματος. Εντός των αρχικών προθέσεων υπήρχε η πρόβλεψη της χρησιμοποίησης του κτίσματος ως μαυσωλείου, ωστόσο πολλοί αρχαιολόγοι διαφωνούν πιστεύοντας ότι η Ροτόντα εξαρχής προορίζονταν ως Ρωμαϊκός ναός. Οι διαστάσεις του κυρίως κτιρίου είναι εντυπωσιακές.

rotonta

8) Τα Μουσεία

 Η Θεσσαλονίκη διαθέτει πολλά και ενδιαφέροντα μουσεία, κάποια από τα οποία συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα της Ελλάδας. Το πρώτο που προτείνω να επισκεφτείτε είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πίσω από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και είναι εύκολα προσβάσιμο τόσο με τα πόδια όσο κάποιο λεωφορείο. Στις συλλογές του εντάσσονται ευρήματα από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και του ευρύτερου βορειοελλαδικού χώρου. Οι οκτώ μόνιμες εκθεσιακές ενότητες (Μνήμη και …Λίθοι, Προϊστορική Μακεδονία, Προς τη γένεση των πόλεων, Στο βασίλειο της Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις, Ο Χρυσός των Μακεδόνων, Αγρός Οικία Κήπος Τόπος και Μακεδονία και Από τις ψηφίδες στα pixels) διαρθρωμένες θεματικά, καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις του ιδιωτικού και δημοσίου βίου της αρχαιότητας. Το ανακαινισμένο κτήριο, διαθέτει πλήρη συστήματα ειδικών συνθηκών κλιματισμού και διατήρησης σταθερής θερμοκρασίας στις εκθέσεις, στις αποθήκες αλλά και στα εντελώς εκσυγχρονισμένα εργαστήρια, καθώς ένα ανανεωμένο επανεκθετικό πρόγραμμα, που κατέστησαν το Μουσείο Θεσσαλονίκης ένα από τα πλέον σύγχρονα και εξοπλισμένα μουσεία του ελληνικού χώρου. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά από 8:30 - 16:00 και το εισιτήριο κοστίζει 4ε.

archaiological museum

 Το δεύτερο μουσείο που πιστεύω ότι αξίζει να δείτε είναι αυτό του Βυζαντινού Πολιτισμού. Για πολλούς πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο από τα μουσεία της πόλης, καθώς η Θεσσαλονίκη έχει αναμφισβήτητα τον πιο έντονο Βυζαντινό χαρακτήρα. Διαθέτει πολλά μοναδικά εκθέματα και αρκετές συλλογές που θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνιες και θα σας εντυπωσιάσουν! Υπέροχα ψηφιδωτά και πολύχρωμες τοιχογραφίες, βυζαντινά εικονίσματα και θρησκευτική αρχιτεκτονική, εντυπωσιακή κοσμηματοποιΐα, σπάνια βιβλία και κώδικες σας περιμένουν! Ανά τακτικά χρονικά διαστήματα φιλοξενούνται και πολλές προσωρινές εκθέσεις και συλλογές από το εξωτερικό σε συνεργασία με διάφορα μουσεία από ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα σχέδια αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα για δημόσιο κτίριο, καθώς συνδυάζει ιδανικά την ελληνική αρχιτεκτονική κληρονομιά χρησιμοποιώντας με έξυπνο τρόπο σύγχρονα στοιχεία και δομικά υλικά. Το μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων το 2005. Ένα όμορφο εστιατόριο, ένα μικρό αμφιθέατρο, καθώς και ένα ξεχωριστό τμήμα του μουσείου που φιλοξενεί προσωρινές εκθέσεις είναι κάποια από τα επιπλέον χαρακτηριστικά τα οποία είναι διαθέσιμα στους επισκέπτες κάνοντας την όλη εμπειρία ακόμα πιο ευχάριστη. Και αυτό το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά, αλλά από τις 8:00 -15:00 και το εισιτήριο κοστίζει επίσης 4ε.

byzantine culture museum

7) Άνω Πόλη

Στο βόρειο κομμάτι της Θεσσαλονίκης συναντάμε την Άνω Πόλη ή Παλιά Πόλη, την μοναδική περιοχή που ουσιαστικά έμεινε άθικτη από τη μεγάλη φωτιά του 1917. Η Άνω Πόλη θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι ο χρόνος σταμάτησε. Το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ θα σας ταξιδέψει πίσω, στην εποχή του Βυζαντίου. Λόγω της τοποθεσίας της, αποτελούσε και το κύριο φρούριο της πόλης με αμυντικές κατασκευές (Επταπύργιο, Πύργος Τριγωνίου), οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την Βυζαντινή και Οθωμανική Περίοδο. Ένα μεγάλο μέρος των Βυζαντινών Τειχών τα οποία περικύκλωναν την Θεσσαλονίκη έχουν διατηρηθεί και πλέον αποτελούν κόσμημα της Ακρόπολης της Θεσσαλονίκης. Την Άνω Πόλη μπορείτε να την επισκεφτείτε με τα πόδια αν σας αρέσει το περπάτημα ή με λεωφορείο (Νο 22 και Νο 23). Κάντε μια βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια που περιβάλλονται από μικρά όμορφα οθωμανικής αρχιτεκτονικής σπίτια και απολαύστε την καταπληκτική πανοραμική θέα της πόλης και της θάλασσας, ειδικά κατά τις ώρες του ηλιοβασιλέματος. Μην αμελήσετε να γευματίσετε ή να δειπνήσετε στις μικρές ταβέρνες με παραδοσιακή κουζίνα που προσφέρεται σε λογικές τιμές. Μερικές από αυτές όπως το “Τσινάρι” και το “Ίγγλις” μετράνε πάνω από έναν αιώνα ζωής! Μπορείτε επίσης να βρείτε αναμνηστικά σε μικρά τουριστικά μαγαζιά της περιοχής, κοντά στην Πορτάρα και τον Πύργο του Τριγωνίου. Κοιτώντας λίγο πιο προσεκτικά τα Βυζαντινά τείχη μπορείτε να διακρίνετε τα όρια της παλιάς πόλης λόγω της οχύρωσης η οποία και επιβιώνει σε αρκετά σημεία της πόλης. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο να επισκεφτείτε την παλιά Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το Μοναστήρι των Βλατάδων τα οποία χτίστηκαν των 14ο αιώνα μ.Χ.. Είναι από τα πιο παλιά και ενδιαφέροντα κτίρια που μπορούν να βρεθούν στην Άνω Πόλη.

ano poli

6) Καμάρα

 Η Αψίδα του Γαλέριου γνωστή και ως «Καμάρα» είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και διακεκριμένα ρωμαϊκά μνημεία της Θεσσαλονίκης και ο τόπος συνάντησης για ντόπιους και τουρίστες. Πρόκειται για ένα μνημείο θριαμβευτικού χαρακτήρα, που συγκεντρώνει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία της Ρωμαϊκής μνημειακής αρχιτεκτονικής, ενώ ήταν αφιερωμένο στην νικηφόρα εκστρατεία του αυτοκράτορα Γαλέριου έναντι των Σασσανιδών της Περσίας και την κατάληψη της πρωτεύουσας τους Κτησιφών το 298 μΧ. Έχοντας πολλά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κτισμάτων μνημειακού χαρακτήρα του 4ου αιώνα μ.Χ., διαθέτει υπέροχα μαρμάρινα ανάγλυφα περίτεχνα σκαλισμένα που απεικονίζουν πλήθος παραστάσεων και ατόμων έχοντας έντονο αφηγηματικό και διακοσμητικό χαρακτήρα. Η γλυπτή διακόσμηση εντυπωσιάζει ευχάριστα τον επισκέπτη ακόμα και σήμερα, ενώ οι άφθονες παραστάσεις μπορούν να διακριθούν και να μελετηθούν με αρκετά μεγάλη ευκολία. Καθώς ο σκοπός του όλου εγχειρήματος ήταν να δοθεί έμφαση στον θρίαμβο της Ρώμης αυτής καθαυτής, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο επίκεντρο των σκηνών βρίσκεται ο αυτοκράτορας και τα κατορθώματα του, καθώς και η αυτοκρατορική οικογένεια. Γύρω από την Αψίδα θα βρείτε πολλά καφέ και καταστήματα fast food, ενώ ακριβώς απέναντι ξεκινάει η πλατεία Ναυαρίνου. Η πλατεία χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο της πόλης, με εμφανείς μάρτυρες τα ερείπια του παλατιού του Γαλερίου που βρίσκονται μέσα σε αυτή. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η "πλατεία του Ιπποδρόμου", όπου η Σφαγή της Θεσσαλονίκης έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Θεοδοσίου Α΄. Σήμερα η Πλατεία Ναυαρίνου αποτελεί δημοφιλή τόπο συνάντησης, κυρίως μεταξύ του φοιτητικού πληθυσμού της πόλης.

kamara

5) Λαδάδικα

 Φεύγοντας από τη Πλατεία Αριστοτέλους και ακολουθώντας τον πιο εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης την Λεωφόρο Τσιμισκή, θα συναντήσετε τα πασίγνωστα Λαδάδικα. Πρόκειται για μια όμορφη ιστορική περιοχή, ειδικά διαμορφωμένη μόνο για πεζούς, η οποία αποτελεί αγαπημένο προορισμό, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης. Τα Λαδάδικα είναι ένα από τα πιο καυτά σημεία της πόλης όσον αφορά την διασκέδαση, με την φοιτητική κοινότητα της πόλης να δίνει «βροντερό» παρόν καθημερινά! Αποτελούν ουσιαστικά μια μίξη του παλιού με το νέο, της παράδοσης με το παρόν. Τα πολύχρωμα ιστορικά και νεοκλασικά διατηρητέα κτίρια αποπνέουν το πνεύμα και τον χαρακτήρα της παλιάς Θεσσαλονίκης και τα αμέτρητα club, bar και εστιατόρια την ζωντάνια του σήμερα. Η ονομασία «Λαδάδικα» προέρχεται από τα μαγαζιά που υπήρχαν στην περιοχή πολύ παλιότερα και πουλούσαν τρόφιμα, λάδι, και διάφορα προϊόντα λαδιού. Η όλη περιοχή χρησιμοποιούνταν σαν κεντρική αγορά και παζάρι κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας, ενώ ήταν επίσης γνωστή και με επιπλέον ονομασίες όπως “Αιγυπτιακή Αγορά“. Φιλοξενούσε πολλά μαγαζιά και εμπόρους με πληθώρα προϊόντων, ωστόσο μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά του 1917 άρχισε να παρακμάζει σταδιακά, με αποτέλεσμα μετά από λίγες δεκαετίες να έχουν απομείνει σε αυτήν μόνο τα μαγαζιά που προμήθευαν Λάδι. Ως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 η περιοχή είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί, όταν το 1985 ανακηρύχθηκε διατηρητέα απαγορεύοντας έτσι την περαιτέρω ανοικοδόμηση της, προκειμένου να διαφυλαχθεί η μοναδική αρχιτεκτονική κληρονομιά και ο χαρακτήρας της. Ύστερα από αυτό, τα Λαδάδικα επανήλθαν σύντομα στην ζωή, όταν πολλές μικρές ταβέρνες, μπαρ και ρεστοράν άνοιξαν καταλαμβάνοντας τα κάποτε παρατημένα κτίρια που στις μέρες μας πλέον έχουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπέροχα αναπαλαιωθεί και διατηρηθεί.

ladadika

4) Πλατεία Αριστοτέλους

Αν ψάχναμε να βρούμε την καρδιά της πόλης αυτή θα ήταν χωρίς δεύτερη σκέψη η Πλατεία Αριστοτέλους. Γυρνώντας πίσω στον χρόνο, μετά την πυρκαγιά του 1917, η ανοικοδόμηση της πόλης ανατέθηκε στη «Διεθνή Επιτροπή Νέου Σχεδίου Θεσσαλονίκης», της οποίας επικεφαλής ήταν ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ερνέστο Εμπράρ. Ο Εμπράρ οραματίστηκε έναν μνημειακό άξονα που θα ξεκινούσε από το νότιο τμήμα της πλατείας, μπροστά στη θάλασσα και θα έφτανε μέχρι την πλατεία Βενιζέλου και τη Ρωμαϊκή Αγορά. Εμπνεύστηκε από τη δυτική αρχιτεκτονική, τα ευρωπαϊκά, αποικιακά, αραβικά και νεοβυζαντινά πρότυπα, προκειμένου να τονίσει τη σχέση της πόλης με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Επιπλέον, στο κέντρο της πλατείας θα τοποθετούνταν και ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ωστόσο τα πρώτα σχέδια του αρχιτέκτονα για τη πλατεία απλοποιήθηκαν σημαντικά. Αντί των αρχικών περίτεχνα σχεδιασμένων προσόψεων, οι τελικές προσόψεις που χτίστηκαν κατά τη δεκαετία του 1950, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας εκείνης της περιόδου, ήταν πολύ πιο απλές. Το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» και απέναντί του, το «Ολύμπιον», τα «δίδυμα» και σίγουρα πιο αναγνωρίσιμα κτήρια της πλατείας χτίστηκαν τις δεκαετίες ’50 και ’60 αντίστοιχα, ενώ πολλά άλλα κτήρια γύρω από την κεντρική πλατεία στο πέρασμα του χρόνου υπέστησαν ζημιές και έχουν ανακαινιστεί. Τα δώδεκα συνολικά κτήρια που απαρτίζουν την πλατεία Αριστοτέλους έχουν κριθεί διατηρητέα από το 1950. Σήμερα στην πλατεία βρίσκονται βιβλιοπωλεία, αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, δημόσιες υπηρεσίες, πολλά εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, τράπεζες, κοσμηματοπωλεία κ.α.. Στο κέντρο της δεσπόζει το άγαλμα του μεγάλου αρχαίου φιλοσόφου Αριστοτέλη, ενώ στο βόρειο τμήμα της πλατείας υπάρχει το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στο ύψος της οδού Ερμού, θα βρείτε τις παλιές εβραϊκές αγορές της πόλης, που ακόμη σφύζουν από ζωή, παράδοση και ενέργεια, την αγορά Μοδιάνο και το Καπάνι, μόλις μια ανάσα από τα πλακόστρωτα σοκάκια των Λαδάδικων.

aristotelous

3) Παλιά Παραλία

 Η Νέα Παραλία ξεκινάει από το Μέγαρο Μουσικής και καταλήγει στον Λευκό Πύργο, από εκεί και πέρα ξεκινάει η Λ. Νίκης ή όπως συνηθιζόταν να λέγεται η «Παλιά Παραλία». Η συγκεκριμένη οδός είναι από τους πιο όμορφους και αισθαντικούς δρόμους της πόλης και η ιστορίας της ξεκινά μόλις 146 χρόνια πριν. Δημιουργήθηκε το 1873 μετά τη κατεδάφιση του νοτίου τείχους της πόλης και το αρχικό της όνομα ήταν Λεωφόρος Μπεγιάζ Κουλέ (του Λευκού Πύργου), ενώ μετά την απελευθέρωση το όνομα ελληνοποιήθηκε και έγινε του Λευκού Πύργου. Σήμερα, η Λεωφόρος Νίκης έχει για τείχη τα ακριβότερα πολυώροφα ακίνητα της Θεσσαλονίκης, ενώ στα ισόγεια παρά θιν' αλός, συνεχίζουν να στεγάζονται λιγοστά καταστήματα επώνυμων ρούχων, καλά εστιατόρια και... πάνω από 30 καφέ! Στο τέλος της λεωφόρου βρίσκεται το Λιμάνι, εκεί που αράζουν τα κρουαζιερόπλοια (γιατί για ελληνικά επιβατηγά για τα νησιά μας ούτε λόγος). Τους καλοκαιρινούς μήνες θα βρείτε πολλούς νέους ανθρώπους να κάθονται στα παγκάκια για να απολυόσουν τον καιρό αγναντεύοντας το ειδυλλιακό σκηνικό, με την συνοδεία καφέ ή μπύρας.

old beach

2) Νέα Παραλία

Αν και άργησε να υλοποιηθεί η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα σημεία ολόκληρης της Μακεδονίας. Διαθέτει 3,5 χιλιόμετρα αξιοποιημένου και αναπλασμένου παραλιακού μετώπου, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, το οποίο ξεκινάει ουσιαστικά από τον Λευκό Πύργο και καταλήγει στο Μέγαρο Μουσικής. Το σημείο αυτό είναι προορισμός για τους περιπατητές που θέλουν να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα και τον ουρανό της Θεσσαλονίκης, αλλά και όσους θέλουν να τρέξουν ή να κάνουν ποδήλατο στο κέντρο της πόλης. Κατά μήκος της Νέας Παραλίας θα βρείτε αρκετά πράγμα που χρήζουν προσοχής, καθώς και πολλούς χώρους πρασίνου.

Ο πρώτος θεματικός χώρος που συναντάμε ξεκινώντας από τον Λευκό Πύργο είναι ο κήπος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν χώρο με πολύ πράσινο, σιντριβάνια και φυσικά το εντυπωσιακό άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου να ιππεύει τον Βουκεφάλα. Το άγαλμα έχει ύψος 11 μέτρα, ανεγέρθηκε το 1973 με δαπάνες από ερανικές επιτροπές, εγκαινιάστηκε το 1974 και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Ευάγγελο Μουστάκα. Στη συνέχεια θα βρείτε το «Φεγγάρι στην Ακτή». Πρόκειται για ένα γλυπτό μέσα στη θάλασσα, που δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Παύλο Βασιλειάδη το 1997, τη χρονιά που η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο μέταλλο επιζωγραφισμένο με χρώμιο και το ύψος του είναι 3,80 μ.. Ακριβώς δίπλα στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς και την είσοδο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, υπάρχει ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, οι «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου στον Κήπο του Απογευματινού Ήλιου. Το σημείο αυτό είναι ιδανικό για να βγάλετε όμορφες φωτογραφίες με θέα τον Θερμαϊκό, καθώς και να φωτογραφηθείτε πιάνοντας μια από τις ομπρέλες. Οι υπόλοιποι θεματικοί χώροι είναι ο κήπος της άμμου και ο κήπος της Σκιάς με πολλά γήπεδα τένις, ο κήπος των εποχών με ένα υπαίθριο μαρμάρινο αμφιθέατρο, ο κήπος του Οδυσσέα Φωκά με παιδικές χαρές, ο κήπος της Μεσογείου που είναι γεμάτος αρωματικά φυτά και εσπεριδοειδή δέντρα, ο κήπος των Γλυπτών που αποτελεί το φυσικό όριο της Νέας παραλίας για τους Θεσσαλονικείς, ο κήπος του Ήχου με τις δύο κατασκευές με πέργολες οι οποίες έχουν διαφορετικό διάκοσμο και φιλοξενούν πολλές δράσεις πολιτισμού τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κήπος των Ρόδων που μοιάζει σαν μια κρυμμένη αυλή σαν τα παλιά αρχοντικά της πόλης, ο κήπος της μνήμης με παρτέρια σπαρμένα με όλων των ειδών τα αρωματικά φυτά, ο κήπος του νερού με λιμνούλες γεμάτες χρυσόψαρα, βατραχάκια και χελώνες που ξεκουράζονται ανάμεσα στα νούφαρα και τις καλαμιές και τέλος ο κήπος της Μουσικής, όπου βρίσκεται φυσικά το Μέγαρο μουσικής της Θεσσαλονίκης.

 

1) Λευκός Πύργος

Ο Λευκός Πύργος είναι το σύμβολο της Θεσσαλονίκης και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα (χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450-70), που έχει περάσει από πολλές φάσεις και έχει αλλάξει αρκετά ονόματα. Η σημερινή μορφή του πύργου αντικατέστησε βυζαντινή οχύρωση του 12ου αιώνα, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών. Έχει διαπιστωθεί πως στην αρχή λεγόταν «Πύργος του Λέοντος», σύμφωνα με μια τουρκική επιγραφή του 1535-1536 και η οποία βρισκόταν στην είσοδο του εξωτερικού περιβόλου, ενώ στη συνέχεια, πήρε την ονομασία «Φρούριο της Καλαμαριάς». Επειδή πολύ συχνά η όψη του Πύργου βαφόταν με αίμα και υπήρχαν πολλά θύματα από Οθωμανούς βασανιστές και εκτελεστές, αλλά και εκτελέσεις των φυλακισμένων από τους Γενίτσαρους, εκείνη την περίοδο μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα ο Πύργος είχε ονομαστεί ως «Πύργος του Αίματος». Όταν η Οθωμανική αυτοκρατορία κατέλαβε την Θεσσαλονίκη και μετατέθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο το 1912 κατά την διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, ο Πύργος ήταν σε λευκό χρώμα, όπως και ονομάστηκε, γεγονός που συμβόλιζε τον καθαρισμό. Έχει 6 ορόφους, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο, ενώ σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο. Η θέα από την κορυφή είναι εκθαμβωτική, αφού θα έχετε μια πανοραμική όψη της πόλης από όλα τα σημεία του ορίζοντα. Η είσοδος κοστίζει 4ε, αλλά υπάρχουν πολλές κατηγορίες που μπαίνουν δωρεάν, ενώ δωρεάν είναι η είσοδος κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα.

white tower

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook: o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

 

 
 

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com