Όσοι από εσάς τυχαίνει να έχετε κάποιο κατοικίδιο, και στη περίπτωση μας σκύλο, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα ταξίδι είναι μια «πονεμένη» ιστορία. Οι περισσότεροι τετράποδοι φίλοι μας δεν τα πηγαίνουν καλά με τις εκδρομές, ενώ η πλειοψηφία των ιδιοκτήτων, ειδικά οι νέοι, δεν γνωρίζουν πως πρέπει να ενεργήσουν σε κάθε περίπτωση. Έχοντας παρέα τον σκύλο μου, κάτι παραπάνω από επτά χρόνια, θεωρώ ότι έχω κάποια εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Θα προσπαθήσω λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας κάποιες πληροφορίες, ώστε το επόμενο ταξίδι με τον σκύλο σας να γίνει ευκολότερο.
Πριν το ταξίδι
Η πρώτη φορά που θα ταξιδέψει κάποιος με τον σκύλο του στο αυτοκίνητο είναι πολύ σημαντική. Όπως σε όλα τα θέματα έτσι και εδώ, ο σκύλος χρειάζεται να εκπαιδευτεί. Πρέπει δηλαδή να μη συνδυάσει το ταξίδι με κάτι κακό. Για να το πετύχουμε αυτό υπάρχουν κάποια στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν. Αρχικά καλό είναι ο σκύλος να μπει σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο για να εξοικειωθεί με το χώρο. Έπειτα σε ένα αυτοκίνητο με απλά αναμμένη τη μηχανή, αλλά ακούνητο και τέλος να γίνουν μικρές διαδρομές γύρω από το σπίτι. Όσο ανταποκρίνεται στις οδηγίες και παραμένει ψύχραιμος, καλό είναι να τον ανταμείβετε με λιχουδιές και επαίνους.
Οι συγκεκριμένες τακτικές δεν λειτουργούν όμως σε όλους τους τετράποδους φίλους μας, καθώς πολλά ζώα ζαλίζονται ή έχουν τάση προς έμετο όσο εκπαίδευση και να τους κάνεις. Αν λοιπόν δεν πιάνει αυτό, σειρά έχει η επιστήμη. Κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο και ζητήστε του κάποιο χάπι για να τον χαλαρώσετε. Προσοχή! Μην πάρετε χάπια από το εμπόριο χωρίς τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του.
Επίσης, άσχετα με τη σχέση του σκύλου με το αυτοκίνητο, η επίσκεψη στον κτηνίατρο πριν το ταξίδι συνιστάται. Ένα check up δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Όπως συνιστάται και η επίσκεψη στο κομμωτήριο σκύλων. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι καλό να καθαρίζουμε τα πόδια του σκύλου από τρίχες πριν τις διακοπές, ώστε να μη γεμίζει επικίνδυνα πράγματα ανάμεσα στα δάχτυλα του.
Ακόμη, να έχετε πάντα μαζί σας μια τσάντα. Καλό θα είναι να είναι διαφορετική από τη δικιά σας για να τη συνδυάσει ως προσωπικό του αντικείμενο. Μέσα σε αυτή θα έχετε οπωσδήποτε το βιβλιάριο του, υγρά μαντηλάκια, πετσέτα, μπολ νερού-φαγητού, τα αγαπημένα του παιχνίδια και ότι άλλο θεωρείτε απαραίτητο. Εάν σκοπεύετε να διανυκτερεύσετε κάπου, φρόντισε να έχετε ενημερωθεί ποια είναι τα ξενοδοχεία που δέχονται σκύλους, για να μη κοιμηθείτε και οι δύο σας στο αυτοκίνητο.
Τέλος, μη τον ταΐσετε για τουλάχιστον έξι ώρες πριν! Μονό μικρές μπουκίτσες όπως μπισκοτάκια ή άλλες λιχουδιές και να τον κάνετε μια μεγάλη βόλτα για να εκτονωθεί και να ηρεμήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
Ξεκινώντας το ταξίδι η ασφάλεια είναι το παν. Απαγορεύεται δια νόμου ο σκύλος να περιφέρεται στο αυτοκίνητο, τόσο για τη δική του ασφάλεια όσο και για τη δική σας. Σκεφτείτε απλά τι θα γινόταν σε μια σύγκρουση ή σε ένα άνοιγμα αερόσακου. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ο σκύλος να βρίσκεται πάντα στις πίσω θέσεις. Αν είναι μικρόσωμος, ενδείκνυται να τοποθετείτε μέσα σε κλουβί ή τσάντα, ενώ αν είναι μεγαλύτερος απλά δεμένος με την ειδική ζώνη. Σε περίπτωση που θα μπει στο πορτ παγκάζ, να είναι πάντα σηκωμένο το διαχωριστικό για να παίρνει αέρα.
Τοποθετήστε μια κουβερτούλα στα πίσω καθίσματα για να αποφύγετε να λερωθούν, να γεμίσουν σάλια ή τρίχες. Να έχετε πάντα τα παράθυρα λίγο ανοιχτά για να αερίζεται ο χώρος και να μη ζαλίζεται ο σκύλος, άλλα όχι τόσο ώστε να μπορεί να βγάλει το κεφάλι του έξω. Καλό είναι να του μιλάτε και να τον επαινείτε όσο διαρκεί το ταξίδι για να αισθάνεται όσο το δυνατόν πιο ασφαλής. Επιλέξτε να ταξιδεύετε ώρες που δεν έχει πολύ ζέστη ή πολύ κρύο, ώστε να είναι ευκολότερο το ταξίδι και μην αφήσετε, ποτέ μα ποτέ, τον σκύλο κλειδωμένο μέσα για να πιείτε ένα καφέ ή να ψωνίσετε κάτι.
Τέλος, να πραγματοποιείτε συχνές στάσεις, κάθε δύο ώρες το μέγιστο, για να κάνει το ζωντανό την ανάγκη του, να πιεί νερό και να ασκηθεί πριν τη συνέχεια του ταξιδιού.
Μετά το ταξίδι
Με το που φτάσετε στο προορισμό σας, ίσως είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι της διαχείρισης του σκύλου. Το ζώο πρέπει επιβραβευτεί για όλη του τη συμπεριφορά, είτε παρέμεινε ψύχραιμο και υπάκουο, είτε δυσκολεύτηκε.
Η επιβράβευση πρέπει να είναι και λεκτική και πρακτική. Πείτε του πόσο καλός ήταν, παίξτε μαζί του και βγάλτε τον μια μεγάλη βόλτα για να ξεμουδιάσει. Δώστε του να φάει μεγαλύτερη μερίδα από ότι συνήθως ή μια λιχουδιά που δεν είχε γευτεί μέχρι τότε. Στόχος είναι να συνδυάσει το τέλος του ταξιδιού με κάτι καλό.
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!
Μουζακίδης Παντελής