Ένας μέρος που συνδυάζει το παλιό με το νέο. Μια περιοχή της Ελλάδας που η φύση οργιάζει, αφού είναι γεμάτη με βουνά, ποτάμια, δάση και πεδιάδες. Διαθέτει πληθώρα από γραφικά χωριά, ενδιαφέρονται αξιοθέατα και τρομερά φυσικά τοπία. Η Δράμα ζητά την προσοχή σας και σίγουρα την αξίζει!
Λίγα λόγια για τη πόλη
Η Δράμα είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης Περιφερειακής Ενότητας και μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το όνομα της πόλης προέρχεται από την λέξη «ύδραμα», λόγω της αφθονίας των υδάτων που υπάρχουν στην περιοχή. Πρόκειται για ένα μέρος που κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ η σημερινή πόλη βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Ηδωνίδας. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Φαλακρό και θεωρείται μια από τις ομορφότερες στην Βόρεια Ελλάδα! Σήμερα αριθμεί 44.257 κατοίκους μέσα στη πόλη και 86.643 στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. Ελάτε να την γνωρίσουμε.
10) Μακεδονικός Τάφος
Ο Ελληνιστικός Τάφος της οδού Τροίας 1 είναι μνημειακός μακεδονικού τύπου τάφος που χρησιμοποιήθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 3ου έως τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ.. Αποτελείται από έναν κτιστό κλιμακωτό «δρόμο», έναν προθάλαμο και τον νεκρικό θάλαμο. Στον προθάλαμο υπάρχουν σημαντικές τοιχογραφίες με μίμηση της τοιχοδομίας, βούκρανα και εξάφυλλους ρόδακες. Ακόμη, στον νεκρικό θάλαμο διατηρούνται σε καλή κατάσταση τρεις κτιστές σαρκοφάγοι, ενώ από τα ευρήματα του τάφου επιβεβαιώνεται η σχέση της περιοχής της Δράμας με τον υπόλοιπο ελληνιστικό κόσμο! Ο τάφος είχε προσελκύσει εδώ και αιώνες το ενδιαφέρον των αρχαίων Ηδωνών, των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, αλλά και των Τούρκων λόγω κλίματός του. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1976 κατά την εκσκαφή των θεμελίων για την ανέγερση οικοδομής που χτίστηκε στο σημείο. Κατά την ανασκαφή του μνημείου αποκαλύφθηκε ότι ο τάφος είχε συληθεί κατά το παρελθόν. Τα εναπομείναντα κτερίσματα ωστόσο, μιλούν εύγλωττα για τη σπουδαία σημασία του για τον τοπικό πολιτισμό και την οικονομία της εποχής. Σήμερα ο τάφος είναι επισκέψιμος, κατόπιν συνεννόησης με το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.
9) Εκκλησίες
Είναι ευρέως γνωστό ότι τόσο η πόλη της Δράμας όσο και η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή και τα χωριά της, φημίζονται για την θρησκευτική παράδοση και για τα αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης και αρχιτεκτονικής που κοσμούν τους ναούς τους. Έτσι θα ήταν μεγάλη παράλειψη να φύγετε από την περιοχή χωρίς να επισκεφθείτε κάποιους από αυτούς. Ξεκινήσετε με την Βυζαντινή Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, η οποία βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή, δίπλα στη λίμνη όπου στον πυθμένα της ακόμη και σήμερα διασώζονται τα ερείπια της πρώτης εκκλησίας σε αυτό το σημείο. Συνεχίστε με τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, που θεωρείται το παλαιότερο σωζόμενο κτίσμα της Δράμας και τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ–Γαβριήλ, που παρουσιάζει έντονο και ανεκτίμητο ενδιαφέρον, καθώς διαθέτει πλούσια ιστορική πραγματικότητα από τα βυζαντινά χρόνια. Τέλος, άξια προσοχής είναι η Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος, που βρίσκεται στο χωριό Ταξιάρχες, σε μια όμορφη περιοχή δίπλα στο βουνό Φαλακρό.
8) Δημοτικός κήπος - Πλατεία Ελευθερίας
Στην όγδοη θέση του άρθρου έχω τοποθετήσει δύο από τις ομορφότερες τοποθεσίες στην πόλη της Δράμας! Ο Δημοτικός Κήπος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελεί μια όαση πρασίνου μέσα στην Δράμα. Ρυάκια και λιμνούλες περιβάλλουν αυτό το όμορφο πάρκο και δίνουν τη δυνατότητα χαλάρωσης κάθε στιγμή της ημέρας. Εκεί θα βρείτε ακόμη το άγαλμα της Ελευθερίας της Δράμας, το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, το μνημείο των μαρτύρων της Σφαγής της Δράμας, η προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και το Μνημείο των Ηρώων του Πολυτεχνείου. Τέλος, αυτό το σημείο είναι το μέρος όπου «ζωντανεύει» η Ονειρούπολη κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων
Από την άλλη, η Πλατεία Ελευθερίας είναι η κεντρική πλατεία της πόλης και το μέρος που χτυπάει η καρδιά της Δράμας. Αυτό που βλέπουμε σήμερα σχεδιάστηκε ως επί των πλείστων το 1915, όταν κάηκαν οι ξύλινες παράγκες που υπήρχαν σε αυτό το σημείο για να δημιουργηθεί η πλατεία. Δέκα χρόνια πριν, στις 14 Σεπτεμβρίου 1905 ο εικοσάχρονος Μακεδονομάχος Άρμεν Κούπτσιος οδηγήθηκε από τούς Τούρκους στον πλάτανο της πλατείας και εκτελέστηκε με απαγχονισμό. Το 1916 οι Βούλγαροι έκοψαν τον μεγάλο πλάτανο της πλατείας, για να μην υπάρχει τίποτα πού να θυμίζει στους Δραμινούς την θυσία του νεότερου σε ηλικία Έλληνα Μακεδονομάχου. Αργότερα, μετά την απελευθέρωση, στον τόπο τη θυσίας στην πλατεία ανεγέρθηκε η προτομή του Άρμεν Κούπτσιου και δίπλα φυτεύτηκε εκ νέου ένας πλάτανος σε ανάμνηση του μαρτυρίου του!
7) Πάρκο Αγίας Βαρβάρας
Όπως ανέφερα και στην εισαγωγή, η Δράμα είναι μια πόλη που χτίστηκε πάνω σε νερά. Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης, το οποίο μάλιστα έχει συμπεριληφθεί στα εξήντα ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης, στο πλαίσιο του προγράμματος Culture 2000. Το όνομά του προέρχεται από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται εκεί. Σύμφωνα με την παράδοση, επί Οθωμανικής κατοχής, όταν έγινε προσπάθεια να γκρεμιστεί ο ναός, ώστε να κατασκευαστεί στη θέση του τζαμί, η εκκλησία καλύφθηκε από τα τρεχούμενα νερά της περιοχής και έτσι σώθηκε! Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό υδροβιότοπο, γεμάτο πάπιες, χήνες, κύκνους και άλλα ζώα, τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι για να απολαύσουν το πανέμορφο τοπίο! Ακόμη, στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας λειτουργεί το πρώτο κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών για την οροσειρά της Ροδόπης. Τέλος, εκεί θα βρείτε ακόμη ταβέρνες, παραδοσιακούς νερόμυλους, ένα υπαίθριο θεατράκι και διάφορους χώρους αναψυχής.
6) Μουσεία
Στην Δράμα υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μουσεία και χώροι τέχνης, που θα κεντρίσουν την προσοχή σας. Κατά την γνώμη μου, αξίζει να ξεκινήσετε από το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο επιχειρεί να σκιαγραφήσει την πολιτιστική φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας διαχρονικά, καθώς στις αίθουσές του παρουσιάζονται ευρήματα από τη μέση παλαιολιθική περίοδο (50.000 χρόνια από σήμερα) έως τους νεότερους χρόνους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία πολύπλευρης γνωριμίας με το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και της κοιλάδας του Νέστου. Ακόμη, προτείνω το μοναδικό Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης, που λειτουργεί το 1999. Στεγάζεται στο κτήριο του πρώην οικοτροφείου της Μητρόπολης Δράμας, όπου ο μακαριστός μητροπολίτης Διονύσιος είχε συγκεντρώσει πολλά κειμήλια για συντήρηση και διαφύλαξη στους χώρους της μητρόπολης. Σταδιακά τα κειμήλια συντηρήθηκαν από τον κύριο Γκερέκο και βρήκαν τη θέση τους στο νέο μουσείο. Τέλος, μη παραλείψετε μια επίσκεψη στο Μουσείο Φωτογραφίας – Μαρμάρινο Σπίτι, που βρίσκεται στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και αποτελεί ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο, έργο τέχνης της περιοχής, όπου φιλοξενούνται φωτογραφίες από τη Δράμα. Οι φωτογραφίες σηματοδοτούν την ιστορική διαδρομή των κατοίκων της Δράμας από το χθες στο σήμερα.
5) Παρανέστι - Νικηφόρος
Το Παρανέστι είναι μια γραφική κωμόπολη, χτισμένη σε υψόμετρο 120 μέτρων δίπλα από τον ποταμό Νέστο. Απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας και μέχρι το 1927 ονομαζόταν Μπούκια! Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο, με φυσική ομορφιά, σπάνια βλάστηση και πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Σήμα κατατεθέν του οι παλιές τοξωτές γέφυρες και οι πανέμορφοι καταρράκτες, ενώ τα διάσπαρτα ερείπια και οι εκκλησιές μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία σε προηγούμενες δεκαετίες!
Πολύ όμορφος είναι και ο ορεινός οικισμός Νικηφόρος, που είναι χτισμένος σε υψόμετρο 240 μέτρων, περίπου 15 χιλιόμετρα δυτικά της Δράμας. Μιλάμε για ένα κλασικό βουνήσιο χωριό, με γραφικά στενάκια, παλιά αρχοντικά, όμορφες εκκλησίες και υπέροχα φυσικά τοπία!
4) Δοξάτο
Το Δοξάτο είναι μια ιστορική, αλλά συνάμα μαρτυρική κωμόπολή της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, που σίγουρα πρέπει να επισκεφτείτε αν βρεθείτε στην περιοχή! Πρόκειται για ένα μέρος που κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, το οποίο όμως είναι ξακουστό στο εύρη κοινό για πολύ δυσάρεστα γεγονότα. Πριν και κατά την Διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, οι Βούλγαροι προέβησαν σε δύο σφαγές στην πόλη, το 1913 και το 1941, οι οποίες αφαίρεσαν την ζωή από χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες και παιδιά! Σήμερα αξίζει να δείτε το εντυπωσιακό Δημοτική Σχολείο και τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, καθώς επίσης να περπατήσετε στα στενά του που δεσπόζουν υπέροχα αρχοντικού που μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν του Δοξάτου!
3) Φαράγγι Πετρούσας- Πύργων
Το Φαράγγι της Πετρούσας-Πύργων βρίσκεται στη νότια πλευρά του όρους Φαλακρό, ξεκινώντας βόρεια από το χωριό των Πύργων και καταλήγοντας στην Πετρούσα. Με μήκος περισσότερο των 10 χιλιομέτρων αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες, οι οποίοι μπορούν να το διασχίσουν κάτω από κατακόρυφα βράχια, μέσα σ' ένα εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς τοπίο. Στις πλαγιές του φαραγγιού φιλοξενούνται πολύχρωμα αγριολούλουδα, ανθεκτικά ξερόφυτα, αλλά και ενδιαφέρουσα δενδρώδης βλάστηση. Επιπλέον το φαράγγι αποτελεί καταφύγιο για πλήθος ειδών της πανίδας. Ακόμη, εντός του φαραγγιού δημιουργήθηκε ένα πανέμορφο πέτρινο θέατρο που κάθε καλοκαίρι αποτελεί το επίκεντρο πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια ο χώρος δεν λειτουργεί, αφού είναι χαρακτηρισμένος ως δασική έκταση, κάτι που όμως υπάρχει θέληση να αλλάξει!
2) Νευροκόπι -Φαλακρό όρος-Οχυρό Λίσσε
Το Νευροκόπι είναι ίσως το διασημότερο χωριό της Δράμας, γνωστό κυρίως για το τσουχτερό του κρύο και τις πεντανόστιμες πατάτες του! Το Νευροκόπι ή για την ακρίβεια το Κάτω Νευροκόπι είναι μια κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, που βρίσκεται στο κέντρο του ομώνυμου οροπεδίου. Το παλαιό όνομα της πόλης ήταν Ζύρνοβο και μετονομάστηκε σε Κάτω Νευροκόπι από τους Έλληνες του Άνω Νευροκοπίου (σήμερα στη Βουλγαρία), που προσέφυγαν εκεί μετά τη συνθήκη του Νεϊγύ. Μέσα στην πόλη αξίζει να δείτε τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και το Μνημείο νεκρών Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ εκτός ξεχωρίζει η τεχνίτη λίμνη Κατάφυτου και η θέα από την κορυφή του προφήτη Ηλία.
Φυσικά βρισκόμενοι στο Νευροκόπι θα έρθετε αντιμέτωποι και με το σήμα κατατεθέν την περιοχής που δεν είναι άλλο από το Φαλακρό Όρος. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελληνικής φύσης, γιατί παρά την ονομασία του, που οφείλεται στην χαρακτηριστική κορυφή του, μόνον γυμνό δεν είναι. Πέραν από την αστείρευτη φυσική ομορφιά, τα εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, στην περιοχή λειτουργεί και το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού Δράμας.
Τέλος, μια ανάσα από την κωμόπολη του Νευροκοπίου θα βρείτε και το Μουσείο & Θεματικό Πάρκο Οχυρό Λίσσε. Πρόκειται για ένα από τα οχυρά της γραμμής Μεταξά, το οποίο κατασκευάστηκε μέσα στο λόφο που υψώνεται στη πεδιάδα του Κάτω Νευροκοπίου στα ανατολικά του χωριού Οχυρό. Είναι ένα από τα λίγα οχυρά της γραμμής Μεταξά που είναι καλοδιατηρημένα και επισκέψιμα, οπότε σίγουρα μια επίσκεψη εκεί θα σας εντυπωσιάσει!
1) Σπήλαιο Αγγίτη
Το Σπήλαιο των Πηγών του Αγγίτη Ποταμού (Μααρά) βρίσκεται βόρεια της υδρολογικής λεκάνης Δράμας, δίπλα στο χωριό Πηγές και θεωρείται ένα από τα ομορφότερα σπήλαια στην βόρεια Ελλάδα! Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στον κόσμο, το οποίο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων, ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 21 χιλιομέτρων! Η ανακάλυψη του έγινε το 1978 από μια ομάδα Γάλλων σπηλαιολόγων, σε συνεργασία με την Ελληνική Σπηλαιολογική εταιρία. Η πορεία μέσα στο σπήλαιο είναι άκρως εντυπωσιακή, αφού γίνεται πάνω σε ένα τεχνητό γεφυράκι που διασχίζει κατά μήκος το σπήλαιο με τους πανέμορφους σταλακτίτες!
Πώς θα πάτε
Στην Δράμα μπορεί κανείς να μεταβεί με αρκετούς τρόπους. Αρχικά μπορεί να προσεγγίσει την πόλη οδικώς, είτε με δικό του μεταφορικό μέσο μέσω της Εγνατίας οδού είτε με κάποιο λεωφορείο. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο τρένο μέχρι κάποια κοντινή πόλη, αφού υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Τί να φάτε
Η παραδοσιακή κουζίνα της Δράμας χαρακτηρίζεται χωρικά από την ιδιομορφία του εδάφους της περιοχής. Μια πεδιάδα περιτριγυρισμένη από τρία βουνά (Παγγαίο, Φαλακρό, Μενοίκιο), τον πλούσιο Νέστο και τους παραπόταμους του, σε συνδυασμό με τις έντονες κλιματολογικές συνθήκες και τις επιρροές από τις γειτονικές χώρες δημιουργούν μια αδιαμφισβήτητα εξαιρετική βάση. Κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της περιοχής είναι οι τζιγεροσαρμάδες, η μπάμπω (χοιρινό έντερο παραγεμισμένο με ψιλοκομμένο πνευμόνι και λίγο συκώτι), το χοιρινό με πράσο και σέλινο, το κατσίκι με σπανάκι, το ιτσλι κιοφτέ, το χιουνκάρ μπεγιεντί, το αρνί γκιούλμπασι, ο σορβάς (σούπα με γιαούρτι), οι σαρακατσάνικες πίτες και ο μαστιχάτος χαλβάς της Δράμας.
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook: o_thessalonikios ή follow στο instagram!
Μουζακίδης Παντελής