Θεωρώ ότι όποιον άνθρωπο σε αυτό τον πλανήτη και να ρωτήσεις αν θα ήθελε κάποια στιγμή στη ζωή του να επισκεφθεί τη Βενετία, η απάντηση θα ήταν «εννοείται». Φυσικά δε θα μπορούσε και η δική μου απάντηση να μην είναι η ίδια. Ως λάτρης των Αποκριών, το να επισκεφθώ τη Βενετία κατά τη διάρκεια τους, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά μου όνειρα και επειδή τα όνειρα καλό είναι να μην μένουν ανεκπλήρωτα, αποφάσισα να την επισκεφτώ στο απόγειο του καρναβαλιού. Και επειδή μια φορά ποτέ δεν είναι αρκετή, μετά από χρόνια επέστρεψα για να την εξερευνήσω εις βάθος και να σας την παρουσιάσω ανάλογα.
Λίγα λόγια για τη πόλη
Η Βενετία βρίσκεται στην ανατολική Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στην ομώνυμη ελώδη λιμνοθάλασσα, που απλώνεται κατά μήκος της ακτογραμμής μεταξύ των εκβολών των ποταμών Πάδου (Πο) και Πιάβε, ενώ αποτελεί πρωτεύουσα της περιφέρειας του Βενέτο. Είναι χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών, που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες και είναι ολόκληρη καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ο πληθυσμός στο δήμο της Βενετίας φτάνει τους 270.098 κατοίκους, ενώ στην ευρύτερη περιοχή (Πάντοβα-Τρεβίζο) υπολογίζεται στους 1.660.000 κατοίκους. Λόγω της προνομιακής θέσης της, η Βενετία αποτελούσε σημαντικό κέντρο εμπορίου κατά το Μεσαίωνα, κάτι που την κατέστησε πλούσια σε όλη την ιστορία της. Πέραν όμως από το εμπόριο, η «Επιπλέουσα Πόλη» ή η « Γαληνοτάτη», όπως είναι τα προσωνύμια της, διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην Αναγέννηση, αφού εκεί έδρασαν αρκετά καλλιτεχνικά κινήματα, ενώ αποτελεί και γενέτειρα του σπουδαίου Αντόνιο Βιβάλντι. Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη για πρώτη φορά.
Canal Grande
Το Μεγάλο Κανάλι (Canal Grande), γνωστό και ως καναλάτσο (canalazzo), είναι το κύριο κανάλι για τις μετακινήσεις στη Βενετία. Έχει μήκος 3,8 χιλ και σχηματίζει με τη διαδρομή του το γράμμα S! Ξεκινάει από τη πλατεία του Αγίου Μάρκου (Piazza San Marco) και καταλήγει λίγο έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, την Αγία Λουκία (St. Lucia).
Τις δυο περιοχές ενώνει η παλαιότερη, μεγαλύτερη και μάλλον πιο δημοφιλής γέφυρα της πόλης, η γέφυρα Ριάλτο (Ponte di Rialto). Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1588 και ολοκληρώθηκε το 1591, ενώ για 300 χρόνια αποτελούσε τον μόνο τρόπο για να διασχίσει κανείς το μεγάλο κανάλι με τα πόδια! Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες της εποχής, συμπεριλαμβανομένου και του Μιχαήλ Άγγελου, ήταν υποψήφιοι για το σχεδιασμό της γέφυρας, αλλά τελικά η τιμή έγινε στον Antony Da Ponte, εξ’ ου και το όνομα της γέφυρας. Σε ώρες αιχμής, η συγκεκριμένη γέφυρα είναι κατακλυσμένη από κόσμο, που είτε θέλει να περάσει από την απέναντι πλευρά του καναλιού είτε να θαυμάσει την υπέροχη θέα! Μάλιστα, κατά την περίοδο του καρναβαλιού τοποθετείται μέχρι και «τροχονόμος»!
Κατά μήκος του μεγάλου καναλιού, υπάρχουν περίπου 170 κτίρια, τα περισσότερα από τα οποία έχουν χτιστεί μεταξύ 13ου και 18ου αιώνα, ενώ άνηκαν επί των πλείστων σε πλούσιες οικογένειες εμπόρων. Κατά τη γνώμη μου, ένα από τα πιο όμορφα και πιο φωτογραφημένα είναι το Ca’ d’Oro, το σπίτι από χρυσό δηλαδή. Ένα έξοχο παράδειγμα βενετικού γοτθικού αρχιτεκτονικού ρυθμού, δημιούργημα του διάσημου αρχιτέκτονα Giovanni Bon, για τον πλούσιο έμπορο Marino Kontarini, που ήθελε να δημιουργήσει το πιο όμορφο παλάτι στη Βενετία. Το συγκεκριμένο χαϊδευτικό του δόθηκε εξαιτίας της διακόσμησης του, αφού χρησιμοποιήθηκαν υλικά όπως φύλλα χρυσού, ουλτραμαρίνη και άλικο χρώμα. Σήμερα λειτουργεί ως γκαλερί με την επωνυμία Galleria Franchetti και στεγάζει την αξιόλογη συλλογή τέχνης του βαρόνου Giorgio Franchetti, που συμπεριλαμβάνει σπουδαίους βενετσιάνους και μη καλλιτέχνες.
Τέλος, ένα ακόμη κτίριο που αξίζει να δείτε από κοντά είναι το Ca’ da Mosto. Πρόκειται για το παλαιότερο κτίριο πάνω στο μεγάλο κανάλι, το οποίο χρονολογείται στον 13ο αιώνα και αποτελεί άριστο δείγμα βενετικού-βυζαντινού στυλ. Για να θαυμάσετε το συγκεκριμένο κτίριο, καθώς και όλα τα παραπάνω, χρησιμοποιήστε τα vaporetti (τα θαλάσσια λεωφορεία), ενώ οι πιο ρομαντικοί τις διάσημες γόνδολες.
Piazza San Marco
Η Πλατεία του Αγίου Μάρκου (Piazza San Marco) είναι η μεγαλύτερη και η ομορφότερη πλατεία της Βενετίας, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι είναι η μόνη που φέρει το όνομα Piazza, καθώς όλες οι άλλες αναφέρονται ως Campi (πεδία δηλαδή). Όποια στιγμή της μέρας και να την επισκεφτείτε θα σφύζει από ζωή, αφού είναι πάντα γεμάτη από τουρίστες, που δε σταματούν να χρησιμοποιούν τη φωτογραφική τους μηχανή, αλλά και περιστέρια. Τα συγκεκριμένα πτηνά είναι τόσα πολλά, που προκαλούσαν πρόβλημα στους κατοίκους, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να θεσπίσει νόμο, που απαγορεύει τη σίτιση τους. Πάντως το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη.
Το στολίδι της Piazza San Marco δεν είναι άλλο από τον ομώνυμο καθεδρικό ναό (Basilica di San Marco). Ένα πραγματικό κομψοτέχνημα, που χτίστηκε στη θέση ενός προηγούμενου ναού το 1063, ενώ καθαγιάστηκε το 1094. Αποτελούσε σύμβολο δύναμης και μεγαλοπρέπειας στη Βενετία και εξυπηρετούσε ως προσωπικό παρεκκλήσι του Δόγη μέχρι το 1807, όπου έγινε ο καθεδρικός της πόλης. Οι ουρές για την είσοδο ξεπερνούν τα 300 μέτρα και η αναμονή είναι πάντα τεράστια, αλλά πιστέψτε με, αξίζει το κόπο. Εκεί θα θαυμάσετε τα μνημειώδη μωσαϊκά του, που λάμπουν στον ήλιο, τους βυζαντινότροπους τρούλους του, τα πολύχρωμα μάρμαρα από τη Μέση Ανατολή και ακριβώς απέναντι το κωδωνοστάσιο. Τέλος, στη πλατεία υπάρχουν αρκετά σημαντικά κτίρια, σπουδαίας αρχιτεκτονικής όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Museo Archeologico Nazionale), η κεντρική βιβλιοθήκη (Biblioteca Nazionale Marciana), καθώς και διάφορα κτίρια της κυβέρνησης (δικαστήριο, πολιτιστικό κέντρο κ.α.).
Palazzo Ducale
Το εκθαμβωτικό παλάτι του Δόγη (Palazzo Ducale) είναι ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της Βενετίας και θεωρούταν το κέντρο δύναμης της πόλης όταν αποτελούσε εμπορική υπερδύναμή. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα σε δύο δόσεις, καθώς ο πρώτος αρχιτέκτονας Filippo Calendario, ο οποίος είχε κάνει τα αρχικά σχέδια εκτελέστηκε για προδοσία το 1385. Η ανατολική πτέρυγα κατασκευάστηκε μεταξύ του 1301-1340 και η δυτική πτέρυγα, που κοιτάει προς την piazzeta χρειάστηκε ακόμα 110 χρόνια για να ολοκληρωθεί, το 1450. Το Βενετσιάνικο στυλ του παλατιού έχει γοτθικές και βυζαντινές επιρροές, αποπνέει μεγαλοπρέπεια και δίνει μία ανάλαφρη αρχιτεκτονική δομή φιλική προς τον επισκέπτη. Η διακόσμηση του είναι αξιοθαύμαστη με τα δεκάδες διαμερίσματα, γραφεία και αίθουσες, με πιο εντυπωσιακή αυτή του Μεγάλου Συμβουλίου, με την πασίγνωστη τοιχογραφία του παραδείσου του Tintoreto, που ολοκληρώθηκε το 1577. Τέλος στο υπόγειο βρίσκονται αρκετά κελιά, όπου γινόταν η κράτηση όσων επρόκειτο να δικαστούν. Όταν κατασκευάστηκε μια νέα φυλακή στην άλλη πλευρά του καναλιού Rio de palazzio, τα κελιά αυτά σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται. Η νέα φυλακή ενώθηκε με το παλάτι με την διάσημη «Γέφυρα των στεναγμών» (Ponte dei Sospiri). Η είσοδος είναι κάπως ακριβή, αφού κοστίζει 25ε, αλλά κατά τη γνώμη μου τα αξίζει.
Gallerie dell'Accademia
Η Πινακοθήκη της Ακαδημίας (Gallerie dell'Accademia) είναι ίσως ο πιο σημαντικός χώρος τέχνης στη Βενετία, αφού φιλοξενεί κάποιους από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της λεγόμενης σχολής της Βενετίας, που δημιουργήθηκαν από τον Μεσαίωνα έως και την Αναγέννηση. Κανείς θα μπορούσε να πει ότι η ιστορία της ξεκινά από το 1750, όταν ιδρύθηκε η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας (Accademia di Belle Arti di Venezia). Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που παρείχε μεταξύ άλλων και εξειδίκευση στην αναπαλαίωση έργων τέχνης. Μετά από πολλές περιπέτειες λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλική χερσόνησο, η Ακαδημία αυτή μεταφέρθηκε στο σημερινό της οίκημα, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1817. Το 1879 η πινακοθήκη (Gallerie) της Ακαδημίας ανεξαρτητοποιήθηκε και δημιουργήθηκαν έτσι δύο ιδρύματα, η Ακαδημία Καλών Τεχνών και η Πινακοθήκη της Ακαδημίας. Η τελευταία παρέμεινε στην Scuola della Carità, μολονότι το κτίριο φέρει ακόμη την επιγραφή Accademia di Belle Arti. Η εκπληκτική συλλογή πινάκων της διαθέτει έργα διάσημων καλλιτεχνών όπως οι Tintoretto, Tiziano, Canaletto, Giorgione, Giovanni Bellini, Vittore Carpaccio και Veronese, ενώ η είσοδος κοστίζει 12ε.
Scuola Grande di San Rocco
Η Μεγάλη Σχολή του Σαν Ρόκο (Scuola Grande di San Rocco) ιδρύθηκε ως λαϊκή αδελφότητα το 1478, έχοντας σημαντικό ρόλο στον φιλανθρωπικό αγώνα της εποχής, ενώ παραμένει ενεργή μέχρι και σήμερα. Η δημοτικότητα της όμως ανέβηκε κατακόρυφα με την εμπλοκή του διάσημου ιταλού ζωγράφου Tintoretto, που φιλοτεχνούσε στη σχολή για περίπου δυο δεκαετίες (από το 1564 ως το 1587). Έτσι το εσωτερικό της είναι διακοσμημένο με ποικίλες σκηνές τόσο από τη Παλαιά όσο και από τη Καινή Διαθήκη στους τοίχους της, αλλά και δεκάδες πίνακες και αγάλματα, που του έδωσαν τη φήμη ενός από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς της Βενετικής Σχολής. Κάτι που σίγουρα θα σας κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι υπάρχουν παντού καρέκλες, αφού η λογική της σχολής είναι να δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάζει καθιστός σχεδόν κάθε έργο. Η είσοδος στοιχίζει 13,50€.
Τα νησιά
Η Βενετία περιβάλλεται από πολλά μικρά, αλλά πανέμορφα νησάκια τα οποία είναι εύκολα προσβάσιμα με ένα βαπορέτο από τη Piazza San Marco ή από το βόρειο κομμάτι της πόλης.
Το πιο κοντινό από αυτά είναι το San Giorgio Maggiore, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πλατεία του Αγίου Μάρκου. Φιλοξενεί την εντυπωσιακή ομώνυμη εκκλησία που υπήρξε πηγή έμπνευσης για τον πασίγνωστο ζωγράφο Μονέ, το καλλιτεχνικό κέντρο Cini Foundation, τη βιβλιοθήκη και το υπαίθριο θέατρο Teatro Verde.
Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το μακρόστενο Lido, το οποίο έχει 12 χιλιόμετρα μήκος και μόλις δύο χιλιόμετρα πλάτος. Το συγκεκριμένο νησί είναι γνωστό για το κινηματογραφικό φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο εκεί, ενώ αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το Αρχαίο Εβραϊκό Νεκροταφείο.
Από την άλλη πλευρά, στο βόρειο τμήμα της Βενετίας αξίζει να κάνετε μια πρώτη στάση στο λιλιπούτειο San Michele, πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένα τα γραφικά και εντυπωσιακά νεκροταφεία του Αγίου Μιχαήλ. Στάση επιβάλλεται να κάνετε φυσικά και στο Murano, που είναι διεθνώς γνωστό για τη βιομηχανία υαλουργίας που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα! Αν και σχετικά ακριβό, το συγκεκριμένο γυαλί θα είναι ότι πρέπει για σουβενίρ ή δώρο.
Ακόμη πιο βόρεια θα συναντήσετε τρία ακόμη νησιά, από όπου λέγεται ότι ξεκίνησε να αναπτύσσεται αυτή η θαλάσσια πόλη. Το πρώτο ονομάζεται Mazzorbo και είναι πραγματικά ένα κρυμμένος θησαυρός. Εκεί κρύβονται αρχαία τείχη του 13ου αιώνα και κάποια από τα πιο εκπολιτισμένα αμπέλια της περιοχής. Αν έπρεπε να διαλέξω όμως το πιο φωτογενές, αυτό θα ήταν χωρίς δεύτερη σκέψη το Burano. Αυτό το ψαροχώρι αποτελείται από εκατοντάδες πολύχρωμα σπίτια, που του προσδίδουν τον τίτλο μιας από τις πιο πολύχρωμες πόλεις στον κόσμο. Τέλος, μην παραλείψετε το Torcello, που αν και το πιο ήσυχο κρύβει σπάνιες ομορφιές. Το κύριο αξιοθέατο του νησιού είναι ο καθεδρικός ναός της Santa Maria Assunta, που ιδρύθηκε το 639 και διαθέτει εντυπωσιακά βυζαντινά ψηφιδωτά του 12ου αιώνα που απεικονίζουν την τελευταία κρίση.
Libreria Acqua Alta
Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για αξιοθέατο αυτό κάθε αυτό, αλλά ήταν από τα μέρη που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση και για αυτό αποφάσισα να το συμπεριλάβω στην αναφορά μου. Η Libreria Acqua Alta (Βιβλιοπωλείο Υψηλού Νερού) είναι ένα βιβλιοπωλείο διαφορετικό από τα άλλα, αφού έχει ανακηρυχθεί ως το "ωραιότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο". Το να ανοίξεις ένα κατάστημα που πουλάει βιβλία σε μια πόλη η οποία αντί για δρόμους έχει νερό δεν φαίνεται πολύ καλή ιδέα, όμως ο ιδιοκτήτης του, είχε διαφορετική άποψη. Έχει τοποθετήσει όλα τα βιβλία, περιοδικά, χάρτες και άλλα είδη, μέσα σε γόνδολές φυσικού μεγέθους, προστατεύοντας τα έτσι από τις υπερχειλίσεις του νερού, ενώ τα υπόλοιπα είναι στοιβαγμένα στους τοίχους μέσα σε αδιάβροχα καλύμματα. Τέλος, υπάρχει και η έξοδος κινδύνου σε περίπτωση φωτιάς (fire escape), η οποία είναι απλά μια πόρτα που οδηγεί κατευθείαν σε ένα κανάλι! Το θέαμα είναι απλά πανέμορφο και σίγουρα αξίζει να το επισκεφθείτε ακόμη και αν δεν αγοράσετε τίποτα.
Πώς θα πάτε
Στη Βενετία υπάρχει το αεροδρόμιο Venice Marco Polo, ενώ η πόλη εξυπηρετείτε και από το αεροδρόμιο της γειτονικής πόλης του Τρεβίζο. Η Θεσσαλονίκη συνδέεται αεροπορικώς με τη Βενετία με το δεύτερο, μέσω της Ryanair. Με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 17€ μετ’ επιστροφής! Αν πάλι επιθυμείται μια πιο άνετη πτήση, μπορείτε να επιλέξετε μια πτήση με την Austrian Airlines (Marco Polo Airport) με ενδιάμεση στάση την Βιέννη, από 116€ μετ’ επιστροφής. Τέλος, όπως τονίζω σε κάθε άρθρο για κάποια πόλης της Ιταλίας, μια καλή λύση για να ταξιδέψετε οικονομικά, μέσα στη γείτονα χώρα είναι το τρένο, αφού το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι εύχρηστο και βολικό. Έτσι θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να βρείτε μια πτήση προς κάποια άλλη πόλη όπως το Μιλάνο ή η Μπολόνια και από εκεί να φθάσετε στη Βενετία. Κάτι που σίγουρα θα σας γλυτώσει και χρόνο και χρήμα.
Πού θα μείνετε
Αν έπρεπε να βρω ένα μελανό σημείο στη πόλη της Βενετίας αυτό θα ήταν σίγουρα το κομμάτι της διαμονής. Επειδή είναι ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της Ευρώπης, οι τιμές των καταλυμάτων είναι αν μη τι άλλο εξωφρενικές, σε σχέση πάντα με αυτά που προσφέρουν. Από τη στιγμή που θα πληρώσετε αρκετά για κάποιο δωμάτιο, κοιτάξτε τουλάχιστον να βρίσκεται σε μια κεντρική τοποθεσία.. Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Hotel Campiello. Ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το παλάτι του Δόγη και μια ανάσα από την πλατεία του Αγίου Μάρκου. Πρόκειται για ένα όμορφο ξενοδοχείο, που σε σχέση με τα υπόλοιπα προσφέρει καλή σχέση ποιότητας-τιμής.
Πώς θα μετακινήστε
Οι αποστάσεις στη Βενετία είναι σχετικά μικρές και η πόλη μπορεί εύκολα να περπατηθεί, ενώ τα αυτοκίνητα απαγορεύονται. Παρ' όλα αυτά θα χρειαστεί να διασχίσετε τα κανάλια αρκετές φορές, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρετε κάποιο από τα τοπικά καραβάκια. Όπως ανέφερα και παραπάνω οι επιλογές σας είναι συγκεκριμένες και δεν είναι άλλες από τα Vaporetti, τα θαλάσσια ταξί, τις γόνδολες και τα traghetti.
Τα πρώτα αποτελούν το πιο δημοφιλές μέσο μεταφοράς στη πόλη και συγκεκριμένα η γραμμή 1, η οποία εκτελεί τη διαδρομή μεταξύ Piazzale Roma (όπου βρίσκεται ο κεντρικός σταθμός λεωφορείων και το σημείο όπου φτάνουν τα αυτοκίνητα) και της Πλατείας του Αγίου Μάρκου. Θα τα χρειαστείτε επίσης αν έχετε στο πρόγραμμα να επισκεφτείτε και τα νησάκια της Βενετίας. Το εισιτήριο κοστίζει 7,5 ευρώ, για αυτό είναι καλύτερο να εκδώσετε μια κάρτα 24 ωρών που κοστίζει 20ε για να μετακινήστε ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Την κάρτα μπορείτε να την προμηθευτείτε είτε έξω από κάθε στάση των Vaporetti είτε από τα γραφεία της Venezia Unica.
Λίγο πιο ακριβά είναι τα θαλάσσια ταξί, καθώς χρεώνουν ανάλογα με τα μέτρα που θα διανύσετε, για αυτό καλό είναι να έχετε ενημερωθεί από την αρχή για το ποσό που θα χρειαστεί να πληρώσετε. Ειδικές τιμές εφαρμόζονται για διαδρομές τις Κυριακές και διαδρομές μετά τις 10 το βράδυ.
Οι γόνδολες είναι ένας ρομαντικός, αλλά πολύ ακριβός τρόπος για να μετακινηθεί κανείς στη Βενετία. H «ταρίφα» ξεκινά από τα 70ε και φτάνει μέχρι τα 100ε, ανάλογα με την απόσταση και την ώρα που θα διανύσει. Παρ' όλα αυτά είναι πολύ απολαυστικές, αφού πολύ συχνά σας μεταφέρουν μέσα από κρυμμένα κανάλια, αλλά μπορεί και οι ίδιοι οι γονδολιέρηδες να σας τραγουδήσουν κάποια άρια ή γνωστή όπερα.
Τέλος, το γεγονός ότι για να περάσει κανείς από τη μία μεριά του Μεγάλου Καναλιού στην άλλη μπορεί να γίνει μόνο από 3 γέφυρες και είναι και 4χμ. μακρύ, οδήγησε στην λειτουργία των φέρυ-μποτ ονόματι traghetti, τα οποία αναχωρούν από 7 σημεία κατά μήκος του Μεγάλου Καναλιού από τη Santa Maria della Salute έως το σιδηροδρομικό σταθμό. Ακολουθώντας τα σήματα με τις κίτρινες γόνδολες προς το νερό, θα βρείτε αυτό το μέσο μεταφοράς το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναντι μικρού αντιτίμου.
Τι να φάτε
Πέραν από τα κλασικά ζυμαρικά, τις πίτσες και τα παγωτά, πηγαίνοντας στη Βενετία θα πρέπει να δοκιμάσετε κάποια από τα πιάτα που είναι σήμα κατατεθέν της. Ένα από αυτά είναι τα Νιόκι. Κάτι μεταξύ πατάτας και ζυμαρικού, που συνδέονται με τις εορταστικές εκδηλώσεις των αποκριών από τον 16ο αιώνα. Ακόμη η Βενετία είναι διάσημη για τη πολέντα, το φαγητό των φτωχών κατά το παρελθόν, που έχει μετατραπεί σε μια γκουρμέ λιχουδιά. Πρόκειται για έναν χυλό από βρασμένο καλαμποκίσιο σιμιγδάλι. Επίσης, ένα παραδοσιακό πιάτο είναι το Sarde de Saor, δηλαδή μαριναρισμένες σαρδέλες, ενώ ξεχωριστό είναι και το ριζότο με θαλασσινά. Τέλος, ίσως το πιο χαρακτηριστικό Βενετσιάνικο πιάτο είναι τα cicchetti, που μοιάζουν ιδιαίτερα με τα ισπανικά tapas, αλλά δεν είναι. Πρόκειται για μικρές μερίδες φαγητού, που σερβίρονται πριν το κυρίως γεύμα, σχεδόν σε κάθε Βενετικό μπαρ. Για πεντανόστιμες πίτσες επισκεφτείτε το Trattoria Agli Artisti Pizzeria, για τοπικές γεύσεις το Enoiteca Mascareta, για παγωτό το Gelato di Natura και για καφέ ή γλυκό το Caffe Florian, στην Piazza San Marco και το Rosa Salva.
Χρήσιμες πληροφορίες
Στην Ιταλία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.
Στη Βενετία η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα ιταλικά. Οι περισσότεροι όμως, αν όχι όλοι, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.
Το νόμισμα της χώρας είναι το Ευρώ.
Η Βενετία είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).
Το Ελληνικό Άμισθο Γενικό Προξενείο στη Βενετία βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας αυτή τη περίοδο και λειτουργεί μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Στη πόλη υπάρχει όμως το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, που βρίσκεται στην οδό Castello 3412, Ponte del Greci, 30122 και το τηλέφωνο του είναι (0039041) 5226581, όπου σίγουρα θα σας βοηθήσουν.
Η μετάβαση προς και από τα αεροδρόμια της Βενετίας είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια λεωφορείων, που σε μεταφέρουν στη Piazzale Roma.
Δεν είναι λίγες οι φορές που θα έχετε ακούσει ότι η Βενετία είναι μια πόλη που μυρίζει άσχημα, λόγω των καναλιών της. Αυτό δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην αλήθεια, αλλά καλό θα ήταν να αποφύγετε την επίσκεψη σας στη πόλη τους καλοκαιρινούς μήνες. Ιδανικός μήνας επίσκεψης είναι φυσικά ο Φεβρουάριος και πιο συγκεκριμένα η περίοδος του φημισμένου Βενετσιάνικου καρναβαλιού.
Για περισσότερες πληροφορίες για την πόλη της Βενετίας επισκεφτείτε το Venezia Unica!
Προτεινόμενες εκδρομές → Βερόνα, Μπολόνια, Τρεβίζο, Πάντοβα
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!
Μουζακίδης Παντελής