Ιταλία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

bologna map

 Μοναδική αρχιτεκτονική, πλούσια ιστορία, καλό φαγητό, έντονη διασκέδαση! Με λίγα λόγια μια πόλη που αποπνέει πολιτισμό σε κάθε σου βήμα. Αν ρωτήσεις δέκα Ιταλούς ποιό είναι το καταλληλότερο σημείο εκκίνησης για ένα road trip στη γείτονα χώρα, οι εννιά στους δέκα θα σου απαντήσουν «η Μπολόνια». Κοντά σε πόλεις που θεωρούνται πιο τουριστικές και προφανώς πιο ακριβές (Φλωρεντία, Βενετία, Βερόνα κ.α.), η Μπολόνια είναι ο ιδανικός προορισμός για να ανακαλύψετε τη Βορειοκεντρική Ιταλία.

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Η Μπολόνια βρίσκεται στην Ιταλία και αποτελεί πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και της περιοχής Εμίλια Ρομάνια, με πληθυσμό 374.425 κατοίκους. Πρόκειται για μια αρχαιότατη πανεπιστημιούπολη, που λόγω της στρατηγικής της θέσης αποτελεί σταυροδρόμι των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων της γείτονας χώρας. Σίγουρα όταν κάποιος σκέφτεται για ένα ταξίδι στην Ιταλία οι πόλεις που του έρχονται αμέσως στο μυαλό είναι η μεγαλοπρεπής Φλωρεντία, η γραφική Βενετία ή η ιστορική Ρώμη, όμως η Μπολόνια είναι ένας κρυμμένος θησαυρός που τα συνδυάζει όλα. Οι Ιταλοί έχουν δώσει τρία παρατσούκλια στη πόλη, Κόκκινη (La Rossa), Λόγια (La Dotta) και Χοντρή (La Grassa), που θεωρώ ότι είναι άκρως εύστοχα και χαρακτηριστικά, όπως θα δούμε παρακάτω. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω τη Μπολόνια μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που την επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Piazza Maggiore

 Η Μεγάλη Πλατεία (Piazza Maggiore) είναι η κεντρική πλατεία της Μπολόνια και μια από της γοητευτικότερες της Ιταλίας. Αποτελεί την αρχή και το τέλος της πόλης, ενώ εκεί βρίσκονται και κάποια από τα κυριότερα αξιοθέατα της.

 Στη μια της πλευρά συναντάμε την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Πετρόνιου (Basilica di san Petronio), η οποία είναι αφιερωμένη στον ομώνυμο πολιούχο της πόλης. Η κατασκευή της άρχισε το 1390 υπό την εποπτεία του αρχιτέκτονα Antonio di Vincenzo, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς ο Πίος IV την σταμάτησε και πίεσε αντ 'αυτού την κατασκευή του Αρχιγυμνασίου. Πρόκειται για την 6η μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου, αφού έχει μήκος 132 και πλάτος 66 μέτρα. Το παράδοξο με αυτό το ναό είναι το γεγονός ότι αν παρατηρήσετε προσεκτικά από τα δεξιά, θα δείτε το ηλιακό ρολόι και τα σύμβολα των ζωδίων. Κι όμως ζώδια σε εκκλησία, δεν είναι αστείο! Η είσοδος είναι δωρεάν, αν και δεν είναι τόσο εντυπωσιακή στο εσωτερικό της.

apiazza maggiore

 Στην άλλη πλευρά της πλατείας συναντάμε το το Ανάκτορο του Ακουρσίου (Palazzo d'Accursio), το οποίο είναι και το δημαρχείο της πόλης (Palazzo Comunale) και ο πύργος του είναι κάτι σαν το Big Ben για τη Μπολόνια. Η παλαιότερη δομή του κτιρίου ξεκίνησε αρχικά ως κατοικία του νομικού Accursius, αλλά με την πάροδο του χρόνου, ενσωματώθηκε και επεκτάθηκε για να περιλάβει τα διοικητικά γραφεία της πόλης. Το παλάτι φιλοξενεί επίσης τη συλλογή δημοτικών έργων τέχνης, με πίνακες από τον Μεσαίωνα έως τον 19ο αιώνα, το Μουσείο Morandi, με τα έργα του Giorgio Morandi και τη Βιβλιοθήκη Salaborsa. Ακριβώς μπροστά του βρίσκεται και το περίτεχνο σιντριβάνι του Ποσειδώνα (Fontana dell Nettuno), το οποίο ολοκληρώθηκε το 1566.

apiazza maggiore6

 Τέλος, στη πλατεία υψώνονται το Palazzo del Podestà και το Palazzo Re Enzo, με τη στοά ανάμεσά τους στην οποία ακόμα και ένας ψίθυρος από τη μία άκρη ακούγεται ως την άλλη.

Torre Asinelli & Torre Garisenda

 Οι δύο πύργοι (Torre Asinelli & Torre Garisenda) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι το σήμα κατατεθέν της Μπολόνια. Κατά την αρχαιότητα οι ευμαρείς οικογένειες έχτιζαν από έναν πύργο για να δείξουν την οικονομική τους δυνατότητα, μάλιστα λέγεται ότι κάποτε υπήρχαν στην πόλη πάνω από 100 πύργοι! Σύμφωνα με τον θρύλο οι συγκεκριμένοι άνηκαν σε δύο οικογένειες, τους Ασινέλι και τους Γκαρισέντα, οι οποίες ανταγωνίζονταν για την κυριαρχία της πόλης. Αποφάσισαν λοιπόν πως, όποια από τις δύο έχτιζε τον ψηλότερο πύργο, θα γινόταν και η ισχυρότερη της πόλης. Το ποια κέρδισε νομίζω ότι είναι εμφανές. Αν είστε αθλητικοί τύποι, μπορείτε να ανέβετε τα 498 σκαλιά του πύργου Ασινέλι (το εισιτήριο κοστίζει 3ε) για να καταλάβετε ιδίοις όμμασι το λόγο για τον οποίο η Μπολόνια έχει το παρατσούκλι κόκκινη ((La Rossa). Η βαθύχρωμη απόχρωση της πλειοψηφίας των σκεπών και της πλειονότητας των κτιρίων, δημιουργεί ένα εντυπωσιακό «κόκκινο» θέαμα. Τέλος, λένε ότι αν ο ορίζοντας είναι καθαρός, η θέα φτάνει μέχρι την Αδριατική.

Archiginnasio di Bologna

 Το Αρχιγυμνάσιο της Μπολόνια (Archiginnasio di Bologna) είναι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του Δυτικού κόσμου, αφού χρονολογείται από το 1088! Το παλάτι στο οποίο στεγάζεται σήμερα χτίστηκε από τον Καρδινάλιο Μπορρομέο μεταξύ 1562 και 1563, ενώ δέχθηκε σοβαρές ζημιές από βομβιστική επίθεση το 1944, αλλά αργότερα ανοικοδομήθηκε. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Μπολόνια, χαρίζοντας της, το δεύτερο ψευδώνυμο της (La Dotta). Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, πίσω από την Piazza Maggiore, στον δρόμο των Μουσείων και θα το καταλάβετε από τον πολύ κόσμο που μπαινοβγαίνει, αφού σήμερα χρησιμοποιείται σαν δημοτική βιβλιοθήκη. Στη βιβλιοθήκη μπορεί κανείς να βρει πάνω από 500,000 κείμενα και 12,000 χειρόγραφα, όλα μεσαιωνικά! Θα σας ενθουσιάσει η εξαιρετική του αρχιτεκτονική και οι πανέμορφες τοιχογραφίες του, ενώ με μόλις 3ε θα έχετε πρόσβαση στην αίθουσα ανατομίας (teatro anatomico), από όπου ξεκίνησε η διδασκαλία της ανατομίας, με δημόσιες εγχειρήσεις μπροστά σε κοινό.

garchiginnasio3

Basilica Santo Stefano

 Στην λιθόστρωτη πλατεία του Αγίου Στεφάνου (Piazza Santo Stefano) συναντάμε ένα θαύμα της αρχιτεκτονικής, το οποίο περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα θρησκευτικών οικοδομημάτων (Basilica Santo Stefano). Πρόκειται ουσιαστικά για επτά εκκλησίες σε μια, που δυστυχώς από αυτές έχουν διασωθεί μόνο οι τέσσερις (Chiesa del Crocefisso, Chiesa della Trinita, Santo Sepolcro και Santi Vitale e Agricola). Η χρονολογία και η προέλευση του κτιρίου είναι κάτι που εξακολουθεί να συζητιέται, αφού υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το θέμα. Ο πρώτος λέει ότι χτίστηκε το 430 όταν ο τότε επίσκοπος αποφάσισε να ανεγείρει ένα κτίριο, που θα χωριζόταν σε επτά εκκλησίες οι οποίες, θα αντιπροσώπευαν τους τόπους όπου είχαν γίνει τα Πάθη του Χριστού. Άλλοι πιστεύουν ότι έχει σχέση και πάλι με τον Άγιο Πετρόνιο, ενώ άλλοι ότι χτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός ειδωλολατρικού ναού, δίπλα στον οποίο προστέθηκαν άλλα κτίρια. Μέσα στην Βασιλική του Αγίου Στεφάνου θα θαυμάσετε ένα αντίγραφο του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ και κτίρια που κατασκευάστηκαν μεταξύ του 10ου και του 13ου αιώνα από το Τάγμα του Αγίου Βενέδικτου, όπου συντηρούνται τα σώματα του Αγίου Βιτάλη και της Αγίας Γεωργόλας. Άσχετα με τους μύθους, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό για αυτό προτείνω να μπείτε από τη κεντρική είσοδο και να περιπλανηθείτε στον αλληλένδετο λαβύρινθο των εκκλησιαστικών κτηρίων, που έχουν το αποτύπωμα της ιστορίας βαθιά χαραγμένο σε κάθε τοίχο τους. Ακόμη, στο εσωτερικό του συμπλέγματος λειτουργεί και μουσείο (Museo Di Santo Stefano), στο οποίο εκθέτονται πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και άλλα έργα τέχνης από διάφορες εποχές. Η είσοδος είναι δωρεάν.

 santo stefano

Canalli di Bologna

 Μπορεί η Βενετία να είναι διάσημη για τα κανάλια της, αλλά θα ήταν μεγάλη παράληψη αν δεν αναφερόμουν στα κανάλια της Μπολόνια (Canalli di Bologna). Τα κανάλια του ποταμού Ρένο λοιπόν, διασχίζουν σε αρκετά σημεία την πόλη και της χαρίζουν μια διαφορετική νότα και ομορφιά. Το καλύτερο σημείο για να τα δει κανείς και να βγάλει τις απαραίτητες φωτογραφίες, είναι ένα μικρό παραθυράκι στην οδό Πέλλα (Finistrella di Via Pella). Το συγκεκριμένο μέρος είναι ένα από τα πιο διάσημα της πόλης, με δεκάδες ανθρώπους να συρρέουν για να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο. Έτσι θα πρότεινα να αποφύγετε να το επισκεφτείτε τα σαββατοκύριακο που επικρατεί χαμός και να πάτε κάποια καθημερινή, που ο κόσμος είναι λιγότερος. Ακόμη, καλύτερη είναι η θέα των καναλιών από το Opera Caffè e Tulipani, η πίσω αίθουσα του οποίου έχει θέα σε έναν πραγματικό καταρράκτη.

canalli3

Santuario di San Luca

 Μια εμπειρία που κάθε επισκέπτης πρέπει να βιώσει στη Μπολόνια είναι η ανάβαση στο Ιερό του Αγίου Λουκά (Santuario di San Luca). Πρόκειται για μια απαιτητική διαδρομή, που ξεκινά από τη στοά της οδού Σαραγόσα (Via Saragozza) και καταλήγει στον Λόφος της Φρουράς (Colle della Guardia), όπου βρίσκεται ο ναός της Παναγίας του Αγίου Λουκά. Στην εκκλησία φυλάσσεται το ιερό εικόνισμα της Παρθένου Μαρίας του Αγίου Λουκά, που είχε παραδοθεί στο λόφο για να σωθεί από τους κατακτητές. Η επική στοά που θα σας ανεβάσει εκεί, αποτελείται από 666 θόλους, που συνολικά καλύπτουν 3.8 χλμ., δημιουργώντας έτσι το μακρύτερο σύμπλεγμα στοών στο κόσμο! Αφού φτάσετε μέχρι εκεί, δε θα έχετε πρόβλημα να ανεβείτε άλλα εκατό σκαλιά προς τη ταράτσα της εκκλησίας, από όπου η πανοραμική θέα της πόλης είναι μαγευτική. Η είσοδος κοστίζει 3ε.

san luca

Τα Μουσεία

 Το πρώτο μουσείο που δεν πρέπει να χάσετε είναι αυτό της ιστορίας της Μπολόνια (Museo della Storia di Bologna). Πρόκειται για ένα διαφορετικό μουσείο από τα συνηθισμένα, αφού βασίζεται στην διάδραση των επισκεπτών με τα εκθέματα. Ουσιαστικά είναι ένα πλήρες μάθημα τόσο της ιστορίας της Μπολόνια, όσο και ολόκληρης της Ιταλίας, από τα παλαιολιθικά χρόνια μέχρι και σήμερα. Στεγάζεται στο εντυπωσιακό Παλάτσο Πέπολι (Palazzo Pepoli) και η είσοδος κοστίζει 5ε, ενώ δίνεται δωρεάν ακουστική ξενάγηση σε πληθώρα γλωσσών.

museo della storia di bologna

 Tο δεύτερο μουσείο που θα πρότεινα να επισκεφθεί κάποιος στη πόλη, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο (Museo Civico), που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Αρχιγυμνάσιο. Διαθέτει αρκετά εκθέματα από διάφορες εποχές της ιστορίας, αλλά αλλά η πτέρυγα που κλέβει την παράσταση είναι η Αιγυπτιακή. Αγαλματίδια Φαραώ, μούμιες και αρχαιολόγοι να κάνουν ζωντανή συντήρηση των εκθεμάτων, θα σας τραβήξουν το ενδιαφέρουν. Η είσοδος κοστίζει μόλις 3ε.

museo civico

 Αν είστε φαν της σύγχρονής Τέχνης θα πρέπει σίγουρα να περάσετε και από το Μουσείο Σύγχρονης τέχνης της Μπολόνια (MAMBo - Museo d’ Arte Moderna di Bologna). Η μόνιμη συλλογή του σουσείου ανιχνεύει την ιστορία της ιταλικής τέχνης από τη δεύτερη μεταπολεμική περίοδο μέχρι σήμερα, ενώ μέσω της συνεχούς αύξησης των περιουσιακών στοιχείων που εξασφαλίζονται με αποκαταστάσεις, νέες εξαγορές, δωρεές και δάνεια, η συλλογή συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας και ανακαίνισης. Η είσοδος κοστίζει 6ε.

mambo

 Τέλος, στη πόλη υπάρχουν και δυο μουσεία για τις κορυφαίες ιταλικές εταιρίες μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων. Το πρώτο είναι αυτό της Nτουκάτι (Museo Ducati), που προσελκύει χιλιάδες λάτρεις των μοτοσυκλετών απ’ όλο τον κόσμο στη Μπολόνια. Βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο και εκεί θα έχετε την δυνατότητα να δείτε από κοντά μοτοσυκλέτες και μηχανές που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη πορεία της εταιρείας από το 1946 (Cucciolo) μέχρι και το σήμερα (Desmosedici)! Το δεύτερο είναι αυτό της Λαμποργκίνι (Museo Automobili Lamborghini) και βρίσκεται στα σύνορα με την Μόντενα. Είναι ανοιχτό από το 2001 και θεωρείται ένδειξη της συνεχούς δέσμευσης της εταιρίας να γιορτάζει τα αυτοκίνητά της και το ενδιαφέρον των «εραστών» των αυτοκινήτων. Εκθέτονται διάφορα διαχρονικά αυτοκίνητα, ενώ γίνεται αναφορά και στην ιστορία της εταιρίας, που στην αρχή παρήγαγε κυρίως τρακτέρ και καυστήρες. Η είσοδος και στα δυο μουσεία κοστίζει από 15ε.

vducati museum

Πως θα πάτε

 Η Θεσσαλονίκη συνδέεται αεροπορικώς με την Μπολόνια και το αεροδρόμιο Guglielmo Marconi, μέσω της Ryanair. Με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 42€ μετ’ επιστροφής. Αν βρίσκεστε σε κάποια άλλη πόλη της Ιταλίας είναι εύκολο να προσεγγίσετε τη Μπολόνια με τρένο, καθώς το σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ιταλία είναι αξιοθαύμαστο και τα εισιτήρια είναι άκρως οικονομικά.

Που θα μείνετε

 Η Μπολόνια είναι μια σχετικά μικρή πόλη, όπου όλα βρίσκονται κοντά στο ιστορικό της κέντρο, αυτό σημαίνει ότι καλύτερο θα ήταν να βρείτε ένα ξενοδοχείο ή διαμέρισμα, όσο το δυνατόν πιο κεντρικά. Η πρώτη επιλογή που έχω να προτείνω είναι το Hotel San Felice, που βρίσκεται μόλις επτά λεπτά με τα πόδια από την Piazza Maggiore, διαθέτει άνετα δωμάτια, άκρως εξυπηρετικό προσωπικό και καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Το δεύτερο είναι το Le Stanze del Carro, ένα κλασικά διακοσμημένο διαμέρισμα, μια ανάσα απο τους δύο πύργους.

Πως θα μετακινήστε

 Στη Μπολόνια θα είναι λίγες φορές που θα χρειαστείτε να χρησιμοποιείστε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς, καθώς όλα βρίσκονται συμπυκνωμένα στο κέντρο. Όταν όμως θα χρειαστεί, η πόλη διαθέτει πληθώρα επιλογών που καλύπτουν όλες τις αποστάσεις και τα «βαλάντια». Χαρακτηριστικό, πιο διαδεδομένο και πιο εύχρηστο μέσο μεταφοράς είναι το τρόλεϊ, που οι γραμμές του υπάρχουν παντού, και τα δρομολόγια είναι πολύ συχνά. Ακόμη υπάρχουν τα λεωφορεία, που μοιάζουν ιδιαίτερα με τα τρόλεϊ, αλλά δεν διστάζουν να κάνουν στάσεις ακόμη και μέσα σε πεζοδρομημένες πλατείες, κάτι που δεν θα σας αφήσει να κάνετε ούτε βήμα παραπάνω. Τέλος, τα ταξί αν και είναι σχετικά ακριβά, βρίσκονται παντού μέσα στην πόλη, με διάφορους τύπους οχημάτων, αλλά λειτουργούν κυρίως τηλεφωνικά.

Τι να φάτε

 Η Μπολόνια είναι αυτή που χάρισε στον υπόλοιπο κόσμο τις τανιατέλες, τα κανελόνια, τη μορταδέλα και φυσικά τη διάσημη μακαρονάδα Μπολονέζ, παίρνοντας άξια το τρίτο της παρατσούκλι ως χοντρή (La Grassa). Αν ζητήσετε βέβαια μια Pasta alla Bolognese σε κάποιο εστιατόριο, ο σερβιτόρος θα σας κοιτάξει κάπως περίεργα, αφού αυτό που έχουμε εμείς στο μυαλό μας, στην Ιταλία λέγεται ragout. Ένα καλό εστιατόριο για να δοκιμάσετε τη τοπική κουζίνα είναι το Osteria dell’ Orsa, ενώ πολύ καλό είναι επίσης το Eataly. Φυσικά, δεν μπορείτε να φύγετε από την πόλη χωρίς να δοκιμάσετε τo παραδοσιακό ιταλικό gelato (παγωτό), που Ιταλοί τρώνε όλο το χρόνο. Το καλύτερο θα το βρείτε στο OGGI - Officina Gelato Gusto Italiano. Για καφέ έχω να προτείνω το Signorvino Bologna, που βρίσκεται ακριβώς στην Piazza Maggiore, το Caffe Terzi, όπου συχνάζουν ντόπιοι και το Gran Bar, στο οποίο ήπια τον καλύτερο καπουτσίνο. Τέλος, συστήνω να χαθείτε στο Quadrilatero, δηλαδή στα στενάκια της ανοιχτής αγοράς. Δοκιμάστε διάφορες τοπικές γεύσεις, από τα καταστήματα με προϊόντα ντελικατέσεν που πωλούν κρέατα, τυριά, ζυμαρικά και άλλες λιχουδιές.

Χρήσιμες πληροφορίες

italy info 600x100

Στην Ιταλία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στη Μπολόνια η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα ιταλικά, αλλά σε αντίθεση με άλλες ιταλικές πόλεις, εδώ τα Αγγλικά δεν είναι τόσο διαδεδομένα, όποτε αν δεν γνωρίζετε Ιταλικά, ετοιμαστείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε χειρονομία που έχετε στο ρεπερτόριο σας.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Ευρώ.

Η Μπολόνια είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).

Προσέξτε τα προσωπικά σας αντικείμενα καθώς στη Μπολόνια είναι αυξημένος ο κίνδυνος τον πορτοφολάδων και των λοιπών μικροαπατεώνων.

Το Ελληνικό Άμισθο Γενικό Προξενείο στην Μπλόνια βρίσκεται στην οδό Via dell' Indipendenza 67/2, 40128 και το τηλέφωνο της είναι (0039051) 4213273.

Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο της Μπολόνια είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια τρένων (Marconi Express), που σε μεταφέρουν με 11ε σε 6 λεπτά στο κέντρο της πόλης. Ακόμη, υπάρχουν λεωφορεία (Aerobus), που κοστίζουν λιγότερο, 6, αλλά κάνουν περισσότερη ώρα. Τέλος, αν είστε παρέα πάνω από 3 άτομα, τότε συμφέρει να πάρετε ταξί που κοστίζει 15ε.

Το κλίμα της Ιταλίας μοιάζει αρκετά με αυτό της Ελλάδας, οπότε υπάρχουν ήπιοι χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Ιδανική περίοδος επίσκεψης θεωρώ ότι είναι το Φθινόπωρο ή Άνοιξη.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Φλωρεντία, Μόντενα, Πάρμα, Βενετία, Σαν Μαρίνο

 bologna info

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

 
 

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com