0 Votes
Ιταλία

Votes:
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

urbino map

Σίγουρα το Ουρμπίνο δεν είναι μια από τις πιο γνωστές πόλεις της Ιταλίας και πολλοί μπορεί να μην την έχετε ακούσει ποτέ, αλλά κάτι τέτοιο δεν ίσχυε και με μένα.

Μια πολύ καλή μου φίλη, που σπουδάζει εκεί, με προσκαλούσε χρόνια να την επισκεφθώ και εγώ τις έλεγα συνεχώς ότι κάποια στιγμή θα πάω, αλλά όλο αυτό έμενε μόνο στα λόγια. Μέχρι που μια στιγμή το αποφάσισα, έκλεισα εισιτήρια και έτσι είδα από κοντά μια πανέμορφη καστροπολιτεία, που πιθανότατα δεν θα έβλεπα ποτέ στη ζωή μου διαφορετικά.

Λίγα λόγια για τη πόλη

Το Ουρμπίνο είναι μια μεσαιωνική πόλη στην κεντρική Ιταλία και η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα βρεθεί κάποιος εκεί επί τούτου, καθώς δεν είναι μια από τις πιο τουριστικές πόλεις της γείτονας χώρας. Το ιστορικό κέντρο της γενέτειρας ενός από τους τρείς γίγαντες της Αναγέννησης, του Ραφαήλ, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1998 για την πολιτιστική άνθισή του Ουρμπίνο κατά την Αναγέννηση, ιδίως υπό την εξουσία του Federico da Montefeltro, δούκα του Ουρμπίνο από το 1444 μέχρι το 1482. Πρόκειται για μια καστροπολιτεία 15.291 κατοίκων τοποθετημένη πάνω σε μια ψηλή λοφοπλαγιά, ουσιαστικά εξ’ ολοκλήρου χτισμένη μέσα στα τείχη του παλατιού του Ουρμπίνο. Αποκαλείται η πόλη των τρελών (la città dei matti), καθώς λέγεται ότι όλοι οι κάτοικοι μοιάζουν μεταξύ τους και είναι συγγενείς! Αυτό προκύπτει από τον μύθο που έλεγε ότι ο μισητός δούκας Oddantonio da Montefeltro, που κατηγορήθηκε πολλάκις για την «αχαλίνωτη λαγνεία» του, ήθελε για ερωτικές συντρόφους του όλες τις γυναίκες της πόλης. Έτσι κατά τη βασιλεία του όλες οι γυναίκες γεννούσαν δικά του παιδία, τα οποία μεγαλώνοντας ζευγάρωσαν με τα ίδια τους τα αδέρφια, δημιουργώντας τερατογεννήματα και τρελούς! Βέβαια όλα αυτά είναι απλά μύθοι, που κάνουν λίγο πιο «πιπεράτη» την ιστορία του τόπου. Εγώ από την μεριά μου θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω το Ουρμπίνο μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που το επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Palazzo Ducale

Το παλάτι του Δούκα δεν είναι απλά το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης, αλλά για πολλούς είναι η πόλη αυτή καθ’ αυτή, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι του Ουρμπίνο είναι χτισμένο μέσα στα τείχη του. Η κατασκευή του παλατιού ξεκίνησε για τον Δούκα Federico III da Montefeltro, γύρω στα μέσα του δέκατου πέμπτου αιώνα, στη θέση του ήδη υπάρχοντος παλατιού και παρόλες τις δυσκολίες ανέγερσης του, λόγω του υπεδάφους, θεωρείται ορόσημο για το πέρασμα από την αρχιτεκτονική της πολεμικής άμυνας (Μεσαίωνας) στην αρχιτεκτονική της ομορφιάς (Αναγέννηση). Το εντυπωσιακό αυτό κομψοτέχνημα θεωρείται χαρακτηριστικό παράδειγμα ολόκληρης της ιταλικής Αναγέννησης και όπως ανέφερα παραπάνω αποτελεί πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στο εσωτερικό του επίσης στεγάζεται η Galleria Nazionale delle Marche, όπου οι συλλογές της οποίας προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από έργα που συλλέχθηκαν κατά τον δέκατο ένατο αιώνα από εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής Marche. Βέβαια εκτίθενται σπάνια έργα από τη συλλογή του ίδιου του Δούκα, των Raphael και Federico Barocci από τον 16ο αιώνα, ενώ στον τελευταίο όροφο υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα έκθεση με κεραμικά. Η γενική είσοδος κοστίζει 8ε, υπάρχει όμως έκπτωση για Ευρωπαίους μαθητές-φοιτητές της Ευρωπαϊκής ένωσης από 18 έως 25 στα 5ε, ενώ τέλος είναι δωρεάν κάθε Κυριακή και για όλα τα παιδιά κάτω των 18.

palazzo ducale

Duomo di Urbino

Ο καθεδρικός ναός του Ουρμπίνο είναι ένα πολύ όμορφο κτίριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης με πολυτάραχο παρελθόν. Ο αρχικός ναός δημιουργήθηκε το 1021 και βρισκόταν έξω από τα τείχη της πόλης, όμως μερικούς αιώνες αργότερα (1604), η ανάγκη για περαιτέρω προστασία οδήγησε τον Δούκα Federico da Montefeltro στην ανέγερση ενός νέου ναού, μεγαλύτερου και πιο εντυπωσιακού, στα σχέδια του προηγούμενου, από τον προσωπικό του αρχιτέκτονα Francesco di Giorgio Martini. Αυτό το μοναδικό έργο της Αναγέννησης όμως δεν έμελε να «επιβιώσει», καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς από τους δυο σεισμούς του 1781 και του 1789. Οι σοβαρές καταστροφές ανάγκασαν τους διοικούντες σε νέα ανοικοδόμηση της εκκλησίας, αναθέτοντας το έργο σε κάποιους από τους καλύτερους αρχιτέκτονες της εποχής και έτσι αυτό ολοκληρώθηκε το 1804. Η σημερινή του όψη είναι στολισμένη από πέντε αγάλματα που αντιπροσωπεύουν τις Θεολογικές Αρετές (Πίστη, Ελπίδα και φιλανθρωπία) στο αέτωμα, ενώ στις δύο πλευρές υπάρχουν τα αγάλματα του Αγίου Αυγουστίνου (αριστερά) και του Άγιου Ιωάννη του Χρυσοστόμου (δεξιά). Τέλος το εκλεπτυσμένο εσωτερικό του, σχεδιασμένο από τον Valadier, είναι ένα καλό δείγμα του νεοκλασικού στυλ, με ένα λατινικό σταυρό, τρία λευκά κλίτη που καλύπτονται από ένα θόλο και όμορφες τοιχογραφίες που είναι άξιες θαυμασμού.

Centro Storico

Στο ιστορικό κέντρο του Ουρμπίνο δεν υπάρχουν βέβαια μόνο το παλάτι του Δούκα και ο καθεδρικός ναός. Το συγκεκριμένο κομμάτι της πόλης, που κατά τη γνώμη μου είναι και το πιο όμορφο, διαθέτει αξιοθαύμαστες πλατείες, μεσαιωνικά πέτρινα σπίτια, όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια και άλλα κτίρια άξιας προσοχής. Η πρώτη πλατεία που θα συναντήσετε είναι η Πλατεία Ελευθερίας (Piazza della Republica), που είναι στολισμένη με ένα σιντριβάνι στο κέντρο της και αποτελεί τη φοιτητική καρδιά της πόλης. Συνεχίζοντας τη διαδρομή σας θα φτάσετε στη Πλατεία της Αναγέννησης (Piazza Rinascimento). Εδώ βρίσκονται και τα περισσότερα αξιοθέατα του Ουρμπίνο. Η είσοδος για το βασιλικό παλάτι και ακριβώς δίπλα το Duomo. Στη συγκεκριμένη πλατεία θα βρείτε ένα πελώριο Αιγυπτιακό οβελίσκο (Obelisco Egizio), που συγκαταλέγεται στους δώδεκα που υπάρχουν διασκορπισμένοι σε όλη την Ιταλία. Χρονολογείται από την εποχή των Hofra ή Apries (εικοστή έκτη δυναστεία, 558-568 π.Χ.) και πιθανότατα προέρχεται από το ναό της Ίσιδας στο Campo Marzio στη Ρώμη. Ακριβώς απέναντι υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Δομίνικου (Chiesa di san Domenico), ένα όμορφο κτίσμα του 14ου αιώνα, που σήμερα χρησιμοποιείται από το τμήμα ποιμαντικής και κοινωνικής θεολογίας του Πανεπιστημίου. Επίσης σε αυτό το κομμάτι της πόλης βρίσκουμε και το Teatro Sanzio, που θεωρείται το κύριο θέατρο της πόλης, αλλά και ολόκληρης της επαρχίας του Πέζαρο. Τέλος, στο ιστορικό κέντρο βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο του Ουρμπίνο (Università di Urbino, Carlo Bo). Το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε ως ακαδημαϊκό ίδρυμα το 1506, όμως αναπτύχθηκε ραγδαία με τη συμβολή του γερουσιαστή Carlo Bo, εξ’ ου και το όνομα του, και έγινε κρατικό μόλις από το 2012. Διαθέτει έξι τμήματα και δύο ινστιτούτα, περίπου 14.000 σπουδαστές, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από το εξωτερικό, περίπου 800 καθηγητές και 400 μέλη διοικητικού προσωπικού. Το πανεπιστήμιο δεν έχει καμία κεντρική πανεπιστημιούπολη, ενώ αντιθέτως καταλαμβάνει πολυάριθμα κτίρια σε όλη την πόλη και στη γύρω περιοχή.

Parco della Resistenza

Αν αναρωτιέστε ποιο είναι το ιδανικό μέρος για να θαυμάσετε τη πόλη από ψηλά, η απάντηση είναι απλή και δεν είναι άλλο από το Parco della Resistenza (Το πάρκο της Αντίστασης). Ανηφορίζοντας στη Via Raffaello θα δείτε στο τέλος της, τον λόφο όπου βρίσκεται το πανέμορφο αυτό πάρκο, που προσφέρει προνομιούχα πανοραμική θέα σε όλη την πόλη και είναι ιδανικό για χαλάρωση και πικ-νικ τις ηλιόλουστες μέρες. Εκεί στεγάζεται και το οχυρό του Ουρμπίνο, το Fortezza di Albornoz. Οφείλει το όνομά του στον Καρδινάλιο Albornoz και χρονολογείται στο δεύτερο μισό του δέκατου τέταρτου αιώνα. Κατά τη διάρκεια των αιώνων υπέστη διάφορες καταστροφές και ανακατασκευές, όμως η σημερινή του δομή, κατασκευασμένη από τούβλα, προέρχεται από τη ναπολεόντειο εποχή (1799), όπου ξαναχτίστηκε για στρατιωτικούς σκοπούς. Σήμερα στο εσωτερικό του στεγάζεται και το Μουσείο Bella Gerit, στο οποίο φιλοξενούνται εκθέματα από αρχαιολογικά ευρήματα του τόπου, αλλά και εκθέματα του πολεμικού εξοπλισμού, που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ του 1300 και του 1500.

Oratorio di San Giovanni Battista

Το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή είναι ένας κρυμμένος θησαυρός κάτω από το Parco della Resistenza, που σύμφωνα με αρχεία της πόλης χρονολογείται στο 1365. Το εξωτερικό του ναού επλήγει και αυτό από τους μεγάλους σεισμούς, αλλά δέχθηκε σημαντική αποκατάσταση σε νέο-γοτθικό στυλ στις αρχές του εικοστού αιώνα, σχεδιασμένο από τον Diomede Catalucci. Αυτό που κλέβει την παράσταση όμως είναι το εσωτερικό, που είναι γεμάτο από δεκάδες πανέμορφες τοιχογραφίες σε κυκλικό σχεδιασμό. Σε αυτές απεικονίζεται η Σταύρωση και η βάφτιση του Χριστού, η Παναγία η βρεφοκρατούσα και ιστορίες της ζωής του Αγίου Ιωάννη, ενώ τέλος κάτω από την Αγία Τράπεζα υπάρχουν τα λείψανα του οσίου Πέτρου Spagnoli, ο οποίος πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην υπηρεσία του ναού και ο οποίος πέθανε εκεί το 1415.

Casa Natale di Raffaello

Όπως παρέθεσα παραπάνω το Ουρμπίνο είναι η γενέτειρα ενός από τους πιο σπουδαίους ζωγράφους της Αναγέννησης, του Ραφαήλ, έτσι δεν θα μπορούσα να μην συμπεριλάβω στην αναφορά μου το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε. Το συγκεκριμένο οίκημα χτίστηκε τον δέκατο τέταρτο αιώνα και εκεί ο Ραφαήλ πήρε τα πρώτα ερεθίσματα τέχνης από τον πατέρα του Santi, που ήταν επίσης επαγγελματίας ζωγράφος και ποιητής. Το 1637 το κτίριο, μετά από αρκετά στάδια, εξαγορές και διασπάσεις, αγοράστηκε και διαμορφώθηκε εκ νέου από τον Muzio Oddi, τοπικό αρχιτέκτονα, και περίπου διακόσια χρόνια μετά, το 1869, εγκαινιάστηκε η Ακαδημία του Ραφαήλ (l'Accademia di Raffaello), που ιδρύθηκε από τον Pompeo Gherardi και υπήρξε υποστηρικτής πολλών πρωτοβουλιών και μελετών για την τέχνη. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο (το εισιτήριο κοστίζει 3,50ε), το οποίο είναι διακοσμημένο με παλιά έπιπλα εποχής σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν την τότε εποχή. Επίσης εκτίθενται κάποια αυθεντικά έργα του Ραφαήλ από όταν ήταν στη σχολή, ρέπλικες κάποιων από τα πιο σημαντικά του δημιουργήματα, αλλά και πίνακες του πατέρα του. Τέλος, στον πάνω όροφο υπάρχει μια βιβλιοθήκη σπάνιων χειρογράφων και εκδόσεων.

casa natale di raffaello

Πως θα πάτε

Στο Ουρμπίνο δεν υπάρχει φυσικά κάποιο αεροδρόμιο οπότε θα πρέπει να ταξιδέψετε πρώτα σε κάποια γειτονική μεγάλη πόλη και από εκεί να καταλήξετε στο Ουρμπίνο. Η πιο οικονομική και γρήγορη επιλογή από Θεσσαλονίκη είναι μέσω Μπολόνια. Η οικονομικότερη λύση λοιπόν για να ταξιδέψει κάποιος στη Μπολόνια, όπως έχουμε δει σε προηγούμενο άρθρο είναι 75€ μετ’ επιστροφής με τη Ryanair. Από εκεί θα πρέπει να πάρετε τρένο για το Πέζαρο, περίπου 18€ μετ’ επιστροφής στην οικονομική θέση, ενώ τέλος θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα λεωφορείο (4€ ) για να φτάσετε στο τελικό προορισμό σας.

Που θα μείνετε

Το Ουρμπίνο είναι μια μικρή πόλη και έτσι όπως είναι λογικό δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές για διαμονή. Η καλύτερη συγκριτικά με τις υπόλοιπες είναι κατά τη γνώμη μου το Albergo Italia, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ακριβώς απέναντι από το Palazzo Ducale. Τα δωμάτια είναι ευρύχωρα, καθαρά και έχουν θέα στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Πως θα μετακινήστε

Στο Ουρμπίνο δεν θα χρειαστείτε κάποιο μεταφορικό μέσο από τη στιγμή που θα πατήσετε το πόδι σας στο κέντρο της πόλης, αφού τα περισσότερα αξιοθέατα είναι κοντά μεταξύ τους και οι αποστάσεις περπατούνται. Σε περίπτωση όμως που χρειαστείτε κάποιο μεταφορικό μέσο, η πόλη διαθέτει λεωφορεία με συχνά δρομολόγια που εξυπηρετούν όλο το Ουρμπίνο.

Τι να φάτε

Αφού είστε στην Ιταλία δεν πρέπει να παραλείψετε να γευτείτε όλες τις παραδοσιακές γεύσεις της γείτονας χώρας, δηλαδή τα ζυμαρικά, τις πίτσες και τα παγωτά. Ένα πιάτο που συναντάμε στη κεντρική Ιταλία και είναι σπεσιαλιτέ στο Ουρμπίνο είναι το agliolini al pecorino di fossa, δηλαδή ζυμαρικά με πρόβειο τυρί. Τέλος, επιβεβλημένη μοιάζει η δοκιμή κρασιών, μιας που το συγκεκριμένο κομμάτι της χώρας φημίζεται για αυτά.

Χρήσιμες πληροφορίες

italy info 600x100

Στην Ιταλία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στο Ουρμπίνο η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα ιταλικά, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι δεν γνωρίζουν αγγλικά. Οπότε αν δεν μιλάτε ιταλικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα του σώματος αν θέλετε να συνεννοηθείτε.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Ευρώ.

Το Ουρμπίνο είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).

Στο Ουρμπίνο δεν υπάρχει ελληνική πρεσβεία ή κάποιο ελληνικό προξενείο οπότε αν χρειαστείτε οτιδήποτε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κοντινότερο, το οποίο βρίσκεται στην Ανκόνα στην οδό Via Luigi Einaudi, 60125 και το τηλέφωνο του είναι +39 071 2074567.

Το Ουρμπίνο βρίσκεται αρκετά βόρεια, με αποτέλεσμα οι χειμώνες να είναι ιδιαίτερα ψυχροί με χιόνια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ το καλοκαίρι η πόλη αδειάζει αφού οι φοιτητές φεύγουν για διακοπές.
Οπότε ιδανική περίοδος επίσκεψης είναι είτε η άνοιξη είτε το φθινόπωρο.

Προτεινόμενες εκδρομές → Πεζάρο, Φλωρεντία, Σαν Μαρίνο

Βασικές γνώσεις της γλώσσας

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

 
 

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"

Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com