Η πρώτη σκέψη που έχουμε μπαίνοντας σε ένα σταθμό μετρό είναι το αν θα αργήσει ο επόμενος συρμός. Στην περίπτωση όμως των 10 παρακάτω σταθμών δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Γιατί; Γιατί πρόκειται για τους πιο εντυπωσιακούς σταθμούς – έργα τέχνης της Ευρώπης!
10) Westfriedhof (Μόναχο, Γερμανία)
Στο νούμερο δέκα της λίστας συναντάμε τον σταθμό Westfriedhof του Μονάχου. Ξεκίνησε την λειτουργία του στις 24 Μαΐου του 1998, με στόχο να αναδείξει την αντίθεση της απλότητας των τοίχων της σήραγγας, οι οποίοι είναι σχεδόν απείραχτοι και του έντονου γαλαζοπράσινου φωτισμού, που προέρχεται από τους τεράστιους κρεμαστούς λαμπτήρες. Νομίζω ότι το πείραμα κρίνεται επιτυχημένο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον σταθμό και τη πόλη, πατήστε εδώ.
9) Solna Centrum (Στοκχόλμη, Σουηδία)
Η Στοκχόλμη είναι ίσως η μοναδική πόλη στον κόσμο που το μετρό της είναι από μόνο του ένα αξιοθέατο και φυσικά δεν είναι τυχαίο που βρίσκονται τρείς σταθμοί της στην σχετική λίστα. Ο πρώτος σταθμός είναι ο Solna Centrum της κόκκινης γραμμής. Πρόκειται για έναν σταθμό που λειτουργεί από τις 31 Αυγούστου του 1975 και το έντονο κόκκινο χρώμα του, θα σας κάνει να νιώσετε ότι βγαίνετε μέσα από τον κρατήρα ενός ηφαίστειου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον σταθμό και τη πόλη, πατήστε εδώ.
8) Plac Wilsona (Βαρσοβία, Πολωνία)
Η αλήθεια είναι ότι το μετρό στη Βαρσοβία δεν είναι τόσο εκτεταμένο όσο οι υπόγειοι σιδηρόδρομοι πόλεων όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι, όμως ο σταθμός Plac Wilsona, που λειτουργεί από το 2005, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο εντυπωσιακούς σταθμούς μετρό στην Ευρώπη. Το ξεχωριστό με αυτόν τον σταθμό είναι η οροφή του, που θυμίζει χαρακτηριστικά, όπως λένε οι Πολωνοί, UFO. Η ξεχωριστή και πρωτότυπη εμφάνισή του, με τους συνεχόμενους ελλειπτικούς κύκλους θα σας κάνει να τον κοιτάτε αποσβολωμένοι για ώρα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον σταθμό και τη πόλη, πατήστε εδώ.
7) Olaias (Λισσαβώνα, Πορτογαλία)
Το 1998, η Λισαβόνα φιλοξένησε μια παγκόσμια έκθεση, για να γιορτάσει 500 χρόνια πορτογαλικών εφευρέσεων. Στα πλαίσια αυτής της έκθεσης και για βοηθήσει τους 11 εκατομμύρια επισκέπτες της, δημιουργήθηκε ο σταθμός Olaias. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό σταθμό με πολύχρωμα πλακάκια σε μια ποικιλία γεωμετρικών σχημάτων και μοτίβων, κάτι που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους σκοτεινούς και απόμακρους χώρους των παραδοσιακών σιδηροδρομικών σταθμών.
6) T-Centralen (Στοκχόλμη, Σουηδία)
Ο δεύτερος σταθμός του T-Bahn της Στοκχόλμης στη λίστα είναι και ο κεντρικός σταθμός (T-Centralen). Μάλιστα είναι ο πρώτος σταθμός που διακοσμήθηκε στη πόλη το 1975 και κυριαρχεί το μπλε χρώμα σε διάφορα μοτίβα, όπως λουλούδια, που σύμφωνα με τον καλλιτέχνη βοηθούν τους επιβάτες να καθαρίσουν το μυαλό τους και να ξεκουραστούν.
5) Staromestska (Πράγα, Τσεχία)
Οι περισσότεροι σταθμοί μετρό της γραμμής Α στη Πράγα, θα άξιζαν μια θέση στο “hall of fame” των ωραιότερων σταθμών της Ευρώπης, όμως ο Staromestska είναι ο ομορφότερος και πιο φωτογραφημένος. Ολοκληρώθηκε το 1978 και βρίσκεται στη παλαιά πόλη (το όνομα του σημαίνει μάλιστα «σταθμός της παλιάς πόλης»). Το έντονο κόκκινο και ο πρωτότυπος σχεδιασμός των φυσαλίδων στους τοίχους θυμίζουν κάτι μεταξύ Lego και «κουρδιστό Πορτοκάλι». Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον σταθμό και τη πόλη, πατήστε εδώ.
4) Komsomolskaya (Μόσχα, Ρωσία)
Ο σταθμός Komsomolskaya, που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία της Μόσχας, είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους σταθμούς στην Ευρώπη. Άνοιξε στις 30 Ιανουαρίου του 1952 ως μέρος της δεύτερης γραμμής και λόγω της θέσης του, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η μπαρόκ χρυσοποίκιλτη οροφή του, που είναι διακοσμημένη με πολυελαίους και οκτώ εντυπωσιακά ψηφιδωτά. Το θέμα τους προέρχεται από τον ιστορικό αγώνα της Ρωσίας για ελευθερία και ανεξαρτησία, σχεδιασμένα από τον Pavel Korin.
3) Stadion (Στοκχόλμη, Σουηδία)
Ο τρίτος και τελευταίος σταθμός που προέρχεται από τη Στοκχόλμη είναι ο σταθμός Stadion, επίσης της κόκκινης γραμμής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 30 Σεπτεμβρίου του 1973 και είναι διακοσμημένος με πολύχρωμα ουράνια τόξα, που συμβολίζουν τη διαφορετικότητα, καθώς στο συγκριμένο σημείο της πόλης διοργανώνεται κάθε χρόνο το Stockholm Pride festival.
2) Bockenheimer Warte station (Φρανκφούρτη, Γερμανία)
Ο σταθμός Bockenheimer Warte του υπόγειου σιδηρόδρομου της Φρανκφούρτης ξεκίνησε τη λειτουργία του, με τη σημερινή του μορφή, τον Φεβρουάριο του 2001. Η ονομασία του προέρχεται από έναν γοτθικό πύργο του 15ου αιώνα, που αποτελεί το ορόσημο της περιοχής. Το εντυπωσιακό σε αυτόν τον σταθμό είναι κυρίως η είσοδος του, που μοιάζει σα να βυθίζεται στο έδαφος. Παρόλο, που δε βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, η αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική τους, συγκεντρώνει πληθώρα τουριστών και φωτογράφων από όλο τον κόσμο, που θέλουν να τον δουν από κοντά.
1) Toledo (Νάπολι, Ιταλία)
Ο σταθμός Toledo του υπόγειου σιδηρόδρομου της Νάπολης, που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2012, βρίσκεται στη κορυφή της σχετικής λίστας και όχι άδικα, αφού είναι ο πιο όμορφος ανάμεσα στους σταθμούς μοντέρνας τέχνης της πόλης. Πρόκειται για τον βαθύτερο σταθμό που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα στη Νάπολη, περίπου 50 μέτρα κάτω από τη γη και έχει θέματα το νερό και το φώς. Η αρχιτεκτονική του σταθμού είναι επιμελημένη από τον κριτικό τέχνης και πρώην σκηνοθέτη της Μπιενάλε της Βενετίας, Achille Bonito Oliva και περιλαμβάνει δύο ψηφιδωτά από τον καλλιτέχνη της Νότιας Αφρικής, William Kentridge, καθώς και έργα των Robert Wilson, Francesco Clemente, Ilya και Emilia Kabakov, Shirin Nehsat και Oliviero Toscani. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον σταθμό και τη πόλη, πατήστε εδώ.