1 Votes
Σουηδία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

stockholm map

 Το να ταξιδέψω στη Σκανδιναβία και πιο συγκεκριμένα στη Σουηδία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μου ταξιδιωτικά απωθημένα.Μπορεί να ευθύνεται ο εθισμός μου στη σειρά “Vikings”, ή το γεγονός ότι στο μυαλό μου, εκεί λειτουργούν όλα τελείως διαφορετικά από ότι στην Ελλάδα, από την οργάνωση μέχρι… τον καιρό! Με το που βρήκα λοιπόν οικονομικά εισιτήρια το θέλω έγινε πρέπει και έτσι το ταξίδι μου στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη έγινε πράξη!

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Η Στοκχόλμη είναι η πρωτεύουσα της Σουηδίας και συνάμα η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Σουηδίας και στην είσοδο της λίμνης Μέλαρεν, με τον πληθυσμό στο Δήμο της Στοκχόλμης να φτάνει τους 921.504 κατοίκους, ενώ στην ευρύτερη αστική περιοχή τους 1.372.565 κατοίκους. Το όνομά της σημαίνει «πόλη ανάμεσα σε γέφυρες», αφού είναι χτισμένη πάνω σε 14 νησιά τα οποία ενώνονται με περισσότερες από 50 γέφυρες. Λόγω αυτής της «ιδιομορφίας» της, πολλοί την αποκαλούν Βενετία του Βορρά και όχι άδικα. Αν αγαπάτε το κρύο, τότε η Στοκχόλμη είναι η ιδανική πόλη για εσάς και θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω να την γνωρίσετε καλύτερα παρακάτω.

Gamla Stan

 Η παλιά πόλης της Στοκχόλμης (Gamla Stan) είναι η πιο όμορφη και όπως είναι φυσικό η πιο τουριστική συνοικία της πόλης. Ξεκινήστε τις περιπλανήσεις σας από την πλατεία Stortorget, με τα πολύχρωμα-χαρακτηριστικά σπίτια, όπου λέγεται ότι ιδρύθηκε η πόλη πριν από επτά αιώνες. Η πλατεία αποτελεί σημείο συνάντησης, αλλά και διαμαρτυρίας για του ντόπιους, ενώ κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων φημίζεται για την Χριστουγεννιάτικη αγορά της. Εκεί θα βρείτε το Μουσείο Νόμπελ (Nobel Museet), όπου παρουσιάζεται μέσα από προβολές και αρχεία η ιστορία των βραβείων και όλων όσων τα έχουν κερδίσει.

 Συνεχίστε περπατώντας ανάμεσα στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια για να φτάσετε μέχρι το κάστρο της πόλης (Kungliga Slotted), που είναι η επίσημη κατοικία της σουηδικής βασιλικής οικογένειας. Το τεράστιο αυτό ανάκτορο διαθέτει 600 δωμάτια, μουσεία και εκθεσιακούς χώρους, όμως δε θα μπορέσετε να περιηγηθείτε σε όλους, καθώς εκεί στεγάζονται τα επίσημα γραφεία της Σουηδικής μοναρχίας και έτσι από εκεί καθημερινά ο βασιλιάς ασκεί τα καθήκοντά του ως αρχηγός κράτους.

 Λίγα μέτρα πιο εκεί θα βρείτε τον εντυπωσιακό Καθεδρικό Ναό της Στοκχόλμης (Storkyrkan), ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Αγ. Νικόλαο. Είναι χτισμένος τον 13ο αιώνα, σε γοτθικό ρυθμό και προφανώς στερείτε από μεγαλοπρέπεια και υπερβολές σε σύγκριση πάντα με τους αντίστοιχους καθολικούς, όμως αποπνέει μέσα από τη λιτή διακόσμηση του μια αίσθηση γαλήνης και αγαλλίασης.

 Μια ακόμη εκκλησία που βρίσκεται στη παλιά πόλη είναι ο Παλιός Γερμανικός ναός (Tyska Kyrkan). Πρόκειται για μια Λουθηριανή εκκλησία που χτίστικε τον 15ο αιώνα και πήρε το όνομα της από την γειτονία στην οποία βρίσκεται (Tyska Brinken), που κατά τον μεσαίωνα κυριαρχήθηκε από τους Γερμανούς. Τέλος, στη Gamla stan υπάρχει και ο ναός Ρίνταρχολµ (Riddarholmskyrkan), που είναι μια ταφική εκκλησία των Σουηδών μοναρχών. Εκεί είναι θαμμένοι οι περισσότεροι μονάρχες της Σουηδίας από τον Gustavus Adolphus (1632 μ.Χ.) έως τον Γκουστάφ Β (1950) (με μία μόνο εξαίρεση τη βασίλισσα Χριστίνα που είναι θαμμένη στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη). Η λειτουργία της εκκλησίας σταμάτησε το 1807, λόγω της δημιουργίας του βασιλικού κοιμητηρίου και σήμερα θεωρείται αναμνηστικός χώρος.

tyska kyrkan

 Djurgården

 Το Djurgården είναι ένα από τα αρκετά νησάκια της Στοκχόλμης και αποκαλείται, όχι άδικα, νησί των μουσείων, καθώς εκεί βρίσκονται κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία, ιστορικά κτίρια και αίθουσες τέχνης της πόλης. Το νησί αποτελεί κομμάτι του εθνικού πάρκου της Στοκχόλμης και αυτό είναι απολύτως αντιληπτό με την πρώτη ματιά, αφού όπου και να κοιτάξετε θα δείτε πράσινο. Η μετάβαση σας σε αυτό το νησάκι μπορεί να γίνει είτε με τα πόδια είτε με κάποιο ferryboat, ή τους καλοκαιρινούς μήνες, με κάποιο τραμ που κάνει μόνο τη συγκεκριμένη διαδρομή.

djurgarden

 Το Μουσείο Βαασα (Vaasa Museet) είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία που έχω επισκεφθεί, αν και είναι αφιερωμένο σε ένα μόνο έκθεμα. Πρόκειται για ένα Σουηδικό θεόρατο πολεμικό πλοίο (τύπου Βάσα) του 1628 που βρέθηκε σε άριστη κατάσταση στον βυθό του λιμανιού της Στοκχόλμης ύστερα από περίπου 400 χρόνια. Ήταν σε τόσο καλή κατάσταση που μέσα βρέθηκαν ρούχα, εργαλεία και διάφορα εξαρτήματα που εκτίθενται επίσης στο μουσείο και το μετατρέπουν σε ένα παράθυρο στο παρελθόν. Η είσοδος κοστίζει 170 κορώνες για τους ενήλικες (δηλαδή περίπου 16ε), ενώ για όσους είναι κάτω των 18 είναι δωρεάν.

 Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Στοκχόλμης, το πρώτο ανοιχτό μουσείο, το Skansen. Πρόκειται ουσιαστικά για μια τεράστια έκταση, όπου διασχίζοντας την μπορείτε να δείτε όλη την σουηδική παράδοση. Ζωολογικοί κήποι, πάρκα και όλα τα κτίρια της σουηδικής επαρχίας σε μικρογραφία (εκκλησίες, σπίτια, αρτοποιεία, κοτέτσια κ.α.) σε συνδυασμό, τους καλοκαιρινούς μήνες, με ηθοποιούς, θα σας εισάγουν στη σκανδιναβική καθημερινότητα. Η είσοδος κοστίζει 220 κορώνες για τους ενήλικες (δηλαδή περίπου 21ε) και 70 για τα παιδιά έως 15 ετών (δηλαδή περίπου 6,5ε).

 Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το Σκανδιναβικό Μουσείο (Nordiska Museet), που θα το χαρακτήριζα ως λαογραφικό μουσείο, αφού διαθέτει μια ποικιλία από θεματικά εκθέματα γύρω από την ιστορία της Σουηδίας και του λαού της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι συλλογές που παρουσιάζουν την ενδυμασία των Σουηδών, με ρούχα και κοσμήματα, όπως και την εσωτερική διακόσμηση των σπιτιών, τους τελευταίους 4-5 αιώνες στη Σκανδιναβική πρωτεύουσα. Η είσοδος κοστίζει 140 κορώνες για τους ενήλικες (δηλαδή περίπου 13ε), ενώ τα παιδιά μπαίνουν δωρεάν.

 Ένα ακόμη πρωτότυπο μουσείο είναι αυτό που είναι αφιερωμένο στο θρυλικό συγκρότημα των Abba (Abba Museeet). Αν είστε φαν του συγκροτήματος ή αγαπάτε την ντίσκο μουσική, τότε αυτός ο χώρος είναι ιδανικός για εσάς. Εκεί θα βρείτε κάποια από τα κουστούμια τους, μουσικά όργανα, δίσκους, θα έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε το δικό σας videoclip και να θυμηθείτε με νοσταλγία αυτή την εποχή μέσα από οπτικοαουστικές παρουσιάσεις.Προσοχή γιατί σε αυτό το Μουσείο δεν δέχονται μετρητά αλλά μόνο κάρτα, ενώ η τιμή της εισόδου είναι κάπως τσουχτερή, αφού κοστίζει 310 κορώνες για τους ενήλικες (δηλαδή περίπου 29ε) και 155 για τα παιδιά (δηλαδή περίπου 15ε).

 Το σήμα κατατεθέν όμως του νησιού δεν είναι κάποιο μουσείο, αλλά το πάρκο Gröna Lund. Πρόκειται για ένα τεράστιο λούνα παρκ, που αποτελεί τον αγαπημένο τόπο αναψυχής των κατοίκων της Στοκχόλμης, αλλά και έναν από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς, προσελκύοντας πάνω από 10 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Αν έχετε μαζί σας παιδιά θα ξετρελαθούν με τα δεκάδες εντυπωσιακά παιχνίδια, ενώ και εσείς αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε κάποια συναυλία ή ένα event.

gronalund

Norrmalm

 Η Norrmalm, η βόρεια πόλη δηλαδή, είναι το κομμάτι πάνω από την παλιά πόλη και θεωρείται ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Στοκχόλμης. Εκεί βρίσκεται ο βασιλικός κήπος, Kungsträdgården, ένα πανέμορφο σημείο χαλάρωσης και συνάντησης για ντόπιους και τουρίστες. Γύρω από το εντυπωσιακό σιντριβάνι του πάρκου υπάρχουν δεκάδες ροζ κερασιές, που θα κάνουν τη φωτογραφική σας μηχανή να πάρει φωτιά, αφού το θέαμα είναι εκθαμβωτικό. Τους χειμερινούς μήνες το πάρκο μετατρέπεται σε παγοδρόμιο, ενώ το καλοκαίρι φιλοξενεί υπαίθριες συναυλίες και εκδηλώσεις.

 Σε αυτό το σημείο βρίσκεται και η βασιλική όπερα της Στοκχόλμης (Kungliga Operan). Πρόκειται για ένα πανέμορφο κτίριο του 1773, που αποτελεί την εθνική σκηνή της χώρας. Αν παίζεται κάποια παράσταση τη περίοδο παραμονής σας στη πόλη, μην χάσετε την ευκαιρία να την επισκεφθείτε καθώς κάθε χρόνο ανεβαίνουν κάποιες από τις πιο σπουδαίες παραστάσεις στην Ευρώπη.

kungligaoperan

Sodermalm

 Η Sodermalm, η νότια πόλη δηλαδή, είναι το μποέμ προάστιο κάτω από τη Gamla Stan και για έναν ανεξήγητο λόγο δεν είναι καθόλου τουριστική περιοχή. Το συγκεκριμένο νησί εκπροσωπεί την “hipster” κουλτούρα και είναι ένα από τα πιο ωραία σημεία για να χαζέψετε τη θέα της πόλης από ψηλά, αλλά και να διασκεδάσετε σε κάποιο από τα δεκάδες «ψαγμένα» μπαρ της περιοχής. Επίσης εκεί θα βρείτε μικρές γκαλερί, vintage second hand μαγαζιά για ρούχα και ενδιαφέρουσες boutique.

 Στο συγκεκριμένο κομμάτι της πόλης θα συναντήσετε και το Μουσείο Φωτογραφίας (Fotografiska), έναν εκθεσιακό χώρο διαφορετικό από τους υπόλοιπους, που φυσικά ταιριάζει γάντι στην όλη αύρα του νησιού. Στο μουσείο εκθέτονται διάφορες διάσημες φωτογραφίες χωρισμένες σε θεματικά είδη όπως αγάπη, μίσος, πάθος κ.α., ενώ στον δεύτερο όροφο φιλοξενούνται έκτακτες εκθέσεις διάσημων φωτογράφων. Σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη όμως και εδώ δεν δέχονται μετρητά αλλά μόνο κάρτα.

Fotografiska

Kungsholmen

 Το Kungsholmen, το νησί του βασιλιά στα ελληνικά, σίγουρα δεν έχει την αίγλη των υπολοίπων νησιών της Στοκχόλμης, ούτε θα το δείτε γραμμένο με μεγάλα γράμματα στους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Έχει όμως την τύχη να στεγάζεται πάνω του, ίσως το πιο όμορφο κτίριο της πόλης, το Δημαρχείο (Stadshuset). Βρίσκεται παραθαλάσσια και είναι εμφανές σχεδόν από παντού, με τα περίπου οχτώ εκατομμύρια κόκκινα τούβλα, να του προσδίδουν ένα άκρως εντυπωσιακό χαρακτήρα. Για την είσοδο σας χρειάζεται να κάνετε κράτηση και διατίθεται αναγκαστικά αγγλική περιήγηση από το ξεναγό του Δημαρχείου κάθε περίπου 45 λεπτά. Μέσα θα θαυμάσετε τις αξιοσημείωτες αίθουσες του, ιδιαίτερα αυτή όπου πραγματοποιείται η εκδήλωση των βραβείων Νόμπελ και αυτή που φιλοξενούνται τα χρυσά ψηφιδωτά. Τέλος, το ίδιο αρχοντικό είναι και το εξωτερικό προαύλιο του Δημαρχείου, με τους κήπους να είναι στολισμένοι με αγάλματα, σιντριβάνια και πολύχρωμα φυτά. Χωρίς αμφιβολία είναι ένα κρυμμένο διαμάντι που δεν πρέπει να χάσετε.

Stadshuset

T-banh stations

 Ισως είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που ο υπόγειος σιδηρόδρομος της είναι από μόνος του ένα αξιοθέατο. Αν το καλοσκεφτείτε πρόκειται για ένα ανοιχτό μουσείο έργων τέχνης σχεδόν δωρεάν. Βγάλτε ένα εισιτήριο που διαρκεί μιάμιση ώρα και κοστίζει περίπου 4,5ε και περιπλανηθείτε στους σταθμούς του T-bahn της Στοκχόλμης.

 Ένας από τους πιο όμορφους σταθμούς που πρέπει σίγουρα να δείτε από κοντά είναι ο Solna Centrum της κόκκινης γραμμής. Ο συγκεκριμένος σταθμός έχει ψηφιστεί ως ο πιο όμορφος σταθμός υπόγειου σιδηρόδρομου στην Ευρώπη και το έντονο κόκκινο χρώμα του θα σας κάνει να νιώσετε ότι βγαίνετε μέσα από τον κρατήρα ενός ηφαίστειου.

solna centrum

 Πολύ ιδιαίτερος είναι και ο σταθμός Stadion, επίσης της κόκκινης γραμμής, που είναι διακοσμημένος με πολύχρωμα ουράνια τόξα και συμβολίζει τη διαφορετικότητα, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης διοργανώνεται κάθε χρόνο το Stockholm Pride festival.

 Επιπροσθέτως, ο κεντρικός σταθμός, T-Centralen, αξίζει μια ματιά, αφού είναι ο πρώτος σταθμός που διακοσμήθηκε το 1975 και κυριαρχεί το μπλε χρώμα σε διάφορα μοτίβα όπως λουλούδια, που σύμφωνα με τον καλλιτέχνη βοηθούν τους επιβάτες να καθαρίσουν το μυαλό τους και να ξεκουραστούν.

stadion

 Ακόμη, μην φύγετε χωρίς να δείτε τον σταθμό Kungsträdgården της μπλε γραμμής, που όπως είπα παραπάνω σημαίνει βασιλικός κήπος. Έτσι με το λευκό, το πράσινο και το κόκκινο χρώμα γίνεται μια αναφορά στην ιστορία του κήπου, αλλά και τη πανίδα.

 Τέλος, βρήκα ιδιαίτερα εντυπωσιακό τον σταθμό Kungliga Tekniska Högskolan της κόκκινης γραμμής. Ο συγκεκριμένος σταθμός βρίσκεται στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και προφανώς δεν θα μπορούσε να μην είναι διακοσμημένος ανάλογα. Τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι τα πέντε κανονικά πολυεδρικά, που βρίσκονται στην πλατφόρμα, όπου το καθένα από αυτά αντιπροσωπεύει ένα από τα πέντε στοιχεία του Πλάτωνα: φωτιά, νερό, αέρα, γη και αιθέρα.

Πώς θα πάτε

 Στη Στοκχόλμη υπάρχουν τέσσερα αεροδρόμια το Stockholm Arlanda Airport , που είναι το μεγαλύτερο της πόλης, το Bromma Airport, που είναι αυτό, που βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο και άλλα δυο το Västerås και το Skavsta, που ουσιαστικά δεν βρίσκονται στη Στοκχόλμη αλλά σε δυο μικρές πόλεις παραέξω, περίπου 100χλμ μακριά και φιλοξενούν τις λεγόμενες low cost εταιρίες. Η πιο οικονομική επιλογή για να ταξιδέψει κάποιος στη Στοκχόλμη από τη Θεσσαλονίκη είναι αυτή της Ryanair (Skavsta Airport), που με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 81€ μετ’ επιστροφής. Αν επιθυμείται μια πιο άνετη πτήση, μπορείτε να επιλέξετε μια πτήση με την Aegean (Arlanda Airport) με ενδιάμεση στάση την Αθήνα, από 168€ μετ’ επιστροφής.

Πού θα μείνετε

 Η Στοκχόλμη είναι μια πόλη που όπως ανέφερα παραπάνω χωρίζεται σε αρκετά νησάκια, που το καθένα έχει το δικό του χαρακτήρα. Η πρόταση μου είναι να αποφύγετε τη Gamla Stan (παλιά πόλη), που όντας το πιο τουριστικό μέρος της πόλης είναι και πιο ακριβό και να κινηθείτε πιο δυτικά στο Kungsholmen. Εκεί βρίσκεται το ξενοδοχείο Connect Hotel City. Το συγκεκριμένο κατάλυμα είναι ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων, που βρίσκεται κοντά σε στάση μέτρο, σε μια ήρεμη γειτονία, εξοπλισμένο με τα τελευταία τεχνολογικά μέσα (αυτόματες πόρτες, smart tv, laptops) και διακοσμημένο με την τελευταία λέξη της μόδας. Η τιμή σε σύγκριση με άλλα ξενοδοχεία της πόλης είναι αρκετά καλή, παρόλο που ο μέσος όρος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Τέλος, μια οικονομική επιλογή και συγχρόνως ιδιαίτερη εμπειρία είναι να επιλέξετε να μείνετε σε κάποιο από τα πλοία-ξενοδοχεία που βρίσκονται στο Sodermalm. Εκεί θα βρείτε παλιά επιβατικά καράβια που έχουν αναδιαμορφωθεί και προσφέρουν μια πρωτότυπη επιλογή διαμονής σε δίκλινη κουκέτα.

Πώς θα μετακινήστε

 Το δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς στη Στοκχόλμη είναι μεγάλο και ιδιαίτερα λειτουργικό, αφού αποτελείται από αστικά λεωφορεία, μετρό, προαστιακά τρένα, ferryboats και το καλοκαίρι τραμ. Το μετρό είναι ο πιο εύκολος τρόπος μετακίνησης, αφού στάσεις υπάρχουν παντού μέσα στη πόλη και θα φτάσετε σίγουρα εκεί που επιθυμείτε. Το καλοκαιρινό τραμ πραγματοποιεί το δρομολόγιο από το κέντρο της Στοκχόλμης έως το Djurgården και θεωρείται περισσότερο μέσο αναψυχής παρά μετακίνησης. Ενώ αν ο καιρός είναι καλός να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα δεκάδες πλοία για να κάνετε μια βόλτα στο αρχιπέλαγος. Το εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ενιαίο, δηλαδή μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για όλα. Βέβαια είναι ιδιαίτερα ακριβό καθώς κοστίζει περίπου 4,5ε και διαρκεί μιάμιση ώρα. Ανάλογα και με τις μέρες που θα μείνετε, πιο συνετό θα ήταν να βγάλετε μια κάρτα μετακινήσεων για να γλυτώσετε τα περαιτέρω έξοδα. Τέλος, για να είμαι ειλικρινής δεν είδα πολλά ΤΑΞΙ μέσα στη πόλη, ούτε κάποια πιάτσα και τη μόνη φορά που χρησιμοποίησα κάποιο ήταν έπειτα από τηλέφωνο, κάτι που μαρτυρά και τη γενικότερη χρήση τους στη πόλη. Βέβαια η τιμή τους κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, όπως όλα φυσικά, αλλά όλες οι κούρσες είναι προσεγμένες και πολυτελείς.

Τί να φάτε

 Αρχικά για να νιώσετε λίγο Σουηδοί θα πρέπει να κάνετε μια στάση για fika. Όχι fika δεν είναι κάποιο είδος σουηδικού φαγητού, αλλά ένα κομμάτι του πολιτισμού της Σουηδίας. Σημαίνει συνάντηση με φίλους για καφέ και γλυκό, όπου οι ντόπιοι δίνουν ραντεβού σε ένα από τα εκατοντάδες καφέ για να πιάσουν κουβέντα και να πουν τα νέα τους. Ένα ιδανικό μέρος για καφέ και γλυκό είναι το παραδοσιακό και διάσημο Vete-Katten, που λέγεται ότι διαθέτει τα καλύτερα γλυκά της πόλης. Όσον αναφορά το φαγητό, θα πρέπει να δοκιμάσετε το εθνικό φαγητό της Σουηδίας, που δεν είναι άλλο από τα γνωστά σε όλους μας κεφτεδάκια. Τα πιο νόστιμα σουηδικά κεφτεδάκια με την παραδοσιακή σκανδιναβική συνταγή μπορείτε να τα γευτείτε στο funky εστιατόριο Meatballs-For the People. Εκεί σερβίρονται κεφτέδες από διαφορετικά και περίεργα είδη κρέατος όπως ελάφι, τάρανδος, βίσωνας κ.α.

Χρήσιμες πληροφορίες

 stockholm info

Στη Στοκχόλμη ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στη Στοκχόλμη η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα σουηδικά. Η πλειοψηφία όμως, ακόμη και άτομα μεγάλης ηλικίας, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι η Σουηδική κορόνα (SEK) και η ισοτιμία της αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 10,29 κορόνες.

Η Στοκχόλμη είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).

Η Ελληνική πρεσβεία στη Στοκχόλμη βρίσκεται στην οδό Kommendörsgatan 16 και το τηλέφωνο της είναι +468 54566010.

Η μετάβαση προς και από τα αεροδρόμια της Στοκχόλμης είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια λεωφορείων της εταιρίας Flygbussarna, που σταματούν στον κεντρικό σταθμό της πόλης.

Παρά τη βόρεια θέση της, η Στοκχόλμη, έχει σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες σε σύγκριση με άλλες πόλεις σε παρόμοια γεωγραφική θέση ή ακόμη και νοτιότερα. Παρόλα αυτά το χειμώνα το κρύο είναι πολύ
τσουχτερό με θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φετινή χρονιά, που πάγωσε ακόμη και η θάλασσα! Τα καλοκαίρια όμως είναι ζεστά και ευχάριστα, με μεγάλες μέρες όπου το φως της ημέρας διαρκεί έως και 18 ώρες. Έτσι ιδανικότερη περίοδος για να επισκεφθεί κάποιος την πόλη είναι είτε η δροσερή άνοιξη ή το σχετικά θερμό καλοκαίρι.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Κιρούνα (Βόρειο Σέλας), Ουψάλα, Γκέτεμποργκ

 

 Βασικές γνώσεις της γλώσσας

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

 

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"

Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com