Βρισκόμενος στη Κοπεγχάγη, αποφάσισα να πάω για μια μονοήμερη εκδρομή στο γειτονικό Μάλμε.Μετά περίσσιας βεβαιότητας μπορώ να πω ότι η συγκεκριμένη εξόρμηση ήταν ο ορισμός του «σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι». Μόλις μισή ώρα με το τρένο, σε μια μαγική διαδρομή πάνω στη γέφυρα Oresund, ένιωσα σαν να περπατώ στο νερό, σαν να τρέχω στα καταπράσινα δάση και σαν να πετώ στον συννεφιασμένο ουρανό. Για να είμαι ειλικρινής το Μάλμε δεν είναι η ομορφότερη πόλη που έχω δει στη ζωή μου, αλλά αξίζει να την επισκεφτείτε μόνο και μόνο για το πώς θα φτάσετε εκεί.
Λίγα λόγια για τη πόλη
Το Μάλμε είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας και βρίσκεται στη νοτιότερη επαρχία της χώρας το Σκόνε. Ο αστικός πληθυσμός του φτάνει τους 300.515 κατοίκους, ενώ στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή τους 658.704 κατοίκους. Πρόκειται για μία από τις πρώτες και πιο βιομηχανοποιημένες πόλεις της Σκανδιναβίας, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες προσπαθεί να προσαρμοστεί στη μεταβιομηχανική εποχή. Η πόλη είναι γνωστή για τα εκτενή πάρκα, τους αμέτρητους χώρους πρασίνου και θεωρείται ως ένα μοντέλο αειφόρου αστικής ανάπτυξης. Περάν όμως των πάρκων, στο Μάλμε υπάρχουν πολλά ιστορικά κτήρια που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ενώ είναι επίσης ένα δημοφιλές μέρος για ψώνια λόγω των πολλών καταστημάτων του. Τα τελευταία χρόνια η πόλη προσπαθεί να επικεντρωθεί στην εκπαίδευση, τις τέχνες και τον πολιτισμό, κάτι που μαρτυρά και η ίδρυση ενός πανεπιστημιακού κολλεγίου (Malmo Hogskola), καθώς και η διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω το Μάλμε μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που το επισκέπτεται για πρώτη φόρα.
Malmohus Castle
Το κάστρο του Μάλμε (Malmohus Castle) είναι ίσως το κύριο αξιοθέατο της πόλης και αποτέλεσε για χρόνια ένα από τα σημαντικότερα οχυρά ολόκληρης της Δανίας! Πρόκειται για το παλαιότερο αναγεννησιακό κάστρο της Σουηδίας και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μουσείο στο νότιο μέρος της χώρας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε αυτό το σημείο κόπηκαν τα πρώτα νομίσματα της Δανίας κατά το Μεσαίωνα. Το αρχικό κάστρο ιδρύθηκε το 1434 από τον βασιλιά Έρικ της Πομερανίας, όμως καταστράφηκε μερικώς στις αρχές του 16ου αιώνα και έτσι ένα νέο κτήριο χτίστηκε στη θέση του το 1530 από τον βασιλιά Χριστιανικό Δ 'της Δανίας. Εξωτερικά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αφού είναι χτισμένο με πέτρα και περιβάλλεται από νερό, ενώ στο περίγυρο του υπάρχει άπλετο πράσινο με το Kungsparken και το Slottstradgarden, για τα οποία θα αναφερθώ παρακάτω. Εσωτερικά θα έλεγα ότι επικρατεί η απλότητα και η λιτότητα, με τα εκθέματα να μην είναι τόσο εντυπωσιακά, όμως παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού μαρτυρούν το τρόπο που ζούσε η βασιλική οικογένεια εκείνη τη περίοδο. Η είσοδος κοστίζει 40 κορώνες (περίπου 4ε). Εν κατακλείδι, στο κάστρο στεγάζονται επίσης το Μουσείο της πόλης Μάλμε (Μalmo City Museum), το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Naturhistoriska museet), το Μουσείο Τέχνης (Konstmuseet) και το Ενυδρείο (Akvarium).
Kungsparken - Slottstradgarden
Όπως μαρτυρά και ο τίτλος του άρθρου, το Μάλμε είναι μια πόλη γεμάτη από πάρκα και οάσεις πρασίνου, ενώ αποτελεί πρότυπο αειφόρου αστικής ανάπτυξης. Από όλα όμως τα πάρκα της πόλης, δύο είναι αυτά που ξεχωρίζουν. Το πρώτο είναι φυσικά το Kungsparken, το πάρκο του βασιλιά δηλαδή. Πρόκειται για μια αχανής έκταση 8,5 στρεμμάτων, που δημιουργήθηκε το 1872 από τον βασιλιά Όσκαρ Β’. Μέσα στο πάρκο υπάρχουν αρκετές λίμνες, ανεμόμυλοι, αγάλματα, θερμοκήπια, σιντριβάνια, με κορυφαίο αυτό στο κέντρο του, που χτίστηκε το 1882, ενώ σε ένα κομμάτι του θα συναντήσετε περίπου 130 πολύ παλιά είδη δέντρων από όλες τις ηπείρους του κόσμου.
Το δεύτερο είναι το Slottstradgarden, ο κήπος του κάστρου και βρίσκεται ακριβώς πίσω από το κάστρο Malmohus. Έχει έκταση περίπου 12.000 τετραγωνικά μέτρα και λειτουργεί από ιδιωτικό σύλλογο με οικολογικές αρχές. Είναι χωρισμένος σε διάφορες θεματικές ενότητες, όπως ο κήπος της κουζίνας, ο κήπος των οπωροκηπευτικών, ο κήπος των τριαντάφυλλων, ο πολυετής κήπος, ο ιαπωνικός κήπος, το θερμοκήπιο και είναι ένας ειδικός χώρος ξεκούρασης και χαλάρωσης στη μέση της μεγάλης πόλης. Έτσι μπορείτε να θαυμάσετε απλά τη φύση, αλλά και να μάθετε για τη καλλιέργεια όλων αυτών των φυτών.
Κάποια από τα υπόλοιπα πάρκα της πόλης είναι το Pildammsparken, που είναι και το μεγαλύτερο στο Μάλμε, το Folkets Park (το πάρκο των ανθρώπων), που είναι το παλαιότερο, αφού χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα και ο υπέροχος κήπος «Queen Silvia Rose Garden».
Lilla Torg-Stortorget
Από τις πλατείες της πόλης αυτές που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος είναι δύο, η Lilla Torg (Μικρή Πλατεία) και η Stortorget (Μεγάλη Πλατεία).
Η πρώτη είναι αυτό που υποδηλώνει το όνομα της, δηλαδή μια πολύ μικρή πλατεία, όμως αυτό δεν της αφαιρεί ομορφιά, ίσα ίσα την κάνει πιο σαγηνευτική. Εκεί θα βρείτε τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα σπίτια, που υπάρχουν σε κάθε Σκανδιναβική πόλη που σέβεται τον εαυτό της, αλλά και πολλά μαγαζιά για φαγητό και καφέ.
Η δεύτερη πέραν από Μεγάλη πλατεία, λέγεται και πλατεία του Δημαρχείου, αφού εκεί βρίσκεται το περίτεχνο Δημαρχείο του Μάλμε (Malmo Radhuset), που χτίστηκε το 1546. Στο κέντρο της υπάρχει επίσης το επιβλητικό άγαλμα του πρώην Σουηδού βασιλιά Karl X Gustav, καθώς και ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι. Τέλος η Stortorget αποτελεί και το επίκεντρο του μουσικού φεστιβάλ, που λαμβάνει χώρα κάθε τέλος Αυγούστου και προσελκύει χιλιάδες κόσμου από όλη τη χώρα και από τη γειτονική Δανία.
Sankt Petri Kyrka
Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου (Sankt Petri Kyrka) θεωρείται η «κύρια» εκκλησία του Μάλμε και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και είναι χτισμένη σε γοτθικό ρυθμό, με το κόκκινο τούβλο να είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Ο συγκεκριμένος ναός λειτουργούσε ως πνευματικό κέντρο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ενώ υπέστη μεγάλες φθορές λόγω της εικονομαχίας. Στο εσωτερικό της εκκλησίας θα θαυμάσετε κάποια υπέροχα μεσαιωνικά τοιχογραφημένα ψηφιδωτά υψηλής ποιότητας, καθώς και μια σειρά ασυνήθιστων επίπλων. Το εντυπωσιακό καμπαναριό της είναι μεταγενέστερο, αφού κατασκευάστηκε το 1611 και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία (περίπου δεκαπέντε μέτρα). Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά απαγορεύονται οι φωτογραφίες στο εσωτερικό.
Turning Torso
Το Turning Torso αποτελεί ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο του Μάλμε, σχεδιασμένο από τον πασίγνωστο αρχιτέκτονα Santiago Calatrava. Πρόκειται για το ψηλότερο κτίριο της Σουηδίας, αλλά και ολόκληρης της Σκανδιναβίας, ενώ αυτό που το κάνει ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι η περιστροφή του κατά 90 μοίρες. Έχει ύψος 190 μέτρα και 54 ορόφους. Η κατασκευή του ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2001 και 4 χρόνια αργότερα, στις 27 Αυγούστου 2005 άνοιξε επίσημα τις πύλες του. Δυστυχώς η επίσκεψη και οι φωτογραφίες σας θα αρκεστούν μόνο απ’ έξω, καθώς το κτίριο είναι ιδιωτικό και έτσι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να το επισκεφτεί.
Davidshallsbron
Το Davidshalls είναι η περιοχή κάτω από την παλαιά πόλη και αποτελεί το εμπορικότερο κομμάτι του Μάλμε, αφού εκεί βρίσκονται τα περισσότερα εμπορικά κέντρα και καταστήματα. Τις δυο περιοχές χωρίζει το νότιο προαστιακό κανάλι (Sodra Forstadskanalen) και ο καλύτερος τρόπος για να το διασχίσετε είναι η γέφυρα Davidshallsbron. Η συγκεκριμένη γέφυρα είναι διακοσμημένη με τα αποτυπώματα και τα παπούτσια διάσημων Σουηδών ηθοποιών και κατοίκων της περιοχής. Έτσι αν βρίσκεστε στη περιοχή για ψώνια, μπορείτε να χαλαρώσετε ή να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας τη θέα αυτής της υδάτινης οδού και των περίτεχνων σκαλιστών έργων.
Malmö Stadsbibliotek
Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη είναι διαφορετική από αυτό που έχετε στο μυαλό σας ως βιβλιοθήκη. Στεγάζεται σε ένα κάστρο του 18ου αιώνα, το οποίο έχει ανακαινιστεί πλήρως με μοντέρνα αρχιτεκτονική και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να συνθέτεται ένας υπέροχος συνδυασμός του παλαιού με το νέο. Αυτό το φανταστικό κτίριο προσφέρει ηρεμία, εκπληκτική θέα και μια μεγάλη συλλογή από βιβλία, αφού είναι το μεγαλύτερο κτίριο βιβλιοθήκης σε ολόκληρη τη χώρα. Η καινοτομία όμως της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης ονομάζεται "borrow a living book", δηλαδή "δανείσου ένα ζωντανό βιβλίο", που ουσιαστικά σου δίνει τη δυνατότητα να μάθεις μια ιστορία ή εμπειρία ενός πραγματικού ανθρώπου! Πέραν από τη τεράστια βιβλιογραφία διαθέτει 550.000 διαφορετικά μέσα ενημέρωσης, από τα οποία τα 10.000 είναι DVD και τα 33.500 μουσικά CD.
Πώς θα πάτε
Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια απευθείας πτήση από Θεσσαλονίκη για Μάλμε και συνεπώς αν θέλετε να πάτε μόνο αεροπορικώς στη πόλη, θα πρέπει να κάνετε δυο ενδιάμεσες στάσεις. Έτσι η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι να ταξιδέψετε αεροπορικώς μέχρι την Κοπεγχάγη, μέσω της Ryanair (περίπου 99€ μετ’ επιστροφής) και από εκεί να πάρετε το τρένο για Μάλμε, που κοστίζει περίπου 20€ μετ’ επιστροφής. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε και την πανέμορφη γέφυρα Oresund , που ενώνει τη Σουηδία με τη Δανία.
Πού θα μείνετε
Θεωρώ ότι η διαμονή στο Μάλμε είναι το τελευταίο που πρέπει να σας απασχολεί, καθώς αν και Σκανδιναβική πόλη, οι επιλογές είναι πολλές και οι τιμές μοιάζουν σχετικά φυσιολογικές. Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Best Western Hotel Royal. Ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, που βρίσκεται στη καρδιά της πόλης, πολύ κοντά στη Lila Torg, και προσφέρει καλή σχέση ποιότητας-τιμής.
Πώς θα μετακινήστε
Παρόλο που τα βασικά αξιοθέατα και το ενδιαφέρον του Μάλμε επικεντρώνεται στο ιστορικό του κέντρο, που μπορεί κανείς να προσεγγίσει με τα πόδια, στη πόλη υπάρχει ένα άριστο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών. Η Skanetrafiken είναι υπεύθυνη για τις δημόσιες μεταφορές στο Malmo, όπως και σε όλη τη Σκανδιναβία. Τα πράσινα λεωφορεία (stadsbuss) έχουν όλα τα δρομολόγια μέσα στη πόλη, ενώ τα κίτρινα λεωφορεία είναι περιφερειακά προς άλλες πόλεις της Σκανδιναβίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι σε όλα τα λεωφορεία υπάρχει γραμμένη η φράση «καλώς ήρθατε» σε περίπου 140 γλώσσες, λόγω της πολυπολιτισμικότητας της πόλης. Στα ελληνικά το έχουν γράψει λάθος , καθώς λέει «καλωσόρισμα». Υπάρχει επίσης μια γραμμή τραμ που συνδέει μεταξύ τους τα μουσεία της πόλης και περνά έξω από το ιστορικό κάστρο Malmohus. Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρένο ή ΤΑΞΙ ανάλογα με το πόσο μακριά θέλετε να φτάσετε.
Τι να φάτε
Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζεται ότι οι Σουηδοί μοιάζουν πολύ με τους Έλληνες, καθώς θεωρούν και αυτοί τη στιγμή του καφέ «ιερή» και την ονομάζουν fika. Το fika είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού της Σουηδίας. Σημαίνει συνάντηση με φίλους για καφέ και γλυκό, όπου οι ντόπιοι δίνουν ραντεβού σε ένα από τα εκατοντάδες καφέ για να πιάσουν κουβέντα και να πουν τα νέα τους. Όσον αναφορά το φαγητό θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το Μάλμε είναι μια από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις της Ευρώπης, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν δεκάδες κουζίνες που μπορείτε να δοκιμάσετε. Πέραν από το εθνικό πιάτο της χώρας που είναι τα κεφτεδάκια, θα πρότεινα να στραφείτε είτε προς την τούρκικη κουζίνα, με ντονέρ ή σε πιο ασιατικές γεύσεις όπως η κινέζική και η ιρακινή κουζίνα.
Χρήσιμες πληροφορίες
Στο Μάλμε ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.
Στο Μάλμε η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα σουηδικά. Η πλειοψηφία όμως, ακόμη και άτομα μεγάλης ηλικίας, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.
Το νόμισμα της χώρας είναι η Σουηδική κορόνα (SEK) και η ισοτιμία της αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 10,30 κορόνες.
Το Μάλμε είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).
Το Ελληνικό Άμισθο Γενικό Προξενείο στο Μάλμε βρίσκεται στην οδό Hojdrodergatan 6 και το τηλέφωνο της είναι 0046 (0)40 975024.
Αν έχετε χρόνο, μην παραλείψετε να πραγματοποιήσετε μια ημερήσια εκδρομή στη γειτονική Κοπεγχάγη της Δανίας. Παίρνοντας ένα τρένο θα περάσετε πάνω από την πανέμορφη και εντυπωσιακή γέφυρα Oresund , που ενώνει τις δύο χώρες και σε λιγότερο από μια ώρα θα βρίσκεστε εκεί.
Το Μάλμε, όπως και το υπόλοιπο κομμάτι της νότιας Σουηδίας, έχει ωκεάνιο κλίμα. Παρά βόρεια του τοποθεσία, το κλίμα είναι σχετικά ήπιο σε σύγκριση με άλλες τοποθεσίες σε παρόμοια γεωγραφικά πλάτη. Όμως η ιδανικότερη περίοδος επίσκεψης είναι το καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα τα τέλη Αύγουστου, ώστε να πετύχετε και το μουσικό φεστιβάλ που διοργανώνεται στη πόλη.
Προτεινόμενες εκδρομές → Κοπεγχάγη, Γκέντενμποργκ
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!
Μουζακίδης Παντελής