Οι λάτρεις των μουσείων και των χώρων τέχνης πρέπει να δώσουν έμφαση στο συγκεκριμένο άρθρο, καθώς εδώ θα βρουν τα πιο εντυπωσιακά του κόσμου. Ελάτε να τα γνωρίσουμε!
10) Μουσείο Ορσέ (Παρίσι, Γαλλία)
Αυτό το επιβλητικό παρισινό μουσείο στέκεται στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα και εγκαινιάσθηκε το 1986, στο κτήριο ενός πρώην σιδηροδρομικού σταθμού και ξενοδοχείου. Η διαρρύθμιση εκμεταλλεύεται στο έπακρο την προηγούμενη χρήση του κτιρίου, οι γκαλερί συγκεντρώνονται γύρω από το μεγάλο κλίτος και το φως διαχέεται μέσα από την εντυπωσιακή γυάλινη οροφή του. Ο σκοπός της εδραίωσης του Μουσείου αυτού ήταν να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στις συλλογές του Λούβρου και του Κέντρου Πομπιντού, και οι συλλογές του εστιάζουν στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ στεγάζει την μεγαλύτερη συλλογή ιμπρεσσιονιστικών και μετα-ιμπρεσσιονιστικών ζωγραφικών έργων παγκοσμίως. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μουσείο και τη πόλη, πατήστε εδώ.
9) Μουσείο Γκούγκενχαϊμ (Μπιλμπάο, Ισπανία)
Κατά την περίοδο της ευρείας αναγέννησης του Μπιλμπάο στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η ιδέα για ένα μουσείο προέκυψε από την συνεργασία ανάμεσα στις βασκικές αρχές και το Ίδρυμα Solomon R Guggenheim. Ο Αμερικανοκαναδός αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρυ κέρδισε τον σχεδιαστικό διαγωνισμό και το μουσείο εόρτασε τα θυρανοίξια του τον Οκτώβριο του 1997. Το εντυπωσιακό κτήριο από γυαλί και ασβεστόλιθο, που περιβάλλεται από κύματα τιτανίου βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Νερβιόν στην καρδιά της παλιάς βιομηχανικής περιοχής της πόλης. Έκανε αμέσως αίσθηση, ενώ ο αρχιτέκτονας Φίλιλ Τζόνσον το αποκάλεσε "το σπουδαιότερο κτήριο της εποχής μας".
8) Μουσείο Oscar Niemeyer (Κοριτίμπα, Βραζιλία)
Το μουσείο εγκαινιάσθηκε το 2002-3 και το αποκάλεσαν "το μάτι", επειδή μοιάζει με έναν γιγαντιαίο ανθρώπινο οφθαλμό πάνω σε έναν κίτρινο στύλο. Ο θρυλικός Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας που το σχεδίασε (και του έδωσε το όνομα του) ήταν εμβληματική προσωπικότητα του κινήματος του μοντερνισμού, ενώ είχε κλείσει τα 95 όταν ολοκληρώθηκε το έργο. Πρόκειται για ένα μουσείο εμβαδού 185τ.μ., που φιλοξενεί διεθνή τέχνη καθώς και έργα του ίδιου του Niemeyer.
7) Βρετανικό Μουσείο (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)
Ο αρχιτέκτονας Ρόμπερτ Σμέρκ σχεδίασε τον πυρήνα του μουσείου, που εγκαινιάσθηκε το 1852 σε νεοκλασικό ρυθμό. Η μεγάλη νότια είσοδος με το εντυπωσιακό αέτωμα και τις κολώνες αντλεί την έμπνευση της από την αρχαία Ελλάδα. Το 2000 οι Foster and Partners δημιούργησαν μία νέα αυλή, η οποία με την συγκλονιστική γυάλινη οροφή της μεταμόρφωσε την εσωτερική αυλή του μουσείου στον μεγαλύτερο καλυφθέντα χώρο στην Ευρώπη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μουσείο και τη πόλη, πατήστε εδώ.
6) Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο (Τορόντο, Καναδάς)
Αυτό το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού είναι το μεγαλύτερο στον Καναδά, με μία συλλογή άνω των έξι εκατομμυρίων εκθεμάτων. Επιπλέον των αρχικών οικοδομημάτων του και της προσθήκης του 20ου αιώνα, η νέα είσοδος, πρόσφατα σχεδιασμένη από το Studio Daniel Libeskind, η οποία εγκαινιάσθηκε το 2007 ως η Michael Lee-Chin Crystal, περιγράφηκε από το μουσείο ως "ένα ξεχωριστό νέο σύμβολο του Τορόντο για τον 21ο αιώνα". Η περίπλοκη πρισματική δομή από γυαλί και αλουμίνιο σε ένα πλαίσιο από χάλυβα έχει και τους πολέμιους της, το 2009 κατετάγη 8η στην λίστα των "ασχημότερων κτηρίων του κόσμου".
5) Μουσείο Soumaya (Μέξικο Σίτυ, Μεξικό)
Ο ιδιωτικός πολιτιστικός οργανισμός ιδρύθηκε το 1994 και μοιράζεται ανάμεσα σε δύο κτήρια, ένα στην Plaza Loreto και ένα στην Plaza Carso στο Μέξικο Σίτυ. Το δεύτερο, του οποίου τα θυρανοίξια έλαβαν χώρα το 2011, σχεδιάστηκε από τον Μεξικανό αρχιτέκτονα Φερνάντο Ρομέρο, σε συνεργασία με τον Όωε Άρουπ και τον Φρανκ Γκέρυ. Πρόκειται για μία κατασκευή ύψους 46 μέτρων, επενδυμένη με 16.000 εξαγωνικά πλακίδια αλουμινίου. Το εξαώροφο μουσείο διαθέτει έργα κυρίως από το Μεξικό και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης συλλογής Ροντέν εκτός της Γαλλίας.
4) Μουσείο Ερμιτάζ (Αγία Πετρούπολη, Ρωσία)
Ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία στον Κόσμο, το Ερμιτάζ εγκαινιάστηκε το 1764 από την αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη και στεγάζει πάνω από τρία εκατομμύρια έργα τέχνης και τεχνουργήματα. Το τεράστιο κρατικό μουσείο αποτελείται από πολυάριθμα κτήρια, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλειώδους λευκοπράσινου Χειμερινού Ανακτόρου, πρώην κατοικία των Ρώσων τσάρων. Το κολοσσιαίο ανάκτορο σχεδιάστηκε κατά κύριο λόγο από τον Φραντσέσκο Μπαρτολομέο Ραστρέλλι σε ρυθμό μπαρόκ.
3) Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Ντόχα, Κατάρ)
Εγκαινιάσθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ το 2008, σε σχέδιο του βραβευμένου με το Pritzker Prize αρχιτέκτονα ΙΜ Πέι. Στην ηλικία των 91, ο Πέι ταξίδεψε σε όλο τον αραβικό κόσμο επί έξι μήνες αντλώντας έμπνευση για το έργο αυτό. Το επιβλητικό 5όροφο αρχιτεκτόνημα από ασβεστόλιθο εδράζεται σε ανακτημένη γη με θέα στην παραθαλάσσια περιοχή της Ντόχα και οι δύο πτέρυγες του συνδέονται με μία μεγάλη εσωτερική αυλή. Στεγάζει μία συλλογή Ισλαμικής τέχνης που εκτείνεται σε μία περίοδο 1.400 ετών.
2) Μουσεία Βατικανού (Βατικανό, Ιταλία)
Τα Μουσεία της Πόλης του Βατικανού εγκαινιάσθηκαν από τον Πάπα Ιούλιο Β' τον 16ο αιώνα. Το σύμπλεγμα αυτό περιλαμβάνει 52 αίθουσες και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Η συλλογή του με θρησκευτικά γλυπτά και πίνακες συμπεριλαμβάνουν έργα του Ραφαήλ, του Τισιανού και του Καραβάτζιο. Στις αίθουσες τους συγκαταλέγονται η Αίθουσα των Χαρτών και η Αίθουσα των Ταπισερί, ενώ η τελευταία σάλα του είναι η συγκλονιστική Καπέλα Σιξτίνα, με τοίχους διακοσμημένους από καλλιτέχνες όπως ο Περουτζίνο, ο Μποτιτσέλλι και φυσικά η πασίγνωστη αψιδωτή οροφή με την ζωγραφική του Μιχαήλ Αγγέλου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μουσείο και τη πόλη, πατήστε εδώ.
1) Εθνικό Μουσείο Τέχνης (Οσάκα, Ιαπωνία)
Μετά την κατεδάφιση του αρχικού μουσείου των 1970s, ένα νέο οικοδόμημα σχεδιάστηκε από τον Σεζάρ Πέλλι και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2004. Το μεγαλύτερο μέρος του μουσείου είναι υπόγειο, ενώ μόνο ο χώρος της εισόδου βρίσκεται στην επιφάνεια. Για να μεγιστοποιήσει τον παράγοντα δέους, ο Πέλλι δημιούργησε μία είσοδο από γυαλί και χάλυβα που σχεδιάστηκε ώστε να θυμίζει καλαμιές στην όχθη ποταμού ή κορμούς μπαμπού.
Πηγή: https://www.alfavita.gr/kosmos/247838_ayta-ta-deka-moyseia-einai-ta-pio-entyposiaka-ston-kosmo-pics