3 Votes
Ηνωμένο Βασίλειο

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

london map

 Αν με ρωτούσε κάποιος, σε ποια άλλη πόλη θα μπορούσα να μείνω πέραν της Θεσσαλονίκης, η απάντηση που θα έδινα αυθόρμητα θα ήταν “φυσικά στο Λονδίνο”. Αυτό το μαρτυρά και το γεγονός ότι είναι η μόνη πόλη που έχω επισκεφθεί τρείς φορές (!) και η προσμονή μου να την επισκεφθώ ξανά είναι ανεξάντλητη. Μια πόλη, που οι ρυθμοί της ουδεμία σχέση έχουν με τους ελληνικούς, μια κοσμοπολίτικη μεγαλούπολη, που με έχει μαγέψει όσο καμία άλλη στο κόσμο. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που με ιντριγκάρει τόσο, ώστε να ανακαλύψω το Λονδίνο σπιθαμή προς σπιθαμή. Αν και κάθε φορά έρχομαι αντιμέτωπος με νέες εικόνες, νέες εμπειρίες και νέες περιπέτειες, θεωρώ ότι είμαι σε θέση να μοιραστώ μαζί σας τα καλύτερα από αυτά.

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και της Αγγλίας και είναι χτισμένο κατά μήκος του ποταμού Τάμεση. Αποτελεί μια από τις πιο «σημαντικές» ευρωπαϊκές πόλεις, αφού μετρά πάνω από 2000 χρόνια ιστορίας, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλά ιστορικά και οικονομικά γεγονότα. Στο Λονδίνο κατοικούν άνθρωποι από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, ενώ λέγεται ότι μιλιούνται περισσότερες από 300 γλώσσες εντός της πόλης. Λαμβάνοντας υπόψιν και τις αστικές περιοχές του Μείζονος Λονδίνου, ο πληθυσμός του ανέρχεται στα 13.708.000, κάνοντας το, τον μεγαλύτερο Δήμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (όσο ακόμη συγκαταλέγεται). Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω γνωρίσει κάποιον άνθρωπο που να έχει επισκεφθεί το Λονδίνο και να μην τον έχει σαγηνεύσει, αφού η πρωτεύουσα της Βρετανίας μπορεί να γοητεύσει ακόμη και τον πιο δύσπιστο και απαιτητικό ταξιδιώτη. Το Λονδίνο του θεάτρου και των τεχνών, των πλατειών και των γεφυρών, της πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής, του αθλητισμού, του shopping και της νυχτερινής ζωής, της ιστορίας και της αξιοθαύμαστης πολυσυλλεκτικότητας. Το κέντρο της Ευρώπης αν όχι του κόσμου, έχει πολλές εκφάνσεις, γι’ αυτό ακριβώς είναι τόσο θελκτικό, ιδιαίτερα για αυτούς που το επισκέπτονται για πρώτη φορά. Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να γυρίσει το Λονδίνο σε λίγες μόνο μέρες ή να δει όλα του τα αξιοθέατα, αλλά στόχος μου είναι να προτείνω στους «πρωτάρηδες» όσα δεν πρέπει να χάσουν.

Big Ben-House of Parlaments-Westminster Abbey

 Ως ένας ταξιδιώτης που επισκέπτεται για πρώτη φορά το Λονδίνο και σέβεται τον εαυτό του, η αφετηρία είναι μια, το πασίγνωστο Big Ben. Ο πύργος του ρολογιού των Ανακτόρων του Westminster είναι το σήμα κατατεθέν όχι μόνο του Λονδίνου, αλλά πιθανότατα ολόκληρης της Βρετανίας. Το εντυπωσιακό αυτό δημιούργημα, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 1858, αποτελεί το μεγαλύτερο τεσσάρων όψεων ρολόι με καμπάνες και ο πύργος του ρολογιού είναι ο τρίτος ψηλότερος στον κόσμο. Δυστυχώς ύστερα από 158 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας ο Big Ben δεν δείχνει πλέον προσωρινά την ώρα στους Λονδρέζους, αφού βρίσκεται υπό συντήρηση.

 Επιβεβλημένη μοιάζει και η είσοδος στα ανάκτορα του Γουέστμινστερ (Palace of Westminster), που στεγάζουν το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου (House of Parlaments). Πρόκειται για το χώρο συνεδρίασης των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων. Τα πρώτα βασιλικά ανάκτορα χτίστηκαν στον ίδιο χώρο τον 11ο αιώνα και αποτελούσαν τον κύριο τόπο κατοικίας των Άγγλων μοναρχών μέχρι το 1512, μέχρι που μια πυρκαγιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος τους. Στη συνέχεια αποτέλεσαν την έδρα του Κοινοβουλίου, το οποίο συνεδρίαζε εκεί ήδη από τον 13ο αιώνα, καθώς και του Βασιλικού Δικαστηρίου, το οποίο κατά περιόδους έδρευε είτε μέσα είτε γύρω από την Αίθουσα του Γουέστμινστερ. Το 1834, μία ακόμη μεγαλύτερη πυρκαγιά κατέστρεψε το ανακατασκευασμένο Κοινοβούλιο και τα μόνα σημαντικά κτήρια που διασώθηκαν ήταν η Αίθουσα του Γουέστμινστερ, οι Εσωτερικές Αυλές του Ναού του Αγίου Στεφάνου, το Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Κρύπτης και ο Πύργος των Κοσμημάτων. Ότι απέμεινε από τα παλαιά ανάκτορα ενσωματώθηκε στο κατασκεύασμα που βλέπουμε σήμερα. Με την είσοδο δίδεται δωρεάν ακουστική ξενάγηση, που βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση των εξαιρετικά ενδιαφερουσών αιθουσών, που θα σε κάνουν να νιώσεις σαν ένας από τους βουλευτές. Η είσοδος κοστίζει 16,5 λίρες για τους ενήλικες και 14 για φοιτητές, μαθητές και άτομα άνω των 60.

 Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψεις το Αβαείο του Γουέστμινστερ (Westminster Abbey), που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Big Ben και αποτελεί τον τόπο στέψης των βασιλέων του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και την τελευταία διαμονή του σκηνώματός τους. Πρόκειται για μια εκκλησία που άρχισε να κατασκευάζεται, σε κυρίως γοτθικό ρυθμό, από το 1245 μέχρι το 1517 από τον Ερίκκο Γ’ και σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του βασιλικού οίκου της Αγγλίας. Η είσοδος κοστίζει 20 λίρες αν κλείσετε online και 22 αν προμηθευτείτε το εισιτήριο σας από το ταμείο.

Buckingham Palace

 Με το πρώτο σας βήμα στο Λονδίνο θα καταλάβετε την «τρέλα» που επικρατεί γύρω από ότι έχει σχέση με την Βασίλισσα και την Βασιλική οικογένεια. Ξεκινώντας από το νόμισμα, που έχει τυπωμένο το πρόσωπο της, φτάνοντας μέχρι αναμνηστικά κάθε είδους με τα σκυλάκια της. Έτσι τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ (Buckingham Palace), που αποτελούν την επίσημη κατοικίας της, δεν θα μπορούσαν να μην ήταν το πιο διάσημο κτίσμα του Λονδίνου, και ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ορόσημα της πόλης. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι Δημόσιες Αίθουσες είναι ανοιχτές στο κοινό, με τους επισκέπτες να σπεύδουν να θαυμάσουν τους βασιλικούς θρόνους, την αίθουσα χορού, την εσωτερική πινακοθήκη, αλλά και τους τεράστιους κήπους του. Φυσικά, αυτό για το οποίο είναι διάσημο το Buckingham Palace είναι η αλλαγή της φρουράς, που γίνεται καθημερινά στις 11:30, καιρού επιτρέποντος, και αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο θέαμα για όποιον βρίσκεται εκεί.

London Tower-Tower Bridge

 Ο πύργος του Λονδίνου (London Tower) είναι ένα τεράστιο φρούριο χτισμένο στις όχθες του ποταμού Τάμεση, που έχει χαραχθεί στη μνήμη όλων ως χώρος φυλάκισης καταδίκων, όμως έχει ένα πιο ένδοξο παρελθόν. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1078 από τον Γουλιέλμο Α’ και επεκτάθηκε στη συνέχεια από άλλους μονάρχες, με σκοπό την προστασία του Λονδίνου και τον εκφοβισμό των Νορμανδών εισβολέων. Φιλοξένησε και εξακολουθεί να φιλοξενεί σε πολύ προσεγμένες εκθέσεις, τα πετράδια των στεμμάτων των εκάστοτε βασιλέων, το νομισματοκοπείο και το οπλοστάσιο της πόλης. Τον πύργο φυλάνε 35 φύλακες, πρώην στρατιωτικοί με διακρίσεις μακράς υπηρεσίας, που είναι ντυμένοι με στολές της εποχής των Τυδώρ. Ο θρύλος λέει ότι αν ποτέ φύγουν τα κοράκια που υπάρχουν στον πύργο, τότε η μοναρχία θα καταρρεύσει. Η είσοδος στον πύργο κοστίζει 22,7 λίρες για τους ενήλικες και 17,7 το μειωμένο.

 Με το που βγείτε από τον πύργο θα αντικρίσετε την εντυπωσιακή γέφυρα του πύργου (Tower Bridge), που χτίστηκε το 1894 και αποτελεί ένα θαύμα της νεογοτθικής αρχιτεκτονικής. Μπορείτε να περπατήστε την 90 μέτρων γέφυρα και να θαυμάσετε την όμορφη θέα που χαρίζει πάνω από τον ποταμό Τάμεση. Ακόμη, μέσα στη γέφυρα φιλοξενείται μια έκθεση για την ιστορίας της και τον τρόπο κατασκευής της, αλλά και το μηχανοστάσιο της γέφυρας, από που παλαιότερα ανεβοκατέβαινε για να περάσουν τα εμπορικά πλοία.

 Ένα μέρος που λίγοι γνωρίζουν και σπάνια θα συναντήσετε σε ταξιδιωτικούς οδηγούς είναι οι αποβάθρες της Αγίας Κατερίνας (St. Katharine Docks). Πρόκειται για μια πρώην αποβάθρα, στη βόρεια όχθη του ποταμού Τάμεση, αμέσως μετά από τον Πύργο του Λονδίνου και το Tower Bridge. Από το 1828 έως το 1968 ήταν μια από τις πιο εμπορικές αποβάθρες στο Λιμάνι του Λονδίνου, αλλά σήμερα έχει καθαρά τουριστική ύπαρξη, με πολλά εστιατόρια και καφέ να σας χαρίζουν μια διαφορετική οπτική του Λονδίνου.

tower bridge

St. Paul’s Cathedral

 Ο μεγαλοπρεπής Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παύλου (St. Paul’s Cathedral) χτίστηκε από τον Christopher Wren, μεταξύ 1675 και 1711. Ανήκει στην Αγγλικανική Εκκλησία και είναι η έδρα του Επισκόπου του Λονδίνου. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης και μάλιστα ο τρούλος του έρχεται δεύτερος σε μέγεθος, μετά από εκείνο του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Ο τρούλος φθάνει σε ύψος 111 μέτρα και βάρος περίπου 66.000 τόνων, στηρίζεται σε οκτώ καμάρες και στην κορυφή του υπάρχει ένα μεγάλο φανάρι με βάρος 850 τόνων. O ναός ήταν το ορόσημο σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως η κηδεία του ναυάρχου Νέλσον το 1806 και η κηδεία του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965. Ακόμη ο πρίγκιπας Κάρολος και η Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ παντρεύτηκαν εδώ το 1981. Τα 560 σκαλοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του τρούλου θα σας περιηγήσουν στις τρεις πινακοθήκες που στεγάζονται εντός του θόλου, ενώ από την κορυφή θα απολαύσετε τη πανοραμική θέα ολόκληρης της πόλης. Η είσοδος κοστίζει 18 λίρες.

Τα Μουσεία

 Αν είστε λάτρεις τον Μουσείων και της ιστορίας, τότε το Λονδίνο δεν θα σας αφήσει σίγουρα παραπονεμένους, αφού στην πόλη υπάρχουν δεκάδες μουσεία και χώροι τέχνης. Παρακάτω θα σας αναφέρω τα πιο σημαντικά από αυτά:

  • Το Βρετανικό Μουσείο (British Museum) είναι το παλαιότερο μουσείο στον κόσμο και φυσικά το μεγαλύτερο της χώρας. Φιλοξενεί πλούσια ευρήματα από κάθε γνωστό και άγνωστο πολιτισμό της ανθρωπότητας και φυσικά τα Ελγίνεια μάρμαρα του Παρθενώνα. Ακόμη και αν θεωρείτε μια επίσκεψη σε ένα μουσείο χάσιμο χρόνου ή χρημάτων, το συγκεκριμένο αξίζει μια δοκιμή λόγω της εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής του, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, αλλά και της δωρεάν εισόδου του.
  • Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (National History Museum), που οι περισσότεροι θα γνωρίζετε από την γνωστή ταινία «Μια νύχτα στο μουσείο», αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης. Οι συναρπαστικές συλλογές του περιλαμβάνουν γύρω στα 70 εκατομμύρια εκθέματα, τόσο για την γεωλογική ιστορία της Γής, όσο και το μεγάλο εύρος ζωής που φιλοξενεί. Το Μουσείο σας επιφυλάσσει εκπλήξεις από την είσοδο κιόλας, με τον τεράστιο σκελετό ενός δεινοσαύρου να καλωσορίζει τους επισκέπτες. Και σε αυτό το μουσείο η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ τη περίοδο των Χριστουγέννων λειτουργεί παγοδρόμιο και λούνα παρκ στον προαύλιο χώρο.
  • Η Εθνική Πινακοθήκη (National Gallery) του Λονδίνου διαθέτει περίπου 2.300 πίνακες, από την πρώιμη περίοδο της Αναγέννησης έως τους Ιμπρεσιονιστές (1250-1900), αναπτύσσοντας μια από τις μεγαλύτερες συλλογές στον κόσμο. Τα διασημότερα εκθέματά της είναι τα περίφημα «Ηλιοτρόπια» του Βαν Γκογκ, η «Αφροδίτη και ο Άρης» του Μποτιτσέλι, αλλά και έργα των Τέρνερ, Μονέ, Σεζάν και Ρενουάρ. Θα βαρεθείτε να διαβάζετε ότι η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά αυτό είναι ένα συχνό φαινόμενο στην Αγγλία. Βρίσκεται στην πασίγνωστη και πανέμορφη Trafalgar Square, με τα εντυπωσιακά αγάλματα λιονταριών να την περικλείουν και τα σιντριβάνια να δεσπόζουν στο κέντρο αυτής, κάνοντας την, μέρος συγκέντρωσης πλανόδιων, καλλιτεχνών του δρόμου και φυσικά τουριστών.
  • Τα Tate Modern και Tate Britain είναι δυο από τις πιο συναρπαστικές πινακοθήκες του Λονδίνου που φιλοξενούν υπέροχες συλλογές διεθνών έργων τέχνης. Η Tate Modern εστιάζει σε σύγχρονα έργα μετά το 1900 και η Tate Britain σε έργα τέχνης από το 1500 έως σήμερα. Φυσικά η είσοδος και στις δυο πινακοθήκες είναι δωρεάν.

London Eye- Madame Tussauds-Aquarium

 Θα πρότεινα να εκμεταλλευτείτε κάποιες διαδικτυακές πρόσφορες, που επιτρέπουν την είσοδο σε μια ομάδα αξιοθέατων σε χαμηλότερες τιμές, σε συνδυασμό πάντα με την αποφυγή των μεγάλων ουρών. Ένας ιδανικός συνδυασμός θα ήταν η επίσκεψη στο London Eye, το Μουσείο της Madame Tussauds και το Ενυδρείο (Aquarium).

 Το London Eye είναι ο ψηλότερος αρθρωτός τροχός στον κόσμο, αποτελείται από 32 κλειστές κάψουλες, που χωρούν 25 άτομα η καθεμιά και προσφέρουν πλήρη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις και φυσικά εξαιρετική θέα. Μια «πτήση» με το Μάτι του Λονδίνου διαρκεί 30 λεπτά, ενώ λέγεται ότι όταν ο ουρανός είναι καθαρός, πράγμα σπάνιο στην Βρετανία, μπορεί κανείς να δει μέχρι και 40 χλμ. μακριά.

 Το Μουσείο της Μαντάμ Τισό (Madame Tussauds Museum) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Λονδίνου, αφού εδώ θα βρείτε τα κέρινα ομοιώματα οποιουδήποτε, από την Μαντόνα μέχρι την βασίλισσα. Υπάρχουν αρκετοί όροφοι χωρισμένοι σε θεματικές ομάδες, όπως πολιτικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, χαρακτήρες ταινιών κ.α., που θα κάνουν το κινητό και τη φωτογραφική σας να πάρουν φωτιά. Φυσικά ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην αίθουσα του τρόμου, που θα σας φέρει αντιμέτωπους με τους πιο ξακουστούς εγκληματίες του Λονδίνου.


Τέλος, μπορείτε να κλείσετε την ξενάγηση σας με το Ενυδρείο του Λονδίνου (Aquarium), που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από London Eye και φιλοξενεί χιλιάδες ζώα της θάλασσας. Μερικά από αυτά είναι κροκόδειλοι, πράσινες χελώνες, πιγκουίνοι και ριγωτοί καρχαρίες.

london eye 800

Τα Πάρκα

 Αν θέλετε να ξεφύγετε από τον πολυκοσμία και την» βαβούρα» ψάχνοντας ένα ιδανικό μέρος για χαλάρωση, τότε στο Λονδίνο δεν θα δυσκολευτείτε να το βρείτε, καθώς υπάρχουν παντού διασκορπισμένες μέσα στη πόλη οάσεις πρασίνου.

 Μπορείτε να ξεκινήσετε από το Hyde Park, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα του Λονδίνου και γνωστό σε όλο τον κόσμο. Περπατώντας στον αχανή περιβάλλοντα χώρο, θα παρατηρήσετε Άγγλους να συγκεντρώνονται γύρω από δημόσιους ρήτορες, πιστεύοντας ότι βρίσκεστε σε μια άλλη εποχή, θα πετύχετε κάποια εκδήλωση ή φεστιβάλ, αφού φιλοξενούνται εκεί σε καθημερινή βάση, θα δείτε ζώα να «σουλατσάρουν» δίπλα σας, ανθρώπους να κάνουν πικ νικ, να τρέχουν και γενικά να «φορτίζουν τις μπαταρίες τους».

 Ένα ακόμη πάρκο που πρέπει να επισκεφθείτε είναι το Regent’s Park. Εκεί θα θαυμάσετε τους απίστευτους σχηματισμούς λουλουδιών, θα περπατήσετε κατά μήκος του καναλιού και θα επισκεφτείτε τον ζωολογικό κήπο του πάρκου. Τον χορό των βασιλικών πάρκων κλείνουν τα Green Park, St. James Park, Kensington Gardens και Greenwich Park.

Piccadilly Circus-Soho

 Το Piccadilly Circus σχεδιάστηκε ως ένας κόμβος της εντυπωσιακής Regent Street, και Circus είναι το μέρος κατάληξης της οδού Piccadilly. Είναι φημισμένο για την φωτεινές διαφημιστικές επιγραφές του, που σηματοδοτούν την είσοδο στον χώρο διασκέδασης της πόλης. Bar, club, pub, εστιατόρια, θέατρα και μουσικές σκηνές προσφέρουν ποικιλία και το περιθώριο επιλογής για κάθε είδους διασκέδαση. Στο κέντρο του κόμβου υπάρχει το άγαλμα του έρωτα, το οποίο εκτός από ένας δημοφιλής χώρος συνάντησης, αποτελεί νούμερο ένα σημείο για προτάσεις γάμου.

 Η περιοχή Σόχο (Soho) αποτελεί απ' τον 17ο αιώνα ένα πολυπολιτισμικό κέντρο διανόησης. Ξεκίνησε ως συνοικία διασκέδασης, έπειτα έγινε το στέκι των ιεροδούλων και από τη δεκαετία του 50, με τον περιορισμό των οίκων ανοχής, τα παραμελημένα νυχτερινά μαγαζιά του στεγάζουν προοδευτικούς καλλιτέχνες και τις πειραματικές τους δημιουργίες. Είναι γνωστό επίσης για τις ενδιαφέρουσες μπουτίκ και τα ιδιαίτερα φαγητά, τα βιβλιοπωλεία, τα μαγαζιά με αντίκες και γκραβούρες, την ιστορική Αγορά Μπέργουοκ Στριτ και τη γεμάτη θέατρα λεωφόρο Σάφτσμπερι.

piccadilly circus

Harrods

 Αν είστε αμετανόητοι λάτρεις του shopping δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στο πολυκατάστημα Harrods. Εκεί θα βρείτε ότι χωράει ο ανθρώπινος νους, αφού το “moto” τους είναι η λατινική φράση Omnia Omnibus Ubique, που σημαίνει «όλα τα πράγματα για όλους τους ανθρώπους, παντού». Θα σας εντυπωσιάσει η εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου, που είναι στολισμένο με εκατοντάδες λάμπες, κάτι που το κάνει άκρως εντυπωσιακό και εμφανές από πολλά μέτρα μακριά. Οι τιμές φυσικά είναι αρκετά τσιμπημένες, αλλά ακόμη και μια βόλτα ή μια δοκιμή στις πασίγνωστες παγκοσμίως αίθουσες φαγητού θα σας ανταμείψουν. Τέλος, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί καθώς υπάρχει “dress code” και εμφανίσεις με βερμούδες, σαγιονάρες και άλλα πιο απλά ρούχα, μπορεί να σας στερήσουν την είσοδο.

Notting Hill-Covent Garden

 Λονδίνο δεν είναι όμως μόνο το κέντρο, για αυτό θα σας συμβούλευα να ξεφύγετε από τα στενά όρια της πόλης και να φτάσετε μέχρι τα περίχωρα του.

 Ένα απλό εισιτήριο του μετρό θα σας οδηγήσει σε μια από τις πιο πλούσιες και μποέμ γειτονιές του δυτικού Λονδίνου, το Notting Hill. Οι περισσότεροι επικεντρώνονται στα σπίτια και στα κτίρια της περιοχής, με τις ελκυστικές βεράντες των μεγάλων βικτοριανών αρχοντικών και τα καταστήματα υψηλής ποιότητας, που ξεφεύγουν από το κλασικό μοτίβο της υπόλοιπης πόλης. Όμως στη περιοχή θα βρείτε vintage μαγαζάκια, εντυπωσιακές εκκλησίες, το αστεροσκοπείο του Λονδίνου και φυσικά τον ατελείωτο πράσινο περίβολο. Η αγορά του Σαββάτου (Portobello Road Market) και το ετήσιο Καρναβάλι είναι κάποια από τα event που φιλοξενούνται εκεί και αν έχετε την ευκαιρία δε πρέπει να χάσετε.

 Ακολουθώντας την αντίθετη πορεία προς τα ανατολικά, θα βρεθείτε στο Covent Garden. Μια περιοχή που συνδεόταν με την πρώην αγορά φρούτων και λαχανικών στην κεντρική πλατεία, αλλά πλέον αποτελεί δημοφιλή εμπορική και τουριστική περιοχή, ενώ εκεί βρίσκεται και η Βασιλική Όπερα, η οποία είναι επίσης γνωστή ως "Covent Garden". Θα έχετε την ευκαιρία να οσμιστείτε νέες μυρωδιές, να γευτείτε νέες γεύσεις, να ακούσετε νέους ήχους από τους «ιδιαίτερους» καλλιτέχνες του δρόμου, να γνωρίσετε την εναλλακτική νυχτερινή διασκέδαση της πόλης και να κάνετε ατελείωτο shopping therapy, καθώς και να πιείτε τον καφέ σας κατά μήκος των καναλιών.

covent garden

Πώς θα πάτε

 Στο Λονδίνο υπάρχουν πέντε αεροδρόμια το Heathrow, το Gatwick, το Stansted, το Luton και το London City Airport. Έτσι αν επιλέξετε μια συνδυαστική πτήση να έχετε κατά νου ότι κάποια αεροπορική ενδέχεται να χρησιμοποιεί διαφορετικό αεροδρόμιο. Η πιο οικονομική επιλογή είναι αυτή της Ryanair (Stansted Airport), που με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 57€ μετ’ επιστροφής. Μια άλλη low cost επιλογή είναι αυτή της Easyjet (Gatwick Airport), που με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 82€ μετ’ επιστροφής. Τέλος, μπορείτε να επιλέξετε την Aegean (Heathrow Airport) με ενδιάμεση στάση την Αθήνα, για μια πιο άνετη πτήση, από 150€ μετ’ επιστροφής.

Πού θα μείνετε

 Το Λονδίνο είναι μια πολύ μεγάλη πόλη απλωμένη σε πολλά χιλιόμετρα, κάτι που συνεπάγεται και με πληθώρα καταλυμάτων. Δεν θα σας πω ψέματα, οι τιμές στα περισσότερα ξενοδοχεία ή σπίτια είναι ιδιαίτερα υψηλές, ειδικά αν θέλετε κάτι κεντρικά, όμως ευκαιρίες πάντα υπάρχουν. Μια από αυτές είναι το Cromwell International Hotel, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε στάση του μετρό και 10’ λεπτά από την καρδιά της πόλης, διαθέτει άνετα δωμάτια, άκρως εξυπηρετικό προσωπικό και καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Αν έχετε πρωινή πτήση από το Stansted Airport, μια καλή επιλογή είναι το Days Inn London Stansted Airport, που βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο και είναι ότι πρέπει για αυτή την περίσταση.

Πώς θα μετακινήστε

 Μετρό, μετρό, και πάλι μετρό. Το μετρό του Λονδίνου, γνωστό ως «Tube», είναι το παλαιότερο και το πιο εκτεταμένο υπόγειο σύστημα στον κόσμο και σίγουρα θα σας πάει εκεί που επιθυμείτε πιο γρήγορα και πιο οικονομικά από οποιοδήποτε άλλο μέσο. Συμβουλή μου είναι να αγοράσετε μια προπληρωμένη κάρτα, που ονομάζεται Oyster από κάποιον σταθμό, για να μην εκδίδετε συνεχώς εισιτήρια και να αποφεύγετε ουρές και πρόσθετα έξοδα. Μια ακόμη καλή λύση για μετακίνηση είναι φυσικά τα παραδοσιακά κόκκινα λεωφορεία, που τα εισιτήρια για όλες τις διαδρομές κοστίζουν το ίδιο, αλλά πρέπει να αγοραστούν πριν την επιβίβαση. Και σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα Oyster. Όσον αναφορά τα ΤΑΞΙ μπορείτε να σταματήσετε στον δρόμο τα μαύρα ή να καλέσετε κάποιο από τα Minicabs, που μοιάζουν με λεωφορειάκια, αλλά είναι ιδιαίτερα ακριβά. Στην θέση σας θα απέφευγα την ενοικίαση αυτοκινήτου γιατί εκτός από το γεγονός ότι είναι ακριβή και ότι υπάρχει μεγάλη κίνηση στους δρόμους, στην Βρετανία η οδήγηση γίνεται από την ανάποδη πλευρά, κάτι που αν δεν είσαι εξοικειωμένος μπορεί να σε μπερδέψει. Τέλος, στο Λονδίνο υπάρχει σεβασμός στον ποδηλάτη, με ποδηλατοδρόμους σχεδόν παντού, έτσι θα πρότεινα να δοκιμάσετε μια ποδηλατάδα αν ο καιρός σας το επιτρέπει.

Τί να φάτε

 Το Λονδίνο είναι αναμφίβολα το «άντρο» του street food, ενώ η πολυσυλλεκτικότητα της πόλης φαίνεται και στην κουζίνα της, αφού μπορεί να βρει κανείς οποιαδήποτε γεύση επιθυμεί. Το «εθνικό φαγητό» των Βρετανών είναι χωρίς δεύτερη σκέψη το τηγανητό ψάρι με την συνοδεία τηγανητών τσιπς πατάτας, το γνωστό σε όλους fish and chips, έτσι δεν μπορείτε να φύγετε από τη πόλη χωρίς να το δοκιμάσετε. Μια καλή επιλογή για να μυηθείτε στην βρετανική κουζίνα είναι το Garfunkel's Restaurant, που εκτός από fish and chips, θα νιώσετε Λονδρέζοι δοκιμάζοντας το διάσημο English breakfast.

 Επιπλέον θα πρότεινα να φάτε κάποιο burger, αφού έχουν πολλές διαφορές από αυτά που έχουμε εμείς στο μυαλό μας ή μια καλοψημένη μπριζόλα (steak), καθώς η Βρετανία φημίζεται για τα κρέατα της. Για το πρώτο θα πρότεινα να επισκεφθείτε το BRGR Co., που εκτός από τρομερά νόστιμο, εξυπηρετεί και λόγω ωραρίων αφού κλείνει πολύ αργά.

 Ακόμη, αν το «budget» σας είναι υψηλό, έχετε δεκάδες επιλογές να δειπνήσετε σε κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο, που διαθέτουν πιάτα από την ιταλική, τη γαλλική και την ελληνική κουζίνα. Αν πάλι θέλετε να δοκιμάσετε κάτι πιο εξωτικό, όπως Μεξικό, έχω να προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη το Cafe Chula, που μπορεί να μην είναι στο κέντρο (Camden Town) αλλά σίγουρα αξίζει μια δοκιμή. Επίσης μπορείτε να απολύσετε καλό ασιατικό φαγητό σε προσιτές τιμές στο China Town.

 Τέλος, μη ξεχάσετε να πιείτε μια κούπα τσάι στα δεκάδες μαγαζιά στη πόλη, αφού για τους Άγγλους το “tea time” είναι κάτι παραπάνω από πόση ενός αφεψήματος, πιο πολύ θα το χαρακτήριζα ως ιεροτελεστία.

Χρήσιμες πληροφορίες

uk info 600x100

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο είναι ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στο Λονδίνο η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα αγγλικά και παρόλο που οι ντόπιοι έχουν μια ιδιαίτερη προφορά που μερικές φορές θα σας κάνει να μην καταλαβαίνετε τι λένε, είναι ιδιαίτερα ευγενικοί και καταδεκτικοί, αφού εκτιμούν πολύ ότι μιλάτε την γλώσσα τους.

Το νόμισμα της χώρας είναι η Λίρα Αγγλίας (British Pound) και η ισοτιμία του αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 0,8760 £

Μετατρέψετε τα χρήματα σας είτε στην Ελλάδα, είτε σε μικρά μαγαζάκια, καθώς τα ανταλλακτήρια κρατούν πολύ μεγάλη προμήθεια.

Το Λονδίνο είναι δυο ώρες πίσω από την Ελλάδα (GMT 0).

Η μετάβαση προς και από τα αεροδρόμια είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια λεωφορείων, αλλά και τρένα, που σε μεταφέρουν στο κέντρο της πόλης.

Η Ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο βρίσκεται στην οδό 1a Holland Park, London, W11 3TP και το τηλέφωνο της είναι 0044 (0) 207 229 3850.

Στο Λονδίνο η οδήγηση γίνεται ανάποδα, για αυτό να προσέχετε πως περνάτε απέναντι από τους δρόμους.

Αν έχετε χρόνο μην παραλείψετε να δείτε μια θεατρική παράσταση, μια συναυλία ή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αφού θα παρακολουθήσετε σίγουρα τους καλύτερους τους είδους.

Ο καιρός συνήθως στο Λονδίνο είναι βροχερός για αυτό να έχετε πάντα μαζί σας μια ομπρέλα, ενώ το χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές με αέρα και χιόνι, όμως είναι ένας από τους top Χριστουγεννιάτικους προορισμούς, οπότε ντυθείτε καλά και απολαύστε το.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Οξφόρδη, Κέιμπριτζ, Στόουνχεντζ

uk lang

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com