2 Votes
Ηνωμένο Βασίλειο

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

highlands map

 Το συγκεκριμένο σημείο είναι το πιο όμορφο μέρος που έχω δει με τα μάτια μου και η φυσική του ομορφιά δεν περιγράφεται εύκολα με λέξεις. Είναι σαν να έχεις ξεπηδήσει σε ένα παραμύθι, σαν να είσαι πρωταγωνιστής στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» ή έχεις πεθάνει και έχεις μεταφερθεί στο Παράδεισο. Διασχίζεις εκατοντάδες χιλιόμετρα και δεν πετυχαίνεις ούτε έναν άνθρωπο.Το μόνο που σου υπενθυμίζει την ανθρώπινη παρουσία είναι κάποιοι οικισμοί, που στον χάρτη παρουσιάζονται ως χωρία, όμως δεν έχουν ούτε καν μαγαζιά. Ένα ταξίδι διαφορετικό από τα άλλα.

Λίγα λόγια για το μέρος

 Η Σκωτία χωρίζεται κυρίως σε δύο περιοχές, στις ορεινές (Highlands) και στις πεδινές (Lowlands). Τα Highlands είναι το πιο βόρειο σημείο της Βρετανίας και ένα από τα πιο αραιοκατοικημένα μέρη της γης. Εκεί θα βρείτε το πιο χαρακτηριστικό δείγμα των γνήσιων Σκωτσέζων. Oι λιγοστοί κάτοικοι που ζούνε στα ορεινά (Χάιλαντερς), ακολουθούν τα ήθη και τα έθιμα του παρελθόντος, ενώ διατηρούν τη σκωτσέζικη γλώσσα με τα πολυάριθμα ιδιωματικά στοιχεία, σε αντίθεση με τους «Λόουλαντερς», που δέχτηκαν την αγγλική επιρροή. Πρόκειται για μια μαγική διαδρομή ανάμεσα από λόφους και βουνά, λίμνες και ρυάκια, καταρράκτες και θάλασσα, καταπράσινα λιβάδια γεμάτα αγελάδες και πρόβατα, διάσπαρτα κάστρα, αγροκτήματα, καθώς και πολλά αποστακτήρια ουίσκι. Η οδήγηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού οι δρόμοι είναι στενοί και δύσβατοι, με αποτέλεσμα να κινείσαι μόνος απελπιστικά αργά. Εκτός αυτού, η υγρασία φτάνει το 95% (!) και έτσι ο καιρός είναι απρόβλεπτος από λεπτό σε λεπτό, με ομίχλη και κακοκαιρία ακόμα και τον Αύγουστο. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν θα σας απασχολήσει ούτε δευτερόλεπτο, αφού το τοπίο είναι τόσο παρθένο και σαγηνευτικό, που δεν αφήνει αμφισβητήσεις. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω τα Highlands μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που τα επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Trossachs National Park-Loch Lomond

 Το Εθνικό πάρκο Trossachs (Trossachs National Park) θα λέγαμε ότι είναι η πύλη προς το βορρά και από πολλούς αποκαλείται «μινιατούρα των Highlands». Πρόκειται για ένα πάρκο, με επίκεντρο τη λίμνη Λόμοντ (Loch Lomond) και αρκετές σειρές λόφων, λίμνες και άγρια ζώα, όπως ελάφια, αγριόγατες, χρυσαετούς, γεράκια κ.α.. Ήταν το πρώτο από τα δύο εθνικά πάρκα που ίδρυσε το κοινοβούλιο της Σκωτίας το 2002, με το δεύτερο να είναι το εθνικό πάρκο Cairngorms πολύ βορειότερα. Το πάρκο Trossachs είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στη Βρετανία, με συνολική έκταση 1.865 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μήκος περίπου 350 χιλιομέτρων. Περιλαμβάνει 21 Munros, βουνά με ύψος άνω των 3.000 ποδιών (συμπεριλαμβανομένων των Ben Lomond, Ben Lui, Beinn Challuim, Ben More και δύο κορυφές που ονομάζονται Ben Vorlich), 19 Corbetts (βουνά μεταξύ 2.500-3.000 πόδια), δύο δασικά πάρκα (Queen Elizabeth και Argyll) και 57 συγκεκριμένες τοποθεσίες προστασίας της φύσης.

 Αρκετά κοντά βρίσκεται η κωμόπολη Callander, ίσως το τελευταίο σημείο μέχρι το Inverness, που θα μπορέσετε να βρείτε τράπεζα, ταχυδρομείο, καφέ και εστιατόρια. Κάντε λοιπόν μια στάση στα αρτοποιία της περιοχής και πάρτε τοπικές λιχουδιές για τη διαδρομή.

trossachs national park

Glen Coe

 Πρώτη μεγάλη στάση στα Highlands θα πρέπει να είναι το Glen Coe. Πρόκειται για ένα φαράγγι ηφαιστειακής προέλευσης, που συγκαταλέγεται στα πιο όμορφα και εντυπωσιακά μέρη της Σκωτίας. Το στενό και απόκρημνο φαράγγι, περιβάλλεται από άγρια βουνά και σχεδόν τρομάζει με το μεγαλείο του. Το Glen Coe πήρε το όνομά του από τον ποταμό Coe, που περνά μέσα από αυτό, ενώ είναι γνωστό ως το "φαράγγι των κλαυθμών" λόγω μιας σφαγής που έγινε εκεί το 1692. Όταν ο Άγγλος καπετάνιος Robert Campbell και οι στρατιώτες του φιλοξενούνταν από τους MacDonalds, στη μέση της νύχτας οι στρατιώτες στράφηκαν ενάντια στους οικοδεσπότες τους, σκοτώνοντας 37 άτομα και πάνω από 40 γυναίκες και παιδιά, καταστρέφοντας τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Ο λόγος ήταν ότι ο Alasdair MacIain, αρχηγός των MacDonalds, δεν είχε ορκιστεί πίστη στο βασιλιά Γουλιέλμο Γ΄ της Αγγλίας. Το Glen Coe θεωρείται το σπίτι της σκωτσέζικης ορειβασίας και είναι δημοφιλές σε πεζοπόρους και ορειβάτες.

Fort William

 Τρίτη στάση πρέπει να γίνει στο ψαροχώρι Φορτ Γουίλιαμ (Fort William) στους πρόποδες του βουνού Μπεν Νέβις (Ben Nevis), της υψηλότερης βουνοκορφής της Σκωτίας. Το χωριό αυτό βρίσκεται στο δυτικό άκρο της μεγάλης κοιλάδας ή αλλιώς Great Glen και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό, πίσω από το Ινβερνές, με πληθυσμό 10.459 κατοίκους! Το Fort William είναι ένα σημαντικό τουριστικό κέντρο, με το Glen Coe στα νότια, το Aonach Mor, ένα εντυπωσιακό βουνό στα ανατολικά και το Glenfinnan, ένα γραφικό χωριουδάκι στα δυτικά. Στην περιοχή υπάρχουν τέσσερις λίμνες, μία εξ αυτών είναι η λίμνη Linnhe. Τις τέσσερις λίμνες συνδέει μεταξύ τους η καληδονική διώρυγα, που κατασκευάστηκε από τον Τόμας Τέλφορντ το 1822. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης αποτελεί ιδανικό σημείο για αναρρίχηση και πεζοπορία, ενώ από εκεί ξεκινάει και μια διάσημη κατηφορική διαδρομή ποδηλασίας.

Fort Augustus-Loch Ness

 Ακολουθεί το Fort Augustus, ένα μικρό χωριό χτισμένο σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στις όχθες της λίμνης Νες (Loch Ness). Το χωριό βρίσκεται στο Great Glen και είναι γνωστό για το καληδονιακό κανάλι που συνδέει τη λίμνη Ness με τις τρεις άλλες λίμνες της περιοχής, καθιστώντας έτσι δυνατή τη μεταφορά σκαφών από ανατολή προς δύση. Το Fort Augustus έχει πληθυσμό περίπου 646 κατοίκους (!) και η οικονομία του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Ο λόγος που είναι διάσημο το Fort Augustus και πολλοί τουρίστες σπεύδουν να το επισκεφθούν είναι κυρίως η τεράστια λίμνη Ness. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη στη Σκωτία μετά τη Loch  Lomond και τη κατοικία του ομώνυμου τέρατος. Οι πρώτες αναφορές για τη “Nessy”, όπως είναι το ψευδώνυμο της, σύμφωνα με το μύθο χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα μ.Χ.. Ο θρύλος αναφέρει ότι εκείνη την εποχή, ο Άγιος Κολούμπα, έσωσε με θαυματουργικό τρόπο τη ζωή ενός ανθρώπου από αυτό. Πολλές άλλες αναφορές ακολούθησαν μέχρι και σήμερα, αλλά υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2003, με χρήση σόναρ, απέτυχαν να εντοπίσουν το θρυλικό ερπετό. Μη παραλείψετε να πάρετε το καραβάκι, που κάνει το tour της λίμνης και που ξέρετε μπορεί να δείτε εσείς τη Nessy από κοντά. Αυτός είναι ο λόγος που στο Fort Augustus θα βρείτε αρκετά εστιατόρια, καφέ, ξενοδοχεία και μαγαζάκια με τουριστικά προϊόντα.

fort augustus

Eilean Donan

 Στο δυτικό κομμάτι των Highlands θα βρείτε το για πολλούς πιο όμορφο κάστρο της Σκωτίας, το Eilean Donan, που είναι χτισμένο πάνω σ’ ένα νησάκι στη λίμνη Duich. Σίγουρα θα το έχετε δει σε φωτογραφίες, ταινίες ή στη τηλεόραση, αφού το σκηνικό είναι ιδιαίτερα ειδυλλιακό και χρησιμοποιείται συνεχώς. Eilean Donan, σημαίνει απλά "νησί του Donnan" και ονομάστηκε από τον Donnan του Eigg, έναν κελτικό άγιο το 617. Ο Donnan λέγεται ότι έχει ιδρύσει μια εκκλησία στο νησί, αν και δεν υπάρχει ίχνος αυτής. Το κάστρο ιδρύθηκε τον δέκατο τρίτο αιώνα και έγινε ένα οχυρό της Clan Mackenzie και των συμμάχων τους Clan MacRae. Στις αρχές του 18ου αιώνα, η συμμετοχή των Mackenzies στις εξεγέρσεις του Jacobite, οδήγησε το 1719 στην καταστροφή του κάστρου από κυβερνητικά πλοία. Η ανακατασκευή των ερειπίων έγινε τον εικοστό αιώνα, μαζί με μια πεζογέφυρα, που συνδέει το νησί με την ηπειρωτική χώρα. Σήμερα το κάστρο είναι επισκέψιμο και η είσοδος κοστίζει 10 λίρες.

Inverness

 Το Ινβερνές (Inverness) είναι η μεγαλύτερη πόλη στη περιοχή, με 46.869 κατοίκους, με το ένα τέταρτο του πληθυσμού των Highlands να ζει μέσα ή γύρω από αυτό. Το όνομα Inverness στα Σκωτσέζικα σημαίνει στόμα του ποταμού Νες και προέρχεται φυσικά από τον ομώνυμο ποταμό, που διασχίζει τη πόλη και εκβάλει στη Loch Ness. Είναι το διοικητικό κέντρο του "The Highland Council" και θεωρείται ως η πρωτεύουσα των Highlands. Συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της Ευρώπης, ενώ πρόσφατες έρευνες, την κατατάσσουν στις πιο «ευτυχισμένες» πόλεις στη Μεγάλη Βρετανία. Η Ιστορία της πόλης είναι πλούσια και περιλαμβάνει θρύλους της πασίγνωστης τραγωδίας του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ για τον Μάκβεθ και το οχυρό που έχτισε εδώ και για την ανακήρυξη του Ινβερνές σε Βασιλική Πόλη από τον Βασιλιά Δαυίδ τον 12ο αιώνα.

 Άξια προσοχής στη πόλη είναι το κάστρο του Ινβερνές (Inverness Castle), το οποίο χτίστηκε το 1835 ακριβώς στην περιοχή του μεσαιωνικού κάστρου που βρισκόταν εκεί, το κολλέγιο (University of the Highlands and Islands) και ο καθεδρικός ναός (Inverness Cathedral), αφιερωμένος στον Άγιο Ανδρέα. Ο ναός είναι χαρακτηριστικός για τα περίεργα τετράγωνα καμπαναριά του. Υπάρχει επίσης η εκκλησία Old High Church στην όχθη του ποταμού, της οποίας ο πύργος χρονολογείται από τους μεσαιωνικούς χρόνους και είναι το παλαιότερο κτήριο στην πόλη. Το μουσείο της πόλης, Inverness Museum and Art Gallery, φιλοξενεί ευρήματα από την πρώτη εποχή ύπαρξης ζωής στην περιοχή, περί τα τρία εκατομμύρια χρόνια πριν. Υποβλήθηκε σε μεγάλη ανακαίνιση το 2006, και τώρα περιέχει και πολλά έργα τέχνης με τη μορφή δανείου από το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο. Ντοκουμέντα και ενδιαφέροντα στοιχεία για την ύπαρξη (ή μη;) του τέρατος του Λοχ Νες, του πιο διάσημου τέρατος της σύγχρονης ιστορίας, υπάρχουν στο κέντρο επιδείξεων Λοχ Νες (Loch Ness Exhibition Centre). Η είσοδος κοστίζει 7,95 λίρες.

inverness

Cairngorms National Park

 Όπως ανέφερα και παραπάνω το Εθνικό Πάρκο Cairngorms (Cairngorms National Park) είναι το δεύτερο από τα δύο πάρκα που ιδρύθηκαν στη Σκωτία το 2002. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πάρκο του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού καλύπτει μια έκταση 4,528 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποκαλούμενο από πολλούς ως «η καρδιά των Highlands». Το σκηνικό είναι μαγευτικό με βουνά, καταρράκτες, δασικά μονοπάτια, ποτάμια, λίμνες, καυτά σημεία άγριας ζωής, φιλικά χωριά και αποστακτήρια περισσότερα απ' όσα μπορείτε να φανταστείτε. Πέντε από τα έξι υψηλότερα βουνά του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται μέσα στο πάρκο, κάνοντας έτσι τη περιοχή ιδανικό χειμερινό θέρετρο για σκι. Γύρω και μέσα στο πάρκο θα βρείτε και αρκετά αξιοθέατα όπως κάστρα (Ballindalloch Castle, Braemar Castle, Balmoral Castle και πολλά άλλα), μουσεία, βοτανικούς κήπους, αποστακτήρια και θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε άλλες δραστηριότητες όπως ιππασία, ράφτινγκ, σκοποβολή, μπάντζι τζάμπινγκ κ.α..

 Τελευταία στάση η βικτωριανή πόλη Pitlochty, στο νότιο κομμάτι του πάρκου Cairngorms. Η πόλη έγινε ευρέως γνωστή όταν την επισκέφτηκε η βασίλισσα Βικτώρια και έγραψε πως είναι η ομορφότερη μικρή πόλη που έχει δει ποτέ. Από τότε, είναι δημοφιλής προορισμός και λόγω της θέσης της, ιδανική για περιπατητές.

Πώς θα πάτε

 Με το ζόρι συναντάμε κάποιους οικισμούς, δε θα μπορούσε να υπάρχει αεροδρόμιο στα Highlands. Για να προσεγγίσετε το μέρος θα πρέπει πρώτα να φτάσετε στο βόρειο κομμάτι της Μεγάλης Βρετανίας και πιο συγκεκριμένα στη Σκωτία. Η πιο καλή επιλογή είναι να πετάξετε μέχρι το Εδιμβούργο, μέσω της Jet2. Με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 122€ μετ’ επιστροφής. Από εκεί και πέρα, μπορείτε είτε να ακολουθήσετε κάποια από τις εκδρομές που πραγματοποιούνται προς τα Highlands ή να νοικιάσετε κάποιο αυτοκίνητο και να κατευθυνθείτε μόνοι σας προς τα εκεί.

Πού θα μείνετε

 Τα Highlands είναι μια μεγάλη περιοχή και για να την γνωρίσετε σωστά θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο και πολλές μέρες. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να μείνετε σε πάνω από ένα κατάλυμα. Η αρχική μου πρόταση μου είναι να καταλύσετε πρώτα στο Fort Augustus και το Loch Ness Monster Pods. Πρόκειται για κάποια μικρά δωμάτια, τύπου τροχόσπιτου, κοντά στη λίμνη Loch Ness. Έπειτα θα πρότεινα να βρείτε κάτι στο Inverness, η δικιά μου πρόταση είναι το Old North Inn Hotel. Ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων λίγο έξω από τη πόλη, που προσφέρει εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.

Πώς θα μετακινήστε

 Αν επιλέξετε τον δύσκολο δρόμο του να προσεγγίσετε τις ορεινές περιοχές της Σκωτίας με δικό σας όχημα, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Στα Highlands, όπως και στην υπόλοιπη Βρετανία, η οδήγηση γίνεται ανάποδα και όλοι οι δρόμοι είναι στενοί, ίσα ίσα για ένα αυτοκίνητο. Μιλάω για δρόμους μέσα από βουνά και λαγκάδια, απότομους και ερημικούς, όπου οι ταμπέλες είναι μηδαμινές και το σήμα στο κινητό πιάνει ελάχιστα. Βέβαια, με έναν χάρτη και καλή θέληση είναι δύσκολο να χαθείτε! Θεωρώ πάντως ότι για να ζήσετε για τα καλά την εμπειρία των Highlands, θα πρέπει να σταθείτε θαρραλέοι και να το κάνετε. Η διαδρομή θα σας αποζημιώσει!

Τί να φάτε

 Με ένα τέτοιο πλούτο εξαιρετικών τοπικών συστατικών, δεν είναι περίεργο, που υπάρχουν πολλά ωραία μέρη στη περιοχή που σερβίρουν γευστικά πιάτα, αποδεικνύοντας έτσι τη γαστρονομική τους αξία. Βέβαια, μπορεί να κάνετε αρκετά χιλιόμετρα να βρείτε κάποιο και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι πολλά από αυτά (αν όχι όλα) κλείνουν στις 3 το μεσημέρι. Μη διστάσετε να καθίσετε σε ένα από τα πανέμορφα πανδοχεία αυτής της απομακρυσμένης περιοχής και να δοκιμάσετε τα τοπικά πιάτα παρέα με τους ντόπιους.

 Το παραδοσιακό πιάτο της Σκωτίας λέγεται haggis και σίγουρα θέλει «κότσια» για να το δοκιμάσεις. Πρόκειται για μια μορφή κιμά που φτιάχνεται από εντόσθια προβάτου (καρδιά, συκώτι και πνεύμονες), μαζί με διάφορα μπαχαρικά και όλα αυτά μαγειρεύονται μέσα στο στομάχι του ζώου. Ξέρω ότι εκ πρώτης όψεως δεν εντυπωσιάζει, αλλά γευστικά είναι ιδιαίτερα νόστιμο. Αναμφίβολα θα πρέπει να δοκιμάσετε επίσης τα διάσημα Scotch eggs, βρασμένα αυγά που τυλίγονται σε κρέας από λουκάνικο, πανάρονται και τηγανίζονται σε καυτό λάδι. Ένα πιάτο που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε χοληστερίνη ή αν δεν θέλετε να αποκτήσετε. Στα Highlands υπάρχουν εξαιρετικά κρέατα για αυτό μην παραλείψετε να γευτείτε μια καλοψημένη μπριζόλα (steak) ή κάποια σπεσιαλιτέ του εκάστοτε μαγαζιού. Τέλος, κατά τη διαδρομή θα συναντήσετε πολλά αποστακτήρια ουίσκι και έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε το αυθεντικό “Scotch”.

Χρήσιμες πληροφορίες

uk 1 info

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο είναι ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στα Highlands η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι τα αγγλικά, όμως η σκωτσέζικη προφορά είναι ιδιαίτερη, αφού οι ντόπιοι μιλούν βαριά και κόβουν συλλαβές, έτσι ίσως πολλές φορές να δυσκολευτείτε να καταλάβετε τι ακριβώς εννοούν. Βέβαια, όλοι είναι ιδιαίτερα ευγενικοί και καταδεκτικοί και θα σας βοηθήσουν, αφού εκτιμούν πολύ ότι μιλάτε την γλώσσα τους.

Το νόμισμα της χώρας είναι η Βρετανική Λίρα (British Pound) και η ισοτιμία του αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 0,9001 £

Μετατρέψετε τα χρήματα σας είτε στην Ελλάδα, είτε σε μικρά μαγαζάκια σε κάποια άλλη πόλη, καθώς στη διαδρομή σας προς τα Highlands δε θα βρείτε κάποιο ανταλλακτήριο.

Τα Highlands είναι δυο ώρες πίσω από την Ελλάδα (GMT 0).

Προφανώς δεν υπάρχει κάποιο ελληνικό προξενείο ή πρεσβεία γύρω από τα Highlands, οπότε αν χρειαστείτε οτιδήποτε μπορείτε να απευθυνθείτε στο Ελληνικό Άμισθο Γενικό Προξενείο στο Εδιμβούργο, που βρίσκεται στην οδό Queen's Crescent 12 EH9 2 AZ και το τηλέφωνο της είναι +44 131 6205496 ή αυτό στη Γλασκώβη, που βρίσκεται στην οδό Kirklee Quadrant 1 G12 OTR και το τηλέφωνο της είναι +44 141 3340360.

Ο καιρός στη Βόρεια Σκωτία είναι απρόβλεπτος, με χιόνια, ομίχλη, βροχές και υγρασία που αγγίζει το 95%. Οπότε, μη σχεδιάσετε κάποια επίσκεψη τους χειμερινούς μήνες, το πιο πιθανό είναι να αποκλειστείτε κάπου ενδιάμεσα. Η ιδανική περίοδος επίσκεψης είναι την άνοιξη και το καλοκαίρι, που ο καιρός είναι καλύτερος και η διαδρομή πιο εύκολα προσβάσιμη.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Γλασκώβη, Εδιμβούργο

 

highlands lang

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

 

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com