5 Votes
Σλοβενία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 maribor map

 Μπορεί το Μάριμπορ να μην είναι ούτε η διασημότερη ούτε η ομορφότερη πόλη της χώρας, αλλά αποτελεί μια εξαιρετική αφετηρία για όσους θέλουν να ανακαλύψουν τα χαρακτηριστικά της Ανατολικής Σλοβενίας. Το πανέμορφο ιστορικό του κέντρο, τα καταπράσινα μονοπάτια για πεζοπορία και οι γειτονικές πλαγιές για σκι, κάνουν το Μάριμπορ μια ενδιαφέρουσα τουριστική επιλογή για κάθε είδος ταξιδιώτη.

Λίγα λόγια για τη πόλη

Τ ο Μάριμπορ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας με 117.546 κατοίκους, μετά τη πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα και η μεγαλύτερη της περιφέρειας της Κάτω Στυρίας. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό κομμάτι της χώρας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Αυστρία και διαπερνάται από τον ποταμό Ντράβα. Αποτελεί την έδρα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας της περιοχής και αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως κάστρο το 1164, ως οικισμός το 1209 και ως πόλη το 1254. Η πόλη σχεδόν ισοπεδώθηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατόπιν εξελίχτηκε σε βιομηχανικό κέντρο, ενώ το 2012 ανακηρύχτηκε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης μαζί με το πορτογαλικό Γκιμαράες. Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη για πρώτη φορά.

Slomškov trg

 Θεωρώ ότι μια σωστή περιήγηση στη πόλη του Μάριμπορ πρέπει να ξεκινήσει από τη πλατεία Σλόμσεκ (Slomškov trg). Βρίσκεται ουσιαστικά στο κέντρο της πόλης και περικυκλώνεται από τα σημαντικότερα κτίρια της.

 Πρώτο και καλύτερο ο Καθεδρικός Ναός του Μάριμπορ (Stolna župnija Maribor). Το συγκεκριμένο κτίριο είναι ίσως ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η πόλη και αποτελεί την έδρα του Αρχιεπισκόπου. Είναι αφιερωμένος στον Αγ. Ιωάννη και έγινε γνωστός κυρίως για τον τάφο του επισκόπου Antona Martina Slomška, του πρώτου Σλοβάκου Αγίου. Το αρχαίο ρωμαϊκό κτίριο χρονολογείται στα τέλη του 12ου αιώνα, ενώ αργότερα αναπτύχθηκε παίρνοντας τη σημερινή του όψη. Στο εσωτερικό του θα μπορέσετε να θαυμάσετε όμορφους πίνακες, μοναδικές τοιχογραφίες και εντυπωσιακά βιτρό, ενώ προτείνω να ανεβείτε δωρεάν στο καμπαναριό, ύψους 57 μέτρων και να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά.

slomskov trg


 Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ (Univerza v Mariboru), το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας και λειτουργεί από το 1975! Ακόμη στη πλατεία θα μπορέσετε να θαυμάσετε το αξιοσημείωτο πράσινο Ταχυδρομείο (Pošta) και το Εθνικό Θέατρο (Slovensko narodno gledališče Maribor), το οποίο το βράδυ φωτίζεται με μπλε χρώματα.

Glavni trg

 Η έταιρη πλατεία που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος στο Μάριμπορ είναι η Κεντρική Πλατεία (Glavni trg). Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη της πόλης και το μέρος όπου το εχθές συναντάει το σήμερα. Εκεί βρίσκεται αρχικά το Δημαρχείο του Μάριμπορ (Mariborski rotovž), που χρονολογείται από 1515 και το οποίο ανακαινίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Αυτό το κτίριο δε είναι από τα αγαπημένα των ντόπιων, αφού ο Αδόλφος Χίτλερ απευθύνθηκε σε ντόπιους Γερμανούς από το κύριο μπαλκόνι του κτιρίου, κατά τη σύντομη επίσκεψη του στην πόλη το1941.

 Τριγύρω υπάρχουν ακόμη η εκκλησία του Άγιου Αλουσίου (Cerkev Sv. Alojzija), το πρώην Καζίνο και φυσικά στο κέντρο της, η στήλη της πανούκλας (Kužno znamenje). Αυτή χτίσθηκε από τους κάτοικους του Μάριμπορ τον 17ο αιώνα στη μνήμη της πανώλης, την οποία επέζησαν. Στην πλατεία φιλοξενείται επίσης η υπαίθρια αγορά της πόλης, μια παράδοση που αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1315 ως Markt! Αυτή τη περίοδο η πλατεία δυστυχώς βρίσκεται υπό καθεστώς ανακαίνισης, περικυκλωμένη από συρματοπλέγματα και μηχανήματα, κάτι που στερεί λίγη από την λάμψη της. Είμαι σίγουρος πάντως ότι όταν ολοκληρωθεί θα είναι ακόμη πιο όμορφη από πριν.

glavni trg3

Mariborski grad

 Επόμενη επιβεβλημένη στάση είναι το Κάστρο του Μάριμπορ (Mariborski grad). Μετά περισσής βεβαιότητας σας διαβεβαιώνω ότι το συγκεκριμένο κάστρο δε θα είναι το ομορφότερο και εντυπωσιακότερο που θα δείτε ποτέ, όμως αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο μνημείο για τη πόλη. Χτίσθηκε από τον Friderik III μεταξύ των ετών 1478 και 1483, με σκοπό την ενίσχυση του βορειοανατολικού τμήματος του τείχους, ενώ αργότερα μετατράπηκε σε πλούσια φεουδαρχική κατοικία. Στο εσωτερικό του μπορείτε να επισκεφθείτε το Περιφερειακό Μουσείο του Μάριμπορ (Pokrajinski muzej Maribor), με κύριο δωμάτιο στο κάστρο να είναι η Εορταστική Αίθουσα. Στο μουσείο φιλοξενούνται αρχαιολογικές και εθνολογικές συλλογές της περιοχής του Μάριμπορ, που στόχο έχουν τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Η είσοδος κοστίζει 5ε.

mariborski grad


 Δίπλα ακριβώς από το κάστρο θα βρείτε ένα ιδιαίτερο άγαλμα, το Μνημείο της Εθνικής Απελευθέρωσης (Spomenik NOB), γνωστό και ως "Kodžak" ανάμεσα στους ντόπιους. Το σφαιρικό αυτό χάλκινο μνημείο ανεγέρθηκε το 1975 και είναι το έργο του τοπικού καλλιτέχνη Slavko Tihec, ενώ αποδίδει φόρο τιμής σε όσους σκοτώθηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, για την αντίσταση κατά της κατοχής. Περπατώντας γύρω του, θα μπορέσετε να δείτε τις δημόσιες ανακοινώσεις για τις εκτελέσεις των 667 ανθρώπων, που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τις γερμανικές δυνάμεις.

Frančiškanska cerkev

 Κατά τη προσωπική μου άποψη το ομορφότερο αξιοθέατο του Μάριμπορ είναι η Φραγκισκανική εκκλησία (Frančiškanska cerkev), η οποία είναι αφιερωμένη στη Παναγία. Ο εντυπωσιακός κόκκινος ναός χτίσθηκε στα θεμέλια μιας πρώην εκκλησίας Καπουτσίνων, από το 1892 έως το 1900, σε νεο-ρωμανικό στυλ. Διαθέτει τρεις εισόδους, οι οποίες είναι διακοσμημένες με πέτρες και εντυπωσιακά ψηφιδωτά, ενώ διαθέτει δυο καμπαναριά ύψους 52 μέτρων. Η κύρια πύλη, η οποία είναι και η πιο πλούσια στολισμένη, έχει ένα ψηφιδωτό σε σχήμα φεγγαριού, που δείχνει τον Ευαγγελισμό της Μαρίας. Σύμφωνα με τον θρύλο, όσοι εισέρχονται και προσεύχονται στο ναό, μετά το θάνατο τους θα δουν και την ουράνια πόρτα! Η είσοδος είναι φυσικά δωρεάν.

franciskanska cerkev

Drava

 Την πόλη του Μάριμπορ διαπερνά ο ποταμός Δράβος (Drava). Πρόκειται ουσιαστικά για έναν παραπόταμο του Δούναβη, που αποτελεί το φυσικό όριο ανάμεσα στο εχθές και τη παλιά πόλη και το σήμερα και τη νέα. Ο καλύτερος τρόπος για να τον διασχίσετε είναι μέσω της παλιάς γέφυρας (Stari Most), η οποία είναι η μεγαλύτερη και η εντυπωσιακότερη της πόλης. Η πρώτη γέφυρα σε αυτό το σημείο χρονολογείται από το 1913, ενώ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου καταστράφηκε και αργότερα ανακατασκευάστηκε μερικώς. Τις βραδινές ώρες φωτίζεται με μπλε χρώματα, τα οποία δημιουργούν μαγευτικές αντανακλάσεις στο ποτάμι. Αν ο καιρός είναι καλός θα σας συμβούλευα να ανεβείτε σε μια από τις βάρκες που υπάρχουν στις όχθες του Δράβου και να δείτε τη πόλη από άλλη οπτική, ενώ αν είστε πεζοπόρος ή ποδηλάτης θα βρείτε εξαιρετικά μονοπάτια στο ανάχωμα του.

 Στις όχθες του ποταμού βρίσκεται και ο Πύργος Νερού (Vodni stolp). Πρόκειται για ένα πρώην πέτρινο φρούριο από το 1555, το οποίο κατασκευάστηκε από του Ιταλούς στα πλαίσια της οχύρωσης της πόλης του Μάριμπορ. Μέσα σε αυτόν τον πεντάγωνο πύργο λειτούργησε το πρώτο οινοποιείο της Σλοβενίας, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τον βλέπουμε σήμερα ουσιαστικά κατά τύχη, αφού επρόκειτο να κατεδαφιστεί. Τελευταία στιγμή πάντως ο πύργος σώθηκε με την συμβολή ενός ανώνυμου κατοίκου της πόλης. Από το 2009 το ισόγειο του Πύργου του Νερού έχει μετατραπεί σε κελάρι και είναι επισκέψιμο. Εκεί θα μπορέσετε να δοκιμάσετε μεγάλη ποικιλία τοπικών κρασιών για όλα τα γούστα, ενώ αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε κάποια εκδήλωση στο εσωτερικό του.

Old Vine House

 Το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί από μόνο του έναν λόγο για να επισκεφτεί κανείς το Μάριμπορ. Πρόκειται για το σπίτι της παλαιότερης ποικιλίας αμπελιού στον κόσμο, η οποία εξακολουθεί να διαθέτει εκλεκτά φρούτα. Αναφέρομαι φυσικά στο Žametovka ή Modra cavčina, το οποίο σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Guinness είναι πάνω από 450 ετών! Το παλιό αμπέλι φυτεύτηκε στο τέλος του Μεσαίωνα, όταν η πόλη πολιορκήθηκε από τους Τούρκους και επιβίωσε παρά τους πολέμους, τις πυρκαγιές και τα ζιζάνια που θέρισαν τα υπόλοιπα. Μάλιστα είναι τόσο σημαντικό για τη περιοχή, που διαθέτει και τον δικό του ύμνο!! Στο σπίτι του παλιού αμπελώνα (Old Vine House), θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε κρασιά από τη συγκεκριμένη ποικιλία και να μάθετε τα πάντα γύρω από αυτή. Οι τιμές ξεκινάνε από τα 5,70ε για τρία δείγματα κρασιών και φτάνουν τα 15,70ε για πέντε.

Mestni Park

 Αν θέλετε να αφήσετε πίσω σας τον θόρυβο της πόλης και να κάνετε μια βόλτα στη φύση, τότε το πάρκο της πόλης (Mestni Park) είναι η λύση. Είναι το μεγαλύτερο στο Μάριμπορ και βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της πόλης, καταλαμβάνοντας μια έκταση πέντε εκτάριων από τους δασικούς λόφους της Καλβαρίας προς την Πυραμίδα. Είναι ειδικά διαμορφωμένο με τρείς λίμνες, ενυδρείο, βοτανικό κήπο και παιδικές χαρές, ενώ πολλά από τα δέντρα του πάρκου είναι πάνω από 140 ετών και, από το 1976, η περιοχή προστατεύεται ως μνημείο. Αποτελεί έναν δημοφιλή χώρο περιπάτου και συνάντησης για τους κατοίκους όλων των γενεών και ένα φιλόξενο σημείο για όλους τους επισκέπτες αυτής της πόλης.

mestni park3


 Όπως ανέφερα και παραπάνω, ο ένας από τους δύο λόφους που απλώνεται το πάρκο λέγεται Πυραμίδα. Αν περιμένατε μια πραγματική πυραμίδα στο Μάριμπορ τότε μάλλον θα απογοητευτείτε. Η Πυραμίδα (Piramida) είναι ένας χαμηλός λόφος (386 μέτρα υψόμετρο), περίπου δεκαπέντε λεπτά από το κέντρο και προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης. Από πού προκύπτει όμως το όνομα; Τον 12ο αιώνα η ευγενής οικογένεια Spanheim δημιούργησε σε αυτή τη τοποθεσία ένα κάστρο, που ήταν για πολλούς αιώνες το καμάρι της περιοχής όμως αυτό κατέρρευσε το 1790. Από τα ερείπια του κάστρου χτίστηκε μια πέτρινη πυραμίδα, η οποία έδωσε στο λόφο το όνομά της. Το 1821 η πυραμίδα αντικαταστάθηκε με ένα κλασικιστικό παρεκκλήσι, που περιέχει ένα πέτρινο άγαλμα της Παναγίας.

Τα Μουσεία

 Εκτός από το περιφερειακό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό του κάστρου και στο οποίο αναφέρθηκα παραπάνω, στο Μάριμπορ θα βρείτε και άλλους ενδιαφέροντες χώρους τέχνης.

 Πρώτος και καλύτερος το Μουσείο Εθνικής Απελευθέρωσης του Μάριμπορ (Muzej narodne osvoboditve Maribor). Σε αυτό το ομολογουμένως όμορφο κτίριο, φιλοξενούνται εκθέσεις φωτογραφίας και άλλα αντικείμενα του 20ου αιώνα, που αφηγούνται την ιστορία της πόλης. Από το βιομηχανικό Μάριμπορ στις αρχές του αιώνα, μέχρι το Μάριμπορ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η είσοδος στο μουσείο κοστίζει 3ε.

 Μια επίσκεψη αξίζει και η συναγωγή του Μάριμπορ (Sinagoga Maribor). Πρόκειται ουσιαστικά για μια πρώην συναγωγή, η οποία λειτουργεί πλέον ως μουσείο. Η συγκεκριμένη συναγωγή είναι μια από τις πλέον καλοδιατηρημένες στην Ευρώπη και μόλις η δεύτερη που σώθηκε σε όλη τη χώρα. Από το 2001 λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος πολιτιστικής έκθεσης, αφιερωμένος στην ιστορία της εβραϊκής κοινότητας του Μάριμπορ. Η είσοδος κοστίζει μόλις 1ε.

Πώς θα πάτε

 Δυστυχώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Θεσσαλονίκη προς το Μάριμπορ, οπότε οι επιλογές μετάβασης σας είναι δύο. Η πρώτη είναι να φτάσετε στη πόλη αεροπορικώς πραγματοποιώντας δύο στάσεις ενδιάμεσα(κάτι που δεν το προτείνω) και η δεύτερη είναι να επιλέξετε μια πτήση προς τη Λιουμπλιάνα ή τη Βιέννη και από εκεί να μεταβείτε στο Μάριμπορ με τρένο ή λεωφορείο. Με αυτόν τον τρόπο θα γλυτώσετε και χρόνο και χρήμα.

Πού θα μείνετε

 Το Μάριμπορ είναι μια μικρή πόλη και διόλου τουριστική, κάτι που σημαίνει φθηνή διαμονή. Ότι έχει να σας προσφέρει η πόλη βρίσκεται από την αριστερή πλευρά του ποταμού, στη παλιά πόλη δηλαδή, οπότε θα ήταν συνετό να βρείτε κάτι εκεί τριγύρω. Η δικιά μου πρόταση είναι το UNI Youth Hostel. Πρόκειται για ένα χόστελ που προσφέρει και ιδιωτικά δωμάτια στο κεντρικότερο σημείο της πόλης (δίπλα στο κάστρο), ενώ διαθέτει ένα πολύ όμορφο κοινόχρηστο χώρο με μπιλιάρδο, τηλεόραση και άλλα παιχνίδια.

Πώς θα μετακινήστε

 Βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι δε θα χρειαστείτε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς, αφού τα πάντα στο Μάριμπορ είναι σε κοντινή απόσταση. Αν πάντως για οποιοδήποτε λόγω θελήσετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο, τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι στο Μάριμπορ υπάρχουν μόνο λεωφορεία. Τα εισιτήρια τα προμηθεύεστε συνήθως από τον οδηγό και κοστίζουν 1,10ε , ενώ υπάρχουν και σε επιλεγμένα καπνοπωλεία στη πόλη όντας φθηνότερα. Πάντως σε περίπτωση ανάγκης θα πρότεινα να καλέσετε κάποιο ΤΑΞΙ, αφού είναι ιδιαίτερα οικονομικά σε αυτή τη πόλη.

Τί να φάτε

 Η κουζίνα τoυ Μάριμπορ και γενικά της νότιας Στυρίας φημίζεται για το χοιρινό, το λάχανο τα γογγύλια, τα φασόλια, τα αυγά, τη ξινή κρέμα, το τυρί cottage, διάφορα είδη δημητριακών και, φυσικά πατάτες. Τα πιάτα συνοδεύονται συνήθως από ένα λευκό ποτήρι κρασί, ή όπως το λένε οι ντόπιοι "shpritzer", πρόκειται για ένα μείγμα κρασιού και αφρώδους μεταλλικού νερού, το όποιο είναι ένα πολύ δημοφιλές στην περιοχή. Για να δοκιμάσετε αυτές τις τοπικές λιχουδιές λοιπόν, προτείνω να επισκεφθείτε το Rozmarin. Αν πάλι θέλετε να γευτείτε κάτι πιο «ιταλικό» τότε μην παραλείψετε την Pizzeria Ancora, ενώ πολύ καλή για μπύρα και γρήγορο φαγητό είναι η Patrick’s Pub. Ακόμη σας προτείνω να δοκιμάσετε τα εκλεκτά κρασιά του σλοβενικού αμπελώνα στις μοντέρνες vinotekas του κέντρου. Τέλος, για καφέ και πρωινό προτείνω το Nana.

Χρήσιμες πληροφορίες

slovenia info
Στην Σλοβενία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.
Στο Μάριμπορ η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα σλοβένικα. Η πλειοψηφία όμως (κυρίως οι νέοι άνθρωποι), μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.
Το νόμισμα της χώρας είναι το Ευρώ.
Το Μάριμπορ είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).
Στο Μάριμπορ δεν υπάρχει ελληνική πρεσβεία ή κάποιο προξενείο, οπότε αν χρειαστείτε οτιδήποτε θα πρέπει να απευθυνθείτε στην κοντινότερη, που βρίσκεται στη Λιουμπλιάνα, στην οδό Trnovski Pristan 14 και το τηλέφωνο της είναι +3861 4201400.
Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο του Μάριμπορ γίνεται αποκλειστικά με τρένο, ενώ καλή επιλογή είναι και το ΤΑΞΙ, αφού απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα.
Το Μάριμπορ είναι μία πόλη με υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων αλλά και χιονοπτώσεων. Χαρακτηρίζεται από ένα τυπικό ηπειρωτικό κλίμα και διαθέτει κρύους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Ιδανική εποχή λοιπόν για να επισκεφτείτε τη πόλη είναι το τέλος της άνοιξης προς την αρχή του καλοκαιριού.

 

Προτεινόμενες εκδρομές →  Γκρατς, Λιουμπλιάνα, Λίμνη Μπλέντ

maribor lang

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com