Μπορεί όταν ακούς Αυστρία το Γκρατς να μην έρχεται καν στο μυαλό σου, όμως αυτή η παραμυθένια πόλη είναι ένας ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου. Τα βραβευμένα σύγχρονα κτίρια συνυπάρχουν αρμονικά με τα κορυφαία αξιοθέατα γοτθικής, αναγεννησιακής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στον κάθε επισκέπτη.
Λίγα λόγια για τη πόλη
Το Γκρατς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας και η πρωτεύουσα του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Στυρίας. Αριθμεί 287.723 κατοίκους, ενώ διατηρεί μια μακροχρόνια παράδοση ως πόλη σπουδαστών, με έξι πανεπιστήμια και πάνω από 40.000 φοιτητές από την Αυστρία αλλά και το εξωτερικό. Το όνομα του Γκρατς προέρχεται από τη Σλοβένικη λέξη Gradec, που σημαίνει μικρό κάστρο. Ακόμη, η παλιά πόλη είναι ένα από τα καλύτερα διατηρητέα κέντρα πόλεων στην κεντρική Ευρώπη και το 1999 προστέθηκε στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη για πρώτη φορά.
Schlossberg
Ο κατάφυτος λόφος του Κάστρου (Schlossberg) είναι το μέρος στο οποίο βρίσκεται το φρούριο του Γκρατς και το σημείο από όπου μπορεί να δει κανείς καλύτερα τη πόλη από ψηλά. Η οχύρωση του λόφου ανάγεται τουλάχιστον στον 10ο αιώνα, ενώ το φρούριο χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, σχεδιασμένο από Ιταλούς αρχιτέκτονες. Το συγκεκριμένο κάστρο μάλιστα έχει να περηφανεύεται ότι δεν κατακτήθηκε ποτέ, όμως καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τις δυνάμεις του Ναπολέοντα το 1809. Η είσοδος κοστίζει 2,40ε.
Εκεί θα βρείτε και το ορόσημο της πόλης που δεν είναι άλλο από τον Πύργο Ρολόι (Uhrturm). Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και είναι 28 μέτρα ψηλός. Το οξύμωρο με αυτό το ρολόι είναι οι δείκτες του έχουν αντίθετους ρόλους από ότι τα κανονικά ρολόγια, αφού ο μεγάλος δείκτης δείχνει την ώρα και ο μικρός τα λεπτά. Αυτό καθώς το αρχικό ρολόι είχε μόνο έναν δείκτη, όπως συνηθιζόταν τότε και έτσι όταν προστέθηκε ο άλλος αργότερα, αποφασίστηκε να γίνει μικρότερος για να φαίνεται καλύτερα η ώρα! Για να ανεβείτε στον λόφο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τελεφερίκ (2,5ε), το ασανσέρ (1,70ε) ή αν είστε αρκετά θαρραλέοι να ανεβείτε τα 260 σκαλιά με τα πόδια.
Grazer Dom
Ο Καθεδρικός Ναός του Γκρατς (Grazer Dom), ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αιγίδιο (St. Giles) είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικοδομήματα της πόλης, αλλά και ολόκληρου του κρατιδίου της Στυρίας. Αποτελεί την έδρα του επισκόπου της μητρόπολης του Steiermark και χτίστηκε μεταξύ 1438 και 1462 από τον Friederick III σε γοτθική αρχιτεκτονική. Παρόλο που εξωτερικά δεν εκπέμπει μεγαλοπρέπεια, το εσωτερικό του είναι μαγευτικό, καθώς συνδυάζει αρμονικά τη γοτθική αρχιτεκτονική με την μπαρόκ επίπλωση. Διαθέτει δεκάδες τοιχογραφίες, με πιο σημαντική από αυτές τη λεγόμενη «Gottesplagenbild», που αναφέρεται σε ένα έτος φρίκης που υπέστη το Γκρατς το 1480. Η πόλη χτυπήθηκε από τρεις πληγές, που θεωρήθηκαν ως τιμωρία του Θεού - ακρίδες, πόλεμος και μαύρος θάνατος. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το Μαυσωλείο του Αυτοκράτορα Φερδινάνδου Β’ (Mausoleum Kaiser Ferdinands II), το οποίο αποτελείται από δύο επιμέρους κτίρια, το Ναό της Αγίας Αικατερίνης (Katharinenkirche) και το παρακείμενο παρεκκλήσι για τον αυτοκράτορα Φερδινάνδο και την οικογένειά του. Πρόκειται για ένα πανέμορφο κτιριακό συγκρότημα του 17ου αιώνα, που οι τυρκουάζ του θόλοι, το κάνουν να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλο κτίσμα της πόλης, ενώ θυμίζει έντονα τον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας. Το συγκρότημα αυτό, το οποίο ξεκίνησε το 1614 και ολοκληρώθηκε το 1714 μετά από δεκαετίες κατασκευαστικών διακοπών, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της Αυστρίας, στη μεταβατική περίοδο από την Αναγέννηση στο Μπαρόκ. Και εδώ η είσοδος είναι δωρεάν.
Murinsel
Το νησί του Μούρ (Murinsel) είναι ένα τεχνητό πλωτό νησί στη μέση του ομώνυμου ποταμού, το οποίο συνδέει τις δύο όχθες του. Αυτό το ορόσημο της πόλης κατασκευάστηκε μόλις το 2003, στα πλαίσια του εορτασμού για το γεγονός ότι το Γκρατς αποτέλεσε την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα εκείνο το έτος. Σχεδιάστηκε από τον Νεοϋορκέζο καλλιτέχνη Vito Acconci και αποτελεί ένα υπέροχο μέρος για να πιείτε τον καφέ ή να απολαύσετε ένα κοκτέιλ, ενώ τις βραδυνές ώρες φωτίζεται με μπλε χρώμα, κάτι που το κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό.
Grazer Rathaus
Χωρίς καμία αμφιβολία η καρδιά του Γκρατς είναι η πλατεία Hauptplatz, στην οποία δεσπόζει το Δημαρχείο της πόλης (Grazer Rathaus). Πάντα σφύζει από ζωή, γεμάτη από ντόπιους, τουρίστες και πλανόδιους πωλητές, που προσφέρουν χυμούς και λουκάνικα. Από εκεί μάλιστα μπορείτε να φτάσετε σε όλα τα αξιοθέατα της πόλης σε μόλις μια στάση!
Το δημαρχείο αυτό καθεαυτό έχει λαμπρό παρελθόν και πέρασε από πολλά στάδια μέχρι να πάρει τη σημερινή του μορφή. Το πρώτο δημαρχείο του Γκρατς σε αυτή τη θέση, χτίστηκε το 1550, όμως περίπου τρείς αιώνες μετά κατεδαφίστηκε (1803) και αντικαταστάθηκε από ένα νέο κτίριο κλασικιστικού τύπου. Τις επόμενες δεκαετίες και με τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας το κτίριο επεκτάθηκε, λαμβάνοντας τη σημερινή του όψη. Στη δεκαετία του 1960 συζητήθηκε μια τροποποίηση στη πρόσοψη του κτιρίου, το οποίο θα το απλοποιούσε. Το ερώτημα τέθηκε σε δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 1966 και ο λαός αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία (83%) να διατηρήσει την παρούσα πρόσοψη.
Oper Graz
Το κτίριο της όπερας του Γκρατς (Oper Graz) είναι ένα από τα ομορφότερα της πόλης και αναδεικνύει σε υπερθετικό βαθμό τη πολιτιστική της ευαισθησία. Στο Γκρατς η όπερα ήταν μέσα στη καθημερινότητα των κατοίκων από τον 17ο αιώνα, όμως το συγκεκριμένο κτίριο, σε σχέδια των Ferdinand Fellner και τον Herman Helmer σε νεο-μπαρόκ στυλ, εγκαινιάστηκε μόλις το 1899. Μια επιδρομή βομβιστικών επιθέσεων στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο προκάλεσε την κατεδάφιση της αρχικής πόρτας, η οποία μετέπειτα ανακαινίστηκε σε πιο «μίνιμαλ» ρυθμό απλοποιώντας ολόκληρη τη πρόσοψη. Μπορεί να φιλοξενήσει 1200 καθήμενους θεατές, διαθέτει τρομερή ακουστική και είναι διακοσμημένη με μπαρόκ πίνακες ζωγραφικής. Αν βρεθείτε στη πόλη μη διστάσετε να αναζητήσετε εισιτήρια για κάποια παράσταση.
Museums
Το οπλοστάσιο του Γκρατς (Landeszeughaus) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Χτίστηκε μεταξύ 1642-1647 και κάποτε ήταν η κεντρική αποθήκη όπλων στη Στυρία. Διαθέτει πάνω από 32.000 εκθέματα και είναι το μεγαλύτερο οπλοστάσιο στον κόσμο, το οποίο έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό στην αρχική του κατάσταση! Διαθέτει τέσσερις ορόφους και σε αυτούς μπορείτε να θαυμάσετε ασπίδες, περικεφαλαίες, ακόντια, σπαθιά, τσεκούρια, κανόνια και πολλά άλλα όπλα από την εποχή του Μεσαίωνα. Αποτελεί μέρος Universal Museum Joanneum και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες και λάτρεις των ιστορικών όπλων από όλο τον κόσμο. Η είσοδος κοστίζει 9,5ε.
Το κτίριο του μουσείου τέχνης (Kunsthaus) είναι κάτι που σίγουρα δε βλέπει κάνεις κάθε μέρα. Σχεδιασμένο από τους παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονες Peter Cook και Colin Fournier, μοιάζει σαν μια τεράστια μπλε φάλαινα ή όπως συνηθίζουν να λένε οι ντόπιοι ένα φιλικό εξωγήινο. Και αυτό κατασκευάστηκε το 2003, στα πλαίσια της προετοιμασίας της πόλης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και από τότε έχει γίνει ένα πιο χαρακτηριστικά ορόσημα του Γκρατς. Το εκθεσιακό του πρόγραμμα ειδικεύεται στη σύγχρονη τέχνη από τη δεκαετία του 1960 και διαθέτει έργα τόσο από αυστριακούς όσο και από διεθνείς καλλιτέχνες. Η είσοδος κοστίζει 9.5ε.
Τέλος, αξίζει να περάσετε μια βόλτα από τη σημαντικότερη πινακοθήκη του Γκρατς, τη Νέα Πινακοθήκη (Neue Galerie). Εκεί ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει ένα ευρύ φάσμα έργων τέχνης από Μπιντερμάιερ, Αρτ Νουβό, Εξπρεσιονισμό μέχρι τον κλασσικό μοντερνισμό και θέσεις στην αυστριακή και διεθνή ζωγραφική μετά το 1945. Πίνακες, αγάλματα, χειρόγραφα, φωτογραφίες, βίντεο και διαδραστικά εκθέματα θα εγείρουν σίγουρα τη προσοχή σας. Και εδώ η είσοδος κοστίζει 9,5ε.
Schloss Eggenberg
Τελευταίο άφησα το παλάτι Εγκενμπέργκ (Schloss Eggenberg). Αυτό το μπαρόκ κομψοτέχνημα βρίσκεται στο δυτικό κομμάτι της πόλης και κατατάσσεται στους πιο πολύτιμους πολιτιστικούς θησαυρούς της Αυστρίας. Κατασκευάστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα, όμως πολλά από τα κομμάτια του χρονολογούνται πολύ αργότερα, ενώ αποτέλεσε το άντρο της μοναδικής δυναστείας της Στυρίας, τον οίκο των Eggenberg. Στο ισόγειο, το παλάτι φιλοξενεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα νομισματική συλλογή (Coin Cabinet), ενώ στον πρώτο όροφο συναντάμε την Παλιά Πινακοθήκη (Alte Galerie). Αυτή περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία ζωγραφικών έργων, γλυπτών και άλλων έργων τέχνης από τη μεσαιωνική εποχή μέχρι τις αρχές της σύγχρονης περιόδου, που καλύπτουν πέντε αιώνες ευρωπαϊκής ιστορίας της τέχνης. Στους εξωτερικούς του χώρους θα έρθετε αντιμέτωποι με τους εντυπωσιακούς του κήπους και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο (Archäologiemuseum). Η είσοδος στο παλάτι κοστίζει 15ε, ενώ αν θέλετε απλά να περιπλανηθείτε στους κήπους θα πρέπει να πληρώσετε μόλις 2ε.
Πώς θα πάτε
Δυστυχώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη προς το Γκρατς, οπότε θα χρειαστεί να κάνετε τουλάχιστον μια ενδιάμεση στάση, για να φτάσετε στη πόλη. Η πιο οικονομική επιλογή έρχεται από την Austrian Airlines με ενδιάμεση στάση τη Βιέννη, όπου με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 294€ μετ’ επιστροφής.
Πού θα μείνετε
Το Γκρατς δε συγκαταλέγεται στις άκρως τουριστικές πόλεις της Αυστρίας, όπως παραδείγματος χάρη η Βιέννη ή το Σάλτσμπουργκ, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι σχετικά πιο οικονομικές. Αφού, τα περισσότερα αξιοθέατα συγκεντρώνονται γύρω από το ιστορικό κέντρο της πόλης, θα ήταν σοφό να βρείτε κάτι τριγύρω. Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Hotel Mariahilf, ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων, πλήρως εξοπλισμένο, ακριβώς δίπλα στο Kunsthaus.
Πώς θα μετακινήστε
Το κύριο τουριστικό ενδιαφέρον του Γκρατς, όπως ανέφερα και παραπάνω επικεντρώνεται στο ιστορικό του κέντρο, το οποίο εύκολα προσεγγίζεται με τα πόδια. Αν πάντως χρειαστείτε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς, το Γκρατς έχει ένα άκρως σύγχρονο σύστημα. Διαθέτει τραμ και λεωφορεία, τα οποία καλύπτουν όλη την πόλη, ενώ πολλά από αυτά λειτουργούν εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο! Ανάλογα με τις μέρες που θα μείνετε στη πόλη, προτείνω να εκδώσετε ανάλογα εισιτήρια διαδρομών, καθώς με αυτό τον τρόπο θα γλυτώσετε αρκετά χρήματα. Τέλος, τα ΤΑΞΙ στο Γκρατς είναι σχετικά πιο οικονομικά από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, προσφέροντας ακόμη έναν τρόπο μετακίνησης στη πόλη.
Τί να φάτε
Αρχικά θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η Αυστριακή κουζίνα συνδέεται με τη βιεννέζικη κουζίνα, με την οποία διαφέρει σημαντικά. Έχει δεχθεί επιρροές από ολόκληρη την πρώην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, καθώς και από την Ιταλία, τη Γερμανία και τα Βαλκάνια. Τα πιο δημοφιλή κρέατα στην χώρα είναι το βόειο, το χοιρινό, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και η χήνα, ενώ διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε λουκάνικα, όπως το «Φρανκφούρτερ», το «Καρνιόλας», το «Ντεμπρετσίνερ», το «Μπούρενβουρστ» και το πράσινο λουκάνικο. Για να δοκιμάσετε τοπικές αυθεντικές γεύσεις προτείνω τα Der Steirer, Landhauskeller, Oho και Aiola Im Schloss. Για μπέργκερ το Freigeist Brauquartier, για πίτσα το Pizzaiolo Karmeliterplatz και τέλος για καφέ ή πρωινό τα Martin Auer και Sorger Sporgasse.
Χρήσιμες πληροφορίες
Στο Γκρατς ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.
Στο Γκρατς η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι τα γερμανικά. Η πλειοψηφία όμως, ακόμη και άτομα μεγάλης ηλικίας, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.
Το νόμισμα της χώρας είναι το Ευρώ.
Το Γκρατς είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).
Στο Γκρατς δεν υπάρχει ελληνική πρεσβεία ή κάποιο προξενείο, οπότε αν χρειαστείτε οτιδήποτε θα πρέπει να απευθυνθείτε στην κοντινότερη, που βρίσκεται στη Βιέννη, στην οδό Argentinierstrasse 14 και το τηλέφωνο της είναι (00431) 50615.
Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο του Γκρατς είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια τρένων (S5) και λεωφορείων (630 & 631), που σταματούν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.
Τον χειμώνα το κρύο στην Αυστρία είναι ιδιαίτερα «τσουχτερό» και το χιόνι είναι μια συνηθισμένη εικόνα στο Γκρατς. Το κλίμα είναι πιο θερμό από τον Απρίλιο έως τις αρχές του Οκτώβρη, που είναι και η ιδανική περίοδος για να το επισκεφθείτε.
Προτεινόμενες εκδρομές → Βιέννη, Μάριμπορ, Λιουμπλιάνα
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!
Μουζακίδης Παντελής