Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, όλοι έχουμε συνδέσει ένα ταξίδι στην Ολλανδία με γραφικά κανάλια, ανεμόμυλους, τουλίπες και μια ελκυστική ελευθερία. Διαγράψτε λοιπόν όλα αυτά και θα έχετε το Ρότερνταμ. Μια πόλη διαφορετική από την υπόλοιπη Ολλανδία, άκρως μοντέρνα, πλούσια σε καινοτομία και έμπνευση, με ανατρεπτική αρχιτεκτονική, έντονη “urban” κουλτούρα και τρομερή φυσική ομορφιά.
Λίγα λόγια για τη πόλη
Το Ρότερνταμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας μετά την πρωτεύουσα Άμστερνταμ, τόσο σε έκταση (319,35 χμ²), όσο και σε πληθυσμό με 616.528 και 1,3 εκατομμύρια κατοίκους στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. Το λιμάνι της πόλης είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν και το μεγαλύτερο παγκοσμίως και βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Nieuwe Maas. Το όνομα Ρότερνταμ προέρχεται από τη συγχώνευση των ονομασιών Rotte(r)+dam, δηλαδή ένα φράγμα (dam) σε έναν μικρό ποταμό, τον Ρόττε (Rotte), που συμβάλλει στον Νίουε Μάας στην καρδιά της πόλης. Το Ρότερνταμ «άνθησε» στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, όμως αυτή η ανάπτυξη διακόπηκε απότομα από τους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα έργα ανοικοδόμησης όμως, μετέτρεψαν το Ρότερνταμ σε μια σύγχρονη πόλη, με μοναδική αρχιτεκτονική που ουδεμία σχέση έχει με την υπόλοιπη χώρα. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να λένε χαριτολογώντας ότι «τα χρήματα βγαίνουν στο Ρότερνταμ, μοιράζονται στη Χάγη και σπαταλιούνται στο Άμστερνταμ». Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της πόλης είναι μετανάστες, κυρίως από τη Βόρεια Αφρική και τις πρώην ολλανδικές αποικίες, που ήρθαν στο μεγάλο λιμάνι αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον και είναι αυτοί που της δίνουν μια διαφορετική «νότα» σε σχέση με τους γηγενείς Ολλανδούς. Το Ρότερνταμ, εκτός από το λιμάνι, είναι επίσης παγκοσμίως γνωστό για το Πανεπιστήμιο Εράσμους και για την υψηλού επιπέδου σύγχρονη αρχιτεκτονική του. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω το Μεγάλο Λιμάνι μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που το επισκέπτεται για πρώτη φόρα.
Centraal Station
Φτάνοντας στο κέντρο της πόλης θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Ρότερνταμ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη-μοντέρνα κατασκευή, που ολοκληρώθηκε μόλις τον Φεβρουάριο του 2014. Ο σταθμός είναι γνωστός ως «η διεθνής πύλη προς το Ρότερνταμ», ενώ είναι ο μόνος κεντρικός σταθμός στην Ολλανδία, που αναγράφει σκέτο Centraal χωρίς το όνομα της πόλης, αφού λέγεται ότι όταν βρίσκεσαι στο σταθμό του Ρότερνταμ, απλά το γνωρίζεις! Η οροφή του καλύπτεται εν μέρει από ηλιακούς συλλέκτες, ενώ έχουν διατηρηθεί πολλά στοιχεία από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό που βρισκόταν στο ίδιο σημείο, όπως το αρχικό ρολόι στην πρόσοψη, τα γράμματα που περιγράφουν τον σταθμό Centraal (τώρα σε φώτα LED) και τα «speculaasjes», τα γλυπτά γρανίτη στην πλατφόρμα 1.
Markthal
Η σκεπαστή αγορά-στολίδι Markthal είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα αρχιτεκτονικά projects του Ρότερνταμ και σίγουρα συγκαταλέγεται στα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της πόλης. Πρόκειται για ένα κτίσμα τεραστίων διαστάσεων σε σχήμα πετάλου, που λειτουργεί από το 2014. Τους τοίχους στο εσωτερικό του κτιρίου κοσμεί η πολύχρωμη ψηφιακή τοιχογραφία του Ολλανδού καλλιτέχνη Arno Coenen σε συνεργασία με ειδικούς στα ψηφιακά εφέ, που πολλοί την αποκαλούν «Καπέλα Σιξτίνα του Ρότερνταμ»! Σε αυτήν απεικονίζονται προϊόντα μαναβικής που μπορεί να αγοράσει κανείς μέσα στην αγορά, ενώ τα λουλούδια και τα έντομα αναφέρονται στα έργα νεκρής φύσης Ολλανδών καλλιτεχνών από τον 17ο αιώνα. Γιγαντιαίοι γυάλινοι τοίχοι προστατεύουν από τον κρύο και υγρό καιρό την αγορά, ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η Markthal είναι κατοικήσιμη και αν είστε παρατηρητικοί μπορεί να δείτε κάποιον ένοικο από τα γυάλινα παράθυρα μέσα στην αγορά. Μέσα μπορείτε να βρείτε τεράστια ποικιλία εγχώριων προϊόντων, όπως σοκολάτες και τυριά, καθώς και διάφορα εστιατόρια, καφέ και άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης.
Laurenskerk
Μπορεί σήμερα το Ρότερνταμ να είναι κέντρο αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας, δεν στερείται όμως ιστορίας. Η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου (Laurenskerk) αποτελεί ίσως τη μοναδική υπενθύμιση του ιστορικού παρελθόντος της πόλης ανάμεσα στα πολλά πολυώροφα και μοντέρνα κτίρια. Πρόκειται για έναν προτεσταντικό ναό, χτισμένο στα 1449-1525 σε υστερογοτθικό ρυθμό, αποτελώντας το μοναδικό μεσαιωνικό στολίδι της πόλης. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και πιο συγκεκριμένα κατά την αιφνιδιαστική επίθεση στο Ρότερνταμ (Rotterdam Blitz) στις 14 Μαΐου 1940, υπέστη σοβαρές ζημιές από βομβαρδισμούς. Οι βλάβες ήταν σχεδόν ανεπανόρθωτες, με την αρχική απόφαση να μιλάει για κατεδάφιση της εκκλησίας, αλλά το όλο σχέδιο σταμάτησε η βασίλισσα Βίλλεμιννα της Ολλανδίας. Το 1952, η βασίλισσα Juliana των Κάτω Χωρών έθεσε το θεμέλιο λίθο για την αποκατάσταση και έτσι η ανοικοδόμηση ολοκληρώθηκε το 1968. Σήμερα η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου στέκει αγέρωχη στο κεντρικότερο κομμάτι της πόλης, όντας πόλος έλξης πιστών, αλλά και τουριστών από όλο τον κόσμο.
Kijk kubus
Τα κυβικά σπίτια (Kijk kubus) βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, ακριβώς απέναντι από τη Markthal και αποτελούν ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Ρότερνταμ. Η ιδέα για την κατασκευή των κυβικών σπιτιών γεννήθηκε τη δεκαετία του ’70 από το σχεδιαστή Piet Blom, ο οποίος κατάφερε να την υλοποιήσει το 1984. Η φιλοσοφία ήταν η δημιουργία μιας αστικής στέγης, με υψηλή πυκνότητα κατοικιών, που θα διαθέτουν επαρκή χώρο στο ισόγειο. Ο Blom προσπάθησε να αναπαραστήσει ένα δάσος χρησιμοποιώντας κάθε κύβο σαν ένα δέντρο, έτσι ώστε το κυβικό χωριό να δημιουργήσει την οντότητα του δάσους. Όλα τα κυβικά σπίτια χτίστηκαν με τον ίδιο τρόπο και διαχωρίστηκαν σε τρία επίπεδα: Ένα τριγωνικό χώρο στο κάτω επίπεδο σαν καθιστικό ή κουζίνα, υπνοδωμάτια και μπάνια στο μεσαίο επίπεδο και καθιστικό ή υπνοδωμάτια στο τελευταίο. Η αρχιτεκτονική σχεδίαση των σπιτιών προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών τουριστών, που ήθελαν να τα δουν από κοντά, αλλά οι κάτοικοι άρχισαν να ενοχλούνται και να υποστηρίζουν ότι καταπατάται η ιδιωτικότητα τους. Έτσι ένας από τους ιδιοκτήτες αποφάσισε να ανοίξει για το κοινό ένα επιπλωμένο σπίτι, προσφέροντας περιηγήσεις στους επισκέπτες. Η είσοδος κοστίζει 2,5ε.
Haven van Rotterdam
Το λιμάνι του Ρότερνταμ (Haven van Rotterdam) είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην Ευρώπη, αφού λειτουργεί ως πύλη εισόδου υπερατλαντικών και όχι μόνο αγαθών στη συγκεκριμένη ήπειρο. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Nieuwe Maas και αποτελεί από μόνο του, ένα αξιοθέατο για τη πόλη του Ρότερνταμ. Από το 2004 Ασιατικά λιμάνια, όπως αυτά στη Σιγκαπούρη και τη Σαγκάη του στέρησαν την παγκόσμια πρωτιά, που κατείχε μέχρι τότε.
Παλαιότερα, αποφευγόταν η κατασκευή γεφυρών στο Ρότερνταμ, διότι υπήρχε μεγάλη δυσκολία στη διέλευση των πλοίων. Αργότερα όμως, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, άρχισε η σταδιακή κατασκευή τέτοιων έργων, με πρώτη τη Γέφυρα της Βασίλισσας (de Koninginnebrug), στο ομώνυμο τμήμα του λιμένα (de Koningshaven), το 1870. Η πρώτη μεγάλη γέφυρα που συνέδεσε τις δύο όχθες του Nieuwe Maas, ήταν η Παλαιά Γέφυρα του Γουλιέλμου (de oude Willemsbrug) το 1878 και για έναν αιώνα, δεν υπήρχε άλλη γέφυρα πάνω από τον ποταμό, προς τα δυτικά της. Ως προέκταση της Willemsbrug, ακριβώς ανατολικά της Koninginnebrug, κατασκευάστηκε το 1878 η Γέφυρα Χεφ (De Hef), η οποία, λόγω και της σιδηροδρομικής γραμμής που διέρχεται από αυτήν, ανακατασκευάστηκε στη δεκαετία του ’20. Άλλες μεγάλες γέφυρες είναι: η Βόρεια Γέφυρα Φαν Μπρίνεν (de Van Brienenoordbrug), που άνοιξε το 1964 και επεκτάθηκε το 1990, η Νέα Γέφυρα του Γουλιέλμου (de nieuwe Willemsbrug), που άνοιξε το 1991 ανατολικά της παλαιάς, η οποία και έκλεισε και η εντυπωσιακή Γέφυρα του Εράσμου (de Erasmusbrug), που άνοιξε το 1996 και έχει το προσωνύμιο «Ο Κύκνος (De Zwaan)». Η τελευταία είναι η μεγαλύτερη και βαρύτερη στη Δυτική Ευρώπη και έχει το μεγαλύτερο πάνελ του είδους της στον κόσμο. Κόστισε 165 εκατομμύρια ευρώ και πήρε το όνομά της από τον Desiderius Erasmus, έναν εξέχοντα χριστιανικό αναγεννησιακό ανθρωπιστή, γνωστό επίσης ως Erasmus του Ρότερνταμ.
Στη περιοχή του λιμανιού θα βρείτε επίσης το Vlaggenparade. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ανοιχτό μουσείο, που εκθέτει 230 σημαίες πλάι-πλάι κατά μήκος του ποταμού Nieuwe Maas. Οι σημαίες βρίσκονται εκεί με σκοπό να καλωσορίζουν τις 193 εθνικότητες που ζουν ή επισκέπτονται την πόλη, ενώ το βράδυ φωτίζονται, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.
Kop van Zuid
Περνώντας τη γέφυρα Erasmusbrug θα βρεθείτε σε μια από τις νεότερα κατασκευασμένες γειτονίες της πόλης, τη Kop van Zuid. Εκεί θα καταλάβετε γιατί το Ρότερνταμ θεωρείται μια από τις αγαπημένες πόλεις των αρχιτεκτόνων, αφού τα πιο διάσημα «αστέρια» του κλάδου έχουν αφήσει το στίγμα τους στη περιοχή. Το Kop van Zuid είναι χτισμένο σε παλιές, εγκαταλελειμμένες λιμενικές περιοχές και για πολλά χρόνια αποτελούσε «γκέτο», μέχρι που οι ιθύνοντες αποφάσισαν την αναδιάπλαση του χώρου, με σκοπό να ενώσουν το βόρειο με το νότιο τμήμα της πόλης.
Εκεί θα δείτε κάποια από τα σημαντικότερα οικοδομήματα του Ρότερνταμ, όπως αυτό του Rem Koolhaas, το οποίο αποτελείτε από τρείς ουρανοξύστες περίπου 150 μέτρα ύψους έκαστος, σχηματίζοντας μια «κάθετη πόλη» διαμερισμάτων υψηλής ποιότητας, ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων, γραφεία, καταστήματα, εστιατόρια, γυμναστήριο και χώρους στάθμευσης. Επίσης, θα θαυμάσετε το εντυπωσιακό World Port Centre, έναν ουρανοξύστη 33 ορόφων και 123 μέτρων και το Montevideo, έναν ουρανοξύστη 43 ορόφων και 140 μέτρων. Στην άκρη της προβλήτας δεσπόζει και το θρυλικό Hotel New York, το οποίο αποτελούσε την έδρα της Holland America Lines και από εκεί ξεκίνησε το πρώτο εμπορικό ταξίδι προς την Αμερική!
Τέλος, στο Kop Van Zuid θα έχετε τη δυνατότητα να αντικρύσετε ένα δάσος μέσα στο νερό! Πρόκειται για μια ιδέα του καλλιτέχνη Jorge Bakker, ο οποίος είναι γνωστός παγκοσμίως για τα γλυπτά και τις ανατρεπτικές εγκαταστάσεις του. Το πλωτό δάσος (Dobberend Bos) αποτελείται από 20 μικροσκοπικά δέντρα που επιπλέουν στο νερό, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ του κατοίκου της πόλης και της φύσης. Στην προβλήτα υπάρχει το 21ο δέντρο, ώστε να δώσει στους επισκέπτες μια πιο προσεκτική ματιά στο όλο εγχείρημα.
Euromast
Αν ψάχνεται για την καλύτερη θέα της πόλης, τότε η επιλογή είναι μια και λέγεται Euromast. Πρόκειται για ένα πύργο παρατήρησης από μπετόν σε σχήμα που θυμίζει κατάρτι πλοίου, που σχεδιάστηκε από τον Hugh Maaskant και χτίστηκε τη διετία 1958 –1960. Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε για τη Floriade (μια έκθεση ανθοκομίας και κηπουρικής που διεξάγεται ανά δεκαετία στην Ολλανδία), αλλά η δημοτικότητα του ήταν τόσο μεγάλη με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον από μόνος του αξιοθέατο. Αρχικά, με ύψος 101 μέτρα ήταν το ψηλότερο κτίσμα στο Ρότερνταμ, "τίτλο" που απώλεσε όταν κατασκευάστηκε το κτίριο "Erasmus MC" με ύψος 113,5 μ., το οποίο ολοκληρώθηκε το 1968. Ανέκτησε όμως τον τίτλο του υψηλότερου κτίσματος το 1970, όταν κατασκευάστηκε ο "διαστημικός πύργος" στην κορυφή του, δίνοντάς του επιπλέον ύψος 85 μέτρων. Το συνολικό ύψος του σήμερα, μετρούμενης και της κεραίας στην κορυφή του, είναι 184,6 μέτρα, ενώ το ύψος της οροφής του είναι στα 104 μέτρα. Μπορείτε να επισκεφτείτε τη πλατφόρμα παρατήρησης σε ύψος 96 μέτρα με 10,25ε και αν είστε τυχεροί και ο ορίζοντας είναι καθαρός, μπορεί να δείτε τη Χάγη και το Antwerp, καθώς και να γευματίσετε στο εστιατόριο που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο.
Pauluskerk
Η εκκλησιά του Αγίου Παύλου (Pauluskerk) δεν είναι μια τυπική εκκλησία, αφού διαφέρει από όλους τους κλασικούς ναούς που έχουμε στο μυαλό μας. Πρόκειται για μια σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγιση του Βρετανού αρχιτέκτονα William Alsop μόλις του 2013, για να αντικαταστήσει τον ομώνυμο ναό που βρισκόταν στην ίδια θέση. Ο αρχικό ναός χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και ήταν ιδιαίτερα φημισμένος, γιατί ήταν ένα ιερό για τους άστεγους, τους αιτούντες άσυλο και τους τοξικομανείς. Η στενή εγγύτητα του ναού με τον κεντρικό σταθμό του Ρότερνταμ και η διαμάχη γύρω από την αποστολή του, οδήγησαν αργά αλλά σταθερά σε μια πορεία σύγκρουσης με την ανανέωση και την αναδημιουργία της περιοχής του σταθμού. Έτσι το 2007 κατεδαφίστηκε ο αρχικός ναός και ξεκίνησε η κατασκευή ενός νέου εκκλησιαστικού κτιρίου στο πλαίσιο του έργου CalypSO. Σήμερα η εκκλησιά του Αγίου Παύλου είναι επισκέψιμη και προσπαθεί να προσεγγίσει τους πιστούς με έναν πιο «σύγχρονο» τρόπο.
Beeldenroute Westersingel
Κατά μήκος του καναλιού Westersingel, το οποίο εκτείνεται μεταξύ της Chinatown και του Museumkwartier, υπάρχει το Beeldenroute Westersingel (δηλαδή το μονοπάτι με τα γλυπτά του καναλιού Westersingel). Πρόκειται για μια όμορφη διαδρομή στο κέντρο της πόλης με δέντρα, παγκάκια και διάφορα έργα τέχνης από τη διεθνή συλλογή γλυπτών του Ρότερνταμ. Στο σημείο αυτό υπάρχουν 17 έργα μεγάλων γλυπτών όπως οι Rodin, Carel Visser, Joel Shapiro και Umberto Mastroianni.
Τ ο πιο διάσημο όμως από τα γλυπτά είναι ένας Άγιος Βασίλης (γνωστός ως Kabouter Buttplug), φιλοτεχνημένος από τον Αμερικανό Paul McCarthy. Η εικόνα αντιπροσωπεύει σύμφωνα με τον δημιουργό, τον Άγιο Βασίλη να κρατά ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στα χέρια του, όμως ο κόσμος δεν είδε αυτό που ήθελε ο γλύπτης και τα σεξουαλικά σχόλια δεν άργησαν να φανούν. Παρ’ όλες τις αντιδράσεις το άγαλμα στέκει αγέρωχο στο τέλος του Beeldenroute Westersingel και μάλιστα λέγεται ότι αν τρίψεις το πόδι του, θα σου φέρει γούρι!
Museumpark
Το Museumpark είναι αυτό που μαρτυρά το όνομα του, δηλαδή το πάρκο των Μουσείων. Πρόκειται για ένα πανέμορφο σημείο στο κέντρο της πόλης, που συγκεντρώνει όλους τους χώρους τέχνης του Ρότερνταμ.
Το πιο δημοφιλές μουσείο της πόλης είναι το Boijmans van Beuningen. Πρόκειται για ένα μουσείο που άνοιξε το 1849 και στεγάζει τις συλλογές του Φρανς Γιάκομπ φαν Μπόιμανς (1767 - 1847) και του Ντανιίλ Χέορχε φαν Μπέουνινγκεν (1877 - 1955). Στη συλλογή, που εκτείνεται από τη μεσαιωνική έως τη σύγχρονη τέχνη, περιλαμβάνονται, μεταξύ πολλών άλλων (περίπου 140.000), αριστουργήματα των Ρέμπραντ, Κλωντ Μονέ, Βίνσεντ βαν Γκογκ και Σαλβαδόρ Νταλί. Η είσοδος κοστίζει 17,5ε.
Στο ίδιο σημείο θα βρείτε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Kunsthal, γνωστό για τον πιο «progressive» χαρακτήρα του. Το Kunsthal δεν έχει κάποια μόνιμη συλλογή, αλλά φιλοξενεί κάθε χρόνο περισσότερες από 25 εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μόδας, φωτογραφίας και design. Το φάσμα των εκθέσεων που παρουσιάζονται στο μουσείο κυμαίνεται από καλλιτέχνες κυρίως του 20ου αιώνα, αλλά και από σύγχρονα κινήματα τέχνης. Πρόσφατα, το μουσείο είχε εκθέσεις με καλλιτέχνες όπως ο Chuck Close, ο Andy Warhol και ο Arne Quinze. Η είσοδος κοστίζει 14ε.
Τέλος, δε πρέπει να παραλείψετε να περάσετε από την εντυπωσιακή άσπρη βίλα, που στεγάζει το Chabot Museum. Σε αυτό το ιδιαίτερο κτίριο θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε έργα του Ολλανδού εξπρεσιονιστή Henk Chabot από τη δεκαετία του 1920 έως το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η είσοδος κοστίζει 8ε.
Πώς θα πάτε
Δυστυχώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Θεσσαλονίκη προς το Ρότερνταμ, οπότε οι επιλογές μετάβασης σας είναι δύο. Η πρώτη είναι να φτάσετε στη πόλη μέσω ενδιάμεσης συνδυαστικής πτήσης αεροπορικώς. Η καλύτερη επιλογή είναι μια πτήση προς τη Χιρόνα με Ryanair και από εκεί να πετάξετε με Transavia προς Ρότερνταμ, όπου με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια από 212€ μετ’ επιστροφής. Από εκεί και πέρα, πιο εύκολο και πιο οικονομικό είναι να πετάξετε για Άμστερνταμ μέσω της Transavia (106€ μετ’ επιστροφής) και από εκεί να πάρετε ένα τρένο ή λεωφορείο, που κοστίζει περίπου 15€ μετ’ επιστροφής.
Πού θα μείνετε
Το Ρότερνταμ είναι μια μεγαλούπολη και ουδεμία σχέση έχει με άλλες Ολλανδικές πόλεις, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική προς τους τουρίστες. Θα πρότεινα να βρείτε κάτι στο κέντρο, καθώς οι αποστάσεις είναι σχετικά μεγάλες και θα χάσετε χρόνο και χρήμα αν βγείτε παραέξω. Η πρόταση μου λοιπόν είναι το citizenM Rotterdam, ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων, με ευρύχωρα δωμάτια και εξυπηρετικό προσωπικό, που βρίσκεται δίπλα από τα Κυβικά Σπίτια.
Πώς θα μετακινήστε
Το Ρότερνταμ διαθέτει ένα άριστο σύστημα συγκοινωνιών με μετρό, τραμ, λεωφορεία και πλοία να καλύπτουν όλα τα μήκη και τα πλάτη της πόλης. Παρόλα αυτά η μετακίνηση με τα Μ.Μ.Μ. στο Ρότερνταμ είναι μια ακριβή και περίπλοκη διαδικασία, που σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει να αγοράζετε μεμονωμένα εισιτήρια για κάθε μετακίνηση σας. Για αυτό προτείνω να προμηθευτείτε μια κάρτα για συγκεκριμένες ώρες ή μέρες ανάλογα με τις ανάγκες σας. Φυσικά όπως κάθε ολλανδική πόλη που σέβεται τον εαυτό της, το ποδήλατο χρησιμοποιείται αρκετά, καθώς και οι δρόμοι αλλά και η ποδηλατική παιδεία των ντόπιων το επιτρέπει. Τέλος, όσον αναφορά τα ΤΑΞΙ μπορείτε να τα βρείτε είτε στο δρόμο είτε να τα καλέσετε τηλεφωνικώς, αλλά είναι ακριβά και χρησιμοποιούνται ελάχιστα.
Τι να φάτε
Η ολλανδική κουζίνα δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και ούτε σαν χώρα η Ολλανδία φημίζεται για συγκεκριμένα προϊόντα, με εξαίρεση βέβαια τα τυριά (βλέπε Gouda) και τις πατάτες.Οι ντόπιοι όταν βγαίνουν έξω προτιμούν τις international κουζίνες και αν θέλετε να πάρετε μια εικόνα από αυτές, προτείνω να επισκεφτείτε το Foodhallen, που άνοιξε πρόσφατα ως «υποκατάστημα» αυτού που υπάρχει στο Άμστερνταμ. Πρόκειται για μια αίθουσα με αρκετά μαγαζιά, που προσφέρουν γεύσεις από όλο τον κόσμο. Το πιο gourmet hotspot της πόλης, όπου θα μπορέσετε να έχετε μια «αυθεντική» ολλανδική γαστρονομική εμπειρία είναι το Fenix Food Factory. Βρίσκεται στη περιοχή Katendrecht σε μια ανακαινισμένη αποθήκη και αποτελεί το αγαπημένο στέκι των hipsters της πόλης και των επονομαζόμενων "Yuccies". Μια άλλη καλή επιλογή για γρήγορο φαγητό είναι το Markthal, οπού θα βρείτε ότι «τραβάει» η όρεξη σας. Τέλος, θα πρότεινα να περπατήσετε την Witte de Withstraat, μια οδό γεμάτη όμορφα μπαρ και ποιοτικά εστιατόρια στο κέντρο της πόλης.
Χρήσιμες πληροφορίες
Στο Ρότερνταμ ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.
Στο Ρότερνταμ η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι τα ολλανδικά. Η πλειοψηφία όμως αν όχι όλοι, μιλούν αγγλικά (και γερμανικά), οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.
Το νόμισμα της χώρας είναι το Ευρώ.
Το Ρότερνταμ είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).
Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο του Ρότερνταμ είναι απλή, αφού υπάρχει δρομολόγιο λεωφορείου (το νούμερο 33), που θα σας μεταφέρει στον κεντρικό σταθμό της πόλης.
Η Ελληνική πρεσβεία στην Ολλανδία, βρίσκεται στη Χάγη και πιο συγκεκριμένα στην οδό Amaliastraat 1 και το τηλέφωνο της είναι +3170 3638700.
Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι στην Ολλανδία τα ελαφριά ναρκωτικά, όπως η κάνναβη και η μαριχουάνα, όπως και η πορνεία είναι νόμιμα, σίγουρα δεν είναι τόσο «απελευθερωμένα» όπως το Άμστερνταμ, αλλά υπάρχουν σε πολλά σημεία στη πόλη.
Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος τη πόλη είναι το τέλος της άνοιξης και η αρχή του καλοκαιριού ή του φθινοπώρου. Λόγω του ποταμού Νίουε Μάας , υπάρχει αρκετή υγρασία και ο καιρός είναι συχνά βροχερός, κάτι που θα κάνει τη ζωή σας δύσκολη αφού η όλη ομορφιά της πόλης βρίσκεται στο λιμάνι της.
Προτεινόμενες εκδρομές → Άμστερνταμ, Ουτρέχτη, Χάγη
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!
Μουζακίδης Παντελής