2 Votes
Ολλανδία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Όταν οι Ολλανδοί αναφέρονται στο Άμστερνταμ χρησιμοποιούν την λέξη “Gezellig”, η οποία δεν μεταφράζεται σε άλλες γλώσσες. Σκεφτείτε κάτι σαν τα δικό μας μεράκι ή φιλότιμο. Αν προσπαθούσα πάντως να το επεξηγήσω, θα έλεγα κάτι όπως οικείο, φιλικό, χαλαρό και γενικά διαφορετικό.

amsterdam map

 Όταν οι Ολλανδοί αναφέρονται στο Άμστερνταμ χρησιμοποιούν την λέξη “Gezellig”, η οποία δεν μεταφράζεται σε άλλες γλώσσες. Σκεφτείτε κάτι σαν τα δικό μας μεράκι ή φιλότιμο. Αν προσπαθούσα πάντως να το επεξηγήσω, θα έλεγα κάτι όπως οικείο, φιλικό, χαλαρό και γενικά διαφορετικό. Για να μπορέσει να καταλάβει κανείς όμως τι εννοώ, θα πρέπει να το έχει επισκεφθεί. Να περπατήσει σε ένα από τα κανάλια του μεσαιωνικού κέντρου. Να ακούσει τα κουδούνια των ποδηλάτων, να δει τους εμπόρους να ξεφορτώνουν πολύχρωμα λουλούδια στις υπαίθριες αγορές, να δοκιμάσει τις διάσημες τοπικές μπύρες και να δει με τα μάτια του για ποιόν λόγο το Άμστερνταμ έχει το προσωνύμιο «η αμαρτωλή πόλη».

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Το Άμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα και ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό δήμος της Ολλανδίας. Αν και πρωτεύουσα της χώρας, δεν είναι ούτε η πρωτεύουσα της επαρχίας στην οποία ανήκει, δηλαδή της Βόρειας Ολλανδίας, (πρωτεύουσα της οποίας είναι το Χάαρλεμ), ούτε η έδρα της κυβέρνησης (που είναι η Χάγη). Ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα ως μικρό αλιευτικό χωριό στις όχθες του ποταμού Άμστελ, από όπου και πήρε το όνομά του. Σήμερα αποτελεί το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας, με πληθυσμό 790.044 κατοίκους στη πόλη και 2.289.762 στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. Βρίσκεται στο βόρειο μέρος της ευρύτερης περιοχής Ράντσταντ (Randstad), αποτελώντας έτσι μία από τις μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές της Ευρώπης! Η πόλη είναι γνωστή για πολλά εξαιρετικά μουσεία και χώρους τέχνης, αλλά αυτό που την κάνει τόσο ελκυστική στους τουρίστες και της δίνει το ψευδώνυμο αμαρτωλή, είναι το τμήμα της πόλης με τα "κόκκινα φώτα", το ντε Βάλλεν, και τα πολυάριθμα 'coffee shops'. Στο Άμστερνταμ λοιπόν δεν είναι παράνομα τα ελαφριά ναρκωτικά όπως η μαριχουάνα και το χασίς, ενώ και η πορνεία είναι νόμιμη, γεγονός που κατατάσσει το Άμστερνταμ στους πιο δημοφιλής προορισμούς παγκοσμίως. Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη για πρώτη φορά.

Dam

 Η πλατεία Νταμ (Dam) είναι η κεντρικότερη πλατεία της πόλης και μαζί με τα διάσημα κτίρια που την περιβάλλουν είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Άμστερνταμ. Νταμ στα Ολλανδικά σημαίνει φράγμα και αυτή ακριβώς ήταν η λειτουργία της πλατείας τον καιρό της δημιουργίας της. Φτιάχτηκε περίπου το 1270 και αποτελούσε την πρώτη ένωση των δυο μερών του ποταμού Άμστελ (Amstel). Στην συνέχεια και καθώς το φράγμα μεγάλωνε, ενώθηκε με μια παρακείμενη πλατεία και έγινε η εμπορική και πολιτική καρδιά της πόλης μετά και την δημιουργία του δημαρχείου επί της πλατείας.

 Στην Dam σήμερα δεσπόζει το εντυπωσιακό βασιλικό παλάτι και πρώην δημαρχείο (Koninklijk Paleis). Κατασκευάστηκε μεταξύ του 1648 και 1665 και υπήρξε το σημαντικότερο ιστορικό και πολιτιστικό κτήριο του Χρυσού Αιώνα, ανήκοντας μάλιστα στα 100 σημαντικότερα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Άμστερνταμ. Αποτελεί να ζωντανό κτίριο, με πολυτάραχη ιστορία, όπου μπορείτε να ακολουθείτε τα χνάρια των βασιλικών επισκεπτών, μέσα από τα επιβλητικά δωμάτια και τις αίθουσες του. Η είσοδος κοστίζει 10ε.

 Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η Νέα Εκκλησία (Neuwe Kerk). Πρόκειται για ένα γοτθικό ναό του 15ου αιώνα, που στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν ως χώρος κοσμικού τελετουργικού για τις βασιλικές στέψεις, ενώ σήμερα δεν χρησιμοποιείται πλέον ως εκκλησία, αλλά συχνά για σημαντικές εκθέσεις τέχνης.

 Τέλος, εδώ θα βρείτε επίσης το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Madame Tussaud's (η είσοδος κοστίζει 18ε), το ιστορικό πολυκατάστημα De Bijenkorf, το πρώην Κεντρικό Ταχυδρομείο (Magna Plaza) και έναν εντυπωσιακό οβελίσκο, που είναι αφιερωμένος στα θύματα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

koninklijk paleis

Τα Μουσεία

 Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά το Άμστερνταμ έρχεται πρώτο σε αναλογία συγκέντρωσης μουσείων στον κόσμο, αφού διαθέτει πάνω από 60! ‘Έτσι τα πολύ ενδιαφέροντα αυτά μουσεία αποτελούν έναν από τους βασικότερους πόλους έλξης για τους τουρίστες, αφού προσελκύουν πολλές χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

 Το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας (Rijksmuseum) είναι το σπουδαιότερο της χώρας και αυτό με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, αφού προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο! Πρόκειται για ένα ορόσημο του Άμστερνταμ, που άνοιξε το 1885 και περιλαμβάνει τους καλύτερους πίνακες που αντιπροσωπεύουν την ολλανδική ζωγραφική, ανάμεσα στους οποίους έργα των Φρανς Χαλς, Βερμέερ μέχρι τον Ρέμπραντ. Η είσοδος κοστίζει 19ε.

 Στην πλατεία των Μουσείων (Museumplein) θα βρείτε ένα ακόμη πολύ σημαντικό Μουσείο του Άμστερνταμ, αυτό που είναι αφιερωμένο στον Ολλανδό ζωγράφο Van Gogh (Van Gogh Museum). Στο εσωτερικό του θα θαυμάσετε 200 έργα ζωγραφικής και 550 σκίτσα, που δείχνουν όλες τις ψυχικές διαθέσεις του Van Gogh. Αυτά συνδυάζονται με τα εκατοντάδες γράμματα του ταλαντούχου ζωγράφου στον Theo, και τις συλλεκτικές δουλειές των φίλων και των συγχρόνων του, από τον βασικό πυρήνα της συλλογής του μουσείου. Η είσοδος κοστίζει 19ε, αλλά συνήθως είναι sold out, οπότε φροντίστε να κλείσετε τα εισιτήρια σας online.

 Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το πιο ενδιαφέρον, για μένα, μουσείο της πόλης, το Moco Museum. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο μουσείο του Άμστερνταμ, αφού άνοιξε τις πύλες του μόλις το 2016, με στόχο να φέρει στο προσκήνιο εκθέσεις με πρωταγωνιστές και πρωτοπόρους του κόσμου της σύγχρονης τέχνης. Ξεκίνησε με μια προσωρινή έκθεση του διάσημου Banksy (Laugh Now), η οποία όμως έγινε μόνιμη λόγω της τεράστιας ανταπόκρισης του κόσμου. Σήμερα, στο μικρό ομολογουμένως αρχοντικό κτίριο, φιλοξενούνται εκθέσεις και άλλων καλλιτεχνών του δρόμου πέραν του Banksky, όπως του Beanfield και του Van SWAT. Η είσοδος κοστίζει 14,5ε.

 Η οικία της Άννας Φρανκ (Anne Frank Huis) στο κέντρο του 'Άμστερνταμ είναι ένα από τα πιο συναισθηματικά φορτισμένα κτίρια στη πόλη. Πρόκειται για τη κρυφή περιοχή, όπου η Άννα Φράνκ κρυβόταν επί δυο χρόνια από τους Ναζί και έγραψε το περίφημο ημερολόγιό της, κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Το αυθεντικό ημερολόγιο είναι τοποθετημένο ως κομμάτι των μόνιμων εκθεμάτων και παρουσιάζεται σε γυάλινη προθήκη. Τα εισιτήρια πωλούνται μόνο online και συνήθως εξαντλούνται μήνες πριν, για αυτό αν θέλετε να το επισκεφτείτε θα πρέπει να προνοήσετε. Η είσοδος κοστίζει 10ε, ενώ διατίθεται δωρεάν ακουστική ξενάγηση.

 Το Μουσείο της Πόλης του Άμστερνταμ (Amsterdam Museum) ιδρύθηκε το 1975 και ονομάζονταν μέχρι το 2011 Μουσείο Ιστορίας του Άμστερνταμ. Είναι ένα μουσείο που διηγείται το πώς ένα μικρός οικισμός κατά μήκος του ποταμού Άμστελ, έγινε κατά των δέκατο έβδομο αιώνα το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου και είναι σήμερα μια πολύχρωμη μητρόπολη με εξαιρετικά ανταγωνιστική οικονομία και ιδανικές συνθήκες ζωής για τους κατοίκους του. Το μουσείο ασχολείται ιδιαίτερα με τα κανάλια της πόλης, καθώς και με τις προσπάθειες της πόλης να αποφύγει τα τρία κακά της μοίρας της (τις πλημμύρες, την φωτιά και των λοιμό), ενώ καταλήγει στα σύγχρονα προβλήματα, όπως το πως οι Ολλανδοί αντικατέστησαν τη κίνηση και τη μόλυνση από τα αυτοκίνητα και έκαναν το Άμστερνταμ τη παγκόσμια πρωτεύουσα του ποδηλάτου. Η είσοδος κοστίζει 15ε.

 Τέλος, επιβεβλημένη μοιάζει μια στάση στο Μουσείο του Σεξ (Sex Museum), που παρουσιάζει την ιστορία για το πώς ξεκίνησε η πορνεία στην Ολλανδία, μέσα από διαδραστικές αίθουσες, «πονηρά» εκθέματα και γυμνές φωτογραφίες, που το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προκαλέσουν πολλά σχόλια ανάμεσα σας. Η είσοδος κοστίζει μόλις 5ε.

Amstel & Kanalen

 Άμστερνταμ στα Ολλανδικά σημαίνει το φράγμα (νταμ) του ποταμού Άμστελ, καθώς η πόλη είναι χτισμένη πάνω ουσιαστικά στον ποταμό. Από τον ποταμό έχει πάρει και το όνομα της η διάσημη και στην Ελλάδα μπύρα Άμστελ, καθώς τα ζυθοποιεία βρίσκονταν σε πολύ κοντινή απόσταση και κάποτε χρησιμοποιούσαν νερό από τον ποταμό. Στις όχθες του ποταμού βρίσκονται πολλά σημαντικά κτήρια, όπως ο συναυλιακός χώρος "Stopera" και η όπερα "Carre theatre". Ο ποταμός Άμστελ διαθέτει και πάρα πολλές γέφυρες, την Blauwbrug, την Hoge Sluis και την Berlagebrug. Όμως η διασημότερη γέφυρα του ποταμού είναι με διαφορά η Magere Brug ή αλλιώς η Κοκαλιάρα γέφυρα, που πρωταγωνίστησε στην ταινία James Bond "τα διαμάντια είναι για πάντα". Η παρούσα γέφυρα χτίστηκε το 1934 και αντικατέστησε μια ίδια γέφυρα που βρισκόταν στο σημείο από το 1691 και λόγω της στενότητάς της, οι ντόπιοι την αποκαλούσαν κοκαλιάρα. Από το 2003 η γέφυρα χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς η ποδήλατα, συμβολίζοντας το νέο μεταφορικό μοντέλο της πόλης.

 Ένα από τα ψευδώνυμα του Άμστερνταμ είναι "Βενετία του Βορρά" και αυτό όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην πόλη υπάρχουν πάνω από εκατό χιλιόμετρα κανάλια που κόβουν την πόλη σε πάνω από 90 νησιά, που συνδέονται με πάνω από 1500 γέφυρες! Τα τέσσερα κεντρικά κανάλια (Singel, Herengracht, Prinsengracht, Keizersgracht) σκάφτηκαν τον 17ο αιώνα στην χρυσή εποχή της Ολλανδικής αυτοκρατορίας, ενώ σχηματίζουν ομόκεντρες ζώνες γύρω από την πόλη. Χωρίς αμφιβολία λοιπόν, τα κανάλια του Άμστερνταμ είναι και η υπογραφή της πόλης και μια βόλτα σε αυτά προσφέρει μια διαφορετική θέαση, με πάνω από 1550 διατηρημένα ιστορικά σπίτια η μνημεία. Έτσι για να είναι ολοκληρωμένη η επίσκεψη σας στην ολλανδική πρωτεύουσα, θα πρέπει να κάνετε μια κρουαζιέρα ανάμεσα στα κανάλια. Τα καραβάκια περνούν από όλα τα σημαντικά κτίρια της πόλης, ενώ συνήθως υπάρχει ηχογραφημένος οδηγός σε Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά. Οι διαφορετικές εταιρίες που προσφέρουν βόλτες με τα καραβάκια παρέχουν από απλά προγράμματα περιήγησης μέχρι δείπνο η μεσημεριανό σε ένα καραβάκι.

Vondelpark

 Λίγα λεπτά από το κέντρο του Άμστερνταμ θα έρθετε αντιμέτωποι με το πάρκο του Φόντελ (Vondelpark). Πρόκειται για μια όαση πράσινου, που δέχεται περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως και άνοιξε το 1865, με αρχική ονομασία "Νέο Πάρκο", ενώ αργότερα πήρε την σημερινή του ονομασία προς τιμήν του συγγραφέα του 17ου αιώνα "Joost van den Vondel", άγαλμα του οποίου θα βρείτε μέσα στο πάρκο. Αν βρίσκεστε στη πόλη καλοκαίρι και ο καιρός το επιτρέπει μην αφήσετε την ευκαιρία χαμένη και ζήστε για μία μέρα ως Ολλανδοί. Προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα συστατικά από ένα super market και πάτε για πικ νικ. Θα δείτε χιλιάδες Amsterdamers να απολαμβάνουν τον ήλιο και τον καλό καιρό που σε αυτά τα μέρη είναι σπάνιο φαινόμενο. Στο πάρκο θα βρείτε επίσης ένα μουσείο ταινιών, ένα ανοιχτό θέατρο και αρκετές καφετέριες-restaurants.

Red light district- Coffee Shops

 Παρά τον πλούτο της πόλης σε τέχνη και πολιτισμό, το Άμστερνταμ έχει το προσωνύμιο «αμαρτωλή πόλη», καθώς στην ολλανδική πρωτεύουσα είναι νόμιμη τόσο η πορνεία όσο και τα ελαφριά ναρκωτικά. Άσχετα με τον αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτά, αποτελούν τον μεγαλύτερο πόλο έλξης τουριστών.

 Στην περιοχή με τα κόκκινα σπίτια (Red light district) θα δείτε βαριά βαμμένες και έξαλα ντυμένες κοπέλες, να προσελκύσουν πελάτες από τα παράθυρα των δωματίων τους στο επίπεδο του δρόμου. Υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 300 παράθυρα φωτισμένα με κόκκινο χρώμα, προσφέροντας υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο. Πλήθη ανθρώπων περνούν από τα σοκάκια για να χαζέψουν, αλλά πρέπει γνωρίζετε ότι η λήψη φωτογραφιών απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά. Οπότε αν δεν θέλετε να δείτε το κινητό ή τη φωτογραφική σας στον πάτο ενός καναλιού, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί. Πάντως εάν μπορέσετε να ξεπεράσετε το κομμάτι της πορνείας και να επικεντρωθείτε στα υπόλοιπα, η συγκεκριμένη περιοχή είναι πραγματικά ένα από τα ομορφότερα και πιο αρχαία τμήματα του δακτυλίου του καναλιού, που περιστρέφεται γύρω από την παλαιότερη εκκλησία του Άμστερνταμ (Oude Kerk).

 Τα Coffee Shops του Amsterdam είναι μια εμπειρία που αναμφισβήτητα πρέπει να ζήσετε. Υπάρχουν περίπου 150 από αυτά διάσπαρτα στην πόλη, δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε ένα. Συνήθως είναι απλά καφέ όπου απλά επιτρέπεται η κατανάλωση ελαφρών ναρκωτικών, όπως μαριχουάνα, αλλά μπορείτε φυσικά να πιείτε απλά έναν καφέ. Μετά την απαγόρευση του τσιγάρου σε εσωτερικούς χώρους στα μαγαζιά που δεν έχουν αρκετό χώρο για να φτιάξουν ειδικό δωμάτιο, υπάρχει το εξής παράδοξο: επιτρέπετε να καπνίσετε μαριχουάνα αρκεί να μην έχει καπνό μέσα!

red light district

Zuiderkerk -Westerkerk

 Πέραν από την Νέα Εκκλησία (Neuwe Kerk) στην πλατεία Ντάμ και την Παλιά Εκκλησία (Oude Kerk) στην Red Light District, υπάρχουν άλλοι δυο ναοί που αξίζει να επισκεφτείτε.

 Ο πρώτος είναι η Νότια Εκκλησία (Zuiderkerk), μια προτεσταντική εκκλησία του 17ου αιώνα στην περιοχή Nieuwmarkt, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη ζωή του Rembrandt και αποτέλεσε αντικείμενο ζωγραφικής του Claude Monet. Κατασκευάστηκε από το 1603 έως το 1611 και αποτέλεσε το πρώτο ναό της πόλης που χτίστηκε ειδικά για τις προτεσταντικές υπηρεσίες. Η εκκλησία είναι ανοιχτή στο κοινό και σήμερα λειτουργεί ως δημοτικό κέντρο πληροφόρησης με εκθέσεις για τη στέγαση και το περιβάλλον, ενώ από το 2006 στεγάζει επίσης το "Τείχος της φήμης", ένα φόρο τιμής σε ολλανδικές «διασημότητες» που έχουν συμβάλει θετικά στην κοινωνία, όπως η φιλανθρωπική δουλειά.

 Ο δεύτερος είναι η Δυτική Εκκλησία (Westerkerk), επίσης προτεσταντική που βρίσκεται στο κέντρο του Άμστερνταμ ακριβώς δίπλα από το Σπίτι της Άννας Φρανκ και ανάμεσα από τα κανάλια Prinsengracht και Keizersgracht. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1620 και 1631 σε αναγεννησιακό στυλ σύμφωνα με σχέδια του αρχιτέκτονα Hendrick de Keyserο, ο οποίος σχεδίασε και την Zuiderkerk. Αποτελεί την μεγαλύτερη προτεσταντική εκκλησία στις Κάτω Χώρες και εξακολουθεί να λειτουργεί ως εκκλησία.

Rembrandtplein

 Η πλατεία του Ρέμπραντ (Rembrandtplein) πήρε φυσικά το όνομα της από τον πασίγνωστο Ολλανδό ζωγράφο, το σπίτι του οποίου βρισκόταν ακριβώς εκεί και σήμερα λειτουργεί ως μουσειακός χώρος. Η πλατεία είναι συνδεδεμένη με την νυχτερινή ζωή του Άμστερνταμ, αφού εκεί θα βρείτε πολλά clubs, bars και coffee shops, όπως και ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και διάφορα μαγαζιά κάθε είδους. Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται το επιβλητικό άγαλμα του Ρέμπραντ, που από το 2006 έχει παρέα αρκετά ακόμη χάλκινα αγαλματίδια. Αυτά σχεδιάστηκαν από τους Ρώσους Mikhail Dronov and Alexander Taratynov, στο πλαίσιο του εορτασμού των 400 χρόνων του καλλιτέχνη, αναπαριστώντας τον διασημότερο πίνακα του ζωγράφου, το “The Night Watch”.

rembrandtplein

Albert Cuyp Market-Bloemenmarkt

 Η υπαίθρια αγορά Albert Cuyp αποτελεί αναμφίβολα την πιο γνωστή και πολυσύχναστη εξωτερική αγορά της Ευρώπης! Διαθέτει πάνω από τριακόσιους πάγκους με τεράστια ποικιλία προϊόντων όλων των κατηγοριών, από τοπικές λιχουδιές και φρέσκα φρούτα, μέχρι ενδύματα και υποδήματα. Προσελκύει χιλιάδες τουρίστες καθημερινά, κυρίως τα Σάββατα, παίζοντας έτσι πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία και τη καθημερινότητα της ολλανδικής πρωτεύουσας. Η αγορά βρίσκεται στην περιοχή Pijp και είναι περιτριγυρισμένη από ευχάριστες καφετέριες και μικρά καταστήματα.

 Φυσικά αφού βρίσκεστε στην χώρα των λουλουδιών και πιο συγκεκριμένα στη πατρίδα της τουλίπας, θα πρέπει να περάσετε μια βόλτα από την ομώνυμη ανοιχτή αγορά (Bloemenmarkt). Ιδρύθηκε το 1862 και απλώνεται παράλληλα με το κανάλι Singel στο κέντρο του Άμστερνταμ. Εκεί θα βρείτε να αγοράσετε σπόρους και βολβούς από τα εθνικά λουλούδια της Ολλανδίας, καθώς επίσης διακοσμητικά κήπου και σουβενίρ.

Jordaan

 Για πολλούς η περιοχή Jordaan είναι από τις πιο όμορφες του Άμστερνταμ και όχι άδικα. Στο παρελθόν ήταν ιδιαίτερα υποβαθμισμένη και έμεναν μόνο άνθρωποι της λεγόμενης εργατικής τάξης και μετανάστες. Σήμερα όμως το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην, αφού η πρώην «φτωχογειτονιά» έχει ανακαινιστεί και πλέον κατοικείται από ένα ζωηρό μείγμα σπουδαστών, ευκατάστατων επιχειρηματιών και δημιουργικών επαγγελματιών. Η Jordaan είναι μια πανέμορφη-ατμοσφαιρική περιοχή, με στενά δρομάκια, γραφικά κανάλια, εναλλακτικά καφέ, γκαλερί τέχνης και μοναδικά καταστήματα. Μπορείτε εύκολα να χαθείτε σε έναν ευχάριστο περίπατο μέσα στα γοητευτικά δρομάκια που συνδέουν τα 4 κύρια κανάλια.

jordaan

Heineken Experience

 Τελευταία αλλά σίγουρα όχι καταϊδρωμένη άφησα μια δραστηριότητα, που προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους λάτρεις της μπύρας. Πρόκειται για το Κέντρο Επισκεπτών της μπύρας Heineken, το οποίο στεγάζετε σε ένα ιστορικό ζυθοποιείο, το πρώτο που παρήγαγε την μπύρα Heineken. Το ζυθοποιείο αποτελούσε το βασικό χώρο παραγωγής της μπύρας μέχρι και το 1867, όταν και αντικαταστάθηκε από έναν νεότερο μοντέρνο χώρο στα προάστια της πόλης. Το 1991 το ζυθοποιείο άνοιξε της πύλες του ως κέντρο πληροφόρησης του κοινού και μετά την μεγάλη του εμπορική επιτυχία αναβαθμίστηκε το 2001, ενώ με την σημερινή του μορφή λειτουργεί μετά την ανακαίνιση του το 2008. Αποτελείται από τέσσερα επίπεδα, τα ιστορικά χειροποίητα αντικείμενα, την εξερεύνηση του προϊόντος, τη δειγματοληψία και τα διαδραστικά εκθέματα σχετικά με τη τεχνολογία της σύγχρονης παραγωγής μπύρας. Με το εισιτήριο που κοστίζει 18ε, θα έχετε την δυνατότητα να γευτείτε τρείς μπύρες της ομώνυμης ζυθοποιίας, εντελώς φρέσκες αφού είναι το περισσότερο τριών ημερών. Τέλος, μπορείτε να τυπώσετε ένα μπουκάλι Heineken με το όνομα σας, να χαράξετε κάτι σε κάποιο ποτήρι και να αγοράσετε δεκάδες αναμνηστικά όλων των ειδών από το gift shop στο ισόγειο.

Πώς θα πάτε

 Η Θεσσαλονίκη συνδέεται αεροπορικώς με το Άμστερνταμ και το Schiphol Airport, μέσω της Transavia. Με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 106€ μετ’ επιστροφής! Από εκεί και πέρα αν επιθυμείτε κάτι πιο οικονομικό, μπορείτε να επιλέξετε μια συνδυαστική πτήση της Ryanair, με ενδιάμεση στάση το Αϊντχόφεν, που απέχει περίπου μιάμιση ώρα με το τρένο από το Άμστερνταμ και τα εισιτήρια μπορείτε να τα κλείσετε από 51€ μετ’ επιστροφής!

Πού θα μείνετε

 Το Άμστερνταμ είναι μια ιδιαίτερα τουριστική πόλη όλο το χρόνο, κάτι που συνεπάγεται με αρκετά καταλύματα, που όμως είναι ιδιαίτερα ακριβά σε σχέση με αυτό που προσφέρουν. Θα πρότεινα να αποφύγετε το κέντρο, όπου οι τιμές είναι εξωφρενικές και γενικά επικρατεί ένας πανικός και να ψάξετε κάτι λίγο πιο έξω. Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Hotel de Munck, ένα ξενοδοχείο 2 αστέρων, με ευρύχωρα δωμάτια και εξυπηρετικό προσωπικό, που βρίσκεται δίπλα από την «Κοκαλιάρα γέφυρα», μόλις 20 λεπτά από τη πλατεία Dam με τα πόδια.

Πώς θα μετακινήστε

 Στο Άμστερνταμ τα ποδήλατα είναι περισσότερα από τους ίδιους τους ανθρώπους και έτσι τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες επιλέγουν κυρίως αυτό το μέσο για τις μετακινήσεις τους, αφού και οι δρόμοι είναι κατάλληλα προσαρμοσμένοι για ποδηλάτες και όλοι έχουν τη κατάλληλη ποδηλατική παιδεία. Το να νοικιάσετε ένα ποδήλατο είναι πολύ απλό, αφού υπάρχουν σε όλη τη πόλη μαγαζιά που ενοικιάζουν δίκυκλα, ενώ υπάρχουν και ειδικά διαμορφωμένα μέρη, όπου κατεβάζοντας απλά μια εφαρμογή στο κινητό σας θα έχετε λύσει, με 3 έως 5 ευρώ ημερησίως, το πρόβλημα μετακίνησης σας. Πάντως αν ο καιρός δε το επιτρέπει ή δε σας ενθουσιάζει τόσο η ιδέα του ποδηλάτου, στην πόλη υπάρχει επίσης μετρό με αρκετές γραμμές, λεωφορεία με αρκετά δρομολόγια, καθώς και τραμ που είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και καλύπτει μεγάλο μέρος της πόλης. Τέλος, όσον αναφορά τα ΤΑΞΙ μπορείτε να τα βρείτε είτε στο δρόμο είτε να τα καλέσετε τηλεφωνικώς, αλλά είναι ακριβά και χρησιμοποιούνται ελάχιστα.

Τι να φάτε

 Η ολλανδική κουζίνα δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και ούτε σαν χώρα η Ολλανδία φημίζεται για συγκεκριμένα προϊόντα, με εξαίρεση βέβαια τα τυριά (βλέπε Gouda) και τις πατάτες. Αυτό σημαίνει ότι οι ντόπιοι επιλέγουν κυρίως ξένες κουζίνες, πόσο μάλλον στο Άμστερνταμ που είναι μια εξαιρετικά πολυπολιτισμική πόλη.

 Αν θέλετε να πάρετε μια εικόνα από αυτή την πολυπολυτισμικότητα, προτείνω να επισκεφτείτε το Foodhallen, μια αίθουσα με αρκετά μαγαζιά που προσφέρουν γεύσεις από όλο τον κόσμο. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε ινδονησιακή και βιετναμέζικη κουζίνα, που θεωρώ ότι ήταν οι πιο νόστιμες.

 Από εκεί και πέρα, για κρέας προτείνω το Cannibale Royale, που είναι το δημοφιλέστερο στο Άμστερνταμ, διαθέτοντας τέσσερα υποκαταστήματα στη πόλη. Λόγω της μεγάλης ζήτησης, συνήθως είναι ασφυκτικά γεμάτο, οπότε προνοήσετε να κάνετε κράτηση. Δοκιμάσετε τα χοιρινά παιδάκια με την σος μπάρμπεκιου, πιάτο σήμα κατατεθέν του μαγαζιού.

 Για Ιταλική κουζίνα προτείνω το La Perla και για κινέζικη το New Season, που αν και βρίσκεται στο πιο τουριστικό μέρος της πόλης είναι ιδιαίτερα ποιοτικό.

 Τέλος, για πρωινό ή brunch θα έλεγα να επισκεφθείτε το Plunk, που είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της κουλτούρας της πόλης και για καφέ το εντυπωσιακό Grasshoper με θέα στα κανάλια του Άμστερνταμ.

Χρήσιμες πληροφορίες

netherlands info

Στο Άμστερνταμ ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στo Άμστερνταμ η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι τα ολλανδικά. Η πλειοψηφία όμως αν όχι όλοι, μιλούν αγγλικά (και γερμανικά), οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Ευρώ.

Το Άμστερνταμ είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).

Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ είναι απλή, αφού υπάρχει δρομολόγιο τρένου, που θα σας μεταφέρει στον κεντρικό σταθμό της πόλης σε περίπου 20 λεπτά, με μόλις 5,5ε.

Η Ελληνική πρεσβεία στην Ολλανδία, βρίσκεται στη Χάγη και πιο συγκεκριμένα στην οδό Amaliastraat 1 και το τηλέφωνο της είναι +3170 3638700.

Κλείστε όλα τα εισιτήρια των μουσείων και των δραστηριοτήτων σας online, καθώς τα περισσότερα εξαντλούνται κατευθείαν, λόγω της μεγάλης ζήτησης και έτσι ίσως βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι στην Ολλανδία τα ελαφριά ναρκωτικά, όπως η κάνναβη και η μαριχουάνα, όπως και η πορνεία είναι νόμιμα, κάτι που σημαίνει ότι θα τα βρείτε παντού στη πόλη.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος τη πόλη είναι το τέλος της άνοιξης και η αρχή του καλοκαιριού ή του φθινοπώρου. Λόγω των πολλών καναλιών και του ποταμού Άμστελ, υπάρχει αρκετή υγρασία και ο καιρός είναι συχνά βροχερός, κάτι που θα κάνει τη ζωή σας δύσκολη αφού η πόλη ενδείκνυται για περπάτημα και ποδηλατάδες.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Ρότερνταμ, Ουτρέχτη, Χάγη

 

amsterdam lang

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"

Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com