2 Votes
Κύπρος

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 limassol map

 Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλης της Κύπρου θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή. Πρόκειται για μια πανέμορφη πόλη, ιδιαίτερα νεανική, με πλούσια νυχτερινή ζωή, έναν υπέροχο παραλιακό πεζόδρομο, αμέτρητα γραφικά σοκάκια και ενδιαφέροντα αξιοθέατα.

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Η Λεμεσός βρίσκεται στο νότιο κομμάτι της Κύπρου και αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό 237.000 κατοίκους. Η πόλη αρχικά ονομαζόταν Νέμεσος/Νεμεσός, όνομα που προήλθε από την θεά Νέμεσις, αλλά με τα χρόνια καθιερώθηκε ο δημώδης τύπος Λεμεσός! Επίσης, είναι το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ αναπτύχθηκε ιδιαιτέρως μετά το 1974, όταν και χάθηκε λόγω της τουρκικής εισβολής το άλλο σημαντικό λιμάνι της Κύπρου, η Αμμόχωστος. Διαθέτει έντονη νυχτερινή ζωή, ενώ διατηρεί τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της και την πολιτιστική της παράδοση. Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη για πρώτη φορά.

Μώλος

 Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό όποιου έχει επισκεφθεί την Λεμεσό είναι φυσικά ο Μώλος. Πρόκειται για έναν τεράστιο πεζόδρομο γεμάτο πανύψηλους φοίνικες, ο οποίος καλύπτει σχεδόν όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Ξεκινά από το παλιό λιμάνι και φτάνει μέχρι την παραλία του Ολύμπιου, ενώ χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένα από τα πιο όμορφα πάρκα της Μεσογείου. Πέραν από την απόλαυση μιας μοναδικής βόλτας δίπλα στη θάλασσα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κάτσουν σε ένα από τα δεκάδες καφέ, να δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα στα γραφικά εστιατόρια και να ξαναγίνουν παιδιά στα διάφορα μικρά θεματικά πάρκα!

Παλιά Πόλη

 Η παλιά πόλη της Λεμεσού είναι ένα από τα πιο γοητευτικά σημεία της. Στενά δρομάκια, ζωντανοί πεζόδρομοι, παλιά εγκαταλειμμένα κτίρια, λιθόχτιστες στοές, τζαμιά και εκκλησίες είναι μόνο μερικά από αυτά που θα βρείτε εκεί. Πρόκειται για ένα ιδανικό μέρος για φαγητό ή ποτό, αφού φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια-ταβερνάκια της πόλης, ενώ σφύζει από ζωή ακόμη και τις βραδινές ώρες. Στην παλιά πόλη θα βρείτε ακόμη τη δημοτική αγορά, η οποία διαθέτει μεγάλη ποικιλία από κυπριακά φρούτα, λαχανικά και κρέας, αλλά και το κάστρο της Λεμεσού, στο οποίο θα αναφερθώ αμέσως παρακάτω.

palia poli

Κάστρο Λεμεσού

 Το Κάστρο της Λεμεσού είναι αδιαμφισβήτητα το πιο αναγνωρίσιμο αξιοθέατο της πόλης. Το πότε χτίσθηκε αυτό το μεσαιωνικό κτίσμα είναι άγνωστο, αλλά η αρχαιότερη αναφορά για αυτό έρχεται το 1128, όταν ο Φρειδερίκος ο Β' της Γερμανίας φυλάκισε εκεί ομήρους από τον αντιβασιλέα της Κύπρου Ιβελίνο! Η σημερινή του μορφή όμως χρονολογείται στα τέλη του 16ου αιώνα, κατά τη περίοδο της τουρκοκρατίας, όταν και κατασκευάστηκε πάνω σε ένα προγενέστερο βυζαντινό κάστρο πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων. Ανά τους αιώνες χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και επαρχιακό αρχαιολογικό μουσείο, ενώ σήμερα λειτουργεί ως μεσαιωνικό μουσείο. Τέλος, σύμφωνα με την παράδοση εδώ παντρεύτηκαν ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος την αγαπημένη του Βερεγγάρια κι επίσης την έστεψε Βασίλισσα της Αγγλίας. Η είσοδος κοστίζει 4,5ε.

kastro

Αρχαιολογικό Μουσείο

 Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού ιδρύθηκε στα 1948 και αρχικά στεγαζόταν στο μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης. Μετά τις ταραχές του 1964, το Κάστρο παραδόθηκε στην Εθνική Φρουρά και έτσι το Μουσείο παρέμεινε κλειστό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Στα 1972 άρχισε η οικοδόμηση ενός νέου κτιρίου και τελικά επαναλειτούργησε τον Μάρτιο του 1975. Εκεί εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν όλη την αρχαιότητα, από την 10η χιλιετία π.Χ. μέχρι και το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου, τα οποία προέρχονται από την πόλη και την επαρχία της Λεμεσού. Τα αντικείμενα αυτά βρέθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια συστηματικών όσο και σωστικών ανασκαφών που πραγματοποιούνται στην περιοχή από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και από διάφορες ξένες αρχαιολογικές αποστολές. Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν.

museum

Καθεδρικός Ναός Αγίας Νάπας

 Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Νάπας χαρακτηρίζεται ως σημείο αναφοράς και ιστορικής σημασίας για την πόλη. Είναι αφιερωμένος στην Παναγία και βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, στην οδό Αγίου Ανδρέου. Η εκκλησία χτίστηκε στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα, πάνω στα ερείπια μιας παλαιότερης και μικρότερης βυζαντινής εκκλησίας και αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στολίδι με στοιχεία παραδοσιακής βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Η προέλευση του ονόματος του ναού είναι ένα μυστήριο, με δύο να είναι οι επικρατέστερες εκδοχές. Η πρώτη λέει ότι πήρε το όνομά του από μια εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε σε μια κοιλάδα, καθώς Νάπα στα λατινικά σημαίνει δάσος. Ενώ η άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι ο Καθεδρικός Ναός πήρε το όνομά του από την προγενέστερη εκκλησία, η οποία ήταν αφιερωμένη στο Άγιο Μανδήλιο της Αγίας Βερονίκης, γνωστός ως Saint Nape. Η είσοδος είναι φυσικά δωρεάν.

cathedral saint napa

Εκκλησίες

 Πέραν από τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Νάπας, τον οποίο ανέφερα παραπάνω, στην Λεμεσό υπάρχουν αρκετές ακόμη εκκλησίες που αξίζουν την προσοχή σας. Η πιο γνωστή από αυτές είναι η Παναγία Παντάνασσα, η οποία βρίσκεται στην ίδια περιοχή με το μέγαρο της επισκοπής. Το κτίριο που βλέπουμε σήμερα ξεκίνησε να χτίζετε το 1919, σε ένα σημείο όπου πάντα υπήρχαν ναοί από την περίοδο της Φραγκοκρατίας.

 Ακόμη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, η οποία βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Γαρύλλη και χτίστηκε το 1870. Κοντά στην παραλία βρίσκεται επίσης η εκκλησία των Αγίων Ανδρόνικου και Αθανασίας. Ο μικρός αυτός ναός, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1835 και ολοκληρώθηκε το 1864, είχε λειτουργήσει και ως καθεδρικός ναός της Λεμεσού!

 Τέλος, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στην μικρή εκκλησία του Αγίου Μάμα, την ενοριακή εκκλησία της Αγίας Ζώνης, την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, το παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδος, τον ναό της Αγίας Θέκλας, το μικρό ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και την φραγκοκκλησιά (καθολική εκκλησία) αφιερωμένη στην αγία Αικατερίνη (Santa Catherina).

santa catherina

Κεπίρ Τζαμί

 Στην πόλη σώζονται όμως και κάποια ενδιαφέροντα τζαμιά, με το πιο σημαντικό από αυτά να είναι το Κεπίρ Τζαμί (Kebir Mosque) ή Μεγάλο Τζαμί, όπως είναι γνωστό. Βρίσκεται στην παλιά τουρκική συνοικία και χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Βρίσκεται σε λειτουργία ακόμη και σήμερα, όντας ένα από τα πιο σημαντικά μέρη λατρείας για τους Μουσουλμάνους της πόλης. Σύμφωνα με πρόσφατες ανασκαφές στα ανατολικά του τζαμιού, αποκαλύφθηκαν κάποια αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του καθεδρικού ναού του 10ου αιώνα της Αγίας Αικατερίνης. Η είσοδος φυσικά είναι δωρεάν.

kebir mosque

Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου

 Μόλις δεκαπέντε λεπτά από την πόλη της Λεμεσού θα βρείτε έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρης της Κύπρου, αυτόν του Κουρίου. Η αρχαία πόλη-βασίλειο χτίστηκε πάνω στους λόφους της περιοχής, ατενίζοντας και ελέγχοντας μ΄ αυτό τον τρόπο την εύφορη κοιλάδα του ποταμού Κούρη. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα το Κούριο συνδέθηκε με τον ελληνικό μύθο του Άργους της Πελοποννήσου, όπου οι κάτοικοί του πίστευαν ότι ήταν απόγονοι των μεταναστών που έφτασαν στην Κύπρο από το Άργος. Δυστυχώς, η κάποτε ακμάζουσα πόλη καταστράφηκε μετά από τον μεγάλο σεισμό του 365 μ.Χ.! Στον χώρο την παράσταση κλέβουν τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα, τα ερείπια της Ρωμαϊκής Αγοράς με τα λουτρά και φυσικά το Ελληνορωμαϊκό θέατρο με την υπέροχη ακουστική. Στο θέατρο, χωρητικότητας 3.500, κατά τη θερινή σεζόν φιλοξενούνται παραστάσεις, συναυλίες και άλλα πολιτιστικά δρώμενα. Η είσοδος κοστίζει 4,5ε.

kourion

Πώς θα πάτε

 Στην Λεμεσό δεν υπάρχει κάποιο αεροδρόμιο, οπότε για να επισκεφθείτε την πόλη θα πρέπει πρώτα να μεταβείτε σε μια άλλη Κυπριακή πόλη. Η πιο οικονομική και ευέλικτη επιλογή έρχεται από την Wizzair, που με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κανείς εισιτήρια που ξεκινούν από 31€ μετ’ επιστροφής για την Λάρνακα! Φθηνά εισιτήρια για τον ίδιο προορισμό προσφέρει ακόμη η Sky Express και η Aegean. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να πετάξετε με την Ryanair μέχρι την Πάφο με 37€ μετ’ επιστροφής και από εκεί να μεταβείτε στην πόλη με λεωφορείο.

Πού θα μείνετε

 Στην Λεμεσό, όπως και σε όλη την Κύπρο βέβαια, η διαμονή είναι αρκετά ακριβή. Για αυτό θα πρότεινα να είστε πολύ προσεκτικοί με το τι θα επιλέξετε, καθώς η σχέση ποιότητας-τιμής συνήθως δεν είναι πολύ καλή. Η πρόταση μου είναι να επιλέξετε την οδό Χριστόδουλου Χατζηπαύλου για διαμονή, ώστε να είστε κοντά σε όλα. Η επιλογή μου λοιπόν είναι το Metropole Hotel. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο πάνω στην παραλιακή οδό, με όμορφα δωμάτια και υπέροχη θέα!

Πώς θα μετακινήστε

 Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζει κανείς για τις μετακινήσεις στη Κύπρο είναι ότι η οδήγηση γίνεται από αριστερά, κατάλοιπο της αγγλικής κυριαρχίας στο νησί. Έτσι αν θέλετε να νοικιάσετε κάποιο αυτοκίνητο θα πρέπει να το έχετε υπόψιν σας! Η Λεμεσός συγκεκριμένα είναι μια πόλη, που απλώνεται παράλληλα με τον παραλιακό της δρόμο και την παλιά της πόλη. Εκεί βρίσκονται και τα περισσότερα της αξιοθέατα, καταλύματα, εστιατόρια και γενικά ότι θα χρειαστείτε. Οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές και μπορείτε να τις περπατήσετε, αλλά η Λεμεσός διαθέτει αρκετά λεωφορεία που καλύπτουν όλη την πόλη και τα προάστια της. Το εισιτήριο κοστίζει 1,5ε και το προμηθεύεστε από τον οδηγό. Ακόμη, υπάρχουν και υπεραστικά λεωφορεία για μετακινήσεις από πόλη σε πόλη με το εισιτήριο να κοστίζει 4ε, ενώ μπορείτε να εκδώσετε και με επιστροφή στα 7ε. Τέλος, σε όλη την Κύπρο λειτουργεί το Uber, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την συγκεκριμένη εφαρμογή για να καλέστε κάποιο ταξί.

Τι να φάτε

 Η κυπριακή κουζίνα είναι σχετικά κοντά στην ελληνική και την τουρκική κουζίνα, ενώ έχει επηρεαστεί από όσους πέρασαν από το νησί καθώς επίσης και τους γείτονες του. Λόγω του πρόσφορου έδαφος της, η Κύπρος έχει μεγάλη καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων, τα οποία είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Όπως στην αραβική, την τουρκική και την ελληνική κουζίνα, ο μεζές είναι διαδεδομένος στην Κύπρο. Είναι ένα σύνολο από σνακ που, με μεγάλο αριθμό συστατικών, που μπορεί να γίνει και κυρίως πιάτο. Κάποια από τα παραδοσιακά προϊόντα-πιάτα της Κύπρου είναι το χαλούμι, οι σεφταλιές, τα Κουπέπια, η Αφέλια, το Κολοκάσι, οι Καραόλοι γιαχνί, οι Ραβιόλες, οι Κούπες, οι Πατάτες αντιναχτές και τα κρέατα στην σούβλα. Για να δοκιμάσετε αυθεντικές κυπριακές γεύσεις, προτείνω να επισκεφτείτε το Καρατέλλο και το Meze Taverna Restaurant, ενώ για ποιοτικό fast food το Θυμάρι.

Χρήσιμες πληροφορίες

cyprus info

Στην Κύπρο ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στη Λεμεσό η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα ελληνικά. Οι περισσότεροι όμως, αν όχι όλοι, μιλούν άπταιστα και αγγλικά.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Ευρώ.

Η Λεμεσός έχει την ίδια ώρα την Ελλάδα (GMT +3).

Στην Λεμεσό δεν υπάρχει ελληνική πρεσβεία ή κάποιο ελληνικό προξενείο οπότε αν χρειαστείτε οτιδήποτε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κοντινότερο, το οποίο βρίσκεται στην Λευκωσία στην Λ. Βύρωνος 8-10 και το τηλέφωνο της είναι (+357) 22445111.

Η οδήγηση στην Λεμεσό γίνεται από αριστερά.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε την Λεμεσό είναι είτε η άνοιξη είτε το φθινόπωρο, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες η ζέστη είναι αποπνικτική.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Πάφος, Λάρνακα, Λευκωσία

paphos lang

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

 

 Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com