2 Votes
Κύπρος

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

paphos map 

 Όταν ακούς Κύπρο, σίγουρα η Πάφος δεν είναι η πρώτη που σου έρχεται στο μυαλό. Η Πάφος είναι μια εναλλακτική πόλη, που θα σε κερδίσει όμως με την πρώτη ματιά. Μια πόλη με τρομερές παραλίες, ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους, καλό φαγητό και φιλόξενους ανθρώπους. Αλήθεια τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Λίγα λόγια για την πόλη

 Η Πάφος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου και αποτελεί την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία βασίλεια της νήσου. Μεταξύ άλλων, ήταν διάσημο και ως κέντρο λατρείας της θεάς Αφροδίτης, αφού σύμφωνα με την μυθολογία ήταν το μέρος από το οποίο αναδύθηκε. Πρόκειται για την έκτη μεγαλύτερη επαρχία του νησιού με 35.961 κατοίκους, η οποία χωρίζεται σε δύο επίπεδα, στην άνω και την κάτω Πάφο. Η πάνω Πάφος, γνωστή και ως Κτήμα είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης, με την παλιά πόλη και όλα τα σημαντικά κτήρια της περιοχής, ενώ η κάτω Πάφος βρίσκεται παραλιακά και είναι ο κατ' εξοχήν τουριστικός προορισμός της πόλης. Όπως και σε όλο το νησί, έτσι και στην Πάφο υπάρχουν αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι βρίσκονται υπό την προστασία της UNESCO. Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη για πρώτη φορά.

Παλιά πόλη

 Αν θέλετε να πάρετε μια αυθεντική γεύση της Πάφου, προτείνω να ξεκινήσετε με την εξερεύνηση της Άνω Πάφου και πιο συγκεκριμένα της παλιάς πόλης. Χαθείτε στα δαιδαλώδη στενάκια του εμπορικού κέντρου, που πάντα σφύζουν από ζωή και φτάστε μέχρι τους δημόσιους κήπους και την πλατεία του Έρωτα. Εκεί βρίσκεται το Δημοτικό Μέγαρο και η Βιβλιοθήκη της Πάφου, ενώ ακριβώς απέναντι ένα σύμπλεγμα νεοκλασικών σχολικών κτηρίων, που όλα μαζί θα σας κάνουν να νιώσετε ότι βρίσκεται σε άλλη εποχή. Στο ίδιο σημείο θα συναντήσετε και αρκετά μνημεία, με σημαντικότερο αυτών το άγαλμα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ενός Κύπριου επαναστάτη και ποιητή. Έπειτα ανηφορίστε προς το Ταχυδρομείο μαζί με την περιοχή της Αγοράς, και τον Μούτταλο, την παλιά τουρκοκυπριακή συνοικία. Αυτή η γειτονιά πήρε το όνομά της από τη θέση της, καθώς βρίσκεται χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, πάνω από τη θάλασσα. Εκεί έμεναν μέχρι το 1974 Τουρκοκύπριοι, όπως μαρτυρά η αρχιτεκτονική των σπιτιών καθώς και η ύπαρξη τζαμιού και άλλων τουρκικών μνημείων.

palia poli

Κάστρο Πάφου

 Έπειτα προτείνω να κινηθείτε προς την Κάτω Πάφο και το όμορφο λιμάνι της. Στο τέλος του γεμάτου φοίνικες παραλιακού πεζόδρομου δεσπόζει το Κάστρο της Πάφου. Το οχυρό αυτό χτίστηκε τη βυζαντινή εποχή για προστασία της πόλης, καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό το 1222, όμως αναστηλώθηκε από τους Λουζιτανούς κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα. Έπειτα το κάστρο καταστράφηκε εκ νέου από τους Ενετούς και ξαναχτίστηκε από τους Οθωμανούς, οι οποίοι μάλιστα πρόσθεσαν νέες οχυρώσεις. Στο πέρασμα των χρόνων έχει χρησιμοποιηθεί ως οχυρό, φυλακή, ακόμη και ως αποθήκη αλατιού από τους Βρετανούς, ενώ έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Τέλος, στον χώρο ακριβώς μπροστά από το κάστρο φιλοξενούνται κάθε χρόνο πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ "Αφροδίτη" της Πάφου κατά τη διάρκεια του οποίου κάθε Σεπτέμβριο παίζονται κορυφαία έργα του οπερετικού ρεπερτορίου με φόντο το μεσαιωνικό κάστρο!

aakastro2

Αρχαιολογικό Πάρκο- Τάφοι Βασιλέων

 Όπως σε όλη την Κύπρο, έτσι και στην Πάφο υπάρχουν αμέτρητοι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με μνημεία από την προϊστορική εποχή έως το Μεσαίωνα. Αυτοί που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε όμως είναι οι δύο. Ο πρώτος είναι το Αρχαιολογικό Πάρκο της Πάφου, το οποίο συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για έναν τεράστιο χώρο όπου μπορείτε να θαυμάσετε το Ασκληπιείο, το Ωδείο, την Αγορά, το Φρούριο των Σαράντα Κολόνων, τις ρωμαϊκές επαύλεις "Οικία του Διονύσου", "Οικία του Θησέα", "Οικία του Ορφέα" και "Οικία του Αιώνα" με τα περίφημα ψηφιδωτά τους και τα ερείπια της πρώιμης χριστιανικής βασιλικής εκκλησίας της Λιμενιώτισσας. Η είσοδος κοστίζει 4,5ε.

arxaiologiko parko

 Ο δεύτερος χώρος είναι και ο αγαπημένος μου. Αναφέρομαι φυσικά στους Τάφους των Βασιλέων, που ανήκουν επίσης στο Αρχαιολογικό Πάρκο, αλλά βρίσκονται σε τελείως διαφορετική τοποθεσία. Πρόκειται για εντυπωσιακούς υπόγειους τάφους, που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ., οι οποίοι είναι λαξευμένοι πάνω σε βράχια. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα είναι τόσο εντυπωσιακοί, που κοσμούνται από κίονες δωρικού ρυθμού! Το οξύμωρο είναι ότι δεν πρόκειται για τάφους βασιλιάδων, όπως θα περίμενε κανείς λόγω του ονόματος τους, αλλά για τάφους υψηλόβαθμων αξιωματούχων, οι οποίοι μοιάζουν πολύ με αντίστοιχους στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η είσοδος κοστίζει 2,5ε .

Μουσεία

 Στην Πάφο υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μουσεία και χώροι τέχνης, που θα κεντρίσουν την προσοχή σας. Κατά την γνώμη μου, αξίζει να ξεκινήσετε από το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και καλύπτει όλη την ιστορία της Πάφου με εκθέματα από τη νεολιθική εποχή έως και το 1700 μ.Χ. (Είσοδος δωρεάν). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται δίπλα από τον καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου. Φιλοξενεί μια εντυπωσιακή συλλογή αντικειμένων από τη βυζαντινή περίοδο, δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει τους πολιτισμικούς και θρησκευτικούς θησαυρούς που βρέθηκαν διάσπαρτοι στις εκκλησίες και τα μοναστήρια της επαρχίας (Είσοδος 2ε). Ακόμη, μη παραλείψετε ένα ραντεβού με τη λαϊκή τέχνη και παράδοση στο Εθνογραφικό Μουσείο της οικογενείας Ηλιάδη (Είσοδος 3ε), αλλά και έξω από την πόλη της Πάφου στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Ίνιας και στο Μουσείο Ψαθοπλεκτικής στο χωριό Φύτη, γνωστό από τον Μεσαίωνα για το ιδιαίτερο στιλ πλεξίματος και τα περίφημα "Φυτιώτικα" υφάσματα (Δωρεάν είσοδος και στα δύο).

museum3

Κόλπος Κοραλλίων

 Όταν επισκεφτείτε την Πάφο, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σας λείψουν οι παραλίες. Η επαρχία της Πάφου έχει μια τεράστια ακτογραμμή 50 μέτρων, στην οποία θα βρείτε 27 παραλίες. Η πιο όμορφη από αυτές θεωρείται ο Κόλπος των Κοραλλίων. Πρόκειται για μια οργανωμένη παραλία στην περιοχή της Πέγειας, η οποία κατέχει μάλιστα γαλάζια σημαία. Είναι εύκολα προσβάσιμη με όλα τα μεταφορικά μέσα και υπάρχουν καταλύματα για ενοικίαση και διαμονή στην τριγύρω περιοχή. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζεται αν επιλέξετε να την επισκεφτείτε είναι ότι είναι πάντα γεμάτη από κόσμο, οπότε θα πρότεινα να πάτε είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα!

kolpos koralion

Χερσόνησος Ακάμα

 Η Χερσόνησος του Ακάμα είναι από τα ομορφότερα φυσικά σημεία της Κύπρου και είναι ενταγμένη στο NATURA 2000! Προτείνω λοιπόν να ξεκινήσετε από την περιοχή της Πέγειας, λίγο πάνω από τον κόλπο των Κοραλλιών για να θαυμάσετε τις εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές, που κάνουν το σκηνικό να μοιάζει ειδυλλιακό. Συνεχίστε προς την παραλία της Λάρας με την ολόλευκη άμμο, όπου αν είστε τυχεροί θα δείτε από κοντά τεράστιες χελώνες μέχρι και διακόσια κιλά, που μαζεύονται εκεί για να εκκολάψουν τα αυγά τους! Ακόμη δεν πρέπει να παραλείψετε το φαράγγι του Άβακα, που για πολλούς είναι ότι πιο εντυπωσιακό σε ολόκληρο το νησί και τον Καταρράκτη του Κρεμμιώτη στην Κρήτου Τέρρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα Λουτρά του Άδωνη με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες τους. Τέλος, φτάστε στο βορειότερο κομμάτι της Χερσονήσου και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Λατσί και από εκεί πάρτε ένα από τα δεκάδες καραβάκια που πραγματοποιούν κρουαζιέρες στην περιοχή. Δείτε από κοντά το Blue Lagoon με τα κρυστάλλινα νερά και τα περίφημα Λουτρά της Αφροδίτης.

akamas6

Πέτρα του Ρωμιού

 Περίπου 25 χλμ. ανατολικά της κεντρικής Πάφου, στα σύνορα με την Λεμεσό θα βρείτε ένα από τα πιο διάσημα μέρη της Κύπρου, την περίφημη Πέτρα του Ρωμιού. Σύμφωνα με τον μύθο, η Αφροδίτη, η κόρη του Ουρανού και της Θάλασσας αναδύθηκε εδώ μέσα από τον θαλασσινό αφρό και στη συνέχεια, ένα όστρακο την έβγαλε μέχρι την παραλία. Έπειτα πήγε στον Όλυμπο, συνοδευόμενη από τον Έρωτα και τον Πόθο, για να διεκδικήσει τη θέση της ανάμεσα στους θεούς. Βέβαια η περιοχή πήρε το όνομα της από έναν άλλο μύθο. Σύμφωνα λοιπόν με την συγκεκριμένη ιστορία ο Διγενής Ακρίτας απέτρεψε με την εξωπραγματική του δύναμη τους Άραβες να εισβάλουν στην περιοχή. Με το ένα χέρι πιάστηκε από τον Πενταδάκτυλο, ενώ το άλλο χέρι σήκωσε έναν πελώριο βράχο και τον πέταξε στην θάλασσα εναντίον των Αράβων, που προσπαθούσαν να βγουν στην στεριά!

petra romiou

Ναυάγιο EDRO III

 Το βράδυ της 7ής Οκτωβρίου του 2011 το φορτηγό πλοίο «EDRO III», που έφερε σημαία της Σιέρα Λεόνε αναχώρησε από το λιμάνι της Λεμεσού με προορισμό τη Ρόδο. Εξαιτίας όμως της σφοδρής θαλασσοταραχής, το σκάφος παρασύρθηκε, προσέκρουσε σε βράχο και παρέμεινε ακυβέρνητο με αποτέλεσμα να παρασυρθεί στην ακτή της περιοχής της Πέγειας, 10 περίπου χλμ. από την Πάφο. Το ναυάγιο αποτελεί πλέον αξιοθέατο της περιοχής, με πολλούς ταξιδιώτες να σπεύδουν να το φωτογραφήσουν. Κατά την γνώμη μου το συγκεκριμένο σημείο είναι ένα από τα καλύτερα για να απολάυσετε το ηλιοβασίλεμα σε όλη την ευρύτερη περιοχή!

navagio endro


Πώς θα πάτε

 Η Θεσσαλονίκη συνδέεται αεροπορικώς με την Πάφο και το Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου, μέσω της Ryanair. Με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 15€ μετ’ επιστροφής! Από εκεί και πέρα μπορείτε να επιλέξετε μια πτήση της Wizzair προς Λάρνακα με 24€ μετ’ επιστροφής και από εκεί να προσεγγίσετε την πόλη με λεωφορείο.

Πού θα μείνετε

 Στην Πάφο, όπως και σε όλη την Κύπρο βέβαια, η διαμονή είναι αρκετά ακριβή. Για αυτό θα πρότεινα να είστε πολύ προσεκτικοί με το τι θα επιλέξετε, καθώς η σχέση ποιότητας-τιμής συνήθως δεν είναι πολύ καλή. Η πρόταση μου είναι να επιλέξετε την άνω Πάφο για διαμονή, ώστε να είστε κοντά σε όλα. Η επιλογή μου λοιπόν είναι το Valentinos Apartments. Πρόκειται για ένα συγκρότημα πλήρως εξοπλισμένων διαμερισμάτων, λίγο έξω από την παλιά πόλη, που είναι ιδανικό για ολιγοήμερες ή πολυήμερες διακοπές.

Πώς θα μετακινήστε

 Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζει κανείς για τις μετακινήσεις στη Κύπρο είναι ότι η οδήγηση γίνεται από αριστερά, κατάλοιπο της αγγλικής κυριαρχίας στο νησί. Έτσι αν θέλετε να νοικιάσετε κάποιο αυτοκίνητο θα πρέπει να το έχετε υπόψιν σας! Η Πάφος συγκεκριμένα είναι μια μικρή πόλη, που όπως προανέφερα χωρίζεται σε δύο κομμάτια, την άνω και την κάτω Πάφο. Εκεί βρίσκονται και τα περισσότερα της αξιοθέατα, καταλύματα, εστιατόρια και γενικά ότι θα χρειαστείτε. Οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές και μπορείτε να τις περπατήσετε, αλλά η Πάφος διαθέτει αρκετά λεωφορεία που καλύπτουν όλη την πόλη και τα προάστια της. Το εισιτήριο κοστίζει 1,5ε και το προμηθεύεστε από τον οδηγό. Ακόμη, υπάρχουν και υπεραστικά λεωφορεία για μετακινήσεις από πόλη σε πόλη με το εισιτήριο να κοστίζει 4ε, ενώ μπορείτε να εκδώσετε και με επιστροφή στα 7ε. Τέλος, σε όλη την Κύπρο λειτουργεί το Uber, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την συγκεκριμένη εφαρμογή για να καλέστε κάποιο ταξί.

Τι να φάτε

 Η κυπριακή κουζίνα είναι σχετικά κοντά στην ελληνική και την τουρκική κουζίνα, ενώ έχει επηρεαστεί από όσους πέρασαν από το νησί καθώς επίσης και τους γείτονες του. Λόγω του πρόσφορου έδαφος της, η Κύπρος έχει μεγάλη καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων, τα οποία είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Όπως στην αραβική, την τουρκική και την ελληνική κουζίνα, ο μεζές είναι διαδεδομένος στην Κύπρο. Είναι ένα σύνολο από σνακ που, με μεγάλο αριθμό συστατικών, που μπορεί να γίνει και κυρίως πιάτο. Κάποια από τα παραδοσιακά προϊόντα-πιάτα της Κύπρου είναι το χαλούμι, οι σεφταλιές, τα Κουπέπια, η Αφέλια, το Κολοκάσι, οι Καραόλοι γιαχνί, οι Ραβιόλες, οι Κούπες, οι Πατάτες αντιναχτές και τα κρέατα στην σούβλα. Για να δοκιμάσετε αυθεντικές κυπριακές γεύσεις, προτείνω να επισκεφτείτε το Καφενείο Ουζερί Κουτουρού και το Μεζεδοπωλείο Αγορά, ενώ για ποιοτικό fast food το BUR-GER.


Χρήσιμες πληροφορίες

cyprus info

Στην Κύπρο ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στη Πάφο η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα ελληνικά. Οι περισσότεροι όμως, αν όχι όλοι, μιλούν άπταιστα και αγγλικά.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Ευρώ.

Η Πάφος έχει την ίδια ώρα την Ελλάδα (GMT +3).

Στην Πάφο δεν υπάρχει ελληνική πρεσβεία ή κάποιο ελληνικό προξενείο οπότε αν χρειαστείτε οτιδήποτε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κοντινότερο, το οποίο βρίσκεται στην Λευκωσία στην Λ. Βύρωνος 8-10 και το τηλέφωνο της είναι (+357) 22445111.

Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο της Πάφου είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια λεωφορείων, που σε μεταφέρουν στο κέντρο ή το λιμάνι της πόλης.

Η οδήγηση στην Πάφο γίνεται από αριστερά.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε την Πάφο είναι είτε η άνοιξη είτε το φθινόπωρο, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες η ζέστη είναι αποπνικτική.Προτεινόμενες εκδρομές → Λεμεσός, Λάρνακα, Λευκωσία

paphos lang

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

 

 Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com