Μπορεί οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, ελέω Ευρωπαϊκής Ένωσης, να χρησιμοποιούν ή έστω να δέχονται ευρώ, όμως όσοι ταξιδεύετε εκτός αυτής. θα έχετε σίγουρα έρθει αντιμέτωποι με το θέμα του συναλλάγματος. Πότε και που πρέπει να αλλάξω χρήματα; Να χρησιμοποιώ κάρτα ή μετρητά; Είναι κάποιες από τις μεγαλύτερες απορίες όλων μας. Μέσα σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να απαντήσω σε αυτές, αλλά και σε άλλες συχνές ερωτήσεις περί συναλλάγματος και να δώσω συμβουλές για να μην πιάνεστε «κορόιδα».
Αρχικά συνάλλαγμα μπορείτε να κάνετε σε καταστήματα τραπεζών, τοπικά ανταλλακτήρια, στο αεροδρόμιο και τη reception του ξενοδοχείου σας. Η σωστή ερώτηση όμως δεν είναι που μπορείτε να μετατρέψετε τα χρήματα σας, αλλά που σας συμφέρει. Η απάντηση είναι κάπως περίπλοκη και δεν υπάρχει μια σίγουρη απάντηση, αφού εξαρτάται από το μέρος που θα επισκεφτείτε. Στις τράπεζες υπάρχει πάντως σταθερή προμήθεια, οπότε θα ξέρετε σίγουρα ότι δεν θα σας κλέψουν, όμως στα ανταλλακτήρια ενδέχεται να βρείτε πιο καλές προσφορές. Μην προτιμήσετε το πρώτο ανταλλακτήριο που θα βρείτε μπροστά σας και επιλέξτε κάποιο ύστερα από έρευνα αγοράς και μακριά από τουριστικές περιοχές. Να ζητάτε πάντα απόδειξη και να προσέχετε μη σας δώσουν λιγότερα από όσα αναγράφει αυτή ή μη σας «πασάρουν» πλαστά χαρτονομίσματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το να αλλάξεις χρήματα στο αεροδρόμιο ή το ξενοδοχείο είναι κακή ιδέα και πρέπει να το επιλέξετε μόνο ως λύση ανάγκης.
Να χρησιμοποιώ κάρτα ή μετρητά; Και σε αυτή την ερώτηση η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη και εξαρτάται από το πού θα πάτε. Σε χώρες που η χρήση κάρτας είναι διαδεδομένη, όπως π.χ. η Σουηδία, ενδέχεται να βρείτε καταστήματα που δε δέχονται μετρητά (μου έχει τύχει), όμως σε κάποια χώρα της Αφρικής ή της Ασίας όπως το Τόνγκο ή η Σρι Λάνκα, τα μετρητά μπορεί να είναι η μόνη σας επιλογή. Για μένα η ενδεδειγμένη λύση είναι να έχετε πάντα και τα δύο πάνω σας και να προσαρμόζεστε ανάλογα με το μέρος και τα προσωπικά σας μπορώ και θέλω.
Και τι κάνουμε αν μας μείνει συνάλλαγμα μετά το τέλος του ταξιδιού; Όχι το να αγοράσουμε δεκάδες πράγματα που δεν χρειαζόμαστε από το Duty Free δεν είναι η λύση. Τα περισσότερα εγκεκριμένα ανταλλακτήρια, σας δίνουν τη δυνατότητα να πουλήσετε το 30% του ποσού χωρίς προμήθεια στην αρχική ισοτιμία που σας το πούλησε! Γι’ αυτό μην πετάτε το πρωτότυπο της αρχικής απόδειξης αγοράς!
Προσωπικά προτείνω να έχετε πάντα ως γνώμονα την σοφή ελληνική παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Υπολογίστε πάνω-κάτω το ποσό που θα χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας και ερευνήστε αν θα μπορέσετε να έχετε άμεση πρόσβαση σε κάποιο ανταλλακτήριο ή ΑΤΜ όταν φτάσετε στο προορισμό σας. Σε περίπτωση δηλαδή, που προσγειωθείτε στις 12 το βράδυ, ενδέχεται να είναι όλα κλειστά και να μείνετε χωρίς χρήματα σε μια ξένη χώρα, έστω και για λίγες ώρες. Ειδικά αν το ταξίδι είναι μακρινό, προτείνω να κάνετε συνάλλαγμα από την Ελλάδα ένα μικρό συμβολικό ποσό, για τα πρώτα σας έξοδα (εισιτήρια λεωφορείων, μετρό ή ταξί), σε κάποιο ανταλλακτήριο, έχοντας βέβαια κάνει έρευνα αγοράς για τις τιμές που σας το πουλάει. Αν πρόκειται να επισκεφτείτε το Ηνωμένο Βασίλειο τότε δεν θα έχετε πρόβλημα στο να βρείτε αγγλικές λύρες, όμως αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε προς έναν λιγότερο δημοφιλή προορισμό, να επιβεβαιώσετε από πριν την διαθεσιμότητα του νομίσματος που σας ενδιαφέρει.
Τέλος, σύμφωνα με την εμπειρία μου σας προτείνω να εκδώσετε μια διεθνή χρεωστική κάρτα από τις δεκάδες που κυκλοφορούν (Revolut, N26, LeuPay κ.α.) και να έχετε πάντα το κεφάλι σας ήσυχο. Ούτε ανταλλακτήρια, ούτε τράπεζες, ούτε ισοτιμίες, ούτε προμήθειες. Εγώ χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια τη Revolut, η οποία είναι η πιο εύχρηστη και πιο αξιόπιστη από όλες. Για να την αποκτήσετε αρκεί να κατεβάσετε στο έξυπνο τηλέφωνο σας την ομώνυμη εφαρμογή και να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας. Σε μια εβδομάδα η κάρτα θα είναι έξω από το σπίτι σας και ενεργοποιείται με την πρώτη σας συναλλαγή. Με αυτή την εφαρμογή μετατρέπετε τα χρήματα σας στο λεπτό σε οποιοδήποτε νόμισμα επιθυμείτε, σε τιμές τραπεζών και το σημαντικότερο χωρίς προμήθειες. Τέλειο;
Ευρωπαϊκές Χώρες που θα χρειαστείτε συνάλλαγμα
Αζερμπαϊτζάν (Μανάτ), Αλβανία (Λεκ), Αρμενία (Ντραμ), Βόρεια Μακεδονία (Δηνάριο Βόρειας Μακεδονίας), Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Μάρκο), Βουλγαρία (Λεβ), Γεωργία (Λάρι), Δανία (Κορόνα Δανίας), Ελβετία (Φράγκο), Ηνωμένο Βασίλειο (Στερλίνα), Ισλανδία (Κορόνα Ισλανδίας), Κροατία (Κούνα), Λευκορωσία (Ρούβλι Λευκορωσίας), Λίχνενσταϊν (Φράγκο), Μολδαβία (Λέου Μολδαβίας), Νορβηγία (Κορόνα Νορβηγίας), Ουγγαρία (Φιορίνι), Ουκρανία (Γρίβνα), Πολωνία (Ζλότι), Ρουμανία (Λέου Ρουμανίας), Ρωσία (Ρούβλι Ρωσίας), Σερβία (Δηνάριο Σερβίας), Σουηδία (Κορόνα Σουηδίας) και Τσεχική Δημοκρατία (Κορόνα Τσεχίας).
Επίσης δε χρειάζεστε συνάλλαγμα στις : Γουαδελούπη, Μαδέρα, Μαρτινίκα, Αζόρες, Κανάρια νησιά και Σαν Πιερ, καθώς σε οποιαδήποτε άλλο προορισμό που αποτελεί υπερπόντιο έδαφος κρατών-μελών της ΕΕ.
Τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορείτε να τις βρείτε στον διαδικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; www.ecb.europa.eu
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!
Μουζακίδης Παντελής