Top 10

Votes:

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Lonely Planet, που είναι ο κορυφαίος ταξιδιωτικός ιστότοπος στον κόσμο, ανακοίνωσε τους καλύτερους προορισμούς για να επισκεφθεί κανείς μέσα στο 2023. Φέτος επέλεξε να μην τους κατηγοριοποιήσει σε χώρες ή πόλεις όπως συνήθως έκανε, αλλά στα καλύτερα μέρη για φαγητό, ταξίδι, σύνδεση, μάθηση και χαλάρωση. Εγώ βέβαια θα παραμείνω πιστός στην κλασική κατηγοριοποίηση και θα σας παρουσιάσω τις δέκα πόλεις που πρέπει να επισκεφθείτε μέσα στο 2023.

10) Μπόιζ, Η.Π.Α.

 Μια από τις λιγότερο γνωστές πρωτεύουσες των πολιτειών των ΗΠΑ, το Μπόιζ είναι σίγουρο ότι θα σας ενθουσιάσει. Αναζωογονητικά μοντέρνα, αστική και τρέντι, η μεγαλύτερη πόλη του Αϊντάχο έχει μια ζωντανή σκηνή στο κέντρο της πόλης. Γεμάτη πεζόδρομους, μπιστρό και εκλεπτυσμένα wine bar, που θα σας κάνουν να νομίζετε ότι βρίσκεστε στην Ανατολική Ακτή!

boise

9) Άκκρα, Γκάνα

 Η Γκάνα σίγουρα δεν είναι για όλους. Η ζωή εκεί είναι δύσκολη και αυτό αποτυπώνεται σε κάθε στιγμή της καθημερινότητας. Βέβαια, η πρωτεύουσα της χώρας μπορεί να μην έχει εντυπωσιακά αξιοθέατα, αλλά διαθέτει ενδιαφέρουσες αγορές, εξαιρετική νυχτερινή ζωή και σίγουρα τις καλύτερες επιλογές φαγητού στη χώρα. Κάθε μέρα στην Άκκρα θα σας προσφέρει και μια διαφορετική εμπειρία.

accra

8) Δρέσδη, Γερμανία

 Λίγες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης είναι πιο όμορφες από την Δρέσδη. Η κλασική θέα από τη βόρεια όχθη του Έλβα περιλαμβάνει κωδωνοστάσια, πύργους και θόλους που ανήκουν σε παλάτια, εκκλησίες και μεγαλοπρεπή κτίρια, και πράγματι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η πόλη εξαφανίστηκε από τον χάρτη από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων το 1945. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο μου για τη Δρέσδη εδώ!

7) Φουκουόκα, Ιαπωνία

 Η ηλιόλουστη και φιλική Φουκουόκα είναι η μεγαλύτερη πόλη της νήσου Κιούσου και το όγδοο μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο της Ιαπωνίας. Αποτελείται από δύο πρώην πόλεις, την καστροπολιτεία Φουκουόκα στη δυτική όχθη του Naka-gawa και την εμπορική πόλη Χακάτα στην ανατολική όχθη. Αν και οι δύο πόλεις συγχωνεύτηκαν το 1889 ως Φουκουόκα, το όνομα Χακάτα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως (για παράδειγμα, είναι το αεροδρόμιο της Φουκουόκα αλλά ο σταθμός Χακάτα).

fukuoka

6) Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία

 Ένας ορίζοντας με στίγματα από μιναρέδες, μογγολικούς θόλους και ουρανοξύστες. Απίστευτό μποτιλιάρισμα, χαλαρή ατμόσφαιρα, μια καταπράσινη ζούγκλα και πολύχρωμοι δρόμοι γεμάτοι από πάγκους τροφίμων που σκιάζονται από έναν φυλλώδη θόλο από δέντρα μπανγιάν, αυτή είναι η πρωτεύουσα της Μαλαισίας και περιμένει να την εξερευνήσετε.

kuala lumpur

5) Λίμα, Περού

 Μετά το Κάιρο, η Λίμα είναι η δεύτερη πιο ξηρή πρωτεύουσα παγκοσμίως, που υψώνεται πάνω από μια μεγάλη ακτογραμμή από γκρεμούς. Για να την απολαύσετε, σκαρφαλώστε στο «κύμα του χάους» που εκτείνεται σε πολυώροφα διαμερίσματα χτισμένα δίπλα σε ναούς της προκολομβιανής εποχής. Έτσι θα έχετε την καλύτερη θέα προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.

lima

4) Μάντσεστερ, Ηνωμένο Βασίλειο

 «Αυτό είναι το Μάντσεστερ, εδώ κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά», δήλωσε ο καταλύτης πολιτισμού και ιδρυτής της Factory Records, Τόνι Γουίλσον το 1977. Ήταν μια τρελή δήλωση, δεδομένου ότι η μουσική αναγέννηση του Μάντσεστερ δεν είχε ακόμη συμβεί, οι ποδοσφαιρικές ομάδες ήταν μέτριες και η πόλη ήταν βυθισμένη στην οικονομική ύφεση. Φυσικά σήμερα όλα αυτά έχουν αλλάξει και τα λεγόμενα του κ. Γουίλσον είναι πιο επίκαιρα από ποτέ!

manchester

3) Μασσαλία, Γαλλία

 Η «αλητεία» και η «μεγαλοπρέπεια» συνυπάρχουν αρμονικά στη Μασσαλία. Μια πληθωρικά πολυπολιτισμική πόλη-λιμάνι με μια γενεαλογία που εκτείνεται στην κλασική Ελλάδα και μια δίκαιη αξίωση για τον τίτλο της «συμπρωτεύουσας» της Γαλλίας. Κάποτε θεωρούνταν κάπως βρώμικη και επικίνδυνη χωρίς την αίγλη των Καννών ή του Σαιν-Τροπέ, όμως πλέον αυτό το μαύρο πρόβατο της Κυανής ακτής έχει ανθίσει, με αποτέλεσμα να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2013. Η προσθήκη μιας σειράς από εντυπωσιακά νέα μουσεία είναι απλώς το εξωτερικό σημάδι μιας αισιοδοξίας και της αυτοπεποίθησης που είναι σχεδόν απτή.

marseille

2) Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη

 Το Μοντεβιδέο είναι η πρωτεύουσα της χώρας και το σπίτι σχεδόν του μισού πληθυσμού της Ουρουγουάης. Πρόκειται για ένα ζωντανό, εκλεκτικό μέρος με πλούσια πολιτιστική ζωή. Η πόλη με τα πολλά πρόσωπα εκτείνεται 20 χλμ. από τα ανατολικά προς τα δυτικά, από το βιομηχανικό λιμάνι της μέχρι το αποκλειστικό παραθαλάσσιο προάστιο του Καράσκο κοντά στο αεροδρόμιο. Στο ιστορικό κέντρο της πόλης, τα αρτ ντεκό και τα νεοκλασικά κτίρια προσπαθούν να βρουν χώρο δίπλα σε ουρανοξύστες που φαίνονται σαν να ήρθαν από την Αβάνα ή τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου, ενώ στα νοτιοανατολικά τα εμπορικά κέντρα και οι σύγχρονες παραλιακές πολυκατοικίες όπως η Punta Carretas και το Pocitos μοιάζουν περισσότερο σε αυτά του Μαϊάμι ή της Κοπακαμπάνα. Τέλος, η μουσική, το θέατρο και οι τέχνες είναι ζωντανές εδώ, από κομψά παλαιά θέατρα και φιλόξενα μικρά tango bar, μέχρι σύγχρονες παραλιακές ντίσκο.

montevideo

1) Σίδνεϊ, Αυστραλία

 Το Σίδνεϊ είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, και πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας της πολυπληθέστερης πολιτείας της Ωκεανίας. Περιβάλλεται θεαματικά γύρω από το ένδοξο λιμάνι και τις παραλίες του, διαθέτοντας απίστευτη ομορφιά, όπως λίγες άλλες πόλεις στον κόσμο. Μια μόνο επίσκεψη θα σας πείσει.

sydney

 

Οι προηγούμενες νικήτριες πόλεις για το 2022, 2020, 2019

 

Πηγή

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

 

 Μουζακίδης Παντελής

pantelis thessalonikios 1

I am Pantelis or as the title of the blog testifies "O Thessalonikios". If you also have a passion for travel, then you are in the right place. My goal is to be able to see the 237 countries of our planet and my purpose to give you information that I gained from my travels. 

travel vibe

Booking.com