Top 10

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

  "Κίμωλο μου, παράδεισο μου". Μια πρόταση που θα ακούσετε συχνά από τους ντόπιους και θα την δείτε γραμμένη σε πολλά σημεία του νησιού. Μόνο όμως όταν επισκεφθείτε την Κίμωλο θα καταλάβετε τι πραγματικά εννοούν.

 Λίγα λόγια για το νησί

 Η Κίμωλος είναι νησί του Αιγαίου πελάγους και συγκαταλέγεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όριο των Κυκλάδων, βόρεια της Μήλου, από την οποία και χωρίζεται από το «στενό Αμώνι». Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχήμα του νησιού, το οποίο μοιάζει με κανονικό πεντάγωνο, διαμέτρου 7 μιλίων με ανάπτυγμα ακτών περίπου 40 χλμ., ενώ ο παράπλους της φθάνει τα 18 περίπου μίλια! Λίγοι γνωρίζουν επίσης ότι το νησί έδωσε το όνομά του στο λευκό πέτρωμα, τη γνωστή από τους μαυροπίνακες κιμωλία, ενώ σήμερα αριθμεί 910 μόνιμους κατοίκους! Παρακάτω επέλεξα για εσάς, όσα θεωρώ ότι πρέπει να δει κάποιος που επισκέπτεται το νησί για πρώτη φορά.

10) Άγιος Νικόλας

 Ο Άγιος Νικόλας είναι ένα γραφικό ψαροχώρι στο ανατολικό τμήμα του νησιού, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από το Χωριό. Το όνομά του προήλθε από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που υπάρχει εκεί, ενώ διαθέτει μια μικρή αμμουδερή παραλία ιδανική για δροσερές βουτιές. Στον οικισμό θα βρείτε ακόμα τα εντυπωσιακά απορρίμματα από την κατεργασία των πωριών και το απάνεμο αραξοβόλι του Αγίου Μηνά με την παλιά σκάλα φορτώσεως σιδηρομαγγανίου.

agios nikolaos

9) Του Γερονικόλα τ` Αψηλά

 Αυτό που λίγοι γνωρίζουν για την Κίμωλο είναι ότι έχει και αυτή καλντέρα. Στο άκουσμα της λέξης καλντέρα, δικαιολογημένα ο νους όλων μας πάει σε ένα από τα εντυπωσιακότερα νησιά της Μεσογείου, την Σαντορίνη! Στη βόρεια πλευρά του νησιού συναντάμε «του Γερονικόλα τ΄Αψηλά», όπως ονομάζουν οι ντόπιοι το συγκεκριμένο κομμάτι της ακτογραμμής. Πρόκειται για λεπτές στρώσεις από γκριζόλευκα, ηφαιστειακά πετρώματα που ενώνουν αρμονικά με το αιγαίο πέλαγος. Το τοπίο πραγματικά καθηλώνει όποιον το επισκεφτεί, ιδιαίτερα αν αυτό γίνεται με σκάφος!

geronikola

8) Σπηλιά Κακοποτάμου

 Αν έχετε στη διάθεσή σας πλωτό μέσον, μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Πελεκητή σπηλιά στον Κακοποταμό. Το πότε δημιουργήθηκε αυτή η σπηλιά και για ποια χρήση παραμένουν άγνωστα, αλλά βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και η κατασκευή της παρουσιάζει χαρακτηριστική συμμετρία. Εκεί θα αναζωογονηθείτε στο θερμό ιαματικό νερό που αναβλύζει στην παραλία Αγιόκλημα ή μπορείτε να εξερευνήσετε τη σπηλιά στον Κάβο της Γερακιάς και να βουτήξετε στα υπέροχα τιρκουάζ νερά της.

kakopotamos

7) Ελληνικά – Μαυροσπηλιά

 Στο νοτιοδυτικό κομμάτι της Κιμώλου θα δώσετε ένα ραντεβού με την ιστορία. Η περιοχή Ελληνικά είναι γνωστή για την νεκρόπολη και τα ερείπια κάποιων αρχαίων τάφων. Θεωρείται ότι ήταν μέρος μιας πόλης, η οποία υπήρχε κατά την μυκηναϊκή περίοδο και καταστράφηκε εξαιτίας ενός μεγάλου σεισμού! Μάλιστα σύμφωνα με τους ντόπιους, στην θάλασσα μεταξύ Κιμώλου και Μήλου υπάρχουν ακόμη περισσότερα ερείπια, τα οποία κάποια στιγμή θα έρθουν στο φώς.

 Λίγο παραπάνω θα βρείτε και την αμμουδερή παραλία Μαυροσπηλιά, στην οποία υπάρχει πραγματικά μια θαλάσσια σπηλιά στα βράχια. Ακόμη, θα θαυμάσετε μια ενδιαφέρουσα ομάδα από βράχια στη θάλασσα μπροστά από την παραλία, που σφραγίζουν μοναδικά το ηλιοβασίλεμα.

maurospilia

6) Τα Μουσεία

 Στην Κίμωλο υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μουσεία και χώροι τέχνης, που αξίζει να επισκεφτείτε, όμως δύο είναι αυτοί που ξεχωρίζουν. Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στο Χωριό, απέναντι από τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας. Στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα κτίσματα του οικισμού και λειτουργεί από το 2006. Εκεί θα θαυμάσετε διαδραστικά εκθέματα που παρουσιάζουν την ιστορία του νησιού και διάφορα ευρήματα στο νησί της Κιμώλου από την ύστερη νεολιθική περίοδο μέχρι σήμερα! Η είσοδος κοστίζει 3ε.

museum

 Το έτερο μουσείο του νησιού που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το Λαογραφικό Μουσείο. Στεγάζεται σε ένα διώροφο, παραδοσιακό οίκημα του Κάστρου της Κιμώλου που βρίσκεται στην «Πάνω Πόρτα». Στο ισόγειο τα εκθέματα παρουσιάζονται κατά ενότητες στη μεγάλη αίθουσα, ενώ στη μικρότερη υπάρχουν κρεβαταριές και όλα τα σχετικά με την ύφανση εργαλεία. Τέλος, στο ανώι έχει αποκατασταθεί η αρχική διαρρύθμιση του σπιτιού, που υπήρξε το πατρογονικό του ιδρυτή του Μουσείου, γιατρού κ. Μανώλη Χριστουλάκη, με τα αυθεντικά έπιπλα της μητέρας του και προσφορές Κιμωλιατών, ενώ ο διάδρομος έχει διαρρυθμιστεί σε ναυτική γωνία. Η είσοδος κοστίζει επίσης 3ε.

5) Οι εκκλησίες

 Παρά το μικρό της μέγεθος, η Κίμωλος διαθέτει πάνω από ογδόντα εκκλησιές, οι περισσότερες από τις οποίες θα σας εντυπωσιάσουν. Η πιο σημαντική από αυτές είναι φυσικά ο Μητροπολιτικός Ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας, ο οποίος χτίσθηκε μεταξύ των ετών 1867 και 1874 με την προσωπική εργασία όλων των κατοίκων του νησιού.

 Ακόμη, οκτώ εκκλησίες θεωρούνται μνημεία ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας και προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτές είναι η Γέννηση του Χριστού, η οποία είναι και η παλαιότερη (1592) και βρίσκεται στο Μέσα Κάστρο, ο Χρυσόστομος (17ος αιώνας), η παλιά Μητρόπολη, στα βόρεια του Κάστρου, η Παναγιά του Κονόμου (17ος αιώνας), στα δυτικά του Κάστρου, οι Ταξιάρχες (17ος αιώνας), στα νοτιοδυτικά του Κάστρου, η Χρυσοπηγή (17ος αιώνας), κοντά στους δύο προηγούμενους ναούς, του Σωτήρα (17ος αιώνας), στη δυτική πλευρά του Κάστρου, οι Άγιοι Ανάργυροι (17ος αιώνας), απέναντι από την Κάτω Πόρτα του Κάστρου και της Παντοκράτορας, στην «απάνω βάρδια», στο Ξαπλοβούνι, με εκπληκτική θέα από το προαύλιό του.

4) Σκιαδί

 Αν σας αρέσει η πεζοπορία, τότε μην παραλείψετε να περπατήσετε μέχρι το Σκιαδί, όπου θα βρείτε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Κιμώλου. Πρόκειται για ένα τεράστιο πέτρινο «μανιτάρι», που οφείλει τη δημιουργία του στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν. Μάλιστα το συγκεκριμένο πέτρωμα είναι ενταγμένο στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου!

skiadi

3) Παραλίες

 Στο ανατολικό κομμάτι της Κιμώλου βρίσκεται η αδιαμφισβήτητα πιο διάσημη παραλία του νησιού και όχι άδικα κατά την γνώμη μου. Τα Πράσσα, τα οποία είναι γνωστά και ως άσπρη παραλία, λόγω του χρώματος της άμμου. Πρόκειται για μια αμμώδη παραλία, με γαλαζοπράσινα νερά, η οποία μάλιστα διαθέτει και ένα τύπου beach bar, κάτι που σπανίζει στο νησί! Εκεί θα βρείτε και μια υπαίθρια δανειστική βιβλιοθήκη, τα βιβλία της οποίας μπορούν να σας συντροφεύσουν όσο χαλαρώνετε στην παραλία.

prassa

 Σχετικά κοντά στο λιμάνι θα βρείτε τρείς ακόμη υπέροχες παραλίες, οι οποίες μοιάζουν μεταξύ τους και σίγουρα αξίζει να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά τους. Αναφέρομαι φυσικά στις Αλυκή, Μπονάτσα και Καλαμίτσι. Αρχικά, στην παραλία της Αλυκής, η «λίμνη» φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών, ενώ η φύση θα σας ξαφνιάζει σε κάθε σας βήμα. Από την άλλη, δίπλα στο ακρωτήρι του Αγ. Γεωργίου στο Καλαμίτσι, μπορείτε να δείτε τη σκαλισμένη, από χέρι ανώνυμου καλλιτέχνη, μορφή στο βράχο. Τέλος, δώστε μια ευκαιρία και στην Μπονάτσα, η οποία μοιάζει βγαλμένη μέσα από καρτ ποστάλ.

2) Γούπα

  Το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του νησιού όμως είναι σίγουρα η Γούπα, η οποία χωρίζεται σε επιμέρους μικρά κολπάκια. Το πρώτο από αυτά ονομάζεται Ρέμα και είναι μια πανέμορφη παραλία με βότσαλο. Το δεύτερο λέγεται Ελέφαντας (παλαιότερα «Στρογγυλό») και το τρίτο Καρράς! Ο Καρράς δεν είναι μια συνηθισμένη παραλία, αφού δεν διαθέτει άμμο αλλά ολόλευκα βράχια που θυμίζουν σεληνιακό τοπίο. Εκεί μην περιμένετε beach bar, ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ η σκιά είναι είδος προς εξαφάνιση. Οπότε όταν την επισκεφθείτε να έχετε προμηθευτεί από πριν τα κατάλληλα σνακ και πολύ αντηλιακό. Βέβαια τα πεντακάθαρα τιρκουάζ νερά του Καρρά είναι σίγουρο ότι θα σας ενθουσιάσουν! Τέλος, στον Καρρά θα συναντήσετε και τα διάσημα «σύρματα» (σπηλιές σκαλισμένες μέσα στα βράχια), οι οποίες είναι στολισμένες με πολύχρωμες πόρτες και χρησίμευσαν ως αποθηκευτικοί χώροι, κυρίως των βαρκών.

goupa

1) Το Χωριό

 Από την κορυφή της λίστας δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά η πρωτεύουσα του νησιού. Η Κίμωλος ήταν από τα αρχαία χρόνια «μονόπολις», έτσι και σήμερα έχει ένα μόνο Χωριό (και όχι Χώρα, όπως εσφαλμένα συνήθως αποκαλείται ). Το Χωριό λοιπόν βρίσκεται ψηλά και δεν βλέπει θάλασσα, μοιάζοντας αρκετά με ορεινό, παραδοσιακό χωριό! Εκεί δεν θα δείτε αυτοκίνητα, αφού δεν χωράνε στα μικρά σοκάκια του, ενώ θα σας εντυπωσιάσουν οι πανέμορφες προσόψεις των σπιτιών και οι άκρως φιλόξενοι ντόπιοι. Ακόμη, εκεί υπάρχει και το μεσαιωνικό κάστρο της Κιμώλου. Χρονολογείται μεταξύ 14ου με 16ου αιώνα και χωρίζεται στο μέσα κάστρο, το οποίο είναι ερειπωμένο και το έξω κάστρο που αποτελείται από μια σειρά σπιτιών, με ένα από αυτά να φιλοξενεί το Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο. Τέλος, σε διάφορα σημεία του Χωριού θα συναντήσετε μικρές, υπαίθριες δανειστικές βιβλιοθήκες, που έχει δημιουργήσει το κεντρικό βιβλιοπωλείο του νησιού, κρεμώντας τα βιβλία με σχοινάκια και κάνοντας τα διαθέσιμα για όλους!

chorio

Πώς θα πάτε

 Στην Κίμωλο δεν υπάρχει φυσικά αεροδρόμιο, οπότε για να μεταβείτε στο νησί θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο πλοίο! Αυτό όμως δεν πρέπει να σας ανησυχεί, καθώς κατά την διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά, που κάνουν περίπου 6-8 ώρες, ανάλογα το πλοίο που θα επιλέξετε.

Τι να φάτε

 Όσον αναφορά το φαγητό, στην Κίμωλο θα ξεχάσετε αυτά που ξέρετε. Όλο το νησί κινείται με γνώμονα την παράδοση και χρησιμοποιούνται τοπικά υλικά, από το έφορο ηφαιστιογενές έδαφος της Κιμώλου. Το πιο διάσημο πιάτο του νησιού λέγεται Λαδένια και θα την χαρακτήριζα ως την Κιμωλίοτικη πίτσα, αφού φτιάχνεται με ζυμάρι, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Ακόμη, αξίζει να δοκιμάσετε την τυρένια (είδος ανοικτής τυρόπιτας με φύλλο ζύμης ψωμιού), την ελένια (ψωμί γεμισμένο με κορωνέϊκες ελιές) και παξιμάδια με σκινόκοκκο. Τέλος, στην Κίμωλο θα βρείτε εξαιρετικό μέλι, τρομερή μυζήθρα (ξινό), αγγούρια, κάπαρη και πελτέ ντομάτας, από ντόπιες τομάτες. Για πεντανόστιμα τοπικά πιάτα επισκεφτείτε το Καλή Καρδιά “Μποχώρης” και το Sardis Restaurant, ενώ για παγωτό το Παγωτοπωλείο Stavento.

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook: o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

 

 

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com