Top 10

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 Τι να πρωτοπεί κανείς για την Φθιώτιδα. Πυκνά δάση, επιβλητικά φαράγγια, δαντελωτά ακρογιάλια, γραφικά χωριά, ιστορικά αξιοθέατα και ιαματικά λουτρά. Μια περιφερειακή ενότητα της Στερεάς Ελλάδας που συνδυάζει βουνό με θάλασσα και χαρίζει εικόνες, που δύσκολα συναντάς αλλού!

Λίγα λόγια για την περιοχή

  Η Φθιώτιδα είναι περιφερειακή ενότητα της Στερεάς Ελλάδας και συνορεύει με τους νομούς Ευρυτανίας, Φωκίδας και Βοιωτίας. Η ιστορική αναφορά για τη Φθιώτιδα χάνεται στα βάθη των μύθων του πρώτου κατακλυσμού, του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, μυθικών γεναρχών του ελληνικού έθνους, των παιδιών τους, Έλληνα και Αμφικτύονα, του ημίθεου Ηρακλή που πέθανε στην κορυφή της Οίτης, του θεϊκού Σπερχειού, και των ηρώων της Αργοναυτικής και Τρωικής εκστρατείας. Ο νομός είναι διάσημος για τα ιαματικά του λουτρά, τον Παρνασσό, τον ορυκτό του πλούτο και πολλά άλλα, ενώ είναι γεμάτος με βουνά, δάση, θάλασσες, ποτάμια και λίμνες. Ο πληθυσμός της περιφερειακής ενότητας ανέρχεται στους 158.231 κατοίκους, κατατάσσοντας την στην 19η σε πληθυσμό νομό της Ελλάδας. Παρακάτω επέλεξα για εσάς, όσα θεωρώ ότι πρέπει να δει κάποιος που επισκέπτεται τη περιοχή για πρώτη φορά.

10) Τιθορέα

 Η Τιθορέα ή Βελίτσα, όπως ήταν το όνομα της μέχρι το 1926, βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού στη θέση όπου βρισκόταν η αρχαία Τιθορέα, σε υψόμετρο 440 μέτρων! Ανάμεσα στα σπίτια του οικισμού, υπάρχουν ακόμη ερείπια της αρχαίας πόλης, καθώς και μέρος των τειχών της. Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι φυσικά ο εντυπωσιακός πλάτανος με το τεράστιο κορμό του, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και χρονολογείται από το 1887! Ακόμη, στην Τιθορέα αξίζει να επισκεφτείτε σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου, το φαράγγι του Καχάλα, το Αισθητικό Δάσος Τιθορέας και το «μπαλκόνι της Τιθορέας», που βρίσκεται 200μέτρα μετά την αρχή του μονοπατιού και πρόκειται για ένα βράχο με θέα στο φαράγγι και το χωριό!

tithorea

9) Λιανοκλάδι

 Ένα ακόμη όμορφο χωριό του νομού Φθιώτιδας είναι το Λιανοκλάδι. Απέχει περίπου οκτώ χιλιόμετρα από την πόλη της Λαμίας και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 1.085 μόνιμους κατοίκους! Πρόκειται για ένα πεδινό χωριό που είναι χρισμένο σε υψόμετρο 75 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με την γεωργία! Σήμα κατατεθέν του είναι φυσικά ο σιδηροδρομικός σταθμός Λιανοκλαδίου, ο οποίος βρίσκεται στον γειτονικό οικισμό Σταυρό και εξυπηρετεί την πόλη της Λαμίας.

lianokladi

8) Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

 Το χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, βρίσκεται στον Παρνασσό και πιο συγκεκριμένα σε δύο περιοχές τα Κελάρια και τον Φτερρόλακα. Αποτελείται από 19 χιονοδρομικές πίστες συνολικού μήκους 36 χιλιομέτρων, ενώ το υψηλότερο υψόμετρο του θέρετρου είναι στα 2.250 μέτρα! Λόγω της σχετικά μικρής απόστασης που απέχει από την Αθήνα, 180 χιλιόμετρα, είναι πολύ δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ που διαμένουν στην Αττική. Τέλος, το χιονοδρομικό κέντρο παρέχει εγκαταστάσεις ενοικίασης εξοπλισμού, εστιατόρια και μπαρ, όμως δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις διαμονής, με αποτέλεσμα όσοι θέλουν να το επισκεφτούν να πρέπει να διαμένουν σε κάποιο γειτονικό χωριό!

parnassos

7) Θερμοπύλες

 Θεωρώ αδιανόητο να βρεθεί κάποιος στον νομό Φθιώτιδας και να μην περάσει μια βόλτα από το στενό των Θερμοπυλών. Πρόκειται φυσικά για το μονοπάτι, από το οποίο ο προδότης Εφιάλτης πέρασε τους Πέρσες και τους βοήθησε να αιφνιδιάσουν τους Σπαρτιάτες. Η μάχη έγινε το 480 π.Χ. και εκεί σκοτώθηκαν 1000 Έλληνες, οι οποίοι πάλεψαν μέχρι θανάτου απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες Πέρσες. Μια μάχη που τράβηξε το ενδιαφέρον του Hollywood, με αποτέλεσμα να γίνει ταινία με το όνομα «οι 300». Σήμερα στο σημείο θα βρείτε ένα εντυπωσιακό άγαλμα του Λεωνίδα, το οποίο κατασκευάστηκε το 1955, από τον γλύπτη Βάσο Φαληρέα.

thermopyles

6) Φαράγγι Ασωπού

 Το Φαράγγι του Ασωπού είναι ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία της περιοχής και σχηματίζεται από τις πανύψηλες κάθετες βουνοπλαγιές της Οiτης και του Καλλιδρόμου. Το συγκεκριμένο φαράγγι οδηγεί στα νερά της Ανατολικής Οίτης και το Σπερχειό ποταμό, ενώ μέσω του τελευταίου φτάνει μέχρι το Μαλιακό κόλπο, δημιουργώντας έναν τεράστιας σημασίας οικότοπο. Από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές του φαραγγιού, αν είσαι λάτρης της φύσης, είναι εκείνη που ξεκινάει κάτω από την τεράστια σε ύψος γέφυρα της Παπαδιάς και καταλήγει στη γέφυρα του Ασωπού, η οποία σηματοδοτεί και το τέλος του φαραγγιού. Κατά μήκος του φαραγγιού, θα δεις την φύση στα καλύτερα της. Ιτιές, πλατάνια, πουρνάρια, δρυς αλλά και ρίγανη, μέντες και πολλά άλλα λουλούδια που σε συνδυασμό με τα νερά του Ασωπού θα σας μαγέψουν. Το ξακουστό Μονοπάτι των Σιδηροδρόμων δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ο αιώνα, όταν κατασκευάστηκε και η σιδηροδρομική γραμμή Κάτω Τιθορέας- Λιανοκλαδίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά υλικών και εργατών που πραγματοποιούνταν με τα ζώα, γι’ αυτό και είναι γνωστό ως Μονοπάτι των Σιδηροδρόμων. Το φαράγγι είναι γνωστό ήδη από την αρχαιότητα, καθώς στην έξοδό του, στις παρυφές της Οίτης και του Καλλιδρόμου βρισκόταν η αρχαία Ηράκλεια, μία από τις πέντε πόλεις του βασιλείου του Αχιλλέα.

faraggi asopoy

5) Γοργοπόταμος

 Το χωριό, το ποτάμι και η γέφυρα του Γοργοποτάμου εκτός από την ιδιαίτερη ομορφιά τους είναι και έχουν μεγάλη ιστορική σημασία. Εκεί έγινε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, η οποία είχε συμβολικό χαρακτήρα και ήταν εξαιρετικά σημαντική για την ψυχολογία των Ελλήνων για το έπος του ‘40. Ο ποταμός πηγάζει από την Οίτη και ρέει προς τον κάμπο του Σπερχειού, στον οποίο συμβάλλει, λίγο πριν τις εκβολές του Σπερχειού στον Μαλιακό κόλπο. Το συνολικό του μήκος είναι 8 χιλιόμετρα, ενώ στην αρχαιότητα κατέληγε κατ’ ευθείαν στον Μαλιακό κόλπο. Η γέφυρα του Γοργοποτάμου από την άλλη έχει μήκος 250 μέτρα και ύψος 30, ενώ τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία το 1904! Τέλος, το χωριό που είναι χτισμένο στους πρόποδες της Οίτης, είναι ένα από τα πιο όμορφα του νομού και έχει 472 μόνιμους κατοίκους!

gorgopotamos

4) Καμένα Βούρλα

 Τα Καμένα Βούρλα, παρά το παρεξηγήσιμο όνομα τους, είναι μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη, γνωστή για τις θερμές πηγές της, τα καταπράσινα βουνά της και την ήρεμη ατμόσφαιρα, που συναντάει όποιος την επισκέπτεται. Πρόκειται για ένα ιδανικό σημείο για τους λάτρεις του τουρισμού υγείας, αφού οι θερμές πηγές της περιοχής θεωρούνται από τις καλύτερες στην χώρα μας. Βέβαια, τα Καμένα Βούρλα δεν είναι μόνο αυτό. Επισκεπτόμενος κάποιος τα Καμένα Βούρλα, μπορεί να απολαύσει τις πανέμορφες οργανωμένες παραλίες της περιοχής, να κάνει βόλτα μέσα στην πανέμορφη πόλη, να επισκεφθεί ενδιαφέροντα αξιοθέατα και να δοκιμάσει τοπικές γεύσεις στα αμέτρητα ταβερνάκια. Τέλος, είναι ιδανικό σημείο για να ξεκινήσει κανείς μεγάλες πεζοπορίες, εκδρομές στο κοντινό χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού ή εξορμήσεις στα μοναστήρια των Μετεώρων, τους Δελφούς, τις Θερμοπύλες και άλλα αξιοθέατα.

kamena vourla

3) Ύπατη

 Όταν ακούει κάποιος για την Υπάτη, το πρώτο πράγμα που πιθανότατα του έρχεται στο μυαλό είναι τα ιαματικά λουτρά. Όμως, αυτή η ιστορική και μαρτυρική κωμόπολη του νομού Φθιώτιδας έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει σε όποιον την επισκεφτεί. Εκτός λοιπόν από τα λουτρά, αξίζει να δει κανείς το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο και το Κάστρο της Ύπατης, το οποίο βρίσκεται υπό αναστήλωση!

ypati

2) Παύλιανη

 Το αγαπημένο μου σημείο όμως ολόκληρου του νομού Φθιώτιδας είναι η Παύλιανη και πιο συγκεκριμένα το ομώνυμο Πάρκο Αναψυχής. Αυτό το θεματικό πάρκο βρίσκεται λίγο έξω από αυτό το γραφικό χωριό, στις πηγές του Ασωπού ποταμού και δημιουργήθηκε εξ’ ολοκλήρου από τη νεολαία και τους κατοίκους του ίδιου του χωριού. Ο πολιτιστικός σύλλογος Παύλιανης είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του πάρκου, αλλά και τον εμπλουτισμό του με νέα στοιχεία και παιχνίδια. Η κυκλική διαδρομή θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε όλα τα αξιοθέατα και να κάνετε όλες τις δραστηριότητες. Από τους καταρράκτες, τα δεντρόσπιτα και τις αιώρες που είναι κρεμασμένες στα δέντρα μέχρι το πέρασμα του ρέματος με τροχαλία (zip line), το τραμπολίνο και τον σιδερένιο θρόνο, που δανείζεται την αισθητική του από το «Game of Thrones» και χαρίζει απίστευτη θέα στις πλαγιές της Οίτης!

1) Λαμία

 Από την κορυφή της λίστας δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας, η Λαμία. Η «αρχόντισσα της Στερεάς Ελλάδας» όπως είναι το προσωνύμιο της, θα σας καταπλήξει με την πλούσια ιστορία και την αύρα της, ενώ θεωρείται ιδανική στάση για όσους ταξιδεύουν από την Βόρεια προς στην Νότια Ελλάδα και το αντίστροφο. Κάποια από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψει κάποιος βρισκόμενος στην Λαμία είναι αρχικά το κάστρο της, το μνημείο του Αθανάσιου Διάκου, το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη, το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, την πλατεία Ελευθερίας, την πλατεία του Πάρκου και τέλος αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο «ζωντανό» κέντρο της πόλης.

lamia

Πώς θα πάτε

 Στην Φθιώτιδα και στις επιμέρους πόλεις και χωριά της, μπορεί κανείς να μεταβεί με αρκετούς τρόπους. Αρχικά μπορεί να προσεγγίσει την περιοχή οδικώς, με δικό του μεταφορικό μέσο μέσω της Εγνατίας οδού. Ακόμη, μπορεί να ανεβεί σε κάποιο από τα λεωφορεία ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν συνεχή δρομολόγια. Τέλος, μπορεί κανείς να φτάσει με τρένο στο Λιανοκλάδι και από εκεί να συνεχίσει για όπου επιθυμεί!

Τί να φάτε

 Η κουζίνα της περιοχής είναι βασισμένη κυρίως στα κρέατα, όπως το αρνί, το κατσίκι και η προβατίνα! Η πιο διάσημη λιχουδιά της περιοχής είναι το «κλέφτικο», πρόκειται για αρνί ή κατσίκι, μαζί με πιπεριές, κρεμμύδι, σκόρδο και τυριά, τα οποία ψήνονται παραδοσιακά σε λάκους μέσα στη γη. Ακόμη αξίζει να δοκιμάσετε κοντοσόυβλι από ζυγούρι, κοκορέτσι, γίδα στιφάδο, τρέμουλα (πηχτή χοιρινού), χειροποίητες πίτες και από γλυκά γαλακτομπούρεκο, μπακλαβά, ρυζόπιτα, δίπλες και κουραμπιέδες. Για πεντανόστιμες τοπικές γεύσεις προτείνω την Ταβέρνα Καλιφόρνια στην Αμφίκλεια!

 

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook: o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

 

 

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"

Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com