Top 10

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 «Τα Τρίκαλα είναι η πόλη που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι υπάρχει». Αυτά δεν είναι δικά μου λόγια, αλλά της βρετανικής Guardian, που ήρθε, είδε, εντυπωσιάστηκε και έγραψε. Ποιος είμαι εγώ λοιπόν να διαφωνήσω. Τα Τρίκαλα είναι μια έξυπνη πόλη, που σέβεται τους κατοίκους της, καθώς είναι γεμάτη πεζοδρόμους, ποδηλατοδρόμους και πλατείες. Συνδυάζει την παράδοση με τον νεοτερισμό και χαρίζει μοναδικής ομορφιάς φυσικά τοπία!

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Τα Τρίκαλα είναι πόλη της Δυτικής Θεσσαλίας και αποτελεί την πρωτεύουσα της ομώνυμης Περιφερειακής Ενότητας και την έδρα του ομώνυμου Δήμου. Πρόκειται για μια πανέμορφη πόλη χτισμένη στη θέση της αρχαίας Τρίκκης (σύμφωνα με τη μυθολογία, η νύμφη Τρίκκη ήταν κόρη του Πηνειού) και πατρίδα του περίφημου γιατρού της αρχαιότητας, Ασκληπιού. Η πόλη χρωστά σε μεγάλο βαθμό την ομορφιά της στο γραφικό ποταμό Ληθαίο, παραπόταμο του Πηνειού, αλλά και στα ιστορικά της μνημεία, την εξαιρετική ρυμοτομία, τις ευρύχωρες πλατείες, τα πάρκα και τους πεζόδρομούς της. Σήμερα αριθμεί 61.653 κατοίκους μέσα στη πόλη και 81.355 στην ευρύτερη περιοχή, όντας η όγδοη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα! Ελάτε να την γνωρίσουμε.

10) Ασκληπιείο της αρχαίας Τρίκκης

 Κατά την αρχαιότητα η πόλη Τρίκκη ήταν γνωστή για το Ασκληπιείο της και ως η πατρίδα του διάσημου γιατρού Ασκληπιού, σύμφωνα με τον γεωγράφο του 1ου π.Χ. αιώνα, Στράβωνα. Αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του 20ού αιώνα, έφεραν στο φως τρία κτίρια ρωμαϊκής εποχής και ένα κτίριο βυζαντινής εποχής. Μεταξύ άλλων, έχουν αποκαλυφθεί ένα λουτρό, ένας μικρός βυζαντινός ναός και ψηφιδωτά δάπεδα. Ακόμη, έχει βρεθεί ένα μεγάλο κτίριο, το οποίο εικάζεται ότι ήταν το γυμνάσιο της αρχαίας Τρίκκης! Από την τελευταία φάση του κτιρίου προέρχονται το λεγόμενο ''ψηφιδωτό του Λυκούργου'', όπου εικονίζεται ο μυθικός βασιλιάς Λυκούργος που κατειλημμένος από μανία και κρατώντας διπλό πέλεκυ, ετοιμάζεται να επιτεθεί στην τροφό του θεού Διονύσου, νύμφη Αμβροσία, καθώς και ένα ακόμη ψηφιδωτό με παράσταση επίσης από το Διονυσιακό κύκλο.

asklipieio

9) Σιδηροδρομικός Σταθμός Τρικάλων

 Ο σιδηροδρομικός σταθμός των Τρικάλων είναι ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της πόλης. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1886 επί κυβερνήσεως του Χαριλάου Τρικούπη και σχεδιάστηκε από μια γαλλική εταιρία, η οποία ήταν υπεύθυνη για το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, το οποίο ανακαινίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 και βρίσκεται από τότε σε πλήρη λειτουργία. Σήμα κατατεθέν του σιδηροδρομικού σταθμού είναι φυσικά ο «Καρβουνιάρης». Ένα ατμοκίνητο τρενάκι ηλικίας άνω των 100 ετών, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Παλαιοφάρσαλα– Καλαμπάκα. Σήμερα στέκεται σιωπηλό, με το φουγάρο του σβηστό, πάνω σε ένα κομμάτι από τις ράγες της ιστορίας, θυμίζοντας μια άλλη πιο ρομαντική εποχή.

sidirodromikos stathmos

8) Τα Μουσεία

 Στα Τρίκαλα υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μουσεία και χώροι τέχνης, που θα κεντρίσουν την προσοχή σας. Κατά την γνώμη μου, αξίζει να ξεκινήσετε από το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο εκθέτει αντικείμενα, εργαλεία, ενδυμασίες αλλά και έντυπο υλικό (φωτογραφίες και έγγραφα), σε μία προσπάθεια να μυήσει τον επισκέπτη στον πολιτισμό των κατοίκων της περιοχής από το 18ο αιώνα μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα.

 Ακόμη, μη παραλείψετε μια επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Εταιρείας Κλιάφα. Πρόκειται για τις παλιές εγκαταστάσεις της εταιρείας αεριούχων ποτών ΚΛΙΑΦΑ που βρισκόντουσαν στο κέντρο της πόλης, ένα βιομηχανικό κτίσμα του 1926. Η εταιρεία μετέτρεψε τις παλιές εγκαταστάσεις των ψυγείων και του εργοστασίου σε κέντρο ιστορίας και πολιτισμού και άνοιξε τις πύλες της το 2003.

 Τέλος, άλλα ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης είναι το η Δημοτική Πινακοθήκη, η Δωροθέα Σχολή, το Κέντρο Λαϊκής Μουσικής, το Μουσείο Τσιτσάνη και το Μουσείο Κατσικογιάννη!

mouseio kliafa

7) Μύλος Ματσόπουλου

 Ο Μύλος Ματσόπουλου θεωρείται ένας από τους πιο ζωντανούς χώρους των Τρικάλων και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Βιομηχανικής Κληρονομιάς της χώρας μας. Περιλαμβάνει ένα κτιριακό ασυγκρότητα 3500 τ.μ. και συνολικά 90 χιλιόμετρα με τη γύρω περιοχή. Χτίστηκε το 1884 από τους αδερφούς Αγαθοκλή, λίγο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και κληροδοτήθηκε στο Δήμο Τρικαίων το 1977 από τον Ι. Ματσόπουλο, ευεργέτη της πόλης. Είναι ιδιαίτερα γνωστός καθώς εκεί φιλοξενείται το χριστουγεννιάτικο πρότζεκτ, του Μύλου των ξωτικών! Ακόμη στο συγκεκριμένο μέρος λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ Κωμωδίας, ένα μοναδικό φεστιβάλ για τα ελληνικά δεδομένα, που πραγματοποιείται στον Μύλο Ματσόπουλου από το 2004! Τέλος, στο χώρο λειτουργεί δημοτικό αναψυκτήριο, θερινός και χειμερινός κινηματογράφος, θέατρο και χώροι για παιδικό παιχνίδι.

mylos matsopoulou

6) Κουρσούμ Τζαμί

 Το τέμενος του Οσμάν Σαχ ή Κουρσούμ Τζαμί (μολυβένιο τζαμί), είναι χτισμένο στην άκρη της πόλης και αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του αξιοθέατο. Περάν από το γεγονός ότι είναι πελώριο, 22 μέτρα ύψος και 18 πλάτος, είναι το μόνο σωζόμενο από τα πολλά που υπήρχαν κάποτε στα Τρίκαλα και προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς χτίσθηκε, όμως είναι γνωστό ότι ανεγέρθηκε το 16ο αιώνα από τον Οσμάν Σαχ, που βρέθηκε εξόριστος στην πόλη, ενώ αρχιτέκτονας του είναι ο διάσημος αρχιτέκτονας εκείνης της εποχής, Μιμάρ Σινάν. Σήμερα λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων ήπιου χαρακτήρα, όπως εικαστικές εκθέσεις και ομιλίες, ενώ στο πίσω μέρος του σώζεται το μαυσωλείο του Οσμάν Σαχ, ένα οκταγωνικό κτίσμα με θόλο, μέσα στο οποίο φυλάσσονται αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.

5) Περτούλι-Ελάτη

 Το Περτούλι και η Ελάτη είναι δύο από τους πλέον δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα και βρίσκονται μια ανάσα από την πόλη των Τρικάλων.

 Το πρώτο χωριό απέχει περίπου πενήντα χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και βρίσκεται σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 1000 μέτρα! Πρόκειται για έναν από τους ομορφότερους οικισμούς της Πίνδου, γεμάτος έλατα και χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού. Στο Περτούλι θα συναντήσετε παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, γραφικά ταβερνάκια και πανέμορφους ξενώνες. Ακόμη εκεί υπάρχει και το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου, το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο και δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

pertouli

 Η Ελάτη (Τύρνα για τους ντόπιους) είναι το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά της περιοχής και μετρά 406 μόνιμους κατοίκους! Και αυτό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, απέχοντας μόλις 30 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα! Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται και η Πύλη των Τρικάλων. Το ξακουστό και γραφικό μεγάλο τοξωτό γεφύρι όπου είναι τόπος φωτογράφισης για όλους τους ταξιδιώτες που περνάνε από την περιοχή! Πέρα από αυτό όμως υπάρχει και η περιοχή της Παλαιοκαρυάς με τους δημοφιλή καταρράκτες. Ύστερα από μια διαδρομή 500 μέτρων σε χωματόδρομο, θα συναντήσετε έναν καταρράκτη καθώς και τον ποταμό που περνάει από δίπλα σας. Ένα μέρος σπάνιας ομορφιάς όπου θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο δίπλα στην φύση.

palaiokaria

4) Κάστρο Τρικάλων

 Το Βυζαντινό κάστρο των Τρικάλων βρίσκεται στην βορειοανατολική άκρη της πόλης και χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό κατά τον 6ο αιώνα πάνω στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης. Πολλά τμήματα του κάστρου καταστράφηκαν κατά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς, όμως ανακατασκευάστηκαν από τους ίδιους όταν συνειδητοποίησαν την σημαντικότητα του σημείου! Μετά τις επαναστάσεις του 1854 και του 1878 το φρούριο επισκευάστηκε ξανά και αποτέλεσε σημαντικό άξονα ανάπτυξης και ασφάλειας για την πόλη. Σήμα κατατεθέν του φρουρίου είναι ο πύργος ρολόι, που χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα εντός του κάστρου. Το συγκεκριμένο ρολόι, μαζί με τον αντίστοιχο πύργο στη Λάρισα, αποτελούν δύο από τους παλιότερους πύργους στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Δυστυχώς, αυτό που ορθώνεται σήμερα έχει αντικαταστήσει το παλιότερο, το οποίο καταστράφηκε από τους ναζιστικούς βομβαρδισμούς. Τέλος, πέραν από την μαγική θέα όλης της πόλης και το καλύτερο ηλιοβασίλεμα των Τρικάλων, θα μπορέσετε να απολαύσετε μια θεατρική παράσταση, αφού στο φρούριο λειτουργεί υπαίθριο θέατρο.

kastro

3) Βαρούσι και Μανάβικα

 Η Παλιά Πόλη θεωρείται το ομορφότερο και γραφικότερο μέρος των Τρικάλων και αποτελείται από δύο συνοικίες το Βαρούσι και τα Μανάβικα. Η πρώτη, επί τουρκοκρατίας, υπήρξε η γειτονιά των πλουσίων και περιλαμβάνει μέχρι σήμερα ένα μεγάλο αριθμό διατηρητέων κτιρίων και αρχοντικών εκείνης της εποχής. Εκεί θα βρείτε ακόμη πάμπολλες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, πολύ κοντά η μία στην άλλη. Χαρακτηριστική είναι αυτή του Αγίου Στεφάνου που χρονολογείται από το 1896 και έχει χτιστεί στη θέση μια παλιότερης, βυζαντινής εκκλησίας η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς. Τέλος, τα στενά της γειτονιάς αυτής έγιναν γνωστά από το τραγούδι του Τσιτσάνη για τον διαβόητο «Σακαφλιά».

varousi

 Συνέχεια της συνοικίας Βαρούσι, αποτελούν τα περίφημα Μανάβικα, με τη χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η συνοικία παλιότερα στέγαζε τα πορνεία της πόλης και αργότερα τη λαχαναγορά, εξ ου και η ονομασία της, ενώ σήμερα θα βρείτε κυρίως παραδοσιακά μεζεδοπωλεία, εστιατόρια και καφέ. Χαρακτηριστική εικόνα της συγκεκριμένης συνοικίας είναι μια τοιχογραφία, που φιλοτεχνήθηκε το 2006 από ξένους καλλιτέχνες και αποδίδει με άκρως ρεαλιστικό τρόπο την καθημερινότητα μιας παλιάς λαϊκής γειτονιάς.

manavika

2) Ληθαίος Ποταμός

 Ο Ληθαίος ποταμός είναι ένα από τα τέσσερα ποτάμια των Τρικάλων (Ληθαίος, Αγιαμονιώτης, Πηνειός, Κουρμέκης) και αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού. Χωρίς καμία αμφιβολία θεωρείται το στολίδι των Τρικάλων και είναι ο μοναδικός ποταµός τέτοιας έκτασης που περνάει μέσα από κάποια ελληνική πόλη. Αν και ο ποταµός χωρίζει την πόλη στα δυο, οι όχθες του συνδέονται µε δεκατρείς γέφυρες, από τις οποίες οι μισές χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για πεζούς! Η πιο δημοφιλής από αυτές είναι η κεντρική γέφυρα, που ενώνει την κεντρική πλατεία με τον πεζόδρομο της Ασκληπιού. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει από εκεί τη θέα στις καταπράσινες όχθες του Ληθαίου και το άγαλμα του Ασκληπιού στην απέναντι γέφυρα, ο οποίος σύμφωνα με τον Στράβωνα γεννήθηκε εκεί!

lithaios potamos

1) Καλαμπάκα - Μετέωρα

 Φυσικά από την κορυφή μιας λίστας για τα Τρίκαλα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα Μετέωρα και η πόλη της Καλαμπάκας. Η Καλαμπάκα είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Μετεώρων και βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του Θεσσαλικού κάμπου. Ακριβώς από πάνω της υψώνονται οι βράχοι των Μετεώρων, ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεωλογικά φαινόμενα του κόσμου! Πρόκειται για γιγάντιους επιβλητικούς βράχους από ψαμμίτη που φτάνουν τα 400 μέτρα ύψος! Το πώς δημιουργήθηκαν παραμένει μέχρι σήμερα μυστήριο, όμως η επικρατέστερη εκδοχή θέλει τους συγκεκριμένους ογκόλιθους να δημιουργούνται από ένα δελτοειδή κώνο από ποταμίσιους βράχους και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια χύνονταν σε θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη Θεσσαλία! Στην κορυφή κάποιων βράχων είναι χτισμένα εντυπωσιακά μοναστήρια, που θεωρούνται το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην χώρα μας, έπειτα από το Άγιο Όρος! Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Παρόλο, που η πρόσβαση τους φαντάζει δύσκολη, είναι ιδιαίτερα εύκολη αφού μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή και να επισκεφτείτε κάποιες μονές με το αυτοκίνητο σας.

meteora


Τί να φάτε

 Στα Τρίκαλα θα έχετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε εκλεκτά προϊόντα και γευστικότατα πιάτα. Έτσι στην πόλη και γενικά στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε κρέατα εξαιρετικής ποιότητας, με πιο διάσημο πιάτο την βραστή γίδα και το τρικαλινό λουκάνικο. Ακόμη, μην παραλείψετε τις τοπικές πίτες σαν την τραχανόπιτα και την μπατζίνα (κολοκυθόπιτα), όπως επίσης τα νοστιμότατα γαλακτοκομικά (κυρίως το γαλοτύρι), τα χειροποίητα ζυμαρικά και τα ορεινά βότανα, που μαζεύονται από το βουνό. Τέλος, για γλυκό δεν χωράει η αμφιβολία ότι πρέπει να δοκιμάσετε τον χαλβά Φαρσάλων, με την κρεμώδη υφή και την πλούσια γεύση.

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook: o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com