2 Votes
Βέλγιο

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 antwerpen map

Ξέχνα τις άκρως τουριστικές Βρυξέλλες, την κοσμοπολίτικη Μπριζ και τη μεσαιωνική Γάνδη. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου, η Αμβέρσα είναι μια πόλη για πιο “ψαγμένους” ταξιδιώτες, που σίγουρα πρέπει να επισκεφθείς!

Λίγα λόγια για την πόλη

 Η Αμβέρσα ή Αντβέρπη, είναι πόλη του Βελγίου και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στη Φλάνδρα. Ο πληθυσμός της υπολογίζεται στους 510.610 κατοίκους, ενώ η μητροπολιτική περιοχή της αριθμεί περίπου 1.200.000 ανθρώπους. Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Σχέλντε και συνδέεται με τη Βόρεια θάλασσα μέσω των εκβολών του δυτικού Σχέλντε. Ακόμη, το λιμάνι της Αμβέρσας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο κατατασσόμενο ανάμεσα στα 20 πρώτα παγκοσμίως και 3ο στην Ευρώπη! Σύμφωνα με τη λαογραφία, που αποτυπώνεται σε άγαλμα μπροστά από το Δημαρχείο, η πόλη πήρε το όνομά της από ένα μύθο για κάποιον γίγαντα με το όνομα Αντιγκόν ο οποίος ζούσε κοντά στον ποταμό Σχέλντε. Ζητούσε δικαιώματα διέλευσης από τους βαρκάρηδες του ποταμού και, σε όποιον αρνούνταν, έκοβε το χέρι και το πετούσε στον ποταμό. Τελικά, ο γίγαντας φονεύθηκε από έναν νεαρό ήρωα, τον Σίλβιο Μπράμπο, ο οποίος έκοψε το χέρι του ίδιου του γίγαντα και το πέταξε στον ποταμό. Από το γεγονός αυτό προέρχεται και το όνομα της πόλης (Antwerpen), από τις ολλανδικές λέξεις hand werpen, που σημαίνουν "χέρι" και "πετώ". Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω τη πόλη μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που την επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Antwerpen Centraal

 Ο κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός της Αμβέρσας (Antwerpen Centraal) είναι ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη και ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς του Βελγίου. Πρόκειται για το πρώτο αξιοθέατο που βλέπει κάποιος όταν φτάνει στην πόλη μέσω τρένου και παίρνει γεύση για το τι θα ακολουθήσει. Το προσωνύμιο του είναι «σιδηροδρομικός καθεδρικός», κάτι που φυσικά δεν είναι τυχαίο, αφού είναι άκρως εντυπωσιακός και θυμίζει έντονα καθεδρικό ναό! Το κτίριο που βλέπουμε σήμερα σχεδιάστηκε από τον Βέλγο αρχιτέκτονα Λούις Ντελασένσερι και κατασκευάστηκε μεταξύ 1895 και 1905, συνδυάζοντας με εκπληκτικό τρόπο νεότερες και παλαιότερες κατασκευαστικές μεθόδους. Επομένως είναι δύσκολο να τον τοποθετήσει κανείς σε μία συγκεκριμένη αρχιτεκτονική σχολή, ενώ η αίθουσα εισόδου του είναι τεράστια και συχνά φιλοξενεί εκθέσεις τέχνης. Τέλος, από το 1873 έως τις αρχές του 2007, ο συγκεκριμένος σταθμός ήταν μόνο τερματικός, όμως στις 23 Μαρτίου 2007, άνοιξε μια σήραγγα με δύο συνεχείς διαδρομές κάτω από μέρος της πόλης και κάτω από το σταθμό!

centraal station

Onze Lieve Vrouwe Kathedraal

 Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας (Onze Lieve Vrouwe Kathedraal) είναι η μεγαλύτερη γοτθική εκκλησία του Βελγίου και πρόκειται για ένα από τα ψηλότερα κτίρια της πόλης. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1352 και παραδόθηκε στο κοινό το 1521, όμως η κατασκευή του δεν θεωρείται απόλυτα ολοκληρωμένη μέχρι και σήμερα! Φυσικά η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Παναγία, ενώ ο ναός έγινε καθεδρικός το 1559 όταν αντικατέστησε έναν ρωμαϊκό! Το εσωτερικό του ναού είναι εξίσου εντυπωσιακό με το εξωτερικό, καθώς είναι περίτεχνα διακοσμημένος με έργα του πασίγνωστου ζωγράφου της φλαμανδικής σχολής, Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς. Ίσως το πιο σημαντικό από αυτά τα έργα είναι ο κεντρικός πίνακας της Αποκαθήλωσης! Τέλος, ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας της Αμβέρσας, όπως και το δημαρχείο της πόλης, συγκαταλέγονται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco! Η είσοδος στον ναό κοστίζει 12ε.

cathedral

Grote Markt - Groenplaats

 Αν ψάχναμε για το κεντρικότερο σημείο της πόλης, αυτό θα ήταν αναμφίβολα η περιοχή της μεγάλης αγοράς (Grote Markt). Η μεγάλη πλατεία (Groenplaats) είναι η κεντρικότερη πλατεία της πόλης και περιβάλλεται από μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της Αμβέρσας, όπως το Δημαρχείο (Stadhuis), τα κτίρια των συντεχνιών αλλά και ο Καθεδρικός Ναός. Στο κέντρο της δεσπόζει το άγαλμα του Ρωμαίου στρατιώτη Σίλβιους Μπράμπο (Silvius Brabo), ο οποίος σκότωσε τον γίγαντα που ζούσε στις όχθες του ποταμού Σχέλτ και, σύμφωνα με το μύθο, αποκεφάλιζε όποιον ψαρά αρνιόταν να του πληρώσει φόρο. Το συγκεκριμένο σιντριβάνι παρουσιάζει τον Μπράμπο να κρατάει το κομμένο χέρι του γίγαντα, με τον θρύλο να λέει ότι από εκεί πήρε το όνομά της η πόλη. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το όνομα Antwerpen προέρχεται από το “(h)ant” (χέρι) και “werpen” (ρίχνω). Τέλος, πέραν από την πανέμορφη φλαμανδική αρχιτεκτονική των κτηρίων που την περιβάλλουν και από τις 4 μεριές, στην πλατεία θα βρείτε πληθώρα καταστημάτων, εστιατορίων και καφετεριών.

agrote markt3

Het Steen

Το Πέτρινο Κάστρο (Het Steen) βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Σκάλδη και πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι ήταν ένα από τα πρώτα κτίρια στην Αμβέρσα, που χτίστηκε με πέτρες σε μια εποχή που τα περισσότερα σπίτια ήταν ακόμα χτισμένα με ξύλο! Το πρώτο κτίριο σε αυτή την τοποθεσία χρονολογείται από το 645 και κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια των επιδρομών των Βίκινγκς. Όμως το φρούριο που βλέπουμε σήμερα χτίστηκε γύρω στο 1200-1225 και ονομαζόταν οχυρό της Αμβέρσας (Antwerpen Burcht). Το 1520, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καρόλου Ε', αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το κάστρο ανακαινίστηκε από τους αρχιτέκτονες Κέλντερμανς και De Waghemakere. Για τις ανακαινίσεις τους χρησιμοποίησαν ένα πολύ ελαφρύτερο είδος πέτρας, τον ψαμμίτη αντί για ασβεστόλιθο. Αυτός είναι ο λόγος της χρωματικής διαφοράς των σημερινών τοίχων. Το 1549 το κάστρο μετατράπηκε σε φυλακή, χρήση που θα διατήρησε μέχρι το 1823. Σήμερα το κάστρο στεγάζει ένα Μουσείο σχετικά με την ιστορία της πόλης! Κατά την είσοδος σας στο οχυρό αξίζει να σταματήσετε για λίγα λεπτά και να θαυμάσετε ένα υπερμέγεθες άγαλμα. Απεικονίζει ένα θρυλικό γίγαντα, ονόματι Lange Wapper. Σύμφωνα με την παράδοση τρομοκρατούσε τον τοπικό πληθυσμό την εποχή του Μεσαίωνα. Η είσοδος στο κάστρο κοστίζει 7ε.

Rubenshuis

 Ο περίφημος Φλαμανδός ζωγράφος Πίτερ Πολ Ρούμπενς έζησε και εργάστηκε από το 1616 μέχρι το θάνατό του το 1640 στην Αμβέρσα. Το σπίτι του (Rubenshuis) είναι λοιπόν ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της πόλης. Πρόκειται για μια πολυτελή κατοικία-μέγαρο, ιταλικής αρχιτεκτονικής, που χτίστηκε το 1611 ως σπίτι και ατελιέ του περίφημου ζωγράφου. Διασώθηκε από την ερείπωση το 1937 και από τότε αποκαταστάθηκε με φροντίδα και επίπλωση από την εποχή του Ρούμπενς. Σήμερα λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, όπου πέραν της αρχιτεκτονικής του σπιτιού, τον εντυπωσιακό κήπο και τα έπιπλά του, μπορεί κανείς να θαυμάσει μία αμύθητης αξίας συλλογή από έργα τέχνης. Στο κτίριο εκτίθενται πίνακες του μεγάλου ζωγράφου, ανάμεσά τους και η διάσημη αυτοπροσωπογραφία του, στην οποία εμφανίζεται με καπέλο όπως και ένας πίνακας μεγάλου μεγέθους, στον οποίο η Εύα κοιτάζει με πόθο το φύλλο συκής του Αδάμ. Στη συλλογή του μουσείου υπάρχουν πίνακες και άλλων Φλαμανδών ζωγράφων. Δυστυχώς αυτή τη περίοδο το μουσείο είναι κλειστό για ανακαίνιση!

rubenshuis

Meir Street

 Η οδός Μέιρ (Meir) είναι ο κύριος εμπορικός δρόμος της Αμβέρσας και η πιο σημαντική εμπορική περιοχή της χώρας, τόσο λόγω του αριθμού αγοραστών όσο και από τις τιμές ενοικίων (1.700 €/τετραγωνικό μέτρο)! Το όνομα της προέρχεται από την παλιά ολλανδική λέξη "meere" (λίμνη), καθώς η περιοχή ήταν μια αποκαλούμενη «λίμνη ξύλου» (houtmeer), όπου εκείνο το ξύλο προοριζόταν για χρήση σε έπιπλα. Ο συγκεκριμένος δρόμος, έδωσε το όνομα του και στην γειτονιά «Meir», η οποία βρίσκεται μεταξύ του Ιστορικού Κέντρου και του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο δρόμος είναι ως επί το πλείστον πεζοδρομημένος από το 1993 και λέγεται ότι είναι το αντίστοιχο της 5ης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη! Φυσικά, εκεί θα βρείτε πληθώρα μαγαζιών με ρούχα, καλλυντικά, σουβενίρ και πολλά αλλά. Τέλος, ακόμη κι αν δεν είστε λάτρεις των αγορών, αξίζει να περπατήσετε σε αυτόν τον υπέροχο πεζόδρομο, καθώς όλα τα κτήρια που βρίσκονται κατά μήκος του έχουν ιδιαίτερα όμορφη φλαμανδική αρχιτεκτονική!

meir street

Diamond District

 Η Αμβέρσα είναι γνωστή ως η πόλη των διαμαντιών από το 1477 έως και σήμερα! Πολύ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό βρίσκεται η διάσημη περιοχή των διαμαντιών (Diamond District), όπου διακινούνται ακατέργαστα και γυαλισμένα διαμάντια! Σε αυτό το σημείο φαίνεται ξεκάθαρα η πλούσια πολυπολιτισμική κληρονομιά της πόλης, αφού κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από τις Εβραϊκές και Ινδικές κοινότητες, αν και Λιβανέζοι, Ρώσοι και Κινέζοι έμποροι πολύτιμων λίθων εργάζονται επίσης εδώ. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί κανείς να επισκεφθεί τις αγορές συναλλαγών, αλλά υπάρχουν πολλά καταστήματα που πωλούν κοσμήματα με διαμάντια. Η πλειονότητα των καταστημάτων διαμαντιών είναι συγκεντρωμένη σε ένα τρίγωνο τριών δρόμων στα δυτικά του Κεντρικού Σταθμού, τους De Keyserlei, Pelikaanstraat και Vestingstraat. Παρόλο που μιλάμε για μια κεντροευρωπαϊκή πόλη, εδώ το παζάρι είναι πολύ διαδεδομένο. Οπότε αν επιθυμείτε να αγοράσετε κάποιο διαμαντένιο κόσμημα μην παραλείψετε να διαπραγματευτείτε την τιμή μέχρι τελικής πτώσεως!

diamond district

Port

 Το λιμάνι της Αμβέρσας (Port of Antwerp) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης μετά από αυτό του Ρότερνταμ. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να το πεις όμορφο, αλλά σίγουρο είναι άκρως εντυπωσιακό! Λόγω της στρατηγικής του θέσης, θεωρείται ένας από τους κυριότερους κόμβους διανομής για την ευρωπαϊκή ενδοχώρα! Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Scheldt και αποτελεί από μόνο του, ένα αξιοθέατο για τη πόλη της Αμβέρσας. Από το 2004 Ασιατικά λιμάνια, όπως αυτά στη Σιγκαπούρη και τη Σαγκάη το έριξαν από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, παρόλα αυτά συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη εικοσάδα! Στα δυτικά της περιοχής του κύριου λιμανιού βρίσκεται το παλιό χωριό Λίλο, όπου έχει κατασκευαστεί ένα νέο κέντρο επισκεπτών. Μαζί με έναν έμπειρο οδηγό μπορείτε να εξερευνήσετε κομμάτια του λιμανιού που διαφορετικά θα απαγορευόταν να βρεθείτε και να μάθετε τα πάντα γύρω από την ιστορία του!

port

Museums

 Στην Αμβέρσα υπάρχουν πολλά μουσεία και χώροι τέχνης που αξίζουν την προσοχή σας. Το πρώτο που προτείνω να επισκεφθείτε είναι το Μουσείο στο Ποτάμι (Mas Museum). Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα κτίρια της πόλης και ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία σε όλη τη χώρα. Άνοιξε τον Μάιο του 2011 και εκεί θα βρείτε θαλάσσια αντικείμενα που τεκμηριώνουν το διεθνές εμπόριο και τη ναυτιλία, μέχρι την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό του λιμανιού της Αμβέρσας και την τέχνη και τον πολιτισμό από την Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική, την Ασία και την Ωκεανία. Η είσοδος κοστίζει 10ε.

mas museum

 Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών της Αμβέρσας (KMSKA), το οποίο ιδρύθηκε το 1810. Φιλοξενεί συλλογές πινάκων, γλυπτών και σχεδίων δημιουργημένων από τον 14ο ως τον 20ό αιώνα. Η είσοδος κοστίζει 20ε.

kmska

 Το Μουσείο Πλαντίν-Μορετούς (Plantin–Moretus Museum) από την άλλη είναι αρκετά δημοφιλές στην πόλη. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τυπογραφικό μουσείο, που επικεντρώνεται στο έργο των τυπογράφων του 16ου αιώνα Christophe Plantin και Jan Moretus. Η είσοδος κοστίζει 12ε.

plantin moretus museum

 Τέλος, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Vleeshuis και το Μουσείο Σοκολάτας (Chocolate Nation). Το πρώτο στεγάζεται σε ένα κτίριο του 20ου αιώνα, το οποίο ήταν πρώην συντεχνιακός οίκος. Εκεί θα βρείτε κυριολεκτικά όλους τους ήχους της πόλης. Μουσικές ιστορίες, παλιές όπερες, δεκάδες μουσικά όργανα (μέχρι και αυτό του Καθεδρικού Ναού) είναι μόνο λίγα από αυτά που θα δείτε εκεί! Το Μουσείο Σοκολάτας βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και είναι το μεγαλύτερο βελγικό μουσείο σοκολάτας στον κόσμο! Μεταξύ άλλων θα θαυμάσετε εκθέματα πολυμέσων για την ιστορία της παρασκευής σοκολάτας, ενώ υπάρχουν διαδραστικά σεμινάρια και γευσιγνωσίες. Η είσοδος στο πρώτο κοστίζει 8ε, ενώ στο δεύτερο 19,90ε.

chocolate nation

Πώς θα πάτε

 Την δεδομένη στιγμή η Θεσσαλονίκη, δεν συνδέεται απευθείας αεροπορικώς με την Αμβέρσα, ενώ και οι πτήσεις με ανταπόκριση σπανίζουν και είναι πανάκριβες. Η καλύτερη επιλογή λοιπόν για να προσεγγίσετε την πόλη είναι να πετάξετε προς τις Βρυξέλλες ή το Σαρλερουά, μέσω της Aegean και της Ryanair αντίστοιχα, και από εκεί να φτάσετε στην Αμβέρσα με τρένο ή λεωφορείο.

Πού θα μείνετε

 Σίγουρα όταν σκέφτεσαι το Βέλγιο, η Αμβέρσα δεν είναι η πρώτη πόλη που σου έρχεται στο μυαλό, όμως αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Σε σχέση με τις Βρυξέλλες ή το Μπρίζ, εδώ οι τιμές είναι πιο φυσιολογικές και ανταποκρίνονται στον δείκτη ποιότητας-τιμής. Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Hotel National Antwerp, ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων στο κέντρο της πόλης, με ευρύχωρα και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια.

Πώς θα μετακινήστε

 Η Αμβέρσα είναι μια μικροσκοπική πόλη, με τα περισσότερα αξιοθέατα της να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια πόλη που ενδείκνυται για περπάτημα, ενώ εξίσου βολικό είναι και το ποδήλατο, το οποίο μπορείτε να νοικιάσετε από τον δρόμο. Παρόλα αυτά η Αμβέρσα διαθέτει ένα άριστο σύστημα συγκοινωνιών με τραμ και λεωφορεία, τα οποία καλύπτουν όλα τα μήκη και τα πλάτη της πόλης. Καλό θα ήταν να αγοράσετε το εισιτήριο του τραμ ή του λεωφορείου σας σε ένα σημείο προπώλησης (πρακτορεία εφημερίδων, σούπερ μάρκετ ή σε αυτόματους πωλητές στις διάφορες στάσεις) ή μέσω εφαρμογής, όπου τα εισιτήρια είναι φθηνότερα! Τέλος, τα ταξί είναι αρκετά ακριβά και θα τα πρότεινα μόνο ως έσχατη λύση.

Τι να φάτε

 Τέσσερα είναι τα πράγματα που οφείλει να δοκιμάσει κανείς όταν επισκεφθεί το Βέλγιο μύδια, πατάτες, μπύρα και σοκολάτα. Στην πόλη θα βρείτε πολλά εστιατόρια και pubs με παραδοσιακές γεύσεις, όμως προσέξτε τις τιμές πριν καθίσετε, γιατί υπάρχει περίπτωση να βρεθείτε προ εκπλήξεως. Για τοπικές γεύσεις προτείνω το Morso, για πρωινό ή brunch το Den Boterham, ενώ τέλος για καφέ το ToiToiToi Coffee x Culture.

Χρήσιμες πληροφορίες

belgium info2

Στο Βέλγιο ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στην Αμβέρσα οι γλώσσες που χρησιμοποιούνται είναι τα γαλλικά και τα φλαμανδικά. Γι’ αυτό σχεδόν όλα είναι γραμμένα και στις δυο γλώσσες, από ταμπέλες μέχρι κατάλογοι σε εστιατόρια και καφετέριες. Ωστόσο, πολλοί αν όχι όλοι, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι φυσικά το Ευρώ.

Το Βέλγιο είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).

Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο της Αμβέρσας είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια τρένων και λεωφορείων, που κοστίζουν περίπου 3ε με 5ε. Το τρένο θα σας αφήσει στον Κεντρικό Σταθμό των τρένων σε περίπου δέκα λεπτά, ενώ τα λεωφορεία που εξυπηρετούν αυτό το δρομολόγιο είναι τα 51,52 και 53.

Στην Αμβέρσα δεν υπάρχει ελληνική πρεσβεία ή κάποιο ελληνικό προξενείο οπότε αν χρειαστείτε οτιδήποτε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κοντινότερο, το οποίο βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στην οδό 10 Rue des Petits Carmes, 1000 και το τηλέφωνο της είναι (00322) 5455500 – 01.

Τον χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές, συνήθως υπό του μηδενός, οπότε η ιδανική περίοδος να την επισκεφθεί κάποιος είναι η Άνοιξη.Προτεινόμενες εκδρομές → Βρυξέλλες, Μπρίζ, Γάνδη

 

brussels lang

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

 

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com