3 Votes
Σερβία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

belgrade map

 Το Βελιγράδι είναι μια κατηγορία από μόνο του. Σίγουρα δεν συγκαταλέγεται στις πιο ανεπτυγμένες πόλεις της Ευρώπης, αφού τώρα έχει αρχίσει να βρίσκει σιγά σιγά τα «πατήματα» του, ούτε βρίσκεται στη κορυφή των ταξιδιωτικών σας λιστών, αλλά αποτελεί μια «αήττητη» πόλη, η οποία βρίσκει πάντα τον τρόπο να ξαναζωντανεύει και να στέκεται όρθια μέσα από κάθε πόλεμο και κάθε βομβαρδισμό. Αποπνέει μια απλότητα και την αίγλη της παλιάς, ατμοσφαιρικής Ευρώπης, που προσωπικά δεν έχω συναντήσει αλλού.

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Το Βελιγράδι είναι η πρωτεύουσα της Σερβίας και μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, αφού μαρτυρούνται μορφές ζωής στην περιοχή από την 6η χιλιετία π.Χ.! Φυσικά αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό 1,23 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ πάνω από 1.750.000 άνθρωποι ζουν μέσα στα διοικητικά της όρια, κάνοντας έτσι το Βελιγράδι την τέταρτη πολυπληθέστερη πόλη των Βαλκανίων μετά τη Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και το Βουκουρέστι. Βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Σάββα και Δούναβη, εκεί όπου η πεδιάδα της Παννονίας συναντά τα Βαλκάνια. Παρά το πολυτάραχο παρελθόν του, το Βελιγράδι είναι γεμάτο με γοητευτικά κτίρια, κοσμοπολίτικα σοκάκια και όμορφες πλατείες με την ιστορία βαθιά χαραγμένη μέσα τους. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την έντονη αλλά συνάμα οικονομική νυχτερινή ζωή, κάνουν την πόλη έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στα Βαλκάνια. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω την «Λευκή Πόλη» ή το «Βερολίνο των Βαλκανίων» μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που το επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Kalemegdan

 Χωρίς καμία αμφιβολία το παλιό φρούριο του Βελιγραδίου (Kalemegdan) είναι ότι πιο όμορφο και ενδιαφέρον έχει να μας προσφέρει ολόκληρη η πόλη. Πρόκειται για ένα οχυρό που στέκεται στην κορυφή του λόφου Sumadija, σε ύψος 125.5 μέτρων, στην συμβολή των ποταμών του Δούναβη και του Σάββα. Το οχυρό είναι η καρδιά και το παλιότερο σημείο του Βελιγραδίου και για αιώνες, ο πληθυσμός της πόλης ζούσε εντός των τειχών του οχυρού, κάτι που το κάνει να είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ιστορία του.

kalemegdan2

 Χωρίζεται σε τέσσερις τομείς, με πρώτο τη "χαμηλή πόλη" (Donji Grad), στην οποία βρίσκεται και ο πύργος του Daredevil (Kula Nebojsa), που έγινε μουσείο ενός εμβληματικού προσώπου της Ελληνικής επανάστασης, του Ρήγα Φεραίου. Η δεύτερη ζώνη είναι η "άνω πόλη" (Gornji Grad), που μετατράπηκε σε πάρκο με όμορφους περιπάτους και εγκαταστάσεις για αθλητικές δραστηριότητες και εκεί θα βρείτε το μνημείο του Victor, που φτιάχτηκε για να γιορτάσει τη νίκη των συμμάχων στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο. Η περιοχή "μικρό Καλεμέγκνταν" (Mali Kalemegdan) περιλαμβάνει την ανατολική περιοχή και εκεί βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος της πόλης και το περίπτερο τέχνης Cvijeta Zuzoric, ενώ τέλος στη νότια περιοχή απλώνεται το "μεγάλο Καλεμέγκνταν" (Veliki Kalemegdan), με γεωμετρικούς περιπάτους, το μουσείο δασονομίας και κυνηγιού, το μνημείο της ευγνωμοσύνης στη Γαλλία, προς τιμήν των Γάλλων που βοήθησαν τους Σέρβους κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο και το πολεμικό μουσείο (Vojni muzej). Τα εκθέματα του Μουσείου θέλουν να θυμίσουν στον επισκέπτη ότι δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που οι οβίδες και τα τανκς δεν ήταν απλώς εκθέματα. Η είσοδος κοστίζει μόλις 200 δηνάρια, δηλαδή περίπου 2ε! Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας το κάστρο είναι γεμάτο από τουρίστες, αλλά και ντόπιους που απολαμβάνουν τον ίσκιο και τη θέα, ενώ το βράδυ πολλοί νέοι μαζεύονται σε παρέες και περνούν τη νύχτα τους εκεί με μουσική.

kalemegdan

Knez Michailova

 Αν το Kalemegdan είναι η καρδία της πόλης, τότε ο δρόμος του πρίγκιπα Μιχαήλ (Knez Michailova) είναι η βασική αρτηρία της. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο και πιο φημισμένο πεζόδρομο της χώρας και κατά κοινή ομολογία ενός από τους ομορφότερους στην Ευρώπη. Επί αυτού υπήρχαν πολλά εντυπωσιακά κτίσματα και μέγαρα στο παρελθόν, που όμως «θυσιαστήκαν» στον βωμό της ιδέας για το μοντέρνο Βελιγράδι του Emilijan Josimovic. Βέβαια, έχουν απομείνει κάποια, τα όποια χρονολογούνται στα τέλη του 1870 και χαρίζουν μια νοσταλγική νότα στη πόλη.

knez michailova

 Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το ξενοδοχείο Srpska Kruna, που χτίστηκε το 1869 και ήταν φυσικά το πιο μοντέρνο ξενοδοχείο της εποχής, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη. Άλλα σημαντικά κτίρια είναι το σπίτι του δικηγόρου Marko Stojanovic’s, που σήμερα στεγάζει τη γκαλερί της ακαδημίας Καλών Τεχνών, το κτίριο της Σερβικής ακαδημίας των Επιστημών, που χτίστηκε το 1923-1924, αλλά και διάφορα αστικά σπίτια με χαρακτηριστικά παραδοσιακή Βαλκανική αρχιτεκτονική. Τέλος, εκεί βρίσκεται επίσης το σιντριβάνι πόσιμου νερού (Terazijska cesma), ένα δώρο στους περαστικούς τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Βέβαια η πιο ευρωπαϊκή λεωφόρος του Βελιγραδίου σήμερα φημίζεται κυρίως για τα εκατοντάδες εμπορικά καταστήματα, τα μαγαζιά με τοπικά εδέσματα και τους καλλιτέχνες του δρόμου, που σε κάνουν να ακολουθείς το πλήθος ανέμελος, μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Trg Republike

 Ο τόπος συνάντησης των ντόπιων είναι «το άλογο» και όταν λένε άλογο εννοούν το άγαλμα του Mihailo Obrenovic, που δεσπόζει έφιππος στην Πλατεία Δημοκρατίας (Trg Republike). Η κεντρική αυτή πλατεία αποτελεί το ιδανικό σημείο για να ξεκινήσετε τις περιηγήσεις σας στην πόλη, από τη Knez Michailova μέχρι το Kalemegdan. Η Πλατεία Δημοκρατίας διαμορφώθηκε μετά την καταστροφή της πύλης Stambol του 1886, που ονομάζονταν έτσι εξαιτίας του δρόμου που τη διέσχιζε και οδηγούσε στην Κωνσταντινούπολη. Όσον αφορά το μπρούτζινο άγαλμα του Πρίγκιπα Μιχαήλ πάνω στο άλογο, δημιουργήθηκε από τον Ιταλό γλύπτη Enrico Pazzi το 1882. Το άγαλμα θυμίζει στο κοινό το μεγαλύτερο επίτευγμα του πρίγκιπα, τη νίκη του κατά των Τούρκων και την απελευθέρωση των τελευταίων 7 πόλεων κατά το 1867. Τα ονόματα των πόλεων βρίσκονται χαραγμένα σε πλάκες στο μνημείο και το χέρι του Μιχαήλ δείχνει προς την Κωνσταντινούπολη, καλώντας τους Τούρκους να φύγουν από τη χώρα.

trg republike

 Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα περισσότερα κτίρια επί της πλατείας, καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς και μετά το πέρας του πολέμου αφαιρέθηκαν και οι γραμμές του τραμ. Σήμερα πάντως επί αυτής βρίσκονται κάποια από τα διασημότερα κτίρια και αξιοθέατα της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Μουσείου (Narodni Muzej) και του Εθνικού Θεάτρου (Narodno Pozoriste). Το Εθνικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο μουσείο της χώρας, το οποίο ιδρύθηκε στις 10 Μαΐου 1844. Μετακόμισε στο σημερινό κτίριο το 1950 και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 23 Μαΐου 1952. Περιλαμβάνει 34 συλλογές με πάνω από 400.000 αρχαιολογικά, νομισματικά και ιστορικά ευρήματα, ενώ από τότε που ιδρύθηκε η συλλογή του μουσείου έχει αυξηθεί αισθητά με πληθώρα ξένων αριστουργημάτων. Η είσοδος κοστίζει 300 δηνάρια, δηλαδή περίπου 2,5ε.

 Από τη άλλη το Εθνικό Θέατρο ιδρύθηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα του σχεδιασμού της πλατείας, όπως τη βλέπουμε σήμερα. Χτισμένο πίσω στο 1868, το Εθνικό Θέατρο ακολουθώντας τη μοίρα του δικού του λαού και της χώρας, πέρασε από διαφορετικές φάσεις της αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής ανάπτυξης, επιβιώνοντας ως σύμβολο του σερβικού πολιτισμού, της παράδοσης και της πνευματικότητας. Σήμερα, κάτω από τη στέγη του, υπάρχουν τρία καλλιτεχνικά σύνολα - Όπερα, Δράμα και Μπαλέτο. Και τα δύο κτίρια ανακηρύχθηκαν μνημεία Πολιτισμού Μεγάλης Σημασίας και προστατεύονται από τη Δημοκρατία της Σερβίας.

Skadarlija

 Στη λεγόμενη «Μονμάρτη του Βελιγραδίου» συναντάμε την πιο παραδοσιακή πλευρά της πόλης, τη Skadarlija. Πρόκειται για έναν πανέμορφο πέτρινο πεζόδρομο, περίπου 400 μέτρων, που δίνει στο Βελιγράδι άρωμα Παρισινής Νοσταλγίας, διατηρώντας όμως την δική του μοναδική φυσιογνωμία. Αποτελούσε το μέρος όπου σύχναζαν διάσημοι λογοτέχνες και διανοούμενοι του προηγούμενου αιώνα, ενώ σήμερα είναι γεμάτο από καφετέριες και εστιατόρια, που σερβίρουν παραδοσιακό και φυσικά νόστιμο φαγητό! Στην περιοχή βρίσκονται επίσης πολλά ξενοδοχεία, γκαλερί τέχνης και μαγαζιά με αντίκες και σουβενίρ, ενώ ομάδες μουσικών παίζουν τοπική βαλκανική μουσική και καλλιτέχνες ντυμένοι με παραδοσιακά ρούχα εκτελούν show στον δρόμο. Τέλος, για εμάς τους Έλληνες η εικόνα ίσως μοιάζει οικεία, αφού η Skadarlija θυμίζει έντονα τα «Λαδάδικα» στη Θεσσαλονίκη και την «Πλάκα» στην Αθήνα.

skadarlija

Hram Svetog Save

 Ο Ιερός Ναός του Αγίου Σάββα (Hram Svetog Save) έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες, καθώς είναι ο μεγαλύτερος Ορθόδοξος ναός στον κόσμο! Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σάββα, ιδρυτή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και σημαντικό πρόσωπο της χώρας κατά τη μεσαιωνική εποχή. Η κατασκευή του ναού έγινε αποκλειστικά με προσφορές, ενώ εικάζεται ότι χτίστηκε στο σημείο που θάφτηκε ο Άγιος Σάββας. Τα πρώτα σχέδια δημιουργήθηκαν το 1905, αλλά απορρίφθηκαν και στη συνέχεια οι Βαλκανικοί πόλεμοι και ο Πρώτος Παγκόσμιος πάγωσαν την κατασκευή. Τελικώς το 1926 επιλέχτηκε το σχέδιο του αρχιτέκτονα Aleksandar Deroko ανάμεσα σε 22 υποψηφιότητες και 340 χρόνια μετά το κάψιμο του πτώματος του Αγίου Σάββα, το 1935, η κατασκευή του τεράστιου ναού ξεκίνησε, για να ξανασταματήσει κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Μετά από αρκετά χρόνια και μόλις το 1985 οι εργασίες συνέχισαν με μεγαλύτερο επίτευγμα την εγκατάσταση του θόλου, βάρους 4.000 τόνους το 1989. Σήμερα η εκκλησία είναι έτοιμη εξωτερικά, ωστόσο δυστυχώς υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν στο εσωτερικό. Σκοπός είναι το εσωτερικό να γεμίσει από ψηφιδωτά, δείγματα των οποίων μπορείτε να δείτε στην είσοδο του ναού. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Rusevine bombardovanja

 Το συγκεκριμένο σημείο της πόλης έμεινε να θυμίζει το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, αυτό που δέχθηκε τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς πριν από μια περίπου δεκαετία, παραμένει μισογκρεμισμένο, με τα ερείπια, τους ορόφους που λείπουν, τις στραπατσαρισμένες προσόψεις και τα ίχνη από τις οβίδες να μαρτυρούν και να υπενθυμίζουν την βιαιότητα του πολέμου, τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες. Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στην πόλη το 1999 διήρκησαν 78 ημέρες και παρά το γεγονός του ότι το Βελιγράδι δεν υπέφερε όσο άλλες πόλεις της Σερβίας, εξακολουθεί να έχει τα πιο πολλά ερείπια από τον πόλεμο. Τα πιο γνωστά είναι το κτίριο του Υπουργείου Εσωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας στη λεωφόρο Kneza Milosa. Η πρόσφατη Ιστορία που γράφτηκε στα Βαλκάνια άλλωστε είναι αυτή που άλλαξε την στάση των κατοίκων του Βελιγραδίου απέναντι στη ζωή. Αυτή που την θέλει να συνεχίζεται κανονικά και πλάι στα χαλάσματα να περπατούν άνθρωποι χαμογελαστοί, άνθρωποι που μετά τα «παθήματα» αποφάσισαν να απολαύσουν στο έπακρο την καθημερινότητά τους.

rusevine bombardovanja

Ada Ciganlija

 Κατά πάσα πιθανότητα δε γνωρίζετε ότι το Βελιγράδι έχει παραλία, αλλά διαθέτει και αυτή συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αστικές παραλίες της Ευρώπης, με περισσότερα από 7 χιλιόμετρα ακτογραμμή! Πρόκειται για τη τεχνητή παραλία του νησιού Ada Ciganlija, που δημιουργήθηκε στις όχθες του ποταμού Σάββα και το καλοκαίρι προσελκύει πάνω από 100.000 άτομα ημερησίως, που μπορούν να φτάσουν τους 300.000 τα Σαββατοκύριακα! Οι ντόπιοι το αποκαλούν «Θάλασσα του Βελιγραδίου» ή «Χαβάη του Βελιγραδίου». Η παραλία στο καταπράσινο νησάκι είναι πολύ οργανωμένη με ξαπλώστρες στην τεχνητή αμμουδιά, ναυαγοσώστες, καφέ και καντίνες με fast food. Όμως η νήσος Ada δεν είναι μόνο μια παραλία, αφού εκεί μπορείτε να βρείτε γήπεδα paintball, εγκαταστάσεις για bunjee jumping ή rafting, κανό, ποδήλατα, rollers, ενώ υπάρχουν και πορείες για περπάτημα. Για αυτούς που δεν είναι φαν της άσκησης, προσφέρεται και ένα μικρό τρενάκι που κάνει το γύρο του τεχνητού νησιού.

ada ciganlija

Stari Dvor-Novi Dvor

 Το παλιό παλάτι (Stari Dvor) ήταν το βασιλικό ανάκτορο της δυναστείας Obrenovic της Σερβίας, ενώ σήμερα στεγάζει το Δημαρχείο της πόλης. Xτίστηκε μεταξύ του 1882 και 1884, σύμφωνα με τα σχέδια του Aleksandar Bugarski με ακαδημαϊκή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα. Το εσωτερικό του παλατιού ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακό για την εποχή, όμως υπέστη σημαντικές ζημιές κατά την διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Μετά την πρώτη ζημιά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το παλάτι ανακατασκευάστηκε πλήρως, ενώ η δεύτερη ανακατασκευή ακολούθησε το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1947. Κατά τη διάρκεια των ανακατασκευών η αρχιτεκτονική του κτιρίου άλλαξε δραστικά, όμως δεν του αφαίρεσε διόλου ομορφιά. Σίγουρα μια επίσκεψη στο παλιό παλάτι και μια βόλτα στο εσωτερικό του είναι μια πολλή ευχάριστη επιλογή κατά την επίσκεψή σας στην πόλη.

stari dvor

 Ακριβώς απέναντι θα βρείτε το νέο παλάτι (Novi Dvor), που ήταν η βασιλική κατοικία της δυναστείας Karadordevic της Σερβίας και αργότερα του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα είναι η έδρα του Προέδρου της Σερβίας. Η κατασκευή του νέου βασιλικού παλατιού για τον Πρίγκιπα Αλέξανδρο ξεκίνησε το 1911 και ολοκληρώθηκε το 1914, την παραμονή του Μεγάλου Πολέμου. Και αυτό το κτίριο επλήγη από τους πολέμους, αλλά και αυτό ανακατασκευάστηκε, χρησιμοποιώντας μάλιστα κομμάτια από το παλιό παλάτι.

novi dvor

Τα Μουσεία

 Πέραν από το Εθνικό και το Πολεμικό Μουσείο στα οποία αναφέρθηκα παραπάνω, το Βελιγράδι διαθέτει αρκετούς ακόμη πολύ ενδιαφέροντες μουσειακούς χώρους. Το Μουσείο Γιουγκοσλαβικής Ιστορίας (Muzej Jugoslavije) είναι ένα από σημαντικότερα στη σερβική πρωτεύουσα και ουσιαστικά είναι τρία μουσεία σε ένα. Το συγκεκριμένο μουσείο περιλαμβάνει τα «Μουσείο 25ης Μαΐου», «Οίκος των Λουλουδιών» και «Παλαιό Μουσείο», με πάνω από 200.000 εκθέματα σχετικά με τις εθνικές μειονότητες, την γιουγκοσλαβική επανάσταση και την ομιχλώδη Ιστορία της περιοχής. Η είσοδος κοστίζει 400 δηνάρια, δηλαδή περίπου 3,5ε.

muzej jugoslavije

 Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον μουσείο είναι αυτό που είναι αφιερωμένο στον διάσημο Σέρβο-Αμερικανό εφευρέτη, Νίκολα Τέσλα (Muzej Nikole Tesle). Στεγάζεται σε μια βίλα του 1929 που σχεδίασε ο γνωστός σέρβος αρχιτέκτονας Dragisa Brasovan και φιλοξενεί διάφορα εκθέματα με όσα κληροδότησε ο μεγάλος επιστήμονας και εφευρέτης στην ανθρωπότητα. Η είσοδος κοστίζει 500 δηνάρια, δηλαδή περίπου 4,5ε.

muzej nikole tesle

 Τέλος, αν θέλετε να μυηθείτε στη σερβική κουλτούρα και να γνωρίσετε καλύτερα τον πολιτισμό της χώρας, θα πρέπει να κάνετε μια στάση στο Εθνογραφικό Μουσείο (Etnografski muzej). Μέσα από διάφορα εκθέματα, παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή, το φολκλόρ στοιχείο και τα παραδοσιακά αντικείμενα αυτής της πλευράς των Βαλκανίων σε μία από τις κεντρικότερες πλατείες του Βελιγραδίου. Η είσοδος κοστίζει 200 δηνάρια, δηλαδή περίπου 2ε.

etnografski muzej

Πώς θα πάτε

 Η Θεσσαλονίκη συνδέεται αεροπορικώς με το Βελιγράδι και το αεροδρόμιο Nikola Tesla Airport, μέσω της AirSerbia. Με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 111€ μετ’ επιστροφής. Από εκεί και πέρα μπορείτε να μεταβείτε στη πόλη πολύ εύκολα με τρένο, αφού υπάρχει καθημερινό δρομολόγιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Θεσσαλονίκη-Σόφια-Βελιγράδι) με τα εισιτήρια να κυμαίνονται από 30 έως 50 € μετ’ επιστροφής, ανάλογα με την περίοδο που θα επιλέξετε.

Πού θα μείνετε

 Η πόλη είναι σχετικά μικρή, παρόλα αυτά διαθέτει αρκετά καταλύματα που προσφέρονται σε τιμές ευκαιρίας! Σίγουρα το κέντρο ή όπως το λένε οι ντόπιοι "Down town", αποτελεί μια σίγουρη λύση για όσους δεν θέλουν να μπλέκουν με συγκοινωνίες και επιθυμούν να βρίσκονται κοντά σε όλα τα αξιοθέατα. Βέβαια, εγώ θα πρότεινα κάποια ξενοδοχεία ή hostel λίγο πιο έξω από το κέντρο, τα οποία προσφέρουν τις ίδιες ανέσεις και παροχές σε οικονομικότερες τιμές και είναι εύκολα προσβάσιμα τόσο με τα τραμ και τα λεωφορεία όσο και με τα ταξί που χρεώνουν πολύ λίγα χρήματα. Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade, ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, που αν και λίγο πιο ακριβό από το μέσο όρο, κινείται σε λογικά επίπεδα.

Πώς θα μετακινήστε

 Το κέντρο της πόλης είναι σχετικά μικρό και θα το γυρίσετε κυρίως με τα πόδια. Πάντως το Βελιγράδι διαθέτει ένα καλό σύστημα συγκοινωνιών με τρόλεϊ, τραμ και λεωφορεία, για την περίπτωση που χρειαστεί να βγείτε λίγο παραέξω (μια από αυτές θα είναι σίγουρα για το Ναό του Αγ. Σάββα). Θα πρότεινα να προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας από τα κιόσκια που υπάρχουν παντού και μοιάζουν με τα δικά μας περιπτερά, καθώς από τον οδηγό είναι ακριβότερα. Τέλος τα ταξί είναι ιδιαίτερα οικονομικά και απαραίτητα όταν τα Μ.Μ.Μ. είναι γεμάτα από κόσμο ή τις βραδινές ώρες. Προσοχή όμως στους απατεώνες αφού υπάρχουν πολλές εταιρίες και διάφορα χρώματα στα ταξί.

Τι να φάτε

 Η Σέρβικη κουζίνα είναι ιδιαίτερα νόστιμη και μοιάζει πολλή με την Ελληνική. Είναι επηρεασμένη, λόγω και της θέσης της χώρας στον χάρτη, τόσο από την μεσογειακή όσο και από την βορειοευρωπαική κουζίνα. Κύρια στοιχεία της είναι τα κρέατα και τα έντονα μυρωδικά, ενώ και οι σούπες έχουν την τιμητική τους. Μια καλή επιλογή για να γευτείτε παραδοσιακές γεύσεις είναι το πανέμορφο Sesir moj στη Skadarlija, που είναι στολισμένο ολόκληρο με λουλούδια και θα απολαύσετε το φαγητό σας υπό τους ήχους ζωντανής σέρβικης μουσικής. Αν δεν είστε των πειραμάτων και θέλετε να κινηθείτε σε σίγουρες επιλογές, το Βελιγράδι δεν σας αφήσει νηστικούς. Για μοναδικά μπέργκερ επισκεφτείτε το Burger House στη Knez Michailova, για μεξικάνικη κουζίνα το Burrito Madre, ενώ αν ψάχνεται πίτσα θα την βρείτε παντού αφού υπάρχουν ποιητικά μαγαζιά σε όλη τη πόλη. Όσον αναφορά την διασκέδαση σας προτείνω το Kasina by Community, που το πρωί λειτουργεί ως καφέ- εστιατόριο (ιδιαίτερα καλό) και το βράδυ μετατρέπεται σε ένα μέρος για ξέφρενο clubbing. Τέλος αν είστε λάτρεις των κοκτέιλς, μη παραλείψετε να περάσετε από το Bar Central, όπου το προσωπικό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το ποτό που σας ταιριάζει.

Χρήσιμες πληροφορίες

serbia info

Στο Βελιγράδι ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στο Βελιγράδι η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα Σερβικά. Οι περισσότεροι όμως, αν όχι όλοι, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Δηνάριο (Dinar) και η ισοτιμία του αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 117,42 dinars.

Μετατρέψετε τα χρήματα σας είτε στις δεκάδες ελληνικές τράπεζες που υπάρχουν στην πόλη, είτε στα ανταλλακτήρια, που αναγράφουν τις ισοτιμίες, αφού παίρνουν πολύ μικρή προμήθεια.

Η μετάβαση προς και από τα αεροδρόμιο είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια λεωφορείων (Mini Bus A1 & PTC Belgrade 72) , ενώ και το ταξί είναι μια ενδεδειγμένη λύση.

Η Ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι βρίσκεται στην οδό Francuska 33 και το τηλέφωνο της είναι +381 11 3226523.

Το κλίμα της Σερβίας είναι ηπειρωτικό κάτι που σημαίνει ότι αρκετά κρύους χειμώνες (συνήθως με χίονια) και ζεστά αν και υγρά καλοκαίρια. Έτσι ιδανική περίοδος επίσκεψης είναι η άνοιξη ή το καλοκαίρι.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Νόβι Σαντ, Γκολουμπατς, Βιμινατσιουμ

belgrade lang


Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com