4 Votes
Ουκρανία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

kiev map

 Εντυπωσιακές εκκλησίες, λαμπερές επαύλεις, καταπράσινα πάρκα, ενδιαφέροντα μουσεία, σοβιετικού τύπου κτιριακά συγκροτήματα και ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης, είναι μόνο λίγα από αυτά που θα δει κάποιος επισκεπτόμενος την ουκρανική πρωτεύουσα. Ένας «διαφορετικός» ευρωπαϊκός προορισμός, γεμάτος ξεχωριστούς πολιτιστικούς και πολιτισμικούς θησαυρούς, που περιμένουν να τους ανακαλύψετε.

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Το Κίεβο είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, με πληθυσμό 2.907.684 κατοίκους. Είναι κτισμένο στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, ο οποίος είναι πλωτός και αποτελεί μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης. Η ιστορία του ξεκινά τον 5ο αιώνα μ.Χ., όταν και ιδρύθηκε ως εμπορικός σταθμός για τα ανατολικά σλαβικά φύλα που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ υπήρξε κομβικό εμπορικό σημείο και για του Βυζαντινούς. Στα 1240 το Κίεβο καταστράφηκε από τους Μογγόλους και έκτοτε υποβιβάσθηκε σε μια μικρή περιφερειακή πόλη, μέχρι που άκμασε εκ νέου στα τέλη του 19ου αιώνα στα πλαίσια της ρωσικής βιομηχανικής επανάστασης. Έπειτα ξανακαταστράφηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τους Γερμανούς, αλλά ανοικοδομήθηκε άμεσα και έγινε ξανά η τρίτη σπουδαιότερη (μετά τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη) πόλη της ΕΣΣΔ στη μεταπολεμική εποχή. Η πόλη είναι γνωστή επίσης με το ανεπίσημο όνομα Νέα Ιερουσαλήμ, λόγω του έντονου χριστιανικού στοιχείου και των αμέτρητων εκκλησιών που υπάρχουν εκεί. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω το Κίεβο μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που το επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Sofiiski Sobor

 Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας (Sofiiski Sobor) είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο αξιοθέατο της πόλης και πήρε το όνομα του από την Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τον ιστορικό Dr. Nadia Nikitenko, ο ναός ιδρύθηκε το 1011, υπό τη βασιλεία του πατέρα του Yaroslav, του Μεγάλου Πρίγκιπα Vladimir the Great, ενώ οι πληροφορίες αυτές έγιναν αποδεκτές από την UNESCO, αναγνωρίζοντας τον ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1990. Αποτελεί ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό μνημείο των Ρως του Κιέβου, με τους εντυπωσιακούς πράσινους και χρυσούς τρούλους του και το μεγάλο χρυσό καμπαναριό, το ύψος του οποίου φτάνει τα 16 μέτρα. Μάλιστα στο εσωτερικό του ναού θα θαυμάσετε ψηφιδωτά και αγιογραφίες γραμμένες στα ελληνικά! Η είσοδος στο προαύλιο χώρο κοστίζει 20 γρίβνες (περίπου 75 λεπτά), ενώ για να εισέλθετε στο εσωτερικό του ναού και το καμπαναριό θα χρειαστείτε 180 και 60 γρίβνες αντίστοιχα (7ε και 2,5ε ). Προσοχή απαγορεύονται οι φωτογραφίες στο εσωτερικό.

Andriyivs'ka tserkva

 Μια δεύτερη εκκλησία που αξίζει να επισκεφτείτε είναι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ανδρέα (Andriyivs'ka tserkva). Πρόκειται για μια βασιλική εκκλησία μπαρόκ ρυθμού, κάτι που μαρτυρά και η έλλειψη καμπαναριού, αφού στις βασιλικές εκκλησίες δεν υπήρχε ανάγκη για κάλεσμα του λαού άρα και ανάγκη για καμπάνες. Η εκκλησία κατασκευάστηκε μεταξύ του 1747 και του 1754, σε σχέδιο του Ιταλού αρχιτέκτονα Bartolomeo Rastrelliκ και συγκαταλέγεται στον κατάλογο της ανθρωπότητας «Θησαυροί πέντε ηπείρων από την παγκόσμια κοινωνία». Λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται πάνω στην κορυφή ενός λόφου, τα θεμελιώδη προβλήματα ήταν μία από τις κύριες ανησυχίες των συντηρητών. Μάλιστα τελευταία έχουν εμφανιστεί κάποιες ρωγμές στο εξωτερικό περίβλημα του ναού, με αποτέλεσμα να βρίσκεται υπό συντήρηση μέχρι νεοτέρας. Πάντως λόγω της θέσης του, διαθέτει πανοραμική θέα στην ιστορική συνοικία Podil, οπότε αξίζει να δώσετε 20 γρίβνες (περίπου 75 λεπτά), για μια βόλτα στο περίβολο.

Mikhailovsky Zolotovekhy Monastyr

 Λίγα μέτρα από τον Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ανδρέα θα βρείτε την αγαπημένη μου εκκλησία της πόλης, τη Μονή του Αγίου Μιχαήλ (Mikhailovsky Zolotovekhy Monastyr), του προστάτη του Κιέβου. Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου και έχει γίνει ευρέως γνωστό για τους χρυσούς του τρούλους. Το αρχικό κτίσμα προέρχεται από τον Μεσαίωνα, ενώ το μοναστήρι αποτελείται από τον ίδιο τον καθεδρικό ναό, την Τραπεζαρία του Αγίου Ιωάννου του Θεού, που χτίστηκε το 1713, τις οικονομικές πύλες, που χτίστηκαν το 1760 και το καμπαναριό της μονής, που προστέθηκε το 1716-1719. Το εξωτερικό της δομής ξαναχτίστηκε στο ουκρανικό μπαρόκ τον 18ο αιώνα, ενώ το εσωτερικό του παρέμεινε στο αρχικό του βυζαντινό ύφος. Ο αρχικός καθεδρικός ναός κατεδαφίστηκε από τις σοβιετικές αρχές στη δεκαετία του 1930, αλλά ανοικοδομήθηκε και άνοιξε το 1999 μετά την ουκρανική ανεξαρτησία. Η είσοδος στον ναό είναι δωρεάν.

mikhailovsky zolotovekhy monastyr2

Pechersʹka lavra

 Επόμενη επιβεβλημένη στάση είναι η Λαύρα των Σπηλαίων (Pechersʹka lavra). Πρόκειται για ένα ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι, το οποίο αν και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο για τη πόλη του Κιέβου, λειτουργεί κανονικά. Το μοναστηριακό συγκρότημα είναι κτισμένο σε ένα ύψωμα στη δεξιά όχθη του Δνείπερου και επί του παρόντος, η δικαιοδοσία του χώρου μοιράζεται ανάμεσα στο Κρατικό Μουσείο, το Εθνικό Ιστορικό-Πολιτιστικό Μνημείο Κιέβου-Πετσέρσκ και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, στην οποία έχει τη θέση της επικεφαλής Μονής και αποτελεί κατοικία του ηγέτης της, του Μητροπολίτη Ονούφριου. Από την ίδρυσή του το 1051, το μοναστήρι έχει γίνει το προεξέχον κέντρο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ανατολική Ευρώπη και μαζί με τον καθεδρικό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το 1990. Η είσοδος στο μοναστήρι κοστίζει 80 γρίβνες (δηλαδή περίπου 3ε) και με αυτό το εισιτήριο θα έχετε πρόσβαση σε όλα τα επί μέρους κτίρια και το καμπαναριό με την υπέροχη θέα στο ποτάμι.

Zoloti Vorota

 Η Χρυσή Πύλη (Zoloti Vorota) ήταν η κύρια πύλη των οχυρώσεων του Κιέβου τον 11ο αιώνα και πήρε το όνομά της και αυτή από την αντίστοιχη της Κωνσταντινούπολης. Η δομή της αποσυναρμολογήθηκε τον Μεσαίωνα, αφήνοντας λίγα απομεινάρια της ύπαρξής της και ανακατασκευάστηκε πλήρως από τις σοβιετικές αρχές το 1982, αν και δεν υπήρχαν εικόνες των αρχικών σχεδίων. Η απόφαση ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη διότι υπήρχαν πολλές ανταγωνιστικές απόψεις για το πως φαινόταν η αρχική πύλη και για το πώς θα έπρεπε να αποδοθεί. Στη κορυφή της, δε θα μπορούσε να μην υπάρχει μια εκκλησία, η οποία εξυπηρετούσε την «ουράνια» προστασία της πόλης. Από εκεί, αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, θα μπορέσετε να θαυμάσετε τη πόλη του Κιέβου από ψηλά. Η είσοδος στη πύλη κοστίζει 20 γρίβνες (δηλαδή περίπου 75 λεπτά). Αφού είστε στην περιοχή μη διστάσετε να μπείτε στην αντίστοιχη στάση του μετρό (Zoloti Vorota), που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και θεωρείται μια από τις ομορφότερες στην Ευρώπη.

zoloti vorota

Maydan Nezalezhnosti

 Ίσως το κεντρικότερο σημείο του Κιέβου είναι η Πλατεία Ανεξαρτησίας (Maydan Nezalezhnosti). Για να καταλάβει κανείς τη σημαντικότητα της για τη πόλη, αρκεί να αναλογιστεί ότι οι ντόπιοι συχνά την αποκαλούν απλώς πλατεία (maydan). Το σημείο αυτό ήταν επίσης ένας τακτικός τόπος για μη πολιτικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, ωστόσο από το 2014 οι περισσότερες από αυτές μεταφέρθηκαν στην πλατεία Sofiyivska, καθώς η ψυχαγωγία σε έναν τόπο όπου σκοτώθηκαν άνθρωποι κατά τη διάρκεια του Euromaidan θεωρήθηκε ακατάλληλος. Στο κέντρο της δεσπόζει το Μνημείο της Ανεξαρτησίας, μια στήλη φτιαγμένη με μείγμα ουκρανικής μπαρόκ και αριστοκρατικής αρχιτεκτονικής, κατά τη 10η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας το 2001. Το άγαλμα στη κορυφή της στήλης είναι κατασκευασμένο από χάλκινο χυτοσίδηρο και ζυγίζει περίπου 20 τόνους! Τέλος, η πλατεία διαθέτει και άλλα σημαντικά αξιοθέατα όπως το Μνημείο τον ιδρυτών του Κιέβου, τη πύλη Lach, το μνημείο του Πιέτρο Στόλιπι, το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Μεγάλο Οκτώβριο (Λένιν), την προτομή του Karl Marx, αλλά και κάποια αξιοσημείωτα κτίρια όπως το ξενοδοχείο Ukrayina, το ταχυδρομείο, το κτίριο της Ομοσπονδίας Συνδικάτων της Ουκρανίας και τη Μουσική Ακαδημία Τζαϊκόφσκι.

Khreschatyk Street

 Μπροστά από τη παραπάνω πλατεία περνάει και ο κεντρικότερος δρόμος της χώρας, η λεωφόρος Khreschatyk. Πρόκειται για έναν δρόμο που ξεκινάει από την ευρωπαϊκή πλατεία (βορειοανατολικά) μέσω της Maidan και τελειώνει στην πλατεία Bessarabska (νοτιοδυτικά), όπου βρίσκεται η αγορά Besarabsky. Όλος ο δρόμος καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα του Κόκκινου Στρατού και ξαναχτίστηκε στο νεοκλασικό στυλ της μεταπολεμικής σταλινικής αρχιτεκτονικής. Μεταξύ σημαντικών κτιρίων που δεν επιβίωσαν ήταν η Δούμα του Κιέβου, το Χρηματιστήριο του Κιέβου, το Hotel Natsional και το σπίτι του Ginzburg. Σήμερα η Khreschatyk σφύζει από ζωή, όντας γεμάτη από ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, καθώς επίσης από κρατικά διοικητικά κτίρια.

Batʹkivshchyna-Maty

 Αναμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό σε μέγεθος κτίσμα στο Κίεβο είναι η Μητέρα Πατρίδα (Batʹkivshchyna-Maty). Το θεόρατο αυτό χαλύβδινο άγαλμα 65 μέτρων είναι μέρος του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Ουκρανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μπορείτε να το θαυμάσετε απέξω δωρεάν. Το σπαθί στο δεξί χέρι του αγάλματος είναι 16 μέτρα και ζυγίζει 9 τόνους, ενώ στο αριστερό χέρι κρατάει μια ασπίδα 13 μέτρων, με το κρατικό έμβλημα της Σοβιετικής Ένωσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το σπαθί του αγάλματος κόπηκε, επειδή η άκρη του ήταν υψηλότερη από τον ιερό σταυρό της εκκλησίας της Λάβρας! Αν θέλετε να εισέλθετε και στο πολύ ενδιαφέρον αυτό μουσείο, θα πρέπει να πληρώσετε 30 γρίβνες (δηλαδή περίπου 1ε). Μέσα θα έρθετε αντιμέτωποι με διάφορες εκθέσεις, με πιο σημαντική την μνημειακή αίθουσα που παρουσιάζει κάποιες μαρμάρινες πλάκες με σκαλισμένα τα ονόματα περισσότερων από 11.600 στρατιωτών και πάνω από 200 εργατών, που τιμήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου με τον τίτλο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας αντίστοιχα.

batkivshchyna maty

Arka druzhby narodiv

 Σε έναν λόφο πάνω από τον ποταμό Δνείπερο, θα βρείτε την Αψίδα της φιλίας των Εθνών (Arka druzhby narodiv). Παρουσιάστηκε μαζί με το Ουκρανικό Σπίτι στις 7 Νοεμβρίου 1982, για να τιμήσει την 60ή επέτειο της ΕΣΣΔ και τον εορτασμό της 1.500ης επέτειο της πόλης του Κιέβου. Παρόλη τη σημαντικότητα της αψίδας για το Κίεβο, το 2016 η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για διάλυση της και τοποθέτηση στη θέση της, ενός μνημείου αφιερωμένου σε βετεράνους του πολέμου στο Donbass. Όπως γίνεται αντιληπτό αυτές οι ανακοινώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να ανακληθούν. Σήμερα λόγο των τεταμένων ουκρανορωσικών σχέσεων, στην αψίδα έχει ζωγραφιστεί ένα ράγισμα, που σύμφωνα με τους καλλιτέχνες θα αφαιρεθεί μόνο όταν οι σχέσεις των δύο χωρών εξομαλυνθούν (οπότε μάλλον ποτέ).

Peyzazhna Aleya (Park Landscape Alley)

 Το συγκεκριμένο πάρκο είναι μοναδικό και αναμφισβήτητα, ένα από τα πιο «ινσταγκραμικά» μέρη του Κιέβου. Δημιουργήθηκε το 1980 από τον αρχιτέκτονα Abraham Miletsky και αρχικά προοριζόταν ως ένα ακόμη σημείο θέασης για τον ποταμό Δνείπερο. Όμως με το πέρασμα των ετών, το σοκάκι αυτό γέμισε με σύγχρονα αριστουργήματα, όντας πλέον ένα υπαίθριο μουσείο. Σε αυτό το πάρκο θα βρείτε παιδικές χαρές, παγκάκια, σιντριβάνια και γλυπτά, όλα φτιαγμένα με πολύχρωμα μωσαϊκά πλακάκια, με πιο διάσημο από αυτά τη Γάτα του Κιέβου. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι γεμάτο τόσο από παιδιά όσο και από ενήλικες, που σπεύδουν να «χαζέψουν» τα πρωτότυπα εκθέματα, να περπατήσουν στη φύση ή να κάνουν πικ νικ.

peyzazhna aleya

Τα Μουσεία

 Το πρώτο μουσείο που αξίζει να επισκεφθείτε στο Κίεβο είναι το Εθνικό Μουσείο Τσερνομπίλ (Natsionalʹnyy muzey «Chornobylʹ»). Πρόκειται για ίσως το πιο σημαντικό μουσείο της πόλης, το οποίο είναι αφιερωμένο στην μεγάλη καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνομπίλ το 1986 και τις συνέπειές του. Φιλοξενεί μια εκτεταμένη συλλογή οπτικών μέσων, αντικειμένων, μοντέλων κλίμακας και άλλων στοιχείων, που στόχο έχουν να εκπαιδεύσουν τον επισκέπτη σχετικά με τις πολλές πτυχές της καταστροφής. Αρκετά εκθέματα απεικονίζουν την τεχνική πρόοδο του ατυχήματος, ενώ υπάρχουν επίσης πολλοί τομείς αφιερωμένοι στην απώλεια της ζωής και στις πολιτισμικές συνέπειες της καταστροφής. Η είσοδος στο μουσείο κοστίζει 30 γρίβνες (δηλαδή περίπου 1ε), ενώ αν θέλετε audio guide θα χρειαστεί να πληρώσετε επιπλέον 50 γρίβνες (περίπου 1,8ε).

 Ένας ακόμη χώρος τέχνης που αξίζει να επισκεφτείτε στη πόλη είναι το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Ουκρανίας (Natsionalʹnyy muzey istoriyi Ukrayiny). Το παρόν μουσείο απεικονίζει την ιστορία της Ουκρανίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτίριο του 1939, σχεδιασμένο από τον έλληνα αρχιτέκτονα Ιωσήφ Καράκη. Οι εκθέσεις που παρουσιάζονται περιλαμβάνουν: εθνογραφικό υλικό, αρχαιολογικά αντικείμενα, όπως μια σημαντική συλλογή σκυθικής τέχνης, ιστορικούς πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά, νομισματικές συλλογές, πρώιμα τυπωμένα βιβλία κ.α.. Η είσοδος κοστίζει 30 γρίβνες (δηλαδή περίπου 1ε).

 Τέλος, αξίζει να περάσετε μια βόλτα από το Κέντρο Τέχνης Πίντσουκ (Art-tsentr Pinchuka). Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό μουσείο στην Ανατολική Ευρώπη και αποτελεί δωρεά του δισεκατομμυριούχου Victor Pinchuk από το 2006. Παρουσιάσει μια συλλογή έργων από Ουκρανούς και διεθνείς καλλιτέχνες, που στόχο έχουν να βγάλουν προς τα έξω τη πολυπλοκότητα της εποχής και τα σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζουμε σα κοινωνία. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Πώς θα πάτε

 Το Κίεβο διαθέτει δυο αεροδρόμια το Διεθνές Αεροδρόμιο Boryspil (Аеропорт Бориспіль) και το Zhulyani (Аеропорт Київ (Жуляни), το οποίο είναι μικρότερο και βρίσκεται μόλις 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Η καλύτερη επιλογή μετάβασης στη πόλη λοιπόν, έρχεται από την Wizzair προς το αεροδρόμιο Zhulyani, όπου με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια από 48€ μετ’ επιστροφής! Αν πάλι επιθυμείτε μια πιο άνετη πτήση, μπορείτε να επιλέξετε μια πτήση με την Turkish Airlines με ενδιάμεση στάση τη Κωνσταντινούπολη. από 179€ μετ’ επιστροφής.

Πού θα μείνετε

 Το γεγονός ότι το Κίεβο δεν είναι μια άκρως τουριστική πόλη, αντανακλάται και στις τιμές των καταλυμάτων του. Στη πόλη υπάρχει πληθώρα ξενοδοχείων, χόστελ και δωματίων, για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Η δική μου πρόταση είναι το Kyiv Cozy Loft, ένα πανέμορφο δωμάτιο μια ανάσα από το κέντρο της πόλης και πολύ κοντά σε στάση τραμ και μετρό.

Πώς θα μετακινήστε

 Το Κίεβο είναι μια μεγάλη πόλη, με μεγάλες αποστάσεις και τα αξιοθέατα της είναι μοιρασμένα σε όλο το πλάτος της. Διαθέτει πάντως ένα πολύ καλό δίκτυο συγκοινωνιών με μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ και τελεφερίκ, που καλύπτουν όλη τη πόλη. Το μετρό του Κιέβου, που παρεμπίπτοντος διαθέτει τη πιο βαθιά στάση μετρό στον κόσμο (Arsenalna, 105 μέτρα βάθος), θα γίνει ο καλύτερος σας φίλος. Υπάρχουν 3 γραμμές, με το εισιτήριο μιας διαδρομής να κοστίζει 8 γρίβνες, δηλαδή 20 λεπτά του ευρώ! Μάλιστα τα εισιτήρια δεν είναι συνηθισμένα, αφού έχουν τη μορφή πλαστικού κέρματος. Για τα υπόλοιπα μέσα, τα εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε από τον οδηγό και θα πρέπει να τα επικυρώσετε στο ειδικό μηχάνημα που υπάρχει εκεί. Τέλος, ανάλογα με τις μέρες που θα κάτσετε μπορείτε να προμηθευτείτε κάρτες απεριόριστων διαδρομών, για όλα τα ΜΜΜ.

Τί να φάτε

 Η ουκρανική κουζίνα είναι αρκετά «βαριά», κάτι απολύτως λογικό αν αναλογιστεί κανείς τις καιρικές συνθήκες. Έχει αρκετές επιρροές από τη ρωσική και τη γεωργιανή κουζίνα και αγαπά τις σούπες, το κρέας, τη κρέμα γάλακτος, το ψωμί και την πατάτα. Κάποια από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της περιοχής είναι η σούπα borshch (ροζ σούπα από παντζάρια), το varenyky (γεμιστά dumplings), το holubtsi (λαχανοντολμάδες με σάλτσα ντομάτας), το pelmeny (ραβιόλι με γέμιση κρέατος) και φυσικά το διάσημο chicken Kiev (παναρισμένο κοτόπουλο με σκόρδο). Για να δοκιμάσετε αυθεντικές ουκρανικές γεύσεις, όπως borshch και varenyky προτείνω να επισκεφτείτε το Kanapa Restaurant Salon, για κοτόπουλο Κιέβου φυσικά το Chicken Kyiv, ενώ για καφέ και πρωινό τα Milk Bar, Khurma Georgian Café και 99 LARI.

Χρήσιμες πληροφορίες

ukraine info

Στην Ουκρανία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον 6 μηνών, ενώ δε χρειάζεται από πριν έκδοση Βίζας. Με την είσοδο σας στη χώρα, θα σας σφραγίσουν το διαβατήριο.
Στο Κίεβο η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα ουκρανικά, ενώ οι περισσότεροι μιλούν και ρώσικα. Οι νεότεροι ξέρουν αγγλικά, ενώ όλοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν αν γνωρίζουν.
Το νόμισμα της χώρας είναι η Γρίβνα (UAH) και η ισοτιμία του αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 26,71 γρίβνες.
Μετατρέψετε τα χρήματα σας είτε στις δεκάδες τράπεζες που υπάρχουν στην πόλη, είτε στα ανταλλακτήρια, που αναγράφουν τις ισοτιμίες, αφού παίρνουν πολύ μικρή προμήθεια.
Η μετάβαση προς και από τα αεροδρόμιο του Κιέβου είναι απλή, αφού υπάρχουν δρομολόγια τρένων και τρόλεϊ, που θα σας μεταφέρουν στο κέντρο της πόλης ή τα αεροδρόμια.
Η Ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο βρίσκεται στην οδό 10 Dobrovolchykh Batalioniv Str. (former Panfilovtsiv) και το τηλέφωνο της είναι +38 044 2545471.
Λόγω της θέσης του το Κίεβο έχει πολύ ψυχρούς χειμώνες, με τη θερμοκρασία είναι συνήθως πολλούς βαθμούς υπό του μηδενός. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε λοιπόν την πόλη είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, καθώς επίσης κατά τη περίοδο του Πάσχα όταν και είναι ιδιαίτερα κατανυκτικό.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Τσερνομπίλ, Λβιβ, Οδησσός

kiev lang

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com