2 Votes
Ιταλία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 bari map

 Το Μπάρι είναι μια παρεξηγημένη και αδικημένη πόλη, που ζει στην σκιά άλλων Μεγαλοπόλεων της γειτονικής μας χώρας! Αν όμως την επισκεφθείτε θα ενθουσιαστείτε από τα ιστορικά του κτίρια, τα έργα τέχνης του, το όμορφο κέντρο του και τον τρόπο ζωής αυτής της υπέροχης περιοχής της νότιας Ιταλίας!

Λίγα λόγια για την πόλη

 Το Μπάρι βρίσκεται στην νότια Ιταλία και αποτελεί πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και της περιοχής Απούλια, με πληθυσμό 320.475 κατοίκους. Αποτελεί το δεύτερο πιο σημαντικό οικονομικό κέντρο της νότιας Ιταλίας μετά τη Νάπολη και είναι γνωστό ως λιμάνι και έδρα αρκετών πανεπιστημιακών σχολών, καθώς και ως η πόλη του Αγίου Νικολάου. Γνώρισε άνθιση με την άφιξη των Ρωμαίων, ενώ αργότερα υπήρξε έδρα του Βυζαντινού διοικητή της νότιας Ιταλίας. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τις σημαντικές ζημιές που προκλήθηκαν κατάφερε να αναδιοργανωθεί, όντας σήμερα ένας must τουριστικός προορισμός. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω το Μπάρι μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που το επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Basilica San Nicola

 Η Βασιλική του Αγίου Νικολάου (Basilica di San Nicola) ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1087 και ολοκληρώθηκε περισσότερο από έναν αιώνα μετά, το 1197! Πρόκειται για μια από τις πρώτες νορμανδικές εκκλησίες της νότιας Ιταλίας και έχει μεγάλη θρησκευτική σημασία σε όλη την Ευρώπη και τον χριστιανικό κόσμο, τόσο για τους Ρωμαιοκαθολικούς όσο και για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς! Θεωρείται το πλέον αναγνωρίσιμο αξιοθέατο της πόλης και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής, που συνδυάζει τη ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, με αυτή της Απουλίας. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η συγκεκριμένη βασιλική συγκαταλέγεται στους επιβλητικότερους ανακτορικούς καθεδρικούς ναούς της περιφέρειας. Τέλος, στην κρύπτη του ναού φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου Νικολάου. Η είσοδος είναι δωρεάν!

basilica san nicola

Cattedrale di San Sabino

 Εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο Καθεδρικός Ναός του Μπάρι (Cattedrale di San Sabino), ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σαβίνο, επίσκοπο της Κανόσα, του οποίου τα λείψανα μεταφέρθηκαν εκεί τον 9ο αιώνα. Πρόκειται για τον αρχαιότερο ναό της πόλης, ο οποίος κατασκευάστηκε μεταξύ του τέλους του 12ου και του τέλους του 13ου αιώνα, κυρίως στα τελευταία τριάντα χρόνια του 12ου αιώνα! Ανεγέρθηκε στη θέση των ερειπίων του αυτοκρατορικού βυζαντινού καθεδρικού ναού, που καταστράφηκε το 1156 από τον Γουλιέλμο Α' της Σικελίας, ενώ είναι ακόμη δυνατό να παρατηρηθούν ίχνη του αρχικού κτιρίου στο σημερινό! Ακόμη, το εσωτερικό του ναού είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και χωρίζεται σε τρία κλίτη, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους με κολώνες και στοές. Η είσοδος στον ναό είναι δωρεάν!

cattedrale di san sabino

Teatro Petruzzelli

 Το Θέατρο Πετρουτσέλι (Teatro Petruzzelli) είναι το μεγαλύτερο θέατρο της πόλης και το τέταρτο μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ιταλία, μετά από αυτά του Παλέρμο, του Μιλάνου και της Νάπολης! Βρίσκεται στο νέο τμήμα του Μπάρι και ξεχωρίζει από τα γύρω κτίρια, χάρη στην εντυπωσιακή μπορντό πρόσοψη του, η οποία έχει μεγάλη γλυπτική λεπτομέρεια. Εσωτερικά, η διακόσμηση είναι φανταστική και το αίθριο διαθέτει χαρακτηριστικές λεπτομέρειες που αναμένονται από ένα υψηλής ποιότητας θέατρο, που περιλαμβάνει ένα τεράστιο ποσό κόκκινου βελούδου και χρυσοχοΐας. Δυστυχώς το 1991, το θέατρο καταστράφηκε ολοσχερώς εξαιτίας μιας πυρκαγιάς, αλλά ανοικοδομήθηκε και ξανάνοιξε τις πύλες του μετά από 18 χρόνια, το 2009. Αν είστε λάτρεις του είδους, μην χάσετε την ευκαιρία να το επισκεφθείτε καθώς φιλοξενεί συνήθως τους διασημότερους τενόρους και σοπράνο της εποχής!

teatro petruzzelli

Museo Teatro Margherita

 Το έτερο θέατρο της πόλη, το θέατρο Μαργαρίτα (Museo Teatro Margherita) είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και συμβολικά μνημεία της πόλης. Ορατό σε απόσταση τόσο από την παραλία όσο και κατά μήκος της Corso Vittorio Emanuele II (στο κέντρο της πόλης), το θέατρο στηρίζει τα θεμέλιά του απευθείας στη θάλασσα του Μπάρι. Η ιστορία του είναι πολύ συναρπαστική και ξεκινά το 1910, που συμπίπτει με τη γέννηση του Θεάτρου Petruzzelli. Ήταν μια κατασκευή εξ ολοκλήρου από ξύλο, η οποία, ωστόσο, μόλις ένα χρόνο αργότερα, καταστράφηκε από μια πυρκαγιά που μέχρι σήμερα, τα αίτια της παραμένουν άγνωστα. Η ανοικοδόμηση του κτιρίου έγινε το 1914, αυτή τη φορά σε οπλισμένο σκυρόδεμα, αλλά με τα θεμέλια πάντα στη θάλασσα, περνώντας έτσι στην ιστορία όχι μόνο επειδή ήταν η πρώτη κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα που κατασκευάστηκε στο Μπάρι, αλλά κυρίως επειδή ήταν το μοναδικό κτίριο στην Ευρώπη που χτίστηκε σε ξυλοπόδαρα! Σήμερα αποτελεί έναν χώρο συνάντησης και συζήτησης για θέματα που σχετίζονται με τη σύγχρονη τέχνη, με τους διασημότερους καλλιτέχνες του είδους να το επιλέγουν για τις εκθέσεις τους!

Castello Svevo

 Στη δυτική πλευρά της παλιάς πόλης θα συναντήσετε το κάστρο του Μπάρι, το οποίο είναι γνωστό ως Κάστρο Σουαβίας (Castello Svevo). Αρχικά χτίστηκε από τον Νορμανδό βασιλιά Ρογήρο Β’ της Σικελίας γύρω στα 1131 μ.Χ., όμως καταστράφηκε ολοσχερώς το 1156 και ξαναχτίστηκε από το Φρειδερίκο Β΄ Χοενστάουφεν το 1233 σε στυλ Νορμανδίας-Σουαβίας. Ανά τους αιώνες είχε πολλές χρήσεις αφού χρησιμοποιήθηκε ως παλάτι, φυλακή και σταθμός σήμανσης, ενώ σήμερα λειτουργεί ως πινακοθήκη-γλυπτοθήκη της πόλης για διάφορες προσωρινές εκθέσεις. Η είσοδος κοστίζει 4.5ε.

castello svevo2

Citta Vecchia

  Η παλιά πόλη (Citta Vecchia) του Μπάρι είναι αδιαμφισβήτητα και το πιο όμορφο κομμάτι της πόλης! Ξεκινά από την πύλη Vittorio Emanuele και την πολύβουη Piazza Mercantile και διαθέτει αμέτρητα πλακόστρωτα στενάκια και άνισα μονοπάτια. Πρόκειται για ένα λαβύρινθο, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, ενώ εκεί φιλοξενούνται και περισσότερες από 40 εκκλησίες! Προτείνω λοιπόν να αφήσετε το κινητό σας στην άκρη και να χαθείτε ανάμεσα σε αυτά τα στενά δρομάκια, όπου θα δείτε τον τοπικό πολιτισμό και θα γνωρίσετε αυθεντικούς ανθρώπους! Σε ένα από αυτά τα στενάκια μάλιστα, τον δρόμο των Ορεκιέτε (Strada delle Orecchiette) θα βρείτε δεκάδες ηλικιωμένες γυναίκες, καθισμένες μπροστά στα ξύλινα τραπέζια τους, να χρησιμοποιούν τα επιδέξια χέρια τους και να δημιουργούν χιλιάδες orecchiette την ημέρα! Πρόκειται για ένα θέαμα που θα σας ενθουσιάσει και σίγουρα θα θελήσετε να αγοράσετε μερικά από αυτά!

citta vecchia2

Piazza Mercantile

 Αν ψάχναμε για το πιο ζωντανό σημείο της πόλης, αυτό θα ήταν χωρίς αμφιβολία η Εμπορική Πλατεία (Piazza Mercantile). Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης κοντά στο λιμάνι και αποτελεί σημείο συνάντησης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες. Βέβαια, κατά τον Μεσαίωνα η πλατεία ήταν συνδεδεμένη με τους μικρό εγκληματίες και τους οφειλέτες, οι οποίοι ανέβαιναν στην Στήλη της Δικαιοσύνης (Colonna della Giustizia), με σκοπό να γελοιοποιηθούν! Σήμερα στην πλατεία θα βρείτε πανέμορφα γραφικά σπίτια με πολύχρωμα πατζούρια και άφθονα καφέ και εστιατόρια, όπου μπορείτε να καθίσετε για να πιείτε τον καφέ σας ή να φάτε κάτι!

piazza mercantile

Palazzo del Sedile

 Γνωστό και ως το «Παλάτι των Καθισμάτων των Ευγενών», το Palazzo del Sedile χτίστηκε γύρω στο 1543, αλλά ορισμένες πηγές το αναφέρουν ήδη από το 1400! Κατά τον Μεσαίωνα αποτελούσε το κέντρο λήψης διοικητικών και πολιτικών αποφάσεων του Συμβουλίου των Ευγενών του Μπάρι, ενώ αργότερα αποτέλεσε εμπορική κατοικία και το πρώτο δημόσιο θέατρο της πόλης! Το 1601 ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το κτίριο, όμως αυτό ανοικοδομήθηκε πλήρως το 1604, ενώ τοποθετήθηκε και ένα μεγάλο ρολόι γερμανικής κατασκευής. Σήμερα το παλάτι βρίσκεται υπό ανακαίνιση, η οποία υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2024, και θα φιλοξενήσει καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και γραφεία του Ιδρύματος της Απουλίας.

palazzo del sedile

Lungomare Nazario Sauro

 Το Μπάρι είναι μία παραθαλάσσια πόλη, οπότε σίγουρα αξίζει να περπατήσατε παράλληλα με τη θάλασσα για να απολάυσετε την Μεσόγειο. Το ωραιότερο σημείο για να το κάνετε βρίσκεται κατά μήκος του παλιού λιμανιού (Porto Vecchio), σε έναν φανταστικό παραθαλάσσιο περίπατο, την Προκυμαία Ναζάριο Σάουρο (Lungomare Nazario Sauro). Ξεκινά από το Πάρκο για σκύλους (Parco per Cani) και εκτείνεται για περίπου 1000 μέτρα μέχρι το θέατρο Μαργαρίτα! Περπατώντας εκεί θα θαυμάσετε εντυπωσιακά κτίρια, κληρονομιά του Μουσολίνι στην πόλη, πολύχρωμα σκάφη και ντόπιους να χαλαρώνουν αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο, ενώ αν το επισκεφθείτε πρωί, θα βρείτε δεκάδες ψαράδες να ξεφορτώνουν από τα καΐκια τους και να πουλούν τα αλιεύματά τους στην προβλήτα.

lungomare nazario sauro

Τα Μουσεία

 Στο Μπάρι υπάρχουν πολλά μουσεία και χώροι τέχνης που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, όμως δύο είναι αυτά που ξεχωρίζουν! Το πρώτο από αυτά είναι η Επαρχιακή Πινακοθήκη (Pinacoteca Provinciale), η οποία βρίσκεται στην πάνω στην Προκυμαία Ναζάριο Σάουρο. Φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία έργων τέχνης που κυμαίνονται από τον 11ο αιώνα μέχρι τον 19ο αιώνα, από καλλιτέχνες της Νότιας Ιταλίας και της Τοσκάνης (Paolo Veronese, Giovanni Bellini και Tintoretto κ.α.), με επίκεντρο την σχολή της Απουλίας! Η είσοδος κοστίζει 3ε.

pinacoteca provinciale

 Το δεύτερο μουσείο που αξίζει να επισκεφθείτε στην πόλη είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μπάρι (Museo Archeologico di Bari), το οποίο βρίσκεται την οδό Βία Μπεατίλο (Via Beatillo). Εκεί θα θαυμάσετε πάνω απο 30.000 εκθέματα, όπως αρχαία αγγεία ελληνικής και τοπικής παραγωγής, διάφορα ευρήματα που προέρχονται από την πόλη Κανύσιον του 3ου αιώνα π.Χ. και έναν μπρούτζινο Εκηβόλο του Θεού Απόλλωνα του 5ου αιώνα π.Χ.! Η είσοδος κοστίζει 5ε.

museo archeologico

Università degli Studi di Bari Aldo Moro

 Τελευταίο αλλά όχι καταϊδρωμένο, άφησα το καμάρι της πόλης που δεν είναι άλλο από το πανεπιστήμιο της. Το πανεπιστήμιο του Μπάρι «Aldo Moro» (Università degli Studi di Bari Aldo Moro), ιδρύθηκε το 1925 και θεωρείται ένα από τα δέκα μεγαλύτερα σε φοιτητικό πληθυσμό σε όλη την Ιταλία, με 43.215 φοιτητές και φοιτήτριες! Βρίσκεται κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, στο σύγχρονο κομμάτι της πόλης, σε μια πλατεία που φέρει το ίδιο όνομα. Από αρχιτεκτονικής άποψης θα σας εντυπωσιάσει με την απλότητα του στο εξωτερικό κομμάτι, ενώ εσωτερικά αποπνέει μια αναγεννησιακή αισθητική που δύσκολα συναντάς αλλού στην πόλη!

universita

Πώς θα πάτε

 Την δεδομένη στιγμή η Θεσσαλονίκη δεν συνδέεται απευθείας αεροπορικώς με το Μπάρι, οπότε αν επιθυμείτε να προσεγγίσετε την πόλη μόνο με αεροπλάνο θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον μια στάση. Η πιο οικονομική και ευέλικτη επιλογή έρχεται από την Ryanair, που με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κανείς εισιτήρια που ξεκινούν από 62€ μετ’ επιστροφής, με ενδιάμεση στάση το Μιλάνο! Από εκεί και πέρα, μια καλή λύση για να ταξιδέψετε οικονομικά, μέσα στη γείτονα χώρα είναι το τρένο, αφού το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι εύχρηστο και βολικό. Έτσι θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να βρείτε μια πτήση προς κάποια άλλη πόλη όπως την Νάπολη ή το Λέτσε και από εκεί να φθάσετε στο Μπάρι. Κάτι που σίγουρα θα σας γλυτώσει και χρόνο και χρήμα.

Πού θα μείνετε

 Σίγουρα το Μπάρι δεν είναι καμία μεγαλούπολη, αλλά λόγω της στρατηγικής του θέσης, αποτελεί σημαντική στάση για πολλούς ταξιδιώτες. Έτσι υπάρχουν επιλογές καταλυμάτων για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Αν επιθυμείτε να κινηθείτε με τρένο σε κοντινούς προορισμούς τότε προτείνω να βρείτε κάτι κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ αν σκοπεύετε να μείνετε μόνο στην πόλη καλό είναι να κλείσετε κάτι μέσα στο ιστορικό της κέντρο! Το ξενοδοχείο που έχω να προτείνω εγώ, είναι το Shl Bari City Termninal Locazione Turistica, το οποίο βρίσκεται κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό και θεωρείται από τα πιο οικονομικά στην πόλη!

Πώς θα μετακινήστε

 Το Μπάρι διαθέτει ένα άριστο σύστημα συγκοινωνιών με τρένα και λεωφορεία, που καλύπτουν όλα τα μήκη και τα πλάτη της πόλης. Τα πιο διαδεδομένα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι τα λεωφορεία, αφού υπάρχουν πάνω από 200 λεωφορεία και 1100 στάσεις, με το εισιτήριο να κοστίζει 1,2ε. Τα εισιτήρια θα πρέπει να τα προμηθευτείτε από πριν από τα περίπτερα-καπνοπωλεία μέσα στην πόλη, αλλιώς μπορείτε να τα αγοράσετε από τον οδηγό, μόνο που είναι πιο ακριβά και ισχύουν για λιγότερη ώρα! Από την άλλη τα τρένα διασχίζουν το Μπάρι με 4 γραμμές, με τις δυο από αυτές να περνούν και από το αεροδρόμιο. Τέλος, όσον αναφορά τα ταξί μπορείτε να τα βρείτε είτε στο δρόμο είτε να τα καλέσετε τηλεφωνικώς, αλλά είναι σχετικά ακριβά και χρησιμοποιούνται λιγότερο.

Τι να φάτε

 Η Απουλία γενικά είναι γνωστή για το φαγητό και το κρασί της, οπότε πέραν από τα κλασικά ζυμαρικά, τις πίτσες και τα παγωτά, πηγαίνοντας στο Μπάρι θα πρέπει να δοκιμάσετε κάποια από τα πιάτα που είναι σήμα κατατεθέν του. Ένα από αυτά είναι τα ορεκιέτι (φρέσκα ζυμαρικά που μοιάζουν με αυτάκια), σερβιρισμένα σε διάφορες παραλλαγές! Ακόμη, αξίζει να δοκιμάσετε ένα πιάτο με βάση το ρύζι και τις πατάτες, το οποίο συνοδεύετε με μύδια και το μαλακό τοπικό τυρί burrata, ενώ αρκετά διαδεδομένο είναι και το burger χταποδιού! Τέλος, γευτείτε τα διάσημα panzarotti (αλμυρά τηγανητά καλτσόνε, γεμιστά με ντομάτα, μοτσαρέλα, μανιτάρια, κρεμμύδια, γαύρο ή κάπαρη) και φυσικά φρέσκα θαλασσινά. Για πεντανόστιμα panini και burger χταποδιού προτείνω το Mastro Ciccio, για πίτσα το Spizzipizza και για καφέ το Jerome Cafe.

Χρήσιμες πληροφορίες

italy info 600x100

Στην Ιταλία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στο Μπάρι η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα ιταλικά. Οι περισσότεροι όμως, αν όχι όλοι, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Ευρώ.

Το Μπάρι είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).

Το Ελληνικό Άμισθο Γενικό Προξενείο στο Μπάρι βρίσκεται στην οδό Giovanni Amendola 172/C, 70126 και το τηλέφωνο του είναι +39 0805468049.

Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο του Μπάρι είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια τρένων και λεωφορείων, που θα σας μεταφέρουν στο κέντρο της πόλης. Η ιδανικότερη λύση είναι φυσικά το τρένο που κοστίζει 5ε και η διάρκεια του ταξιδιού είναι μόλις 20 λεπτά, ενώ το λεωφορείο κάνει περίπου 50 λεπτά και κοστίζει 1ε.

Το κλίμα της Ιταλίας μοιάζει αρκετά με αυτό της Ελλάδας, οπότε υπάρχουν ήπιοι χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Ιδανική περίοδος επίσκεψης θεωρώ ότι είναι το Φθινόπωρο ή Άνοιξη, όμως αν επιθυμείτε να επισκεφθείτε κάποια από τις γειτονικές πανέμορφες παραλίες τότε θα πρέπει να βρεθείτε στην πόλη το καλοκαίρι!Προτεινόμενες εκδρομές → Αλμπερομπέλο, Ματέρα, Μονόπολη, Πολινιάνο Α Μάρε

bari info

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

 

 Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com