Ιταλία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 matera map

Η Ματέρα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της Νότιας Ιταλίας και ένα από εκείνα τα μέρη που είναι εντελώς μοναδικά και πανέμορφα. Σας εγγυώμαι λοιπόν ότι μια επίσκεψη εκεί θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό και θα σας χαρίσει εικόνες, που όμοιες τους δεν έχετε ξαναδεί!

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Η Ματέρα βρίσκεται στην νότια Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια της Μπαζιλικάτα. Είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και είναι κτισμένη δίπλα σε ένα μικρό φαράγγι, όπου ρέει ο ποταμός Γκραβίνα. Η περιοχή της Ματέρα έχει κατοικηθεί από την Παλαιολιθική περίοδο και θεωρείται μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου! Στην πόλη αυτή γυρίστηκε το 2004 η ταινία "Τα πάθη του Χριστού" με τον Μελ Γκίμπσον και η τελευταία ταινία του James Bond, το “No time to Die” το 2021 με τον Ντάνιελ Γκρέγκ. Βέβαια, η Ματέρα δεν απολάμβανε πάντα την σημερινή της δόξα. Μέχρι την δεκαετία του ΄50 θεωρούνταν ένα υποβαθμισμένο μέρος, όπου οι άνθρωποι ζούσαν σε άθλιες συνθήκες και για το οποίο οι Ιταλοί ντρέπονταν. Όλα αυτά όμως άλλαξαν το 1952 όταν η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει 15.000 κατοίκους σε νέες κατοικίες και να παραχωρήσει αυτά τα σπίτια-σπηλιές σε ιδιώτες, ώστε να επισκευαστούν και να αναδειχθούν! Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη για πρώτη φορά.

Sassi di Matera

 Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, τα Σάσσι της Ματέρας (Sassi di Matera) είναι ο κυριότερος λόγος για να επισκεφθεί κάποιος την συγκεκριμένη πόλη! Απλώνονται ουσιαστικά σε δύο συνοικίες, την Sasso Caveoso και την Sasso Barisano, οι οποίες είναι γνωστές για τις αρχαίες λίθινες σπηλιές που κατοικούνταν από την προϊστορική εποχή περίοδο και πολλοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ίσως εκεί εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι στην Ιταλία. Μάλιστα, από το 1993 το συγκεκριμένο σημείο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Τα Σάσσι της Ματέρας αποτελούν ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του ιταλικού νότου και σίγουρα ένα από τα πιο ιδιαίτερα στην Ευρώπη!

Cattedrale di Matera

 Ο Καθεδρικός Ναός της Ματέρα (Cattedrale di Matera) είναι ένας ρωμαιοκαθολικός ναός, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Παναγία και στον Άγιο Ευστάθιο. Ο ναός ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον 13ο αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1203, στο ψηλότερο σημείο της πόλης και χωρίζει τις δύο συνοικίες που ανέφερα παραπάνω στα δύο. Αρχικά ήταν σχεδιασμένο να αφιερωθεί μόνο στην Παναγία, αλλά τελικά επιλέχτηκε και ο Άγιος Ευστάθιος, ως φόρος τιμής στην εκκλησία που υπήρχε σε εκείνο το σημείο. Πέραν από την ομορφιά του κτιρίου αυτού καθαυτού και του εντυπωσιακού καμπαναριού του, που λέγεται ότι είναι το ψηλότερο της περιοχής, από εκεί θα θαυμάσετε ίσως την καλύτερη θέα της πόλης. Η είσοδος είναι δωρεάν.

scattedrale di matera

Εκκλησίες

 Πέραν όμως από τον Καθεδρικό, στην Ματέρα υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες εκκλησίες που αξίζει να επισκεφθείτε! Η Santa Maria di Idris ή "Madonna de Idris", είναι μια βραχώδης εκκλησία, δηλαδή λαξευμένη στο βράχο. Βρίσκεται στο πάνω μέρος του Monterrone, ενός μεγάλου ασβεστολιθικού βράχου που υψώνεται στη μέση του Sasso Caveoso και είναι προσβάσιμη μέσω μιας σκάλας. Το όνομα Idris προέρχεται από το ελληνική λέξη «Οδηγήτρια», δηλαδή αυτός που δείχνει το δρόμο.

santa maria di Idris

 Η δεύτερη εκκλησία που προτείνω να επισκεφτείτε είναι η εκκλησία του Ιωάννη του Βαφτιστή (Chiesa di San Giovanni Battista). Πρόκειται για έναν από τους ομορφότερους ναούς της πόλης, ο οποίος χρονολογείται μεταξύ 13ου και 18ου αιώνα και θεωρείται αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της ρωμανικής αρχιτεκτονικής της Απουλίας!

schiesa di san giovanni battista

 Η Εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου, κοινώς γνωστή ως San Pietro Caveoso, βρίσκεται όπως θα έχετε ήδη αντιληφθεί στη συνοικία Sasso Caveoso. Η συγκεκριμένη εκκλησία χτίστηκε αρχικά το 1218, αλλά υπέστη πολλές αλλαγές και ανακαινίσεις με την πάροδο των αιώνων, και πολλά από τα αρχικά της χαρακτηριστικά χάθηκαν στο χρόνο. Το μεγαλοπρεπές και εντυπωσιακό κτίσμα που βλέπουμε σήμερα, προέρχεται από τον 17ο αιώνα, όταν η εκκλησία ανακαινίστηκε πλήρως και χτίστηκε η τωρινή της πρόσοψη.

san pietro caveoso

 Τέλος, αξίζει μια επίσκεψη στην εκκλησία του Καθαρτηρίου (Chiesa del Purgatorio) με την μπαρόκ αρχιτεκτονική της και το μοναδικό της σχηματισμό, καθώς επίσης στην Chiesa di Santa Lucia alle Malve, όπου υπάρχουν βυζαντινές τοιχογραφίες σε εξαιρετική κατάσταση.

schiesa del purgatorio

Casa Grotta - Casa Noha

 Για να κατανοήσετε πώς ήταν μια πραγματική αγροτική κατοικία πριν εγκαταλειφθεί το "Sassi" της Ματέρα, προτείνω να επισκεφθείτε ένα τυπικό παραδοσιακό σπίτι μέσα σε σπηλιά. Το μεγάλο σπίτι (Casa Grotta) είναι ουσιαστικά ένα λαογραφικό μουσείο, με έπιπλα και εργαλεία της εποχής, που δίνουν στους επισκέπτες μια ακριβή ιδέα για το πώς ζούσαν οι κάτοικοι εκείνη την περίοδο. Η είσοδος κοστίζει 5ε.

lcasa grotta

 Ακόμη, μην παραλείψετε το Casa Noha, το οποίο αφηγείται την ιστορία της Ματέρα από διάφορες οπτικές γωνίες. Το ανακαινισμένο αυτό λίθινο σπίτι, δόθηκε από τους κληρονόμους του στην FAI, με σκοπό να μοιραστούν την ιστορία και την ομορφιά της πόλης με το ευρύ κοινό. Εκεί θα παρακολουθήσετε ένα βίντεο με τίτλο «I Sassi invisibili. Viaggio straordinary nella storia di Matera» (Το Αόρατο Σάσι. Ένα απίστευτο ταξίδι στην ιστορία της Ματέρα), που σχεδιάστηκε από τον Giovanni Carrada και προβάλλεται στους τοίχους του σπιτιού. Η είσοδος κοστίζει 6ε.

lcasa noha

Μουσεία

 Όσον αναφορά τα μουσεία, τρία είναι αυτά που αξίζει να επισκεφτείτε! Το πρώτο είναι το Εθνικό Μουσείο της Ματέρα (Museo Nazionale di Matera). Πρόκειται για ένα καινούργιο μουσείο (άνοιξε τις πύλες του τον Δεκέμβριο του 2019), το οποίο γεννήθηκε από την ένωση δύο προγενεστέρων μουσειακών ιδρυμάτων και χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Τέχνη της επικράτειας, Συλλογή Camillo d'Errico, Σύγχρονη Τέχνη με τα έργα των Carlo Levi και Luigi Guerricchio. Η είσοδος κοστίζει 5ε.

museo nazionale di matera

 Το δεύτερο και πιο ενδιαφέρον κατά την γνώμη μου, είναι το Μουσείο Σύγχρονης Γλυπτικής (MUSMA). Πρόκειται για το σημαντικότερο ιταλικό μουσείο αποκλειστικά αφιερωμένο στη γλυπτική, το οποίο φιλοξενείτε στο εντυπωσιακό Palazzo Pomarici του 16ου αιώνα! Είναι το μοναδικό μουσείο «σπηλιά» στον κόσμο, όπου μπορείτε να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία ανάμεσα στα εντυπωσιακά γλυπτά που εκτίθενται. Η είσοδος κοστίζει 7ε.

musma

 Τέλος, μην προσπεράσετε το Καθηλωτικό Μουσείο της Μπρούνα (Museo Immersivo della Bruna), το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του Sasso Barisano. Περιέχει μια διαδρομή πολυμέσων στο πλαίσιο της πατρονικής γιορτής προς τιμήν της Maria SS. della Bruna, προστάτιδας της πόλης της Ματέρα. Πρόκειται για μια πολύ αρχαία παράδοση, πρακτικά υπερκοσμική, που ενώνει το ιερό και το βέβηλο, που ήταν πάντα ζωντανό και χτυπούσε στις καρδιές των πολιτών της Ματέρα. Ο επισκέπτης ξεναγείται μέσα από θρύλους, εικόνες, ήχους και ιστορίες για να ανακαλύψει τις πολλές πτυχές αυτής της μοναδικής επετείου. Η είσοδος κοστίζει 6ε.

Piazza Vittorio Veneto

 Η πλατεία Βιτόριο Βένετο (Piazza Vittorio Veneto) είναι η κεντρική πλατεία της Ματέρα, η οποία βρίσκεται έξω από τα Σάσσι. Από την μια της πλευρά δεσπόζει το εντυπωσιακό Palazzo dell'Annunziata, το οποίο κατασκευάστηκε το 1735 από τον αρχιτέκτονα Vito Valentino για την Ποντιφική Επιτροπή της Ρώμης, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος! Από την άλλη πλευρά συναντάμε την εκκλησία του Αγ. Δομίνικου (Chiesa di San Domenico) και το κτίριο της νομαρχίας της Ματέρα (Prefettura di Matera), ενώ τέλος ακριβώς απέναντι θα αντικρίσετε την Εκκλησία Materdomini (Chiesa di Materdomini) και ένα παράθυρο με θέα σε όλα τα Sassi! Κλείνοντας, στην συγκεκριμένη πλατεία βρίσκονται διάσπαρτα αγάλματα και μνημεία, άλλα μόνιμα και άλλα περιστασιακά, τα οποία θα σας εντυπωσιάσουν με την μοναδικότητα τους!

piazza vittorio veneto

Parco Regionale della Murgia Materana

 Τελευταίο αλλά όχι καταϊδρωμένο άφησα ένα μέρος που όμοιο του δεν υπάρχει σε καμία άλλη πόλη του κόσμου! Αναφέρομαι φυσικά στο Περιφερειακό Πάρκο της Murgia Materana (Parco Regionale della Murgia Materana), το οποίο ιδρύθηκε με περιφερειακό νόμο στις 3 Απριλίου του 1990. Πρόκειται για μια δύσβατη διαδρομή γεμάτη με εκκλησίες λαξευμένες σε σπηλιές και βράχους, μία εκ των οποίων έχει νωπογραφίες του 8ου αιώνα! Φυσικά δεν υπάρχει κάποιο αντίτιμο εισόδου, αλλά αν επιλέξετε να επισκεφθείτε το συγκριμένο πάρκο θα πρέπει να είτε απόλυτα προετοιμασμένοι, καθώς όπως προείπα δεν πρόκειται για εύκολη διαδρομή!

parco regionale

Πώς θα πάτε

 Στην Ματέρα δεν υπάρχει φυσικά κάποιο αεροδρόμιο οπότε θα πρέπει να ταξιδέψετε πρώτα σε κάποια γειτονική μεγάλη πόλη και από εκεί να καταλήξετε στην Ματέρα. Η πιο οικονομική και γρήγορη επιλογή είναι μέσω Μπάρι. Η οικονομικότερη λύση λοιπόν για να ταξιδέψει κάποιος στο Μπάρι από Θεσσαλονίκη, προσφέρεται από την Ryanair, με μια ενδιάμεση στάση στην Μπολόνια στα 60€ μετ’ επιστροφής! Ακόμη, μπορείτε να επιλέξετε μια απευθείας πτήση από Αθήνα με την Volotea, από 62€ μετ’ επιστροφής! Από εκεί θα πρέπει να πάρετε τρένο για την Ματέρα, το οποίο κοστίζει 10,40€ μετ’ επιστροφής και θα βρίσκεστε στον τελικό προορισμό σας, σε κάτι λιγότερο από 1,5 ώρα.

Πού θα μείνετε

 Η Ματέρα είναι μια σχετικά μικρή πόλη, που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει τεράστια τουριστική ανάπτυξη, κάτι που αντανακλάται και στις τιμές των καταλυμάτων! Βέβαια, η εμπειρία του να μείνει κάποιος σε ένα τέτοιο μέρος είναι μοναδική και συστήνεται ανεπιφύλακτα! Το κατάλυμα που έχω να προτείνω, είναι το Antica Torre di Iuso, που βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από τον Καθεδρικό Ναό της πόλης και προσφέρει υπέροχα ανακαινισμένα δωμάτια με βεράντα και θέα στον κήπο!

Πώς θα μετακινήστε

 Παρόλο που η όλη μαγεία της Ματέρα είναι να περιπλανηθείς και να χαθείς στα δαιδαλώδη στενάκια του Σασσί, η πόλη διαθέτει και μέσα μαζικής μεταφοράς, που καλύπτουν όλη την πόλη, Πρόκειται για mini buses, που κάνουν στάση στα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης και τα εισιτήρια τα προμηθεύεστε από τον οδηγό! Ακόμη, θα βρείτε κανονικά ταξί και αυτοσχέδια ταξί, που θυμίζουν τα γνωστά σε όλους τουκ τουκ, αλλά δεν θα τα πρότεινα καθώς και τα δύο είναι σχετικά ακριβά!

Τι να φάτε

 Πέραν από τα κλασικά ζυμαρικά, τις πίτσες και τα παγωτά, πηγαίνοντας στη Ματέρα θα πρέπει να δοκιμάσετε κάποια από τα πιάτα που είναι σήμα κατατεθέν της. Ένα από αυτά είναι το Cialledd. Πρόκειται για μια σαλάτα με τοπικά λαχανικά και ψωμί της συζύγου του αγρότη! Ακόμη η Ματέρα είναι διάσημη για την παραδοσιακή σούπα Crapiata, τα ζυμαρικά Orecchiette, που μοιάζουν με “αυτάκια”, συνοδευμένα με κόκκινη σάλτσα και τέλος τα παραδοσιακά μπισκότα le strazzate. Καλές επιλογές για να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις είναι το La Lopa και το Bollicine Bistrot. Τέλος, για καφέ προτείνω το Sano 143, ενώ για gelato το Gelida Voglia di Artigianeria dei Sassi.

Χρήσιμες πληροφορίες

italy info 600x100

Στην Ιταλία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στη Ματέρα η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα ιταλικά. Οι περισσότεροι όμως, αν όχι όλοι, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Ευρώ.

Η Ματέρα είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).

Στην Ματέρα δεν υπάρχει ελληνική πρεσβεία ή κάποιο ελληνικό προξενείο οπότε αν χρειαστείτε οτιδήποτε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κοντινότερο, το οποίο βρίσκεται στην Μπάρι στην οδό Via Amendola 172/C και τα τηλέφωνο της είναι +39 080 5468049, 5461657.

Το κλίμα της Ιταλίας μοιάζει αρκετά με αυτό της Ελλάδας, οπότε υπάρχουν ήπιοι χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Ιδανική περίοδος επίσκεψης θεωρώ ότι είναι το Φθινόπωρο ή Άνοιξη.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Μπάρι, Αλμπερομπέλο, Μονόπολη, Πολινιάνο Α Μάρε

matera info

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

 

 Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com