Αρμενία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 yerevan map

 Αν είστε λάτρεις των πιο alternative προορισμών, τότε το Γιερεβάν είναι ότι πρέπει για εσάς. Μια πόλη γεμάτη μεγάλα πάρκα, όμορφες πλατείες, ιστορικά μνημεία, πεντανόστιμο φαγητό, και φιλόξενους ανθρώπους.

Λίγα λόγια για την πόλη

 Το Γιερεβάν ή Γερεβάν ή Ερεβάν είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Αρμενίας, με πληθυσμό 1.075.800 κατοίκους. Είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Ραζντάν και αποτελεί το διοικητικό, πολιτιστικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Το Γιερεβάν θεωρείται μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, με την ιστορία του να αρχίζει τον 8ο αιώνα π.Χ., με την ανέγερση του φρουρίου Ερεμπούνι το 782 π.Χ. Τελικώς, το όνομα «Ερεμπούνι» εξελίχθηκε στην αρμενική γλώσσα κυρίως τον 5ο ή τον 4ο αιώνα π.Χ., ώστε να καταλήξει σε «Γιερεβάν» πριν τον 7ο αιώνα μ.Χ.. Βέβαια, κατά την αρμενική παράδοση, το όνομα «Γιερεβάν» προέρχεται από τη φράση του Νώε καθώς κοιτούσε προς τα εκεί μετά την προσάραξη της κιβωτού του πάνω στο όρος Αραράτ. Ύστερα από την υποχώρηση των νερών του Κατακλυσμού αναφώνησε "Γερεβάντς!", που στα αρμενικά σημαίνει «εμφανίστηκε». Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω το Γιερεβάν μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που την επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Republic Square

 Αν ψάχναμε για την καρδιά της Αρμενικής πρωτεύουσας, αυτήν θα ήταν σίγουρα η πλατεία της Δημοκρατίας (Republic Square). Η συγκεκριμένη πλατεία κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα σχέδια του σπουδαίου αρχιτέκτονα Αλεξάντερ Ταμανιάν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για πολλά από αυτά που βλέπουμε στο σημερινό Γιερεβάν. Ολοκληρώθηκε μέσα σε 32 χρόνια (1926-1958) και εκεί βρίσκονται κάποια από τα σημαντικότερα κτίρια ολόκληρης της χώρας. Πιο συγκεκριμένα γύρω από την πλατεία δεσπόζουν το Κοινοβούλιο, το Υπουργείο Ενέργειας και Εξωτερικών, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το κεντρικό ταχυδρομείο και το ξενοδοχείο Mariott Armenia. Τέλος, στο κέντρο της πλατείας είναι τοποθετημένο ένα τεράστιο σιντριβάνι, που από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, χορεύει στους ρυθμούς πασίγνωστων τραγουδιών. Το εντυπωσιακό αυτό σόου ξεκινάει στις 21:00 κάθε μέρα και κρατάει πάνω από μια ώρα!

republic square

Cascade

 Αν ψάχναμε για το καμάρι του Γιερεβάν αυτό θα ήταν αναμφίβολα το Συγκρότημα Κασκέιντ (Cascade Complex). Ο “καταρράκτης”, όπως μεταφράζεται στα αρμένικα, είναι μια γιγαντιαία πέτρινη σκάλα με πολλαπλά επίπεδα, η οποία συνδέει το κέντρο της αρμένικης πρωτεύουσας με το Μνημείο για την 50η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης. Μάλιστα, αυτό το εντυπωσιακό κατασκεύασμα είναι η είσοδος σε έναν ασυνήθιστο χώρο τέχνης, το Μουσείο Τέχνης Καφεστζιάν (Cafesjian Center for the Arts). Η ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου χώρου τέχνης ανήκε στον αμερικανό επιχειρηματία Gerard Levon Gafeschian, ο οποίος ίδρυσε μια γκαλερί στην πόλη με εκθέματα της προσωπικής του συλλογής. Έτσι, εκεί θα βρείτε πάνω από 5.000 γλυπτά, πίνακες, φωτογραφίες, συλλογές γυαλικών και διάφορες άλλες εγκαταστάσεις. Κάθε επίπεδο του Κασκέιντ είναι στολισμένο με περίτεχνα αγάλματα, ιδιαίτερα σιντριβάνια και μια πανέμορφη διακόσμηση με λουλούδια, ενώ επιβάλλεται να φτάσετε ως την κορυφή για να απολαύσετε την πανοραμική θέα της πόλης και του όρους Αραράτ. Τέλος, στην βάση του κτιρίου υπάρχει ένα ιδιαίτερο πάρκο, το Πάρκο Αλεξάντερ Ταμανιάν (Alexander Tamanyan Park). Εκεί εκτίθενται διάφορα μοναδικά έργα της σύγχρονης τέχνης, με πιο διάσημο και πιο πολυφωτογραφημένο, αυτό της εύσωμης γυναίκας που καπνίζει. Η είσοδος στο Συγκρότημα Κασκέιντ και τις επιμέρους αίθουσες του Μουσείου Τέχνης Καφεστζιάν είναι δωρεάν.

cascade

Armenian Genocide Museum & Memorial

 Το πιο συναισθηματικά φορτισμένο αξιοθέατο του Γιερεβάν είναι αδιαμφισβήτητα το Μουσείο και Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων (Armenian Genocide Museum & Memorial). Βρίσκεται στον καταπράσινο λόφο Τσιτσερνακαμπέρντ (Tsitsernakaberd), που στα ελληνικά σημαίνει Χελιδονόκαστρο. Φυσικά είναι αφιερωμένο στη πρωτοφανή θηριωδία, που εκδηλώθηκε από τους Τούρκους ενάντια στους Αρμένιους από το 1915 έως το 1922. Σύμφωνα με υπολογισμούς, πάνω από 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πέθαναν στην αιματηρή σφαγή! Το μνημείο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Άρθουρ Ταρκανιάν, Σασούρ Καλασγιάν και τον καλλιτέχνη Χοβανές Χατσατριάν και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1967, στην 80η επέτειο της τρομερής τραγωδίας. Το κυρίως μνημείο είναι άκρως επιβλητικό και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικό της τραγωδίας. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα, με δώδεκα μεγάλες πλάκες τοποθετημένες κυκλικά η μια δίπλα στην άλλη, που αντιπροσωπεύουν τις δώδεκα απολεσθείσες επαρχίες στην σημερινή Τουρκία. Στο κέντρο του υπάρχει ένα γιγαντιαίο καντήλι, πάντα αναμμένο σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση. Ακριβώς δίπλα, στέκει αγέρωχη μια στήλη 44 μέτρων ύψους, η οποία συμβολίζει την εθνική αναγέννηση των Αρμενίων, ενώ κατά μήκος του θα συναντήσετε έναν τοίχο 100 μέτρων με ονόματα πόλεων και χωριών, όπου είναι γνωστό ότι έχουν γίνει σφαγές και θηριωδίες. Ακόμη, υπάρχει ένα μικρό πάρκο με δέντρα που φυτεύτηκαν από πολιτικούς και ηγέτες ξένων κρατών, που επισκέφτηκαν και απέδωσαν τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας. Τέλος, στο νότιο μέρος του πάρκου και υπόγεια (ένα επίπεδο κάτω) υπάρχει το μουσείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε. Η είσοδος είναι δωρεάν.

genocide memorial4

Mother Armenia

 Όπως στις περισσότερες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, έτσι και στην Αρμενία, υπάρχει ένα άγαλμα που προσωποποιεί την χώρα. Η Μητέρα Αρμενία (Mother Armenia) ή «Mayr Hayastan», όπως λέγεται στα αρμενικά, βρίσκεται στο Πάρκο της Νίκης (Victory Park), στην περιοχή Kanaker-Zeytun και πήρε την θέση ενός αγάλματος του Στάλιν που υπήρχε στο ίδιο σημείο. Έχει συνολικό ύψος πενήντα ένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του βάθρου και είναι χτισμένη από σφυρήλατο χαλκό! Το γεγονός ότι έχει το σπαθί μέσα στην θήκη και την ασπίδα στα πόδια της, συμβολίζει την ειρήνη μέσω της δύναμης. Το μέγεθος και η θέση του αγάλματος το κάνει να παρουσιάζεται ως προστάτης της πρωτεύουσας της Αρμενίας, ενώ η θέα από την κορυφή του λόφου προς το Γιερεβάν είναι απλά εκθαμβωτική. Στην βάση του αγάλματος φιλοξενείται και το Στρατιωτικό Μουσείο της Αρμενίας (Military Museum of Armenia), στο οποίο υπάρχουν διάφορα εκθέματα της σοβιετικής εποχής, όπως χειρόγραφα, όπλα, στολές και άλλα αντικείμενα. Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν, όμως ενδείκνυται να αφήσετε κάτι συμβολικά για την στήριξη του.

Mother Church of St. Gregory the Illuminator

 Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Γρηγορίου του Διαφωτιστή (Mother Church of St. Gregory the Illuminator) είναι ο μεγαλύτερος αρμενικός ναός στον κόσμο και φυσικά ο σημαντικότερος σε ολόκληρη τη χώρα. Βρίσκεται στο κέντρο του Γιερεβάν και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κτίρια στον Νότιο Καύκασο, μαζί με τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας της Τιφλίδας! Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Στεπάν Κουρκτσιάν και ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις 4 χρόνια (1997-2001)! Το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα αποτελείται ουσιαστικά από τρείς εκκλησίες, τον κεντρικό ναό και τα παρεκκλήσια του Αγίου Βασιλιά Τιρηδάτη και της Άγιας Βασίλισσας Ασχένης. Αυτές οι δύο βασιλικές μορφές ήταν οι κρίσιμοι βοηθοί του Αγίου Γρηγορίου στον εκχριστιανισμό της Αρμενίας! Η συνολική έκταση του συγκροτήματος είναι περίπου 3.822 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το ύψος του καθεδρικού ναού από το έδαφος μέχρι την κορυφή του σταυρού είναι 54 μέτρα! Η αλήθεια είναι ότι το εσωτερικό του ναού δεν είναι εξίσου εντυπωσιακό με το εξωτερικό, αφού είναι αρκετά minimal, στον τρούλο πάντως να εντυπωσιάζει. Η είσοδος είναι φυσικά δωρεάν.

church of saint gregory

Blue Mosque

 Λίγα χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται και ο κυριότερος μουσουλμανικός θρησκευτικός χώρος στο Γιερεβάν, το Μπλε Τζαμί (Blue Mosque). Πρόκειται για ένα περσικό σιιτικό τζαμί του 18ου αιώνα, το οποίο παραγγέλθηκε από τον Χουσεΐν Αλί Χαν, τον Χαν του Ιρανού Χανάτου Εριβάν. Είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίσματα στο κέντρο του Ερεβάν και η πιο σημαντική κατασκευή από την ιρανική περίοδο της πόλης. Ήταν το μεγαλύτερο από τα οκτώ τζαμιά του Ερεβάν τον 19ο αιώνα, ενώ σήμερα είναι το μόνο ενεργό τζαμί στην Αρμενία! Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, λόγω της αθεϊστικής πολιτικής, το τζαμί σταμάτησε τις υπηρεσίες του και μετατράπηκε σε Μουσείο. Όμως, μετά την ανεξαρτησία της Αρμενίας, και με την υποστήριξη της ιρανικής κυβέρνησης, οι χώροι άρχισαν και πάλι να λειτουργούν ως τέμενος. Στα θετικά ότι επιτρέπεται η είσοδος και στους μη μουσουλμάνους, αρκεί να αφαιρέσουν τα παπούτσια και οι γυναίκες να καλύψουν το κεφάλι τους. Η είσοδος είναι δωρεάν.

dblue mosque

Opera Theatre

 Το Εθνικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου (Armenian National Opera and Ballet Theatre) της Αρμενίας ή όπως απλά είναι γνωστό στους ντόπιους Όπερα, βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας (Freedom Square). Και αυτό το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Αρμένιο αρχιτέκτονα Αλεξάντερ Ταμανιάν, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 10ης επετείου της Σοβιετικής Αρμενίας. Άνοιξε τι πύλες του στις 20 Ιανουαρίου του 1933, ενώ αμέσως μετά την ίδρυση του θεάτρου, ιδρύθηκε και ένας θίασος μπαλέτου! Αποτελείται από δύο αίθουσες, την αίθουσα συναυλιών Αράμ Χατσατουριάν και την αίθουσα Όπερας και Μπαλέτου Αλέξανδρος Σπεντιάριαν. Από τότε που άνοιξε, το Εθνικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Αρμενίας έχει προβεί σε περισσότερες από 200 διαφορετικές όπερες και μπαλέτα από συνθέσεις Αρμενίων, Ρώσων και καλλιτεχνών της Δυτικής Ευρώπης. Έτσι αν βρεθείτε στην πόλη και υπάρχει κάποια παράσταση, μην διστάσετε να την παρακολουθήσετε!

opera theatre

Vernissage Market

 Η αγορά Βερνισάζ (Vernissage Market) είναι μια υπαίθρια αγορά στο κέντρο της πόλης, στην οποία μπορείτε να βρείτε κυριολεκτικά τα πάντα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια λαϊκή αγορά γεμάτη πάγκους, που πουλούν από αντίκες της σοβιετικής εποχής, είδη αργυροχρυσοχοΐας, χαλιά και υφάσματα μέχρι σουβενίρ, πίνακες και βιβλία. Ο λόγος που η συγκεκριμένη αγορά είναι δημοφιλής σε ντόπιους και τουρίστες είναι το γεγονός ότι εκεί δεν θα βρείτε εισαγόμενα αντικείμενα, καθώς τα περισσότερα από όσα πωλούνται είναι είτε χειροποίητα είτε αυθεντικά κομμάτια αρμενικού πολιτισμού! Και φυσικά όπως σε κάθε αγορά, έτσι και εδώ το παζάρι είναι καλοδεχούμενο, οπότε μην διστάσετε να διαπραγματευτείτε την τιμή μέχρι να πετύχετε μια καλή συμφωνία. Τέλος, στην αγορά Βερνισάζ θα βρείτε αρκετές καντίνες με τοπικό φαγητό και ποτό, καθώς επίσης και διάφορες καφετέριες.

vernissage market

Charles Aznavour square

 Η Πλατεία Σαρλ Αζναβούρ (Charles Aznavour square) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία για τους νέους στο Γιερεβάν. Διαμορφώθηκε έτσι όπως την βλέπουμε σήμερα μόλις το 2001, παίρνοντας το όνομα του παγκοσμίου φήμης τραγουδιστή και τραγουδοποιού Σαρλ Αζναβούρ. Στην περίμετρο της πλατείας βρίσκεται ένας κινηματογράφος, η Μόσχα, το ξενοδοχείο Golden Tulip, το Σπίτι Καλλιτεχνών της Αρμενίας και το Ρωσικό Δραματικό Θέατρο, που φέρει το όνομα του Στανισλάφσκι. Σήμα κατατεθέν της πλατείας είναι το τεράστιο άγαλμα αράχνη και τα σιντριβάνια στο κέντρο της, που αντιπροσωπεύουν τα δώδεκα ζώδια του ζωδιακού κύκλου! Τέλος, στην συγκεκριμένη πλατεία διοργανώνονταν συχνά ροκ συναυλίες και εκδηλώσεις νεολαίας.

charles aznavour square

Museums

 Στο Γιερεβάν υπάρχουν πολλά μουσεία και χώροι τέχνης που αξίζουν την προσοχή σας, όμως πέντε είναι αυτά που ξεχωρίζουν. Προτείνω να ξεκινήσετε από το Μουσείο Χειρογράφων Ματενανταράν (Matenadaran Museum of Ancient Manuscripts), το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πάνω στην λεωφόρο Μαστότς. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θεματοφυλάκια αρχαίων χειρογράφων και βιβλίων στον κόσμο, με πάνω από 17.000 έργα ανεκτίμητης πνευματικής και ιστορικής αξίας, που χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 18ο αιώνα. Η είσοδος κοστίζει 1500 ντραμ, που είναι περίπου 3,5ε.

matenadaran


 Ο δεύτερος χώρος τέχνης που θα πρότεινα να επισκεφθείτε στην αρμένικη πρωτεύουσα είναι η Εθνική Πινακοθήκη της Αρμενίας (National Gallery of Armenia). Βρίσκεται στην πλατεία Δημοκρατίας και φιλοξενείται από το 1921 σε ένα πανέμορφο κτίριο. Πρόκειται για ένα από τα πλουσιότερα μουσεία του κόσμου, με πάνω από 19.000 εκθέματα, πολλά από αυτά από το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης και τη Γκαλερί Τρετιακόφ στη Μόσχα! Η είσοδος κοστίζει 2000 ντραμ, που είναι περίπου 4,80ε.  Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το Μουσείο Ιστορίας του Γιερεβάν (History Museum of Armenia), το οποίο ιδρύθηκε το 1931 και αφηγείται την ιστορία της πόλης. Εκεί υπάρχουν πάνω από 87.000 αντικείμενα που παρουσιάζουν τον τοπικό πολιτισμό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η είσοδος κοστίζει 1500 ντραμ, που είναι περίπου 3,5ε.

national gallery2

 Τέλος, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Μουσείο Σεργκέι Παρατζάνωφ (Sergei Parajanov Museum) και το Μουσείο Αραράτ (Ararat Museum). Το πρώτο είναι αφιερωμένο στον αρμενικής καταγωγής σκηνοθέτη και καλλιτέχνη Σεργκέι Παρατζάνωφ και θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία στο Γερεβάν. Στο έτερο μουσείο θα γνωρίσετε τους θρύλους των μπράντι ARARAT, θα μάθετε την 120χρονη και πλέον ιστορία της αρμενικής παραγωγής μπράντι, θα δείτε τα παλαιότερα αρμενικά βαρέλια και τα μετάλλια που συγκροτούν τον μύθο ARARAT. Η είσοδος στο πρώτο μουσείο κοστίζει 1500 ντραμ, που είναι περίπου 3,5ε, ενώ για το δεύτερο θα πρέπει να κλείσετε από πριν ένα τουρ, με το φθηνότερο να ξεκινάει από τα 4500 ντραμ, δηλαδή περίπου 11ε.

sararat museum

Πώς θα πάτε

 Η Θεσσαλονίκη συνδέεται αεροπορικώς με το Γιερεβάν και το Διεθνές Αεροδρόμιο Zvartnots, μέσω της Aegean, όπου με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 313€ μετ’ επιστροφής! Ακόμη, μια πιο οικονομική λύση είναι να πετάξετε μέχρι την Λάρνακα με την Wizzair και από εκεί να μεταβείτε στην πρωτεύουσα της Αρμενίας. Οι τιμές αυτής της επιλογής κυμαίνονται μεταξύ 110 με 150ε.

Πού θα μείνετε

 Το γεγονός ότι το Γιερεβάν δεν είναι μια άκρως τουριστική πόλη, αντανακλάται και στις τιμές των καταλυμάτων της. Στη πόλη υπάρχει πληθώρα ξενοδοχείων, χόστελ και δωματίων, για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Η δική μου πρόταση είναι το Mashots Hotel, ένα πρόσφατα ανακαινισμένο ξενοδοχείο μια ανάσα από την κεντρική πλατεία της πόλης, το οποίο διαθέτει πεντακάθαρα, ευρύχωρα και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια.

Πώς θα μετακινήστε

 Το Γιερεβάν είναι μια μικρή πόλη, όπου τα περισσότερα αξιοθέατα της συγκεντρώνονται στο κέντρο της, οπότε δεν θα χρειαστείτε πολλές φορές κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς. Παρόλα αυτά διαθέτει ένα πολύ καλό δίκτυο συγκοινωνιών με μετρό, τρόλεϊ και λεωφορεία, που καλύπτουν όλη τη πόλη. Το μετρό έχει μόλις μια γραμμή και το εισιτήριο μιας διαδρομής κοστίζει εκατό ντράμ, δηλαδή περίπου 20 λεπτά! Μάλιστα τα εισιτήρια δεν είναι συνηθισμένα, αφού έχουν τη μορφή πλαστικού κέρματος. Για τα υπόλοιπα μέσα, τα εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε από τον οδηγό και θα πρέπει να τα επικυρώσετε στο ειδικό μηχάνημα που υπάρχει εκεί. Τέλος, πολύ καλός τρόπος μετακίνησης στο Γιερεβάν είναι και τα ταξί, που είναι πάμφθηνα, αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένη ταρίφα ή ταξίμετρο, αλλά πληρώνεις τον οδηγό ένα ποσό έπειτα από συνεννόηση!

Τι να φάτε

 Η αρμενική κουζίνα αντικατοπτρίζει την ιστορία και τη γεωγραφία όπου ζούσαν οι Αρμένιοι, καθώς και την ενσωμάτωση εξωτερικών επιρροών. Το εθνικό φαγητό των Αρμενίων είναι οι ντολμάδες με αμπελόφυλλα, ενώ το εθνικό fast food το λαχματζούν (Lahmacun). Άλλα τοπικά εδέσματα που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι το εξαιρετικό ψητό κρέας στα κάρβουνα που εδώ ονομάζεται χοροβάτς (khorovats), το σαουάρμα (shaurma), που μοιάζει με το δικό μας πιτόγυρο, την ιδιαίτερη σούπα Khash, τις πέστροφες από την λίμνη Σεβάν (Ishkhan), ένα είδος κρέπας γεμιστό με λαχανικά (Zhengyalov Hats), τη σαλάτα χαρίσα (Harissa), τα μπουρεκάκια με τυρί (Byoreks), τον παστουρμά (Basturma), το σουτζούκι (Soujouk) και φυσικά το ψωμί λαβάς (Lavash). Όσον αναφορά τα ποτά, στην Αρμενία κύριος πρωταγωνιστής είναι το Μπράντυ – Κονιάκ Αραράτ, ενώ θα βρείτε πολύ υψηλού επιπέδου κρασιά. Τέλος, διάσημα αρμένικα γλυκά είναι η Γκάτα (Gata), που είναι κάτι μεταξύ κεικ και τσουρεκιού, ο μπακλαβάς (Bakhlava), το κανταΐφι (Kadaif), το Γλυκό Soujouk, τα αποξηραμένα ροδάκινα με γέμιση καρυδιών (Alani) και τέλος το γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Για να δοκιμάσετε αυθεντικές αρμενικές γεύσεις, προτείνω να επισκεφτείτε τα Lavash, Osti Bistro και Tumanyan Khinkali, ενώ για καφέ και γλυκό το Chainy Domik.

Χρήσιμες πληροφορίες

armenia info

Στην Αρμενία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον 6 μηνών, ενώ δε χρειάζεται από πριν έκδοση Βίζας. Με την είσοδο σας στη χώρα, θα σας σφραγίσουν το διαβατήριο.

Στο Γιερεβάν η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα αρμένικα, ενώ οι περισσότεροι μιλούν και ρώσικα. Οι νεότεροι ξέρουν αγγλικά, ενώ όλοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν αν γνωρίζουν.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Ντράμ (AMD) και η ισοτιμία του αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 422,99 ντράμ.

Μετατρέψετε τα χρήματα σας είτε στις δεκάδες τράπεζες που υπάρχουν στην πόλη, είτε στα ανταλλακτήρια, που αναγράφουν τις ισοτιμίες, αφού παίρνουν πολύ μικρή προμήθεια.

Το Γιερεβάν είναι μια ώρα μπροστά από την Ελλάδα (GMT +4).

Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο του Γιερεβάν είναι απλή, αφού υπάρχουν δρομολόγια μίνι λεωφορείων, που θα σας μεταφέρουν στο κέντρο της πόλης ή το αεροδρόμιο.

Η Ελληνική πρεσβεία στο Γιερεβάν βρίσκεται στην οδό 6, Demirchian Str. 0002 και τα τηλέφωνα της είναι 531051, 538051.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε το Γιερεβάν είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές και είναι ορατό το όρος Αραράτ.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Γκαρνί, Λίμνη Σεβάν, Γκεγκχάρντ

yerevan lang

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

 

 Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com