2 Votes
Αλβανία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 tirana map

 Η επίσκεψη στα Τίρανα και γενικότερα στην Αλβανία, ήταν πολύ σπάνια έως ανύπαρκτη θα έλεγα από τους Έλληνες. Τα τελευταία χρόνια όμως όλοι και περισσότεροι «ξεμυτίζουν» για να ανακαλύψουν τις ομορφιές της Αλβανικής πρωτεύουσας.

Λίγα λόγια για την πόλη

 Τα Τίρανα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας, με πληθυσμό 557.442 κατοίκους. Το μέσο υψόμετρο της πόλης είναι 110 μέτρα, ενώ περιβάλλεται ως επί το πλείστον από λόφους, με το Όρος Ντάιτι στα ανατολικά και μια κοιλάδα να ανοίγει αμυδρά στα βορειοδυτικά. Η πόλη πήρε το όνομα της πιθανόν από τις Αλβανικές λέξεις të rrëna, που σημαίνουν πεσμένα, εννοώντας τις κατολισθήσεις από το βουνό Dajti στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένη η πρωτεύουσα. Μέσα από την πόλη περνάει ο ποταμός Τίρανα, καθώς και ο μικρότερος ποταμός Λάνα, ενώ η πόλη διαθέτει και τέσσερις τεχνητές λίμνες! Ακόμη, τα Τίρανα διαθέτουν πολλά δημόσια ιδρύματα και δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ αποτελεί και το κέντρο της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας. Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την χώρα για πρώτη φορά.

Sheshi Skënderbej

 Η πλατεία Σκεντέρμπεη (Sheshi Skënderbej) είναι η κεντρικότερη και η μεγαλύτερη πλατεία της αλβανικής πρωτεύουσας. Πήρε το όνομα της από τον Αλβανό εθνικό ήρωα Γεώργιο Καστριώτη (Σκεντέρμπεη), ο οποίος είχε το προσωνύμιο ο «Πρίγκιπας των Ηπειρωτών». Μάλιστα στην μια πλευρά της πλατείας υπάρχει ένα επιβλητικό άγαλμα του ιδίου, που τον παρουσιάζει έφιππο σε κατάσταση μάχης. Η πρώτη πλατεία στο συγκεκριμένο σημείο χτίστηκε το 1917 από τους Αυστριακούς, ενώ την εποχή της αλβανικής μοναρχίας από το 1928 έως το 1939, η πλατεία αποτελούνταν από έναν κυκλικό κόμβο με ένα σιντριβάνι στο κέντρο. Σήμερα έχει συνολική έκταση περίπου 40.000 τετραγωνικά μέτρα και περικυκλώνεται από διάφορα σημαντικά κρατικά κτίρια. Κάποια από αυτά είναι το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Muzeu Historik Kombëtar), το κτίριο της Όπερας (Teatri i Operas dhe Baletit), η Εθνική Βιβλιοθήκη (Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë), το Δημαρχείο (Bashkia Tiranë), το Τζαμί τοτ Ετ’χεμ Μπέη (Xhamia Et'hem Bej), ο Πύργος του Ρολογιού (Kulla e Sahatit) και πολλά άλλα. Τέλος, από την πλατεία Σκεντέρμπεη ξεκινά και ο κεντρικός δρόμος της πόλης, η Λεωφόρος Εθνικών Μαρτύρων, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τα ωραιότερα κτίρια της χώρας, όπως το Κοινοβούλιο (Kuvendi i Shqipërisë), την Ακαδημία Τεχνών (Universiteti i Arteve), το Πολυτεχνείο (Universiteti Politeknik i Tiranës) και πολλά άλλα.

sheshi skenderbej

Kulla e Sahatit të Tiranës

 Ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της πόλης, ειδικά όταν φωτίζεται τη νύχτα, είναι αδιαμφισβήτητα ο Πύργος του Ρολογιού (Kulla e Sahatit të Tiranës). Χρονολογείται από το 1822 και χτίσθηκε από τον ποιητή της αυλής Ετέμ Μπέη (Haxhi Et’hem Bey). Έχει 35 μέτρα ύψος και μάλιστα όταν ανεγέρθη ήταν το ψηλότερο κτίσμα στη πόλη, ενώ η κάτοψη του είναι τετράγωνη και οι τοίχοι του στο κάτω μέρος πέτρινοι και παχιοί. Ένα από τα περίεργα χαρακτηριστικά του πύργου είναι το ρολόι του, το οποίο έχει αλλοιωθεί και αλλάξει αρκετές φορές στην πάροδο των ετών. Το αρχικό σχέδιο ήταν βιεννέζικο, το οποίο όμως αντικαταστάθηκε από ένα ρολόι γερμανικού τύπου που με την σειρά του καταστράφηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έπειτα, υπήρχε ένα με λατινικούς αριθμούς που έπεσε στη δεκαετία του '70, ενώ αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι κινεζικού τύπου. Η είσοδος στον πύργο του ρολογιού είναι δωρεάν, αλλά θα πρέπει να ανεβείτε περίπου ενενήντα σκαλιά σε μια στενή σπειροειδή σκάλα, όμως πιστέψτε με η θέα θα σας αποζημιώσει.

kulla e sahatit

Xhamia Et'hem Bej

Στην μια πλευρά της πλατείας Σκεντέρμπεη στέκει αγέρωχο το τζαμί του Εθεμ Μπέη (Xhamia Et'hem Bej). Ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα (1789–1823) από τον Μουλά Μπέη, ενώ το ιερό ολοκληρώθηκε από τον γιο του Εθεμ Μπέη το πρώτο τέταρτο του επόμενου αιώνα. Το συγκεκριμένο τέμενος είναι από τα λίγα που γλίτωσαν την καταστροφή κατά τη διάρκεια της εκστρατείας αθεϊσμού στα τέλη της δεκαετίας του 1960, λόγω της ιδιότητάς του ως πολιτιστικού μνημείου. Δυστυχώς όμως δεν είχαν την ίδια τύχη άλλες εκκλησίες, τζαμιά, τεκέδες, μοναστήρια και άλλα θρησκευτικά ιδρύματα. Εκείνα είτε έκλεισαν είτε γκρεμίστηκαν, είτε μετατράπηκαν σε αποθήκες, γυμναστήρια ή εργαστήρια μέχρι τα τέλη του 1967. Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να δουν την υπέροχη αρχιτεκτονική του τζαμιού και τις εξαίσιες διακοσμήσεις με τοιχογραφίες και οροφές από ανατολίτικες παραδόσεις. Μάλιστα, οι τοιχογραφίες του τζαμιού απεικονίζουν δέντρα, καταρράκτες και γέφυρες, πίνακες νεκρών φύσεων που αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στην ισλαμική τέχνη. Το τζαμί ανακαινίστηκε το 2019 και ολοκληρώθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2021. Η είσοδος είναι φυσικά δωρεάν.

bxhamia ethem bej2

Katedralja Ortodokse 'Ngjallja e Krishtit'

 Ένα από τα πράγματα που θα σας κάνει εντύπωση στα Τίρανα και γενικότερα στην Αλβανία, είναι το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα θρησκευτικών κτιρίων μέσα στην πόλη. Εκεί που θα δείτε ένα τζαμί, απέναντι μπορεί να βρίσκεται μια εκκλησία και λίγα μέτρα παραπέρα μια συναγωγή. Έτσι λίγα μέτρα από το τζαμί του Εθεμ Μπέη, θα βρείτε τον Καθεδρικό Ναό Ανάστασης του Χριστού (Katedralja Ortodokse 'Ngjallja e Krishtit'). Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία στην Ευρώπη, η οποία άνοιξε τις πύλες τις επίσημα στις 24 Ιουνίου 2012, για τον εορτασμό της 20ης επετείου από την αναβίωση της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το καθεδρικό συγκρότημα περιλαμβάνει πέραν από τον καθεδρικό ναό, το παρεκκλήσι της Γεννήσεως, το καμπαναριό, την κατοικία της Ιεράς Συνόδου, το πολιτιστικό κέντρο, μια βιβλιοθήκη, άλλα δύο παρεκκλήσια και ένα μικρό μουσείο. Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει περισσότερο είναι ο τρούλος της εκκλησίας, ο οποίος έχει ύψος 32,2 μέτρα και η υπέροχη τοιχογραφία του Ιησού Χριστού. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το καμπαναριό, που φτάνει στα 46 μέτρα! Η είσοδος στον ναό είναι φυσικά δωρεάν.

katedralja ortodokse

Piramida

 Ναι καλά διαβάσατε έχουν και τα Τίρανα την Πυραμίδα (Piramida) τους. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίριο στο κέντρο της πόλης, σε σχήμα πυραμίδας φυσικά, το οποίο σχεδιάστηκε από την κόρη και τον γαμπρό του Ενβέρ Χότζα και ολοκληρώθηκε το 1988. Αρχικά άνοιξε ως μουσείο, το 1991 μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού μετατράπηκε σε συνεδριακό κέντρο, ενώ κατά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου το 1999 χρησιμοποιήθηκε ως βάση του ΝΑΤΟ! Έπειτα, το κτίριο παραμελήθηκε, με αποτέλεσμα να γεμίσει graffiti και να μοιάζει με ερείπιο. Το 2018 όμως, ξεκίνησε η ανακαίνιση της δομής, η οποία μετατράπηκε σε κέντρο πληροφορικής για νέους για δημιουργικές τεχνολογίες με εστίαση στον προγραμματισμό υπολογιστών, τη ρομποτική και τις νεοφυείς επιχειρήσεις με το όνομα TUMO Center Tirana. Από τον Μάιο του 2023 η Πυραμίδα άνοιξε τις πύλες της προς το κοινό, ενώ ακόμη και αν δεν μπείτε στο εσωτερικό της, αξίζει να ανεβείτε στην κορυφή για να χαζέψετε την πανοραμική θέα της πόλης από ψηλά.

piramida

Kalaja e Tiranës

 Το Φρούριο του Ιουστινιανού (Kalaja e Justinianit) ή όπως είναι ευρέως γνωστό, Κάστρο των Τιράνων (Kalaja e Tiranës) βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Η ιστορία του ξεκινάει από το 1300 μ.Χ, όταν και άρχισε να κατασκευάζεται ως τμήμα της Βυζαντινής οχύρωσης της πόλης. Σήμερα αυτό που έχει απομείνει από το φρούριο, πάνω από τη γη, είναι ένα τείχος ύψους 6 μέτρων, κατάλοιπο της οθωμανικής περιόδου, το οποίο είναι καλυμμένο με βλάστηση. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο κάστρο μοναδικό είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα! Όχι δεν φιλοξενεί κάποιο μουσείο, αλλά εντός των τειχών του έχουν ξετρυπώσει διάφορα μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα και δεκάδες εστιατόρια με διεθνή και αλβανική κουζίνα. Οπότε βρισκόμενοι στην πόλη αξίζει να περάσετε έστω και για βόλτα από εκεί.

kalaja e tiranes2

Ura e Tabakëve

 Ένα από τα παλαιότερα αξιοθέατα των Τιράνων είναι η γέφυρα των Βυρσοδεψών (Ura e Tabakëve). Πρόκειται για ένα πέτρινο γεφύρι του 18ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Τέμενος των Βυρσοδεψών και ένωνε τις δύο πλευρές του ρέματος Λάνε (Lanë). Έχει μήκος οκτώ μέτρα, ύψος τρεισήμισι και πλάτος δυόμισι μέτρα, ενώ πλέον θεωρείται Πολιτισμικό Μνημείο της χώρας. Μετά τη δεκαετία του 1930 και την εκτροπή του Λάνα εγκαταλείφθηκε, όμως αποκαταστάθηκε το 1990 και σήμερα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους πεζούς. Η αλήθεια είναι πως μοιάζει κάπως αταίριαστο με τον σύγχρονο αέρα της πόλης, αλλά δίνει μια δόση ρετρό που θα σας ενθουσιάσει.

ura e tabakeve

Parku i Madh "Kodrat e Liqenit"

 Τα Τίρανα είναι γενικά μια πράσινη πόλη, γεμάτη με πάρκα και δέντρα σε κάθε της γωνιά. Το μεγάλο Πάρκο (Parku i Madh "Kodrat e Liqenit") όμως είναι αυτό που κλέβει την παράσταση. Σήμα κατατεθέν του πάρκου είναι φυσικά η τεχνική του λίμνη, η οποία είναι πλέον σπίτι για πολλά είδη πτηνών και ψαριών. Βρισκόμενοι εκεί θα δείτε πολλούς ανθρώπους να κάνουν joking, πικ νικ, παιδιά να παίζουν και να κάνουν ποδήλατο και νέους να πίνουν ποτά κάτω από τα ψηλά δέντρα. Στο Μεγάλο Πάρκο υπάρχει ακόμη ένα αμφιθέατρο, όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ ακόμη θα βρείτε μια εκκλησία και διάφορα εστιατόρια που ειδικεύονται στην αλβανική κουζίνα. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια όαση πρασίνου στο κέντρο της πόλης, την οποία επιλέγουν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες για να ξεφύγουν από τους ρυθμούς της αλβανικής πρωτεύουσας.

Bunk'Art - Bunk'Art 2

 Στα Τίρανα έχει γίνει και συνεχίζει να γίνεται μια προσπάθεια διατήρησης και ανάδειξης της ιστορίας της πόλης. Έτσι κάποια από τα υπόγεια καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου, έχουν μετατραπεί σε μουσεία και χώρους τέχνης. Το πρώτο από αυτά το Bunk'Art, βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης και θεωρείται ίσως το σπουδαιότερο και συναρπαστικότερο αξιοθέατο των Τιράνων. Το καταφύγιο κατασκευάστηκε για την πολιτική ελίτ της Αλβανίας τη δεκαετία του 1970 και παρέμεινε μυστικό για μεγάλη διάρκεια της ύπαρξής του. Καλύπτει μια έκταση σχεδόν 3000 τετραγωνικά μέτρα υπόγειου χώρου σε αρκετούς ορόφους και σήμερα φιλοξενεί εκθέματα που συνδυάζουν τη σύγχρονη ιστορία της Αλβανίας με κομμάτια σύγχρονης τέχνης.

bunkart

 Το μικρό αδερφάκι του πρώτου καταφυγίου, το Bunk'Art 2, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και φυσικά είναι πιο εύκολα προσβάσιμο. Βρίσκεται κάτω από το Υπουργείο Εσωτερικών και εστιάζει στον ρόλο της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας στην Αλβανία στον ταραχώδη 20ο αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα εκθέματα είναι σκοτεινά και βαθιά ανησυχητικά και δεν είναι κατάλληλα για παιδιά! Η είσοδος και στα δύο καταφύγια κοστίζει 500 λεκ, δηλαδή περίπου 5ε.

bunkart2

Τα Μουσεία

 Στα Τίρανα υπάρχουν πολλά μουσεία και χώροι τέχνης που αξίζουν την προσοχή σας, όμως δύο είναι αυτά που ξεχωρίζουν. Το πρώτο που προτείνω να επισκεφθείτε είναι το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Muzeu Historik Kombëtar), το οποίο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και λειτουργεί από το 1981. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας και περιέχει πολλούς από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας. Σήμα κατατεθέν του μουσείου είναι ένα αντίγραφο του τεράστιου σπαθιού του Σκεντέρμπεη (το πώς το κρατούσε, ίππευε το άλογό του και πολεμούσε ταυτόχρονα παραμένει μυστήριο). Στο μουσείο θα βρείτε ακόμη πληθώρα εκθεμάτων από την αρχαία Ιλλυρία μέχρι τη μετακομμουνιστική εποχή, όπως αγάλματα, ψηφιδωτά, στήλες και πολλά άλλα. Η είσοδος κοστίζει 500 λεκ, δηλαδή περίπου 5ε.

muzeu historik kombetar

 Το έτερο μουσείο που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Σπίτι των Φύλλων (House of Leaves). Πρόκειται για ένα κτίριο της δεκαετίας του 1930, το οποίο λειτουργούσε ως μαιευτήριο, αλλά έπειτα μετατράπηκε σε κέντρο ανακρίσεων και επιτήρησης. Οξύμωρο αν αναλογιστεί κανείς ότι κατασκευάστηκε αρχικά για να φέρνει στον κόσμο ζωές και κατέληξε ως ένα μέρος όπου αυτές αφαιρούνταν. Το «σπίτι των βασανιστηρίων», όπως ήταν γνωστό, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο αφιερωμένο στην παρακολούθηση και την ανάκριση στην Αλβανία και είναι καλυμμένο με φύλλα (εξ ου και το νέο του όνομα). Εκεί θα βρείτε πολλά ιδιαίτερα αντικείμενα επιτήρησης και αρκετές γραφικές ενδείξεις για το τι συνέβη σε αυτούς που θεωρούνται εχθροί του καθεστώτος, μάλιστα πολλά από αυτά θεωρούνται ακατάλληλα για παιδιά. Η είσοδος κοστίζει 700 λεκ, δηλαδή περίπου 7ε.

house of leaves

Πώς θα πάτε

 Η Θεσσαλονίκη συνδέεται αεροπορικώς με τα Τίρανα και το Διεθνές Αεροδρόμιο Τιράνων "Μητέρα Τερέζα", μέσω της Wizzair, όπου με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 40€ μετ’ επιστροφής! Ακόμη, μπορείτε να προσεγγίσετε την πόλη οδικώς, μιας και η απόσταση είναι περίπου 5,5 ώρες και ο δρόμος σχετικά καλός! Με το που περάσετε τα αλβανικά σύνορα δεν θα συναντήσετε διόδια, ενώ δε θα χρειαστείτε κάποια βινιέτα.

Πού θα μείνετε

 Τα Τίρανα είναι μια μικρή πρωτεύουσα που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αρκετά βήματα στον τομέα του τουρισμού. Παρόλα αυτά, οι τιμές των καταλυμάτων της είναι σχετικά χαμηλές σε σύγκριση πάντα με αυτά που προσφέρουν. Η δική μου πρόταση είναι το Hotel Theatro, ένα σχετικά καινούργιο ξενοδοχείο μια ανάσα από την κεντρική πλατεία της πόλης, το οποίο διαθέτει πεντακάθαρα, ευρύχωρα και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια.

Πώς θα μετακινήστε

 Τα Τίρανα είναι μια μικρή πόλη, όπου τα περισσότερα αξιοθέατα της συγκεντρώνονται στο κέντρο της, οπότε δεν θα χρειαστείτε πολλές φορές κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς. Φυσικά δεν διαθέτει μετρό, αλλά εξυπηρετείται τόσο από δημόσιο όσο και από ιδιωτικά λεωφορεία. Ο μέσος όρος εισιτηρίου είναι γύρω στα 40 λεκ ανά διαδρομή, δηλαδή περίπου 0,39 σεντς και τα προμηθεύεστε από τον οδηγό. Επίσης, πολύ καλός τρόπος μετακίνησης στη πόλη είναι και τα ταξί, που είναι αρκετά οικονομικά και μπορείτε να τα βρείτε παντού.

Τι να φάτε

 Η αλβανική κουζίνα είναι ένας συνδυασμός πολλών παραδοσιακών συνταγών, πλούσιων σε λαχανικά και ποιοτικό κρέας. Η εγγύτητα της θάλασσας έχει επίσης μεγάλη επιρροή στην αλβανική κουζίνα και τις συνταγές που παρασκευάζονται με τον συγκεκριμένο τρόπο. Ακόμη, στην χώρα θα δοκιμάσετε πεντανόστιμες σούπες, πλούσια σε γεύση γλυκά και φρέσκα φρούτα. Κάποια από τα πιο διάσημα πιάτα της χώρας είναι τα Speca te Mbushur me Salce Kosi (Πιπεριές με σάλτσα γιαουρτιού), Fërges Tirane (κάτι μεταξύ στιφάδο και κατσαρόλα λαχανικών), Tavë Kosi (αρνί ψητό με γιαούρτι), Qifqi (μπάλες ρυζιού με αυγά, βότανα, λιγότερο συχνά τυρί ή κρέας), Pispel (χορτόπιτα), Fliya (αλβανικά pan cakes), Gjel deti me përshesh (γαλοπούλα ψητή), Hajjaldi (πικάντικες μελιτζάνες ψημένες με ντομάτες, πιπεριές και σκόρδο) και Shendetli (γλυκό με υγρό παντεσπάνι εμποτισμένο με σιρόπι). Για να δοκιμάσετε αυθεντικές αλβανικές γεύσεις, προτείνω να επισκεφτείτε το Mullixhiu, για ιταλικές γεύσεις το La Goia Tirane, για καφέ ή γλυκό τα Komiteti-kafe Muzeum, Milennium Garden Lounge και Sophie Caffe & Snacks, ενώ για παγωτό το Cioccolatitaliani Tirana.


Χρήσιμες πληροφορίες

albania info

Στην Αλβανία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στα Τίρανα η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα αλβανικά. Η πλειοψηφία όμως αν όχι όλοι, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Λεκ Αλβανίας (ALL) και η ισοτιμία του αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 103,42 λεκ.

Τα Τίρανα είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).

Μετατρέψετε τα χρήματα σας είτε στις δεκάδες τράπεζες που υπάρχουν στην πόλη, είτε στα ανταλλακτήρια, που αναγράφουν τις ισοτιμίες, αφού παίρνουν πολύ μικρή προμήθεια.

Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο των Τιράνων είναι απλή, αφού υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείων (Rinas Express), που θα σας μεταφέρουν στο κέντρο της πόλης σε μισή ώρα, ενώ και τα ταξί είναι μια καλή λύση.

Η Ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα βρίσκεται στην οδό Rruga “Skenderbej” 88 και τα τηλέφωνα της είναι + 3554 2274668 – 69.

Η Αλβανία λόγω της γεωμορφία της διαθέτει ποικιλία κλιματικών συστημάτων. Με την ακτογραμμή της να βρίσκεται στις ακτές της Αδριατικής και του Ιονίου στη Μεσόγειο θάλασσα, και το βορειοανατολικό κομμάτι της χώρας να χαρακτηρίζεται από βουνά και πεδιάδες, ο καιρός ποικίλει σημαντικά από μέρος σε μέρος. Θα πρότεινα πάντως να βρεθείτε στην πόλη και γενικά στην χώρα, τους καλοκαιρινούς μήνες, για να συνδυάσετε την επίσκεψη σας με ένα ταξίδι στις ανερχόμενες ακτές της Αλβανίας.


Προτεινόμενες εκδρομές → Δυρράχιο, Μπεράτ, Αργυρόκαστρο, Άγιοι Σαράντα

tirana lang

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

 

 Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com