3 Votes
Τυνησία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 4 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 kairouan map

 Μια πόλη που βρίσκεται στο κέντρο της Τυνησίας σε μια πεδιάδα σε σχεδόν ίση απόσταση από τη θάλασσα και το βουνό, χαρακτηρίζεται ως η τέταρτη πιο ιερή πόλη για τους μουσουλμάνους. Ένα μέρος με πλούσια ιστορία, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και καλοσυνάτους ανθρώπους που σίγουρα πρέπει να προσθέσετε στην λίστα σας.

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Το Καϊρουάν είναι μια σημαντική πόλη της Τυνησίας, η οποία βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όντας μάλιστα η πρωτεύουσα του ομώνυμου Κυβερνείου. Το όνομά της προέρχεται από την αντίστοιχη περσική λέξη που σημαίνει καραβάνι, ενώ ιδρύθηκε περί το 670, αρχικά ως στρατόπεδο κατά τη μετακίνηση των Αράβων προς τα δυτικά παράλια της Β. Αφρικής. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 117.903 κατοίκους, οι οποίοι αποκαλούνται Καϊρουανοί. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα του Ισλαμισμού, χαρακτηριζόμενη τέταρτη ιερή πόλη μετά τη Μέκκα, τη Μεδίνα και την Ιερουσαλήμ. Αυτό καθώς εκεί βρίσκεται το ιστορικό και μεγαλοπρεπές «τζαμί του Ούκμπα», το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω το Καϊρουάν μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που το επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Great Mosque of Kairouan

 Το Μεγάλο Τζαμί του Καϊρουάν (Great Mosque of Kairouan), γνωστό και ως Τέμενος του Ούκμπα, είναι το πιο σημαντικό αξιοθέατο της πόλης και ένας από τους κύριους λόγους για να την επισκεφθεί κανείς. Πρόκειται για το παλαιότερο και ένα από τα μεγαλύτερα ισλαμικά μνημεία στη Βόρεια Αφρική, το οποίο μάλιστα αποτέλεσε πρότυπο για όλα τα μεταγενέστερα τζαμιά στην περιοχή. Ιδρύθηκε από τον Άραβα στρατηγό Uqba ibn Nafi το 670 μ.Χ., όμως το κτίσμα που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της ανοικοδόμησης που έγινε τον 9ο αιώνα από τον πρίγκιπα Ziyadat Allah I! Καταλαμβάνει μια έκταση άνω των 9.000 τετραγωνικών μέτρων και περιέχει μια υπόστυλη αίθουσα προσευχής, μια μαρμάρινη πλακόστρωτη αυλή και έναν τετράγωνο μιναρέ. Η είσοδος στην αίθουσα προσευχής δεν επιτρέπεται στους μη μουσουλμάνοι, αλλά υπάρχει ένας εξώστης, από όπου μπορείτε να κοιτάξετε μέσα.

Medina

 Όπως κάθε αραβική πόλη που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και το Καϊρουάν περιστρέφεται γύρω από την παλιά του πόλη. Η Μεδίνα του Καϊρουάν (Medina of Kairouan) έχει αλλάξει ελάχιστα στο πέρασμα των αιώνων, όντας περικυκλωμένη από ψηλά τείχη και γεμάτη με απλά σπίτια με καμάρες και παντζούρια βαμμένα σε φωτεινά μπλε και πράσινα χρώματα. Τα πρώτα τείχη της Μεδίνας χτίστηκαν προς τα τέλη του 8ου αιώνα, αλλά αυτά που βλέπουμε σήμερα χρονολογούνται κυρίως στον 18ο αιώνα. Από τις πολυάριθμες πύλες, η παλαιότερη και διασημότερη είναι η Bab El Khoukha, η οποία κτίστηκε το 1706, θυμίζοντας πεταλωτό τόξο, ενώ υποστηρίζεται από κίονες. Εκεί θα βρείτε δεκάδες καταστήματα και αγορές που πωλούν κυριολεκτικά τα πάντα. Από διάφορα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, μέχρι ρούχα, παπούτσια και χρυσαφικά. Φυσικά στην Μεδίνα υπάρχουν και αρκετά καφέ και εστιατόρια, όπου μπορείτε να καθίσετε για να χαλαρώσετε έπειτα από μια εξερευνητική ξενάγηση.

medina

Zaouia of Sidi Sahabi

 Γνωστό και ως Τζαμί του Κουρέα (Barber’s Mosque), το συγκεκριμένο συγκρότημα χρονολογείται στα μέσα του 17ου αιώνα. Περιλαμβάνει ένα τζαμί, ένα μεντρεσέ (σχολή για τη μελέτη του Κορανίου) και ένα μαυσωλείο. Στο μαυσωλείο υπάρχει ο τάφος ενός από τους συντρόφους του Προφήτη Μωάμεθ, του Abu Zama El Belaoui, ο οποίος πέθανε το 685. Ο θρύλος λέει ότι κουβαλούσε πάντα μαζί του τρεις τρίχες από τη γενειάδα του Προφήτη, εξ ου και η άτυπη ονομασία του κτιρίου. Το Zaouia of Sidi Sahabi είναι αξιοσημείωτο για την υπέροχη διακόσμηση του, αφού είναι στολισμένο με πανέμορφα ψηφιδωτά πλακάκια, ενώ ο τάφος έχει μια όμορφη κεραμοσκεπή και έναν γύψινο τρούλο. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν την αυλή, αλλά μόνο οι μουσουλμάνοι μπορούν να εισέλθουν στο τζαμί, ενώ ο τάφος είναι κλειστός για το κοινό!

zaouia of sidi sahabi4

Basins of Aghlabides

 Η αρχαία πόλη του Καϊρουάν βρισκόταν σε μια ημίξηρη περιοχή, επιρρεπής στην ξηρασία, χωρίς κοντινά ποτάμια ή φυσικές πηγές νερού. Με αποτέλεσμα η παροχή και η αποθήκευση νερού να αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για περισσότερα από χίλια χρόνια. Η λύση δόθηκε μέσω των μεγαλοπρεπών λεκανών Άγκλαμπιντ (Basins of Aghlabides), ένα τεράστιο και εξαιρετικά προηγμένο έργο μηχανικής κατά τον Μεσαίωνα! Το υδραυλικό σύνολο, που χτίστηκε τον 9ο αιώνα, παρείχε νερό στους κατοίκους της πόλης για περισσότερο από μια χιλιετία. Αποτελούνταν από δεκαέξι συνδεδεμένες δεξαμενές, οι οποίες συνέλεγαν το νερό της βροχής, με στόχο να χρησιμοποιηθεί για πλύσιμο ή έκτακτες ανάγκες. Σήμερα, σώζονται μόνο δύο από αυτές τις δεξαμενές, αλλά είναι ανοιχτές για τους επισκέπτες, αν και το νερό δεν συνιστάται ακόμα για πόσιμο.

basins of aghlabides2

Bir Barrouta

 To Μπιρ Μπαρούτα (Bir Barrouta) είναι ένα από τα πιο σημαντικά και παράλληλα αμφιλεγόμενα αξιοθέατα της πόλης. Πρόκειται για ένα πηγάδι του 17ου αιώνα, που σύμφωνα με τον μύθο συνδέεται με την πηγή Ζαμζάμ στη Μέκκα! Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το συγκεκριμένο πηγάδι θεωρείται ιερό για τους ντόπιους, οι οποίοι το επισκέπτονται συχνά για πνευματική τελετουργία. Το γλυκό νερό αντλείται από το πηγάδι με παραδοσιακούς τρόπους μέσω ενός τροχού και μιας καμήλας, η οποία τον σπρώχνει για να χυθεί το νερό στα αυλάκια και μετέπειτα στα αγγεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επισκέπτες. Βέβαια, το συγκεκριμένο μέρος είναι αρκετά μικρό και σκοτεινό και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατείται η καμήλα είναι άγνωστες, κάτι που κάνει πολλούς επισκέπτες να το θεωρούν σκληρό!

bir barrouta

Zaouia of Sidi Ali El Ghariani

 Ένα ακόμη μουσουλμανικό τέμενος που δεν πρέπει να παραλείψετε αν βρεθείτε στο Καϊρουάν είναι το Zaouia of Sidi Ali El Ghariani. Πρόκειται για ένα διώροφο τζαμί, το οποίο χρονολογείται στον 14ο αιώνα και ξεχωρίζει για τον όμορφο ισλαμικό του χαρακτήρα. Αρχικά κτίστηκε ως μεντρεσέ (σχολή για τη μελέτη του Κορανίου) από έναν Κυρηναίο λόγιο που ονομαζόταν al-Jadidi και στο πέρασμα των αιώνων πήρε την σημερινή του μορφή. Έχει ζωγραφισμένες ασπρόμαυρες καμάρες, μαρμάρινες στήλες με σκαλιστά κιονόκρανα, μια οροφή μαυριτανικού στυλ, ξυλόγλυπτα και άλλα δικά της χαρακτηριστικά. Και εδώ δεν επιτρέπεται η είσοδος στους μη μουσουλμάνους, αλλά και πάλι μπορείτε να περιηγηθείτε στους εξωτερικούς του χώρους και να δείτε το εσωτερικό από μικρά ανοίγματα.

zaouia of sidi ali el ghariani

Mosque of the Three Doors

 Η περιήγηση στα μουσουλμανικά τεμένη του Καϊρουάν συνεχίζεται και σειρά έχει το Τζαμί των Τριών Πόρτων (Mosque of the Three Doors) ή Τζαμί του Μοχάμεντ ιμπν Χαϊρούν. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα τζαμιά στον κόσμο, αφού ανεγέρθη από τον Μοχάμεντ ιμπν Χαϊρούν το 866, με τον μιναρέ να προστίθεται πολλούς αιώνες αργότερα (1440)! Το κύριο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου ναού είναι οι τρείς πόρτες, ενώ αποτελεί εξέχον παράδειγμα για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της εποχής των Άγκλαμπιντ. Όπως θα έχετε ήδη υποπτευθεί και εδώ η είσοδος στους μη μουσουλμάνους δεν επιτρέπεται.

mosque of the three doors

Musée national d'art islamique de Raqqada

 Τελευταίο αλλά όχι καταϊδρωμένο άφησα το πιο ιδιαίτερο μουσείο της περιοχής, το οποίο απέχει μόλις δεκαπέντε λεπτά από το Καϊρουάν στον αρχαιολογικό χώρο της Ρακάντα. Το Εθνικό Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης της Ρακάντα (Musée national d'art islamique de Raqqada) ειδικεύεται στις μεσαιωνικές ισλαμικές τέχνες και περιέχει έργα από το Καϊρουάν και τις τοποθεσίες της Ρακάντα και της Αλ-Μανσουρίγια, μιας πρώην πριγκιπικής πόλης που χτίστηκε την περίοδο των Φατιμιδών. Μια αίθουσα είναι αφιερωμένη στο Μεγάλο Τζαμί της πόλης, μια παρουσιάζει συλλογές κεραμικών που χρονολογούνται από τον 9ο και τον 10ο αιώνα, μια νομίσματα από διάφορες περιόδους και η πιο σημαντική είναι αυτή με τα καλλιγραφικά κοράνια! Η είσοδος κοστίζει 5 δηνάρια Τυνησίας δηλαδή περίπου 1,5ε.

museum

Πώς θα πάτε

 Στο Καϊρουάν δεν υπάρχει κάποιο αεροδρόμιο, οπότε για να επισκεφθείτε την πόλη θα πρέπει πρώτα να μεταβείτε σε μια άλλη Τυνησιακή πόλη. Η πιο οικονομική και ευέλικτη επιλογή έρχεται από την Aegean με ενδιάμεση στάση την Αθήνα, που με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κανείς εισιτήρια που ξεκινούν από 93€ μετ’ επιστροφής! Από εκεί μπορείτε να μεταβείτε στην πόλη είτε με κάποιο λεωφορείο είτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο, κάτι που θα σας γλυτώσει και χρόνο και χρήμα!

Πού θα μείνετε

 Το Καϊρουάν δεν είναι μια άκρως τουριστική πόλη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πάρα πολλά ξενοδοχεία και αυτά που υπάρχουν να είναι ακριβότερα από ότι αξίζουν! Η πρόταση μου είναι να βγείτε από το κέντρο της πόλης και πιο συγκεκριμένα να μείνετε στο Hotel Continental. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων, το οποίο διαθέτει όλες τις σύγχρονες ανέσεις, που μπορεί να χρειαστεί κάποιος σε ένα τέτοιο ταξίδι!

Πώς θα μετακινήστε

 Το Καϊρουάν η αλήθεια είναι ότι δεν διαθέτει πολλούς τρόπους μετακίνησης εντός των τειχών του! Υπάρχουν κάποια λεωφορεία που χρησιμοποιούν κυρίως οι ντόπιοι, mini buses που ενώνουν την πόλη με άλλες τυνησιακές πόλεις, πάμπολλα ταξί, ενώ για τρένα ούτε λόγος. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος μετακίνησης πάντως μέσα στην πόλη είναι με κάποιο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, το οποίο θα έχετε κλείσει από πριν!

Τί να φάτε

 Η τυνησιακή κουζίνα είναι ένα μείγμα γεύσεων αντιπροσωπευτικό του παρελθόντος της χώρας και της κεντρικής τοποθεσίας της στη Βόρεια Αφρική. Ενώ η κουζίνα ποικίλλει σε διάφορες περιοχές, το τυνησιακό φαγητό συνδυάζει συνήθως γαλλικές και αφρικανικές γεύσεις με πικάντικες πινελιές. Με βάση το βασικό φαγητό της χώρας, το κουσκούς, τα πιάτα της Τυνησίας περιλαμβάνουν συχνά θαλασσινά, αρνί, μοσχάρι ή φρέσκα λαχανικά! Όπως προείπα το πιο διάσημο πιάτο ολόκληρης της χώρας είναι το Κουσκούς, το οποίο προέρχεται από σιμιγδάλι και θα το βρείτε σε κάθε εστιατόριο η ταβέρνα αυτής της χώρας. Άλλα αξιοσημείωτα παραδοσιακά πιάτα είναι το Brik, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα πιτάκι με διάφορα είδη γέμισης και ένα μελάτο αυγό. Αυγό έχει επίσης και η Ojja, το οποίο θεωρείται πιάτο πρωινού και είναι ουσιαστικά μια ομελέτα μαζί με καυτερή σάλτσα και κομμάτια αρνιού! Ακόμη αξίζει να δοκιμάσετε την σαλάτα Mechouia, η οποία περιέχει αυγό, τόνο, μελιτζάνες, πιπεριές και ελιές, το τυνησιακό ψωμί Tabouneh, το οποίο πήρε το όνομα του από τον φούρνο στον οποίο ψήνεται και την καυτερή σάλτσα Harissa, η οποία εμπεριέχει καυτερές πιπεριές τσίλι και σκόρδο! Από γλυκά τώρα μην παραλείψετε να γευτείτε τα παραδοσιακά σιροπιαστά Makrouth και τους τυνησιακούς λουκουμάδες τα Bambalouni. Τέλος, από ποτά κυριαρχεί φυσικά το τσάι μέντας, που σερβίρεται συνήθως με αμύγδαλα ή κουκουνάρι και το κόκκινο κρασί, κάτι για το οποίο η χώρα φημίζεται! Για να δοκιμάσετε παραδοσιακές γεύσεις χωρίς φόβο προτείνω το Dar Abderrahman Zarrouk.

Χρήσιμες πληροφορίες

tunisia info

Στο Καϊρουάν ταξιδεύουμε με Διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον 6 μηνών. Για την είσοδο σας στην χώρα δεν χρειάζεται Βίζα, ενώ θα πρέπει να συμπληρώσετε το immigration form, ώστε να θεωρηθεί κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων.

Στο Καϊρουάν η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα αραβικά και πιο συγκεκριμένα μια τυνησιακή διάλεκτος, ενώ όλοι ξέρουν και γαλλικά. Για αγγλικά ούτε λόγος, αφού οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ούτε λέξη, όμως όλοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν αν γνωρίζουν.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Δηνάριο Τυνησίας (TND) και η ισοτιμία του αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 3,17 δηνάρια. Πολλά μαγαζάκια μέσα στα παζάρια, δέχονται δολάρια και ευρώ.

Προτείνω να μετατρέψετε τα χρήματα σας σε κάποια τράπεζα μέσα στην πόλη, όπου κρατούν την μικρότερη προμήθεια και όχι ανταλλακτήρια!

Το Καϊρουάν είναι δυο ώρες πίσω από την Ελλάδα (GMT 0).

Στο Καϊρουάν δεν υπάρχει ελληνική πρεσβεία ή κάποιο ελληνικό προξενείο οπότε αν χρειαστείτε οτιδήποτε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κοντινότερο, το οποίο βρίσκεται στην Τύνιδα στην οδό 6, rue Saint Fulgence, Notre Dame και τα τηλέφωνα της είναι +21671 288411, 287240.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Τύνιδα, Ελ Τζεμ, Σούσε, Μοναστίρ, Σφαξ

kairouan lang

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com