Αρχοντικά σπίτια, πλακόστρωτες πλατείες, πολύβουα παζάρια και μαγευτικές παραλίες συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό, γεμάτο χρώματα και μυρωδιές, ικανό να ξυπνήσει όλες σας τις αισθήσεις!
Λίγα λόγια για την πόλη
Η Εσαουίρα είναι μια παραθαλάσσια πόλη του δυτικού Μαρόκου, στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού. Το όνομα της προέρχεται από την λέξη “Souira”, που σημαίνει «μικρό οχυρό», ενώ το “Εs Souira” μεταφράζεται ως «καλοσχεδιασμένη». Πρόκειται για μια πόλη που κατοικείται από την αρχαιότητα, αρχικά από τους αυτόχθονες Βερβέρους και ύστερα από τους Φοίνικες και τους Ρωμαίους. Η ίδρυση της πόλης της οφείλεται στον σουλτάνο Μοχάμεντ μπεν Αμπντάλαχ, ο οποίος διέταξε την κατασκευή της το 1760. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει ένα λιμάνι όσο πιο κοντά στο Μαρακές γίνεται και να αποκόψει το εμπόριο στο Αγαδίρ, το οποίο υποστήριζε τους πολιτικούς του αντιπάλους. Έπειτα, η Εσαουίρα εξελίχθηκε στον σημαντικότερο λιμένα της χώρας, ξεπερνώντας την Ραμπάτ σε κίνηση εμπορευμάτων! Η θέση της πόλης υποβαθμίστηκε σημαντικά στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, αρχίζοντας με τον βομβαρδισμό της πόλης από το γαλλικό ναυτικό. Μετά την ανεξαρτησία του Μαρόκου, η Εσαουίρα έχει εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο. Βέβαια, η καστροπολιτεία που βλέπουμε σήμερα οφείλεται κατά πολύ στους Πορτογάλους, με το οχυρωμένο κέντρο της πόλης, τη Μεντίνα, να έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2001! Τέλος, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 77.966 κατοίκους. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω την Εσαουίρα μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που την επισκέπτεται για πρώτη φόρα.
Medina
Σίγουρα μια περιήγηση στην Εσαουίρα δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από την Μεδίνα (Medina)! Πρόκειται ουσιαστικά για το οχυρωμένο κέντρο της, που είναι κατασκευασμένο εντός των τειχών της πόλης και είναι τετραγωνισμένο, σε αντίθεση με τις περισσότερες Μεδίνες του Μαρόκο. Σε αυτό το σταυροδρόμι πολιτισμών, το οποίο ανήκει από το 2001 στα προστατευόμενα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, θα βρείτε κυριολεκτικά τα πάντα. Από τζαμιά, ιδιαίτερα κτίρια και εντυπωσιακές πύλες μέχρι τοπικές gallery, όμορφα καφέ, γραφικά εστιατόρια και παραδοσιακά μαγαζάκια! Οι αγορές της Εσαουίρα θεωρούνται από τις καλύτερες στην χώρα, καθώς διαθέτουν περισσότερα χειροποίητα, τοπικά προϊόντα και οι τιμές είναι φυσικά χαμηλότερες από τις μεγαλουπόλεις. Βεβαία και εδώ το παζάρι επιβάλλεται!
Port de Essaouira
Το λιμάνι της Εσαουίρα (Port de Essaouira) ήταν το μεγαλύτερο λιμάνι του Μαρόκο κατά τον 18ο και 19ο αιώνα! Μάλιστα ήταν γνωστό ως «Λιμάνι του Τιμπουκτού», καθώς όλα τα εμπορεύματα της Αφρικής για να σταλούν προς την Ευρώπη και Αμερική ξεκινούσαν από εκεί. Σήμερα βέβαια δεν διεκδικεί δάφνες ομορφιάς, ούτε υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνει κανείς τριγύρω. Παρόλα αυτά, αν ψάχναμε για την πιο χαρακτηριστική εικόνα της πόλης, αυτή θα ήταν δίχως δεύτερη σκέψη τα μπλε βαρκάκια στο λιμάνι, με θέα τον Ατλαντικό Ωκεανό. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σκηνικό σε μπλε αποχρώσεις, που έχει κάνει διάσημη την Εσαουίρα σε όλο τον κόσμο. Φυσικά, το χρώμα των ψαροκάικων δεν είναι τυχαίο, μα απόλυτα πρακτικό! Οι ντόπιοι πίστευαν και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο χρώμα αποτρέπει τα έντομα και προστατεύει τα ξύλινα σκάφη από ζημιές, που προκαλούνται από τον ήλιο, το αλμυρό νερό και τους θαλάσσιους οργανισμούς! Ακόμη, το μπλε χρώμα έχει πολιτιστική σημασία στην Εσαουίρα, αφού κατέχει ιδιαίτερη θέση στον μαροκινό πολιτισμό και συνδέεται με διάφορες συμβολικές σημασίες. Πιο συγκεκριμένα, συνδέεται με την προστασία από το «κακό μάτι» και πιστεύεται ότι φέρνει καλή τύχη και ευημερία. Βάφοντας τις βάρκες τους μπλε, οι ψαράδες επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα προς το ζην και να εξασφαλίσουν καρποφόρα αλιεύματα!
Sqala du Port
Το περπάτημα κατά μήκος των προπύργιων και τα τειχών της Εσαουίρα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει στην πόλη! Η πλατεία του λιμανιού (Sqala du Port) θεωρείται το δημοφιλέστερο αξιοθέατα της πόλης, το οποίο έγινε γνωστό από την πασίγνωστη σειρά Game of Thrones. Εκεί θα βρείτε δεκαεννέα χάλκινα κανόνια κατά μήκος του τείχους, ενώ παράλληλα δεσπόζει και η κύρια είσοδος της οχυρωμένης πόλης. Τα τείχη χτίστηκαν το 1760 από τον Γάλλο στρατιωτικό αρχιτέκτονα Τεοντόρ Κορνού, με σκοπό την προστασία του λιμανιού από τις επιδρομές. Είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένα και αποτελούν απόδειξη της πλούσιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της στρατηγικής σημασίας της Εσαουίρα. Είναι κατασκευασμένα από τοπική πέτρα και ασβέστη, εκτείνονται για σχεδόν δύο μίλια, παρέχοντας ένα προστατευτικό φράγμα ενάντια στον ταραχώδη Ατλαντικό Ωκεανό. Τέλος, σύμφωνα με τους ντόπιους είναι το κατάλληλο μέρος για να δει κάποιος το ηλιοβασίλεμα στην Εσαουίρα.
Borj El Barmil
Ακριβώς απέναντι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας ένα εντυπωσιακό κτίριο. Αναφέρομαι φυσικά στο καλοδιατηρημένο Παρατηρητήριο της Κορυφής (Borj El Barmil), το οποίο προσφέρει πανοραμική θέα της παραλίας, του γραφικού λιμανιού και της πολύβουης Μεδίνας. Και αυτός ο πύργος χτίστηκε την ίδια περίοδο, στα μέσα δηλαδή του 18ου αιώνα και χρησίμευε ως αμυντική δομή, παρέχοντας στρατηγική επιτήρηση έναντι πιθανών απειλών από τη θάλασσα. Σήμερα, λειτουργεί ως τουριστικό αξιοθέατο. Δυστυχώς αυτή την περίοδο ο πύργος βρίσκεται υπό συντήρηση και το πότε θα ανοίξει πάλι για το κοινό είναι άγνωστο. Φυσικά μπορείτε να αρκεστείτε στο να το δείτε εξωτερικά και να γίνεται ένα με τους ψαράδες που προσπαθούν πωλήσουν την πραμάτεια τους κάτω από την σκιά του.
Fish Souq
Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση της καθημερινότητας των ντόπιων στην Εσαουίρα, δεν χρειάζεται να ψάξετε ιδιαίτερα. Η ψαραγορά της πόλης (Fish Souq) βρίσκεται μέσα στην Μεδίνα και είναι αδιαμφισβήτητα το εμπορικό επίκεντρο της πόλης. Εκεί οι ψαράδες παραθέτουν τα αλιεύματα τους και ξεκινάει το καυτό αλισβερίσι με τους αγοραστές, κάτι που παρακολουθούν φυσικά στενά οι ορδές γλάρων και αδέσποτων γατών, έτοιμες να μαζέψουν ότι περισσέψει. Στην ψαραγορά της Εσαουίρα λοιπόν θα συναντήσετε είδη ψαριών που δεν έχετε ξαναδεί στην ζωή σας, σε διάφορα χρώματα και μεγέθη! Αυτό που κάνει την συγκεκριμένη αγορά όμως να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι μπορείτε να αγοράσετε τα ψάρια που επιθυμείτε και να σας τα ψήσουν κατευθείαν σε ένα από τα διπλανά εστιατόρια! Ο ορισμός του από την θάλασσα στο πιάτο!
Οι πύλες
Συνεχίζοντας την περιήγηση σας μέσα στην Μεδίνα, θα ξεχωρίσετε τις τέσσερις πύλες εισόδου στην παλιά πόλη. Η κεντρική πύλη της Εσαουίρα ονομάζεται Bab El Marsa ή απλά πύλη του λιμανιού και σίγουρα είναι η πιο διάσημη από αυτές. Η διέλευση της θεωρείται από τις μεγαλύτερες εμπειρίες που θα ζήσει κανείς στην πόλη, αφού από τα δαιδαλώδη στενάκια της παλιάς πόλης θα έρθει αντιμέτωπος με την υπέροχη θέα των λαμπερών νησιών και του Ατλαντικού Ωκεανού.
Δεύτερη στην κατάταξη είναι η Bab Sbaa, που είναι η μεγαλύτερη από τις τέσσερις και δίπλα της δεσπόζει ένας εντυπωσιακός πύργος ρολόι (L'Horloge). Χτίστηκε τον 19ο αιώνα και αρχικά στέγαζε ένα μόνιμο παζάρι, όπου τα καραβάνια από το Μαρακές πουλούσαν την πραμάτεια τους. Σήμερα, αυτή η πύλη οδηγεί στο τουριστικό γραφείο της πόλης και είναι επίσης γνωστή ως πιάτσα ταξί.
Επόμενη πύλη της παλιάς πόλης είναι αυτή του Μαρακές (Bab Marrakech), η οποία συνδέει τη Μεδίνα με την υπόλοιπη πόλη. Πρόκειται για μια ημικυκλική καμάρα, που ξεχωρίζει για την απλότητα της και τον όμορφο σχεδιασμό της. Η πύλη του Μαρακές είναι παλαιότερη σωζόμενη, αφού χρονολογείται στις αρχές του 18ου αιώνα και φυσικά όπως υποδηλώνει το όνομά της, κατεύθυνε τους δρόμους προς το Μαρακές και το Αγκαντίρ.
Τέλος, η Bab Doukkhala επίσης χρονολογείται στον 18ο αιώνα και βρίσκεται στο βορειοδυτικό κομμάτι της πόλης. Χτίστηκε επί δυναστείας των Αλαουιτών και οδηγούσε προς την επικράτεια των Δουκαλών!
Plage
Ένα από τα προσωνύμια της Εσαουίρα είναι «πόλη των ανέμων», λόγω των αέρηδων που υπάρχουν στην περιοχή. Ως εκ τούτου, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες οι θερμοκρασίες κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα, γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου, σε αντίθεση με την αποπνικτική κατάσταση που επικρατεί στο υπόλοιπο Μαρόκο. Η παραλία της Εσαουίρα (Plage) έχει μήκος πάνω από δύο χιλιόμετρα και αποτελεί ένα από τα ορόσημα της πόλης. Οπότε αν δεν σας ενοχλεί η αμμοβολή τότε μπορείτε να νοικιάσετε μια ξαπλώστρα και να κάνετε μια βουτιά στα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού! Φυσικά, οι περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν την συγκεκριμένη παραλία λόγω των υψηλών κυμάτων για να κάνουν διάφορα θαλάσσια σπορ όπως kitesurf ή windsurf. Τέλος, εκεί μπορεί κανείς να κάνει βόλτα με άλογο, καμήλα ή γουρούνα, να παίξει ποδόσφαιρο ή βόλεϊ με τους ντόπιους και να χαλαρώσει κοιτώντας το ηλιοβασίλεμα!
Musée Sidi Mohammed Ben Abdellah- Galerie la Kasbah
Η αλήθεια είναι ότι Εσαουίρα δεν φημίζεται για τα μουσεία της, αλλά στην πόλη μπορείτε να βρείτε δυο πολύ ενδιαφέροντα. Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι το Μουσείο Σίντι Μοχάμεντ Μπεν Αμπντέλα (Musée Sidi Mohammed Ben Abdellah), το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Μεδίνας και στεγάζεται σε ένα πανέμορφο αρχοντικό του 19ου αιώνα. Το Μουσείο πήρε το όνομα του από τον ίδιο τον ιδρυτή της πόλης και εκεί θα μπορέσετε να θαυμάσετε όμορφα ιστορικά αντικείμενα από την Εσαουίρα, όπως αρχαία αγγεία, κοσμήματα, μουσικά όργανα, ξυλογλυπτική και υφαντική. Ακόμη, το μουσείο περιέχει πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις φυλές των Βερβερίνων που κατοικούσαν στην περιοχή και την ζωή τους στην έρημη. Στα αρνητικά ότι όλα είναι γραμμένα στα γαλλικά και στα αραβικά, δεν υπάρχουν αγγλικά. Οπότε αν δεν μιλάτε κάποια από αυτές τις δύο γλώσσες θα δυσκολευτείτε να καταλάβετε τι ακριβώς βλέπετε. Τέλος, το συγκεκριμένο μουσείο είναι και από τα λίγα αξιοθέατα της πόλης που χρειάζεται να πληρώσετε για να το επισκεφθείτε, αφού η είσοδος κοστίζει 70 ντιράμ, δηλαδή περίπου 6,5ε.
Ο έτερος χώρος τέχνης της πόλης είναι η Πινακοθήκη Κάσμπα (Galerie la Kasbah). Η είσοδος εδώ είναι δωρεάν, αφού πρόκειται για μια μικρή και καθόλου τουριστική γκαλερί, όπου μπορείτε να θαυμάσετε υπέροχα και ιδιαίτερα έργα τοπικών καλλιτεχνών. Τα περισσότερα εκθέματα είναι πίνακες, όμως μεταξύ άλλων θα βρείτε έργα ξυλογλυπτικής. γλυπτά, κεραμικά κ.α.. Τέλος, αν σας αρέσει κάτι μπορείτε να το αποκτήσετε κιόλας, αφού τα περισσότερα πωλούνται και οι τιμές είναι προσιτές.
Πώς θα πάτε
Την δεδομένη στιγμή η Θεσσαλονίκη δεν συνδέεται απευθείας αεροπορικώς με την Εσαουίρα, ενώ οι πτήσεις για εκεί από Ευρώπη είναι περιορισμένες. Η καλύτερη επιλογή λοιπόν είναι να μεταβείτε σε κάποια άλλη πόλη του Μαρόκο, ιδανικά το Μαρακές, και από εκεί να φτάσετε στην Εσαουίρα με λεωφορείο ή τρένο. Για τις πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Μαρακές θα μπορούσατε να επιλέξετε έναν συνδυασμό πτήσεων της Aegean, της Ryanair και της Wizzair με ενδιάμεσες πτήσεις το Μιλάνο και το Λονδίνο, όπου με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κανείς εισιτήρια που ξεκινούν από 208€ μετ’ επιστροφής! Τέλος, το εισιτήριο του λεωφορείου από το Μαρακές προς την Εσαουίρα κυμαίνεται μεταξύ 77-120 ντιράμ, δηλαδή περίπου 7-11ε.
Πού θα μείνετε
Η Εσαουίρα είναι μια μικρή πόλη, που έχει αρκετό τουρισμό, αλλά συνήθως για μικρό χρονικό διάστημα! Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά καταλύματα στην πόλη, τα οποία κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα τιμών. Κατά την γνώμη μου, βρισκόμενοι στην πόλη και γενικά στο Μαρόκο, πρέπει να ζήσετε την εμπειρία διαμονής σε ένα ριάντ. Ριάντ είναι παλιά παραδοσιακά σπίτια ή παλάτια με εσωτερική αυλή, τα οποία πλέον έχουν ανακαινισθεί και λειτουργούν ως καταλύματα. Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Au Riad Laylati, το οποίο είναι ένα γοητευτικό μικρό ριάντ μέσα στην παλιά πόλη και πολύ κοντά στην παραλία της Εσαουίρα.
Πώς θα μετακινήστε
Όπως ανέφερα και παραπάνω, η Εσαουίρα είναι μια μικρή πόλη, την οποία γυρίζει κανείς εύκολα με τα πόδια. Σαν τουρίστας θεωρώ ότι δεν θα χρειαστείτε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς, αφού όλα βρίσκονται εντός των τειχών της Μεδίνας. Παρόλα αυτά στην Εσαουίρα υπάρχει ένα δίκτυο λεωφορείων με εννέα γραμμές και σαράντα δύο στάσεις, που καλύπτει όλη την επαρχεία της Εσαουίρα και των γειτονικών της πόλεων. Τέλος, μια επιλογή είναι και τα ταξί, τα οποία είναι σχετικά φθηνά όμως καλό θα ήταν να ρωτήσετε από πριν την τιμή, γιατί συνήθως δεν χρησιμοποιούν ταξίμετρα και μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως.
Τί να φάτε
Η μαροκινή κουζίνα θεωρείται η καλύτερη της Αφρικής και μια από τις γευστικότερες σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει επιρροές από Ανδαλουσία, Αραβία και Γαλλία και χαρακτηρίζεται από μοναδικές γεύσεις και συνδυασμούς, όπως σαρδέλες με κόλιαντρο, μαϊντανό, κύμινο και τσίλι ή πίτα με κρέας περιστεριού, κανέλα και.. ζάχαρη και άλλα. Κάποια από τα διασημότερα πιάτα της χώρας είναι Tagine, το οποίο είναι ένα πήλινο σκεύος με το κωνικό καπάκι και χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα διάφορων κρεατικών και λαχανικών. Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το γνωστό μας κους κους, η Harira (σούπα με ντομάτες, φακές, ρεβίθια και αρνί), η B’ssara (σούπα με αποξηραμένα κουκιά), το ψάρι Chermoula (ψάρι στα κάρβουνα μαριναρισμένο με βότανα και μπαχαρικά), οι κεφτέδες, η Zaalouk (μελιτζανοσαλάτα), το Makouda (μικρά μπαλάκια τηγανητής πατάτας) και τέλος η B’stilla (στρώματα φύλλου με ένα μείγμα κρέατος περιστεριού, αμύγδαλα και αβγά, πασπαλισμένο με σαφράν, κανέλα και φρέσκο κόλιανδρο). Φυσικά, πριν ή μετά από κάθε γεύμα οι ντόπιοι πίνουν το Μαροκινό Ουίσκι, που δεν είναι άλλο από το τσάι με μέντα! Για καφέ, γλυκό ή ένα γρήγορο γεύμα προτείνω το Mandala Society Essaouira, στο κέντρο της πόλης το οποίο σερβίρει εξολοκλήρου vegetarian και vegan επιλογές!
Χρήσιμες πληροφορίες
Στην Εσαουίρα ταξιδεύουμε με Διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον 6 μηνών. Για την είσοδο σας στην χώρα δεν χρειάζεται Βίζα.
Στην Εσαουίρα η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα αραβικά, όμως η πλειοψηφία γνωρίζει και γαλλικά. Βέβαια, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας τα τελευταία χρόνια, όλοι μιλούν και αγγλικά!
Το νόμισμα της χώρας είναι το Ντίχραμ Μαρόκου (MAD) και η ισοτιμία του αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 11,21 ντίχραμ. Πολλά μαγαζάκια μέσα στα παζάρια, δέχονται δολάρια και ευρώ.
Προτείνω να μετατρέψετε τα χρήματα σας σε κάποια τράπεζα μέσα στην πόλη, όπου κρατούν την μικρότερη προμήθεια και όχι σε ανταλλακτήρια!
Η Εσαουίρα είναι δύο ώρες πίσω από την Ελλάδα (GMT +1).
Για την μετάβαση σας προς και από το αεροδρόμιο της Εσαουίρα προτείνω να επιλέξετε κάποιο ταξί, καθώς η απόσταση είναι μικρή και το κόστος ελάχιστο!
Στην Εσαουίρα δεν υπάρχει ελληνική πρεσβεία ή κάποιο ελληνικό προξενείο οπότε αν χρειαστείτε οτιδήποτε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κοντινότερο, το οποίο βρίσκεται στην Ραμπάτ στην οδό 18 Rue Aït Hdidou, Souissi και τα τηλέφωνα της είναι +212537 638964, 638975.
Η καλύτερη εποχή για να πάτε στην Εσαουίρα είναι είτε το φθινόπωρο είτε η άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ αν βρεθείτε στην πολύ καλοκαίρι μπορείτε να κάνετε βουτιές στον Ατλαντικό Ωκεανό!
Προτεινόμενες εκδρομές → Μαρακές, Αγκαντίρ, Μερτζούγκα
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!
Μουζακίδης Παντελής