Travel Inspiration

Votes:

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

 Ο άνθρωπος από την φύση του είναι ένα περίεργο ον. Η περιέργεια του αυτή μάλιστα τον έχει οδηγήσει κατά πολλοίς σε αυτό που είναι σήμερα. Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο μου κείμενο, τουρίστας δεν είναι μόνο κάποιος που επισκέπτεται έναν νέο προορισμό για να θαυμάσει ένα αξιοθέατο, μπορεί να είναι και κάποιος που η περιέργεια του τον έχει οδηγήσει να ανακαλύψει κάτι «σκοτεινό».

Τι είναι ο σκοτεινός τουρισμός;

 Η κατηγορία στην οποία θα αναφερθώ στο συγκεκριμένο κείμενο είναι όπως θα έχετε ήδη αντιληφθεί ο σκοτεινός τουρισμός. Τι είναι όμως ο σκοτεινός τουρισμός; Ως σκοτεινός τουρισμός (ή μαύρος τουρισμός, ή τουρισμός Thana, ή νοσηρός τουρισμός) ορίζεται ο τουρισμός που περιλαμβάνει ταξίδια σε μέρη που συνδέονται ιστορικά με θάνατο και τραγωδία. Κύριο μέλημα του ταξιδιώτη είναι η ιστορική αξία των τοποθεσιών που επισκέπτεται και όχι τόσο οι συσχετίσεις τους με το θάνατο και τα δεινά.

Διάσημα μέρη σκοτεινού τουρισμού

 Ένας σκοτεινός τουρίστας έχει στη λίστα του μέρη όπου ένας απλός άνθρωπος δύσκολα θα επέλεγε να επισκεφτεί, καθώς επίσης και αξιοθέατα που είναι ευρέως γνωστά και επισκέψιμα από εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Πυρηνικές καταστροφές, πόλεμοι, ναρκωτικά, δολοφονίες και αυτοκτονίες είναι μόνο λίγα από τα πράγματα που ιντριγκάρουν κάποιον που επιλέγει αυτή τη μορφή τουρισμού.

 Για να πάρετε μια ιδέα σε τι πράγμα αναφέρομαι θα παραθέσω κάποια διάσημα μέρη σκοτεινού τουρισμού. Πρώτο και καλύτερο το σημείο που έγινε η πυρηνική καταστροφή του Τσερνμόμπιλ στην Ουκρανία! Ένα μέρος που ακόμη έχει υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας, παρόλα αυτά αποτελεί πόλη έλξης των σκοτεινών τουριστών. Στην λίστα θα βρούμε ακόμη τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, εκεί δηλαδή που έπεσαν οι ατομικές βόμβες καταστρέφοντας τα πάντα στο διάβα τους. Μέρη όπως το στρατόπεδο συγκέντρωσης των Εβραίων από τους Ναζί, το Άουσβιτς ή τις ιστορικές φυλακές Αλκατράζ περίπου δύο χιλιόμετρα από το Σαν Φρανσίσκο. Το σημείο μηδέν στην Νέα Υόρκη, εκεί όπου βομβαρδίστηκαν οι Δίδυμοι Πύργοι, την αρένα του Κολοσσαίου στη Ρώμη, όπου σκοτώνονταν για εκατοντάδες χρόνια άνθρωποι για διασκέδαση, την Πομπηία, στην οποία άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί από την έκρηξη του Βεζουβίου και τις Πυραμίδες της Αιγύπτου, που αποτελούν τους τάφους των φαραώ. Ακόμη, προορισμοί όπως το Δάσος των Αυτοκτονιών στην Ιαπωνία, όπου καταγράφονται περίπου 100 αυτοκτονίες το χρόνο ή τοποθεσίες κοντά σε πολεμικές αψιμαχίες όπως στη Συρία και τη Μιανμάρ. Τέλος, στο φάσμα του σκοτεινού τουρισμού συγκαταλέγονται όλα όσα έχουν να κάνουν με το μεταφυσικό, όπως στοιχειωμένα μέρη, φαντάσματα, βρικόλακες κλπ., καθώς επίσης ξεναγήσεις σε μέρη που έδρασαν διάσημοι κακοποιοί όπως ο Εσκομπάρ, Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο Καντάφι!

chernobyl

Ο Σκοτεινός τουρισμός στην Ελλάδα

 Ο σκοτεινός τουρισμός δεν είναι κάτι άγνωστο για την χώρα μας. Ένας σκοτεινός τουρίστας επισκεπτόμενος την Ελλάδα θα βρει πολλά μέρη για να διαγράψει από την λίστα του. Θεωρώ ότι κυριότερο παράδειγμα είναι το νησί της Σπιναλόγκας, στο οποίο στέλνονταν για πολλά χρόνια όσοι νοσούσαν από λέπρα, με σκοπό την απομόνωση τους από τους υγιείς πολίτες. Ακόμη, στην ίδια κατηγορία θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε ακόμη δυο νησιά, την Γυάρο και την Μακρόνησο. Εκεί στέλνονταν για εξορία και φυλακή πολιτικοί κρατούμενοι κατά την περίοδο της χούντας. Θα πρόσθετα στην συγκεκριμένη λίστα το Ζάλογγο, γνωστό για τον ομώνυμο αυτοκτονικό χορό την περίοδο της τουρκοκρατίας και το χωριό Κερδύλια στις Σέρρες όπου εκτελέστηκαν περισσότεροι από 200 άντρες από Γερμανούς στρατιωτικούς ως αντίποινα στις 17 Οκτωβρίου 1941 και από τότε το χωριό παραμένει ακατοίκητο. Τέλος, άλλα παραδείγματα σκοτεινού τουρισμού στη χώρα μας θα μπορούσαν να ήταν το Συμμαχικό Βρετανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Δοϊράνη, στο Πολύκαστρο του Κιλκίς ή το Γαλλικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο του Ζέιτενλικ, στη Θεσσαλονίκη.

 spinaloga

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

pantelis thessalonikios 1

I am Pantelis or as the title of the blog testifies "O Thessalonikios". If you also have a passion for travel, then you are in the right place. My goal is to be able to see the 237 countries of our planet and my purpose to give you information that I gained from my travels. 

travel vibe

Booking.com