Top 10

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 4 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 Αν έπρεπε να διαλέξω μια πόλη στην Ελλάδα για να μείνω πέραν της Θεσσαλονίκης, αυτή θα ήταν δίχως δεύτερη σκέψη τα Ιωάννινα. Πρόκειται για ένα μέρος που με κέρδισε με το που πάτησα το πόδι μου σε αυτό. Ένας τόπος με μοναδική φυσική ομορφιά, καλό φαγητό, «ζωντανή» καθημερινότητα, μα πολύ βροχή!

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Τα Ιωάννινα, γνωστά και ως Γιάννενα ή Γιάννινα βρίσκονται στην Ήπειρό και αποτελούν την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Η πόλη είναι κτισμένη γύρω από την λίμνη Παμβώτιδα ή λίμνη των Ιωαννίνων, όντας μάλιστα η έβδομη μεγαλύτερη πόλη της χώρας! Το όνομα της πόλης είναι ένας γρίφος, καθώς υπάρχουν πολλές εκδοχές, χωρίς καμία όμως να είναι επιβεβαιωμένη. Οι επικρατέστερες πάντως είναι δύο. Η πρώτη υποστηρίζει ότι η ονομασία της πόλης προέρχεται από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου, το οποίο βρισκόταν εκεί και η δεύτερη έχει να κάνει με το όνομα της κόρης του Βελισάριου (Ιωάννα), στρατηγού του Ιουστινιανού. Σήμερα αριθμεί 65.574 κατοίκους μέσα στη πόλη και περίπου 112.486 στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. Είναι ευρέως γνωστή ως η πόλη της αργυροχρυσοχοΐας, κάτι που αποτελεί μεγάλο χαρακτηριστικό του ντόπιου πολιτισμού. Ενώ τέλος έχει να περηφανευθεί για τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, τα πολλά αξιοθέατα της στο κέντρο της πόλης, το καλό φαγητό και την έντονη νυχτερινή ζωή, η οποία οφείλεται στους αμέτρητους φοιτητές που σπουδάζουν στα Ιωάννινα. Ελάτε να την γνωρίσουμε.

10) Τζουμέρκα

 Τα Αθαμανικά όρη ή ευρύτερα γνωστά ως Τζουμέρκα αποτελούν την μεγαλύτερη οροσειρά της δυτικής Ελλάδος, όντας το νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου. Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται ένα ανεξερεύνητο διαμάντι, το οποίο περιμένει υπομονετικά να ανακαλυφθεί. Καταπράσινα βουνά, επιβλητικά φαράγγια και εντυπωσιακοί καταρράκτες είναι μόνο λίγα από αυτά που θα δει κανείς επισκεπτόμενος την περιοχή. Στα Τζουμέρκα θα βρείτε επίσης πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς με πιο σημαντικούς τους Καλαρρύτες, Πράμαντα, Συρράκο, Θεοδωριανά, Μελισσουργοί, Άγναντα, Ελληνικό, Βουργαρέλι και Κωστήτσι.

tzoumerka

9) Σπήλαιο του Περάματος

 Το Σπήλαιο του Περάματος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Βρίσκεται στο χωριό Πέραμα και απέχει μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Άξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι είναι το πρώτο σπήλαιο στην Ελλάδα που αξιοποιήθηκε τουριστικά, ενώ σύμφωνα με τους γνώστες, είναι και το πιο ενδιαφέρον. Διαθέτει 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, αριθμό εξαιρετικά μεγάλο, ενώ στο εσωτερικό του βρέθηκαν απολιθωμένα οστά και δόντια της σπηλαίας άρκτου. Το Σπήλαιο Περάματος ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, καθώς οι κάτοικοι του χωριού προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς. Τέλος, στην έξοδο του σπηλαίου, 25 μέτρα ψηλότερα από την είσοδο, ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να θαυμάσει την πόλη των Ιωαννίνων και την λίμνη Παμβώτιδα από ψηλά.

spilaio peramatos

8) Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης

 Η Αρχαία Δωδώνη είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, ενώ το ομώνυμο μαντείο της αποτέλεσε, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, την κοιτίδα του Ελληνικού πολιτισμού! Ακόμη θεωρούνταν σημαντικότατος χώρος λατρείας του Δία, ενώ πολλά χρόνια πριν και συγκεκριμένα στην εποχή του Χαλκού τη θέση του αρχηγού των θεών είχε η Θεά Γή ή κάποια άλλη γυναικεία θεότητα που σχετιζόταν με την γονιμότητα. Δυστυχώς το μαντείο καταστράφηκε στο πέρασμα των αιώνων, ενώ το Ιερό Δέντρο κόπηκε από την ρίζα όταν η λατρεία του Δία αντικαταστάθηκε από το Χριστιανισμό. Όμως ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης είναι πλούσιος σε θησαυρούς του Ελληνικού πολιτισμού. Ένα από τα σημαντικότερα και σίγουρα πιο επιβλητικά αξιοθέατα δεν είναι άλλο από το μεγάλο αρχαίο θέατρο. Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο, στους πρόποδες του βουνού Τόμαρος. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα, με χωρητικότητα 18.000 θεατών, και καλύτερα σωζόμενα αρχαία Ελληνικά θέατρα παρόλες τις καταστροφές και τις αλλαγές που έγιναν σε αυτό μέχρι και τον 4ο αιώνα όταν και σταμάτησε να λειτουργεί. Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο εκτός από το αρχαίο Θέατρο υπάρχει πλήθος αρχαίων μνημείων που αξίζει να δείτε από κοντά όπως η Ιερά Οικία, το στάδιο, το Βουλευτήριο η Ακρόπολη και άλλα, είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς βρίσκεται μόλις σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα.

dwdwni

7) Μέτσοβο

Το Μέτσοβο είναι ένας ορεινός παραδοσιακός οικισμός με πληθυσμό λίγο παραπάνω από 3000 κατοίκους. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού Ιωαννίνων, κοντά στα όρια με το νομό Τρικάλων, στις βόρειες πλαγιές, ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου. Η συγκεκριμένη κωμόπολη αποτελεί επιβεβλημένη στάση για φαγητό και βόλτα για όσους πηγαίνουν ή φεύγουν από την πόλη των Ιωαννίνων, αφού έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο γραφικότερος οικισμός της χώρας. Ένα σύμπλεγμα λιθόχτιστων παραδοσιακών οικιών κρεμασμένο σε μία κατάφυτη πλαγιά διεγείρει τις αισθήσεις και προσφέρει πραγματικά κάτι μοναδικό. Στο Μέτσοβο θα βρείτε ακόμη πολλά κτίσματα που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα. Σημαντικότερα από αυτά είναι το μοναστήρι της Θεοτόκου, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και το Μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια. Ακόμη θα συναντήσετε και άλλα αξιοθέατα όπως το Λαογραφικό Μουσείο του Αρχοντικού Τοσίτσα, την Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ, τον Αβερώφειο Κήπο και τον Νερόμυλο του Γκίνα. Τέλος, το Μέτσοβο κατέχει ηγετική θέση στην ποιοτική τυροκομία, ενώ έχει να περηφανεύεται για τη μεγάλη του προσφορά στα πνευματικά δρώμενα της Ελλάδας καθώς αποτελεί τόπο καταγωγής ορισμένων από τους μεγαλύτερους εθνικούς ευεργέτες όπως οι Στουρνάρης Αβέρωφ και Τοσίτσας.

metsovo

6) Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων

 Επισκεπτόμενος κάποιος τα Ιωάννινα είναι αδύνατον να μην περάσει μια βόλτα από το εβραϊκό κομμάτι της πόλης. Η πόλη αποτέλεσε την «πρωτεύουσα» του σμυρνιώτικου εβραϊσμού, το κέντρο δηλαδή του τότε ελληνόφωνου εβραϊκού κόσμου. Από τότε οι Εβραίοι κατοικούν συνεχώς στα Ιωάννινα, διατηρώντας ιδιαίτερα ήθη και έθιμα. Αρκετά παλιά εβραϊκά σπίτια διασώζονται μέχρι σήμερα ως μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς, όπως ο δυο οικίες Λεβή, καθώς επίσης τα αρχοντικά Μορδ Ραφαήλ και Μωϋσή. Πιο σημαντικό από τα μνημεία βέβαια είναι η Συναγωγή, η οποία χτίστηκε το 1826 και βρίσκεται μέσα στο κάστρο. Το συγκεκριμένο κτίριο μάλιστα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα των Ιωαννίνων και συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες από όλο το κόσμο!

sinagogi

5) Τα Μουσεία

 Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μουσεία και χώροι τέχνης, που θα κεντρίσουν την προσοχή σας. Χωρίς υπερβολή τόσο μέσα στη πόλη όσο και στα περίχωρα αυτής θα βρείτε ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 28 μουσεία! Προφανώς είναι αδύνατον να τα επισκεφτεί κάποιος όλα μονομιάς, για αυτό έχω επιλέξει για εσάς τα πιο σημαντικά.

 Φυσικά, προτείνω να ξεκινήσετε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, το οποίο βρίσκεται στο πάρκο Λιθαρίτσια και περιλαμβάνει ευρήματα διεθνούς φήμης διαφόρων περιόδων από τον ευρύτερο ηπειρωτικό χώρο. Ακόμη, πολύ ενδιαφέρον είναι το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται στο χώρο της εσωτερικής ακρόπολης του Κάστρου (Ιτς-Καλέ) και φιλοξενεί συλλογές παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών γλυπτών, κεραμικών, βιβλίων, μεταβυζαντινών εικόνων από εκκλησίες του νομού από τον 16ο ως τον 18ο αι.. Έπειτα, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων, το οποίο στεγάζεται στο Τζαμί του Ασλάν-Πασά, όπου στις αίθουσές του εκθέτονται παραδοσιακές φορεσιές, συλλογές έργων ξυλογλυπτικής και αργυροχοϊας, βιβλία, έπιπλα, παραδοσιακά υφαντά έργα, διάφορα σκεύη κ.α.. Μη χάσετε επίσης το Λαογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων, το οποίο στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο και περιλαμβάνει εκκλησιαστικά αντικείμενα, τοπικές ενδυμασίες, κεραμικά, έργα παραδοσιακής τέχνης κ.α.. Τέλος, προτείνω να περάσετε μια βόλτα από το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη, που βρίσκεται στο χωριό Μπιζάνι και όλα τα κέρινα εκθέματά του, φτιαγμένα σε φυσικό μέγεθος, εντυπωσιάζουν με την πλαστικότητα και την εκφραστικότητά τους.

archaiological museum

4) Μονή Παναγίας Ντουραχάνης

 Η Μονή της Παναγίας Ντουραχάνης βρίσκεται δίπλα στο χωριό Λογγάδες στις ανατολικές όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι μόλις 11,5 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων. Είναι αφιερωμένη στην Γέννηση της Θεοτόκου και αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι, ότι το συγκεκριμένο μοναστήρι είναι κτισμένο από έναν Οθωμανό! Σύμφωνα με το θρύλο, τον χειμώνα του 1434, ο μπέης της Ρούμελης, Ντουραχάν Πασάς, πηγαίνοντας με τον στρατό του για πολεμική επιχείρηση, πέρασε από ένα εκκλησάκι που βρισκόταν σε αυτό το σημείο και άναψε ένα κερί, καθώς προερχόταν από χριστιανούς γονείς. Στη συνέχεια, μέσα στην ομίχλη και το χιόνι, έχασε τον προσανατολισμό του και πέρασε με τον στρατό του πάνω από την παγωμένη λίμνη, χωρίς απώλειες. Το τι είχε συμβεί, το αντελήφθη όταν πάτησε στη στεριά. Συνέχισε την αποστολή μέχρι το Αργυρόκαστρο, όπου κέρδισε τη μάχη και κατά την επιστροφή, πήγε στο εικονοστάσι και έχτισε το μοναστήρι. Η ιστορία του όμως δε σταματά εδώ. Το 1825 κάηκε ολοσχερώς, το 1830 κτίσθηκε εκ θεμελίων και εξακολούθησε να λειτουργεί μέχρι το 1933, όταν λεηλατήθηκε και ερημώθηκε. Τέλος, επαναλειτουργεί από το 1974.

iera moni douraxanis

3) Ρολόι

 Στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, την πλατεία Δημοκρατίας, στέκει αγέρωχο ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα των Ιωαννίνων, το Ρολόι. Ένα κομψοτέχνημα με μείγμα κλασικού και ανατολίτικου ρυθμού, που αποπνέει μεγαλοπρέπεια και μια αύρα άλλης εποχής. Αρχικά χτίστηκε στο βόρειο τμήμα της πλατείας ύστερα από παραγγελία του Οσμάν Πασά το 1905. Όμως το 1918 έπειτα από καταστροφές αποξηλώθηκε με σκοπό να αναστηλωθεί και επανατοποθέτηκε το 1925 στην σημερινή του θέση. Το Ρολόι λοιπόν δείχνει από τότε την ώρα στους Γιαννιώτες και αποτελεί το σημείο συνάντησης για ντόπιους και τουρίστες.

roloi

2) Κάστρο

 Η καστροπολιτεία των Ιωαννίνων και οι θρύλοι που την συνοδεύουν καταλαμβάνουν δικαίως την δεύτερη θέση αυτής της λίστας. Λιθόστρωτα καλντερίμια, ατμοσφαιρικά σοκάκια και αρχιτεκτονικά σημάδια Βυζαντινών, Οθωμανών, Εβραιών και Γιαννιωτών συνθέτουν ένα μαγικό μέρος που δεν πρέπει κανείς να χάσει. Το επιβλητικό κάστρο της πόλης χτίστηκε το 525 μ.Χ. στα πλαίσια του σχεδίου του αυτοκράτορα Ιουστινιανού για την οχύρωση του Βυζαντινού κράτους. Βέβαια χρωστάει την παρούσα του εμφάνιση κατά πολύ στον Αλή Πασά, ο όποιος έζησε σε αυτό και το ανοικοδόμησε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Εκεί μάλιστα αυτή αινιγματική φιγούρα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, γνώρισε και ερωτεύτηκε την κυρά-Φροσύνη, την ερωμένη του γιου του! Πρόκειται για το αρχαιότερο βυζαντινό φρούριο στην Ελλάδα, το οποίο με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε σε μία πραγματική πολιτεία, όπου δίπλα της αναπτύχθηκε και ολόκληρη η πόλη των Ιωαννίνων. Το κάστρο χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα: τον εξωτερικό περίβολο, τη βορειοδυτική ακρόπολη, όπου δεσπόζει το Ασλάν Τζαμί, τη νοτιοανατολική ακρόπολη με το περίφημο Ίτς Καλέ και, τέλος, την καθαυτό Καστροπολιτεία, την παλαιά, περίτειχη πόλη των Ιωαννίνων. Τέλος, μέσα στα τείχη του κάστρου θα βρείτε ακόμη το Σουφαρί Σεράϊ, τα Μαγειρεία, τον Πύργο Βοημούνδου, το Βυζαντινό Μουσείο, το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων και το Μουσείο Φώτη Ραπακούση.

1) Λίμνη Παμβώτιδα και νησάκι

 Στην κορυφή δεν θα μπορούσε να βρίσκεται κάτι άλλο πέραν της λίμνης Παμβώτιδας ή λίμνης των Ιωαννίνων, όπως είναι ευρέως γνωστή. Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας, με κατάφυτες όχθες που αποτελούν το σπίτι για ένα μεγάλο μέρος της τοπικής πανίδας. Τροφοδοτείται με νερά πηγών που αναβλύζουν από το όρος Μιτσικέλι και παρά τις διάφορες αυξομειώσεις στην στάθμη της, η ύπαρξή της είναι συνεχόμενη στην περιοχή τα τελευταία 10.000 χρόνια! Όλη η παραλίμνια περιοχή αποτελεί ιδανικό μέρος για περπάτημα, ενώ είναι γεμάτη με μικρά μαγαζιά και σπουδαία εστιατόρια, στα οποία συνδυάζονται οι εκλεκτές γεύσεις με το καταπράσινο τοπίο.

limni

 Φυσικά, αξίζει τον κόπο να ανεβείτε στο τοπικό καραβάκι και να επισκεφτείτε το νησάκι, που βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης. Εκεί θα βρείτε φιλόξενους ανθρώπους, γραφικά καλντερίμια, χαμηλά σπιτάκια με ασβεστωμένες αυλές και ευωδιαστούς κήπους, μικρά ταβερνάκια να σερβίρουν τις τοπικές σπεσιαλιτέ (τηγανητά βατραχοπόδαρα και χέλι στα κάρβουνα), έναν πλάτανο 700 ετών και φυσικά το μέρος στο οποίο δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς. Σε εκείνο το σημείο υπάρχει ένα μουσείο, όπου με ένα συμβολικό αντίτιμο θα μάθετε τα πάντα γύρω από την ιστορία της περιοχής και του ίδιου του Πασά.

nisaki


Πώς θα πάτε

 Στα Ιωάννινα μπορεί κανείς να φτάσει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να προσεγγίσει την πόλη οδικώς, είτε με δικό του μεταφορικό μέσο μέσω της Εγνατίας οδού είτε με κάποιο λεωφορείο. Ο δεύτερος είναι αεροπορικώς. Μόλις 5 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, λειτουργεί ο Κρατικός Αερολιμένας Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος", όπου πραγματοποιούνται εγχώριες και διεθνείς πτήσεις.

Πού να μείνετε

Τα Ιωάννινα είναι μια πολύ ζωντανή πόλη η οποία συγκεντρώνει τουρίστες καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Το ίδιο ισχύει και με όλη την ευρύτερη περιοχή. Αν διαλέξετε να επισκεφτείτε τα μαγικά Τζουμέρκα τότε η επιλογή σας είναι μια και δεν είναι άλλη από το Princess Lanassa Hotel. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πέτρινό αρχοντικό του 18ου αιώνα, το οποίο έχει ανακαινιστεί πλήρως και προσφέρει ότι μπορεί να ζητήσει ένας σύγχρονος ταξιδιώτης!

Τί να φάτε

 Η ηπειρώτικη κουζίνα είναι αξιομνημόνευτη και γι’ αυτό το φαγητό στα Ιωάννινα είναι απόλαυση, από τα κρέατα και τα διάφορα τυροκομικά προϊόντα μέχρι τις πίτες και τα γλυκά. Επίσης, η πόλη φημίζεται για το καλό της τσίπουρο και τις πάμπολλες ποικιλίες κρασιού. Τα καλύτερα μεζεδοπωλεία-ταβερνάκια, θα τα βρείτε στην Λ. Δωδώνης, στην Πλατεία Πάργης και στην παλιά πόλη. Κάποια από τα καλύτερα της πόλης είναι τα Μπουκιά Μπουκιά, Μυσταγωγία, Δωδώνη και Μετσοβίτικη Φωλιά. Για εκλεκτό γύρο επιλέξτε τους Βλάχους με την ιδιαίτερη πίτα τους, για κρέπα την Μάσα και φυσικά για γλυκό το διάσημο Motley.

 

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook: o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής
Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com