1 Votes
Λουξεμβούργο

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

luxembourg map

 Σίγουρα στο άκουσμα του Λουξεμβούργου, δεν υπάρχει ενθουσιασμός. Οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους μια «ψυχρή» πόλη, χωρίς χαρακτήρα και με μηδαμινό ενδιαφέρον. Φυσικά κάτι τέτοιο απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα πανέμορφο μέρος, με απίστευτη φυσική ομορφιά και φιλόξενους ανθρώπους, που συνδυάζει αρμονικά την πολύβουη πόλη με το γραφικό χωριό.

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Η πόλη του Λουξεμβούργου είναι η πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου και φυσικά το διοικητικό και οικονομικό κέντρο του κρατιδίου. Βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Αλζέτ και Πετρύς και αποτελεί την έδρα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου! Η ιστορία της πόλης ξεκινά το 963, όταν ο κόμης Ζίγκφρηντ των Αρδεννών χτίζει το πρώτο κάστρο με το όνομα Lucilinburhuc (μικρό κάστρο) πάνω στον βράχο του Μποκ. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας η πόλη άλλαξε πολλές φορές χέρια με τους Φράγκους, τους Ολλανδούς, τους Ισπανούς, τους Αυστριακούς, τους Πρώσους και τους Γάλλους να αφήνουν το στίγμα τους. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός της πόλης υπολογίζεται στους 114.000 κατοίκους μέσα στην πόλη και στους 160.000 στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή, με το 70% αυτών να είναι αλλοδαποί! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το Λουξεμβούργο ήταν πρώτο στη προσωπική ασφάλεια και 19ο στη ποιότητα ζωής ανάμεσα σε 221 πόλεις, υπολογίζεται οτι είχε το δεύτερο μεγαλύτερο ΑΕΠ κατά κεφαλήν στο κόσμο, στα 80.119 δολάρια (ΜΑΔ), ενώ η ανεργία είναι μια άγνωστη λέξη! Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη για πρώτη φορά.

Palais Grand-Ducal

 Το παλάτι του μεγάλου δουκάτου (Palais Grand-Ducal), βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης και αποτελεί την επίσημη κατοικία της βασιλικής οικογένειας του Λουξεμβούργου. Από εκεί ασκεί τα καθήκοντα του ο Δούκας της χώρας, ως αρχηγός του κράτους του Μεγάλου Δουκάτου. Η τοποθεσία του σημερινού παλατιού ήταν κάποτε η έδρα του πρώτου δημαρχείου της πόλης από το 1572 έως το 1795, ενώ στην συνέχεια λειτούργησε ως η έδρα της νομαρχίας του Departement des Forêts το 1795 και έπειτα ως η έδρα της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου το 1817. Το 1890 χτίστηκε η Βουλή των Αντιπροσώπων στη δεξιά πλευρά του κτιρίου και από τότε λειτουργεί ως το μεγάλο παλάτι του δουκάτου. Φυσικά έχουν γίνει αρκετές ανακατασκευές και ανακαινίσεις, όμως το στυλ και το ύφος του κτιρίου παραμένει το ίδιο μέχρι και σήμερα. Παρόλο που όπως προείπα το παλάτι κατοικείται κανονικά, είναι επισκέψιμο τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι αν βρίσκεστε στην πόλη εκείνη την περίοδο, μην χάσετε την ευκαιρία να ρίξετε μια ματιά στα παρασκήνια, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του Μεγάλου Δούκα, της τραπεζαρίας και του «Salon des Rois». Αν πάλι επισκεφτείτε την πόλη άλλη εποχή, θα αρκεστείτε στην εντυπωσιακή αλλαγή φρουράς που πραγματοποιείται κάθε μέρα στις 16:00.

Notre Dame

 Ο Ρωμαιοκαθολικός Καθεδρικός Ναός του Λουξεμβούργου (Notre Dame) είναι αφιερωμένος στην Παναγία και χτίσθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα (1613), αρχικά ως εκκλησία των Ιησουιτών! Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής, διαθέτοντας όμως και έντονα χαρακτηριστικά από το στυλ της Αναγέννησης. Στα τέλη του 18ου αιώνα υιοθέτησε την εικόνα της Κυρίας Παρηγορήτριας των Πειραμένων, που είχε τη δύναμη να κάνει θαύματα και που είναι η προστάτιδα της πόλης και της χώρας. Στο εσωτερικό του μπορείτε να θαυμάσετε επίσης εξαιρετικά γλυπτά, ενώ στην κρύπτη του ναού είναι θαμμένα τα μέλη της οικογένειας του Μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου. Η είσοδος στον ναό είναι δωρεάν.

notre dame

Bock Casemates

 Το Bock Casemates θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Λουξεμβούργου. Πρόκειται για ένα υπόγειο αμυντικό σύστημα που αποτελείται από τούνελ χιλιομέτρων. Το φρούριο χτίσθηκε από τον κόμη Siegfried τον 10ο αιώνα, ενώ αυτές οι υπόγειες στοές σκαλίστηκαν τον 17ο αιώνα, υπό ισπανική κυριαρχία, και στη συνέχεια επεκτάθηκαν άλλες δύο φορές. Το συγκεκριμένο μνημείο άνοιξε για το κοινό το 1933, ενώ κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο. Σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ λόγω αυτού δόθηκε στο Λουξεμβούργο το προσωνύμιο «Γιβραλτάρ του Βορρά». Η είσοδος κοστίζει 7ε, αλλά αυτή την περίοδο είναι κλειστό λόγω συντήρησης!

bock casemates

Chemin de la Corniche

 Ο δρόμος Κόρνις (Chemin de la Corniche) είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης και προσωπικά ένα από τα αγαπημένα μου. Ξεκινά από τον λόφο του Μποκ και κατηφορίζει μέχρι να φτάσει τον Πύργο της Τριπλής Πύλης (Drai Tier). Κατά την κατάβαση σας θα αντικρύσετε παλιά σπίτια με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, θα βρείτε γοητευτικά καφέ και εστιατόρια, ενώ θα έρθετε αντιμέτωποι με κάποιες από τις ομορφότερες εικόνες της παλιάς πόλης. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που τα τείχη του Κόρνις θεωρούνται ένα από τα ομορφότερα «μπαλκόνια» της Ευρώπης.

chemin de la corniche2

Place Guillaume II- Place de la Constitution

 Η πλατεία του Γουλιέλμου του δεύτερου (Place Guillaume II) είναι ίσως η μοναδική πλατεία στην πόλη, έτσι τουλάχιστον όπως έχουμε τις πλατείες στο μυαλό μας. Πήρε φυσικά το όνομα της από τον Γουλιέλμο Β', Βασιλιά της Ολλανδίας και Μεγάλο Δούκα του Λουξεμβούργου και φιλοξενεί την εκκλησία και το μοναστήρι του τάγματος του Αγίου Φραγκίσκου. Στην καθομιλουμένη όλο το τετράγωνο ονομάζεται επίσης Knuedler, που προέρχεται από τη λουξεμβουργιανή λέξη "Knued" που υποδηλώνει τον κόμπο στη ζώνη των Φραγκισκανών μοναχών! Σήμερα, στη συγκεκριμένη πλατεία βρίσκεται το Δημαρχείο (Hôtel de Ville) και το Γραφείο Τουρισμού της Πόλης του Λουξεμβούργου, ενώ εκεί πραγματοποιούνται πολλές αγορές, υπαίθριες συναυλίες και εκδηλώσεις.

place guillaume

 Η πλατεία Συντάγματος (Place de la Constitution) από την άλλη έχει τελείως διαφορετική λογική και αρχιτεκτονική. Στο κέντρο της δεσπόζει ένα μνημείο, το Gëlle Fra (η Χρυσή Κυρία), το οποίο δημιουργήθηκε το 1923 για να τιμήσει τη μνήμη των Λουξεμβουργιανών που χάθηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ σήμερα συμβολίζει την ελευθερία και την αντίσταση για τον λαό του Λουξεμβούργου. Από εκεί θα έχετε υπέροχη θέα στην κοιλάδα Πετρούσε και τη γέφυρα του Αδόλφου.

place de la constitution

Grund

 Η συνοικία Γκρούντ (Grund) είναι ουσιαστικά η κάτω πόλη του Λουξεμβούργου και ένα από τα πιο γοητευτικά και ειδυλλιακά σημεία του. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, κάτι που την κάνει μια από τις παλαιότερες γειτονίες του Λουξεμβούργου. Συμπεριλαμβάνεται και αυτή στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1994 και περιγράφεται από πολλούς ως «ένα χωριό μέσα σε μια πόλη». Έχει μια πολύ πιο ήρεμη και ήσυχη αίσθηση από το κοντινό κέντρο της πόλης, το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο με τα πόδια ή με δημόσιο ανελκυστήρα. Η τοποθεσία του, βαθιά μέσα σε μια κοιλάδα, η οποία περιβάλλεται από τον όμορφο ποταμό Αλζέτ, του δίνει έναν μοναδικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα.

grund

 Κύριο αξιοθέατο της συγκεκριμένης συνοικίας είναι το Νέο Αββαείο των Βενεδικτίνων (Neimënster), το οποίο χτίσθηκε το 1606, στην θέση ενός παλαιότερου. Το Αββαείο αποτελούνταν από μια εκκλησία και τέσσερις πτέρυγες που περικλείουν μια εσωτερική αυλή, όμως στα τέλη του 18ου αιώνα, μετά τη Γαλλική Επανάσταση, οι αρχές απαλλοτρίωσαν την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και το αβαείο τροποποιήθηκε έτσι ώστε να στεγάσει ένα στρατιωτικό νοσοκομείο που λειτούργησε μέχρι το 1867. Έπειτα, αφού το κράτος ανέλαβε τις εγκαταστάσεις, το Αββαείο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για άνδρες κρατούμενους έως το 1980. Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια εργασιών αποκατάστασης, το Αββαείο άνοιξε ξανά για το κοινό το 2004 για να γίνει ένα δημοφιλές πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο, που μετονομάστηκε σε «Centre Culturel de Rencontre Abbaye de Neumünster - neimënster».

grund7

Fort Thüngen

 Το Φρούριο Θάνγκεν (Fort Thüngen) πήρε το όνομά του από τον Αυστριακό αρχιστράτηγο, Βαρόνο του Θάνγκεν. Βρίσκεται στο πάρκο Dräi Eechelen (Τρία Βελανίδια), κάτι που του έχει χαρίσει και το συγκεκριμένο προσωνύμιο. Χτίστηκε το 1732 για να περικλείει το αμυντικό έργο που ονομαζόταν Πάρκο Ρεντάουμπτ (Redoute du Parc), το οποίο ήταν κάποτε μια βαθιά τάφρος που περιέβαλε το φρούριο για προστασία και ήταν προσβάσιμη μόνο μέσω μιας υπόγειας σήραγγας μήκους 169 μέτρων μέσα από τους βράχους Ομπεργκρούνεβαλντ. Το 1867, μετά την συνθήκη Του Λονδίνου, το φρούριο κατεδαφίστηκε, με τα μόνα μέρη που διασώθηκαν να είναι οι τρεις στρογγυλοί πύργοι! Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, με την είσοδο στην μόνιμη έκθεση να είναι δωρεάν.

fort thungen

Pont Adolphe- Pont Grande-Duchesse Charlotte

 Η Γέφυρα του Αδόλφου (Pont Adolphe) ή όπως συνηθίζεται να αποκαλείται από τους ντόπιους, η Νέα Γέφυρα, ανεγέρθηκε μεταξύ 1900 και 1903 κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μεγάλου Δούκα Αδόλφου (1890-1905). Σχεδιάστηκε από τον Γάλλο μηχανικό Paul Séjourné και θεωρούνταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή για την εποχή, καθώς διέθετε την μεγαλύτερη πέτρινη καμάρα στον κόσμο μέχρι τότε. Η μεγάλη διπλή αψίδα εκτείνεται σε πάνω από 85 μέτρα σε όλη την κοιλάδα Pétrusse σε ύψος 42 μέτρων και έχει συνολικό μήκος 153 μέτρα. Στην διάρκεια των ετών έχει επισκευαστεί και ανακαινιστεί έτσι ώστε να περνάνε από πάνω πεζοί, αυτοκίνητα και τραμ.

pont adolphe

 Η έταιρη εντυπωσιακή γέφυρα της πόλης είναι της Μεγάλης Δούκισσας Σάρλοτ (Pont Grande-Duchesse Charlotte) ή όπως αναφέρεται στην καθομιλουμένη η «Κόκκινη Γέφυρα». Συνδέει το κέντρο της πόλης με την ευρωπαϊκή συνοικία στο οροπέδιο Κίρχμπεργκ, διασχίζοντας το Pfaffenthal, 74 μέτρα πάνω από τον ποταμό Αλζέτ. Έχει μήκος 355 μέτρα, το καθαρό άνοιγμα μεταξύ των πυλώνων της είναι 234 μέτρα, το πλάτος 25 μέτρα και το συνολικό βάρος 4.900 τόνοι!

Μουσεία

 Στην πόλη του Λουξεμβούργου υπάρχουν πολλά μουσεία και χώροι τέχνης που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, όμως τρία είναι αυτά που ξεχωρίζουν! Το πρώτο από αυτά είναι το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης (Musée national d'histoire et d'art ή απλά MNHA), το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης. Φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης, διακοσμητικών, αρχαιολογικών εκθεμάτων και νομισμάτων, της ευρύτερης περιοχής του κρατιδίου. Η είσοδος κοστίζει 7ε.

mnha

 Το έτερο μουσείο που αξίζει να επισκεφθείτε στην πόλη είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μέγα Δούκα Ιωάννη (Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean ή απλά MUDAM), το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Φρούριο Θάνγκεν. Στους τρείς ορόφους του μουσείου θα θαυμάσετε πάνω από 200 έργα περισσότερων από 100 καλλιτεχνών, όπου θα σας προκαλέσουν να εξερευνήσετε την σύγχρονη τέχνη. Η είσοδος κοστίζει 8ε.

mudam

 Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψετε το Μουσείο της Πόλης του Λουξεμβούργου (Lëtzebuerg City Museum), το οποίο αφηγείται την ιστορία της πόλης, από τις απαρχές της από τον 10ο αιώνα έως σήμερα. Εκεί θα βρείτε εκατοντάδες πρωτότυπα αντικείμενα και διαδραστικά εκθέματα, τα οποία σίγουρα θα κινήσουν το ενδιαφέρον σας και θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε την ζωή στην περιοχή ανά περιόδους. Η είσοδος κοστίζει 5ε.

letzebuerg city museum

Πώς θα πάτε

 Την δεδομένη στιγμή η Θεσσαλονίκη, δεν συνδέεται απευθείας αεροπορικώς με το Λουξεμβούργο, οπότε για να προσεγγίσετε την πόλη θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον μια στάση. Η πιο ευέλικτη επιλογή έρχεται από την Aegean με ενδιάμεση στάση την Αθήνα στα 249ε. Από εκεί πέρα η πιο οικονομική επιλογή προσφέρεται από την Ryanair, μέσω Λονδίνου στα 111€ μετ’ επιστροφής! Τέλος, μπορείτε να μεταβείτε σε κάποια κοντινή πόλη, όπως οι Βρυξέλλες και να προσεγγίσετε την πόλη είτε με τρένο είτε με λεωφορείο.

Πού θα μείνετε

 Όπως σε όλες τις κεντροευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στο Λουξεμβούργο ή διαμονή είναι αρκετά ακριβή. Οι επιλογές δεν είναι πάρα πολλές, ενώ οι τιμές ακόμη και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή τα hostels κυμαίνονται σε πολύ υψηλές μονάδες. Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Hotel Parc Plaza, που βρίσκεται στα όρια της παλιάς πόλης και προσφέρει ευρύχωρα και όμορφα δωμάτια, σε σχετικά φυσιολογικές τιμές.

Πώς θα μετακινήστε

 Το πιο εντυπωσιακό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για τις μετακινήσεις στο Λουξεμβούργο είναι ότι είναι δωρεάν! Ναι καλά διαβάσατε, από 1η Μαρτίου 2020, τα τρένα, τα λεωφορεία και τα τραμ εντός της χώρας είναι δωρεάν για τους πολίτες της, για τους ευρωπαίους τουρίστες και τους τουρίστες κάποιων άλλων χωρών. Με αυτό τον τρόπο η χώρα συμβάλλει στο να μειώσει την κίνηση στους δρόμου, καθώς σύμφωνα με έρευνες είναι η χώρα με τα περισσότερα αυτοκίνητα ανά κάτοικο στον κόσμο!

Τι να φάτε

 Η λουξεμβουργιανή κουζίνα έχει πολλές επιρροές από τη γαλλική και τη γερμανική. Το εθνικό πιάτο της χώρας είναι το judd mat gaardebounen (καπνιστό χοιρινό σερβιρισμένο σε παχύρευστη κρέμα με πατάτες και φασολάκια), ενώ άλλες σπεσιαλιτέ είναι τα ferkelsrippchen (ψητά χοιρινά παϊδάκια), liewekniddelen mat sauerkraut (κεφτεδάκια από συκώτι με λάχανο) και kachkeis (τυρί μαγειρεμένο με φρούτα και λικέρ), ο αστακός a-la luxembourgeoise και διάφορα πιάτα με πέστροφα. Επίσης το Λουξεμβούργο φημίζεται για τα κρασιά, τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Για να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα προτείνω το Restaurant L'Annexe, για πεντανόστιμα σάντουιτς το Charles Sandwiches, για πρωινό ή μπράντς το La Table du Pain και για καφέ το Konrad Café & Bar.

Χρήσιμες πληροφορίες

luxembourg lang

Στο Λουξεμβούργο ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στο Λουξεμβούργο οι γλώσσες που χρησιμοποιούνται είναι τα λουξεμβουργιανά, τα γερμανικά και τα γαλλικά. Ωστόσο, πολλοί αν όχι όλοι, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι φυσικά το Ευρώ.

Το Λουξεμβούργο είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).

Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια λεωφορείων (νούμερο 29), που κοστίζουν περίπου 2ε.

Η Ελληνική πρεσβεία στο Λουξεμβούργο βρίσκεται στην οδό 27 rue Marie-Adelaide, L-2128 και το τηλέφωνο της είναι (00352) 44 51 93.

Τον χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές, συνήθως υπό του μηδενός, οπότε η ιδανική περίοδος να επισκεφθεί κάποιος την πόλη είναι η Άνοιξη.Προτεινόμενες εκδρομές → Βρυξέλλες, Βόννη, Μέτς

luxembourg info

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

 

 Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com