2 Votes
Φινλανδία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 rovaniemi map

 Χιονισμένα τοπία, βόλτες με ταράνδους και χάσκι, συναντήσεις με τον Άγιο Βασίλη και τα ξωτικά, γιορτινές εκδηλώσεις και το μαγευτικό Βόρειο Σέλας είναι μόνο λίγα από αυτά που μπορεί κανείς να ζήσει στο μοναδικό Ροβανιέμι!

Λίγα λόγια για την πόλη

 Το Ροβανιέμι είναι πόλη της Φινλανδίας και πρωτεύουσα της περιφέρειας της Λαπωνίας. Πρόκειται για μια από τις βορειότερες πόλεις του κόσμου, η οποία βρίσκεται κοντά στον Αρκτικό Κύκλο! Η πόλη αριθμεί 60.592 κατοίκους, ενώ εκεί βρίσκεται η έδρα του πανεπιστημίου της Λαπωνίας, στο οποίο φοιτούν περίπου 10.000 φοιτητές. Φυσικά το Ροβανιέμι είναι γνωστό παγκοσμίως ως η πόλη του «πραγματικού» Άγιου Βασίλη. Κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων, όλη η περιοχή χορεύει στους ρυθμούς του Άγιου Βασίλη, με χιλιάδες τουρίστες να σπεύδουν να φωτογραφηθούν μαζί του. Όμως, η πόλη διαθέτει τουρισμό όλο το χρόνο και προσφέρει εμπειρίες που δύσκολα θα ζήσει κανείς αλλού! Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη για πρώτη φορά.

Joulupukin Pajakylä

 Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, ο κυριότερος λόγος που επισκέπτεται κάποιος το Ροβανιέμι είναι για να βρεθεί στο χωριό του Άγιου Βασίλη (Joulupukin Pajakylä). Τι σχέση έχει όμως ο Άγιος Βασίλης με την Λαπωνία και το Ροβανιέμι; Αν έπρεπε να απαντήσω με μόλις μια λέξη, θα έλεγα καμία. Για να βρούμε την αρχή της ιστορίας, θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 1950, όταν η Ελεανόρ Ρούσβελτ αποφάσισε να επισκεφθεί την περιοχή του Αρκτικού Κύκλου. Τότε οι ντόπιοι δημιούργησαν αναγκαστικά ένα ταπεινό ξύλινο σαλέ, για να υποδεχτούν την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Εκείνο το μικρό ξύλινο σαλέ λοιπόν είναι ο πρόγονος του σημερινού αχανούς χωριού του Άγιου Βασίλη, το οποίο το 1984 άρχισε να παίρνει την μορφή που βλέπουμε σήμερα. Η τοποθεσία είναι μάλλον τυχαία, αφού κάποιοι ντόπιοι επιχειρηματίες έψαχναν να μεταφέρουν την πατρίδα του Άγιου Βασίλη στην περιοχή τους και το Ροβανιέμι ήταν η μόνη πόλη στην βόρεια Φινλανδία που είχε τότε αεροδρόμιο! Βρισκόμενοι εκεί θα έχετε την δυνατότητα να γνωρίσετε τον «πραγματικό» Άγιο Βασίλη, την γυναίκα του και τα ξωτικά και να βγάλετε φωτογραφίες μαζί τους. Ακόμη, μπορείτε να στείλετε γράμματα και card postal, να κάνετε βόλτα με ταράνδους και χάσκι, ενώ τέλος υπάρχουν δεκάδες καφέ και εστιατόρια για να απολαύσετε το ποτό ή το φαγητό σας. Το Χωριό του Άγιου Βασίλη βρίσκεται περίπου οκτώ χιλιόμετρα έξω από το Ροβανιέμι, είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και δεν υπάρχει κάποιο αντίτιμο εισόδου. Φυσικά, τους χειμερινούς μήνες και όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα επικρατεί το αδιαχώρητο, ενώ υπάρχουν συνεχή δρομολόγια από το κέντρο της πόλης. Τέλος, παρόλο που δεν υπάρχει είσοδος στο χωριό, οι τιμές για οτιδήποτε είναι αρκετά υψηλές. Χαρακτηριστικά η φωτογραφία και το βίντεο με τον Άγιο Βασίλη κοστίζει 50ε!

Santa Park

 Πέραν όμως από το χωριό, λίγο έξω από το Ροβανιέμι υπάρχει και ένα ακόμη θεματικό πάρκο αφιερωμένο στα Χριστούγεννα, το πάρκο του Άγιου Βασίλη (Santa Park). Το συγκεκριμένο είναι χτισμένο κυριολεκτικά μέσα σε έναν βράχο και αποτελεί πόλο έλξης για οικογένειες με παιδιά από το 1998! Η είσοδος γίνεται με τρενάκι και καθόλη την διάρκεια της επίσκεψης μπορείτε να πραγματοποιήσετε πολλές στάσεις στα επιμέρους κομμάτια του πάρκου. Χαρακτηριστικά υπάρχει το εργαστήριο των δώρων, το σχολείο των ξωτικών, το μουσείο με τα γλυπτά από πάγο, το ταχυδρομείο και φυσικά το γραφείο του Άγιου Βασίλη. Εκεί τα παιδιά μπορούν να ζητήσουν τι δώρο θέλουν για τα Χριστούγεννα και να φωτογραφηθούν μαζί του. Σε αντίθεση με το Χωριό του Άγιου Βασίλη, εδώ υπάρχει αντίτιμο εισόδου στα 25ε, ενώ φυσικά και εδώ για όλες τις επιμέρους δραστηριότητες θα χρειαστεί να πληρώσετε αδρά.

santa park

Lordin aukio

 Τώρα αν ψάχναμε για το κεντρικότερο σημείο της πόλης, αυτό θα ήταν δίχως άλλο η Πλατεία Λόρντι (Lordin aukio). Παλαιότερα ήταν γνωστή ως Πλατεία Σάμπο, όμως μετονομάστηκε τον Ιούνιο του 2006 προς τιμήν της νίκης του φινλανδικού συγκροτήματος στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2006. Μάλιστα στο κέντρο της υπάρχει ένα μνημείο, στο οποίο έχουν αφήσει τα αποτυπώματα τους τα πιο διάσημα τέρατα στην μουσική ιστορία! Όλα τα μέλη των Λόρντι έχουν οριστεί επίτιμοι πολίτες του Ροβανιέμι! Εκεί θα βρείτε τα περισσότερα από τα μαγαζιά και εστιατόρια της πόλης, ενώ δίπλα στην πλατεία βρίσκεται και το εμπορικό κέντρο Sampokeskus! Καθόλη την διάρκεια του χρόνου συγκεντρώνει την πλειοψηφία του κόσμου, ενώ το καλοκαίρι πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις.

lordin aukio2

Rovaniemen kirkko

 Η Εκκλησία του Ροβανιέμι (Rovaniemen kirkko) βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της. Ο ναός που βλέπουμε σήμερα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Μπέρτελ Λιλγέκουιστ και ολοκληρώθηκε το 1950! Όμως στο ίδιο ακριβώς σημείο υπήρχε μια παλαιότερη εκκλησία του 1817, η οποία όμως κάηκε από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Λαπωνίας στις 16 Οκτωβρίου 1944! Η Εκκλησία του Ροβανιέμι ξεχωρίζει αρχικά για τον εντυπωσιακό χριστιανικό σταυρό στην οροφή της, ο οποίος φωτίζεται με κόκκινο φως νέον και είναι ορατός μόνο τη νύχτα! Εξίσου αξιοπρόσεκτη είναι η μεγάλη τοιχογραφία του βωμού, που έχει 14 μέτρα ύψος και 11 μέτρα πλάτος, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον καθηγητή Λέναρτ Σέγκερστραλε το 1951. Η είσοδος στην εκκλησία είναι δωρεάν.

rovaniemen kirkko

Arktikum

 To Μουσείο Επιστημών Άρτικουμ (Arktikum) είναι το πιο σημαντικό μουσείο της πόλης και ένα από τα δημοφιλή ολόκληρης της χώρας, τόσο για τα εκθέματα του όσο και για το κτίριο αυτό καθαυτό. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1992 και χωρίζεται σε δυο επιμέρους μουσεία, το Επαρχιακό Μουσείο της Λαπωνίας (Lapin maakuntamuseo) και στο Αρκτικό Κέντρο (Arctic Center), τα οποία εξετάζουν τον πολιτισμό, την ιστορία και τη σύγχρονη ζωή στον Αρκτικό Κύκλο. Έτσι μέσα από από τα διαδραστικά εκθέματα και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις θα μάθετε τα πάντα γύρω από την ιστορία των Λαπώνων και των Βίκινγκς, καθώς επίσης και όλων των ζώων που κατοικούν σε αυτό το ευλογημένο μέρος. Τέλος, στο κτίριο λειτουργεί και ένα υπέροχο καφέ, το Artikum Café, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ζεστό ρόφημα ή να τσιμπήσετε κάτι, ανάμεσα στις ξεναγήσεις. Η είσοδος κοστίζει 18ε.

marktikum

Farm

 Φυσικά ένα ταξίδι στο Ροβανιέμι δεν θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς μια επίσκεψη σε κάποια από τις τοπικές φάρμες της περιοχής! Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να εξοικειωθείτε με τον τρόπο ζωής στην Λαπωνία και να μάθετε τα πάντα γύρω από αυτή. Εμείς βρεθήκαμε στην φάρμα Ράιτολα (Raitola), οι άνθρωποι της οποίας είναι πολύ φιλικοί και μας έκαναν να νιώσουμε σαν το σπίτι μας. Συνήθως προσφέρουν ζεστό χυμό από μούρα και ρολάκια κανέλας, ενώ μιλούν για την καθημερινότητα τους και τα ζώα της φάρμας. Βασιλιάς αυτών των ζώων είναι φυσικά ο τάρανδος, ένα ζώο που ζει στην περιοχή σε μεγαλύτερη πυκνότητα από τον άνθρωπο. Χαρακτηριστικά στην Λαπωνία ζουν 200.000 τάρανδοι, δηλαδή περίπου 20.000 παραπάνω από τους ανθρώπους. Έπειτα, θα έχετε την δυνατότητα να ταΐσετε τους ταράνδους και να κάνετε μια σύντομη βόλτα 400 μέτρων με έλκηθρο. Στο τέλος της βόλτας θα σας δώσουν και ένα δίπλωμα για οδήγηση ταράνδου ως αναμνηστικό! Τέλος, μπορείτε να έρθετε σε επαφή και με τα χάσκι της Λαπωνίας, τα οποία ουρλιάζουν από χαρά καθώς τρελαίνονται να τραβούν έλκηθρα στο χιόνι.

raitola

Δραστηριότητες

 Όπως θα έχετε ήδη αντιληφθεί το Ροβανιέμι δεν είναι μια πόλη με πληθώρα αξιοθέατων. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει και να δει κάποιος βρισκόμενος στην περιοχή. Πέραν λοιπόν από τις βόλτες με έλκηθρο με ταράνδους και χάσκι, προτείνω να δοκιμάσετε snowmobile. Είτε είστε έμπειροι είτε άπειροι, θα έχετε την δυνατότητα να ανακαλύψετε τα πανέμορφα τοπία γύρω από τον Αρκτικό Κύκλο σε ένα συναρπαστικό σαφάρι στο χιόνι. Ακόμη, το Ροβανιέμι θεωρείται ένα από τα ιδανικότερα σημεία για να δει κάποιος το Βόρειο Σέλας. Έτσι αν βρεθείτε στην περιοχή της Λαπωνίας κατά την διάρκεια του χειμώνα, μην παραλείψετε να κυνηγήσετε αυτό το μοναδικό φαινόμενο. Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία συνδυάζουν το Βόρειο Σέλας με μπάρμπεκιου μέσα στην φύση. Πρόκειται για μια τρομερή εμπειρία, αφού θα βρεθείτε στην μέση της Λαπωνικής ερήμου σε ένα μέρος γεμάτο χιονισμένα έλατα, στο οποίο θα ανάψετε φωτιά, θα ψήσετε λουκάνικα, θα πιείτε ζεστά ροφήματα και θα ακούσετε ιστορίες για την περιοχή. Επίσης, μπορείτε να περπατήσετε πάνω σε παγωμένες λίμνες, να κολυμπήσετε μέσα σε αυτές με ειδικές στολές και να ψαρέψετε σε αυτά τα ειδυλλιακά τοπία. Τέλος, από την στιγμή που βρίσκεστε στην Φινλανδία θα πρότεινα να κάνετε σάουνα. Εδώ υπάρχουν διάφορες επιλογές, καθόλου συνηθισμένες, αφού μπορείτε να κάνετε σάουνα στο χιόνι, σε κινούμενα πλοία και σε πολλά άλλα ιδιαίτερα μέρη.

vbarbeque

Πώς θα πάτε

 Την δεδομένη στιγμή η Θεσσαλονίκη δεν συνδέεται απευθείας αεροπορικώς με το Ροβανιέμι. Έτσι θα πρέπει πρώτα να προσεγγίσετε κάποια άλλη πόλη και έπειτα να μεταβείτε στο Ροβανιέμι. Οι εναλλακτικές που έχω να προτείνω είναι δύο! Η πρώτη είναι να πετάξετε μέσω της Ryanair στην Στοκχόλμη και από εκεί με την SAS στην πρωτεύουσα της χώρας το Ελσίνκι. Έπειτα μπορείτε να πάρετε το βραδινό τρένο και να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία. Το συνολικό κόστος της συγκεκριμένης επιλογής υπολογίζεται γύρω στα 200,00ε μετ’ επιστροφής. Η δεύτερη επιλογή είναι να πετάξετε με την Ryanair στο αεροδρόμιο του Σαρλερουά και από εκεί με την ίδια εταιρία να φτάσετε κατευθείαν στο Ροβανιέμι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το κόστος υπολογίζεται γύρω στα 160,00ε.

Πού θα μείνετε

 Στο Ροβανιέμι, όπως και σε όλη τη Σκανδιναβία βέβαια, η διαμονή είναι πανάκριβη. Αυτό που λέμε σχέση ποιότητας-τιμής δεν υπάρχει, καθότι όλα τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια είναι υπερτιμημένα. Παρόλο το μέγεθος της πόλης, υπάρχουν πολλές επιλογές, οι οποίες όμως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων γίνονται sold out. Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Tuomas’ luxurius suites, Kitka, ένα πανέμορφο και πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα, μια ανάσα από τον κεντρικό δρόμο.

Πώς θα μετακινήστε

 Το Ροβανιέμι είναι μια πολύ μικρή πόλη, όπου τα περισσότερα από τα αξιοθέατα της βρίσκονται συγκεντρωμένα στο κέντρο της. Οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές και μπορείτε να τις περπατήσετε, αλλά το Ροβανιέμι διαθέτει αρκετά λεωφορεία που καλύπτουν όλη την πόλη. Δύο από τις περιπτώσεις που θα τα χρειαστείτε είναι όταν θα κινηθείτε προς το Χωριό του Άγιου Βασίλη και το Αεροδρόμιο. Έτσι θα πρέπει να γνωρίζεται ότι πέραν από τα τοπικά λεωφορεία, υπάρχουν και ιδιωτικά που πραγματοποιούν το ίδιο δρομολόγιο, αν και τα εισιτήρια είναι λίγο πιο ακριβά. Και στις δυο περιπτώσεις πάντως τα εισιτήρια τα προμηθεύεστε από τον οδηγό.

Τι να φάτε

 Η φινλανδική κουζίνα έχει πολλές επιρροές από την ρωσική, την σουηδική και την ουγγρική παράδοση. Τα ψάρια, τα κρέατα, οι πατάτες και τα φρούτα (ειδικά τα μούρα) είναι οι βασικές πρώτες ύλες για τις περισσότερες συνταγές της χώρας. Όπως είναι λογικό, τον χειμώνα τα φαγητά είναι πιο βαριά και περισσότερο λιπαρά λόγω του πολικού ψύχους. Κάποια από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της χώρας είναι η σούπα σολομού (lohikeitto) και γενικότερα ο σολομός, οι καπνιστές πέστροφες, οι παστές ρέγκες, οι πέρκες και τα muikku, οι γεμιστές πιτούλες με ρύζι (karjalanpiirakka), το ρολάκι κανέλας (korvapuusti), το κρέας ταράνδου, ενώ τέλος σε μερικά εστιατόρια θα βρείτε και κρέας αρκούδας! Όσον αναφορά τα ποτά, η Φινλανδία φημίζεται για τις βότκες της, ενώ οι ντόπιοι πίνουν πολύ τσάι, καφέ και ζεστούς χυμούς από φρούτα (συνήθως από βατόμουρα). Για να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα προτείνω το Café & Bar 21, ενώ για πεντανόστιμα αρτοσκευάσματα το Kotileipomo Antinkaapo Oy.

Χρήσιμες πληροφορίες

finland info

Στο Ροβανιέμι ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στο Ροβανιέμι η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα φιλανδικά. Η πλειοψηφία όμως αν όχι όλοι, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι φυσικά το Ευρώ.

Το Ροβανιέμι έχει την ίδια ώρα με την Ελλάδα (GMT +3).

Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο του Ροβανιέμι είναι απλή, αφού τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν συνεχή δρομολόγια και δημόσιων και ιδιωτικών λεωφορείων, που κοστίζουν από 1,8 έως 4,5ε.

Στο Ροβανιέμι δεν υπάρχει ελληνική πρεσβεία ή κάποιο ελληνικό προξενείο οπότε αν χρειαστείτε οτιδήποτε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κοντινότερο, το οποίο βρίσκεται στο Ελσίνκι στην οδό Maneesikatu 2A4 και το τηλέφωνο της είναι +3589 6229790.

Το Ροβανιέμι εξ ορισμού είναι ένας χριστουγεννιάτικος προορισμός, όμως εκείνη την περίοδο οι θερμοκρασίες είναι πολύ κάτω από το μηδέν και οι μέρες αρκετά μικρές. Έτσι θα πρότεινα να το επισκεφθείτε και την καλοκαιρινή περίοδο, όπου όλα είναι ανθισμένα και καταπράσινα, το φως της ημέρας δεν σβήνει ποτέ και οι θερμοκρασίες είναι φυσιολογικές.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Ελσίνκι, Ουλού, Ινάρι

rovaniemi info

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

 

 Μουζακίδης Παντελής

 

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com