Αν παρομοιάζαμε την Ισλανδία με ένα μεγάλο παγόβουνο, τότε η κορυφή του θα ήταν σίγουρα η Νότια Ακτή της χώρας. Αυτό το μοναδικό μέρος συγκεντρώνει τα περισσότερα φυσικά τοπία της χώρας και όπως είναι λογικό και τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών. Η έκφραση μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, επιβεβαιώνεται πλήρως εδώ, αφού το να περιγράψεις με λόγια αυτά τα μοναδικά μέρη μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτο. Εγώ πάντως θα κάνω μια προσπάθεια.
Λίγα λόγια για την περιοχή
Η Νότια Ακτή θεωρείται και το πιο όμορφο μέρος της Ισλανδίας. Εκεί φιλοξενούνται μερικά από τα πιο μαγικά και θαυμάσια φυσικά θαύματα της χώρας της φωτιάς και του πάγου, τα οποία μοιάζουν βγαλμένα από άλλον πλανήτη. Γεωγραφικά θεωρείται ότι ξεκινάει από την πρωτεύουσα της χώρας, το Ρέικιαβικ, και καταλήγει στο Höfn, το οποίο στα ισλανδικά σημαίνει λιμάνι. Για να την ανακαλύψει κανείς αρκεί να οδηγήσει κατά μήκος της, στην διάσημη Διαδρομή 1 (Route 1). Πρόκειται για ένα αραιοκατοικημένο σημείο, το οποίο έχει ελάχιστους οικισμούς, οι οποίοι χρησιμεύουν κυρίως ως pit stops, ανάμεσα στην εξερεύνηση των μαγικών αυτών φυσικών τοπίων. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω την Νότια Ακτή της Ισλανδίας μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που την επισκέπτεται για πρώτη φόρα.
Seljalandsfoss
Ο καταρράκτης Σελτζαλάντσφος (Seljalandsfoss) θεωρείται ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα ολόκληρης της Ισλανδίας. Απέχει 128 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, το Ρέικιαβικ και τροφοδοτείται από το λιώσιμο του νερού από τον διάσημο παγετώνα Eyjafjallajokull. Αυτός ο ισχυρός καταρράκτης πέφτει από τα 60 μέτρα σε ένα όμορφο λιβάδι, που θα σας θυμίσει έντονα σκηνικό από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ωστόσο, ο λόγος που ο Σελτζαλάντσφος είναι διάσημος, είναι το γεγονός ότι μπορεί κανείς να περπατήσει από πίσω του! Βαδίζοντας στο μονοπάτι στην δεξιά πλευρά του καταρράκτη θα αντικρίσετε ένα πραγματικά μοναδικό θέαμα. Μια τεράστια κουρτίνα νερού θα εμφανιστεί μπροστά σας και θα σας κάνει να κοιτάτε αυτό το θαύμα της φύσης αποσβολωμένοι! Πάντως, αν επιχειρήσετε να πάτε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, καθώς τα βράχια και το έδαφος είναι ολισθηρά, ειδικά το χειμώνα. Τέλος, φορέστε αδιάβροχα παπούτσια και αδιάβροχο μπουφάν, καθώς το νερό πετάγεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και σε διαφορετική περίπτωση θα φύγετε παντελώς βρεγμένοι.
Skógafoss
Από την άλλη ο Σκόγκαφος (Skógafoss) είναι ένας από τους μεγαλύτερους και ομορφότερους καταρράκτες της Ισλανδίας με εκπληκτικό πλάτος 25 μέτρων και πτώση 60 μέτρων. Είναι μοναδικός καθώς προέρχεται απευθείας από δύο παγετώνες, τον Eyjafjallajokull και τον Myrdalsjokull! Λόγω της ποσότητας ψεκασμού που παράγει σταθερά ο καταρράκτης, ένα μονό ή διπλό ουράνιο τόξο είναι συνήθως ορατό τις ηλιόλουστες μέρες. Ακόμη, προτείνω να ανεβείτε τα 370 σκαλοπάτια από την δεξιά πλευρά του Σκόγκαφος και να φτάσετε ως την κορυφή, όπου θα ανταμειφθείτε με μια εκπληκτική θέα στην νότια ακτή της Ισλανδίας.
Reynisfjara Black Beach
Η Ρέινισφγιαρα (Reynisfjara) είναι μια παγκοσμίου φήμης παραλία με μαύρη άμμο, η οποία βρίσκεται δίπλα στο χωριό Βικ, που είναι το νοτιότερο στην ηπειρωτική Ισλανδία! Πρόκειται για ένα από τα πιο γοητευτικά και εμβληματικά σημεία της χώρας, με το National Geographic να την συμπεριλαμβάνει στις δέκα καλύτερες μη τροπικές παραλίες για επίσκεψη στον πλανήτη! Φυσικά το μαύρο χρώμα της άμμου προέρχεται από τους ηφαιστειακούς βράχους που την περικλείουν, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί από λάβα που κρυώνει και στερεοποιείται. Παρόλη όμως την άγρια ομορφιά της, η συγκεκριμένη παραλία θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες τοποθεσίες στην Ισλανδία και το κολύμπι εκεί απαγορεύεται αυστηρά. Υπάρχουν ισχυρά υπόγεια ρεύματα και ισχυρά κύματα που θα κάνουν αδύνατο να φτάσετε ξανά στην ακτή εάν βγείτε στο νερό! Οπότε όταν βρεθείτε εκεί καλό θα είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν δεν θέλετε να καταλήξετε στον ωκεανό!
Vik
Το Βικ (Vik) είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός στις παρυφές του παγετώνα Mýrdalsjökull, που κάτω από τον πάγο του κρύβει το περίφημο ενεργό ηφαίστειο Katla. Η ευρύτερη περιοχή είναι αναγνωρισμένη από την UNESCO ως παγκόσμιο γεωλογικό πάρκο. Αν και έχει μόλις 291 μόνιμους κατοίκους, είναι σημαντικός σταθμός, γιατί ο πλησιέστερος οικισμός βρίσκεται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων! Αυτό καθιστά το Βικ κέντρο ανεφοδιασμού όχι μόνο για τους τουρίστες, αλλά και για τους ντόπιους που, ειδικά σε αντίξοες συνθήκες, η έννοια της απόστασης παίρνει άλλες διαστάσεις. Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι η λευκή εκκλησία του, η οποία χτίσθηκε επάνω στο λόφο το 1929. Τέλος, στο Βικ υπάρχουν πολλά αξιόλογα καταλύματα και εστιατόρια, ενώ όταν ο καιρός το επιτρέπει αξίζει να το περπατήσετε για να έρθετε αντιμέτωποι με κάποιες μοναδικές εικόνες.
DC-3 Plane Wreckage
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα που μπορεί να δει κανείς στην Νότια Ακτή της Ισλανδίας είναι τα συντρίμμια ενός πολεμικού αεροπλάνου (DC-3 Plane Wreckage), στην περιοχή Σολχαϊμασαντούρ! Πρόκειται για ένα αεροπλάνο του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α., που το 1973 έμεινε από καύσιμα και αναγκάστηκε σε άμεση προσγείωση στην συγκεκριμένη παραλία! Ευτυχώς, η περιοχή που έπεσε ήταν μια τεράστια πεδιάδα με άμμο και έτσι προσγειώθηκε εύκολα χωρίς να υπάρχουν θύματα. Αργότερα αποδείχθηκε ότι ο πιλότος είχε απλώς μεταβεί σε λάθος ρεζερβουάρ καυσίμου. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους θα τα βρείτε ακόμα στην περιοχή και τα τελευταία χρόνια αποτελούν πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες. Το συγκεκριμένο αξιοθέατο βρίσκεται κοντά στην παραλία και η οδήγηση εκεί με δικό σας αυτοκίνητο απαγορεύεται! Οπότε οι επιλογές σας είναι δύο. Η πρώτη είναι δωρεάν και συμπεριλαμβάνει 45 λεπτά με μια ώρα περπάτημα και η δεύτερη είναι να ανεβείτε σε ένα λεωφορείο που κάνει αυτή την διαδρομή, κάθε μισή ώρα. Αν επιλέξετε την δεύτερη επιλογή θα πρέπει να πληρώσετε γύρω στα 7ε!! Προτείνω να το βάλετε στο πρόγραμμα σας πρωινές ώρες, καθώς συνήθως υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που θέλουν να το φωτογραφίσουν και να φωτογραφηθούν μαζί με το αεροπλάνο.
Katla Glacier
Ο Παγετώνας Κάτλα (Katlajökull) είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ισλανδίας, το οποίο βρίσκεται κάτω από τον τέταρτο μεγαλύτερο παγετώνα της χώρας, το Mýrdalsjökull. Από τότε που εποικίστηκε, εκρήγνυται, κατά μέσο όρο, μία φορά κάθε πενήντα χρόνια, με την τελευταία έκρηξη να είναι το 1918. Όπως καταλαβαίνετε έχει καθυστερήσει πολύ! Μια έκρηξη σε ένα ηφαίστειο παγετώνα είναι τελείως διαφορετική από ότι έχουμε συνηθίσει. Βίαιες εκρήξεις και νερό σε τήξη, ορμά προς τα κάτω και προκαλεί μια τεράστια πλημμύρα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, σε μια ενδεχόμενη έκρηξη, υπάρχει φόβος στο Βικ ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί τσουνάμι και να καταστραφεί ολόκληρη η πόλη! Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι στα ισλανδικά Κάτλα σημαίνει "βραστήρας", ενώ πολλές γυναίκες έχουν πάρει το όνομά τους από το ηφαίστειο, όντας έτσι ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα κοριτσιών στην χώρα! Ακόμη, τα τελευταία χρόνια, στο συγκεκριμένο σημείο έχουν γυριστεί αμέτρητα κινηματογραφικά έργα όπως το Noah, το Katla, το The Witcher (Σεζόν 2), το Transformers the Last Knight, το Star Wars Rogue One και πολλά άλλα. Βρισκόμενοι εκεί προτείνω να κλείσετε ένα τουρ και να κάνετε πεζοπορία στον παγετώνα, βλέποντας μαγικές εικόνες βγαλμένες από το σινεμά.
Jökulsárlón Glacier Lagoon
Μια από τις πιο ιδιαίτερες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κάποιος στην Ισλανδία είναι να πλεύσει μέσα σε μια λίμνη παγετώνα! Ναι καλά διαβάσατε, στην νότια ακτή της Ισλανδίας υπάρχει μια παγετώδης λιμνοθάλασσα, που ονομάζεται Γιοκουλσάρλον (Jökulsárlón Glacier Lagoon) και στην οποία υπάρχουν παγόβουνα ηλικίας πάνω από 1000 ετών!! Αυτά τα κομμάτια πάγου προέρχονται από τον παγετώνα Oraefajokull, όπου τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει αισθητά δημιουργώντας όμως ένα μοναδικό σκηνικό. Στην λιμνοθάλασσα αυτή λοιπόν μπλε, λευκά, τυρκουάζ και μαύρα παγόβουνα επιπλέουν σε ένα μείγμα αλατιού και γλυκού νερού και μοιάζουν σαν να χορεύουν έναν παγωμένο χορό. Φυσικά και αυτό το σημείο δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους παραγωγούς ταινιών και το Hollywood, αφού έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες ταινίες και σειρές, όπως το Batman Begins, το James Bond και το Game of Thrones! Οπότε αν σκοπεύετε να βρεθείτε στην περιοχή μην χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε την συγκεκριμένη εμπειρία και γίνετε μέρος του tour που υπάρχει στην λίμνη. Μαζί με έναν έμπειρο ξεναγό θα ανεβείτε σε κάποια αμφίβια οχήματα και θα κάνετε βόλτα στην λίμνη και θα μάθετε τα πάντα για αυτήν. Καλό θα ήταν πάντως να κλείσετε από πριν το tour γιατί συνήθως είναι sold out μήνες πριν! Ακόμη και αν δεν πλεύσετε στην λίμνη, αξίζει να περπατήσετε παράλληλα για να θαυμάσετε το υπέροχο τοπίο και τις φώκιες που αράζουν στις κορυφές των παγόβουνων!
Diamond Beach
Δίπλα στην λιμνοθάλασσα Γιοκουλσάρλον, θα βρείτε ένα επίσης πολύ εντυπωσιακό σκηνικό αυτής της μοναδικής χώρας. Η Παραλία με τα διαμάντια (Diamond Beach) είναι μια λωρίδα μαύρης άμμου, που ανήκει στην ευρύτερη παγετώδη πεδιάδα Breiðamerkursandur. Φυσικά, στην συγκεκριμένη παραλία δεν υπάρχουν κανονικά διαμάντια, αλλά μεγάλα και μικρά κομμάτια πάγου, που ξεβράζονται στην ακτή από την λιμνοθάλασσα, δημιουργώντας μια έντονη αντίθεση με την ηφαιστειακή μαύρη άμμο. Το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί αγαπημένη τοποθεσία για επαγγελματίες φωτογράφους και λάτρεις της φύσης, ενώ στην περιοχή «συχνάζουν» και αρκετά ζώα όπως φώκιες και φάλαινες όρκες!
Stjornarfoss
Ο Στγιόρναρφος (Stjornarfoss) είναι ένας ακόμη γοητευτικός καταρράκτης στη νότια ακτή της Ισλανδίας, ο οποίος είναι εύκολα προσβάσιμος σε μια περιήγηση στον περιφερειακό δρόμο. Πρόκειται για ένα κρυμμένο διαμάντι, το οποίο δεν είναι γνωστό στους περισσότερους και αυτό του προσδίδει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον. Έτσι θα αποφύγετε τα πλήθη και θα απολαύσετε με την ησυχία σας τα απίστευτα τοπία που τον περιβάλλουν. Έχει ύψος σχεδόν 15 μέτρα, ωστόσο μοιάζει κοντύτερος λόγω του εντυπωσιακού σχήματος του βράχου πίσω του. Ακόμη, τροφοδοτεί με τα παγωμένα του νερά τον ποταμό Στγιόρ, ενώ πριν από την ήπια πτώση του, το νερό από το βουνό Geirlandshraun περνά μέσα από το μικρό φαράγγι που συνδέεται με τον καταρράκτη.
Πώς θα πάτε
Την δεδομένη στιγμή η Θεσσαλονίκη, όπως δεν συνδέεται απευθείας αεροπορικώς με την Ισλανδία, οπότε για να προσεγγίσετε την χώρα θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον μια στάση. Η πιο οικονομική επιλογή έρχεται από έναν συνδυασμό πτήσεων μεταξύ Wizz Αir και Ryanair, μέσω Βιέννης και Μιλάνου αντίστοιχα, που με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κανείς εισιτήρια που ξεκινούν από 120€ μετ’ επιστροφής!
Πού θα μείνετε
Στην Ισλανδία, η διαμονή είναι πανάκριβη. Αυτό που λέμε σχέση ποιότητας-τιμής δεν υπάρχει, καθότι όλα τα ξενοδοχεία είναι υπερτιμημένα. Αν πραγματοποιήσετε αυτή την διαδρομή, προτείνω να μην μείνετε μόνο σε ένα ξενοδοχείο, πανδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο, αλλά να επιλέγετε το κατάλληλο ανάλογα με τις στάσεις που θα κάνετε στο πρόγραμμα σας. Η πρόταση μου λοιπόν βρίσκεται στο Βικ και είναι το Puffin Hotel Vík.
Πώς θα μετακινήστε
Η πιο σοφή λύση για να μετακινηθεί κάποιος στην Νότια Ακτή της Ισλανδίας είναι φυσικά να νοικιάσει το δικό του μεταφορικό μέσο. Παρόλο που η Ισλανδία είναι πανάκριβη στα περισσότερα, η ενοικίαση αυτοκινήτου δεν είναι τόσο απαγορευτική. Έτσι θα έχετε την δυνατότητα και την ευελιξία να ανακαλύψετε ότι εσείς θέλετε και στους ρυθμούς που επιθυμείτε. Μια άλλη λύση είναι να πάτε με γκρουπ, αφού υπάρχουν δεκάδες εταιρίες που πραγματοποιούν οργανωμένες εκδρομές με λεωφορεία από το Ρέικιαβικ.
Τί να φάτε
Η Ισλανδική κουζίνα θεωρείται μια από τις πιο περίεργες στην Ευρώπη και είναι αρκετά μακριά από τις κουζίνες των μεσογειακών χωρών. Στηρίζεται κυρίως σε κρεατικά, όπως πρόβατο και αρνί, διάφορες σούπες, καθώς επίσης σε φρέσκα και αποξηραμένα ψάρια. Η αλήθεια είναι ότι περίεργα φαγητά όπως ο καρχαρίας Hakarl ή το πάφιν, δεν καταναλώνονται πλέον από τους ντόπιους αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν στα εστιατόρια για τουριστικούς λόγους! Πάντως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το φαγητό στην Ισλανδία είναι πανάκριβο, με ένα πιάτο σε εστιατόριο να κοστίζει από 20 έως 40ε !! Έτσι, πολλοί ντόπιοι και τουρίστες καταφεύγουν στην λύση του street food, με πιο δημοφιλές από αυτά το hot dog! Οι επιλογές φαγητού σε αυτό το κομμάτι της χώρας είναι περιορισμένες. Μια καλή επιλογή για ζεστή σούπα, αν κάνετε στάση στο Βικ, είναι το The Soup Company.
Χρήσιμες πληροφορίες
Στην Νότια Ακτή της Ισλανδίας ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.
Στην Νότια Ακτή της Ισλανδίας η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα ισλανδικά. Η πλειοψηφία όμως, ακόμη και άτομα μεγάλης ηλικίας, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.
Το νόμισμα της χώρας είναι η Ισλανδική κορόνα (ISK) και η ισοτιμία της αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 150,90 κορόνες.
Η Νότια Ακτή της Ισλανδίας είναι τρείς ώρες πίσω από την Ελλάδα (GMT).
Το Άμισθο Γενικό Προξενείο βρίσκεται στο Ρέικιαβικ στην οδό Baejarlind 6, IS-201 Kopavogur και το τηλέφωνο της είναι (00354) 5510700.
Ο καιρός στην Ισλανδία είναι απρόβλεπτος και μπορεί να αλλάξει από λεπτό σε λεπτό. Εδώ δεν υπάρχουν ζεστές μέρες, αλλά λιγότερο κρύες, οπότε αν θέλετε να εξερευνήσετε την χώρα από άκρη σε άκρη, τότε η ιδανικότερη εποχή είναι το καλοκαίρι. Οι θερμοκρασίες είναι σχετικά υψηλές, ενώ οι μέρες αρκετά μεγάλες. Βέβαια, αν επιθυμείτε να δείτε το Βόρειο Σέλας, θα πρέπει να βρεθείτε στην χώρα τον χειμώνα. Τότε το κρύο και ο αέρας θα είναι πολύ έντονα, το φως της ημέρας ελάχιστο, αλλά αυτό το μοναδικό φαινόμενο σε σχέση με τα χιονισμένα τόπια θα σας αποζημιώσουν!
Προτεινόμενες εκδρομές → Ρέικιαβικ, Χρυσός Κύκλος, Ακουρέιρι
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!
Μουζακίδης Παντελής