Ένα ταξίδι στην Ισλανδία είναι ένα από τα μεγαλύτερα απωθημένα κάθε ταξιδιώτη. Και το Ρέικιαβικ, η βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου, η αρχή όλων των εξορμήσεων προς την ανακάλυψη των θησαυρών που έχει να χαρίσει αυτή η χώρα. Αυτή η απλότητα που αποπνέει το συγκεκριμένο μέρος θα σας συνεπάρει και θα σας χαρίσει εικόνες και εμπειρίες που δύσκολα θα συναντήσετε αλλού!
Λίγα λόγια για τη πόλη
Το Ρέικιαβικ είναι η πρωτεύουσα της Ισλανδίας και συνάμα η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Πρόκειται για την βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου, η οποία μάλιστα είναι αρκετά κοντά στον αρκτικό κύκλο. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά παράλια της χώρας και έχει πληθυσμό 132.410 κατοίκους μέσα στην πόλη και 234.910 στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. Αν και πρόκειται για αραιοκατοικημένη πόλη, ο αριθμός είναι εντυπωσιακός αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 366.700 κατοίκους! Το Ρέικιαβικ ιδρύθηκε μόλις το 1786 ως εμπορική πόλη, ενώ το 2008 ψηφίστηκε από το Grist Magazine ως η πιο πράσινη πόλη του πλανήτη! Αν αγαπάτε το κρύο, τότε το Ρέικιαβικ είναι η ιδανική πόλη για εσάς και θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω να την γνωρίσετε καλύτερα παρακάτω.
Hallgrímskirkja
Η Hallgrímskirkja είναι αδιαμφισβήτητα το πιο αναγνωρίσιμο αξιοθέατο του Ρέικιαβικ και ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς στον κόσμο! Πρόκειται για μια λουθηρανική εκκλησία, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Skólavörðuhæð στο κέντρο της πόλης. Η εκκλησία σχεδιάστηκε από έναν από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες της Ισλανδίας, τον Γκούδιον Σάμιουελσον (Guðjón Samúelsson), ο οποίος λέγεται ότι αναζήτησε έμπνευση για τον εξπρεσιονιστικό του σχεδιασμό από στοιχεία της ισλανδικής φύσης. Αυτά περιλαμβάνουν παγετώνες, βουνά και σχηματισμούς λάβας. Είναι επίσης σχεδιασμένη να μοιάζει με το σφυρί του Thor, με τη λαβή στραμμένη προς τα πάνω, ως νεύμα στη θρησκευτική ιστορία της Ισλανδίας. Ο ναός χρειάστηκε 41 χρόνια για να χτιστεί, με την κατασκευή να ξεκινά το 1945 και να ολοκληρώνεται το 1986! Το εσωτερικό της Hallgrímskirkja δεν είναι το ίδιο εξεζητημένο, αφού ως λουθηρανική εκκλησία είναι αρκετά μινιμαλιστική, πάντως είναι εξίσου όμορφο. Η είσοδος στην εκκλησία είναι δωρεάν, αλλά αν επιθυμείτε να ανεβείτε στον πύργο, θα πρέπει να πληρώσετε 1000 κορώνες Ισλανδίας, δηλαδή περίπου 6 ευρώ και εβδομήντα λεπτά. Η πανοραμική θέα της πόλης από ψηλά θα σας ανταμείψει.
Laugavegur
Αφήνοντας πίσω τον Καθεδρικό Ναό, θα βρεθείτε στον πεζόδρομο Laugavegur. Πρόκειται για τον κύριο εμπορικό δρόμο του Ρέικιαβικ, που είναι γνωστός για τις μπουτίκ, τα εστιατόρια και τα μπαρ του. Φυσικά, όπως και σε ολόκληρη την Ισλανδία, οι τιμές εκεί είναι εξαιρετικά υψηλές, αλλά σίγουρα μια βόλτα αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω. Οι παράδρομοι του συγκεκριμένου πεζόδρομου όμως διαθέτουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο πιο γνωστός από αυτούς είναι ο δρόμος του Ουράνιου Τόξου (Rainbow Street), που είναι ντυμένος στα χρώματα του ουράνιου τόξου για να γιορτάσει το Reykjavík Pride! Κάποιοι παράδρομοι έχουν ζωγραφισμένα παιχνίδια, όπως φιδάκι, ενώ ένας άλλος σημείο εκκίνησης για δρομείς! Τέλος, πάνω στο συγκεκριμένο δρόμο θα βρείτε και δύο ιδιαίτερα μουσεία, το Φαλολογικό Μουσείο (Íslenzka Reðasafn) και το μικροσκοπικό μουσείο που είναι αφιερωμένο στην πάνκ μουσική (Pönksafn Íslands)!
Tjörnin
Η λίμνη της πόλης του Ρέικιαβικ, γνωστή ως Τιόρνιν (Tjörnin), είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και εμβληματικά σημεία του κέντρου της πρωτεύουσας της Ισλανδίας. Σχηματίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 9ου αιώνα, χωρισμένη από τη θάλασσα με ένα φράγμα από χαλίκια. Βέβαια, έγινε ένα σώμα γλυκού νερού ως αποτέλεσμα του πλήρους διαχωρισμού του θαλασσινού νερού από αυτήν μόλις το 1989! Σύμφωνα με τον μύθο, δύο ηλικιωμένες κυρίες ζούσαν στις αντίθετες πλευρές της λίμνης και έπλεναν τακτικά τα ρούχα τους στο νερό. Μια μέρα, ενώ και οι δύο καθάριζαν τις κάλτσες τους, ακολούθησε μια διαφωνία για το ποιος έπρεπε να έχει δικαιώματα για όλα τα ψάρια στη λίμνη. Πάνω στον καυγά και οι δύο κυρίες μπήκαν στο νερό και, σε μια στιγμή μαγείας, όλα τα ψάρια έγιναν ζωύφια και καρκινοειδή. Έκτοτε, το ψάρεμα στην λίμνη απαγορεύτηκε. Όμως, το Tjörnin έχει εκατοντάδες πάπιες και κύκνους όλο το χρόνο, λόγω του γεγονότος ότι μια γωνιά της λίμνης θερμαίνεται γεωθερμικά έτσι ώστε να μην παγώνει ποτέ. Αυτά τα όμορφα πτηνά έχουν γίνει η ατραξιόν της λίμνης και είναι πολύ εξοικειωμένα με τους ανθρώπους. Το χειμώνα, η λίμνη παγώνει τόσο πυκνά (παντού εκτός από το θερμαινόμενο μέρος) που είναι δυνατό να κάνετε πατινάζ πάνω της! Τέλος, γύρω από το Tjörnin θα βρείτε κάποια σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους όπως η Εθνική Πινακοθήκη της Ισλανδίας (Listasafn Íslands), το θέατρο Tjarnabío και το Δημαρχείο του Ρέικιαβικ (Ráðhús Reykjavíkur)!
Harpa
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης είναι ο συναυλιακός-συνεδριακός χώρος Harpa. Η βραβευμένη αρχιτεκτονική του κτιρίου είναι μοναδικά εκθαμβωτική. Το κυψελοειδές εξωτερικό με την γυάλινη πρόσοψη είναι εμπνευσμένο από το πετρώδες τοπίο της Ισλανδίας. Είναι εξίσου εντυπωσιακό τόσο στο φως της ημέρας, όσο και τη νύχτα, καθώς τα παράθυρα αλλάζουν σε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων. Το εσωτερικό του κτιρίου είναι το ίδιο εντυπωσιακό, ενώ υπάρχουν δύο εστιατόρια που σερβίρουν αυθεντικά ισλανδικά φαγητά και ένα μικρό κατάστημα δώρων με μοναδικά χειροποίητα αντικείμενα. Η είσοδος στο Harpa είναι δωρεάν, αλλά αν παίζεται μια παράσταση εκεί, σίγουρα αξίζει να την παρακολουθήσετε.
Sun Voyager
Η βόρεια προκυμαία του Ρέικιαβικ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της πόλης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες. Όταν ο καιρός είναι καλός θα δείτε δεκάδες ανθρώπους να περπατούν, να τρέχουν και να κάνουν ποδήλατο απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα προς τον ωκεανό. Από το 1990 εκεί βρίσκεται και το εντυπωσιακό γλυπτό του Ταξιδιώτη του Ήλιου (Sun Voyager), το οποίο έχει φιλοτεχνηθεί από τον Τζον Γκούναρ Άρνασον και παραπέμπει σε πλοίο των Βίκινγκς! Σύμφωνα με τους ντόπιους το συγκεκριμένο σημείο είναι το καλύτερο για να απολαύσει κανείς την ανατολή του ηλίου ή το ηλιοβασίλεμα.
Museums
Παρόλο που η Ισλανδία είναι γνωστή για τα φυσικά της τοπία, στο Ρέικιαβικ υπάρχουν κάποια αξιόλογα μουσεία που αξίζει να επισκεφθείτε. Το πρώτο από αυτά είναι το Μουσείο Πέρλαν (Perlan Museum), το οποίο μοιάζει με ένα μαργαριτάρι που κάθεται στην κορυφή του Ρέικιαβικ. Το μουσείο στεγάζει μια έκθεση μοντέρνας φύσης, μια πραγματική εσωτερική σπηλιά πάγου, ένα πλανητάριο 4K, μια πλατφόρμα θέασης 360°, όπου θα μάθετε πως ζούσαν οι Βίκινγκς στην περιοχή. Η είσοδος κοστίζει 4.690 κορώνες, δηλαδή περίπου 31,5ε!
Έπειτα αξίζει να περάσετε μια βόλτα από τις Φάλαινες της Ισλανδίας (Whales of Iceland), που είναι ένα μουσείο φυσικής ιστορίας που φυσικά εξειδικεύεται στις φάλαινες. Το μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά το 2015 και είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση των επισκεπτών σχετικά με τα διάφορα είδη κητωδών που έχουν παρατηρηθεί στα ισλανδικά νερά σε όλη την καταγεγραμμένη ιστορία. Η είσοδος κοστίζει 3.400 κορώνες, δηλαδή περίπου 23ε!
Τέλος, ιδιαίτερα μουσεία είναι το Φαλολογικό Μουσείο (Íslenzka Reðasafn), στο οποίο στεγάζεται η μεγαλύτερη συλλογή από ανδρικά μόρια στον κόσμο (!) και το Ναυτικό Μουσείο (Sjóminjasafnið í Reykjavík), το οποίο βρίσκεται δίπλα στο παλιό λιμάνι με σημαντικότερο έκθεμα ένα σκάφος διάσωση Óðinn. Η είσοδος στο πρώτο μουσείο κοστίζει 2500 κορώνες, δηλαδή περίπου 17ε και στο δεύτερο 2050, δηλαδή περίπου 14ε.
Blue Lagoon
Τελευταία αλλά σίγουρα όχι καταϊδρωμένη άφησα την Γαλάζια Λίμνη (Blue Lagoon). Το Blue Lagoon είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στην Ισλανδία, το οποίο βρίσκεται σε ένα πεδίο λάβας κοντά στο Γκρίνταβικ και μπροστά από το όρος Θόρμπγιορν στη χερσόνησο Ρέικγιανες. Πρόκειται για μια τοποθεσία ευνοϊκή για γεωθερμική ενέργεια, η οποία τροφοδοτείται από το νερό που χρησιμοποιείται στον κοντινό γεωθερμικό σταθμό Σβαρτσένγκι. Μπορεί να μην βρίσκεται μέσα στην πόλη του Ρέικιαβικ και να απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από αυτή, όμως είναι ένα σημείο που δεν πρέπει να παραλείψετε βρισκόμενοι εκεί. Η γαλακτώδης μπλε απόχρωση του νερού οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πυρίτιο. Το πυρίτιο σχηματίζει μια μαλακή λευκή λάσπη στον πυθμένα της λίμνης την οποία οι λουόμενοι τρίβουν πάνω τους, ενώ το νερό είναι επίσης πλούσιο σε άλατα και φύκια. Η θερμοκρασία του νερού στην περιοχή κολύμβησης της λιμνοθάλασσας είναι κατά μέσο όρο 37–39 °C, κάτι που σημαίνει ότι είναι ιδανική για όλους τους μήνες του χρόνου. Υπάρχουν πολλά πακέτα ανάλογα με την ώρα και την ημέρα που θέλετε να επισκεφθείτε την Γαλάζια Λίμνη και την εμπειρία που θέλετε να ζήσετε. Το πιο οικονομικό πακέτο υπολογίζεται γύρω στα 80ε (!) και πέραν από την είσοδο, συμπεριλαμβάνει μια μάσκα πυριτικής λάσπης, μια πετσέτα και ένα ποτό της επιλογής σας. Τέλος, υπάρχουν ακόμη δύο πακέτα που κοστίζουν παραπάνω και προφέρουν περισσότερες παροχές και μεγαλύτερες ανέσεις.
Πώς θα πάτε
Την δεδομένη στιγμή η Θεσσαλονίκη, όπως δεν συνδέεται απευθείας αεροπορικώς με το Ρέικιαβικ, οπότε για να προσεγγίσετε την πόλη θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον μια στάση. Η πιο οικονομική επιλογή έρχεται από έναν συνδυασμό πτήσεων μεταξύ Wizz Αir και Ryanair, μέσω Βιέννης και Μιλάνου αντίστοιχα, που με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κανείς εισιτήρια που ξεκινούν από 120€ μετ’ επιστροφής!
Πού θα μείνετε
Στο Ρέικιαβικ, όπως και σε όλη την Ισλανδία βέβαια, η διαμονή είναι πανάκριβη. Αυτό που λέμε σχέση ποιότητας-τιμής δεν υπάρχει, καθότι όλα τα ξενοδοχεία είναι υπερτιμημένα. Η πρόταση μου είναι να αποφύγετε τα ακριβά ξενοδοχεία και να βρείτε ένα πανδοχείο ή κάποιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Έτσι και πιο οικονομικά θα σας βγει και θα έχετε μια κουζίνα, αν θελήσετε να μαγειρέψετε κάτι. Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Pavi Guesthouse, ένα όμορφο πανδοχείο στο κέντρο της πόλης, που σε σχέση με τα υπόλοιπα της πόλης κινείται σε φυσιολογικές τιμές.
Πώς θα μετακινήστε
Το Ρέικιαβικ είναι μια σχετικά μικρή πόλη, οπότε βρισκόμενοι εκεί, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όλα είναι προσβάσιμα με τα πόδια, καθώς οι αποστάσεις στο κέντρο της πόλης είναι μικρές. Αν όμως το κρύο είναι τσουχτερό όπως συνήθως, και δεν επιθυμείτε να περπατήσετε ή θέλετε να φτάσετε σε ένα μέρος έξω από το όριο του Ρέικιαβικ, η πόλη διαθέτει ένα άριστο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς με λεωφορεία! Η έταιρη λύση μετακίνησης είναι τα ταξί, που όμως είναι αρκετά ακριβά και δεν θα τα πρότεινα. Τέλος, αν ο καιρός είναι καλός, η πόλη ενδείκνυται για ποδήλατα και πατίνια, αφού δεν κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα, ενώ υπάρχουν παντού ποδηλατόδρομοι!
Τί να φάτε
Η Ισλανδική κουζίνα θεωρείται μια από τις πιο περίεργες στην Ευρώπη και είναι αρκετά μακριά από τις κουζίνες των μεσογειακών χωρών. Στηρίζεται κυρίως σε κρεατικά, όπως πρόβατο και αρνί, διάφορες σούπες, καθώς επίσης σε φρέσκα και αποξηραμένα ψάρια. Η αλήθεια είναι ότι περίεργα φαγητά όπως ο καρχαρίας Hakarl ή το πάφιν, δεν καταναλώνονται πλέον από τους ντόπιους αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν στα εστιατόρια για τουριστικούς λόγους! Πάντως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το φαγητό στην Ισλανδία είναι πανάκριβο, με ένα πιάτο σε εστιατόριο να κοστίζει από 20 έως 40ε !! Έτσι, πολλοί ντόπιοι και τουρίστες καταφεύγουν στην λύση του street food, με πιο δημοφιλές από αυτά το hot dog! Για πεντανόστιμα hot dogs λοιπόν προτείνω το Baejarins Beztu Pylsur, για σούπες το Svarta Kaffid, για burger το 2Guys και για πίτσα το Reykjavik Pizzeria. Τέλος, για καφέ προτείνω τα Reykjavik Roasters, Kaffitar και Café Babalu, ενώ για γλυκό με ελληνικό αέρα το Lookoomas!
Χρήσιμες πληροφορίες
Στο Ρέικιαβικ ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.
Στο Ρέικιαβικ η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα ισλανδικά. Η πλειοψηφία όμως, ακόμη και άτομα μεγάλης ηλικίας, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.
Το νόμισμα της χώρας είναι η Ισλανδική κορόνα (ISK) και η ισοτιμία της αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 150,90 κορόνες.
Το Ρέικιαβικ είναι τρείς ώρες πίσω από την Ελλάδα (GMT).
Το Άμισθο Γενικό Προξενείο στο Ρέικιαβικ βρίσκεται στην οδό Baejarlind 6, IS-201 Kopavogur και το τηλέφωνο της είναι (00354) 5510700.
Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο Keflavik του Ρέικιαβικ είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια λεωφορείων της εταιρίας Flybus, που σταματούν στον κεντρικό σταθμό της πόλης. Από εκεί με έξτρα χρέωση μπορείτε να επιβιβαστείτε σε minibuses που θα σας μεταφέρουν στο ξενοδοχείο σας.
Ο καιρός στην Ισλανδία είναι απρόβλεπτος και μπορεί να αλλάξει από λεπτό σε λεπτό. Εδώ δεν υπάρχουν ζεστές μέρες, αλλά λιγότερο κρύες, οπότε αν θέλετε να εξερευνήσετε την χώρα από άκρη σε άκρη, τότε η ιδανικότερη εποχή είναι το καλοκαίρι. Οι θερμοκρασίες είναι σχετικά υψηλές, ενώ οι μέρες αρκετά μεγάλες. Βέβαια, αν επιθυμείτε να δείτε το Βόρειο Σέλας, θα πρέπει να βρεθείτε στην χώρα τον χειμώνα. Τότε το κρύο και ο αέρας θα είναι πολύ έντονα, το φως της ημέρας ελάχιστο, αλλά αυτό το μοναδικό φαινόμενο σε σχέση με τα χιονισμένα τόπια θα σας αποζημιώσουν!
Προτεινόμενες εκδρομές → Νότια Ακτή, Χρυσός Κύκλος, Ακουρέιρι
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!
Μουζακίδης Παντελής