Η λέξη πλατεία συνοδεύεται από πολλές εικόνες και παραστάσεις ανάλογα με το ποιος την χρησιμοποιεί και σε ποιά περίσταση. Μπορεί να εννοεί τη μικρή πλατεία του χωριού με το μεγάλο πλάτανο στο κέντρο της ή την κοσμοπολίτικη πλατεία την οποία θα κάτσει για έναν καφέ. Παρακάτω έχω δημιουργήσει μια λίστα από 10 πανέμορφες πλατείες από όλον τον κόσμο, που «κουβαλάν» μαζί τους, μια ιστορική σημασία για τα μέρη στα οποία βρίσκονται.
10) Piazza San Marco (Βενετία – Ιταλία)
Η Πλατεία του Αγίου Μάρκου (Piazza San Marco) είναι η μεγαλύτερη και η ομορφότερη πλατεία της Βενετίας, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι είναι η μόνη που φέρει το όνομα Piazza, καθώς όλες οι άλλες αναφέρονται ως Campi (πεδία δηλαδή). Βρίσκεται στο χαμηλότερο μέρος της πόλης, και για αυτό πλημυρίζει πρώτη σε περίπτωση δυνατής βροχής. Όποια στιγμή της μέρας και να την επισκεφτείτε θα σφύζει από ζωή, ενώ αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μέρη στην Ευρώπη που οι ανθρώπινες φωνές υπερισχύουν της φασαρίας των αυτοκινήτων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη πλατεία και τη πόλη, πατήστε εδώ.
9) Times Square (Νέα Υόρκη – Η.Π.Α.)
Η Times Square είναι μια σημαντική εμπορική διασταύρωση, τουριστικός προορισμός, κέντρο διασκέδασης και γειτονιά στο τμήμα Midtown του Μανχάταν της Νέας Υόρκης στη συμβολή του Broadway και της 7ης Λεωφόρου. Εκτείνεται από την West 42nd μέχρι την West 47th και αποκαλείται από πολλούς ως «Το Σταυροδρόμι του Κόσμου», ή «Το Κέντρο του Σύμπαντος» ή «Η καρδιά του κόσμου». Πρόκειται για έναν από τους πιο πολυσύχναστους πεζοδρόμους του κόσμου, όπου τις βραδινές ώρες οι τεράστιες γιγαντοοθόνες, οι LED πινακίδες, τα χιλιάδες φώτα και λαμπάκια σε αφήνουν σαστισμένο να κοιτάς ένα πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη πλατεία και τη πόλη, πατήστε εδώ.
8) Red Square (Μόσχα – Ρωσία)
Η Κόκκινη πλατεία (Krasnaya ploshchad) θεωρείται η κεντρική πλατεία της Μόσχας, καθώς και ολόκληρης της Ρωσίας, όντας μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση πλατείες παγκοσμίως. Το όνομα «Κόκκινη Πλατεία» δεν προέρχεται ούτε από το χρώμα των τούβλων γύρω της (που στην πραγματικότητα ήταν ασπρισμένοι σε κάποια σημεία της ιστορίας) ούτε από την σύνδεση του κόκκινου χρώματος με τον κομμουνισμό. Μάλλον, το όνομα προήλθε από το Ρωσικό επίθετο krasnyy, που είχε τη σημασία «όμορφος, ωραίος», ενώ στα σύγχρονα ρωσικά η λέξη απέκτησε τη σημασία «κόκκινος». Περιμετρικά θα βρείτε τον καθεδρικό ναό του Αγ. Βασιλείου, το Κρατικό Μουσείο Ιστορίας, το Μαυσωλείο του Στάλιν και έναν από τους θεόρατους τοίχους του Κρεμλίνου.
7) Piazza San Pietro (Βατικανό)
Η πλατεία του Αγ. Πέτρου (Piazza San Pietro) βρίσκεται έξω από τη Βασιλική του Αγ. Πέτρου και στη μέση της δεσπόζει ο επιβλητικός αιγυπτιακός οβελίσκος, που βρίσκεται εκεί από την εποχή του Αυτοκράτορα Αυγούστου. Τον μεσαίωνα κυκλοφορούσε η φήμη ότι η μπάλα στην κορυφή του οβελίσκου έχει μέσα της στάχτες του Ιούλιου Καίσαρα, όταν όμως ανοίχτηκε χρόνια μετά δεν βρέθηκε τίποτα περισσότερο από απλή σκόνη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη πλατεία και τη πόλη, πατήστε εδώ.
6) Tiananmen Square (Πεκίνο – Κίνα)
Η πλατεία Τιανάνμεν (Tiananmen Square), που πήρε το όνομα της από την ομώνυμη πύλη που σημαίνει Πύλη της Ουράνιας Ειρήνης, είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο (960 ? 550 m), χωρίζοντάς το Πεκίνο από την Απαγορευμένη Πόλη. Είναι περικυκλωμένη από μνημεία και κυβερνητικά κτίρια σοβιετικού στυλ, όπως το Μνημείο των Ηρώων του Λαού, τη Μεγάλη Αίθουσα των Λαών, το Εθνικό Μουσείο της Κίνας και το Μαυσωλείο του Μάο Τσε Τουνγκ. Ο Μάο Τσε Τουνγκ κήρυξε την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην πλατεία την 1η Οκτωβρίου 1949 και η επέτειος αυτού του γεγονότος εξακολουθεί να πραγματοποιείται εκεί. Κάθε πρωί γίνεται τελετή άρσης σημαίας και κάθε σούρουπο υποστολής.
5) Jemaa el-Fnaa (Μαρακές – Μαρόκο)
Η πλατεία Τζεμάα ελ Φνα (Jemaa el-Fnaa) βρίσκεται κατά μήκος του παλατιού του Μαρακές και ουσιαστικά εμπεριέχει όλα όσα μπορείς να σκεφτείς ακούγοντας τη λέξη Μαρόκο. Κατά τις πρωινές ώρες αποτελεί μια παραδοσιακή αγορά της Βόρειας Αφρικής, που τροφοδοτεί τόσο τις καθημερινές ανάγκες των ντόπιων όσο και το τουριστικό εμπόριο. Εκεί θα βρείτε από φακίρηδες που κάθονται πάνω σε καρφιά, μέχρι ανθρώπους με φίδια και μαϊμούδες. Όσο πλησιάζει η νύχτα όλοι αυτοί αποχωρούν και δίνουν τη θέση τους στους Chleuh, μια ομάδα αγοριών που διηγούνται ιστορίες χορεύοντας, σε μάγους με παραδοσιακά φάρμακα και γιατροσόφια, καθώς και σε δεκάδες καντίνες με παραδοσιακά εδέσματα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη πλατεία και τη πόλη, πατήστε εδώ.
4) Plaza Mayor (Μαδρίτη – Ισπανία)
Η Πλάθα Μαγιόρ (Plaza Mayor) είναι δικαίως η διασημότερη πλατεία της Μαδρίτης και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Η ιστορία της ξεκινά το 1577, όταν ο Φίλιππος Β΄ ζήτησε από τον Χουάν δε Ερρέρα ένα σχέδιο για να ξανακατασκευάσουν την πολυάσχολη και χαοτική περιοχή της παλιάς Πλάθα δελ Αρραμπάλ. Ο δεύτερος εκπόνησε το πρώτο σχέδιο της ανακατασκευής το 1560, αλλά η κατασκευή αυτή καθ’ αυτή άρχισε το 1617, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φίλιππου Γ΄, εξ’ ου και το άγαλμα του βασιλιά στο κέντρο της πλατείας. Αρχικά φτιάχτηκε εκτός της πόλης και έχει φιλοξενήσεις συναυλίες, ταυρομαχίες, ποδοσφαιρικούς αγώνες, αγορές ακόμη και εκτελέσεις. Έχει ορθογώνιο σχήμα και διαστάσεις 129 επί 94 μέτρα, ενώ περικυκλώνεται από τα 237 μπαλκόνια των τριών υπέροχων κτιρίων που την πλαισιώνουν.
3) Rynek Glowny (Κρακοβία – Πολωνία)
Η Πλατεία της κύριας αγοράς (Rynek Glowny), στη παλιά πόλη της Κρακοβίας είναι η γηραιότερη μεσαιωνική πλατεία του κόσμου, αφού η ηλικία της υπολογίζεται ότι αγγίζει τους 18 αιώνες! Περιμετρικά της βρίσκονται τα περισσότερα κτίρια-αξιοθέατα της πόλης, όπως αρχοντικά και ιστορικές εκκλησίες, με σήμα κατατεθέν τους γοτθικούς πύργους της Βασιλικής της Αγίας Μαρίας (Kosciol Mariacki). Στο κέντρο της πλατείας, υπάρχει η Αίθουσα Υφασμάτων (Sukiennice,) ανακαινισμένη το 1555 σε αναγεννησιακό ύφος, που αποτελεί ίσως τη πιο αναγνωρίσιμη εικόνα της Κρακοβίας και είναι καταχωρημένη από το 1978 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
2) Zocalo (Πόλη του Μεξικό – Μεξικό)
Η πλατεία Σόκαλο (Zocalo) ή Πλατεία Συντάγματος της πόλης του Μεξικό είναι μια από τις μεγαλύτερες του πλανήτη. Το όνομα Πλατεία Συντάγματος δεν προέρχεται από κάποιο μεξικανικό σύνταγμα, από αυτά που κυβερνούσαν τη χώρα, αλλά από το Σύνταγμα του Κάντιθ που υπογράφηκε στην Ισπανία το έτος 1812. Αποτελεί τόπο συγκέντρωσης για τους Μεξικανούς από τις εποχές των Αζτέκων, όταν ήταν ο χώρος των τελετών του Μεξικού, της ορκωμοσίας των αντιβασιλέων, των βασιλικών διακηρύξεων, των στρατιωτικών παρελάσεων, των τελετών ανεξαρτησίας και των σύγχρονων θρησκευτικών γεγονότων όπως τα φεστιβάλ της Μεγάλης Εβδομάδας και του Corpus Christi. Στο κέντρο της υπάρχει μια τεράστια σημαία του Μεξικού και κάθε μέρα πραγματοποιείται τελετή άρσης και υποστολής εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες.
1) Plaza de Mayo (Μπουένος Άιρες - Αργεντινή)
Στην πρώτη θέση συναντάμε την άκρως ιστορική πλατεία του Μαΐου (Plaza de Mayo) στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Αποτέλεσε το σκηνικό της εξέγερσης της 25ης Μαΐου 1810, το οποίο οδήγησε στην ανεξαρτησία του κράτους της Αργεντινής. Στο κέντρο της δεσπόζει η Piramide de Mayo (Πυραμίδα του Μαΐου), το παλαιότερο μνημείο του Μπουένος Άιρες, που κατασκευάστηκε το 1811 για τον εορτασμό ενός έτους από την ιστορική εξέγερση. Επίσης, γύρω της βρίσκονται τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης όπως το Cabildo (το πρώην ισπανικό αποικιακό διοικητικό συμβούλιο), το Casa Rosada (η επίσημη έδρα της κυβέρνησης και ένα από τα επιβλητικότερα κτίρια της πόλης) και η Catedral Metropolitana de Buenos Aires (η Καθολική Μητρόπολη του Μπουένος Άιρες).
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook: o_thessalonikios ή follow στο instagram!
Μουζακίδης Παντελής