1 Votes
Top 10

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 

Σίγουρα οι παρακάτω πύργοι δεν είναι όμορφοι σαν τον πύργο του Eiffel, εντυπωσιακοί σαν τον Πύργο CN ή εμβληματικοί όπως το Empire State Building, όμως είναι αδιαμφισβήτητα τα δέκα πιο περίεργα οικοδομήματα στον κόσμο. Σίγουρα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα και δημιουργούν το εύλογο ερώτημα: «τι σκέφτονταν όταν τα έφτιαχναν;»

10. Žižkovská televizní věž (Πράγα-Τσεχία)

Ο τηλεοπτικός πύργος Zizkov είναι η πιο ψήλη και πιο «ενοχλητική» κατασκευή στη Πράγα, με ύψος 216 μέτρα. Η ανέγερση του ξεκίνησε το 1970, με σκοπό να δημιουργεί παρεμβολές και να εμποδίζει τη μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων που εκπέμπονταν από τη τηλεόραση της Δυτικής Γερμανίας, ενώ τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το 1992. Το 2000 όμως, ο ντόπιος καλλιτέχνης David Cerny, ενσωμάτωσε στον πύργο μερικά γλυπτά απρόσωπων μωρών να τον ανεβαίνουν, προκαλώντας μια μάλλον αρνητική εντύπωση.

zizkov tower

9. Puffer Fish Tower (Γιανγκτζονγκ –Κίνα)

Ο "Puffer Fish Tower" είναι ένας αξιοσημείωτος χάλκινος πύργος 295 ποδιών μήκους και 2300 τόνων βάρους, στο σχήμα του ομώνυμου ψαριού. Βρίσκεται σε ένα νησί της φτωχής επαρχίας Yangzhong στη Κίνα, στις όχθες του ποταμού Yangtze και από τη πρώτη μέρα της ολοκλήρωσης του το 2013, έχει γίνει μεγάλο θέμα συζήτησης, καθώς φέρεται να κόστισε 11 εκατομμύρια δολάρια!! Αποτελείται από 8.920 πλάκες χαλκού, και είναι ο μεγαλύτερος πύργος από χαλύβδινο σκελετό στην Κίνα και ίσως σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα σχόλια δικά σας!

puffer fish tower

8. Ryugyong Hotel (Πιονγκγιαν-Βόρεια Κορέα)

Ο συγκεκριμένος πύργος σχεδιάστηκε πριν 26 χρόνια, ώστε να αποτελέσει το υψηλότερο ξενοδοχείο του κόσμου, όμως η κατασκευή του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Πρόκειται για ένα ημιτελές οικοδόμημα 330 μέτρων ύψους και 105 ορόφων, στη κατά τα άλλα φτωχή πρωτεύουσα της Β. Κορέας, που όλοι γνωρίζουμε ότι δύσκολα θα ανθίσει ο τουρισμός τα επόμενα χρόνια, λόγω του καθεστώτος. Έτσι αυτός ο ουρανοξύστης φαίνεται πως ήταν η χειρότερη ιδέα όλων των εποχών.

ryugyong hotel

7. Ear of Corn Water Tower (Μινεσότα-Η.Π.Α.)

Στην Αμερική είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο να σχεδιάζονται πύργοι νερού, με τέτοιο τρόπο ώστε να αναπαριστούν το πιο διάσημο αγροτικό προϊόν της περιοχής. Ένα γιγαντιαίο ροδάκινο. Ένα γιγαντιαίο κουτί κέτσαπ. Ένα τεράστιο καρπούζι. Ένα τεράστιο… και πάει λέγοντας. Αυτή η λίστα θα μπορούσε να αποτελείται μόνο από τέτοιου είδους πύργους, όμως από τα δεκάδες παραδείγματα σ’ όλο τον κόσμο (αλλά κυρίως στις ΗΠΑ) το πιο περίεργο είναι αυτό των Seneca Foods στο Rochester της Μινεσότα (όπου παράγεται πολύ καλαμπόκι). Η δεξαμενή των 190.000 λίτρων είναι περίπου 20 μέτρα σε ύψος και έχει το ακριβές σχέδιο ενός καλαμποκιού, ενώ μάλιστα φωτίζεται και το βράδυ από δακτυλίους προβολείς. Ο μόνος ανταγωνιστής είναι ο Πύργος που γέρνει στο Ιλινόις, και αυτό μας δίνει την τέλεια πάσα για…

ear corn water tower

6. Torre di Pisa (Πίζα-Ιταλία)

Ο Πύργος της Πίζας είναι ένας πύργος-καμπαναριό οχτακοσίων σαράντα ετών, που έχει ύψος περίπου πενήντα έξι μέτρα και στέκεται εντυπωσιακός πάνω απ’ την πλατεία του καθεδρικού ναού της πόλης. Κάθε χρόνο τον επισκέπτονται πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, για να θαυμάσουν από κοντά τις Ρωμαϊκές καμάρες του, τις μαρμάρινες άσπρες επενδύσεις του και τις επτά τεράστιες καμπάνες του. Ποιόν κοροϊδεύω, όλοι έρχονται για να βγάλουν την χαρακτηριστική φωτογραφία που προσπαθούν να τον συγκρατήσουν μιας και γέρνει κατά 4 μοίρες νοτιοανατολικά. Η κλίση του Πύργου άρχισε κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και οφειλόταν στην ανεπαρκή θεμελίωση πάνω στο έδαφος, καθώς ήταν πολύ μαλακό με αποτέλεσμα να αδυνατεί να υποστηρίζει το βάρος της υποδομής. 'Ήδη κατά τις δεκαετίες πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής, η κλίση αυξήθηκε και συνέχισε να αυξάνεται σταδιακά μέχρι τη σταθεροποίηση του Πύργου (και την εν μέρει διόρθωση του) από προσπάθειες που καταβλήθηκαν στα τέλη του 20ου και αρχές του 21ου αιώνα. Παρόλα αυτά, λόγω του χαρακτηρισμού ‘Κεκλιμένος’ στην ονομασία του, έχει καταλήξει να αντιπροσωπεύει ένα φοβερά εμπορικό μνημείο, το οποίο δεν μας φαίνεται πλέον παράξενο στο μάτι, αλλά δεν μπορούμε παρά να παραδεχθούμε ότι είναι και ένα μνημείο… ανικανότητας!

torre di pisa

5. Torri di San Gimignano (Σαν Τζιμινιάνο-Ιταλία)

Εάν ο Κεκλιμένος Πύργος της Πίζας δηλώνει μνημείο ανικανότητας, τότε οι 14 πύργοι διαφορετικών υψών, που βρίσκονται πάνω σε αυτό τον μεσαιωνικό λόφο στη Τοσκάνη τι είναι; Στο παρελθόν είχαν φτάσει να στέκονται αγέρωχοι 76 πύργοι στο Σαν Τζιμινιάνο, καθένας τους σύμβολο επιρροής και οικονομικής κατάστασης του ιδιοκτήτη τους, ενώ χρησιμοποιούνταν επίσης ως σημεία παρατήρησης για εντοπισμό εισβολέων. Βέβαια αν προσεγγίσουμε αυτούς τους πύργους ως σύμβολο εξουσίας και δύναμης ‘ο πύργος μου είναι μεγαλύτερος απ’ τον δικό σου’ αρχίζουν και αποκτούν ένα πιο.. φροϋδικό νόημα. Μιλώντας για αυτό…

san gimignano towers

4. Kula Geneks (Βελιγράδι-Σερβία)

Η Δυτική Πύλη της πόλης, γνωστή και ως Πύργος του Γενετίου, είναι ένας ουρανοξύστης 36 ορόφων στο Βελιγράδι της Σερβίας, ο οποίος σχεδιάστηκε το 1977 από τον Mihajlo Mitrović και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα Brutalist αρχιτεκτονικής. Αυτό το πραγματικά περίεργο, τσιμεντένιο και βαρύ οικοδόμημα, ευνοημένο από την Σοβιετική Ευρώπη στα μέσα του 20ου αιώνα είναι ένα απ’ τα πρώτα αξιοσημείωτα οικοδομήματα που βλέπουν οι επισκέπτες ερχόμενοι στη πόλη από το αεροδρόμιο. Αποτελείται από δύο πύργους που συνδέονται με μια διώροφη γέφυρα ύψους 117 μ. και είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στο Βελιγράδι μετά τον Πύργο Ušće, ενώ είναι επίσης δημοφιλές για bungee jumping. Για περισσότερες πληροφορίες για τον Kula Geneks και το Βελιγράδι, πατήστε εδώ.

kula geneks

3. Pigeon Towers (Libya, Iran,Egypt)

Αυτά τα κτίρια είναι διάσπαρτα σε πολλά σημεία της Αφρικής και της Ασίας, όπως στο Ιράν, τη Λιβύη και στο Κάιρο της Αιγύπτου. Ποια ήταν όμως η χρησιμότητα αυτών των κομψών-μυστηριωδών πλίθινων πύργων με τρύπες; Να στεγάσουν περιστέρια. Τα καλύτερα οικοδομήματα μπορεί να τα βρει κανείς στο Ιράν, όπου τον 16ο και 17ο αιώνα τα περιστέρια ήταν γνωστά ως «αρουραίοι με φτερά» και αποτελούσαν χρήσιμους πόρους, καθώς τα περιττώματα τους χρησιμοποιούνταν ως φυσικό λίπασμα. Με λίγα λόγια, οι πύργοι οικοδομήθηκαν με στόχο τη συγκομιδή της γενναιοδωρίας της φύσης.

pigeon towers

2. Sutyagin House (Αρκάνγκελσκ -Ρωσία)

Αυτή η τριώροφη κατοικία βρίσκεται στην πόλη Arkhangelsk, στα βορειοδυτικά της Ρωσίας και λέγεται ότι είναι το υψηλότερο ξύλινο κτίριο του κόσμου (44 μέτρα ύψος). Χτίστηκε από τον τοπικό εγκληματία-γκάνγκστερ Nikolai Petrovich Sutyagin, χωρίς επίσημα σχέδια ή οικοδομική άδεια, ενώ ο ίδιος σήμερα βρίσκεται στη φυλακή, καταδικασμένος για εκβιασμούς. Παρόλο που μιλάμε για ένα εντυπωσιακό κτίριο, η πόλη δεν είναι πολύ περιφανή για τον συγκεκριμένο πύργο, καθώς οι αρχές θεωρούν ότι είναι επικίνδυνος για το κοινό καλό σε περίπτωση πυρκαγιάς, και πρέπει να κατεδαφιστεί.

sutyagin house

1. Wunderland Kalkar (Ντίσελντορφ-Γερμανία)

Στη κορυφή της λίστας με τους πιο περίεργους πύργους στον κόσμο είναι αυτός ενός λούνα Παρκ βόρεια του Ντίσελντορφ. Ο λόγος; Είναι χτισμένος στην πρώην περιοχή ενός πυρηνικού εργοστασίου, που ποτέ δεν τέθηκε σε λειτουργία λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων και διαμαρτυριών. Και αν πριν 20 χρόνια το να παίζεις μπροστά από ένα πυρηνικό εργοστάσιο, ακόμη και αν δεν λειτούργησε ποτέ, ήταν κακή ιδέα, σήμερα φαίνεται διασκεδαστικό δεδομένου της χρωματιστής διακόσμησης του εξωτερικού του κτιρίου, που χρησιμοποιείται για αναρρίχηση, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει μια περιστρεφόμενη κούνια. Το πάρκο έχει διαβεβαιώσει τους επισκέπτες του, ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα ακτινοβολίας, αλλά για να είμαι ειλικρινής εγώ δε έπαιζα με τέτοια πράγματα.

wunderland kalkar

Πηγή: https://www.msn.com

Booking.com

Travel Map