1 Votes
Μαρόκο

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

marrakech map 

 Το Μαρακές συγκεντρώνει στοιχεία από την Μεσόγειο και την Βόρεια Αφρική, δημιουργώντας έτσι έναν ξεχωριστό προορισμό που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστος. Η «Κόρη της Ερήμου» είναι γεμάτη παραδοσιακές σκεπαστές αγορές, γραφικά σοκάκια, εντυπωσιακά τζαμιά, αποικιακά κτίρια, ενδιαφέροντα μουσεία και άλλα πολλά που περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Λίγα λόγια για την πόλη

 Το Μαρακές είναι μια πόλη στο νοτιοδυτικό Μαρόκο κοντά στην οροσειρά του Άτλαντα. Η Μεντίνα της πόλης αποτελεί από το 1985 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, κάτι που της έχει χαρίσει το προσωνύμιο «Κόκκινη Πόλη», λόγω του χρώματος του συνόλου των κτιρίων της. Το όνομα της πόλης προέρχεται από τις βερβερικές λέξεις mur (n) akuch, που σημαίνει Χώρα του Θεού, ενώ η ίδια η ονομασία του Μαρόκου προέρχεται από την ίδια ρίζα! Το Μαρακές έχει το μεγαλύτερο παραδοσιακό παζάρι στη χώρα και την πιο πολυσύχναστη πλατεία σε όλη την Αφρική, την Τζεμάα ελ Φνα, καθώς επίσης διάφορα άλλα αξιοθέατα που δύσκολα συναντάς σε άλλες αραβικές πόλεις! Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 1.049.690 κατοίκους, όντας η τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Μαρόκου! Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω το Μαρακές μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που το επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Koutoubia Mosque

 Το Τζαμί Κουτούμπια (Koutoubia Mosque) είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Μαρακές και το μεγαλύτερο τέμενος της πόλης. Χρονολογείται από το 1162 και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της αρχιτεκτονικής Αλμοχάντ. Ο τοπικός μύθος λέει ότι όταν χτίστηκε για πρώτη φορά, ο μουεζίνης (ο άνθρωπος που καλεί τους πιστούς να προσευχηθούν) για αυτό το τζαμί έπρεπε να είναι τυφλός, καθώς ο μιναρές ήταν τόσο ψηλός που έβλεπε το χαρέμι του ηγεμόνα! Για του λόγου το αληθές, ο εντυπωσιακός μιναρές του Κουτούμπια έχει ύψος 70 μέτρα και είναι ορατός για μίλια προς κάθε κατεύθυνση! Η περιοχή της αρχαιολογικής ανασκαφής στη βορειοδυτική πλευρά του μιναρέ παρουσιάζει τα θεμέλια του αρχαιότερου τζαμιού που χτίστηκε σε αυτήν την τοποθεσία. Καταστράφηκε από τους Αλμοχάντ και αντικαταστάθηκε με το σημερινό τζαμί. Δυστυχώς, η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε μουσουλμάνους!

akoutoubia mosque

Jemaa El Fna

 Η πλατεία Τζεμάα ελ Φνα (Jemaa el-Fnaa) βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης και θεωρείται το κέντρο ζωής του Μαρακές. Σε αυτό το μέρος θα συναντήσετε ότι μπορεί να έχετε στο μυαλό σας, ακούγοντας τη λέξη Μαρόκο. Κατά τις πρωινές ώρες αποτελεί μια παραδοσιακή αγορά της Βόρειας Αφρικής, που τροφοδοτεί τόσο τις καθημερινές ανάγκες των ντόπιων όσο και το τουριστικό εμπόριο. Εκεί θα βρείτε από φακίρηδες που κάθονται πάνω σε καρφιά, χαρτομάντισσες, μουσικούς, γυναίκες που κάνουν χένα τατού μέχρι ανθρώπους με φίδια και μαϊμούδες! Όσο το φως του ηλίου πέφτει, όλοι αυτοί αποχωρούν και δίνουν τη θέση τους σε δεκάδες καντίνες με παραδοσιακά εδέσματα! Αν επιθυμείτε να ξεφύγετε από τη βαβούρα και τη πολυκοσμία, προτείνω να ανεβείτε σε μια ταράτσα των πολλών καφέ ή εστιατορίων, που υπάρχουν γύρω για να δείτε την πλατεία από ψηλά!

jemaa el fna3

Bahia Palace

 Το Παλάτι Μπαχία (Bahia Palace) είναι αναμφίβολα το σημαντικότερο και πιο δημοφιλές αξιοθέατο της πόλης. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μαροκινής αρχιτεκτονικής, το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1880 και ολοκληρώθηκε το 1900. Το παλάτι ανεγέρθηκε υπό τις διαταγές του Μεγάλου Βεζίρη Μπα Αχμέτ, ο οποίος υπηρέτησε τον σουλτάνο Μουλάι αλ-Χασάν Ι. Κατά την κατασκευή του ανακτόρου, τα σχέδια άλλαζαν συνεχώς, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους θαλάμους να ολοκληρωθούν ξεχωριστά, μετατρέποντας το σε έναν τεράστιο λαβύρινθο. Η εσωτερική διακόσμηση χαρακτηρίζεται από μια εκθαμβωτική σειρά πλακιδίων ζέλιζ, ζωγραφισμένες οροφές και περίτεχνα σφυρήλατα, που επιδεικνύουν την πλούσια ζωή αυτών που βρίσκονταν ψηλά στην εύνοια του σουλτάνου την εποχή εκείνη. Όπως και τα περισσότερα από τα κτίρια που χτίζονταν σε αραβικό-ανδαλουσιανό στιλ, το Παλάτι Μπαχία διαθέτει έναν όμορφο κήπο και μια γοητευτική αυλή, γεμάτη με κυπαρίσσια, μπανανιές, πορτοκαλιές και σιντριβάνια, όντας έτσι μια όαση γαλήνης μέσα στην πολύβουη πόλη. Μετά το θάνατο του Μπα Αχμέτ, το παλάτι έγινε βασιλική ιδιοκτησία. Λίγες ώρες μετά το θάνατό του, ο Σουλτάνος Αμπντελαζίζ (ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε την πλήρη εξουσία στη χώρα) φέρεται να διέταξε το παλάτι να λεηλατηθεί για πολύτιμα αντικείμενα. Έτσι δυστυχώς σήμερα όλες οι αίθουσες είναι άδειες, παρόλα αυτά ακόμη παραμένει εκθαμβωτικό και σίγουρα αξίζει να το επισκεφθεί κανείς βρισκόμενος στην πόλη. Η είσοδος κοστίζει 70 ντιρχάμ, τα οποία είναι περίπου 6,5ε.

bahia palace4

El Badi Palace

 Το έτερο παλάτι της πόλης δεν είναι το ίδιο πολυτελές, αλλά είναι εξίσου εντυπωσιακό. Αναφέρομαι φυσικά στο παλάτι Ελ Μπαντί (El Badi Palace), το οποίο κάποτε αποτελούσε το μεγαλύτερο και κύριο ανάκτορο του Αλ-Μανσούρ, κάτι που του χάρισε το προσωνύμιο, «το Παλάτι των Θαυμάτων». Παραγγέλθηκε από τον σουλτάνο λίγους μήνες μετά την άνοδό του στην εξουσία το 1578, με την κατασκευή και τον στολισμό να συνεχίζονται καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας του. Το παλάτι ήταν διακοσμημένο με υλικά που εισήχθησαν από διάφορες χώρες, όπως χρυσός, ελεφαντόδοντο, μάρμαρο κ.α., ενώ χρησιμοποιήθηκε για δεξιώσεις και σχεδιάστηκε για να επιδείξει τον πλούτο και τη δύναμη του Σουλτάνου! Το Ελ Μπαντί παραμελήθηκε μετά τον θάνατο του Αλ-Μανσούρ το 1603 και τελικά καταστράφηκε μετά την παρακμή της δυναστείας των Σααντί. Τα πολύτιμα υλικά του (ιδιαίτερα το μάρμαρο) αφαιρέθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν σε άλλα κτίρια σε όλο το Μαρόκο, με αποτέλεσμα σήμερα να βλέπουμε κυρίως ερείπια. Πάντως ακόμη και έτσι, το τεράστιο μέγεθος του ανακτόρου με τα πάνω από τριακόσια δωμάτια, σίγουρα θα σας μαγέψει. Περπατήστε μέσα στους κήπους με τα πανύψηλα δέντρα και τα σιντριβάνια, θαυμάστε τα υπολείμματα των πλακιδίων με τον μωσαϊκό χαρακτήρα, εισέλθετε στα μπουντρούμια όπου κρατούνταν οι κρατούμενοι από τον Σουλτάνο και ανεβείτε στην κορυφή των τειχών για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα όλης της πόλης. Η είσοδος κοστίζει 70 ντιρχάμ, τα οποία είναι περίπου 6,5ε.

Majorelle Gardens

 Οι κήποι Μαζορέλ (Majorelle Gardens) είναι έργο του διάσημου ζωγράφου Ζακ Μαζορέλ. Ο Μαζορέλ για λόγους υγείας μετακόμισε από το Νανσύ της Γαλλίας στο Μαρακές και έγινε γνωστός για τις ζωγραφιές του με την τοπική μαροκινή ζωή. Μετά το θάνατο του το 1962, ο πασίγνωστος γάλλος σχεδιαστής Ιβ Σεν Λοράν αγόρασε το ακίνητο και έτσι έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό. Μάλιστα, μετά τον θάνατο του Ιβ Σεν Λοράν, οι στάχτες του διασπάρθηκαν στους κήπους! Σήμερα το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί πόλο έλξης για όποιον επισκέπτεται τη πόλη. Πρόκειται για μια πραγματική όαση, γεμάτη με φοινικόδεντρα, κάκτους, βουκαμβίλιες, φτέρες, λίμνες και σιντριβάνια, με σήμα κατατεθέν το παλιό στούντιο ζωγραφικής του Μαζορέλ. Αυτό το μπλε κτίσμα έχει μετατραπεί πλέον σε ένα μικρό Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το οποίο είναι αφιερωμένο στην τέχνη της Βερβερίας και της Βόρειας Αφρικής. Άμα σκοπεύετε λοιπόν να βρεθείτε εκεί, θα πρέπει να έχετε προνοήσει να κλείσετε από πριν το εισιτήριο σας online. Λόγω της δημοφιλίας του, οι ουρές είναι πάντα τεράστιες και τα εισιτήρια πωλούνται πλέον μόνο ηλεκτρονικά! Το εισιτήριο για τους κήπους κοστίζει 150 ντιράμ, τα οποία είναι περίπου 14ε. Τέλος, ακριβώς δίπλα λειτουργεί και ένα μουσείο αφιερωμένο στη ζωή του Ιβ Σεν Λοράν (Musée Yves Saint Laurent) και την κληρονομιά που άφησε στην μόδα, το εισιτήριο του οποίου κοστίζει 130 ντιρχάμ (περίπου 12ε).

majorelle gardens5

Medersa Ben Youssef

 Το συγκεκριμένο κτίριο θα είναι ένα από τα πιο όμορφα σχολεία που θα δείτε ποτέ με τα μάτια σας. Η Μεντέρσα του Μπεν Γιουσέφ (Medersa Ben Youssef) αποτέλεσε το μεγαλύτερο θεολογικό κολλέγιο του Μαρόκου. Η συγκεκριμένη θεολογική σχολή πήρε το όνομά της από το παρακείμενο Τζαμί Μπεν Γιουσέφ, που κατασκευάστηκε από τον Αλμοραβιδικό σουλτάνο Αλί ιμπν Γιουσούφ. Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης και χτίσθηκε το 1565 από τους Σααντί, ενώ κάποτε φιλοξενούσε πάνω από 900 μαθητές! Αποτελείται από 130 φοιτητικά κελιά, τα οποία συγκεντρώνονται γύρω από μικρές εσωτερικές αυλές και θεωρείται τυπικό δείγμα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής! Αυτό που θα σας ενθουσιάσει όμως περισσότερο είναι η κύρια εσωτερική αυλή, που θα σας μεταδώσει μια δυνατή οπτική εμπειρία μέσω των καλλωπιστικών στοιχείων και της συμμετρικής τους διάταξη. Στο κέντρο της αυλής δεσπόζει ένα περίτεχνο σιντριβάνι, σε όλους τους τοίχους έχουν χρησιμοποιηθεί πλακάκια zellij, ενώ οι οροφές μοιάζουν με σταλακτίτες και είναι διακοσμημένες με σκαλισμένο γυψομάρμαρο και ξύλο κέδρου. Η είσοδος κοστίζει 40 ντιρχάμ, τα οποία είναι περίπου 4ε.

medersa ben youssef4

Saadian Tombs

 Οι τάφοι των Σααντί (Saadian Tombs) είναι ένα από τα πιο πρόσφατα αξιοθέατα που μπορεί να δει κανείς στο Μαρακές. Ήρθαν στο φώς μόλις το 1917, όμως η ιστορία τους ξεκινά πολλούς αιώνες πίσω. Χρονολογούνται στην εποχή της δυναστείας των Σααντί και συγκεκριμένα στη βασιλεία του Αχμάντ αλ-Μανσούρ (1578–1603), αν και μέλη της μοναρχίας του Μαρόκου συνέχισαν να θάβονται εδώ για ένα διάστημα αργότερα. Πιο συγκεκριμένα, πέραν από τον τάφο του ίδιου του Μανσούρ, σε αυτό το σημείο είχαν θαφτεί οι διάδοχοι του και τα στενότερα μέλη της οικογένειάς τους, σύνολο 66 μέλη της δυναστείας! Το συγκρότημα θεωρείται από πολλούς ιστορικούς τέχνης ως το κορυφαίο σημείο της μαροκινής αρχιτεκτονικής στην περίοδο του Σααντιανού λόγω της πολυτελούς διακόσμησης και του προσεγμένου εσωτερικού του σχεδιασμού. Πρόκειται για μια ζωντανή, ατμοσφαιρική τοποθεσία, με τα μαυσωλεία να βρίσκονται μέσα σε έναν καταπράσινο κήπο. Ειδικότερα, το κύριο μαυσωλείο (όπου είναι θαμμένος ο Μουλάι Γιαζίντ) έχει ένα πανέμορφο και εντυπωσιακό μιχράμπ (εξειδικευμένη θέση προσευχής). Η είσοδος στους τάφους κοστίζει 60 ντιρχάμ, τα οποία είναι περίπου 5,5ε.

saadian tombs

Menara Gardens

 Οι κήποι Μενάρα (Menara Gardens) είναι ένα ακόμη εκπληκτικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής και κουλτούρας. Οι συγκεκριμένοι κήποι είναι δημοφιλής προορισμός τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους, ενώ υπάρχουν εδώ και πολλούς αιώνες. Πιο συγκεκριμένα, κατασκευάστηκαν τον 12ο αιώνα από τη δυναστεία των Αλμοάδων. Οι κήποι χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως γεωργικός χώρος, με τα γύρω τείχη και τους πύργους να παρέχουν προστασία από τους εισβολείς. Με την πάροδο του χρόνου, επεκτάθηκαν και βελτιώθηκαν, με την προσθήκη μιας μεγάλης πισίνας και ενός κιόσκι τον 16ο αιώνα, ενώ μετέπειτα χρησιμοποιήθηκαν ως χώρος χαλάρωσης και περισυλλογής για τους σουλτάνους του Μαρόκου! Σήμερα αποτελούν μια όαση πρασίνου μέσα στην πόλη, η οποία είναι γεμάτη με πλούσια βλάστηση και οπωροφόρα δέντρα. Τέλος, όταν ο ουρανός είναι καθαρός μπορείτε να δείτε την οροσειρά Άτλας να αντανακλάται μέσα στο νερό της κεντρικής πισίνας!

menara gardens

Musee de Dar Si Said- Musee de Marrakech

 Στο Μαρακές υπάρχουν πολλά μουσεία και χώροι τέχνης που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, όμως δύο είναι αυτά που ξεχωρίζουν! Το πρώτο από αυτά είναι το Μουσείο Μαροκινών Τεχνών και Χειροτεχνίας του Νταρ Σι Σάιντ (Musee de Dar Si Said). Το συγκεκριμένο μουσείο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο παλάτι, το οποίο χτίστηκε μεταξύ 1894 με 1900, από τον Βεζίερ Σι Σάιντ. Φιλοξενεί κυρίως μια θαυμάσια συλλογή από υφαντά και μαροκινά χαλιά από όλες τις γωνιές της χώρας, καθώς επίσης αντικείμενα ξύλου μαροκινής τέχνης, ασημένια κοσμήματα Βερβερίνων, λαμπτήρες πετρελαίου από το Ταρουντάντ και κεραμικά αντικείμενα. Η είσοδος κοστίζει 10 ντιρχάμ, δηλαδή περίπου 1ε.

musee de dar si said2


 Το έτερο μουσείο της πόλης που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι το Μουσείο του Μαρακές (Musee de Marrakech). Και αυτό στεγάζεται σε ένα πρώην παλάτι του 19ου αιώνα, το Νταρ Μενεμπχί, που ήταν κατοικία του Μεχντί Μνεμπχί, υπουργού Άμυνας του Αμπντελαζίζ του Μαρόκου. Ένα από τα κυριότερα σημεία του μουσείου είναι το αίθριο, με το άκρως εντυπωσιακό φωτιστικό και τα δωμάτια γύρω από την παραδοσιακή αυλή. Αυτές οι αίθουσες στεγάζουν τη συλλογή του μουσείου του Μαρακές, που αποτελείται κυρίως από όπλα, αγγεία και άλλα παραδοσιακά μαροκινά αντικείμενα. Η είσοδος στο μουσείο κοστίζει 70 ντιράμ, δηλαδή περίπου 6,5ε.

musee de marrakech

Πώς θα πάτε

 Την δεδομένη στιγμή η Θεσσαλονίκη δεν συνδέεται απευθείας αεροπορικώς με το Μαρακές. Η καλύτερη επιλογή είναι ένας συνδυασμός πτήσεων της Aegean, της Ryanair και της Wizzair με ενδιάμεσες πτήσεις το Μιλάνο και το Λονδίνο, όπου με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κανείς εισιτήρια που ξεκινούν από 208€ μετ’ επιστροφής!

Πού θα μείνετε

 Το Μαρακές είναι μια άκρως τουριστική πόλη κάτι που συνεπάγεται με πληθώρα καταλυμάτων. Κατά την γνώμη μου, βρισκόμενοι στην πόλη και γενικά στο Μαρόκο, πρέπει να ζήσετε την εμπειρία διαμονής σε ένα ριάντ. Ριάντ είναι παλιά παραδοσιακά σπίτια ή παλάτια με εσωτερική αυλή, τα οποία πλέον έχουν ανακαινισθεί και λειτουργούν ως καταλύματα. Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Riad Douja, το οποίο είναι ένα γοητευτικό μικρό ριάντ δίπλα στην κεντρική πλατεία του Μαρακές, το οποίο διοικείται από απίστευτα φιλικούς και φιλόξενους ανθρώπους.

Πώς θα μετακινήστε

 Το Μαρακές έχει διάφορα μέσα μεταφοράς, αν και ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψετε τη Μεντίνα είναι με τα πόδια. Βέβαια, το να προσανατολιστείτε μέσα στην παλιά πόλη είναι κάπως δύσκολο, αφού οι χάρτες στο internet δεν είναι πολύ λεπτομερείς! Έτσι υπάρχει περίπτωση τα ονόματα των δρόμων να είναι διαφορετικά από τις πινακίδες, ενώ αν ρωτήσετε κάποιον ντόπιο για οδηγίες, συνηθίζεται να σας συνοδεύει με το ζόρι και στη συνέχεια να ζητά χρήματα! Πάντως στην πόλη υπάρχουν λεωφορεία, τα οποία όμως είναι σχετικά παλιά και συνήθως γεμάτα με κόσμο, άμαξες με άλογα για μια πιο vintage εμπειρία και ταξί, τα οποία είναι σχετικά φθηνά και υπάρχουν παντού. Καλό θα είναι πάντως να ρωτήσετε από πριν την τιμή, γιατί συνήθως δεν χρησιμοποιούν ταξίμετρα και μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Τί να φάτε

 Η μαροκινή κουζίνα θεωρείται η καλύτερη της Αφρικής και μια από τις γευστικότερες σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει επιρροές από Ανδαλουσία, Αραβία και Γαλλία και χαρακτηρίζεται από μοναδικές γεύσεις και συνδυασμούς, όπως σαρδέλες με κόλιαντρο, μαϊντανό, κύμινο και τσίλι ή πίτα με κρέας περιστεριού, κανέλα και.. ζάχαρη και άλλα. Κάποια από τα διασημότερα πιάτα της χώρας είναι Tagine, το οποίο είναι ένα πήλινο σκεύος με το κωνικό καπάκι και χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα διάφορων κρεατικών και λαχανικών. Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το γνωστό μας κους κους, η Harira (σούπα με ντομάτες, φακές, ρεβίθια και αρνί), η B’ssara (σούπα με αποξηραμένα κουκιά), το ψάρι Chermoula (ψάρι στα κάρβουνα μαριναρισμένο με βότανα και μπαχαρικά), οι κεφτέδες, η Zaalouk (μελιτζανοσαλάτα), το Makouda (μικρά μπαλάκια τηγανητής πατάτας) και τέλος η B’stilla (στρώματα φύλλου με ένα μείγμα κρέατος περιστεριού, αμύγδαλα και αβγά, πασπαλισμένο με σαφράν, κανέλα και φρέσκο κόλιανδρο). Φυσικά, πριν ή μετά από κάθε γεύμα οι ντόπιοι πίνουν το Μαροκινό Ουίσκι, που δεν είναι άλλο από το τσάι με μέντα! Για να δοκιμάσετε παραδοσιακές γεύσεις χωρίς φόβο προτείνω τα Atay Café-Food, Chez Brahim και το Zeitoun Café, ενώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κάτι από τις καντίνες της κεντρικής πλατείας. Εμείς επιλέξαμε αυτή με τον αριθμό 52 και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι. Τέλος, για καφέ ή τσάι με θέα την πλατεία προτείνω τα Le Grand Balco Café Glacier και Café de France.

Χρήσιμες πληροφορίες

morocco info

Στο Μαρακές ταξιδεύουμε με Διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον 6 μηνών. Για την είσοδο σας στην χώρα δεν χρειάζεται Βίζα.

Στο Μαρακές η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα αραβικά, όμως η πλειοψηφία γνωρίζει και γαλλικά. Βέβαια, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας τα τελευταία χρόνια, όλοι μιλούν και αγγλικά!

Το νόμισμα της χώρας είναι το Ντίχραμ Μαρόκου (MAD) και η ισοτιμία του αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 11,21 ντίχραμ. Πολλά μαγαζάκια μέσα στα παζάρια, δέχονται δολάρια και ευρώ.

Προτείνω να μετατρέψετε τα χρήματα σας σε κάποια τράπεζα μέσα στην πόλη, όπου κρατούν την μικρότερη προμήθεια και όχι σε ανταλλακτήρια!

Το Μαρακές είναι δύο ώρες πίσω από την Ελλάδα (GMT +1).

Για την μετάβαση σας προς και από το αεροδρόμιο του Μαρακές προτείνω να επιλέξετε κάποιο ταξί, καθώς η απόσταση είναι μικρή και το κόστος ελάχιστο!

Στο Μαρακές δεν υπάρχει ελληνική πρεσβεία ή κάποιο ελληνικό προξενείο οπότε αν χρειαστείτε οτιδήποτε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κοντινότερο, το οποίο βρίσκεται στην Ραμπάτ στην οδό 18 Rue Aït Hdidou, Souissi και τα τηλέφωνα της είναι +212537 638964, 638975.

Η καλύτερη εποχή για να πάτε στο Μαρακές είναι είτε το φθινόπωρο είτε η άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Εσαουίρα, Καταρράκτες Ουζούντ, Μερτζούγκα

marrakesh lang

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com