Top 10

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 Ρομαντισμός, αρχοντιά και πολυτέλεια. Αυτές οι τρείς λέξεις μου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτομαι το Ναύπλιο. Μια πόλη με γραφικά σοκάκια, μεγάλες πλατείες, κάστρα, νεοκλασικά κτίρια και φυσικά πλούσια ιστορία. Με λίγα λόγια η πόλη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς (αν δεν το έχεις ήδη κάνει).

Λίγα λόγια για τη πόλη

Το Ναύπλιο βρίσκεται στην βορειοανατολική Πελοπόννησο, όντας η πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και το κυριότερο λιμάνι της. Σύμφωνα με τη μυθολογία, οφείλει το όνομα του στον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα και της Δαναΐδας, ο οποίος έχτισε και οχύρωσε τη πόλη με κυκλώπεια τείχη. Μάλιστα το Ναύπλιο αποτέλεσε τη πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από το 1823 έως το 1834, παίζοντας σημαντικό ρόλο στις τότε εξελίξεις. Σήμερα αριθμεί περίπου 14.200 κατοίκους, ενώ συγκαταλέγεται στους πιo δημοφιλείς προορισμούς για όσους διαμένουν στην Αττική και τη Πελοπόννησο, καθώς απέχει λίγο και από τις δύο περιοχές. Παρακάτω επέλεξα για εσάς, όσα θεωρώ ότι πρέπει να δει κάποιος που επισκέπτεται τη πόλη για πρώτη φορά.

10) Λέων των Βαυαρών

Ο κοιμώμενος Λέων των Βαβουρών είναι ένα ογκώδες άγαλμα που γίνεται εύκολα αντιληπτό από μακριά, λόγω του μεγέθους του. Είναι σμιλεμένο πάνω στο βράχο του Παλαμηδίου και αποτελεί ένα από τα πρώτα υπαίθρια γλυπτά του σύγχρονου ελληνικού κράτους! Το συγκεκριμένο γλυπτό δημιουργήθηκε το 1836 από τον Γερμανό γλύπτη Siegel, ως φόρος τιμής για τους Βαυαρούς στρατιώτες της φρουράς του Όθωνα, που πέθαναν από την επιδημία τύφου, που έπληξε την περιοχή δύο χρόνια πριν. Είναι εμπνευσμένο από το λιοντάρι της Λουκέρνης στην Ελβετία, ένα μνημείο των Βαυαρών φρουρών που σκοτώθηκαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

leon vavaron

9) Εκκλησίες

Αν μη τι άλλο, περπατώντας κάποιος στο Ναύπλιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πέσει πάνω σε μια εκκλησία. Πρώτη και καλύτερη θα είναι πιθανότατα ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου. Θεωρείται ότι χτίστηκε περί τις αρχές του 16ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Eνετοκρατίας της πόλης, ενώ μετά την κατάληψη του Nαυπλίου από τους Tούρκους το 1540, μετατράπηκε σε τζαμί.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμη ο Ιερός Ναός Αγ. Σπυρίδωνα, μπροστά στον οποίο δολοφονήθηκε ο Iωάννης Kαποδίστριας, ο Ιερός Ναός Αγ. Νικόλαου, που είναι αφιερωμένος στον προστάτη των ναυτικών και βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι, ο Ιερός Ναός Παναγίας, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα όντας ένας από τους παλαιότερους ναούς της πόλης και τέλος η Καθολική Εκκλησία "Μεταμόρφωση του Σωτήρος, που βρίσκεται στη περιοχή, γνωστή και ως Φραγκομαχαλάς, η οποία έχει πάρει το όνομά της από τους Φράγκους, που κατοικούσαν εκεί.

mitropoli

8) Παραλία Αρβανιτιάς

Δεν έχεις επισκεφτεί το Ναύπλιο αν δεν έχεις κάνει τον λεγόμενο γύρο της Αρβανιτιάς. Πρόκειται για μια πανέμορφη διαδρομή, που ξεκινά από το λιμάνι της πόλης και καταλήγει στα βράχια της Ακροναυπλίας. Κατά μήκος της, θα έρθετε αντιμέτωποι με την πανοραμική θέα του αργολικού κόλπου, καθώς επίσης θα έχετε τη δυνατότητα να αντικρίσετε τα τρία κάστρα της πόλης από διαφορετική οπτική γωνία.
Ανάμεσα στην Ακροναυπλία και τον επιβλητικό βράχο του Παλαμηδίου βρίσκεται και η παραλία της Αρβανιτιάς. Σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τις μεγάλες και ειδυλλιακές παραλίες των νησιών ή άλλων παραθαλάσσιων περιοχών της Ελλάδας, αλλά είναι πανέμορφη και εύκολα προσβάσιμη για όσους βρίσκονται στο Ναύπλιο. Στη παραλία της Αρβανιτιάς θα βρείτε ένα άκρως εξοπλισμένο beach bar, το Blueblanc, για να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας με θέα τη θάλασσα.

arvanitia

7) Ακροναυπλία

Η Ακροναυπλία ή Ιτς Καλέ όπως την αποκαλούσαν οι Τούρκοι, είναι το λιγότερο γνωστό από τα τρία κάστρα του Ναυπλίου. Αυτή η βραχώδης χερσόνησος όμως αποτελούσε την Ακρόπολη της πόλης, από την αρχαιότητα έως και τα τέλη του 15ου αιώνα. Τα τείχη της Ακροναυπλίας, μέρος των οποίων είναι κυκλώπεια, μαρτυρούν την πλούσια ιστορία της, καθώς προέρχονται από διαφορετικές εποχές, ξεκινώντας από τον 4ο αιώνα π.Χ. φτάνοντας μέχρι τον 16ο αιώνα! Η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα εύκολη και σας εγγυώμαι ότι η θέα σας αποζημιώσει.

akronafplia

6) Μπούρτζι

Θαλασσόπυργος ή «Καστέλι» κατά τους Έλληνες, Castello dello Soglio (Κάστρο του Θόλου) κατά τους Ενετούς και Μπούρτζι κατά τους Τούρκους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο κάστρο αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του Ναυπλίου. Το Μπούρτζι, βρίσκεται σε μια μικρή νησίδα, τον Αγ. Θεόδωρο, μπροστά από το λιμάνι του Ναυπλίου και χτίστηκε από τους Ενετούς μετά την αποχώρηση του Μαχμούτ Πασά το 1473. Ήταν η πρώτη φυλακή του Θ. Κολοκοτρώνη, ενώ φιλοξένησε δύο φορές την ελληνική κυβέρνηση. Για να το προσεγγίσετε, αρκεί να πάρετε ένα από τα καραβάκια που υπάρχουν απέναντι. Δυστυχώς αυτή τη περίοδο είναι υπό συντήρηση, οπότε ούτε δρομολόγια υπάρχουν ούτε πολλά πράγματα να δείτε εκεί.

bourtzi

5) Αρχαιολογικό Μουσείο

Όπως θα έχετε ήδη αντιληφθεί το Ναύπλιο είναι μια πόλη γεμάτη ιστορία, οπότε δε θα μπορούσε να μην έχει ένα άκρως ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο. Το συγκεκριμένο βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, τη Πλατεία Συντάγματος και στεγάζεται σε ένα επιβλητικό Ενετικό πετρόχτιστο κτήριο. Το συγκεκριμένο εντυπωσιακό οικοδόμημα χτίστηκε το 1713 και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα κτίρια της εποχής της Ενετοκρατίας στην Ελλάδα. Στους δύο ορόφους του μουσείου θα βρείτε εκθέματα που παρουσιάζουν τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην Αργολίδα από την απώτατη προϊστορία έως και την ύστερη αρχαιότητα. Το κορυφαίο έκθεμα του μουσείου είναι η χάλκινη πανοπλία των Δενδρών. Αυτή εκτίθεται σε περίοπτη θέση, μαζί με τα υπόλοιπα εντυπωσιακά κτερίσματα του τάφου στον οποίο βρέθηκε. Η είσοδος κοστίζει 6ε.

arxaiologiko mouseio

4) Πλατεία Συντάγματος

Αν έπρεπε να ονοματίσω το πιο κεντρικό σημείο του Ναυπλίου, αυτό θα ήταν δίχως δεύτερη σκέψη η Πλατεία Συντάγματος. Η συνονόματη πλατεία με αυτή της Αθήνας μπορεί να μην είναι το ίδιο διάσημη, αλλά ιστορικά είναι εξίσου σημαντική. Κατά το παρελθόν είχε πολλές ονομασίες όπως «Πλατεία Πλατάνου», από τον ιστορικό πλάτανο που καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της και «Πλατεία Λουδοβίκου», προς τιμήν του πατέρα του Βασιλιά Όθωνα. Μετά το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου όταν οι Έλληνες ζήτησαν Σύνταγμα από τον τότε βασιλιά Όθωνα, πήρε το όνομα Πλατεία Συντάγματος. Στη συγκεκριμένη πλατεία θα βρείτε κάποια από τα σημαντικότερα κτίρια της ιστορίας του έθνους μας. Αρχικά το Αρχαιολογικό Μουσείο, που ανέφερα αμέσως παραπάνω, το τζαμί όπου το 1928 λειτούργησε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων και το Θέατρο Τριανόν. Άλλα ιστορικά κτίρια είναι το ανάκτορο του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και το σπίτι του Θ. Κολοκοτρώνη. Τέλος, στο συγκεκριμένο σημείο θα βρείτε αμέτρητες, καφετέριες, μπαρ και ταβέρνες που σφύζουν από κόσμο όλες τις ώρες της ημέρας.

plateia syntagmatos

3) Λιμάνι

Ένα από τα αγαπημένα μου σημεία στο Ναύπλιο είναι η παραλιακή οδός που καταλήγει στο λιμάνι της πόλης. Σε αυτή την πανέμορφη διαδρομή γεμάτη φοίνικες, παγκάκια και όμορφα καφεζαχαροπλαστεία, θα έχετε τη δυνατότητα να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας τη θέα προς το Μπούρτζι. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν για το λιμάνι του Ναυπλίου είναι ότι πρόκειται για έναν τεχνητό λιμένα, που σχηματίζεται μεταξύ δύο μόλων. Στα χρόνια της Πρώτης Ενετοκρατίας, είχε διαμορφωθεί τεχνητός λιμενοβραχίονας, που άφηνε στενή δίοδο ανάμεσα σε αυτόν και το Μπούρτζι. Μάλιστα, η δίοδος αυτή έκλεινε κάθε βράδυ με αναρτώμενη αλυσίδα και γι’ αυτό λεγόταν Porto Catena, δηλαδή λιμάνι με την αλυσίδα.

2) Παλιά πόλη

Η παλιά πόλη ή κάτω πόλη αποτελεί την ομορφότερη και πιο πολυφωτογραφημένη συνοικία του Ναυπλίου. Εκτείνεται βόρεια του Κάστρου της Ακροναυπλίας, από τον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό ως τον προμαχώνα των «Πέντε Αδελφών». Παρά τις ανακαινίσεις και τις επεμβάσεις που έχει υποστεί, διατηρεί τον γραφικό της χαρακτήρα αφού είναι γεμάτη από πανέμορφα αρχοντικά, ιστορικά κτίρια και πλακόστρωτα σοκάκια. Ο κεντρικός πεζόδρομός στη παλιά πόλη είναι αυτός του Βασιλέως Κωνσταντίνου. Εκεί θα βρείτε δεκάδες καφέ, εστιατόρια, παγωτατζίδικα, μαγαζιά με είδη ένδυσης, τουριστικά καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και φυσικά αμέτρητες βουκαμβίλιες, που περιμένουν να τις φωτογραφίσετε.

palia poli

1) Παλαμήδι

Φυσικά στη κορυφή της λίστας δε θα μπορούσα να είναι κάτι άλλο πέραν του Παλαμηδίου. Το συγκεκριμένο φρούριο είναι άριστα διατηρημένο όντας ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται στον λόφο του Παλαμηδίου, ο οποίος οφείλει το όνομά του στον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη, ενώ η κατασκευή του τοποθετείτε από το 1711 έως το 1714. Για να το προσεγγίσετε θα πρέπει να ανεβείτε τα περιβόητα 999 σκαλιά του, που στην πραγματικότητα είναι 913! Η ανάβαση είναι απαιτητική, αλλά η θέα από εκεί είναι σίγουρο ότι θα σας αποζημιώσει. Πέραν από φρούριο, το Παλαμήδι λειτούργησε και ως τόπος ζοφερών φυλακών κατά τη περίοδο της Αντιβασιλείας. Μάλιστα, το 1833 φυλακίστηκε εκεί με την δήθεν κατηγορία της εσχάτης προδοσίας ο Θ. Κολοκοτρώνης, το κελί του οποίου είναι επισκέψιμο. Η είσοδος κοστίζει 8ε.

palamidi


Πού να μείνετε

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σωστή περίοδος για να επισκεφτείς το Ναύπλιο, αφού όλες τις εποχές του χρόνου έχει κάτι άλλο να σου προσφέρει. Αυτό συνεπάγεται με αμέτρητα ξενοδοχεία και διαμερίσματα, για όλα τα γούστα και για όλες τις τσέπες! Η άποψη μου είναι να μείνετε στην παλιά πόλη, ώστε να νιώσετε τον ρομαντισμό που αποπνέει και να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη, αφού θα είστε κοντά σε όλα. Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Impero Luxury Suites, που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, μια ανάσα από το λιμάνι του Ναυπλίου και τη παραλία της Αρβανιτιάς. Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο boutique hotel, το οποίο διαθέτει επιβλητικά, ευρύχωρα και διακοσμημένα με ζεστές αποχρώσεις δωμάτια με θέα το Μπούρτζι.

Πού και τί να φάτε

Βρισκόμενοι στο Ναύπλιο θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής και κάποια από τα πιο διάσημα πιάτα της. Το Ναύπλιο λοιπόν φημίζεται για τις αγκινάρες, οι οποίες μαγειρεύονται σε πολλές παραλλαγές, ενώ μάλιστα έχουν και την δικιά τους μέρα, την Γιορτή της Αγκινάρας. Εξέχουσα θέση στη τοπική κουζίνα παίζουν επίσης οι γκόγκες, ένα χειροποίητο ζυμαρικό που μοιάζει με κοχύλι και η Μπογάνα, που είναι αρνάκι γάλακτος με ολόκληρες πατάτες, σε γάστρα. Ακόμη, θα βρείτε πολύ καλά κρέατα όπως γουρουνοπούλα, κοτόπουλο και γκιόσα (μεγάλη σε ηλικία προβατίνα ή γίδα). Αν πάλι δεν είστε των παραδοσιακών γεύσεων και ψάχνετε κάτι πιο συνηθισμένο, όπως fast food, τότε το Ναύπλιο δεν θα σας αφήσει νηστικούς. Για burger προτείνω το Il Porto, για πίτσα το Scuola Pizza-bar, για παγωτό το Antica Gelateria di Roma και τον Κουστένη, για καφέ το Rosso Café Bar και το Ξένον Καφέ, ενώ τέλος για λουκουμάδες το Περγαμόντο.

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"

Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com