Η Αίγινα συχνά αποκαλείται ως το «νησί της διπλανής πόρτας», κάτι πολύ εύστοχο αν αναλογιστεί κανείς το πόσο κοντά βρίσκεται στην Αθήνα. Ένας τόπος που έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδος. Γεμάτο γραφικά ψαροχώρια, σημαντικά αξιοθέατα, αρχαιολογικά μνημεία, μικρά ταβερνάκια και μια «διαφορετική» ατμόσφαιρα, που κάνουν το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού ιδανικό για επίσκεψη όλες τις εποχές του χρόνου.
Λίγα λόγια για το νησί
Η Αίγινα είναι νησί του Σαρωνικού κόλπου, περιβαλλόμενο από το Αγκίστρι, τα Μέθανα, την Τροιζήνα, τον Πόρο και τις ακτές της ηπειρωτικής Αττικής. Μάλιστα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση (87 km2), πληθυσμό (13.552 κατοίκους) και ανάπτυξη νησί του Αργοσαρωνικού, μετά τη Σαλαμίνα. Η Αίγινα είναι η πρωτεύουσα και ο κύριος λιμένας της νήσου, καθώς επίσης το μέρος όπου κατοικούν οι περισσότεροι από τους κατοίκους της. Κατά την αρχαιότητα αποτελούσε εποικιστικό κέντρο Πελοποννησίων, Αιγαιατών και Μυρμιδόνων, ενώ έχει μείνει στην ιστορία ως πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Παρακάτω επέλεξα για εσάς, όσα θεωρώ ότι πρέπει να δει κάποιος που επισκέπτεται το νησί για πρώτη φορά.
10) Αρχαίος Ελαιώνας
Ο αρχαίος Ελαιώνας της Αίγινας, αποτελεί τον κρυμμένο θησαυρό της περιοχής. Βρίσκεται στους πρόποδες του Ελλάνιου Όρους και θεωρείται αρχαίος οικισμός, κάτι που μαρτυρούν και τα πολλά ερείπια αρχαίων σπιτιών, που υπάρχουν εκεί. Στο σημείο αυτό θα έχετε τη δυνατότητα να αντικρύσετε υπεραιωνόβιες ελιές, ηλικίας άνω των 500 ετών, που οι κορμοί τους ξεπερνούν τα 10 μέτρα σε περίμετρο. Για να φτάσετε ως τον Ελαιώνα πάντως θα χρειαστείτε την βοήθεια ενός ντόπιου. Ο δρόμος που οδηγούσε εκεί είναι σε άσχημη κατάσταση, με αποτέλεσμα να πρέπει να χρησιμοποιήσετε απαιτητικά μονοπάτια που δεν είναι ευρέως γνωστά.
9) Σπίτι Καζαντζάκη
Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Νίκος Καζαντζάκης, αυτός ο σπουδαίος συγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτικός, μουσικός, ποιητής και φιλόσοφος είχε ζήσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην Αίγινα. Στο νησί μπορείτε να βρείτε τη μόνιμη κατοικία του από το 1936 έως το 1944, όταν και μετακόμισε στην Αθήνα. Μπορεί το σπίτι του να μην είναι ανοιχτό προς το κοινό, αλλά αξίζει να δείτε αυτό το νεοκλασικό διαμάντι έστω και απέξω. Βρίσκεται στην περιοχή Λιβάδι και για να το προσεγγίσει κάποιος θα πρέπει να ακολουθήσει την παραλιακή οδό προς την Σουβάλα.
8) Παλαιοχώρα
Η Παλαιοχώρα, γνωστή ως «Μυστράς της Αίγινας», βρίσκεται στο λόφο απέναντι από το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και ήταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού. Χτίστηκε περίπου το 896 μ.Χ. από Αιγινήτες και αποτέλεσε το καταφύγιο των κατοίκων από τους Σαρακηνούς πειρατές. Ο λόφος έσφυζε από ζωή και ήταν γεμάτος από εκκλησίες, 365 για την ακρίβεια, μια για κάθε μέρα του χρόνου. Όμως το 1537 μ.Χ., ο οικισμός καταστράφηκε μερικώς από τον διαβόητο πειρατή Μπαρμπαρόσα, ενώ αποτελειώθηκε το 1654 μ.Χ. από τους Βενετούς. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο μερικές εκκλησίες (35) και ελάχιστα παλιά κτίσματα, που όμως αξίζει να την επισκεφτείτε για να δείτε την κουλτούρα της εποχής και την εντυπωσιακή θέα που χαρίζει.
7) Καποδιστριακά Κτήρια
O Ιωάννης Καποδίστριας, ως Κυβερνήτης της Ελλάδας κατά τη λεγόμενο «μεταβατική περίοδο», είναι αυτός που ευθύνεται για πολλά από τα ιστορικά κτίρια της Αίγινας. Αυτός είναι ο λόγος που είναι ευρέως γνωστά ως Καποδιστριακά Κτήρια. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι το Ορφανοτροφείο, το Κυβερνείο, το Εϋνάρδειο Διδασκαλείο, το Δημοτικό Θέατρο και η Μητρόπολη της Αίγινας.
Το Ορφανοτροφείο ήταν το πρώτο δημόσιο κτίριο που κατασκευάστηκε στο νησί (1828) και στέγαζε προφανώς τα ορφανά της περιοχής, ενώ μετέπειτα χρησιμοποιήθηκε ως Σχολή Ευελπίδων, Λοιμοκαθαρτήριο, ψυχιατρείο και τέλος φυλακή ασφαλείας. Σήμερα παραμένει ανενεργό. Από την άλλη το Κυβερνείο, χρήζει ιστορικής σημασίας, καθώς εκεί συνεδρίαζε η πρώτη κυβέρνηση της Ελλάδος. Αποτέλεσε επίσης την οικεία του Καποδίστρια, άσυλο για τους πρόσφυγες της Κρητικής Επανάστασης, σχολείο θηλέων, Γυμνάσιο σχολείο, Διοικητήριο κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και ίσως νομισματοκοπείο. Σήμερα βρίσκεται υπό ανακατασκευή. Στο ισόγειο υπάρχει και η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αίγινας. Ακόμη το Εϋνάρδειο Διδασκαλείο (1830), ήταν ο χώρος στον οποίο προετοιμάζονταν οι δάσκαλοι, ώστε να είναι έτοιμοι να διδάξουν στα σχολεία, αργότερα στέγασε για ένα διάστημα την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Σχολαρχείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Πολύ κοντά είναι και το Δημοτικό Θέατρο, το οποίο είχε την ίδια περίπου χρήση. Φαίνεται ότι προϋπήρχε της Καποδιστριακής εποχής για χρήση που δεν γνωρίζουμε ακριβώς, όμως υπό τη μορφή που το βλέπουμε σήμερα ανήκει σίγουρα σε εκείνη την εποχή. Σήμερα το πρώτο παραμένει ανενεργό, ενώ το δεύτερο στεγάζει το Δημοτικό Θέατρο Αίγινας. Τέλος, η Μητρόπολη είναι ο πρώτος Καθεδρικός Ναός της Ελεύθερης Ελλάδας. Έχει κτισθεί το 1806 και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στον Άγιο Διονύσιο Πολιούχο Αιγίνης τον εκ Ζακύνθου και στον Αγιο Ιωάννη Θεολόγο. Κατά την Καποδιστριακή εποχή χρησίμευσε ως Βουλευτήριο κατά τα έτη 1827 – 1828.
6) Ελλάνιο Όρος
Το Ελλάνιο ‘Όρος είναι η ψηλότερη κορυφή της Αίγινας, η οποία φτάνει σε ύψος τα 532 μέτρα. Το σημείο αυτό είναι ιδανικό για πεζοπορία και ορειβασία, ενώ η θέα από εκεί είναι εκθαμβωτική, αφού όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή φαίνεται όλος ο Αργοσαρωνικός! Αν επιλέξετε μάλιστα τη στιγμή που δύει ο ήλιος, θα έρθετε αντιμέτωποι με μια μοναδική εμπειρία. Στην κορυφή του όρους βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία (Ανάληψης), ενώ παλαιότερα υπήρχε ένας βωμός αφιερωμένος στον Δία. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο βασιλιάς της Αίγινας, Αιακός, σε μια περίοδο έντονης ξηρασίας για το νησί, ζήτησε από το βροχοποιό Δία να στείλει βροχή κι αφού εισακούστηκε το αίτημά του, έχτισε ένα ιερό προς τιμήν του. Η ανάβαση είναι δύσκολη, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.
5) Πύργος του Μαρκέλλου
Ο εντυπωσιακός κόκκινος Πύργος του Μαρκέλλου βρίσκεται μέσα στην πόλη της Αίγινας και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και θεωρείται ότι αποτελούσε μέρος οχύρωσης για την προστασία του λιμανιού, καθώς επίσης παρατηρητήριο των Ενετών. Το όνομα και τη σημερινή του όψη τα πήρε ύστερα από την ανακαίνιση του αγωνιστή της Επανάστασης και αργότερα βουλευτή, Σπυρίδωνα Μαρκέλλου. Αυτό που τον κάνει όμως τόσο σημαντικό για την Αίγινα και για ολόκληρη τη χώρα, είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, εγκαταστάθηκε εκεί η Αντικυβερνητική Επιτροπή, όταν η Κυβέρνηση μεταφέρθηκε στην Αίγινα. Έπειτα χρησιμοποιήθηκε ως το ταμείο του Ελληνικού Κράτους, ενώ σήμερα στεγάζει το Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.
4) Ναός του Απόλλωνα- Αρχαιολογικό Μουσείο
Λίγα μέτρα από το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας βρίσκουμε μία από τις ισχυρότερες εικόνες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη, η "Κολόνα". Πρόκειται ουσιαστικά για τα απομεινάρια ενός ναού που ήταν αφιερωμένος στον Θεό Απόλλωνα. Ο συγκεκριμένος ναός ήταν Δωρικού ρυθμού και χτίστηκε το 520 - 500 π.Χ., ενώ έκλεισε με διάταγμα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου το 354 μ.Χ και κατεδαφίστηκε με διάταγμα του Θεοδοσίου το 381 μ.Χ.. Δυστυχώς, μόνο δύο κολώνες δεν καταστράφηκαν τότε, με την μια να καταστρέφεται από κεραυνό το 1930. Η μοναδική που έχει μείνει είναι επισκέψιμη και έχει δώσει μάλιστα το όνομα της στην ευρύτερη περιοχή.
Ευρήματα του Ναού του Απόλλωνα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της Αίγινας, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1828 από τον Ιωάννη Καποδίστρια και σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο, δωρεά Βαυαρών αρχαιολόγων. Πέραν από τα ευρήματα του ναού φιλοξενεί επίσης συλλογή αρχαίων κοσμημάτων, κεραμικής και γλυπτικής, νομισμάτων, όπλων και χάλκινων αγγείων με σημαντικότερο έκθεμα το άγαλμα της Σφίγγας. Η είσοδος είναι δωρεάν.
3) Πέρδικα-Μονή
Στο νοτιοδυτικό κομμάτι του νησιού συναντάμε τη πόλη της Πέρδικας. Πρόκειται για ένα γραφικό ψαροχώρι, βγαλμένο από καρτ ποστάλ, που συνδυάζει την απλότητα με το μεγαλείο. Στενά δρομάκια και κατάλευκα σπίτια, μια πλακόστρωτη παραλία, γεμάτη καφέ, ψαροταβέρνες και ουζερί θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι βρίσκεστε στις Κυκλάδες. Διαθέτει επίσης ένα μικρό λιμανάκι, από το οποίο φεύγουν τα καραβάκια (λάντζες) με προορισμό το νησί της Μονής.
Και φυσικά βρισκόμενοι στη Πέρδικα, είναι αδιανόητο να μη πάρετε ένα από αυτά τα καραβάκια για να δείτε αυτό το μοναδικό νησάκι. Το νησί της Μονής ανήκει, όπως μαρτυρά το όνομά του, σ’ ένα μοναστήρι και δεν κατοικείται. Όμως διαθέτει μια τρομερή οργανωμένη παραλία, με beach bar και ξαπλώστρες. Αυτός είναι και ο λόγος που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες ξένους και Έλληνες τουρίστες.
2) Ναός Της Αφαίας
Ο ναός της Αφαίας αποτελεί ίσως το πιο αναγνωρίσιμο αξιοθέατο της Αίγινας. Πρόκειται για ένα ιερό αφιερωμένο στην ομώνυμη θεότητα, το οποίο βρίσκεται σε ύψος 160 μέτρων και 29 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ακρόπολης των Αθηνών! Θεωρείται ότι κατασκευάστηκε μεταξύ 500-490 π.Χ., όμως στο ίδιο ακριβώς σημείο φαίνεται ότι υπήρχαν παλαιότεροι ναοί από τους προϊστορικούς κιόλας χρόνους. Ο ναός της Αφαίας είναι περιτριγυρισμένος από πεύκα και η θέα από εκεί κόβει την ανάσα. Δίπλα στο ναό υπάρχει το Μουσείο της Αφαίας, όπου εκθέτονται ευρήματα του ναού, ενώ πολύ κοντά υπάρχουν επίσης το μοναστήρι του Αγίου Μηνά και φυσικά η πόλη της Αγίας Μαρίνας.
1) Άγιος Νεκτάριος
Στην κορυφή της λίστας συναντάμε το μοναστήρι του Αγ. Νεκτάριου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο μοναστήρι, το οποίο συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες των Βαλκανίων, ενώ θεωρείται θαυματουργό. Είναι αφιερωμένο προφανώς στον ίδιο τον Άγιο Νεκτάριο ή Νεκτάριο Πενταπόλεως ή Νεκτάριο Αιγίνης (1 Οκτωβρίου 1846 – 9 Νοεμβρίου 1920), ο οποίος πιστεύεται ότι πραγματοποίησε θαύματα, ενώ βρισκόταν ακόμα εν ζωή! Η εκκλησία σήμερα διαθέτει δύο ψηλά καμπαναριά και τέσσερις σειρές από παράθυρα (με το χαρακτηριστικό κόκκινο τόξο) για επιστέγασμα, ενώ στο μοναστήρι διαμένουν 14 μοναχές.
Πώς να πάτε
Για να φτάσετε στην Αίγινα θα πρέπει να πάρετε ένα πλοίο της γραμμής από το λιμάνι του Πειραιά. Υπάρχουν αρκετά πλοία που πραγματοποιούν αυτό το δρομολόγιο, με εισιτήρια που ξεκινούν από 8ε! Το πρώτο πλοίο φεύγει στις 08:20 ενώ το τελευταίο από το νησί στις 18:15!
Τί και που να φάτε
Νομίζω ότι το τι να φάτε το γνωρίζετε ήδη. Το διάσημο φιστίκι Αιγίνης είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και θα το βρείτε παντού στο νησί. Πέραν από τον αυτούσιο ξηρό καρπό, θα βρείτε το φιστίκι και σε πολλές παραλλαγές, όπως φιστικοβούτυρο, λικέρ και άλλα. Για να καταλάβει κανείς τη σημαντικότητα του συγκεκριμένου προϊόντος για το νησί, αρκεί να αναλογιστεί ότι υπάρχει ειδικό φεστιβάλ προς τιμήν του. Το FistikiFest, το οποίο πραγματοποιείται σε ένα από τα πρώτα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου. Όσον αναφορά το πού να φάτε, οι επιλογές είναι πολλές. Για πρωινό, brunch ή καφέ προτείνω το Ρέμβη, για θαλασσινά δοκιμάστε το Πελαϊσος, για κρεατικά το Στη Φουφού, ενώ πολύ καλό είναι και το παραδοσιακό μεζεδοπωλείο Η αγορά.
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!
Μουζακίδης Παντελής