2 Votes
Ρουμανία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 brasov map

 Αυτή η μεθυστική πόλη στα Νότια Καρπάθια έχει έναν διαφορετικό αέρα. Διαθέτει μια πανέμορφη, γοητευτική και καλοδιατηρημένη μεσαιωνική παλιά πόλη, πάμπολλα αξιοθέατα και φιλόξενους ανθρώπους, που σίγουρα θα σας κάνουν να την ερωτευτείτε!

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Το Μπρασόβ είναι μια πόλη της κεντρικής Ρουμανίας, η οποία αποτελεί την έδρα της ομώνυμής επαρχίας. Περιβάλλεται από τα Καρπάθια όρη και ανήκει στην περιοχή της Τρανσυλβανίας και οι περισσότεροι μπορεί να την γνωρίζετε ως την πόλη του Κόμη Δράκουλα. Σύμφωνα με την τελευταία Ρουμανική απογραφή ο πληθυσμός της υπολογίζεται στους 253.200 ανθρώπους μέσα στην πόλη και στους 369.896 στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή, καθιστώντας την έτσι την 7η πολυπληθέστερη πόλη της Ρουμανίας! Η πόλη μνημονεύεται για πρώτη φορά το 1235 με το Λατινικό όνομα Κορόνα, που της δόθηκε από Γερμανούς εποίκους, ενώ το όνομα Μπρασόβ φαίνεται να προήλθε από τον τοπικό ποταμό Μπίρσα. Το Μπρασόβ είναι ευρέως γνωστό ως η γενέτειρα του εθνικού ύμνου της Ρουμανίας και ο τόπος διεξαγωγής του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Χρυσό Ελάφι. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω το Μπρασόβ μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που το επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Piata Sfatului

 Η Πλατεία Συμβουλίου (Piata Sfatului) είναι αδιαμφισβήτητα η καρδιά του μεσαιωνικού ιστορικού κέντρου του Μπρασόβ. Είναι φτιαγμένη σε σχήμα τετραγώνου και περιβάλλεται από εντυπωσιακά και πολύχρωμα κτίρια, που θα σας κάνουν να μην ξέρετε που να κοιτάξετε πρώτα. Παλαιότερα η συγκεκριμένη πλατεία είχε ένα σκοτεινό παρελθόν, αφού χρησιμοποιούνταν ως τόπος δημοσίων δικών και εκτελέσεων κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Έπειτα στα χρόνια της κομμουνιστικής διακυβέρνησης, η πλατεία του Συμβουλίου χρησιμοποιήθηκε επίσης ως χώρος στάθμευσης για να αποθαρρύνει τους κατοίκους των πόλεων από το να συναθροίζονται και να συναναστρέφονται. Σήμερα, όλα αυτά φυσικά ανήκουν στο παρελθόν. Στο κέντρο της πλατείας ο πύργος του ρολογιού από το Δημαρχείο (Casa Sfatului) του 13ου αιώνα κουδουνίζει, πνίγοντας στιγμιαία τη φλυαρία και τα τσουγκρίσματα των ποτηριών από τα κοντινά καφέ. Τα παιδιά κυνηγούν περιστέρια, ενώ οι επισκέπτες απαθανατίζουν με τα κινητά ή τις φωτογραφικές τους, αυτό το υπέροχο σκηνικό!

piata sfatului

Oras vechi

 Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς στο Μπρασόβ είναι απλώς να περιπλανηθεί στην Παλιά Πόλη (Oras vechi) και να απολαύσει τη ζωντανή ατμόσφαιρα που αποπνέει. Πολλοί από τους δρόμους εκεί είναι πεζόδρομοι, γεμάτοι μικρά μαγαζάκια, εστιατόρια και καφέ που σας προσκαλούν να καθίσετε και να παρακολουθήσετε λίγο τον κόσμο. Αφήστε στην άκρη το gps και χαθείτε ακολουθώντας τη διαίσθησή σας. Πιθανότατα θα βρείτε κάποια κρυφά περάσματα ή αρχιτεκτονικά στολίδια, που δεν θα δείτε σε κανέναν ταξιδιωτικό οδηγό! Η παλιά πόλη του Μπρασόβ είναι πραγματικά το πιο όμορφο κομμάτι της πόλης και είναι τόσο εύκολο να την ερωτευτείς.

Biserica Neagra

 Λίγο έξω από την κεντρική πλατείας της πόλης θα συναντήσετε ένα από τα μεγαλύτερα έργα γοτθικής αρχιτεκτονικής της Ανατολικής Ευρώπης. Αναφέρομαι φυσικά στην Μαύρη Εκκλησία (Biserica Neagra), η οποία κατασκευάστηκε από τη γερμανική κοινότητα του Μπρασόβ κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα. Περίπου έναν αιώνα αργότερα μετατράπηκε από καθολικός σε λουθηρανικός ναός, μια αλλαγή που ισχύει μέχρι σήμερα. Ακριβώς έξω από την εκκλησία υπάρχει ένα άγαλμα του Γιοχάνες Χόντερ, του Τρανσυλβανικού Σάξονα ανθρωπιστή που έφερε τον Λουθηρανισμό στην περιοχή. Ακόμη, στο εσωτερικό του ναού θα σας εντυπωσιάσει το γλυπτό του 15ου αιώνα στη βόρεια πρόσοψη και πιο συγκεκριμένα το ανάγλυφο του Ιησού στον δεύτερο ναό της Ιερουσαλήμ. Και από την ίδια περίοδο στο εσωτερικό υπάρχουν μπροκάρ άμφια, δισκοπότηρα, κολυμβήθρες και μια τοιχογραφία που απεικονίζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η είσοδος κοστίζει 15 λέου, δηλαδή περίπου 3ε.

biserica neagra

Muntele Tampa

 Με το που πατήσετε το πόδι σας στο Μπρασόβ, είναι δεδομένο ότι θα παρατηρήσετε μια τεράστια επιγραφή «BRASOV» που μοιάζει με Χόλυγουντ, σκαρφαλωμένη ψηλά πάνω από την πόλη στο όρος Τάμπα (Muntele Tampa). Το όρος Τάμπα είναι μέρος της οροσειράς Ποστάβαρουλ, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα των Ανατολικών Καρπαθίων και έχει υψόμετρο 960 μέτρα. Αν σας αρέσει η πεζοπορία και φυσικά ο καιρός το επιτρέπει, αξίζει να ακολουθήσετε ένα από τα πολλά μονοπάτια προς την κορυφή. Πρόκειται για μια εύκολη, αλλά απαιτητική διαδρομή που θα σας πάρει περίπου μια ώρα για να την ολοκληρώσετε. Αν πάλι οι πλαγιές σας φαίνονται λίγο πολύ απαιτητικές, υπάρχει πάντα η επιλογή του τελεφερίκ, το οποίο θα σας ανεβάσει στην κορυφή σε τρία μόλις λεπτά. Όποια από τις δύο επιλογές και να επιλέξετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι η θέα της πόλης από εκεί θα σας εντυπωσιάσει.

tampa mountain

Bastionul Țesătorilor

 Κάτω από το όρος Τάμπα, στη νότια πλευρά της παλιάς πόλης, θα βρείτε ότι έχει απομείνει από τις παλιές οχυρώσεις του Μπρασόβ. Στη δεκαετία του 1500, οι συντεχνίες της πόλης ήταν υπεύθυνες για τη φροντίδα της άμυνας της πόλης κρατώντας μακριά τους επιτιθέμενους. Ο συγκεκριμένος πύργος ονομάζεται Προμαχώνας των Υφαντών (Bastionul Țesătorilor), καθώς όπως καταλάβατε βρισκόταν στα χέρια των υφαντών. Πέραν όμως από αυτή την χρήση, ο συγκεκριμένος προμαχώνας χρησίμευε παράλληλα στους υφαντές ως ένας χώρος για να αποθηκεύσουν τα προϊόντα τους. Τα παλαιότερα κομμάτια της οχύρωσεις χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1420, ενώ ένας επιπλέον όροφος προστέθηκε στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Στο εσωτερικό λειτουργεί μουσείο με λεπτομέρειες σχετικά με το Σωματείο Υφαντών, Οθωμανικά όπλα, πιστόλια και ένα μοντέλο κλίμακας Ουγγρικής εποχής από το 1896, που απεικονίζει την πόλη όπως θα έμοιαζε το 1600. Η είσοδος κοστίζει 7 λέου, δηλαδή περίπου 1,5ε.

bastionul tesatorilor

Poarta Ecaterinei - Șchei Gate

 Η μόνη από τις μεσαιωνικές πύλες της πόλης που παρέμεινε μέχρι σήμερα είναι η Πύλη της Αγίας Αικατερίνης (Poarta Ecaterinei), που χρονολογείται από το 1559! Χτίστηκε για αμυντικούς σκοπούς αλλά και ως πύλη διοδίων και αντικατέστησε μια προγενέστερη πύλη που καταστράφηκε από πλημμύρα λίγα χρόνια νωρίτερα. Η αρχιτεκτονική της είναι πραγματικά εκπληκτική, αφού μοιάζει σαν να είναι βγαλμένη από παραμύθι και αποτελεί τρανή απόδειξη για τη μακρά ιστορία του Μπρασόβ και το μεγαλείο του στους μεσαιωνικούς χρόνους. Η περιοχή γύρω από την Πύλη της Αγίας Αικατερίνης είναι μια ανάσα πρασίνου όπου μπορείτε να χαλαρώσετε λίγο στη σκιά των ψηλών δέντρων πριν συνεχίσετε την περιήγηση στα υπόλοιπα αξιοθέατα του Μπρασόβ. Δεδομένου ότι η πύλη ήταν αρκετά στενή και χωρούσε μετά βίας ένα άλογο και ένα κάρο, στις αρχές του 19ου αιώνα αντικαταστάθηκε από την κοντινή Πύλη Σέι (Șchei Gate). Ένας περίπατος στην συγκεκριμένη γειτονιά είναι από μονός του ένα μάθημα ιστορίας, που θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε καλύτερα την ιστορία και τον πολιτισμό του Μπρασόβ, καθώς και ολόκληρης της Ρουμανίας!

schei gate

Prima școală Românească

 Πολύ κοντά στην Πύλη Σέι, θα βρείτε ένα ακόμη αξιοθέατο το όποιο θεωρείται πολύ σημαντικό για τον ρουμανικό λαό. Αναφέρομαι φυσικά στο πρώτο σχολειό (Prima școală Românească), στο όποιο διδάσκονταν μαθήματα στην ρουμανική γλώσσα. Φιλοξενούνταν στον χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του 16ου αιώνα (Biserica Sfântul Nicolae) από το 1583, ενώ το σχολείο ήταν σε χρήση μέχρι το 1941, πριν γίνει μουσείο λίγο μετά τον πόλεμο! Μέσα στο μουσείο υπάρχουν περισσότερα από 4.000 βιβλία και 30.000 ιστορικά έγγραφα, το οποίο διαθέτει επίσης το πρώτο τυπογραφείο της Ρουμανίας. Με οδηγό έναν ηλικιωμένο επιστάτη, θα δείτε την πρώτη ρουμανική Βίβλο, καθώς και τόμους πολύτιμων πρώτων εκδόσεων, με το παλαιότερο έγγραφο όλων να είναι ένα χειρόγραφο που χρονολογείται στον 11ο αιώνα! Η είσοδος κοστίζει 10 λέου, δηλαδή περίπου 2ε.

prima scoala romaneasca

Synagogue

 Στο Μπρασόβ υπάρχει μια εβραϊκή κοινότητα από το 1807, όταν και εγκαταστάθηκαν τα πρώτα μέλη της στην πόλη. Με την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η κοινότητα είχε πάνω από 4.000 μέλη, ενώ σήμερα αριθμεί μόλις 230 κατοίκους. Η Ορθόδοξη Συναγωγή του Μπρασόβ (Synagogue) έπεσε θύμα της δικτατορίας του Ίον Αντονέσκου στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπέστη πολλές ζημίες, αλλά δεν καταστράφηκε ποτέ πλήρως, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως γυμναστήριο. Με νεομαυριτανικό και νεοβυζαντινό σχεδιασμό και εντυπωσιακή κλίμακα, η συγκεκριμένη συναγωγή θεωρούνταν εκείνη την εποχή η πιο εντυπωσιακή στην Ευρώπη, ακριβότερη και από την συναγωγή στο Σέγκεντ της Ουγγαρίας! Αρχιτέκτονας του κτιρίου ήταν ο Ούγγρος, Lipót Baumhorn, ο οποίος σχεδίασε περισσότερες από 20 συναγωγές στην Αυστροουγγαρία! Η είσοδος στην Συναγωγή κοστίζει 5 λέου, δηλαδή περίπου 1ε.

synagogue

Strada Sforii

 Φυσικά βρισκόμενοι στο Μπρασόβ δεν πρέπει να παραλείψετε μια βόλτα σε έναν από τους στενότερους δρόμους της Ευρώπης, την Strada Sforii. Πρόκειται για τον τρίτο στενότερο δρόμο στην Ευρώπη, πίσω μόνο από τις Spreuerhofstraße στο Ρόιτλινγκεν της Γερμανίας και την οδό Κοινοβουλίου στο Έξετερ της Αγγλίας. Χρονολογείται από το 1600 και έχει μήκος μόλις 111 εκατοστά, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να απλώσει τα χέρια του και φυσικά χωράει να περάσει ένα άτομο την φορά! Το οξύμωρο με αυτό το δρομάκι είναι ότι δεν σχεδιάστηκε αρχικά για καθημερινή χρήση, αλλά ως διαδρομή έκτακτης ανάγκης για τους πυροσβέστες στην Παλιά Πόλη.

strada sforii

Μουσεία

 Στο Μπρασόβ υπάρχουν πολλά μουσεία και χώροι τέχνης που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, όμως δύο είναι αυτά που ξεχωρίζουν! Το πρώτο από αυτά είναι το Μουσείο Αστικού Πολιτισμού (Muzeul Civilizației Urbane), το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης στην νότια πλευρά της Πλατείας Συμβουλίου. Το συγκεκριμένο κτίριο-μουσείο, αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο, αντιπροσωπευτικό της τυπολογίας των εμπορικών, δημόσιων και ιδιωτικών χώρων στις πόλεις της Τρανσυλβανίας μεταξύ του 16ου και του 19ου αιώνα. Με λίγα λόγια βρισκόμενοι εκεί θα δείτε πως ήταν τα εμπορικά κτίρια της περιοχής και πως ζούσαν οι άνθρωποι δυο αιώνες πίσω. Η είσοδος κοστίζει 9 λέου, δηλαδή περίπου 1,80ε.

muzeul civilizatiei urbane

 Το δεύτερο μουσείο που αξίζει να επισκεφθείτε στην πόλη είναι το Μουσείο Τέχνης του Μπρασόβ (Muzeul de Artă Brașov), το οποίο βρίσκεται κοντά στο Πάρκο Νικολάε Τιτουλέσκου (Parcul Nicolae Titulescu). Εκεί θα θαυμάσετε πάνω από 4500 έργα τέχνης (ελαιογραφίες, γραφικά, γλυπτά, διακοσμητικές τέχνες, εικόνες, ταπετσαρίες, ανατολίτικα χαλιά κ.λπ.), αντιπροσωπευτικά δείγματα για τη μοντέρνα και τη σύγχρονη ρουμανική τέχνη, καθώς και για την τέχνη της Τρανσυλβανίας από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα. Και σε αυτό το μουσείο η είσοδος κοστίζει 9 λέου, δηλαδή περίπου 1,80ε.

muzeul de arta

Πώς θα πάτε

 Στο Μπρασόβ δεν υπάρχει κάποιο αεροδρόμιο, οπότε για να επισκεφθείτε την πόλη θα πρέπει πρώτα να μεταβείτε σε μια άλλη Ρουμανική πόλη. Η πιο οικονομική και ευέλικτη επιλογή έρχεται από την Ryanair, όπου με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 15€ μετ’ επιστροφής! Από εκεί μπορείτε να μεταβείτε στην πόλη είτε με κάποιο λεωφορείο είτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο, κάτι που θα σας γλυτώσει και χρόνο και χρήμα!

Πού θα μείνετε

 Το Μπρασόβ είναι μια σχετικά μικρή πόλη, όπου όλα βρίσκονται κοντά στο ιστορικό της κέντρο, αυτό σημαίνει ότι καλύτερο θα ήταν να βρείτε ένα ξενοδοχείο ή διαμέρισμα, όσο το δυνατόν πιο κεντρικά. Το κατάλυμα που έχω να προτείνω, είναι το Casa Wagner, που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης και πιο συγκεκριμένα στην πεζοδρομημένη περιοχή της πλατείας Συμβουλίου, με θέα στη διάσημη Μαύρη Εκκλησία και το όρος Tampa. Διαθέτει πλήρως ανακαινισμένα δωμάτια, που έχουν διατηρήσει τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά τους, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Πώς θα μετακινήστε

 Βρισκόμενοι στo Μπρασόβ, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς όλα τα αξιοθέατα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και είναι εύκολα προσβάσιμα με μια μικρή βόλτα. Αν όμως το ξενοδοχείο σας βρίσκεται στα προάστια ή αν θέλετε να φτάσετε σε ένα μέρος έξω από το όριο του Μπρασόβ, η πόλη διαθέτει ένα άριστο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς, με λεωφορεία και τρόλεϊ.

Τί να φάτε

 Η ρουμάνικη κουζίνα αποτελεί μια μίξη από διάφορες κουζίνες, διαθέτοντας όμως τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα. Είναι το αποτέλεσμα από ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και αντανακλά την ιστορία της χώρας, που στο πέρασμα των χρόνων έχει βρεθεί κάτω από ελληνικό, ρωμαϊκό, τουρκικό και αυστρο-ουγγρικό ζυγό, ενώ άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρωσία είχαν επίσης επιρροή στη γλώσσα και την κουλτούρα της. Έχει δεχτεί, επίσης, επιρροές από τις κουζίνες των γειτονικών λαών, όπως της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας. Κάποια από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της περιοχής είναι το Mamaliga, το οποίο είναι ένας χυλός από κίτρινο αλεύρι αραβοσίτου, τα Mititei (πικάντικα λουκάνικα), οι Sarmale (λαχανοντολμάδες), κάθε λογής σούπα, που συνήθως σερβίρονται μέσα σε ψωμί, το χοιρινό κότσι, τουρσιά και από γλυκά το Papanași , που είναι ο ρουμανικός λουκουμάς και τα Mucenici, που είναι κάτι σαν τα δικά μας τσουρέκια. Για να πάρετε μια γερή δόση της ρουμανικής κουζίνας και κουλτούρας, προτείνω να επισκεφτείτε το La Ceaun-weiss.

Χρήσιμες πληροφορίες

romania lang

Στην Ρουμανία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στη Ρουμανία η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα ρουμανικά. Η πλειοψηφία όμως (κυρίως οι νέοι άνθρωποι), μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Λέου Ρουμανίας (RON) και η ισοτιμία της αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 4,95 Λέου.

Το Μπρασόβ έχει την ίδια ώρα με την Ελλάδα (GMT +2).

Στο Μπρασόβ δεν υπάρχει ελληνική πρεσβεία ή κάποιο ελληνικό προξενείο οπότε αν χρειαστείτε οτιδήποτε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κοντινότερο, το οποίο βρίσκεται στο Βουκουρέστι στην οδό 1-3, Pache Protopopescu και τα τηλέφωνα της είναι +4021 2094170-4.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς το Μπρασόβ θα έλεγα ότι είναι η άνοιξη ή οι αρχές του φθινοπώρου, όταν όλα είναι ανθισμένα και δεν έχει πολύ κρύο.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Σινάια, Μπραν, Βουκουρέστι

bucharest info

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

 

 Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com