2 Votes
Ρουμανία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 bucharest map

 Μια πόλη που ακροβατεί ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο. Ένα μέρος που προσπαθεί να ξεφύγει από την μουντίλα και τις πληγές που άφησε πίσω του ο Τσαουσέσκου και να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά του. Το Βουκουρέστι σας περιμένει να το ανακαλύψετε!

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Το Βουκουρέστι είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ντιμπόβιτσα, λιγότερο από 70 χλμ. βόρεια του Δούναβη και φυσικά θεωρείται το πολιτιστικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Η ονομασία της πόλης έχει ασαφή προέλευση, αλλά φαίνεται να προέρχεται από το όνομα του Bucur, που ήταν πρίγκιπας, παράνομος, ψαράς, βοσκός ή κυνηγός, σύμφωνα με διάφορους λαϊκούς θρύλους. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές το έτος ίδρυσης της πόλης χρονολογείται στα 1459, ενώ έγινε πρωτεύουσα της Ρουμανίας το 1862! Η μακραίωνη ιστορία του Βουκουρεστίου χαρακτηρίζεται από περιόδους ανάπτυξης αλλά και παρακμής που ταυτίστηκαν με περιόδους κατοχής και λεηλασιών από εχθρικά φύλα, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην αρχιτεκτονική της. Η αρχιτεκτονική της πόλης λοιπόν είναι ένα μείγμα νεοκλασικής, μεσοπολεμικής (Μπάουχαους και αρ ντεκό), κομμουνιστικής περιόδου και σύγχρονης. Στην περίοδο μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων η κομψή αρχιτεκτονική της πόλης και η εκλεπτυσμένη ελίτ της χάρισαν το προσωνύμιο "Μικρό Παρίσι της Ανατολής". Αν και κτίρια και συνοικίες στο ιστορικό κέντρο της πόλης υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκαν από τον πόλεμο, τους σεισμούς και προ πάντων από το πρόγραμμα "συστηματικοποίησης" του Νικολάε Τσαουσέσκου, πολλά αξιόλογα κτίρια διασώθηκαν και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Σήμερα ο πληθυσμός του Βουκουρεστίου υπολογίζεται στους 1.883.425 κατοίκους μέσα στην πόλη, ενώ στην ευρύτερη περιοχή ζουν 2,27 εκατομμύρια κάτοικοι. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω το Βουκουρέστι μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που το επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Palatul Parlamentului

 Το Παλάτι του Κοινοβουλίου (Palatul Parlamentului) ή το Παλάτι του Λαού, όπως είναι ευρέως γνωστό, είναι αδιαμφισβήτητα το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο του Βουκουρεστίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο ακριβό πολιτικό διοικητικό κτίριο στον κόσμο, ενώ αποτελεί και το βαρύτερο κτίριο στον πλανήτη. Όμως οι πρωτιές δεν τελειώνουν εδώ, αφού το Ρουμανικό Κοινοβούλιο είναι το μεγαλύτερο κτίριο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, πίσω από το πεντάγωνο στις ΗΠΑ. Αυτό το αμφιλεγόμενο κτίσμα καταλαμβάνει 330.000 τ.μ. και ξεκίνησε να χτίζεται στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, εφόσον κατέρρευσε το καθεστώς Νικολάι Τσαουσέσκου! Διαθέτει 3.100 δωμάτια που σήμερα στεγάζουν τις υπηρεσίες της Βουλής, της Γερουσίας ενώ είναι ανοιχτό για επισκέψεις με οργανωμένη ξενάγηση. Τέλος, μέσα στο παλάτι του λαού φιλοξενείται και το Εθνικό Μουσείο της σύγχρονης τέχνης.

Piata Uniri-Piata Revolutiei

 Αφήνοντας πίσω το Παλάτι του Κοινοβουλίου, θα βρεθείτε στην μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη πλατεία του Βουκουρεστίου, την πλατεία Ουνίρι (Piata Uniri). Χτίστηκε αρχικά κατά την κομμουνιστική εποχή ως η Λεωφόρος της Νίκης του Σοσιαλισμού, όμως μετονομάστηκε μετά τη Ρουμανική επανάσταση. Η πλατεία είναι ένας σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, που περιλαμβάνει έναν σταθμό μετρό, έναν τερματικό σταθμό τραμ και έναν σημαντικό κόμβο για τα λεωφορεία STB. Το εμπορικό κέντρο Unirea, το πολυκατάστημα Cocor και μια μεγάλη πιάτσα ταξί βρίσκονται στην ανατολική πλευρά αυτής της πλατείας, ενώ το πασίγνωστο ξενοδοχείο Hanul lui Manuc βρίσκεται στη βόρεια πλευρά, κοντά στη βορειοανατολική γωνία. Τέλος, στο κέντρο της πλατείας δεσπόζουν κάποια εντυπωσιακά σιντριβάνια, τα οποία κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες φωτίζονται δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό!

piata uniri

 Η έταιρη πλατεία στο κέντρο της πόλης που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η πλατεία της Ελευθερίας (Piata Revolutiei). Η συγκεκριμένη πλατεία πήρε το όνομά της μετά τη σκηνή των τελευταίων λεπτών εξουσίας του δικτάτορα Nicolae Ceausescu στη Ρουμανία. Στις 21 Δεκεμβρίου 1989, πραγματοποιήθηκε ένα πραξικόπημα με τη βοήθεια πλήθους άνω των 100.000 ατόμων, αναγκάζοντας τον αρχηγό του κομμουνιστικού κόμματος να φύγει και να αλλάξει την πορεία της ιστορίας της χώρας. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, η κεντρική πλατεία ήταν γνωστή ως πλατεία του παλατιού, λόγω της εγγύτητάς της με το βασιλικό παλάτι, το οποίο είναι το σημερινό σπίτι του Εθνικού Μουσείου Τέχνης (Muzeul Național de Artă), στο οποίο θα αναφερθώ εκτενέστερα παρακάτω. Σε κοντινή απόσταση θα βρείτε και άλλα ιστορικά κτίρια και μνημεία όπως την Κεντρική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη (Biblioteca Centrală Universitară Carol I), το υπουργείο Εσωτερικών (Ministerul Afacerilor Interne), το Ρουμανικό Αθήναιον (Ateneul Român), το Athenee Palace Hilton και το δραματικό μνημείο της Αναγέννησης (Memorialul Renașterii).

piata revolutiei2

Πάρκα

 Επισκεπτόμενος κάποιος το Βουκουρέστι θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για μια καταπράσινη πόλη, γεμάτη πάρκα και κήπους σε κάθε γωνιά. Η πρώτη όαση πρασίνου στο κέντρο της πόλης που αξίζει να επισκεφθείτε είναι οι κήποι του Τσισμιγκιού (Cișmigiu Gardens). Πρόκειται για το παλαιότερο και ένα από τα πιο περιποιημένα πάρκα της πόλης, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πλατεία πανεπιστημίου, ακριβώς απέναντι από το δημαρχείο. Από την άνοιξη και μετά θα βρείτε μεταξύ άλλων, μια λίμνη, έναν κήπο μπύρας, μια παιδική χαρά, μια περιοχή για σκάκι όπου ηλικιωμένοι παίζουν τουρνουά και πάμπολλα παγκάκια για να ξεκουραστείτε.

cismigiu gardens2

 Το μεγαλύτερο πάρκο του Βουκουρεστίου όμως βρίσκεται στα βόρεια της πόλης και ονομάζεται Ηραστράου (Herăstrău Park). Δημιουργήθηκε το 1936 και από τότε αποτελεί το μέρος όπου οι ντόπιοι και οι τουρίστες, απολαμβάνουν ατελείωτους περιπάτους, βαρκάδες στις λίμνες και το νησάκι του, πικνίκ ή καφέ σε ένα από τα στέκια του πάρκου.

herastrau park

 Το λιγότερο γνωστά από τα πάρκα της πόλης είναι το πάρκο του Κάρολου Ι (Parcul Carol I). Πήρε φυσικά το όνομά του από τον βασιλιά Carol I της Ρουμανίας και πρόκειται για έναν γαλλικό κήπο που βρίσκεται στη νότια-κεντρική περιοχή του Βουκουρεστίου. Στην είσοδο του πάρκου θα σας υποδεχθεί ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι με τα δώδεκα ζώδια (Fântâna Zodiac), ενώ στην συνέχεια υπάρχει μια πανέμορφη τεχνίτη λίμνη γεμάτη πάπιες και στο τέλος του πάρκου δεσπόζει το Μνημείο Ηρώων του Έθνους (Mormântul Ostașului Necunoscut).

parcul carol2

Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"

 Μέσα στο πάρκο Ηραστράου θα βρείτε και ένα ιδιαίτερο μέρος που προτείνω ανεπιφύλακτα. Αναφέρομαι φυσικά στο Εθνικό Μουσείο Χωριού "Dimitrie Gusti" (Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"), το οποίο είναι ουσιαστικά μια υπαίθρια μικρογραφία της παραδοσιακής ρουμανικής ζωής. Στο ανοιχτό αυτό μουσείο θα βρείτε σπίτια, εκκλησίες και διάφορα άλλα κτήρια, που μαρτυρούν την αρχιτεκτονική από κάθε μέρος της Ρουμανίας. Η είσοδος κοστίζει 20 lei, δηλαδή περίπου 4ε.

muzeul national satului2

Arcul de Triumf

 Και ακριβώς απέξω στέκει αγέρωχη η Αψίδα του Θριάμβου (Arcul de Triumf), η οποία είναι ακριβές αντίγραφο αυτής του Παρισιού. Πρόκειται για ένα από τα πιο πολιτογραφημένα αξιοθέατα του Βουκουρεστίου, το οποίο αρχικά κατασκευάστηκε σε ξύλινη εκδοχή το 1878 όταν η Ρουμανία κέρδισε την ανεξαρτησία της, ώστε τα νικηφόρα στρατεύματα να μπορέσουν κάτω από αυτήν. Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και πιο συγκεκριμένα το 1922, αντικαταστάθηκε με μια προσωρινή κατασκευή, η οποία αντικαταστάθηκε εκ νέου το 1935 από το κτίσμα που βλέπουμε σήμερα. Η αψίδα του θριάμβου έχει ύψος 27 μέτρα και σχεδιάστηκε από τον Petre Antonescu, ενώ τα γλυπτά που διακοσμούν το εξωτερικό δημιουργήθηκαν από διάσημους Ρουμάνους γλύπτες όπως ο Ion Jalea και ο Dimitrie Paciurea.

arcul de triumf

Biserica Mănăstirii Stavropoleos- Biserica Sfântul Anton

 Στο κέντρο της παλιάς πόλης τώρα υπάρχουν δυο ναοί που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε. Η πρώτη είναι η εκκλησία-μοναστήρι της Σταυρουπόλεως (Biserica Mănăstirii Stavropoleos). Ο συγκεκριμένος ναός χτίστηκε το 1724 από τον Έλληνα μοναχό και αρχιμανδρίτη Ιωάννη Στρατονικέα και ξεχωρίζει για την ομορφιά και την απλότητα του. Η αρχιτεκτονική του είναι επηρεασμένη από Οθωμανικά, δυτικά και τοπικά Ρουμανικά στοιχεία, ενώ το εσωτερικό είναι εντυπωσιακό με ξύλινα και πέτρινα γλυπτά, πίνακες και τοιχογραφίες. Η είσοδος είναι δωρεάν.

biserica manastirii stavropoleos2

 Η δεύτερη εκκλησία που ξεχωρίζει στο κέντρο του Βουκουρεστίου είναι η Εκκλησία του Αγίου Αντωνίου (Biserica Sfântul Anton), ακριβώς δίπλα από την Παλιά Αυλή (Curtea Veche). Το συγκεκριμένο ιστορικό μνημείο χτίστηκε αρχικά από τον Voievodul Mircea Ciobanul μεταξύ 1545-1559), όμως το αρχικό κτίριο δέχτηκε πολλές τροποποιήσεις με την τελευταία να πραγματοποιείται στις 1715. Και στην Εκκλησία του Αγίου Αντωνίου η είσοδος είναι ελεύθερη.

biserica sfantul anton

Pasajul Macca-Vilacrosse

 Στην καρδιά της παλιάς πόλης θα βρείτε ένα από τα μια όμορφα σκεπαστά περάσματα! Το πέρασμα Μακά-Βιλακρός (Pasajul Macca-Vilacrosse) είναι ένας τοξωτός δρόμος σε σχήμα πιρουνιού, με κίτρινο γυαλί να καλύπτει την οροφή του. Αρχικά είχε χτιστεί ως πανδοχείο, αλλά όταν ο Καταλανός αρχιτέκτονας Xavier Vilacrosse, παντρεύτηκε την κόρη του ιδιοκτήτη του πανδοχείου (1843), το ζευγάρι έλαβε το πανδοχείο ως γαμήλιο δώρο, μετονομάζοντάς το με το όνομα του αρχιτέκτονα. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα κατεδαφίστηκε και αντικαταστάθηκε από μια διώροφη, περίτεχνη κατασκευή, σε στυλ δυτικών περασμάτων. Στο πέρασμα των χρόνων χρησιμοποιήθηκε επίσης ως το πρώτο Χρηματιστήριο της Ρουμανίας, ενώ σήμερα φιλοξενεί δεκάδες εστιατόρια, καφέ και μπαρ.

pasajul macca vilacrosse

Μουσεία

 Το πρώτο μουσείο που αξίζει να επισκεφθείτε στο Βουκουρέστι είναι το Εθνικό Μουσείο Τέχνης (Muzeul Național de Artă), το οποίο στεγάζεται μέσα στο βασιλικό παλάτι. Διαθέτει εκθέματα μεσαιωνικής και σύγχρονης ρουμανικής τέχνης, καθώς και τη διεθνή συλλογή που συγκεντρώθηκε από τη ρουμανική βασιλική οικογένεια. Η είσοδος κοστίζει 20 λέου (δηλαδή περίπου 4ε).

muzeul national de arta

 Ένας ακόμη χώρος τέχνης που αξίζει να επισκεφτείτε στη πόλη είναι το παλάτι του Κατακουζηνού (Palatul Cantacuzino). Κατασκευάστηκε μεταξύ 1898-1900, όταν η σύζυγος του Γεωργίου Ενέσκου, Μαρία Κατακουζηνού εισηγήθηκε την ανέγερσή του, ενώ σήμερα φιλοξενεί το μουσείο του Γεωργίου Ενέσκου και εκθέτει χειρόγραφα και άλλα προσωπικά του αντικείμενα. Η είσοδος κοστίζει 10 λέου (δηλαδή περίπου 2ε).

palatul cantacuzino

 Τέλος, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Ρουμανίας (Muzeul Național de Istorie a României Bucureşti) και το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γκριγκόρε Αντίπα (Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa"). Το πρώτο βρίσκεται μέσα στην παλιά πόλη και είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα κτίρια στην ρουμανική πρωτεύουσα. Εμπεριέχει ρουμανικά ιστορικά αντικείμενα από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη σύγχρονη εποχή. Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας από την άλλη ιδρύθηκε αρχικά το 1834, ενώ πήρε το σημερινό του όνομα το 1933 από τον Γρηγόρη Αντύπα, ο οποίος διοικούσε το μουσείο για 51 χρόνια. Η συλλογή του μουσείου αποτελείται από περισσότερα από 2 εκατομμύρια δείγματα, ενώ θεωρείται ως ένα από τα πιο διάσημα και καλά οργανωμένα μουσεία φυσικής ιστορίας στον κόσμο. Η είσοδος και στα δυο μουσεία κοστίζει από 20 λέου (δηλαδή περίπου 4ε).

muzeul national de istorie bucuresti

Cărturești Carusel

 Δεν γίνεται να επισκεφθείς το Βουκουρέστι και να μην περάσεις μια βόλτα από το κατά πολλούς ομορφότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο. Το Cărturești Carusel βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης και άνοιξε τις πύλες του το 2015 σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα. Διαθέτει περισσότερα από 10.000 βιβλία, 5000 άλμπουμ και DVD και εκατοντάδες άλλα είδη. Ο πολυχώρος που εκτείνεται σε 6 επίπεδα, εκτός από βιβλία συχνά φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και εκθέσεις, ενώ στον τελευταίο όροφο λειτουργεί café-bistro, όπου μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα ή τον καφέ σας παρέα με ένα βιβλίο.

carturesti carusel

Therme Bucurest

 Τελευταίο αλλά όχι καταϊδρωμένο άφησα το αγαπημένο μου ίσως σημείο στην πόλη, τα Λουτρά του Βουκουρεστίου (Therme Bucurest). Πρόκειται για το μεγαλύτερο κέντρο ευεξίας στην Ευρώπη, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης. Διαθέτει μια σειρά από εκπληκτικές εγκαταστάσεις, όπως θερμαινόμενες εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, θεματικές σάουνες, μεταλλικές πισίνες, νεροτσουλήθρες, ατμόλουτρα και θεραπείες υπέρυθρης ακτινοβολίας και θεωρείται τέλειο μέρος για να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια της διαμονή σας στην πόλη. Σήμα κατατεθέν του Therme Bucurest είναι φυσικά η τεράστια εσωτερική του πισίνα, η οποία είναι περικυκλωμένη από ψηλούς και εντυπωσιακούς φοίνικες! Η είσοδος στην συγκεκριμένη αίθουσα για 3 ώρες κοστίζει 84 λέου (δηλαδή περίπου 17ε), ενώ για 4,5 ώρες 99 λέου (δηλαδή περίπου 20ε). Αν επιθυμείτε να επισκεφτείτε και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και να χρησιμοποιήσετε και άλλες παροχές θα χρειαστεί να πληρώσετε ακόμη 20 λέου (δηλαδή περίπου 4ε).Τέλος, στο κτίριο υπάρχει μπαρ και εστιατόριο αν επιθυμείτε να γευματίσετε ή να πιείτε κάτι, ενώ μπορείτε να νοικιάσετε μαγιό, πετσέτες, παντόφλες και ότι άλλο χρειαστείτε.

therme bucurest2

Πώς θα πάτε

 Η Θεσσαλονίκη συνδέεται αεροπορικώς με το Βουκουρέστι και το Διεθνές Αεροδρόμιο Χένρι Κοάντα, μέσω αρκετών αεροπορικών εταιρειών. Η καλύτερη επιλογή έρχεται από την Ryanair, όπου με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 15€ μετ’ επιστροφής! Ακόμη, μπορείτε να πετάξετε με την τοπική TAROM από 175€ μετ’ επιστροφής.

Πού θα μείνετε

 Το Βουκουρέστι είναι μια μεγάλη πόλη, η οποία διαθέτει πληθώρα επιλογών στον τομέα της διαμονής. Θα πρότεινα να επιλέξετε το κομμάτι της παλιάς πόλης, το οποίο είναι το πιο όμορφο και πιο βολικό, καθώς θα είστε κοντά σε όλα! Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Grand Central Accommodation-Doamnei, το οποίο βρίσκεται στην καρδία της παλιάς πόλης και μια ανάσα από το σημείο εκκίνησης όλων των εκδρομών. Πρόκειται για ένα πλήρως ανακαινισμένο διαμέρισμα, το οποίο προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Πώς θα μετακινήστε

 Το σύστημα δημόσιων μεταφορών του Βουκουρεστίου είναι το μεγαλύτερο φυσικά στη Ρουμανία, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Αποτελείται από τρείς γραμμές μετρό, τραμ και λεωφορεία, τα οποία καλύπτουν όλα τα μήκη και τα πλάτη της πόλης. Ακόμη, τα ταξί είναι σχετικά οικονομικά, ενώ λειτουργούν κανονικά όλες οι εφαρμογές όπως το Uber, το Bolt και άλλες.

Τί να φάτε

 Η ρουμάνικη κουζίνα αποτελεί μια μίξη από διάφορες κουζίνες, διαθέτοντας όμως τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα. Είναι το αποτέλεσμα από ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και αντανακλά την ιστορία της χώρας, που στο πέρασμα των χρόνων έχει βρεθεί κάτω από ελληνικό, ρωμαϊκό, τουρκικό και αυστρο-ουγγρικό ζυγό, ενώ άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρωσία είχαν επίσης επιρροή στη γλώσσα και την κουλτούρα της. Έχει δεχτεί, επίσης, επιρροές από τις κουζίνες των γειτονικών λαών, όπως της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας. Κάποια από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της περιοχής είναι το Mamaliga, το οποίο είναι ένας χυλός από κίτρινο αλεύρι αραβοσίτου, τα Mititei (πικάντικα λουκάνικα), οι Sarmale (λαχανοντολμάδες), κάθε λογής σούπα, που συνήθως σερβίρονται μέσα σε ψωμί, το χοιρινό κότσι, τουρσιά και από γλυκά το Papanași , που είναι ο ρουμανικός λουκουμάς και τα Mucenici, που είναι κάτι σαν τα δικά μας τσουρέκια. Για να πάρετε μια γερή δόση της ρουμανικής κουζίνας και κουλτούρας, προτείνω να επισκεφτείτε το ιστορικότερο και πιο δημοφιλές εστιατόριο της πόλης, το Caru' cu bere. Το συγκεκριμένο εστιατόριο είναι συνήθως κατάμεστο όλη μέρα, οπότε θα πρέπει να προνοήσετε με μια κράτηση. Πολύ ιδιαίτερο είναι επίσης, το μεσαιωνικού χαρακτήρα Excalibur, ενώ για τρομερή θέα σε συνδιασμό με πεντανόστιμό φαγητό προτείνω το Linea Closer to the Moon. Τέλος, για καφέ και μπράντς προτείνω το μοναδικό Grand Café Van Gogh, για πρωινό στο χέρι το Luca, ενώ για ποτό και ναργιλέ το Hugo Bar and Lounge.

Χρήσιμες πληροφορίες

romania lang

Στην Ρουμανία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στη Ρουμανία η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα ρουμανικά. Η πλειοψηφία όμως (κυρίως οι νέοι άνθρωποι), μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Λέου Ρουμανίας (RON) και η ισοτιμία της αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 4,95 Λέου.

Το Βουκουρέστι έχει την ίδια ώρα με την Ελλάδα (GMT +2).

Η Ελληνική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι βρίσκεται στην οδό 1-3, Pache Protopopescu και τα τηλέφωνα της είναι +4021 2094170-4.

Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμια του Βουκουρεστίου είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια λεωφορείων (783), που σας μεταφέρουν στην πλατεία Unirii!

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς το Βουκουρέστι θα έλεγα ότι είναι η άνοιξη ή οι αρχές του φθινοπώρου, όταν όλα είναι ανθισμένα και δεν έχει πολύ κρύο.



Προτεινόμενες εκδρομές → Σινάια, Μπραν, Μπρασόβ

bucharest info

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com