5 Votes
Ισπανία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 4 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ανενεργά
 

girona map

 Η μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Καταλονίας δεν σου έρχεται πρώτη στο μυαλό όταν ακούς Ισπανία, καθώς παραμένει ακόμη ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της χώρας. Χωρίς τα πλήθη των τουριστών, η ατμοσφαιρική πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας σε μεταφέρει με χαρακτηριστική ευκολία στο μεσαιωνικό χθες. Πλακόστρωτα σοκάκια, πολύχρωμα σπίτια, αναρίθμητες γκαλερί, γοτθικές εκκλησίες και μουσεία, περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Η Χιρόνα ή Ζιρόνα ή Τζιρόνα (ανάλογα με τη προφορά του κάθε τόπου) είναι μια πόλη της Καταλονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία, και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Τερ, Γκάλιγκαντς, Ονιάρ και Γκουέλ, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία και αριθμεί 96.722 κατοίκους. Θεωρείται μια από τις ομορφότερες πόλεις της Καταλονίας, χάρις στο γεωγραφικό της ανάγλυφο και το πλούσιο ιστορικό της κέντρο. Ακόμη λόγω της θέσης της ως πέρασμα από την Ιβηρική χερσόνησο στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχει υποφέρει πολλές εισβολές και καταστροφές κατά τη διάρκεια της ύπαρξής της. Αν και οι ιστορικές καταγραφές αναφέρονται σε 25 επιβεβαιωμένες επιδρομές που δέχτηκε η πόλη, οι Ισπανοί αναφέρονται στη Χιρόνα ως την «πόλη των 1.000 επιδρομών». Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό Urbs Gerunda, δηλαδή «πόλη που πρέπει να γίνει αντικείμενο διαχείρισης», όρος που γεννήθηκε μετά την παράδοση της Χιρόνα από τις τοπικές ιβηρικές φυλές στους Ρωμαίους. Έτσι, σε αντίθεση με τις λοιπές ρωμαϊκές πόλεις της Καταλονίας, το όνομα της Χιρόνα δεν περιέχει κανένα ιβηρικό λεξικολογικό στοιχείο. Θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω την πόλη των τεσσάρων ποταμών μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που την επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Catedral de Girona

 Ο Καθεδρικός ναός της Χιρόνα (Catedral de Girona) ή όπως είναι ευρέως γνωστός «ναός της Αγίας Μαρίας της Χιρόνα», αποτελεί την έδρα της τοπικής επισκοπής και ταυτόχρονα ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Άρχισε να χτίζεται το 1312 για να αντικαταστήσει τον παλαιότερο ναό ρομανικού ρυθμού του 11ου αιώνα, από τον οποίο σήμερα διατηρείται ένας πύργος ("ο πύργος του Καρλομάγνου", la torre de Carlemany) και ολοκληρώθηκε οριστικά στα μέσα του 20ού αιώνα. Είναι γοτθικού στυλ, με ένα μόνο κλίτος πλάτους 22 μέτρων, το οποίο και αποτελεί το πλατύτερο κλίτος οποιουδήποτε ρυθμού στον κόσμο, μετά από αυτό του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και το πλατύτερο σε εκκλησία γοτθικού ρυθμού. Η είσοδος κοστίζει 7ε και περιλαμβάνει ακουστική ξενάγηση στο εσωτερικό του ναού, τον πύργο του καμπαναριού και το μοναστήρι. Στην πλατεία του καθεδρικού (Placa de la Catedral), εκτός από τον ναό σώζονται απομεινάρια του ρωμαϊκού τείχους.

catedral de girona

Onyar

 Τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Καταλονίας διασχίζει ο ποταμός Onyar, χωρίζοντας το ιστορικό κέντρο της με τη σύγχρονη συνοικία, αποτελώντας ένα από τα πιο όμορφα και πολυφωτογραφημένα σημεία της Χιρόνα. Γύρω από το ποταμό βρίσκονται χτισμένα κολλητά σπίτια διαφόρων χρωμάτων και μεγεθών, που συνθέτουν μια πολύ χαρακτηριστική εικόνα της πόλης. Η γραφική αυτή γειτονιά λέγεται Cases de l'Onyar, δηλαδή σπίτια του Ονιάρ και είναι όλα έργα διάσημων καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων, που είχαν ως στόχο να ενισχυθεί ο ειδυλλιακός αέρας της πόλης (και το πέτυχαν). Τα μπαλκόνια των σπιτιών μοιάζουν να αιωρούνται πάνω στο νερό και οι αντανακλάσεις τους, δημιουργούν εικόνες που ούτε ο καλύτερος ζωγράφος δε θα μπορούσε να σχεδιάσει.

 Ακόμη, λίγοι γνωρίζουν ότι ο Γουστάβ Αϊφελ, ο άνθρωπος που έφτιαξε τον διάσημο Πύργο του Αϊφελ στο Παρίσι, έχει και άλλες διάσημες δημιουργίες. Πριν λοιπόν από την κατασκευή που έγινε σήμα κατατεθέν της Πόλης του Φωτός, ο Αϊφελ είχε φτιάξει ένα άλλο, μικρότερο βέβαια, έργο τέχνης στη Χιρόνα. Ο λόγος για τη γέφυρα των παλιών ιχθυοπωλείων (Pont de les Peixateries Velles) ή όπως είναι ευρέως γνωστή, τη γέφυρα του Αϊφελ. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κόκκινη γέφυρα πεζών πάνω από τον Onyar, στο σημείο που συναντιούνται οι τέσσερις ποταμοί. Αν και η πόλη έχει 8 γέφυρες, αυτή είναι η πιο διάσημη, κυρίως λόγω του δημιουργού της.

Placa de la Independencia

 Η πλατεία της Ανεξαρτησίας (Placa de la Independencia) αποτελεί αναμφισβήτητα την καρδιά της Χιρόνα. Σχεδιασμένη από τον Marti Sureda στην τοποθεσία του παλιού μοναστηριού του Sant Agusti, θα έλεγα ότι έχει δυο πρόσωπα, ένα το πρωί και ένα το βράδυ. Τη μέρα οι υπαίθριοι πάγκοι έχουν τον πρώτο λόγο, με είδη τέχνης, ρούχα, τουριστικά είδη και τα διάσημα σοκολατένια ντόνατς, σήμα κατατεθέν της περιοχής. Το βράδυ η πλατεία μετατρέπεται σε έναν γαστρονομικό παράδεισο, με δεκάδες κορυφαία εστιατόρια που θα προσπαθήσουν να σας μυήσουν στην καταλανική κουζίνα. Περιστοιχίζεται από πανέμορφα αρχοντικά, ενώ στο κέντρο της βρίσκεται ένα μνημείο (1894), που μνημονεύει τους 1809 υπερασπιστές της πόλης της Χιρόνα, δημιούργημα του γλύπτη Αντόνι Παρέρα.

Rambla de la llibertat

 Ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης είναι ο δρόμος της Ελευθερίας (Rambla de la llibertat). Πρόκειται για ένα στενό δρομάκι κατά μήκος του ποταμού Onyar, που αναπτύχθηκε τον 13o αιώνα με πρότυπο τον ομώνυμο δρόμο στη Βαρκελώνη και χαρακτηρίζεται από τις στοές με χαμηλό ταβάνι και τις άνισες καμάρες. Διαθέτει δεκάδες μικρά καφέ, εστιατόρια και μαγαζιά, με την αλέα δέντρων να σκεπάζει με τη σκιά της τους περαστικούς, ενώ αποτελεί από καιρό το κύριο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο της Χιρόνα και περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα κτίρια, όπως το Casa Norat, με τη Μοντερνιστική πρόσοψη του (1912).

rambla de la libertat

Passeig de la Muralla

 Το Passeig de la Muralla (περπάτημα στα τείχη) είναι ότι ουσιαστικά έχει απομείνει από τα παλιά τείχη της πόλης της Χιρόνα. Κατασκευάστηκε αρχικά από τους Ρωμαίους, ενώ υπάρχουν κομμάτια που χρονολογούνται ήδη από τον 1ο αιώνα π.Χ.! Ωστόσο, πολλά από αυτά που βλέπουμε σήμερα χτίστηκαν μεταξύ του 9ου και του 17ου αιώνα. Για να φτάσετε στο σημείο θα πρέπει να ανεβείτε μια απότομη διαδρομή, που όμως η θέα θα σας αποζημιώσει. Υπάρχουν επτά πύργοι που συνδέουν τα τείχη και ορισμένοι από αυτούς διαθέτουν ξύλινα σκαλοπάτια για να έχετε ακόμη καλύτερη οπτική γωνία της πόλης. Πάντως, αν είστε υψοφοβικοί, δε θα χρειαστεί να ανεβείτε πάνω στους πύργους, καθώς η θέα από όλα τα επίπεδα είναι μαγική. Τέλος, αν ο καιρός το επιτρέπει, εκτός από την πανοραμική θέα της Χιρόνα θα μπορέσετε να απολαύσετε τις χιονισμένες κορυφές των Πυρηναίων.

Banys Arabs

 Ακριβώς δίπλα από τον Καθεδρικό Ναό της Χιρόνα, βρίσκεται ένας μικρός, αλλά εντυπωσιακό θόλος πάνω από ένα πέτρινο κτίριο. Αυτό το κτίριο δεν είναι άλλο από τα Αραβικά Λουτρά (Banys Arabs). Το κτίριο είναι μαγευτικό για την απλότητα των μορφών του και κάποτε μέσα για την ομορφιά του παιχνιδιού ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Τα λουτρά είναι ρωμανικού στυλ, αλλά ακολουθούν το μοντέλο των ρωμαϊκών λουτρών, των αραβικών λουτρών και των εβραϊκών μίκβα από μια παράδοση που επανήλθε τον 11ο αιώνα, με την ανάπτυξη των αστικών περιοχών και την ανάγκη βελτίωσης της υγιεινής. Το κτίριο χωρίζεται σε πολλά δωμάτια που επιτρέπουν σε κάποιον να μετακινηθεί από τις περιοχές με το ψυχρότερο νερό σε εκείνες με το πιο καυτό. Οι επισκέπτες εισέρχονται μέσα από ένα μικρό προθάλαμο που οδηγεί στα αποδυτήρια, που αναμφισβήτητα αποτελεί τον πιο εμβληματικό χώρο στα λουτρά, με μια κεντρική πισίνα 8 πλευρών και 8 κίονες στεφανωμένους με όμορφα διακοσμημένα κιονόκρανα. Μέχρι τον 14ο αιώνα, το κτίριο διατηρούσε τη δραστηριότητά του ως δημόσια λουτρά. Τον 20ο αιώνα, τα αραβικά λουτρά ανακαινίστηκαν για να τα επιστρέψουν στην αρχική τους εμφάνιση. Η είσοδος κοστίζει μόλις 2ε.

banys arabs

Τα Μουσεία

 Το πρώτο από τα μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στη πόλη είναι το Μουσείο Τέχνης της Χιρόνα (Museu d'Art de Girona), που ιδρύθηκε το 1976 και βρίσκεται στο κτίριο του Επισκοπικού Παλατιού, δίπλα στον καθεδρικό ναό. Στο μουσείο μπορείτε να θαυμάσετε εκθέσεις που παρουσιάζουν την εξέλιξη της Χιρόνα μέσα από διαδοχικές εποχές και στυλ όπως Ρωμανικό, Γοτθικό, Αναγεννησιακό, Μπαρόκ, Ρεαλισμό, Μοντερνισμό και Νουτσεσιτισμό. Υπάρχουν επίσης αίθουσες αφιερωμένες στην κεραμική, στο γυαλί και στην τέχνη της καθολικής λειτουργίας, καθώς και αίθουσες με προσωρινές εκθέσεις. Οι κύριες συλλογές είναι οι μεσαιωνικές, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το μουσείο διαθέτει την 3η μεγαλύτερη συλλογή της ρωμανικής και γοτθικής τέχνης στην Καταλονία. Η είσοδος κοστίζει 4,5ε.

 Το μουσείο της Ιστορίας των Εβραίων (Museu d'Historia dels Jueus) έχει ως στόχο να διατηρήσει και να διαδώσει την ιστορία των εβραϊκών κοινοτήτων της Καταλονίας, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη της πόλης, καθώς και στην πολιτιστική και επιστημονική ανάπτυξη της χώρας. Το κτίριο βρίσκεται στο χώρο της συναγωγής του 15ου αιώνα και διαθέτει έντεκα αίθουσες που αποτελούν ένα ταξίδι στην Εβραϊκή Χιρόνα του Μεσαίωνα, με διάφορα αρχαιολογικά εκθέματα ή ντοκιμαντέρ και εικόνες. Η είσοδος κοστίζει 4ε.

 Τέλος, επιβεβλημένη μοιάζει μια στάση στο μουσείο του κινηματογράφου της Χιρόνα (Museu del Cinema). Το συγκεκριμένο μουσείο είναι ένα από τα λίγα στον κόσμο, όπου μπορείτε να κάνετε ένα ταξίδι στα 500 χρόνια ιστορίας των εικόνων, βλέποντας το φόντο και την προέλευση του κινηματογράφου, ως τεχνική και ως οπτικό θέαμα, και να γνωρίσετε τις αρχές της έβδομης τέχνης μέχρι την άφιξη της τηλεόρασης. Τα αντικείμενα που εκτίθενται, εξηγούν πώς απεικονίζονταν οι εικόνες πριν από τον κινηματογράφο και ποια ήταν η τεχνική διαδικασία που οδήγησε στην εφεύρεση του κινηματογράφου το 1895. Η είσοδος κοστίζει 6ε.

Πώς θα πάτε

 Η Θεσσαλονίκη συνδέεται αεροπορικώς με τη Χιρόνα και το Girona–Costa Brava Airport, μέσω της Ryanair. Με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 53€ μετ’ επιστροφής!

Πού θα μείνετε

 Η Χιρόνα είναι μια μεσαίου μεγέθους πόλη στη σκιά της Βαρκελώνης, που συγκεντρώνει τουριστικό ενδιαφέρον κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι τα καταλύματα που υπάρχουν στη πόλη αν και όχι πάρα πολλά είναι ιδιαίτερα ποιοτικά και σε οικονομικές τιμές. Αφού όλα τα αξιοθέατα είναι στο κέντρο της πόλης, θα ήταν σοφό να μην απομακρυνθείτε πολύ από αυτό. Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Hotel Peninsular, ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κοντά στον καθεδρικό ναό και διαθέτει εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.

Πώς θα μετακινήστε

 Παρόλο που τα βασικά αξιοθέατα και το ενδιαφέρον της Χιρόνα επικεντρώνεται στο ιστορικό της κέντρο, που μπορεί κανείς να προσεγγίσει με τα πόδια, στη πόλη υπάρχει ένα άριστο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών. Λόγω και του μεγέθους της πόλης δεν υπάρχει φυσικά μετρό, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεωφορεία, αφού υπάρχουν δέκα διαφορετικά δρομολόγια που καλύπτουν όλη τη πόλη. Τα εισιτήρια μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τον οδηγό. Τα ΤΑΞΙ είναι σχετικά φθηνά και μπορείτε να τα βρείτε σε πολλά σημεία της πόλης, όπως στη Placa Independencia και τον κεντρικό σταθμό.

Τι να φάτε

 Η ισπανική κουζίνα και στην περίπτωση μας η Καταλονική, συνδυάζει υπέροχα το βουνό με την θάλασσα και οι γεύσεις της είναι πολύ κοντά στις δικιές μας. Το πιάτο που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε είναι η διάσημη Paella, που ουσιαστικά είναι ένα πιλάφι από ρύζι και σαφράν, μέσα στο οποίο συνδυάζονται συνήθως θαλασσινά και λαχανικά. Μια καλή επιλογή για να τη δοκιμάσετε είναι το θρυλικό Casa Marieta, που λειτουργεί από το 1890. Ιδιαίτερη θέση στη διατροφή και την κουλτούρα των Ισπανών έχουν φυσικά και τα περιβόητα tapas. Τα τάπας δεν είναι ένα συγκεκριμένο πιάτο, θα μπορούσα να το περιγράψω μόνο ως τους δικούς μας μεζέδες. Πρόκειται παραδοσιακά για μια φέτα ψωμί που έχει κάτι από πάνω (τυρί, τσορίθο, ομελέτα, σαγανάκι ριζότο, βραστή πατάτα κλπ.). Tα καλύτερα θα τα βρείτε στο Lizarran. Ακόμη, όπως ανέφερα παραπάνω σήμα κατατεθέν για τη Χιρόνα είναι τα σοκολατένια ντόνατς, ενώ τέλος, αφού είστε στην Ισπανία μη παραλείψετε να δοκιμάσετε σαγκριά, ένα κόκκινο κρασί με ψιλοκομμένα φρούτα και συχνά χυμό, άλλα και συστατικά όπως πορτοκάλι και κονιάκ.

Χρήσιμες πληροφορίες

spain info2

Στην Ισπανία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στη Χιρόνα η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι τα ισπανικά και πιο συγκεκριμένα μια διάλεκτος της, τα καταλανικά. Αυτό σημαίνει ότι η επικοινωνία είναι λιγάκι δύσκολη, αφού τα Αγγλικά είναι μια γλώσσα άγνωστη για τους Ισπανούς, πόσο μάλλον για τους Καταλανούς! Ωστόσο, με λίγη καλή θέληση, όλα είναι δυνατά.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Ευρώ.

Η Χιρόνα είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).

Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο της Χιρόνα είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια λεωφορείων, που θα σας μεταφέρουν στο κέντρο της πόλης.

Στη Χιρόνα δεν υπάρχει ελληνική πρεσβεία ή κάποιο ελληνικό προξενείο οπότε αν χρειαστείτε οτιδήποτε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κοντινότερο, το οποίο βρίσκεται στη Βαρκελώνη και πιο συγκεκριμένα στην οδό Calle Freixa 6, 08021 και το τηλέφωνο της είναι (0034) 93 2002036.

Το κλίμα στη Χιρόνα μοιάζει πολύ με αυτό της Ελλάδας, με ήπιους χειμώνες και θερμά καλοκαίρια. Έτσι ιδανική περίοδος επίσκεψης είναι το καλοκαίρι, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τις πανέμορφες παραλίες και τις ειδυλλιακές τοποθεσίες της.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Βαρκελώνη, Φιγκέρες, Σαραγόσα

girona lang

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com