3 Votes
Ισραήλ

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Jerusalem map

Η Ιερουσαλήμ είναι μια πόλη μοναδική, που όμοια της δεν υπάρχει στον κόσμο. Ειδικά για εμάς τους Έλληνες είναι ένα ταξίδι ζωής, λόγω όλου του θρησκευτικού και ιστορικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει. Είναι κρίμα όμως να επικεντρωθεί κάποιος μόνο σε αυτό, καθώς η πόλη συμπυκνώνει όλη τη γοητεία της Ανατολής και της σύγχρονης κουλτούρας του Ισραήλ, που σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν επισκέπτη ασυγκίνητο.

Λίγα λόγια για τη πόλη

Η Ιερουσαλήμ, γνωστή και ως Ιεροσόλυμα, είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ από το 1949 και παράλληλα η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με 933.200 κατοίκους. Βρίσκεται σε ένα οροπέδιο στα όρη της Ιουδαίας, ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Νεκρά Θάλασσα, ενώ το καθεστώς της είναι αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Μάλιστα το ανατολικό τμήμα της πόλης θεωρείται από την διεθνή κοινότητα ως κατεχόμενο τμήμα της Παλαιστίνης, μετά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967, όταν οι Ισραηλινές δυνάμεις το κατέλαβαν από την Ιορδανία. Η πόλη αποτελεί ιουδαϊκό, χριστιανικό και ισλαμικό κέντρο θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας και προσελκύει πιστούς από όλο τον κόσμο. Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, περιβάλλεται από έναν οχυρωμένο τοίχο και διαιρείται σε τέσσερις συνοικίες: την αρμένικη, την χριστιανική, τη μουσουλμανική και την εβραϊκή. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω την πρωτεύουσα των θρησκειών μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που την επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Ναός της Αναστάσεως

Ο Ναός της Αναστάσεως ή του Πανάγιου Τάφου, είναι αδιαμφισβήτητα ο σημαντικότερος τόπος λατρείας της χριστιανικής πίστης. Βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης, στη χριστιανική συνοικία και είναι χτισμένος στην περιοχή του λόφου του Γολγοθά, όπου σύμφωνα με τις γραφές έγινε η σταύρωση, η ταφή και η ανάσταση του Χριστού. Από αρχιτεκτονικής άποψης το μνημείο δεν παρουσιάζει συνοχή, καθώς είναι ένα σύμπλεγμα ναών, ιερών και παρεκκλησιών που συμπεριλαμβάνονται στο κύριο κτίσμα. Ο πρώτος ναός ανεγέρθηκε μεταξύ 326μ.Χ. και 335μ.Χ από τον Μέγα Κωνσταντίνο και την μητέρα του την Αγία Ελένη υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Ζηνόβιου. Πάνω στον Τάφο οικοδομήθηκε το κυκλικό οικοδόμημα της Ροτόντας, το οποίο επικοινωνούσε με την τεράστια Βασιλική, όπου υπήρχε η κρύπτη που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός. Μέσα στους αιώνες που ακολούθησαν, ο Ναός υπέστη διαδοχικές καταστροφές και ανοικοδομήθηκε από τους εκάστοτε Βυζαντινούς Αυτοκράτορες και χριστιανούς ηγεμόνες. Εδώ και 2.000 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για την χριστιανοσύνη και κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες προσκυνητές που με ευλάβεια προσκυνούν το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου. Ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα, πολλοί είναι αυτοί που κατακλύζουν το Ναό με σκοπό να παρακολουθήσουν από κοντά την θαυματουργική τελετουργία της Αφής του Αγίου Φωτός. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι ουρές είναι πάντα τεράστιες για το προσκύνημα στον Πανάγιο Τάφο (στην πιο αισιόδοξη περίπτωση δύο ώρες αναμονή), οπότε οπλιστείτε με υπομονή. Η είσοδος είναι δωρεάν.

holy sepulchre church

Via Dolorosa

Η Οδός του Μαρτυρίου (Via Dolorosa) είναι η διαδρομή, που σύμφωνα με τη παράδοση ακολούθησε ο Ιησούς μεταφέροντας τον Σταυρό, από το Πραιτώριο προς το σημείο της σταύρωσής του στον Γολγοθά. Σήμερα εκτελείται τελετουργικά με 14 ενδιάμεσες στάσεις:
1. Πραιτώριο. Η καταδίκη σε θάνατο του Ιησού.
2. Πραιτώριο. Ο Ιησούς παραλαμβάνει τον Σταυρό.
3. Γωνία οδού Ελ Ουάντ η πρώτη πτώση του Ιησού από το βάρος του Σταυρού.
4. Αρμενικό καθολικό παρεκκλήσιο. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση έγινε η συνάντηση του Ιησού με την Μητέρα του.
5. Οικία του Σίμωνα του Κυρηναίου. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες τον αγγαρεύουν για να κουβαλήσει για λίγα μέτρα τον Σταυρό στην θέση του Ιησού. 
6. Οικία της Βερονίκης. Σύμφωνα με τον θρύλο (Το Πέπλο της Βερόνικα), η Αγία Βερονίκη σκουπίζει με το πέπλο της το πρόσωπο του Ιησού και αποτυπώνεται σε αυτό θαυματουργά η εικόνα του Προσώπου του.
7. Πύλη της καταδίκης στο Λατινικό παρεκκλήσιο, όπου έλαβε χώρα η δεύτερη πτώση του Ιησού.
8. Ο Ιησούς συναντά και παρηγορεί τις κόρες της Ιερουσαλήμ. 
9. Είσοδος του Ναού της Αναστάσεως, όπου έγινε και η Τρίτη πτώση του Ιησού.
10. Ανατολικά της Αγίας Αυλής (Παρεκκλήσιο των Αρμενίων και Σύρων), όπου ο Ιησούς απογυμνώνεται για να αρχίσει η διαδικασία της σταύρωσης.
11. Γολγοθάς, έξω από το παρεκκλήσι των Λατίνων.
12. Γολγοθάς, έξω από το παρεκκλήσι των Ελληνορθόδοξων.
13. Σημείο της Αποκαθήλωσης.
14. Πανάγιος Τάφος.

Πραιτώριο

Το Πραιτώριο, δηλαδή η φυλακή του Χριστού, βρίσκεται πάνω στην οδό των Παθών και εκείνη την εποχή ήταν Διοικητήριο και επίσημη κατοικία του Ρωμαίου Διοικητή. Αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Χριστιανοσύνη, αφού είναι το μέρος στο οποίο ο Πόντιος Πιλάτος διέταξε να μαστιγώσουν τον Ιησού, το μέρος που οι Ρωμαίοι στρατιώτες Τον έντυσαν με την κόκκινη χλαμύδα, Τον φυλάκισαν και Τον καταδίκασαν στην έσχατη ποινή του θανάτου με σταύρωση. Από εδώ επίσης, πήρε το Σταυρό για να ξεκινήσει το δρόμο του Μαρτυρίου. Μέσα στο Πραιτώριο, θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε τη φυλακή του Χριστού, καθώς επίσης του Βαραββά και των ληστών που σταυρώθηκαν μαζί Του. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι συνθήκες κράτησης Του ήταν άθλιες, αφού σε αυτή τη χαμηλή και στενή σπηλιά, οι φύλακες είχαν τοποθετήσει τα πόδια του Θεανθρώπου μέσα σε τρύπες, έτσι ώστε να μην μπορέσει να διαφύγει.

praitorion

Όρος Ελαιών

Το όρος των Ελαιών (Har ha-Zeitim) βρίσκεται ανατολικά και ακριβώς δίπλα στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ και πήρε το όνομά του από τους ελαιώνες που κάλυπταν κάποτε τις ράχες του βουνού. Αναφέρεται αρκετές φορές στα Ευαγγέλια, αφού εκεί διαδραματίστηκαν αρκετά σημαντικά γεγονότα της ζωής του Χριστού και της Παναγίας. Σημαντικότερο φυσικά η Ανάληψη Του στους ουρανούς. Λόγω της σημασίας του, τόσο με τον Ιησού όσο και με την Παναγία, το Όρος των Ελαιών αποτελεί τόπο χριστιανικής λατρείας από τους αρχαίους χρόνους και σήμερα είναι σημαντικός τόπος προσκυνήματος για τους Χριστιανούς, τους Καθολικούς και τους Προτεστάντες.

Cenacle

Το Cenacle, γνωστό και ως «Υπερώο», ήταν η πρώτη χριστιανική εκκλησία! Πρόκειται για μια αίθουσα στον τάφο του Δαυίδ και παραδοσιακά θεωρείται η περιοχή που τελέστηκε ο Μυστικός Δείπνος. Σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, φαίνεται ότι οι απόστολοι χρησιμοποιούσαν το κτίσμα ως προσωρινή κατοικία όταν βρίσκονταν στην Ιερουσαλήμ, αν και ο Τζέιμπεϊν-Φάουσετ-Μπράουν (αναλυτής της Βίβλου) διαφωνεί, θεωρώντας το δωμάτιο τόπο συνάντησης. Και αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χριστιανική παράδοση, καθώς πέραν από το γεγονός του Μυστικού Δείπνου, στην αίθουσα αυτή το Άγιο Πνεύμα εμφανίστηκε στους έντεκα αποστόλους μετά το Πάσχα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πύργος του Δαβίδ

Ο πύργος του Δαβίδ είναι ένα αρχαίο φρούριο χτισμένο στην ακρόπολη της παλιάς πόλης, κοντά στην Πύλη της Γιάφας. Η χρονολογία ανέγερσής του τοποθετείται γύρω στον 2ο αιώνα π.Χ. και μέσα στο πέρασμα των αιώνων καταστράφηκε από επιδρομείς και ανακατασκευάστηκε διαδοχικά. Η ανέγερσή του στόχευε στην ενίσχυση ενός από τα στρατηγικότερα σημεία άμυνας της πόλης, ενώ το όνομά του οφείλεται στον Βασιλιά Δαβίδ, καθώς ο πύργος συμπεριλαμβανόταν στην οχύρωση της πόλης που σχεδιάστηκε υπό την ηγεμονία του. Από το 1989 στην περιοχή του πύργου φιλοξενείται το Μουσείο Ιστορίας της Ιερουσαλήμ, στο οποίο εκτίθενται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, που περιγράφουν την εξέλιξη της πόλης μέσα σε μία περίοδο τεσσάρων χιλιετηρίδων! Ο συγκεκριμένος χώρος συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον δημοφιλών μεταξύ των τουριστών, διότι εκτός από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον προσφέρει μία πανοραμική άποψη ολόκληρης της πόλης και είναι ένας από τους ιδανικότερους τόπους για την απαθανάτιση του αστικού περιγράμματος, μιας εκ των ιστορικότερων πόλεων του πλανήτη.

david tower

Τείχος των Δακρύων

Πρόκειται για ένα απομεινάρι του αρχαίου τείχους που περιέβαλε τον προαύλιο χώρο του πρώτου και δεύτερου μεγάλου Ιουδαϊκού ναού. Θεωρείται ένας από πιο ιερούς τόπους Ιουδαϊσμού και σε ετήσιο επίπεδο αποτελεί τόπο προσκυνήματος για χιλιάδες Εβραίους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως έτος κατασκευής του αρχικού τμήματος υπολογίζεται το 19 π.Χ όταν στην εξουσία βρισκόταν ο Ηρώδης ο Μεγάλος, ενώ τα υπόλοιπα στρώματα προστέθηκαν μετά το 700π.Χ.. Βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και εκτός από το ορατό κομμάτι του που είναι προσεγγίσιμο από τους προσκυνητές, υπάρχει και αυτό που διατρέχει τους πρόποδες του Όρους του Ναού και βρίσκεται στην μουσουλμανική συνοικία. Το γεγονός αυτό προκαλούσε συνεχιζόμενα κρούσματα βίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Γι΄αυτό το 1930 συγκλήθηκε μια διεθνής επιτροπή που συνυπολόγισε τις αξιώσεις και καθόρισε τα δικαιώματα για την κάθε μία πλευρά. Σήμερα είναι ένας μεγάλος υπαίθριος τόπος προσευχής και προσκυνήματος και οι πρώτες αναφορές που πιστοποιούν αυτή τη λειτουργία του ανάγονται στον 4ο αιώνα π.Χ.. Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά θα περάσετε από έναν υποτυπώδη έλεγχο τσαντών πριν περάσετε, ενώ το Shabbat απαγορεύονται οι φωτογραφίες.

Θόλος του Βράχου

Ο Θόλος ή Τρούλος του Βράχου είναι ένα μουσουλμανικό ιερό, το οποίο βρίσκεται στο όρος του Ναού στην ισλαμική συνοικία. Η ανέγερσή του τοποθετείται μεταξύ 689 και 691 μ.Χ. και αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα της αρχιτεκτονικής, καθώς οι κατασκευαστές του προσπάθησαν να ανταγωνιστούν ορισμένους μεγαλοπρεπείς τόπους λατρείας άλλων θρησκειών (π.χ. Ναός της Αναστάσεως). Μάλιστα για πρώτη φορά υιοθετήθηκε η τεχνοτροπία της ροτόντας, που μέχρι τότε ήταν άγνωστη για το Ισλάμ. Σκοπός της ανέγερσης ήταν η δημιουργία ενός προσκυνηματικού τεμένους και όχι ενός τζαμιού για δημόσια λατρεία. Η κατασκευή του ήταν οκταγωνική και ο ξύλινος τρούλος στηρίζονταν σε 24 στύλους. Το εξωτερικό του καλύπτεται από χρωματισμένες κεραμικές πλάκες, ενώ ο θόλος, μετά από διαδοχικές αναστηλώσεις, καλύφθηκε από το γνωστό χρυσό περίβλημα (1967). Η τελευταία αναστήλωση έγινε το 1993 με τη δωρεά του βασιλιά Χουσείν της Ιορδανίας και κόστισε 8,2 εκατομμύρια δολάρια! Διοικητικά το τέμενος ελέγχεται από την κυβέρνηση της Ιορδανίας και αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα επιτρεπόταν σε πολύ περιορισμένο αριθμό μη μουσουλμάνων να προσεγγίσουν την περιοχή του όρους του ναού. Αυτό δημιουργούσε συνεχόμενες εντάσεις με την εβραϊκή κοινότητα για την οποία ο χώρος είναι επίσης ιερός. Από το 2006, ο περιβάλλον χώρος άνοιξε για επισκέψεις τουριστών από τις 7:30 μέχρι τις 11:30 το πρωί και από τις 1:30 μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι.

adome of the rock

Israel Museum

Το Μουσείο του Ισραήλ, θεωρείται ένα από τα κορυφαία μουσεία τέχνης και αρχαιολογίας στον κόσμο και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει πάνω από μισό εκατομμύριο αντικείμενα σχετικά με τη Βίβλο, την εβραϊκή ζωή, την αρχαιολογία στους Αγίους Τόπους και την τοπική και διεθνή τέχνη. Ιδρύθηκε το 1965, σχεδιασμένο από τους Alfred Mansfeld και Dora Gad, ενώ το 2010 υποβλήθηκε σε μια ολοκληρωμένη τριετή επέκταση για να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία του επισκέπτη. Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα έκθεση όλων είναι το Ιερό του Βιβλίου (Shrine of the Book), το οποίο φιλοξενεί τα παλαιότερα βιβλικά βιβλία του κόσμου! Προσοχή αξίζουν επίσης συλλογές κουστουμιών και κοσμημάτων των ραβίνων, η πτέρυγα σχετικά με την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και διάφορα εκθέματα από τη σύγχρονη ιστορία του Ισραήλ. Η είσοδος κοστίζει 50 σεκέλ, δηλαδή περίπου 13ε.

Yad Vashem

Το Γιαντ Βασσέμ είναι ουσιαστικά το επίσημο μνημείο του εβραϊκού κράτους στα θύματα του ναζιστικού ολοκαυτώματος. Βρίσκεται στην δυτική περιοχή του Όρους Χερτζλ και στο όλο συγκρότημα (45 στρέμματα) περιλαμβάνονται αναλυτικά το Μουσείο Ιστορίας του Ολοκαυτώματος, το Μνημείο των Παιδιών και η Αίθουσα Μνήμης, το Μουσείο Τέχνης του Ολοκαυτώματος, γλυπτά, υπαίθρια αναμνηστικά μνημεία, όπως η κοιλάδα των Κοινοτήτων, μια συναγωγή, αρχεία, ένα ερευνητικό ινστιτούτο, βιβλιοθήκη, και ένα εκπαιδευτικό κέντρο: η Διεθνής Σχολή Σπουδών του Ολοκαυτώματος. Ιδρύθηκε το 1953 στα Ιεροσόλυμα μετά από απόφαση της Κνεσέτ και σήμερα έχει 2 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Το κύριο μέρος του συγκροτήματος, το Μουσείο Ιστορίας του Ολοκαυτώματος, είναι χτισμένο κυρίως υπόγεια και καταγράφει την ιστορία του Ολοκαυτώματος από την εβραϊκή προοπτική. Οι επισκέπτες κατευθύνονται μέσω των γκαλερί που αναφέρουν την ιστορία των κοινοτήτων που υπήρχαν πριν από το Ολοκαύτωμα, την άνοδο του ναζισμού και την εκτυλισσόμενη φρίκη εκείνων των χρόνων, συμπεριλαμβανομένων των εμπειριών σε στρατόπεδα θανάτου. Το Yad Vashem δίνει έμφαση στις εμπειρίες μεμονωμένων θυμάτων, χρησιμοποιώντας πρωτότυπα αντικείμενα, μαρτυρίες επιζώντων και προσωπικά αντικείμενα. Στο τέλος του μουσείου, οι επισκέπτες οδηγούντα,ι μέσω του Hall of Names, σε ένα μπαλκόνι με πανοραμική θέα της Ιερουσαλήμ. Η είσοδος με audio guide tour κοστίζει 25 σεκέλ (περίπου 6,5ε), ενώ για το Μουσείο Ιστορίας του Ολοκαυτώματος και όλους τους άλλους χώρους δε θα χρειαστεί να πληρώσετε τίποτα.

yad vashem

Πύλες

Τα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, που χτίστηκαν στις αρχές του 16ου αιώνα από τον τουρκικό σουλτάνο Suleiman the Magnificent, έχουν οκτώ διαφορετικές πύλες. Όλες εκτός από μία (τη Πύλη του Έλεος), εξακολουθούν να εξυπηρετούν τους κατοίκους και αξίζει να τις επισκεφθείτε.
Zion Gate
Αυτή η πύλη φέρει το βιβλικό όνομα της Ιερουσαλήμ στα εβραϊκά και στα αγγλικά, ενώ το αραβικό όνομα αυτής της πύλης είναι η Πύλη του Προφήτη Δαβίδ, καθώς ο τάφος του βασιλιά Δαβίδ, στο παρακείμενο Όρος Σιών, απέχει μόνο μερικά βήματα. Η πύλη Zion οδηγεί απευθείας στις αρμενικές και εβραϊκές συνοικίες.
Dung Gate
Το ασυνήθιστο όνομα αυτής της πύλης προέρχεται από τα απορρίμματα που πετάγονταν εκεί κατά την αρχαιότητα, όταν οι άνεμοι εξάπλωναν τις δυσάρεστες οσμές σε όλη την Ιερουσαλήμ. Αυτή η πύλη οδηγεί απευθείας στο Δυτικό Τοίχος και το Αρχαιολογικό Πάρκο.
Golden gate
Αυτή η πύλη, στον ανατολικό τοίχο του Θόλου του Βράχου, είναι ίσως η πιο γνωστή από όλες. Ονομάζεται επίσης Πύλη του Ελέους ή Ανατολική Πύλη και έχει αποκλειστεί εδώ και αιώνες, καθώς λέγεται ότι περιμένει ένα θαυμαστό άνοιγμα όταν έρθει ο Μεσσίας και οι νεκροί αναστηθούν.
Lion’s gate
Αυτή η πύλη πήρε το όνομά της από ένα ζευγάρι γλυπτών που υπάρχουν στις δύο άκρες της. Στην πραγματικότητα τα γλυπτά είναι τίγρεις, το εραλδικό σύμβολο του Σουλτάνου Μπεϊμπάρ του 13ου αιώνα. Ονομάζεται επίσης Πύλη του Αγίου Στεφάνου, μετά τον πρώτο Χριστιανό μάρτυρα, ο οποίος σύμφωνα με τη παράδοση λιθοβολήθηκε στη περιοχή. Η Πύλη του Λέοντα, οδηγεί στις πισίνες της Μπεθέσντα, τη Via Dolorosa, και τις αγορές, ενώ έγινε διάσημη κατά τη διάρκεια του πολέμου των Έξι Ημερών.
Herod’s gate
Παρά το όνομά του, ο διαβόητος Ιουδαίος βασιλιάς δεν είχε καμία σχέση με αυτή την πύλη. Η πύλη του Ηρώδη οδηγεί στις αγορές της Παλιάς Πόλης και στα αραβικά και τα εβραϊκά ονομάζεται Πύλη των Λουλουδιών. Κάποιοι λένε ότι το όνομα προέρχεται από μια ροζέτα σκαλισμένη πάνω της. Ωστόσο, στα αραβικά μια παρόμοια λέξη που σημαίνει "ξύπνησε" και μπορεί να αναφέρεται σε ένα κοντινό νεκροταφείο και την ελπίδα της ανάστασης.
Damascus gate
Η Πύλη της Δαμασκού είναι ίσως η πιο επιβλητική από αυτές στην παλιά πόλη και πήρε το όνομα της από την πόλη που ήρθαν κάποτε οι ηγεμόνες της Ιερουσαλήμ. Είναι πάντα μια πολυσύχναστη οδός, χάρη στις πολύβουες αγορές στο εσωτερικό της. Κάτω από την πύλη του 16ου αιώνα, οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει μέρος της εισόδου που έκτισε ο αυτοκράτορας Αδριανός τον 2ο αιώνα μ.Χ.
New gate
Αυτή είναι η μοναδική είσοδος της Παλιάς Πόλης που δεν αποτελεί μέρος του αρχικού σχεδιασμού των τειχών του 16ου αιώνα. Παραβιάστηκε στις πτωτικές ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για να επιτρέψει στους χριστιανούς προσκυνητές ταχύτερη πρόσβαση στις ιερές τους θέσεις μέσα στους προμαχώνες.

Jaffa gate
Τέλος, αυτός ήταν ο προορισμός των Εβραίων και Χριστιανών προσκυνητών, που αποβιβάζονταν στο λιμάνι της Jaffa, εξ ου και το όνομά της πύλης. Οδηγούσε (και εξακολουθεί να οδηγεί) απευθείας στις εβραϊκές και χριστιανικές συνοικίες, καθώς και στα πιο δημοφιλή μέρη της αγοράς και στο Μουσείο του Πύργου του Δαυίδ.


Πως θα πάτε

Παρόλο που η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της χώρας, δε διαθέτει κάποιο αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να εξυπηρετείτε από αυτά που βρίσκονται στο Τελ Αβίβ. Η καλύτερη επιλογή μετάβασης στη πόλη λοιπόν, έρχεται από την Ryanair, όπου με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια από 34€ μετ’ επιστροφής! Αν πάλι επιθυμείτε μια πιο άνετη πτήση, μπορείτε να επιλέξετε μια πτήση με την Aegean από 109€ μετ’ επιστροφής. Από εκεί μπορείτε να πάρετε ένα από τα τοπικά λεωφορεία, τα Sherut (στα οποία θα αναφερθώ αμέσως παρακάτω) ή να κλείσετε μια οργανωμένη εκδρομή από κάποιο τοπικό ταξιδιωτικό γραφείο.

Που θα μείνετε

Ένα από τα αρνητικά του Ισραήλ είναι η πανάκριβη διαμονή. Και όταν λέω πανάκριβη το εννοώ, αφού μην περιμένετε να βρείτε κάτι κάτω από 90ε την ημέρα! Ακόμη και τα Hostel ή τα διαμερίσματα έχουν εξωφρενικές τιμές, ειδικά τη περίοδο των εορτών. Η δική μου πρόταση είναι το New Imperial Hotel, που στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο του 19ου αιώνα, το οποίο ανήκει στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Το κατάλυμα βρίσκεται δίπλα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και είναι πλήρως εξοπλισμένο, με ότι χρειάζεστε.

Πως θα μετακινήστε

Αρχικά να επισημάνω ότι στη παλιά πόλη, εκεί δηλαδή που θα περάσετε τον περισσότερο χρόνο (αν όχι όλο) στη πόλη, δεν υπάρχουν μεταφορικά μέσα, καθώς αποτελείτε από στενά λιθόστρωτα δρομάκια. Η Ιερουσαλήμ πάντως διαθέτει αρκετούς τρόπους μετακίνησης για τους κατοίκους και τους τουρίστες, αφού υπάρχουν λεωφορεία, τραμ και τρένα, που θα σας μεταφέρουν όπου επιθυμείτε. Τα λεωφορεία είναι σχεδόν παντού μέσα στη πόλη, αφού υπάρχουν πάνω από 100 γραμμές, ενώ υπάρχει ξεχωριστό δίκτυο που εξυπηρετεί τις αραβο-ισραηλινές πόλεις και τις παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης. Κατά τη γνώμη μου πάντως, τα τραμ είναι ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης στην καρδιά της Ιερουσαλήμ, αφού είναι και πιο γρήγορα και έρχονται σχεδόν κάθε δέκα λεπτά. Ανάλογα με τις μέρες που θα μείνετε στη πόλη προτείνω να εκδώσετε μια κάρτα μετακινήσεων Rav Kav, που κοστίζει 5 σεκέλ, είτε από κάποιον οδηγό είτε από την ομώνυμη εφαρμογή, για να κινήστε πιο άνετα και οικονομικά. Τέλος, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στα Sherut. Τα Sherut λοιπόν είναι ένα είδος μίνι βαν- ταξί, το οποίο μοιράζεσαι με άλλα 8-10 άτομα. Μπορείς να φτάσεις γρήγορα και οικονομικότερα στον προορισμό σου, απ’ ότι αν χρησιμοποιούσες ένα κανονικό ταξί. Πραγματοποιεί διαδρομές από πόλη σε πόλη, διαδρομές μέσα στην ίδια την πόλη και τέλος, διαδρομές από και προς το αεροδρόμιο από τα Ιεροσόλυμα, το Τελ Αβίβ και τη Χάιφα. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις από τα σημεία εκκίνησης, αλλιώς το σταματάς στο δρόμο.

Τι να φάτε

Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του Ισραήλ αντανακλάται και στην κουζίνα της χώρας. Οι αμέτρητοι μετανάστες που ήρθαν στη χώρα, έχουν φέρει μαζί τους τις αγαπημένες οικογενειακές συνταγές τους από τη Βόρεια Αφρική, τη Μεσόγειο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Κάποια από τα πράγματα που απαγορεύεται να μην δοκιμάσετε πριν φύγετε από τη πόλη είναι τα φαλάφελ, χούμους, σαγουρμά, shakshuka, ελιές, χαλβά, τοπικά ψάρια από τον Ιορδάνη ποταμό, φρέσκους χυμούς φρούτων, υπέροχα ψωμιά και μια ποικιλία από επιδόρπια μελιού. Για όσους δεν γνωρίζουν, το φαλάφελ είναι κάτι σαν τους δικούς μας ρεβιθοκεφτέδες, το χούμους μια κρεμώδης σαλάτα από ταχίνι και ρεβίθια, το σαγουρμά είναι το αντίστοιχο πιτόγυρο του Ισραήλ και τέλος το shakshuka είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο, με αυγό, ντομάτα και σκόρδο, που τρώγεται συνήθως για πρωινό ή για βραδινό και σερβίρεται σε καυτά σκεύη, που το μαγειρεύουν εκείνη τη στιγμή.

Χρήσιμες πληροφορίες

israel info

Στην Ιερουσαλήμ ταξιδεύουμε με Διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον 6 μηνών, ενώ δε χρειάζεται από πριν έκδοση Βίζας. Με την είσοδο σας στη χώρα, θα σας χορηγήσουν οι Ισραηλινές αρχές μια δωρεάν Βίζα για ένα μήνα, την οποία όμως δε πρέπει να χάσετε, καθώς έπειτα θα έχετε μπλεξίματα.
Στην Ιερουσαλήμ η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα εβραϊκά, ενώ οι περισσότεροι μιλούν και αραβικά. Οι νεότεροι ξέρουν αγγλικά, ενώ όλοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν αν γνωρίζουν.
Το νόμισμα της χώρας είναι το Νέο Ισραηλινό Σεκέλ (ILS) και η ισοτιμία του αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 3,92 σεκέλ. Πολλά μαγαζάκια μέσα στα παζάρια, δέχονται δολάρια και ευρώ.
Μετατρέψετε τα χρήματα σας είτε στις δεκάδες τράπεζες που υπάρχουν στην πόλη, είτε στα ανταλλακτήρια, που αναγράφουν τις ισοτιμίες, αφού παίρνουν πολύ μικρή προμήθεια.
Προσέξτε τα προσωπικά σας αντικείμενα καθώς στην πόλη υπάρχει αυξημένος ο κίνδυνος τον πορτοφολάδων και των λοιπών μικροαπατεώνων.
Το Ελληνικό Άμισθο Γενικό Προξενείο στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται στην οδό 31 Rachel Imenou St. και το τηλέφωνο του είναι +9722 5619583 5619584.
Η καλύτερη εποχή για να πάτε στην Ιερουσαλήμ είναι φυσικά την περίοδο των γιορτών, είτε Χριστούγεννα είτε Πάσχα, όταν η ατμόσφαιρα είναι πιο έντονη.
Το Shabbat είναι κάτι σαν την δική μας Κυριακή και διαρκεί από τη δύση του ηλίου της Παρασκευής μέχρι τη δύση του ηλίου του Σαββάτου. Σε αυτό το διάστημα τα πάνα υπολειτουργούν από καταστήματα και εστιατόρια μέχρι τα Μ.Μ.Μ., οπότε να είστε προετοιμασμένοι.

Προτεινόμενες εκδρομές → Τελ Αβίβ, Βηθλεέμ, Νεκρά Θάλασσα

jerusalem lang

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com