Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν δεν επισκεφτείς το Κάιρο, δεν ξέρεις τι θα πει Ανατολή. Αυτή η άποψη με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Πως θα περιέγραφα εγώ τώρα την αιγυπτιακή πρωτεύουσα σε μια πρόταση; Ένα μέρος με άπλετη ιστορία, πυραμίδες, καμήλες, εντυπωσιακά τζαμιά, ιστορικές αγορές και έναν αστείρευτο ήχο κόρνας μέσα στην ατελείωτη κίνηση.
Λίγα λόγια για την πόλη
Το Κάιρο είναι η πρωτεύουσα της Αιγύπτου και η μεγαλύτερη πόλη του Αραβικού κόσμου και της Αφρικής. Βρίσκεται κοντά στο Δέλτα του Νείλου, και ιδρύθηκε το 969 μ.Χ.! Πιο συγκεκριμένα δημιουργήθηκε τον 10ο αιώνα από τον Φατιμίδη στρατηγό Τζάουχαρ, ο οποίος συνέστησε τον πρώτο οικισμό κοντά στο ρωμαιοβυζαντινό φρούριο της Βαβυλωνίας. Κάτω από την κυριαρχία των Φατιμίδων και των Μαμελούκων (13ος-16ος αιώνας) γνώρισε αξιοσημείωτη ακμή, ενώ η κατάκτησή της από τους Τούρκους το 1517 σήμανε την αρχή της παρακμής της. Βέβαια στην περιοχή της σύγχρονης πόλης βρίσκονται ερείπια παλαιότερων πρωτευουσών, όπως φαίνεται στα τμήματα του Παλαιού Καΐρου, κάτι που μαρτυρά ότι η πόλη κατοικούνταν και παλαιότερα. Φιλοξενεί περίπου 6,76 εκατομμύρια κατοίκους μέσα στην πόλη και επιπλέον 10 εκατομμύρια κατοίκους στην περιφέρεια αυτής, κατατάσσοντας την έτσι στις μεγαλύτερες αστικές περιοχές του κόσμου (βρίσκεται στην έκτη θέση). Έχει το προσωνύμιο «η πόλη των χιλίων μιναρέδων» λόγω της κυριαρχίας της ισλαμικής αρχιτεκτονικής, και αποτελεί για καιρό το κέντρο της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της περιοχής. Τέλος το κλίμα της είναι ήπιο και ξηρό, ενώ θεωρείται ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο με βιβλιοθήκες μουσεία και αναμφισβήτητα αξιόλογα μνημεία. Μπορεί λοιπόν ο καθένας εύκολα να αντιληφθεί ότι μια περιήγηση στην σκονισμένη και πολύβουη πρωτεύουσα της Αιγύπτου, δεν είναι μόνο πυραμίδες. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω το Κάιρο μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που το επισκέπτεται για πρώτη φόρα.
Πεδιάδα της Γκίζας
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, ένας από τους κύριους λόγους που επισκέπτεται κάποιος την Αίγυπτο και πιο συγκεκριμένα το Κάιρο είναι για να δει από κοντά τις πυραμίδες. Στα περίχωρα λοιπόν της αιγυπτιακής πρωτεύουσας βρίσκεται η πεδιάδα της Γκίζας, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο. Το συγκεκριμένο σημείο ήταν η νεκρόπολη των Φαραώ και οι πυραμίδες φυσικά οι τάφοι τους. Μάλιστα αποτελούν το μόνο σωζόμενο από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, ενώ ο τρόπος κατασκευής τους παραμένει μέχρι σήμερα μυστήριο. Η πιο μεγάλη από αυτές, η Πυραμίδα του Χέοπα με ύψος περίπου 147 μέτρα είναι και η παλαιότερη. Χρονολογείται γύρω στο 2560 π.Χ. και για την κατασκευή της χρειάστηκαν περίπου 20 χρόνια, αρκετές χιλιάδες εργατών (όχι δούλοι όπως λανθασμένα πιστεύεται) και προορίζονταν για ταφικό μνημείο της τέταρτης δυναστείας Αιγύπτιων Φαραώ. Οι δύο μικρότερες πυραμίδες είναι του Χεφρήνου (γιού του Χέοπα) και του Μικερίνου (εγγονού του Χέοπα), ενώ οι τρείς ακόμη μικρότερες κατασκευάστηκαν για τις βασίλισσες.
Λίγα χιλιόμετρα πιο νότια, θα βρείτε και το αρχαιότερο άγαλμα στον κόσμο, την Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας (Great Sphinx of Giza). Πρόκειται για ένα τεράστιο μνημείο από ασβεστόλιθο, το οποίο απεικονίζει μια σφίγγα, δηλαδή ένα μυθολογικό πλάσμα με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου! Χτίστηκε γύρω στο 2500 π.Χ. από τον Χεφρήνο ως φύλακας των πυραμίδων και οι διαστάσεις της προκαλούν δέος. Ενδεικτικά έχει ύψος 22,2 μέτρα, πλάτος 6 μέτρα και μήκος 73,5 μέτρα! Οι θεωρίες γύρω από την σφίγγα είναι πολλές, με την δημοφιλέστερη να υποστηρίζει ότι απεικονίζει τον Φαραώ Χέοπα! Η είσοδος στην πεδιάδα της Γκίζας κοστίζει 200 λίρες Αιγύπτου (δηλαδή περίπου 11,5ε), ενώ αν επιθυμείτε να μπείτε μέσα στην μεγάλη πυραμίδα θα χρειαστεί να πληρώσετε άλλες 400 (δηλαδή περίπου 22,5ε).
Τέλος, στην ευρύτερη περιοχή της Γκίζας, βρίσκεται και το Μουσείο Πάπυρου (Egypt Papyrus Museum). Χωρίς να πληρώσετε απολύτως τίποτα, θα μάθετε τα πάντα γύρω από την διαδικασία παρασκευής του παπύρου, ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε και τον δικό σας αυθεντικό πάπυρο. Οι τιμές εκεί είναι κάπως πιο τσιμπημένες, αλλά θα σας δώσουν και πιστοποιητικό γνησιότητας, ενώ θα γράψουν και το όνομα σας στα ιερογλυφικά!
Μέμφις-Σακκάρα
Και αφού τελειώσετε με την πεδιάδα της Γκίζας, θα πρότεινα να συνεχίσετε με μια άλλη νεκρόπολη αυτή της Σακκάρα. Ξεκινήστε με το Μέμφις (Memphis), την πρώτη πρωτεύουσα της Αιγύπτου που ιδρύθηκε από τον Βασιλιά Μενές κατά τη διάρκεια του Παλαιού Βασιλείου. Στον αρχαιολογικό χώρο του Μέμφις, θα θαυμάσετε το τεράστιο άγαλμα του Ραμσή II, το οποίο βρέθηκε μέσα στον Νείλο το 1820 από τον Τζοβάνι Μπατίστα Καβίλια, την Σφίγγα του Αλαβάστρου, καθώς και διάφορα άλλα ευρήματα που ανασκάφηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Η είσοδος κοστίζει 80 λίρες Αιγύπτου (δηλαδή περίπου 4,5ε).
Έπειτα ανηφορήστε προς την Σακκάρα (Saqqara), ξεκινώντας από την πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ. Πρόκειται για την αρχαιότερη πυραμίδα από όλες, η οποία χτίστηκε την 3η Δυναστεία και υπολογίζεται ότι η ηλικία της είναι πάνω από 4700 έτη! Συνεχίστε με την πυραμίδα του Τέτι, η οποία αν και πολύ μικρή διαθέτει σπάνιας ομορφιάς τοιχογραφίες και κλείστε με τον τάφο του Μασταμπά, ενός ισχυρού αξιωματούχου της Έκτης Δυναστείας. Ο συγκεκριμένος τάφος είναι ένας από τους πιο έξοχα διακοσμημένους τάφους του Παλαιού Βασιλείου, έχοντας πάνω από τριάντα δωμάτια! Και εδώ η είσοδος κοστίζει 80 λίρες Αιγύπτου (δηλαδή περίπου 4,5ε).
Πλατεία Ταχρίρ
Και αφού τελειώσαμε με τα περίχωρα και τις πυραμίδες είναι ώρα να περάσουμε στο κέντρο της πόλης! Ιδανικό σημείο εκκίνησης είναι φυσικά η πλατεία Ταχρίρ (Tahrir Square). Η πλατεία της ελευθερίας αποτελεί το σημείο μηδέν του Καΐρου και το μέρος όπου γράφτηκε η σύγχρονη ιστορία ολόκληρης της Αιγύπτου! Στο συγκεκριμένο σημείο πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης το 2011, που οδήγησαν στην καθαίρεση του τότε Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ! Η αιγυπτιακή κυβέρνηση το 2019, ξεκίνησε την εφαρμογή ενός μεγάλου σχεδίου ανάπλασης της πλατείας, η οποία πλέον είναι άκρως εντυπωσιακή και φιλόξενη. Από την μια πλευρά της πλατείας στέκει αγέρωχο το άγαλμα του Omar Makram, ενώ από την άλλη πλευρά βρίσκεται το Αιγυπτιακό Μουσείο (στο οποίο θα αναφερθώ αμέσως παρακάτω), τα κεντρικά γραφεία του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (National Democratic Party-NDP), το κτίριο Mogamma (που στεγάζει διάφορες διοικητικές υπηρεσίες) και διάφορα πολυτελή ξενοδοχεία. Τέλος, στο κέντρο της πλατείας υπάρχει μια τεράστια αιγυπτιακή σημαία που ανεμίζει περήφανη στον ουρανό!
Τα Μουσεία
Στο Κάιρο θα βρείτε πολλά μουσεία και χώρους τέχνης με κάποιες από τις σημαντικότερες συλλογές αρχαιοτήτων στον κόσμο. Το δημοφιλέστερο από αυτά είναι φυσικά το Αιγυπτιακό Μουσείο (Egyptian Museum). Το συγκεκριμένο μουσείο βρίσκεται στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, λειτουργεί από το 1902 και θεωρείται ένα από τα πλουσιότερα από πλευράς εκθεμάτων στον κόσμο! Στους δύο του ορόφους φιλοξενούνται πάνω από 120.000 εκθέματα, μεταξύ των οποίων θα βρείτε εκτεταμένες συλλογές παπύρων, κοσμημάτων, νομισμάτων, όπλων, αγγείων, αγαλμάτων και προσωπικών αντικείμενων των Φαραώ που βρέθηκαν στις ταφικές ανασκαφές. Η πιο σημαντική ανασκαφή στην παγκόσμια ιστορία, ήταν του τάφου του βασιλιά Τουτανκχαμόν και από τα ευρήματα αυτά ξεχωρίζει η χρυσή μάσκα 11 κιλών, σήμα κατατεθέν του μουσείου. Στην συγκεκριμένη αίθουσα απαγορεύονται οι φωτογραφίες. Πάντως σε λίγο καιρό το συγκεκριμένο μουσείο θα αποτελέσει παρελθόν, αφού αν όλα κυλήσουν ομαλά εντός του 2022 τα εκθέματα θα μεταφερθούν στο ολοκαίνουργιο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (Grant Egyptian Museum). Η είσοδος κοστίζει 75 λίρες Αιγύπτου (δηλαδή περίπου 4,5ε).
Θα παρατηρήσατε ότι δεν αναφέρθηκα καθόλου σε μούμιες. Στις 3 Απριλίου του 2021 πραγματοποιήθηκε μια εντυπωσιακή εκδήλωση, η οποία ονομάστηκε Χρυσή Παρέλαση των Φαραώ (Pharaohs Golden Parade), κατά την οποία είκοσι δύο μούμιες που ανήκαν σε Βασιλείς και Βασίλισσες του Νέου Βασιλείου της Αρχαίας Αιγύπτου μεταφέρθηκαν από το Αιγυπτιακό Μουσείο στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού (National Museum of Egyptian Civilization). Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για ένα ολοκαίνουργιο μουσείο όπου στον κάτω όροφο εκτίθενται οι είκοσι δύο μούμιες και στον πάνω κάποια αντικείμενα που παρουσιάζουν ολόκληρη την ιστορία της Αιγύπτου από την ίδρυση της μέχρι σήμερα. Δυστυχώς, στην αίθουσα με τις μούμιες απαγορεύονται οι φωτογραφίες και οι φύλακες είναι πολύ αυστηροί! Η είσοδος κοστίζει 200 λίρες Αιγύπτου (δηλαδή περίπου 11,5ε).
Τέλος, αξίζει να περάσετε μια βόλτα από το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Museum of Islamic Art). Αυτό το πρόσφατα ανακαινισμένο μουσείο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή από σπάνια ξυλόγλυπτα και γύψινα αντικείμενα, καθώς και αντικείμενα από μέταλλο, κεραμικό, γυαλί, κρύσταλλο και υφάσματα διάφορων περιόδων από όλο τον ισλαμικό κόσμο. Η είσοδος κοστίζει 50 λίρες Αιγύπτου (δηλαδή περίπου 3ε).
Ακρόπολη Σαλαντίν
Στην ανατολική άκρη της πόλης ορθώνεται η Ακρόπολη του Σαλαντίν (Citadel of Saladin), ένα εκτεταμένο οχυρωματικό έργο που δημιουργήθηκε με σκοπό να προστατευτεί η πόλη από τους Σταυροφόρους! Πήρε το όνομα της από τον κυβερνήτη Αγουμπίντ Σαλαντίν, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία κατά την περίοδο ανέγερσης της (1176-1183 μ.Χ.) και μπορεί να περηφανεύεται ότι προσφέρει την καλύτερη θέα στην πόλη. Μάλιστα όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορεί κανείς να δει μέχρι και τις πυραμίδες της Γκίζας! Η Ακρόπολη του Σαλαντίν είναι κυρίως γνωστή για τα τρία τζαμιά τα οποία υπάρχουν εκεί, όπου θα θαυμάσετε την επιβλητική Ισλαμική αρχιτεκτονική στα καλύτερα της. Το πρώτο και το μεγαλύτερο είναι το Τέμενος του Μοχάμεντ Άλι (Muhammed Ali Mosque) και αποτελεί ρέπλικα του Μπλε Τζαμιού στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα μέσα στο συγκεκριμένο τζαμί είναι θαμμένος και ο ίδιος Μοχάμεντ Άλι. Τα άλλα δύο τζαμιά είναι το Τέμενος Αλ Νασίρ Μοχάμεντ (Al-Nasir Muhammad Mosque) και το Τέμενος του Σουλεϊμάν Πασά (Sulayman Pasha Mosque), ενώ εντός των τειχών βρίσκονται επίσης πύργοι, κήποι, το Μουσείο Αστυνομίας και το Εθνικό Πολεμικό Μουσείο. Η είσοδος κοστίζει 180 λίρες Αιγύπτου (δηλαδή περίπου 10ε).
Τα Τζαμιά
Ως μια μουσουλμανική χώρα που σέβεται τον εαυτό της, η Αίγυπτος διαθέτει πολλά και εντυπωσιακά τζαμιά που αξίζει να επισκεφτείτε. Πέραν από αυτά που βρίσκονται στην Ακρόπολη του Σαλαντίν θεωρώ ότι άλλα τρία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής! Το Τέμενος του Αμρ Ιμπν αλ Ας (Mosque of Amr ibn al-As) ήταν το πρώτο τζαμί που χτίστηκε στην Αίγυπτο και σε όλη την Αφρική, ενώ κατά τον εικοστό αιώνα ήταν το τέταρτο μεγαλύτερο τζαμί στον ισλαμικό κόσμο. Το Τέμενος Αλ-Αζχάρ (Al-Azhar Mosque) είναι και αυτό ένα από τα πρώτα τζαμιά της πόλης και χτίστηκε το 970 μ.Χ., ενώ σήμερα αποτελεί ανεξάρτητο πανεπιστήμιο που διδάσκει θρησκευτικές σπουδές, καθώς και ιατρική και άλλες επιστήμες. Τέλος, το Τέμενος Αχμάντ Ίμπν Τουλούν (Mosque of Ibn Tulun) είναι το μεγαλύτερο τζαμί στο Κάιρο από άποψη έκτασης και το παλαιότερο που σώζεται στην πλήρη αρχική του μορφή. Και στα τρία τζαμιά η είσοδος είναι δωρεάν. Εφόσον πρόκειται όμως για ιερό χώρο, απαιτείται η ευπρεπής ενδυμασία, που καλύπτει τα χέρια και τα πόδια. Οπότε θα πρέπει να αφαιρέσετε τα παπούτσια σας πριν την είσοδο και στις γυναίκες δίνονται μανδύες να φορέσουν πάνω από τα ρούχα τους για να καλύπτουν το σώμα τους.
Κοπτικό Κάιρο
Δεν γίνεται να είσαι Έλληνας και να μην περάσεις μια βόλτα από το Κοπτικό Κάιρο (Coptic Cairo). Το συγκεκριμένο σημείο ήταν το προπύργιο του Χριστιανισμού στην Αίγυπτο τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της ισλαμικής εποχής, ενώ θεωρείται το μέρος όπου έμεινε η Αγία Οικογένεια όταν επισκέφτηκε την Αίγυπτο. Μάλιστα στο ακριβές σημείο όπου κρύβονταν κατά την διάρκεια της επιδρομής του Ηρώδη, χτίστηκε η Εκκλησία των Αγίων Σέργιου και Βάκχου (Αμπού Σεργκά). Επίσης, εκεί θα βρείτε την άκρως εντυπωσιακή Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που ανεγέρθηκε τον 10ο αιώνα μ.Χ. και στον προαύλιο χώρο της κυματίζει η ελληνική σημαία! Ακριβώς δίπλα υπάρχει ακόμη ένας ναός που δεν πρέπει να παραλείψετε, η Κρεμαστή Εκκλησία. Η συγκεκριμένη εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Παναγία και είναι ιδιαίτερη, καθώς δεν έχει θεμέλια! Είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια του φρουρίου της Βαβυλώνας και ουσιαστικά κρέμεται πάνω από ένα πέρασμα! Οι ιδιαιτερότητες όμως δεν σταματάνε εδώ, αφού η πρόσοψη του ναού, η οποία χρονολογείται στον 19ο αιώνα, θυμίζει έντονα μουσουλμανικό τέμενος. Τέλος, στην περιοχή υπάρχουν και άλλες τρείς κοπτικές εκκλησίες, η παλαιότερη συναγωγή της πόλης, το Κοπτικό Μουσείο, τα ελληνικά νεκροταφεία και πολλές άλλες ιστορικές τοποθεσίες.
Νείλος
Φυσικά από αυτό το άρθρο δεν θα μπορούσε να λείπει ο κύριος λόγος ύπαρξης αυτής της πόλης, ο Νείλος (Nile). Με μήκος που ξεπερνάει τα 6,650 χιλιόμετρα, ο Νείλος είναι ο μακρύτερος ποταμός στον πλανήτη και διαρρέει εννέα διαφορετικές χώρες κάνοντας γόνιμα τα εδάφη τους σε μία σχετικά άνυδρη περιοχή. Μάλιστα, συνδέεται απόλυτα με την ακμή και την ευημερία του αιγυπτιακού πολιτισμού, ενώ δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες σημαντικές πόλεις της χώρας βρίσκονται κατά μήκος του! Ένα από τα ιδανικότερα σημεία για να τον αντικρύσετε μέσα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα είναι η Γέφυρα των λιονταριών (Qasr El Nil Bridge). Πρόκειται για μια ιστορική κατασκευή που χρονολογείται από το 1931, η οποία συνδέει την πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της πόλης με το σύγχρονο συγκρότημα της Όπερας του Καΐρου προς το νότιο άκρο του νησιού Γκεζίρα (Gezira). Το όνομα της οφείλεται στα τέσσερα διάσημα χάλκινα αγάλματα λιονταριών, τα οποία είναι έργα του Γάλλου γλύπτη Henri Alfred Jacquemart στα τέλη του 19ου αιώνα. Ακόμη θα πρότεινα να επιλέξετε μια κρουαζιέρα στα νερά του Νείλου, όπου συνήθως υπάρχει μπουφές και θεάματα (τραγουδιστές, χορεύτριες της κοιλιάς, δερβίσηδες κ.α.) ή να ανεβείτε σε μια φελούκα και να τον εξερευνήσετε από πιο κοντά.
Πύργος Καΐρου
Ο Πύργος του Καΐρου (Cairo Tower) με ύψος 187 μέτρα είναι το ψηλότερο κτίριο της πόλης. Βρίσκεται στην περιοχή Ζάμαλεκ στο νησί Γκεζίρα και άνοιξε τις πύλες του το 1961, ενώ η τελευταία ανακαίνιση που του χαρίζει την σημερινή του μορφή ολοκληρώθηκε μόλις το 2011! Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ναούμ Σεμπίμπ και συμβολίζει το λουλούδι των Φαραώ, το Λότους. Στην κορυφή του υπάρχει μια περιστρεφόμενη πλατφόρμα που περιλαμβάνει εστιατόριο και χαρίζει πανοραμική θέα στις πυραμίδες, τον Νείλο και όλη την πόλη, και κάθε περιστροφή της διαρκεί 70 λεπτά. Η είσοδος στον Πύργο του Καίρου, που περιλαμβάνει μόνο ανέβασμα με το ασανσέρ στην κορυφή για να δείτε την θέα κοστίζει 150 αιγυπτιακές λίρες (περίπου 8,5ε). Βέβαια θα πρότεινα να προτιμήσετε το πακέτο με τις 250 λίρες, το οποίο θα σας γλυτώσει από το περιμένετε στην ουρά και θα σας δώσει την δυνατότητα να επιλέξετε ότι επιθυμείτε από το εστιατόριο!
Χαν ελ-Χαλίλι
Τελευταία αλλά όχι καταϊδρωμένη άφησα την ιστορική και πολυτραγουδισμένη αγορά Χαν ελ-Χαλίλι (Khan el-Khalili). Πρόκειται για το μεγαλύτερο και παλαιότερο παζάρι (σουκ) του Καίρου, το οποίο υπάρχει στην περιοχή από την εποχή των Μαμελούκων (1382 μ.Χ.) και προστατεύεται από την UNESCO. Στα περίπου 900 καταστήματα της αγοράς θα βρείτε κυριολεκτικά τα πάντα, από σουβενίρ, κοσμήματα, ρούχα, χαλιά, μεταλλικά και γυάλινα δοχεία μέχρι μπαχαρικά, βότανα και αρώματα. Εκτός από τα καταστήματα, υπάρχουν όμως διασκορπισμένα στην αγορά και πολλά καφενεία, εστιατόρια και πλανόδιοι πωλητές. Τα καφενεία είναι γενικά μικρά και αρκετά παραδοσιακά, σερβίρουν αραβικό καφέ και συνήθως προσφέρουν ναργιλέ. Ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα καφενεία είναι το El Fishawi's, που ιδρύθηκε το 1773 και στο οποίο σύχναζε η ανφάν γκατέ της εποχής. Πάντως τα περισσότερα από αυτά που πωλούνται στο παζάρι προέρχονται από την Κίνα, ενώ οι τιμές τους είναι εσκεμμένα ανεβασμένες, καθώς οι μικροπωλητές περιμένουν το παζάρι! Οπότε μην διστάσετε να διαπραγματευτείτε την τιμή, ξεκινώντας από τα μισά από όσας σας λένε ή και ακόμη παρακάτω αν τολμάτε!
Πώς θα πάτε
Την δεδομένη στιγμή η Θεσσαλονίκη δεν συνδέεται απευθείας αεροπορικώς με το Κάιρο, οπότε για να προσεγγίσετε την πόλη θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον μια στάση. Η πιο ευέλικτη επιλογή έρχεται από την Aegean, που με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κανείς εισιτήρια που ξεκινούν από 277€ μετ’ επιστροφής, με ενδιάμεση στάση την Αθήνα! Ενώ με την ίδια ενδιάμεση στάση, υπάρχει πτήση της Egyptair με 245ε, ενώ τέλος μπορείτε να εξετάσετε και την λύση της Turkish Airlines, με ενδιάμεση στάση στην Κωνσταντινούπολη, που ξεκινάει από τα 235ε, αλλά έχει μεγάλη αναμονή ανάμεσα στις δύο πτήσεις.
Πού θα μείνετε
Το Κάιρο είναι μια χαώδης πόλη, η οποία απλώνεται σε πολλά χιλιόμετρα. Η πρόταση μου είναι να μείνετε όσο το δυνατόν πιο κεντρικά, για να αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις αλλά και για μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι προτάσεις που έχω να κάνω είναι δύο και αφορούν διαφορετικές τιμές και παροχές. Η πρώτη είναι το City Palace Hotel, δίπλα ακριβώς από την πλατεία Ταχρίρ, το οποίο είναι από τα κεντρικότερα και φθηνότερα στην πόλη. Φυσικά, η ποιότητα των υπηρεσιών δεν είναι τόσο υψηλή, αλλά αν το θέλετε μόνο για έναν ύπνο, είναι ότι πρέπει. Η δεύτερη πρόταση είναι το Sofitel Cairo Nile El Gezirah, ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων με θέα στο Νείλο, που προσφέρει οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί κάποιος σε ένα τέτοιο ταξίδι!
Πώς θα μετακινήστε
Το Κάιρο διαθέτει αρκετούς τρόπους μετακίνησης για τους κατοίκους και τους τουρίστες, αφού υπάρχουν μετρό, λεωφορεία και mini buses. Το μετρό είναι ο πιο γρήγορος τρόπος μετακίνησης στην πόλη και έχει τρείς γραμμές που καλύπτουν μεγάλο μέρος της. Βέβαια, σε ώρες αιχμής επικρατεί το αδιαχώρητο, οπότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για αυτό. Ακόμη, το μετρό του Καΐρου πέραν από τα μεικτά βαγόνια, διαθέτει και βαγόνια μόνο για γυναίκες (!), κάτι που προσφέρει έξτρα σιγουριά, ενώ το εισιτήριο είναι πάμφθηνο αφού κοστίζει από 5-10 λίρες (30-60 λεπτά), ανάλογα με τις στάσεις που θα κατεβείτε! Ένας άλλος τρόπος μετακίνησης στην πόλη είναι τα λεωφορεία και τα μικρό λεωφορεία, που υπάρχουν παντού και κυριολεκτικά σταματάνε στην μέση του δρόμου για να πάρουν και να αφήσουν κόσμο. Είναι ένα μέσο που απευθύνεται ως επί των πλείστων σε ντόπιους, οπότε δεν θα το πολύ πρότεινα. Τέλος, για μεγαλύτερη ασφάλεια θα πρότεινα πιο πολύ ιδιωτικές συγκοινωνίες όπως τα ταξί, προτιμήστε τα λευκά και διαπραγματευτείτε από πριν την τιμή, τα uber ή τα τουκ τουκ, που ξεφεύγουν πολύ εύκολα από την αδιανόητη κίνηση!
Τί να φάτε
Παρόλο που η Αιγυπτιακή κουζίνα δεν είναι ιδιαίτερα προβεβλημένη σε σχέση με άλλες κουζίνες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι γεύσεις που μπορεί να γευτεί κάποιος κατά μήκος του Νείλου είναι εξίσου νόστιμες! Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι γαστρονομικές παραδόσεις της Αιγύπτου έχουν τις ρίζες τους στην εποχή των Φαραώ, περίπου 5.000 χρόνια πριν, ενώ έχουν επηρεαστεί από όλους τους κατακτητές που πέρασαν από εκεί! Ένα από τα πράγματα που επιβάλλεται να δοκιμάσετε πριν φύγετε από τη χώρα είναι η μολοχία, μια πράσινη σούπα που παίρνει αυτό το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα της από τα ψιλοκομμένα φύλλα μαλάχης μαγειρεμένα με ζωμό θαλασσινών ή κρέατος! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμη το φατά, το οποίο φτιάχνεται με ρύζι, μοσχάρι, αυγά και το τηγανιτό ψωμί, καθώς επίσης το σασούκα, το οποίο είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο, με αυγό, ντομάτα και σκόρδο, που τρώγεται συνήθως για πρωινό ή για βραδινό και σερβίρεται σε καυτά σκεύη, που το μαγειρεύουν εκείνη τη στιγμή. Ακόμη μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το εθνικό πιάτο της Αιγύπτου το κόσαρι, το οποίο είναι vegan και ουσιαστικά έχει μέσα τα πάντα, το κεμπντά, που είναι συκώτι μοσχαριού ή κοτόπουλου, το οποίο το συναντάς σε διάφορες παραλλαγές, τα μαχσί, που είναι σαν τα δικά μας ντολμαδάκια, τα γνωστά σε όλους μας φαλάφελ, την μπαμπά γκανούς που μοιάζει με μελιτζανοσαλάτα, από γλυκά φυσικά το παραδοσιακό κιουνεφέ και από αφεψήματα τσάι και φυσικούς χυμούς. Το καλύτερο κόσαρι θα το φάτε στο Koshary Abou Tarek, για παραδοσιακές γεύσεις προτείνω το Resturant & Café Al Khan, ενώ το ποιοτικό και «ακίνδυνο» φαγητό θα το γευτείτε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Sofitel, το Kebabgy Oriental. Τέλος, για πεντανόστιμο κιουνεφέ και άλλα παραδοσιακά γλυκά προτείνω επισκεφτείτε το Abdel Rehim Koueider και το Halawani Al Abd.
Χρήσιμες πληροφορίες
Στο Κάιρο ταξιδεύουμε με Διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον 6 μηνών. Με την είσοδο σας στη χώρα, θα πρέπει να προμηθευτείτε μια Βίζα, η οποία κοστίζει 25 ευρώ ή 25 δολάρια και να συμπληρώσετε το immigration form, ώστε να θεωρηθεί κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων.
Στο Κάιρο η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα αραβικά και πιο συγκεκριμένα μια αιγυπτιακή διάλεκτο. Οι νεότεροι ξέρουν αγγλικά, ενώ όλοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν αν γνωρίζουν.
Το νόμισμα της χώρας είναι η Λίρα Αιγύπτου (EGP) και η ισοτιμία της αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 18,16 λίρες. Πολλά μαγαζάκια μέσα στα παζάρια, δέχονται δολάρια και ευρώ.
Προτείνω να μετατρέψετε τα χρήματα σας στο αεροδρόμιο (!), ναι καλά διαβάσατε, καθώς περιέργως κρατούν την μικρότερη προμήθεια. Αλλιώς επιλέξτε κάποια τράπεζα μέσα στην πόλη και όχι ανταλλακτήρια!
Για την μετάβαση σας προς και από το αεροδρόμιο του Κάιρο προτείνω να επιλέξετε κάποιο ταξί, με το οποίο θα έχετε συμφωνήσει από πριν την τιμή. Από εκεί και πέρα υπάρχει και δημόσιο λεωφορείο, που σταματούν έξω από το Ramses Hilton Hotel.
Η Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο βρίσκεται στην οδό 18 Aisha El Taymouria Garden City και τα τηλέφωνα της είναι +202 27955915, 27950443.
Η καλύτερη εποχή για να πάτε στο Κάιρο είναι είτε το φθινόπωρο είτε η άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Προτεινόμενες εκδρομές → Αλεξάνδρεια, Λούξορ, Ασουάν
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!