Αίγυπτος

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 alexandria map

 Η πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος δεν γινόταν να περνάει απαρατήρητη. Μια πόλη σταυροδρόμι πολιτισμών, που χαρακτηρίστηκε ως ο φάρος της διανόησης για την Μέση Ανατολή και γενέτειρα της Χριστιανικής Θεολογίας. Ένα μέρος με αστείρευτη ομορφιά, έντονο παραδοσιακό στοιχείο και μια ιστορία ανά τους αιώνες βαθιά ριζωμένη μέσα της.

Λίγα λόγια για την πόλη

 Η  Αλεξάνδρεια  είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, μετά το Κάιρο, με πληθυσμό 4.812.186 κατοίκους και το κυριότερο λιμάνι  της  χώρας. Βρίσκεται στα δυτικά του  Δέλτα του ποταμού Νείλου, χτισμένη σε έναν μακρόστενο  ισθμό  μεταξύ της  Μαρεώτιδος λίμνης  και της  Μεσογείου θάλασσας και ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον  Μέγα Αλέξανδρο (εξού φυσικά και το όνομα της)! Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση ο έλληνας στρατηλάτης χάραξε τα όρια της πόλης με αλεύρι και αμέσως μετά ζήτησε από τους μηχανικούς του, μέσα σε αυτά τα όρια να χτίσουν την Αλεξάνδρεια! Κατά την αρχαιότητα ήταν η πρωτεύουσα της Αιγύπτου για περίπου μία χιλιετία, ενώ εκεί βρισκόταν ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, καθώς επίσης και η ομώνυμη διάσημη βιβλιοθήκη της! Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω την Αλεξάνδρεια μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που την επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Ακρόπολη του Καϊτμπάι

 H Ακρόπολη του Καϊτμπάι (Citadel of Qaitbay) είναι ένα αμυντικό φρούριο του 15ου αιώνα, το οποίο χτίστηκε στο ίδιο σημείο, όπου βρισκόταν ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, ένα από τα επτά αρχαία θαύματα του κόσμου. Από αυτό και μόνο, μπορεί κανείς να καταλάβει και την στρατηγική θέση που κατέχει! Μάλιστα, το συγκεκριμένο σημείο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά αμυντικά οχυρά, όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου. Άρχισε να κατασκευάζεται από το 1477 έως το 1479 μ.Χ. από τον σουλτάνο Al-Ashraf Sayf al-Din Qa'it Bay, ώστε να μπορέσει να αμυνθεί η πόλη ενάντια στους Οθωμανούς! Το εσωτερικό του είναι επισκέψιμο και η είσοδος κοστίζει 60 λίρες Αιγύπτου, δηλαδή περίπου 3,20ε.

aitadel of qaitbay

Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

 Δεύτερη στάση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την διάσημη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (Library of Alexandria). Φυσικά δεν πρόκειται για την αρχαία βιβλιοθήκη της πόλης, αλλά ένα νέο κτίριο το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται το 2002, σε συνεργασία με την UNESCO, σαν αναβίωση της παλιάς. Η Βιβλιοθήκη είναι άκρως εντυπωσιακή και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να συγκλίνει προς τη θάλασσα, ενώ ένα τμήμα της είναι βυθισμένο σε μια δεξαμενή νερού, έτσι ώστε να συμβολίζει τον αρχαίο αιγυπτιακό ήλιο που προβάλλει από τη θάλασσα! Αποτελείται από δεκατρείς ορόφους και πάνω από οκτώ εκατομμύρια βιβλία που συνεχώς αυξάνονται, ενώ είναι λειτουργική καθώς μπορεί να καθίσει ο οποιοσδήποτε, για όση ώρα θελήσει και να μελετήσει! Φυσικά, για τους τουρίστες υπάρχει κόστος εισόδου, το οποίο ανέρχεται στις 70 λίρες Αιγύπτου (δηλαδή περίπου 3,70ε), ενώ τέλος υπάρχουν ξεναγήσεις που γίνονται και στα ελληνικά!

Κατακόμβες Κομ Ελ Σουκάφα

 Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου αξιοθέατου, οφείλετε εξ’ ολοκλήρου σε ένα γαϊδουράκι! Ναι καλά διαβάσατε, το 1900 όταν ένας αγρότης όργωνε το χωράφι του μαζί με το γαϊδούρι του, αυτό έπεσε ξαφνικά μέσα στις κατακόμβες Κομ Ελ Σουκάφα (Kom El Shoqafa Catacombs)! Πρόκειται για ένα θαύμα της τότε αρχιτεκτονικής, το οποίο κατασκευάστηκε σε τρία επίπεδα, στα οποία ανακαλύφθηκαν δείγματα Ρωμαϊκού, Ελληνικού και Αιγυπτιακού πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα η νεκρόπολη αποτελείται από μια σειρά από αλεξανδρινούς τάφους, αγάλματα και αρχαιολογικά αντικείμενα, πολλά από τα οποία συγχωνεύουν στοιχεία από τους παραπάνω πολιτισμούς. Μερικά αγάλματα έχουν αιγυπτιακό στυλ, αλλά φέρουν ρωμαϊκά ρούχα και στυλ μαλλιών, ενώ άλλα χαρακτηριστικά μοιράζονται παρόμοιο στυλ. Το πιο εντυπωσιακό από τα ελληνικά στοιχεία είναι η Μέδουσα, που για τους Αιγύπτιους ήταν η θεά της τιμωρίας. Η είσοδος στις κατακόμβες κοστίζει 40 λίρες Αιγύπτου, δηλαδή περίπου 2ε.

kom el shoqafa cataombs2

Αρχαίο Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο

 Και το αμφιθέατρο της Αλεξάνδρειας (Ancient Roman Theatre) ανακαλύφθηκε κατά σύμπτωση, μόλις πριν από 62 χρόνια, το 1960. Όταν η αιγυπτιακή κυβέρνηση ετοιμαζόταν να ανεγείρει ένα κρατικό κτίριο στην περιοχή Κομ Ελ Ντέκκα (Kom El Deka), ένας από τους εργάτες βρήκε μια συμπαγή στήλη κάτω από τη σκόνη και την άμμο. Αμέσως, μια ομάδα ανασκαφών κατέφθασε στην περιοχή για να εξετάσει τα ευρήματα και το αποτέλεσμα της έρευνας τους άφησε όλους άφωνους! Το συγκεκριμένο ρωμαϊκό θέατρο ήταν μια πολύ σημαντική ανακάλυψη τον 20ο αιώνα, αφού αποδείχθηκε ότι χτίστηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα και χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον 7ο αιώνα περνώντας από τη ρωμαϊκή, βυζαντινή και ισλαμική εποχή. Πέραν από το αμφιθέατρο, στον αρχαιολογικό χώρο έχουν βρεθεί διάφορα αγάλματα, κτίσματα και κάποια ρωμαϊκά λουτρά. Η είσοδος κοστίζει 15 λίρες Αιγύπτου, δηλαδή περίπου 80 λεπτά.

roman theatre2

Σπίτι Καβάφη

 Για κάθε Έλληνα που επισκέπτεται την Αλεξάνδρεια, μια βόλτα από το σπίτι του Καβάφη (Cavafy House) είναι επιβεβλημένη! Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αλεξάνδρεια και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της σύγχρονης εποχής. Το σπίτι που έζησε, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο διαθέτοντας πλήθος βιογραφιών και μεταφρασμένων ποιημάτων του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα αρχικά έπιπλα του ποιητή είχαν πουληθεί από κληρονόμους και έτσι τα ανακατασκεύασαν με την βοήθεια σχετικών φωτογραφιών! Η είσοδος κοστίζει 15 λίρες Αιγύπτου, δηλαδή περίπου 80 λεπτά, ενώ ο κύριος που εργάζεται εκεί γνωρίζει άπταιστα ελληνικά, οπότε θα σας βοηθήσει στην ξενάγηση!

cavafy house3

Στήλη του Πομπήιου

 Ένα ακόμη αξιοθέατο της πόλης που προέρχεται από την ρωμαϊκή εποχή είναι η στήλη του Πομπήιου (Pompey's Pillar)! Πρόκειται για την υψηλότερη στήλη που έχει χτιστεί ποτέ εκτός των αυτοκρατορικών πρωτευουσών, Ρώμης και Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα, το συνολικό ύψος της είναι 26,8 μέτρα και είναι κατασκευασμένη από μονόλιθο αιγυπτιακό γρανίτη του Ασσουάν, ύψους 20,46 μέτρων, ενώ ζυγίζει 285 τόνους! Με τις διαστάσεις αυτές, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους μονόλιθους της αρχαιότητας και στους μεγαλύτερους μονόλιθους της γης γενικότερα. Πέραν από την στήλη, στον αρχαιολογικό χώρο θα βρείτε διάσπαρτα αγάλματα εκείνης της εποχής και σφίγγες! Η είσοδος κοστίζει 20 λίρες Αιγύπτου, δηλαδή περίπου ένα ευρώ.

pompeys pillar

Ανάκτορο Μοντάζα

 Στο βόρειο κομμάτι της πόλης βρίσκεται ένα άκρως εντυπωσιακό σύμπλεγμα κτιρίων, το οποίο έχει απίστευτη θέα στην Μεσόγειο θάλασσα και σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε. Αναφέρομαι φυσικά στο Ανάκτορο Μοντάζα (Montaza Palace), μέρος του οποίου χτίστηκε το 1892 από τον Khedive Abbas II. Το αρχικό κτίσμα περιελάμβανε το Al Salamlek, που σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο, ενώ το μεγαλύτερο παλάτι Al-Haramlik (σήμερα λειτοθργεί ως καζίνο) και οι βασιλικοί κήποι προστέθηκαν στους χώρους του παλατιού το 1932, από τον βασιλιά Fuad I. Οι βασιλικοί κήποι απλώνονται σε μια επιφάνεια 600.000m² και είναι ανοιχτοί στο κοινό με ένα αντίτιμο 15 λιρών (περίπου 80 λέπτα).

montaza palace2

Εθνικό Μουσείο Αλεξάνδρειας

 Αν πρέπει να επισκεφθείτε ένα μουσείο στην πόλη, αυτό είναι αναμφίβολα το Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας (Alexandria National Museum). Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία ολόκληρης της Αίγυπτου, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 2003. Ακόμη, στεγάζεται σε ένα τριώροφο ανακαινισμένο παλάτι αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, το οποίο μέχρι τότε λειτουργούσε ως το σπίτι του Αμερικάνου πρόξενου. Στο εσωτερικό του θα έχετε την δυνατότητα να δείτε μέσα από ενδιαφέροντα εκθέματα την ιστορία της Αλεξάνδρειας από την Φαραωνική περίοδο μέχρι σήμερα. Η είσοδος κοστίζει 100 λίρες Αιγύπτου, δηλαδή περίπου 5,5 ευρώ.

national museum2

Τζαμί Ελ Κάεντ Ιμπραήμ- Τζαμί Ελ Μούρσι Αμπου Αλ Αμπας

 Όσον αναφορά τους μουσουλμανικούς χώρους λατρείας, δύο είναι αυτοί που αξίζουν την προσοχή σας. Το πρώτο τζαμί που πρέπει να επισκεφθείτε είναι το Τέμενος Ελ Κάεντ Ιμπραήμ (El Qaed Ibrahim Mosque). Θεωρείται ο πιο δημοφιλής ναός της πόλης, ο οποίος χτίστηκε το 1948 και ξεχωρίζει για τον πανύψηλο μιναρέ του.

vel qaed ibrahim mosque

 Το δεύτερο τζαμί που θα σας εντυπωσιάσει είναι το Τέμενος Ελ Μούρσι Αμπου Αλ Αμπας (El Mursi Abu Al Abbas Mosque), το οποίο είναι και από τα παλαιότερα στην Αλεξάνδρεια. Άρχισε να κατασκευάζεται το 1307 και είναι γνωστό για τους μοναδικούς τρούλους του. Η είσοδος και στα δύο τζαμιά είναι δωρεάν!

vel mursi abu al abbas mosque

Γέφυρα Στάνλεϋ

 Τελευταία αλλά όχι καταϊδρωμένη άφησα την φωτογενή Γέφυρα Στάνλεϋ (Stanley Bridge). Πρόκειται για την πρώτη γέφυρα στην Αίγυπτο που κατασκευάστηκε πάνω από τη θάλασσα, η οποία χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 πάνω από τον κόλπο Στάνλεϋ. Πήρε φυσικά το όνομά της από την περιοχή όπου είναι χτισμένη και δημιουργήθηκε στα πλαίσια της αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου της Αλεξάνδρειας. Παρόλο που θεωρείται καινούργια (2001), οι αρχιτέκτονες προσπάθησαν να δώσουν το αρχιτεκτονικό ύφος της διάσημης και κοσμοπολίτικης αιγυπτιακής πόλης, κάτι που αντικειμενικά κατάφεραν πλήρως, κάνοντας την Γέφυρα Στάνλεϋ ορόσημο της περιοχής!

stanley bridge

Πώς θα πάτε

 Την δεδομένη στιγμή η Θεσσαλονίκη δεν συνδέεται απευθείας αεροπορικώς με την Αλεξάνδρεια, οπότε για να προσεγγίσετε την πόλη θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον μια στάση. Η πιο ευέλικτη επιλογή έρχεται από την Aegean, που με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κανείς εισιτήρια που ξεκινούν από 354€ μετ’ επιστροφής, με ενδιάμεση στάση την Αθήνα! Ενώ με ενδιάμεση στάση στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχει πτήση της Turkish Airlines, που ξεκινάει από τα 331ε, αλλά έχει μεγάλη αναμονή ανάμεσα στις δύο πτήσεις.

Πού θα μείνετε

 Η συνοικία που προτείνω να επιλέξετε για διαμονή είναι η Κορνίς, στην τεράστια προκυμαία της πόλης. Τα ξενοδοχεία της φημίζονται ως τα καλύτερα της Αλεξάνδρειας, αλλά το κυριότερο, προσφέρουν εντυπωσιακή θέα στη Μεσόγειο. Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Miramar Boutique Hotel, ένα πανέμορφο boutique ξενοδοχείο που προσφέρει οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί κάποιος σε ένα τέτοιο ταξίδι, σε συνδυασμό με υπέροχη θέα!

Πώς θα μετακινήστε

 Η Αλεξάνδρεια διαθέτει αρκετούς τρόπους μετακίνησης για τους κατοίκους και τους τουρίστες, αφού υπάρχουν τραμ, λεωφορεία και mini buses. Ο πιο παλίος από αυτούς είναι τα τραμ, τα οποία έχουν είκοσι γραμμές και καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης! Βέβαια, σε ώρες αιχμής επικρατεί το αδιαχώρητο, οπότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για αυτό. Ένας άλλος τρόπος μετακίνησης στην πόλη είναι τα λεωφορεία και τα μικρά λεωφορεία, που υπάρχουν παντού και κυριολεκτικά σταματάνε στην μέση του δρόμου για να πάρουν και να αφήσουν κόσμο. Είναι ένα μέσο που απευθύνεται ως επί των πλείστων σε ντόπιους, οπότε δεν θα το πολύ πρότεινα. Τέλος, για μεγαλύτερη ασφάλεια θα πρότεινα πιο πολύ ιδιωτικές συγκοινωνίες όπως τα ταξί, προτιμήστε τα λευκά και διαπραγματευτείτε από πριν την τιμή, τα uber ή τα τουκ τουκ, που ξεφεύγουν πολύ εύκολα από την αδιανόητη κίνηση!

Τί να φάτε

 Παρόλο που η Αιγυπτιακή κουζίνα δεν είναι ιδιαίτερα προβεβλημένη σε σχέση με άλλες κουζίνες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι γεύσεις που μπορεί να γευτεί κάποιος κατά μήκος του Νείλου είναι εξίσου νόστιμες! Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι γαστρονομικές παραδόσεις της Αιγύπτου έχουν τις ρίζες τους στην εποχή των Φαραώ, περίπου 5.000 χρόνια πριν, ενώ έχουν επηρεαστεί από όλους τους κατακτητές που πέρασαν από εκεί! Ένα από τα πράγματα που επιβάλλεται να δοκιμάσετε πριν φύγετε από τη χώρα είναι η μολοχία, μια πράσινη σούπα που παίρνει αυτό το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα της από τα ψιλοκομμένα φύλλα μαλάχης μαγειρεμένα με ζωμό θαλασσινών ή κρέατος! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμη το φατά, το οποίο φτιάχνεται με ρύζι, μοσχάρι, αυγά και το τηγανιτό ψωμί, καθώς επίσης το σασούκα, το οποίο είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο, με αυγό, ντομάτα και σκόρδο, που τρώγεται συνήθως για πρωινό ή για βραδινό και σερβίρεται σε καυτά σκεύη, που το μαγειρεύουν εκείνη τη στιγμή. Ακόμη μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το εθνικό πιάτο της Αιγύπτου το κόσαρι, το οποίο είναι vegan και ουσιαστικά έχει μέσα τα πάντα, το κεμπντά, που είναι συκώτι μοσχαριού ή κοτόπουλου, το οποίο το συναντάς σε διάφορες παραλλαγές, τα μαχσί, που είναι σαν τα δικά μας ντολμαδάκια, τα γνωστά σε όλους μας φαλάφελ, την μπαμπά γκανούς που μοιάζει με μελιτζανοσαλάτα, από γλυκά φυσικά το παραδοσιακό κιουνεφέ και από αφεψήματα τσάι και φυσικούς χυμούς. Για να δοκιμάσετε πεντανόστιμα τοπικά πιάτα προτείνω το Balbaa Village, ενώ για θαλασσινά με θέα στην Μεσόγειο θάλασσα το Fish Market!


Χρήσιμες πληροφορίες

egypt info

Στην Αλεξάνδρεια ταξιδεύουμε με Διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον 6 μηνών. Με την είσοδο σας στη χώρα, θα πρέπει να προμηθευτείτε μια Βίζα, η οποία κοστίζει 25 ευρώ ή 25 δολάρια και να συμπληρώσετε το immigration form, ώστε να θεωρηθεί κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων.

Στην Αλεξάνδρεια η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα αραβικά και πιο συγκεκριμένα μια αιγυπτιακή διάλεκτο. Οι νεότεροι ξέρουν αγγλικά, ενώ όλοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν αν γνωρίζουν.

Το νόμισμα της χώρας είναι η Λίρα Αιγύπτου (EGP) και η ισοτιμία της αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 19,70 λίρες. Πολλά μαγαζάκια μέσα στα παζάρια, δέχονται δολάρια και ευρώ.

Προτείνω να μετατρέψετε τα χρήματα σας στο αεροδρόμιο (!), ναι καλά διαβάσατε, καθώς περιέργως κρατούν την μικρότερη προμήθεια. Αλλιώς επιλέξτε κάποια τράπεζα μέσα στην πόλη και όχι ανταλλακτήρια!

Για την μετάβαση σας προς και από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας προτείνω να επιλέξετε κάποιο ταξί, με το οποίο θα έχετε συμφωνήσει από πριν την τιμή. Από εκεί και πέρα υπάρχει και δημόσιο λεωφορείο, που σταματούν περίπου 5 χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Η Ελληνική Πρεσβεία στην Αλεξάνδρεια βρίσκεται στην οδό 63, Alexander the Great Str., Shatby και τα τηλέφωνα της είναι +202 4878454, 4878455, 4802099.

Η καλύτερη εποχή για να πάτε στην Αλεξάνδρεια είναι είτε το φθινόπωρο είτε η άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Κάιρο, Λούξορ, Ασουάν

alexandria lang

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com